Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Saturday, January 30, 2010

SALAM PAGI SABTU

Salams sumer... Bestkan cuti..lepak-lepak, baring-baring, makan-makan bersama-sama org yang kita sayang. Korang breakfast aper hari ni?.. Aku hari ni subuh alam dah bangun.Buat nasi lemak.. Tapi tak cukup bahan.. timun takder..kacang takder.. Takper la janji nasi dia lemak. Hu hu...Jommmmmm







Cadangnya hari ni aku nak pi bengkel amali & practical nun kat Broga sana. Tapi sbb bulat aku demam.. so cancell jela.. Tak sanggup aku nak tinggalkan dia dalam keadaan macam ni. Lagipun hari ni Ajeed ada kerja.. pagi lagi dah kuar. Malam tadi dah balik kul 1. Takperla..berkorban utk keluarga. Mudahan di situ ader rezeki anak-anak kita.



Nampanya minggu depan baru aku boleh teruskan niat aku nak ambik lesen.
Ok la..izinkan aku menjamah nasik lemak yg tak cukup bahan tadi lagipun takder aper menarik sgt aktiviti aku hari ni.. hanya berjimba bersama 2 askar yg teramatlah aktif. Lebih baik terlebih aktif dari dia terlentang atas tilam demam kan?



Okiessssssss lah.... itu saje nak dibebelnya. Selamat Berhujung minggu...

Friday, January 29, 2010

ALHAMDULILLAH

Akhirnya step pertama dah lepas.. nak mengadap step 2 plak..adusssss....
Dah tua-tua blajar ni lain sket. Fresh dia dah takder dah..
Tadipun masa aku ambik ujian berkomputer pun sejuk semacam jer tangan.. debarannya mengalahkan nak ambik SPM dulu..

Alhamdulillah wolopun dpt 45/50... aku syukur.. taakyah kuar duit lagi nak ulang banyak kali

Selamat tinggal buku undang-undang..hehe

Pss: Besok Ujian amali & bengkel plak...

TERHEGEH-HEGEH

Hari ni aku bangun pagi dengan penuh semangat.

First aku buat of coz la smayang subuh. Pastu sidai kain..yg malam tadi basuh..basuh pinggan mangkuk..rendam bihun.. sarapan hari ni bihun sajorkkk.

Last skali baru aku bangunkan hafiy.. mandikan dia... then hantor pi taska..
Kalau dia ada gerenti projek mentelaah aku tak menjadi
Apa cik anie buat tu?...



Yup... cik anie tengah buat ujian berkomputer... baru terhegeh-hegeh nak ambik lesen keter.. sat lagi kul 2 cikgu datang ambik.. real punya uijan. Dag Dig Dug



Gigih mentelaah wolopun tangan kiri tgh buaikan si bulat..

Daaku pergi berjuang... doakan kejayaan ku......

SENYUMAN SI BULAT



Alahaiiiiiiii….sooooooooo sweetttttt si bulat aku senyum….
Bila tengok dia senyum tu rasanya macam hilang sakit masa nak beranakkan dia dulu…(melampau).

Si Bulat aku ni steady jer manjang. Walopon Si Botak melalak kat sebelah telinga dia… dia buka mata kejappp macam terkejut kejap jer..pastu dia sambung tidor balik. Bagus kan?…

'
'
SELINGAN...

Bagi can kan ibu nak feeling-feeling sasterawan negara jap…

Aduhai anak anak ku…
Bersyukurlah kamu kerana Tuhan telah membuka mata kamu untuk melihat dengan sejelasnya, betapa bernilai dan berrharganya kasih sayang yang penuh pengorbanan dari seorang ibu. Ibu hanya dapat berdoa bahwa suatu hari kelak tanganmu dan hati mu akan memiliki keindahannya tersendiri. Dunia ini memiliki banyak keajaiban dengan segala ciptaan Tuhan yang begitu agung, tetapi tak satu pun yang dapat menandingi keindahan tangan Ibumu ini…...






