Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Friday, April 8, 2011

RESEPI | NASI BUKHARI

Assalamualaikum uolsss…

Kabare?… Warassss…..? HEHE.. Mode jowos la plak
Ekceli hari ni penutup hari bekerja untuk minggu ni kan?… Heppy looooo… Besok tak kerja. So untuk meraikan kegembiraan ni aku nak berkongsi satu lagi rasepi mudah yang dicilok dari pek perencah Nasi Bukhari Faiza ni.

Laaaa… Mati mati aku ingat.”.alahaiii susah la nak buat nasik ni…. “ pastu macam tak sedap plak.. Rupanya sangkaanku meleset. Dah la buatnya senang jer. Makan pun sodap. Betull.. tak tipu punya.

OK kita terus pada cara- cara nak masak nasik ni. Sebelum tu mesti nak kena prepare bahan bahannya dulu.

Bahan-Bahannya:
Ayam @ Daging
Beras Basmathi Seeloknya..
Bawang Putih & Merah
Tomato 2 bijik
Perencah Nasi Bukhari FAIZA

Kalo nak buat ayam.. perap bersama garam sket dan goreng ayam tu dulu separuh masak.
Pastu tumis la bawang putih ngan merah tadi…. Kemudian masukkan tomato yang diblend halus setelah bawang tadi naik bau… Bila tomato dah masuk tumis lagi sampai naik minyak. Lepas naik minyak masuk perencah Nasi Bukhari FAIZA. Tumis..tumis..tumis..

Bila dah masak perencah tadi masuk la ayam yang digoreng separuh masak tadi dalam periuk. Masak sampai ayam tu masak la. Lepas tu barulah masuk beras. Masak dengan api yang sederhana. Kejap kejap korang kacau la.. Biar ayam dan nasi tadi sebati.



Bila nasi dah masak.. sedialah untuk dihidang. Amat sesuai bila dimakan sama ayam masak merah. Tapi aku malas nak buat ayam masak merah, aku masak daging goring sajork..Terkeluar dari landasan betul... Pastu Kerutup Hati.. Empppp Sedap..



Lagi sedap kalo ader acar… Ni pun aku malas buat..
Makan dengan apa yang ader jer.. Kerutup tu lauk semalam punya. Tapi kerutup kan lagi lama lagi sedap. Sooo amat sesuailah dimakan bersama nasik bukhari panas…





Done… cuba yer uolls….

3 comments:

estee_8980 said...

ooooooooooo senang je nk buat nasi bukhari...leh try nnti..tp xde beras basmati la..

aCik Anie said...

hehe..cuba yer..jangan lupa ayam masak merah sebagai lawannya

♥naematulsaadahismail♥ said...

kaknie: a'ah la baru perasan sidebar tu kat bawah.. semalam tgk tepi lagi rsnya.. cuba masuk dekat design..yg layout tu.. cuba kak anie tarik ke tepi semua side tu.. dekat add widget tu...