Assalamualaikum..
Sejak berkawan dengan orang Sunda ni merasa jugak makan pelbagai jenis makanan orang orang Sunda nih. Tengahari tadi makan Sambal Belacan Sunda. Not Bad.. Ok la.. tapi memang tak sama dengan sambal belacan kita la..bezanya dia masak dulu sambal tu , kita plak boleh dimakan terus. Belacan ?... memang takleh tinggal. Kalo tak mana dapat nama sambal Belacan.
Tapi pada aku sambal kita lagi sedap la... Pada aku la.. Lain orang lain citarasanya..yer dop.. Saper saper yang nak cuba buat.. Sila ambik resepi ni. Senang jer... sambil kelek anak pun siap sambal ni... hehe
Bahan-bahannya:
Cili Padi (Segenggam)
Tomato (Sebijik)
Bawang Merah (3 bijik Besar) 1 untuk dimayang buat tumis
Bawang Putih (3 bijik)
Halia ( Sebesar Ibu Jari)
Lengkuas ( Sebesar Ibu Jari)
Serai ( 2 batang)
Belacan
Gula Melaka
Garam
Ajinomoto
Semua bahan diblender halus
Cara-Caranya :
Tumis bawang yang dimayang tadi
Masuk Bahan yang diblendar....Masak hingga naik minyak..masuk garam, masuk pak aji..siappppp....
Senang Bukan?... Nanti cuba Yer... lawan plak dengan Pucuk Ubi...Walaweyyyyy sedappppp...Gerenti 3 pinggan ditanggung beresss...
2 comments:
pernah jugak buat sambal belacan goreng ni tp bhn2 cuma bwg, cili & belacan
lain sket rasanya kot.. sebab ni lagi byk bahannya
Post a Comment