Psst : Dedikasi utk anak-anak ibu.. Ibu sayang kamu berdua lebih dari segalanya. Tak lebih takder kurang sama rata jer…

Thursday, January 28, 2010

MAKANAN AWAL SI BULAT LAGI GONJENG

Mau nyer aku tak cakap bulat....



Misi cakap takleh bagi makan lagi kan umur mcm bulat aku nih. Takut tersedak la.. tak hadam la.. mcm² lagi la.. yer ker?...bagi aku la, kalo nestum betul la bahaya sebab dia tajam sket..takut berak berdarah .. tapi aku bagi gandum jer.. takder masalah kot..gandum bukan tajam pun…

Kalo kita tgk kat NESTUM pun paling awal boleh bagi baby makan 6 bulan. Korang ingat boleh kenyang ke baby tuh?..kalo setakat hisap susu. Bulat aku umur 20 hari aku dah kacau gandum bagi dia makan… yang penting dia kenyang dan takder nak merengek-rengek lagi. Aku pun takder risau tgk dia asyik merengek jer..



Mungkin aku ni dah terikut-ikut dengan cara mak-mak kita zaman purba kala dulu.. allllaaaa ada yang umur 1 hari dah di baginya makan. Makan plak pisang lagi..lagi la..tapi sihat elok jer sampai skrg.



Tapi aku tak nafikan.. ader betul gak KKM buat sumer tu…takder la aku tolak bulat-bulat.. nampak sangat la aku ni kolot.

SALAM PAGI KHAMIS

Akceli hari ni gue ader in house training pasal safety dari kul 9 to 5 pm. So sebelum gue masuk training sajer nak say hi kat geng geng bloggers lain , yg bukan blogger pun...& tak lupa untuk silent reader yg sudi bertandang ke blog gue..

Kejap jer Khamis kan?.. besok dah jumaat...dunia dah akhir zaman la katakan...tapi aper yg bestnya besok gue cuti..yeeeeyyyy ya beda beduuuuu.... tapi entry auto publish tetap gue sediakan...

Minggu lepas & minggu ni company bagi cuti shut down... tapi yg tak bestnya kena tolak Annual Leave..apa barang..... ermmm sebenarnya ader benda aku nak share ni.. jappp.....

ooooooooo..pasal bos aku cancell cuti dia hari ni.. ekceli dia ambik cuti nak bawak anak dia pi sunat kat KPJ Kajang...malam tadi cancell nak pegi situ. Korang bayangkan potong tak sampai 15 minit..pastu tak kena masuk ward lagi dia nak charge berapa RM1600...mahal woooo...aku cakap ngan dia..pi je kat klinik biasa... masalahnya anaknya tak nak..dia nak bius tak sedar diri tu..teerlentang kat katil sedor² dah settle tu pastu nak oksigen plak....pastu yang lagi aku terkejut tu Spital tu call semalam cakap nak charge RM3000 plak sebab dia kira harga standard utk surgery (tak kisah la aper jenis pun..janji surgery)...mahal siot tu guuuuuu....trus bos aku cancell katanya nak survey tempat lain... buat aper ..membazir kan...

Oppsss dah hampir kul 9 la..gue masuk dulu la lain kali aku bebel lagi...salam adios amigos...and....

HAVE A NICE WEEKEND......

SAPER PUNYA KERJA NI.....

Tak tahu la anak saper punya kerja.. ntah2 dia sendiri yg gigit pun tak tahula.. tapi kesan tu sampai 3 hari baru hilang… kuat betul… aku dapat bayang mcm mana dia menangis kalo org lain yg gigit.



Nak buat camner.. dah kita yang nak diorang jaga. Tapi salah diorang jugak la.. saper suruh ambik budak ramai-ramai..tukang jaganya 2 org… cuba korang bayangkan camne diorang nak pantau budak ramai² tuh.. nasib la.. mana yg suker ngusik dia selamat la.. mana yg jadi mangsa usikan naya la jadinya… Budak² aku agakla hampir 40 org (masa tahun lepas)..sekarang ni lagi ramai la….



Setahu akula Hafiy yg suker usik org macam mana dia leh kena gigit. Agaknyala budak yg gigit tu tak tahan sgt.. Aku bukan nak salahkan budak-budak tu… diorang tahu aper.. main..makan..gaduh..tu jerla.. Ermm aper la…

Aku ader tanya sehari lepas Hafiy kena…

"Budak cina tu yg gigit KOTTTT,….."

Budak cina mana guuuuu. ? Aku pun heran budak cina mana yg ada kat Taska tu… yg kot-kot tu aku tak tahan tu.. nampak sangatla ko tak pantau aktiviti budak-budak taska…

Wednesday, January 27, 2010

MCM YG DIJANGKA..

PASAL AKAUN FB DIA En Ajeed SEMALAM....

"Ala awak ni... diorang yg invite saya.. saya baru jer register pun... sajer suker-suker"

Itulah jawapan yg disusun cantik oleh En Ajeed.

Ok.. aku terimala alasan dia.. tapi tak bermakna aku lepas tangan. Pemantauan akan dibuat setiap hari...

Of coz aku tak cemburu.. tapi aku JE je LA la OUS us.. hehe.. nanti kalu aku buat dono jer dia ingat aku tak sayang dia lak...sket jer aku jeles bukan banyak pun....

ANAK DARA VER ANAK TERUNA

Lately ni kan pada pengamatan aku la.. kalo dapat anak popuan..popuan jer deret.. kalo lalaki plak.. gitu gak.. deret deret laki.. (ini aku tgk kat ofis aku..kengkawan lama la..).. tapi bagi aku la fenomena ni bukan sesuatu yang luarbiasa la...inikan sumer rejeki...



Anak popuan ke anak lelaki ke sama saja sekarang ni. Tak semestinya anak lelaki kita takleh suruh buat kerja-kerja popuan. Ader gak citer dari kawan-kawan ofis cakap anak lelaki dia kemain rajin lagi kat dapur. Sooo saper yg deret-deret dapat anak lelaki tu takyah risau sgt la... ehhhh ader makcik yg terasa ker...



Macam aku la.. Aku tak kisah sgt kalo aku ditakdirkan takder anak popuan.. Sket lagi boleh la aku train Hafiy buat kerja dapur..like basuh pinggan, masak air masak nasi.. Tunggula dia masuk sekolah rendah…bukan sekarang.. Sekarang dia tahu aper… tahu buat sepah jer... sedar-sedar jer bawang putih dalam baldi air kat dalam toilet. macam-macam...



Tapi kalo bab tumbuk bawang sekarang ni dah pandai.. Takyah aku suruh..automatik dia datang kalu tgk aku tgh siang bawang..

Korang jgn igt aku train anak aku jadi popuan.. sekarang ni ramai lelaki yg masuk dapur tau..tgk jer chef-chef kat mesia skrg... kat luar takyah cakap la... dah lama depa dgn dunia tanpa sempadan...kan..kan..

Sumer ni kita kena ajar....untuk kesenangan di hari muka..eccee..ce....

Psst : Ni sumer kerja mak usu dia… sajer suker suki…

Tuesday, January 26, 2010

MENYIRAP KEJAP

Rasa mcm darah berkumpul kat muka nih....Naper plak tetiba Cik Anie menyirap hah.... ?

Sebabnya aku dpt tahu An Ajeed ader buka akaun FB tapi tak bagitau aku.. nak invite aku aper lagi...
Pastu tgk plak geng-geng yg ader kat FB dia tuh sumernya awekss-awekss mantopppppssss...

APA KESSS? sila jawab cik abang yer....

Takper.... sabar Cik Anie.. nanti tanya dia naper dia buat gitu.....sat lagi aku call dia...
Tetiba rasa pulih balik....(feeling isteri solehah plakkkkk)

DIA PUN SIBUK GAK..

Org sibuk masak kat dapur.. dia sibuk masak kat depan TV… masalahnya dia buat bekas bedak adik dia gantikan periuk tu (ntah la imaginasi dia periuk ker kuali).... aduiii...



