Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Monday, June 16, 2014

Kematian Yang Menghidupkan



Assalamualaikum..

15 Oct 1938 ~ 13 Mar 2014 (76 tahun)
Jam 7.30malam…Maghrib di malam jumaat (alhamdulillah)
Moga syurga tempatmu.
Ya..satu satunya sebab mengapa susah sangat aku nak update blog..inilah sebabnya..Namun sebagai seorang islam kita kena redha dengan setiap ujian yang Allah Taala berikan..Bukan semua orang boleh terima kematian yang mengejut..tanpa sebarang petanda. Tapi itulah cara Allah taala mahukan kita…kita manusia yang terpilih itu

Tarikh 13 March takkan padam dalam memori ingatan.. Benar…mati itu pasti..dan aku jugak sangat sangat yakin kematian arwah ayah adalah satu kematian yang menghidupkan..

Dulu mungkin tanpa sedar aku lalai..leka…solat pun ujung ujung waktu baru buat. Quran pulak sentuh sebab nak baca yasin jer..seminggu sekali pun belum tentu… Ya allah..jauhnya aku dari landasan Mu Ya Rabbi.


Bulan pertama kehilangan arwah..memang langsung tak boleh datang hari khamis malam jumaat..waktu magrib, Air mata tiba tiba pasti keluar tanpa diundang. Tapi sekarang alhamdulillah.. semakin boleh bertenang dengan ujian ini. Antara gurauan terakhir...

"Nanti kalo aku takder..tengok kerusi ni korang ingatlah kat aku"..

Terima kasih Ya Allah kerana meminjamkan seorang ayah yang terbaik untuk aku.. penyabar…soft spoken…paling special tak pernah jemu menegur kami supaya tidak terpesong jauh dari landasan mu Ya Allah

Amanlah dikau di sana dan semoga tempatmu disisi kekasih Allah Ya Rasulalallah.. di sisi para solihin..di sisi para syuhada…syurgalah tempatmu di sana In Shaa Allah.
Amin

Al-Fatihah buat Ayah.

Wassalam.

4 comments:

ietams said...

salam takziah cik Anie..

aCik Anie said...

tq puan ietam :)

♥mamaTisyaThaqifTafhim♥ said...

takziah kak anie.
semoga almarhum ayah kak anie ditempatkan di kalangan para solihin

aCik Anie said...

tq Naem...semoga arwah tenang aman di sana