Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Thursday, October 4, 2012

Cara Buat CPR

Assalamualaikum....

Nak share dengan readers semua. Camner cara nak melakukan CPR. Agak-agak kalo korang ahli pertolongan cemas yang sah berani tak korang buat CPR. Katakan kat situ dah takder orang lain. Mangsa tu plak suami anda ke anak ke mak ke ayah ker?.. boleh tak korang buat?.. ataupun korang sanggup tengok diorang rebah depan mata?

Ingat.. mangsa hanya ada 4 minit jer untuk hidup. Lebih dari 4 min oksigen tak sampai ke otak..HABIS. Takkan kita nak tunggu ambulance sampai..buat ke jalan jam.. sekalipun nak tunggu ambulance sampai, sempat ke ambulance tu sampai dalam masa 4 min.

So apa salahnya kita ambik tahu benda benda yang basic yang perlu kita tahu. Sekadar buat syarat dan boleh kita gunakan masa kecemasan tu nanti. Just tekan cium tekan cium jer..tekan dada sebanyak 30 tekanan (30 X) pastu cium bagi udara sebanyak 2 x,,pastu ulang balik benda sama sehingga ambulance sampai.. senang jer kan. Ker korang sanggup tengok diorang tercungap-cungap depan mata korang sampai habis nyawa..sanggup?. Kalo tak sanggup sila baca entry ni sampai habis...

Pernah tau jadi kes ..suami isteri main golf sama sama..tetiba si suami sesak napas..takleh bernafas..isteri panic…nak buat CPR tak pandai. Tapi si isteri tu bijak sket sebab dia ambik pengepam tandas buat tekanan dada kat laki dia. Alhamdulillah..selamat…. bila ambulance sampai diorang mcm tak percaya yang lelaki itu boleh selamat. Sebab kalo kebanyakan kes, mangsa dah tak boleh di selamatkan

Ok.. apa yang korang perlu ingat adalah DR. CAB (doktor teksi)

D for Danger. 
Firstly korang kena pastikan tempat atau kawasan sekitar mangsa tu tak membahaya kan magsa dan diri anda. Kalo ada bahaya, alihkan mangsa ke tempat yang lebih selamat. Contoh kalo mangsa kat tengah tengah highway , eksiden kereta..takkan nak buat CPR kat tengah jalan tu.. mesti kena alih la kan..logiknya la. 

R for Response 
Bila korang dah pastikan tempat tu selamat untuk buat CPR ok.. boleh teruskan ke step ke2 iaitu response. Tepuk bahu,,,tampar pipi ker.. tanya dia sedar ke idak…cakap kat dia korang nak buat CPR kalo orang tu korang tak kenal . Kan tak pasal pasal korang kena sue plak atas tuduhan meraba..hehe.. kalo korang kenal ok la.. just cakap yang kita nak tolong dia. Pastu bila dah dapat response dari dia.. panggil seseorang untuk call ambulance atau kalo kat area situ ada AED suruh sesaper sajer yang ambik. AED macam shock tu la..bukan culture shock..bukan…..alaaa yang tampal kat dada guna karan tu.. biasa kat airport jer ada… KLCC ada gak kot.. kat tempat lain jangan harap dapat jumpa kecuali kat spital .


C for Chest Compression 
Bila dah dapat respon mulakan dengan buat tekanan dada 30x.. Tangan kanan letak kat atas tangan kiri. Tak kirala, kiri atas kanan punggg boleh..Cara kena betul. Tempat nak tekan jugak kena betul. Jangan tekan perut sudah . Kalo nak rasa muntah orang..silakan.. fadan muka.



A for Airway 
Bila dah habis buat tekanan dada sebanyak 30X maka lepas tu korang kena bukak saluran pernafasan dia. Firstly korang kena angkat atau dongakkan kepala mangsa sebab nak kasi senang udara masuk. Bila dah dongak kepala tangan tu plak nak kena tekan dekat kepala..


B for Breathing 
Bila dah buka saluran pernafasan, tangan dah tekan kepala mangsa maka bolehlah cium mangsa itu. Bukan cium stim tau..cium untuk bagi udara bagi nafas . Tiup sekuat sekuat hati biar udara masuk dalam paru-paru dia. Kalo korang rasa geli boleh guna plastik ke apa apa yang boleh. Tebuk la lubang sket kat bahagian mulut. Tiup sebanyak 2X… Teruskan buat CPR ulang dari C A B.. sampai la ambulance sampai.


Kalo ada AED lagi bagus lepas cium korang boleh bagi shock… kalo ada la..


Kat mesia ni jangan harap la. Kalo ada pun kat airport jer la.. KLCC also… tempat lain maybe ada tapi aku tak tau. Cara nak buat AED tu boleh rujuk kat mesin tu…mesin tu la yang akan bagi arahan nanti. Pastikan anda bagi shock kat tempat yang takder bulu yer. Hehe. Yang penting atu nyawa akan selamat … bayangkan… Kalo mangsa mati pun family mangsa takkan boleh sue anda sebab anda dalam lindungan Good Samaritan Law. Tau menatang apa tu…?..takyah tau la..cukup tau cara nak selamatkan orang jer..


Gambar kitorang training hari tu.. dan mangsanya pulak adalah...tu la...5-6 orang yang tergolek kaku dengan separuh badan jer tinggal. Eksiden mungkin kaki putus..mau kena bantai ngan tanker ni.

Best sangat.. banyak ilmu yang dapat.

Dan sekarang saya adalah salah seorang first aider yang sah. Tapi sampai 2014 jer la. Kalo rasa nak sambung lagi boleh carik ASEC tu balik dan bayar ribu riban lagi... Tapi aku ni company yang bayar. Itu sebab la kalo saper yang nak ngelat dari join training ni aku cakap rugi. Bukan senang tau...ilmu dapat..duit jimat..apa lagi?.. ini tak kalo nama terpilih join kursus..ada jer alasan..MC la..BZ la..manjang bzzz.. ngalahkan chairman....hehe...larikssssss...

Lupa nak cakap..cara ni hanya untuk orang dewasa sahaja. Untuk baby lain tau..kan kalo korang buat cara ni kat baby mau pecah dada baby. Untuk baby lain cerita. Kalo ada gambar nanti aku cerita.

Wassalam..

4 comments:

humaira girlish said...

info yg menarik..syukran

aCik Anie said...

SHARING IS CARING KAN..KEKEKEKE

Siti Nuraisyah Shahirah said...

Akak, saya nak gambar2 c[r tu boleh tidokk? Nak kene siapkan tuhasan ni :( pleasee?






aCik Anie said...

my dear shahirah..ok ambik jer..