Adusssss……masa aku ambik pic ni kan...Ajeed cakap aper tau
" Awak ni ..kalo boleh Hafiy berak pun awak nak ambik gambar".. ayoyo... terlebeyyy sudahhh...

Ader jer pekerjaan luar kawal si Hafiy nih...
Maleh den nak cakap la… kan ader yg igt aku mak tiri yg tgh dera anak plak..
Paham jerla duk flat camner…

Kalo ginila gayanya.. bila masa aku boleh jadi muslimah…..

Monday, January 25, 2010

DINNERNYA MEE KARI SAHAJA.

Julung-julung kalinya En Ajeed masakkan mee kari.. sebelum ni mana dia penah buat mee kari.. dengan confident level A++ dia meng’offer’kan dirinya untuk jadi chef pada malam tu..nasib baik menjadi.. bukan aper..kenkadang confident jer lebih..hasilnya…Z ++…. Hehe…(yang… igt lagi tak tragedi roti hemlet dulu…)



Aku macam biasa.. tukang tumbuk rencahnya sajer.. senang bukan…contohilah aku…hehehe…sebab aku tak nak makan mee malam-malam ni… perut aku ni perut org kampung sket… mesti mau masuk nasik gak…




Tak kisahla dengan ikan sadin hangit pun.. janji nasikkk………



Tapi aku ni manusia biasa gak.. mudah sgt alah dengan godaan dan napsu serakah….
Habis satu pinggan nasik.. dibalun plak 1 mangkuk mee kari….licin…Sedapppp beeeeebbbbb… nak nak laki ko yg masak….

Friday, January 22, 2010

YANG NI LAGI KESIAN

Korang tgk pun mesti cakap…kesiannn…Dah la botak, takder pakai baju plak… gaya duduk gitu plak… mukanya… dah sah sah muka kesian… nasib baikla putih .. kalo kaler badannya hijooo …lagi la aku kesian..



Pastu siap ngaku lagi … naïf sungguh budak ini…Aku tanya.. saper budak botak?… dia siap angkat tangan lagi….. ish..ish.. anak saper la.. saperla mak bapak yg bertanggung jawab membotakkan anaknya ini..



Sah..sahla..En Ajeed….. org yg bertanggungjawab botakkan kepala si Hafiy…Aku ingat aderla tinggal sket rupanya … nak sampai kulit kepala ditarahnya.. nasib baik tak licin trus.



Tapi bila kuar jer iklan ni…
….. bersama-sama..jom bergembira…..
……pasti segala mudah sajer……..



TRUS ILANG RASA KESIAN…TOLONG… MIGRIN DATANG BALIK….

Thursday, January 21, 2010

KESIAN BOTAK AKU



Semalam terpaksa aku ambik cuti kecemasan bawak si botal gi spital.. Kul 5 pagi panasnya nak cecah 40°c.. trus tak lena tido.kebetulan ubat deman plak dah habis stok kalo ader pun stok yg dah expired.. sebab dah lama dia tak demam.. 3 bulan masa kat kg hari tu elokkk jer..takder nak demam-deman..heran aku...

Sementara tunggu matahari kuar tu aku lap-lapkan badan dia dgn air asam jawa.. hilanglah sket panasnya tu.. tapi dalam demam-demam tu.. masih aktif lagi.... aduiiiyaiii..

SEPANJANG MAK AKU KAT SINI


Tgk makcik yg pakai baju merah tu.. bukan main poyo lagi...

Masa mak aku datang sini hujung bulan lepas aku tak bawa pi mana-mana pun. Adapun umah adik aku yang kat Slayang nun. Satu tabiat mak aku yg tak berapa aku nak gemar ialah ..kalo dating sini susah sangat nak diajak berjalan-jalan. Dia lebih rela memerap kat dalam umah sambil layan TV atau cucu-cucunya. Kadang-kadang mandi pun dia agak kemalasan.. Aper kena ntah..


