Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Monday, December 13, 2010

Nasib Baik la Naik..

Hari ni aku half day.. baru jer masuk ni. Kalo ikutkan malas jer nak masuk petang... tapi pikir AL dah tak banyak.. Kena rajinkan jugak diri ini masuk kerja balik.
 
Ekceli hari ni aku ader dating ngan KDSR.. (Klinik Desa). Ni gara gara Hadif terlebih tinggi la ni. Sepatutnya dalam usia stahun sebulan ni tak perlu pun pegi klinik.. Tapi sebab berat Hadif tak naik aku kena ngadap misi sebulan sekali.
 
Berat Hadif mula turun bila dia selalu demam hari tu. Masa tu umur dia baru 6 bulan. Graf dia menjunam giler...trus ter kebawah masuk kawasan kuning.. tak pasal pasal kena jumpa misi sebulan skali. Hari ni pegi timbang nasib la naik 400gram dari 7.4 naik jadi 7.8....sepatutnya BMI dia masa ni 12.9...huiss jauh lagi ni..kalola tak naik tadi  misi suh aku refer doctor kat spital Kajang plak.
 
Yang sebenarnya kalo ikut bulan berat nya dah ok. Tapi disebabkan ketinggian dan berat tak matching...tu sebab dia termasuk dalam kategori kurang zat makanan. BMI dia pun lari sket. Si Hadif ni kalo tengok tingginya ikut genetik bapaknya.. tinggi melayung....tu sebab dia nampak kurus. So utk balace kan ketinggian dia dengan berat..dia kena tambah makan sket supaya beratnya capai 12.9. Barulah graf dia naik balik..Huiss susahhhh...sushahhhhh..... Tapi takperla ..janji setiap kali timbang ada naik..
 
Soooooo...bulan depan tak payah pegi lagi.. bulan 3 plak baru pegi. Harap harap ader perubahan lagi la. Cayokkkk... balik nanti kita makan nasik yer......emmm maman maman..... Aku tak risau lagi sebab sekarang sumer dia bedal... plastik, kertas, tisu pun termasuk dalam menu harian dia gak....:). Paling tak tahan..jumpa rambut pun dia sebat... Adusssss......
 
 

No comments: