Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Saturday, September 22, 2012

Happy Weekend

Assalamualaikum.........

Syurgaaa...cuti begini dapat golek golek depan tv sambil tgk movie... Hindustan terbaikkk.

Jadual hari sabtu biasa santai sket...

Pagi..
Kena paksa ngan Hadif bangun awal. Alasan dia 1 jer dari dulu sampai sekarang. Dia berak..nak mandi..Walhal tak berak pun.. Auta lebih..

Lepas siapkan Hadif aku cam biasa..bukak TV pasang katun..biar dia layan sorang sorang sebab aku ada banyak aktiviti kat dapor. Biasa masa ni Hafiy lom bangun.

Masuk dapur on washing machine... masak air..kalo nak goreng nasi prepare la siap siap rencah dia. Biasa pagi aku goreng dulu nuget ke kentang utk budak berdua..sementara nak tunggu nasik goreng masak. Kalo aku malas..makan tu jer la sampai ke tengahri... jamak skali jer nanti ngan lunch. Sambil tu benda wajib, buat air nescafe tarik untuk Ajeed dulu... walopun org tu masih berdengkur dalam bilik sama anak sulung dia. Takper..janji air siap.. sejuk pun sejuk.. saper suruh bangun lambat. Sambil sambil sapu la sampah sekali. Buat syarat.

Ajeed bangun.. Hafiy pun bangun skali kurang lebih 11 atau 10 pagi gitu la...Masa tu baru makan minum sama sama... Dah siap makan..aku terkam mesin basuh plak... Jemur baju..masa ni matahari kat atas kepala kan...elok bebenor la.

Siap jemur kain..masak nasik utk lunch... Biasa Ajeed tak sempat nak lunch pun. Lepas minum air maka keluar berangkat la dia ke tempat kerja...

Siap makan semua aku mandikan Hafiy.. aku jugak.. sebab aku tak suka mandi pagi.. Ajeed selalu cakap org yang malas mandi pagi ni orang pemalas ... yer ker?

Bila Ajeed dah kluar kerja...aku dah settle masak.. zuhur semua..aku buat susu milo kaw kaw punya utk budak berdua ni.. umpan dengan bantal busuk sorang satu maka dalam kul1-2 zzzzzzzzzzzzzz..tido.


Aku?.. kalo nasib baik aku layan nustan..kalo tak sory la.. membuta skali ngan diorang...
Diorang biasa bangun dalm 4-30 or 5 gitu. Masa ni Hafiy akan ngamuk sebab citer Dora..Deigo Wonderpets semua dah terlepas....

Nak tgk katun DOra... Nak tengok Deigo...

Berzikirlah sebelah telinga aku sampai dia boring.. Malas aku nak layan.. Ajeed selalu pesan..jangan biar anak nangis lama lama..nanti dia jadi degil... betul ker? Habis kalo dipujuk bagai nak rak pun tak jalan jugak canner tu.

Petang.. aku lepaskan diorang main kat luar tu.. main la apa yang diorang nak..beskal ker..keter ker...lantakla..janji korang senyap..Aku plak ambik peluang la angkat kain ke angkat bantal ker... angkat kapet ker...basuh pinggan mangkuk ke. Lepas dah habis diorang main.. mandikan diorang.

Magrib.. settlekan apa yang patut... kalo nak nasi aku jamu la.. kalo tak nak tak payah...Sementara menunggu Ajeed balik tu...macam macam la kerja diorang..Punggah masuk mainan ...pasang buka lego.. buka cantum puzzle...

Lepas Isyak Ajeed balik... untung anak lom tido.. kalo dah tido lagi untung sebab Ajeed boleh godek tenet tanpa diganggu askar 2 orang tu.

Aku plak.. layan movie sampai lebam..kul 12 ..1 baru aku tido.. Kalo mood kurang baik aku tunjuk protes ngan Ajeed. masuk tido awal konon nak warning kat dia la minggu depan balik awal.. Jangan ko harap.. Ajeed takkan layan... dia plak elokkkk layan movie or tenek sampai 2-3 pagi.. boleh?

Ahad tu plak... ulang benda yang sama..... cuma beza petang tu kami aku kluar dekat dekat sini jer la.. Jauh jauh nanti kesian si Ajeed.. time ni la dia nak rehat...

Itulah rutin Weekend saya... Anda bagaimana?
Wassalam......


4 comments:

ilanilyana said...

waaa akak dah ada dua hero, terisi weekend..

Reena Onn said...

Hehehe... lebih kurang je Cik Anie, biasanya hari minggu ni lah hari settlekan kerja-kerja rumah dengan hubby sebab hari-hari lain bekerja.

aCik Anie said...

yer la... macam tu la kita setiap hujung minggu... ni kira part time house wife , kalo fulltime?.. canner tu?...

aCik Anie said...

ni mesti dah lama tak masuk sini yer.. yang no2 tu pun umur 3 tahun dah... tunggu no3 plak.. hehe..tapi rejeki takdop