Tak suka la dgn makcik yg pakai kain batik tu....

Yg paling aku heran pasal buang air..dia boleh tahan sampai aku bawak dia pi umah Ila.. Katanya tak biasa dengan tandas duduk. Dia suka yg mencangkung. Nasib baik umah Ila guna yg cangkung tu..kalo sama jenis ngan umah aku… mau berangkut pi tol mana-mana takpun shopping complex mana mana yang guna tandas cangkung.


Aku suruh mak aku buat gaya brutal..dia buat flying kiss

Balik jer umah Ila aku trus bawak dia pi umah besan dia a.k.a umah MIL nun jauh di Klang. Makan tengahari kat sana. Pastu dalam kul 5-00 terus gerak balik. Sempat lagi menyinggah kat Tanjung Gila. Maklum la mak aku lom penah sampai sini.. Yang kelakar dia boleh siap cakap

" Aku ingat Tanjung Gila ni tempat untuk org gila… rupanya pelabuhan.. Mana aku tau.."
" Itula .. Kalo nak di ajak jalan-jalan..susah sangat. Kan dahh tersilap sangka..hehe"


Dalam kul 6 trus gerak balik Kajang. Aku ni fobia sket kalu bawak budak kecik jalan-jalan. Kalo depa menangis melalak tengah malam buta automatik aku fikir macam-macam tertegur la, kena sampuk la..kena ikut balik la… huisss …seram…. Pastu mula la kena bebel ngan Ajeed cakap aku ni kuat tahyul la..percaya sangat la..ntah aper-aper...

So sebagai bentengnya aku pastikan kalo kuar umah mesti kena baca Ayat Kursi, 4 kul.. Ayat kuar rumah…dan macam-macam lagila..dan yang paling tak bleh blahhh punya siap hembus sambil ludah (3X) kanan kiri lagi bila nak masuk umah …maunya Ajeed tak membebel.. Tapi aku buat gitu tanpa dia sedar..itu sebab sesampai jer kat umah aku trus berlari naik atas dulu..sebelum dia naik…. takut kena bebel. Tapi percayala.. aku buat gitu sebab aku taknak anak-anak aku menangis tengah-tengah malam buta.

Wednesday, January 20, 2010

JILAT SAMPAI LICIN

Memang tak membazir sungguh. Sampai licin dijilat kuah rojak. Org lain nak makan pun tak sempat. Bila tgk Si Sarah makan berebut macam ni ingat plak memori zaman kecik-kecik dulu. Kalau mak aku buat aper saja jenis makanan like cekodok ker, goreng pisang ke..karipap ke.. aper sajer makanan la pendek kata.. memang lahap betul.. siap jer goreng habis dibalun..siap jer goreng habis.. tak sempat nak sejuk. Kesian plak ngan orang yg menggorengnyer. Budak-budak dulu mana reti pikir perasaan org.



Mak aku ni jenis yg suka buat makanan dalam kuantiti yg banyak. Dia tahu anak-anaknya kuat makan. Kalau tiba musim mangga.. 1 raga yang 20 kilo tu dia borong. Pastu ko hadapla sampai muntah. Sampai kita cuakla memandang benda tu apalagi nak makan.. tapi cuak kejap jer la. Sampai satu tahap kitorang sumer tak larat nak kopek pakai pisau. ..pakai gigi jer kopek kulit dia.. betulll.. sumpah.. nak-nak adik aku lelaki sorang tu.. memang bermewah-mewahan betul la.


Pastu 1 kes lagi yg aku igt sampai skrg .. mak aku ni jenis tak bagi anaknya makan benda-benda like Maggie or mamee ni.. Sampai 1 tahap kalo nak makan tu sanggup kirim ngan org lain suruh beli . Seludup masuk bilik tido. Last-last mak aku dapat hidu kegiatan seludup Maggie makan dalam bilik.. trus dia beli 1 kotak besar tuh.. nah hambik ko..makan sampai pengsan.



Last skali pasal makan eskrim.. mak aku ni suke buat dalam kuantiti yg banyak. Ape jenis makanan pun mesti dia buat banyak-banyak. Eskrim bubur kacang hijau kan sedap. Kitorang ni biasanya..lahap tahap dewa-dewi masa kecik. Lepas satu batang.. satu batang dihabiskan. Mak aku dapat kesan sebab slalu sangat buka peti ais.. tutup plak tak rapat.. dia paksa kitorang ngadap peti ais..duduk tercongak depan tu.. makan sampai kembung.

Bila dipikir-pikir sekarang, setiap apa yg org tua tak suka atau tak bagi tu mesti ader sebab musababnya. Kita dulu kecik-kecik biasa la. Kena marah sket cakap mak kita benci ngan kita.. Bila terkenang balik kenangan zaman budak-budak tak cukup umur dulu mesti kitorang adik bradik ketawa sampai kuar air mata.



Tuesday, January 19, 2010

RUMAHKU SYURGAKU

Ntah bila dapat balik bersenang lenang cuti bergaji kat kampung lagi. Kalau setakat cuti 3-4 hari takder maknanya balik. Tapi elokla .. dari langsung takleh balik kan. Aku plan raya cina nak balik. Tapi tak tau la.. Harapnya ader rezeki nak jumpa orang tua ku..



Ikutkan hati aku nak jer menetap kat kampung jaga org tua .. namun aperkan daya.. Ajeed sayang bebenor nak tinggalkan negeri tumpah darah dia.



Kat kampung byk kerja yg aku boleh buat, like bela kambing biri ker.. toreh getah ker.. tapi nak ker Ajeed buat sumer tu.. Apa salahnya kan tukar profesion.. org kata berbudi pada tanah untung wooo…. Lagipun sekarang kalo kita tengok harga kambing biri sekor berapa? Mahal kan?.. hari tu mak aku jual bapak kambing biri.. RM 500..belanya dalam stahun lebih. Belanya plak takder la susah.. pagi pegi bukak kandang.. petangnya halau suh masuk kandang balik.. kerja paling senang..



1 lagi getah.. skrg ni harga getah ditutup tinggi tiap-tiap hari… tu pun aku tgk kat tv segmen biz world … 1 pikul harga dekat RM500. 3 hari dapatla 1 pikul. Keja pun kejap jer..masuk kul 7-00..tak pun subuh-subuh alam.. balik dalam kul 11. Tak sampai separuh hari pun…

Kalau dipikir-pikir mau lari dari masalah kat kota ni.. rasanya tinggal kat kampung lagi best.. aman jer.. masalah jem takder… org kata boleh tido ngan tenang la… sekarang ni pun bukan tido tak tenang… tapi kalau nak banding ngan ayam la.. ayam lagi tenang tido kot..hehe… tipu kan?…

Monday, January 18, 2010

MONYET YANG DENGAR CAKAP

Masuk bab monyet plak.. masa pantang yg panjang hari tu mcm-mcm citer yg dapat….biasala..dah takder kerja….



Biasa kat kampung aper yg kita nak petik jer.. takyah susah-susah pi kedai…Kat kampung aku memang pokok kelapa keliling umah.. tapi takder tukang panjat..skali skali mak aku jolok ngan galah..terkial-kial..bukan main susah lagi… mmg takder org sanggup la nak panjat pokok kelapa ni.. kat sinilah tenaga dan bakti monyet/ beruk diperlukan.

Monyet yg susah-susah panjat..tuannya plak yg dapat upah.mana aci kan?.. tapi sebab monyet dah masuk skolah..sumer ni amat kacang baginya…jgn tak caya.kat kg aku mmg ader cikgu untuk ajar monyet ni



Alahaiii..upahnya tersangatlah murah.. kesian plak ngan tuan monyet..penat dia kuar suara.. 1 biji dia charge 10 sen jer.. kalo dapat 100 biji ..baru 10 henggit.

Masa ni kan aku cakap kat dia… “nyet… sengih-sengih..nak ambik gambar ni..”
Pandai dia sengih.. tapi dalam takut-takut.. sebenarnya monyet ni garang sgt .. tuan dia siap bagi warning .jgn dekat sangat… takut dia terkam…kalo dia dpt mahu tak lepas ni.



Monyet pun paham bahasa .. kalo tuannya cakap “jgn petik yg tu…tu kelapa muda.”Dia tak petik tau…pandai..pandai…saper cikgunya erk..



Friday, January 15, 2010

SIAPA ISTERI, SAPER PLAK SUAMI

Konpius aku… lepas subuh mak aku dah bangun katanya nak tebang dahan pokok rambutan. Aku igt dia nak mintak tolong ngan bapak aku.. rupanya dia sendiri yg panjat. Dia kat atas .. tukang tebang.. ayah aku plak kat bawah.. tukang kemas..



Aku plak tukang intai orang yg lalu lalang.. kalo ada orang lalu depan umah cepat-cepat aku bagitau dia.. bukan aper …senan dia nak nyorok balik dahan.. dia malu kalo org tahu dia kat atas tu..tapi kantoi gak.. org yg lalu lalang mesti pandang atas.. yerla..takkan dahan tu boleh tumbang sendiri..



Brutal sungguh mak cik aji sorang ni…



Si Hafiy pun turut ambil bahagian dalam acara tebang pokok ni.. tukang sibuk.. padahal masa ni dia tgh tido.. tetiba bangun trus turun kat kitaorang… siap gosok-gosok perut lagi.. gayanya mcm tauke balak plak..



Thursday, January 14, 2010

SUSAHNYA NAK GOSOK GIGI HAFIY

Setiap kali aku mintak nak gosok gigi dia mesti dia geleng kepala tak berenti. Konon tak nak kasi gosok gigi dia.. Macam mana nak tackle dia supaya dia suka gosok gigi erk?.. saper ader petua?



Sejak tinggal kampung 3 bulan hari tu gigi Hafiy dah makin teruk. Risau plak kang takut tak sampai 3 thn sumer gigi susu dia habis. Mana tak rosak serba serbi dia balun… gula melaka pun dia kunyah macam cokelet tau tak…aiskrem takyah cakapla.. benda wajib kalau pakcik aiskrem datang..sooo..macam mana?



Satu lagi tabiat dia ..suka kemam (simpan dalam mulut) makanan..cth lauk ayam kadang-kadang sampai besok baru dia mintak dibuang. Boleh lagi dia bawak bekal dalam tido tu.. nasib baik tikus lipas takder join adventure skali..kalo tak mau berkudis mulut Hafiy.

Wednesday, January 13, 2010

SAH NYANYUK..

Memang sah aku pengidap "NYANYUK TEGAR".

Malam tadi punya citer.. Hidung aku dapat tangkap bau yang amaaaaattt busuk. Seakan bau bangkai. Bangkai pun kalah.. Cari punya cari…tak jumpa.. Cari lagi terhendap-hendap sama Ajeed sebab bau tu macam dekat sangat ngan hidung…

Rupa-rupanya…. memang betul-betul depan hidung aku.....Ayam sekor yang Ajeed beli kat Bintang… lupa nak masuk peti ais…dah 1 hari 1 malam kat depan peti ais... ermmm.......... erkkkkkkk....

Maunya Ajeed tak panggil mak nenek.

Sepit Kuku Dah Tak Laku lagi



Eh salah erkk?.. korang panggil ape erkk.. Kacik Kuku maybe...Kepit Kuku pun ader gak org panggil.. penyepit kuku?.. ahhh..aperpun org panggil tak kisah la.. janji boleh potong kukukakiku...hehe



Model sepit kuku. Punya la ralit si Sarah ni sampai aku ambik gambar pun dia tak sedar. Kalau macam ini la cara potong kuku.. tak laku la sepit kuku kat kedai nanti..




P/S : Aku pun ader tabiat gini gak.. tapi takderla sampai ke kaki..setakat jari tangan jer..hehe