Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Friday, March 29, 2013

Hepy Weekend

Assalamualaikum..

Selamat bercuti korang sumer.. Budak skolah masih bercuti kan.?. minggu depan bukak balik..ermmm hazabnya nak redah jem pepagi. Kena kuar awal la gamaknya. Budak cuti skolah ni takder strees sangat kat jalan raya.. kalo tak... ya ampun...

Tak dapat nak dibayangkan mereka yang kerja jauhhhh sana..KL, PJ, Subang..Puchong tu ok lagi la.. Cheras ker ke ada yang duk Kajang tapi kerja kat Rawang?.. ..  Cekal sungguh hati mereka mereka ini seawal pagi kuar rumah..ntah pukul brapa sampai opis, demi mencari rezeki yang halal untuk harga sesuap nasi. Nasib baik la rumah aku ngan tempat kerja ni 10-15 min jer....Syukurrr... Alhamdulillah


Minggu lepas tak ke mana... duk rumah buat cokelat jer.. boring buat cokelet basuh keter.. siap basuh keter masuk cari makanan.. gitulah rutin hari minggu kitorang. Nak kluar berjalan pikir 10 kali.. habis duit kangggg... Bukan kedekut...tapi berjimat. Berbelanja ikut keperluan bukan perasaan.

Minggu ni takder ke mana kot..Tapi 2 malam lepas Ajeed dah bagi hint dah... balik tidur Klang..huhuhu..
Sedia menurut perintah.. YES BOSS...!! Kata isteri solehah lagi mithali.. kekeke...
Tapi kena balik malam la.. sebab pagi tu nak kena settle kerja rumah yang tertunggak dulu... Baju kena basuh 2 round tu... settle semua baru hati tenang.nak berjalan seharian pun ok.

Tapi kan..hati aku ni macam rasa berbunga-bunga jer nak buat Red Velvet sabtu ahad ni... Tapi bila dah sampai masa malas plak.. tu aku heran. Aku syak la.. panas aku nak berbaking dah jadi suam la..canner tu.. Stand mixer pun lom potong riben lagi. Minggu lepas dah beli penimbang.. Tapi beli yang 10 henggit jer.. Bila aku cuba timbang kan dia macam pening plak. Kejap ke depan kejap ke belakang no dia...
bosss besar cakap...

apaaaaaa laaa....... naper tak beli yang digital tu..
alaihaiii... mahal la plop yang tu boss..ni baru 10 henggit..
patuttt pun..padan ngan rege..

Ok la..bebel..bebel..bebel..Hepy weekend...
Sekian Wassalam..

Thursday, March 21, 2013

Report... Malasnya...

Assalamualaikum..

Malas nak kluar makan.. so daripada tidor baik i membebel sorang sorang kat sini. Harapnya ada gak la insan yang sudi membacanya. Thanks to all of u my readers.. Wahhh macam berjota yang jenguk blog ko yer.

Ekceli semalam kat tempat kerja aku ada in-door  training pasal Chemical spillage. So takder peluang aku nak menayang mixer baru aku..kekeke. Setelah berbulan lamanya hajat terpendam telah pun di makbulkan tuhan...Alhamdulillah... terima kasih banyak banyak tok llaki.. sebab support binimu ini nak berbaking. Macam pantun plak

Terima Kasih tok llaki,
Support binimu nak berbaking..

kekeke..

Walopun hasil kek yang ntah apa apa nak jugak Ajeed beli benda ni.. syukran...syukran..kekeke.... TQ awak... I tak lomantik uuuu..bersayang sayang ker..ayang ayam ke..baby baby ke... aku ngan dia awok sayo jer.

Nak tengok rupa mixer i.....jeng jeng jeng...
Murah jer pun... tapi janji steel..plastik tak nak..Bolehlah muat 3 kilo gandumkekeke berlagakkk.
Lepas ni settle la kerja tertunggak aku tu. Dah lama peram tepung red valvet..cheese cream gula aising sumer tu.. Sabar yer sabar...tunggu wekend ni... tak sabar nak me"nry" mixer baru.

Ekceli entry ni aku nak citer pasal training semalam... melalut pergi ke mixer plak.
Setiap tahun kampeni aku ni buat Chemical Spillage Training (CST). Lepas training kena settle report dulu. So report dah settle tunggu bos tgk dulu dan sementara boss tengok tu aku tulis report kat blog aku dulu..kekeke..aci la kan.

Untuk tahun ni awal awal tahun lagi dah prepared nak buat training pasal Chemical Spillage ni... Bukan apa .. tak nak la kelam kelibut masa External Audit nanti. Kang kena lak kan... sia sia jer.


Agenda training semalam cambiasa la.. Committee member semua terlibat. Ada la 2-3 orang yang mengelat. Aku heran naper susah sangat nak bagi ilmu free kat diorang. Macam macam alasan yang diorang bagi semata mata nak mengelak dari join CST ni. Peliksss. errrrrkk...

Tapi ada aku kisah. Aku tak rugi pun. Yang rugi ko. Sebab kalo benda ni jadi kat tempat diorang..Pengsan la ko, nak buat apa pun tak reti..sebab tak tau..sudahnya reti lari jer la... Pernah jadi tau situasi sebenar. Sebab takder ilmu boleh plak operator tu campurkan asid ngan alkali.. Apa lagi... Fengsannnn la yang tukang sedut sebab tong tu dah mengembang pastu asap busuk keluar... Sesak napas dibuatnya.

Hero hero semalam adalah...
Jejaka Idaman Malaya..
Nak pakai PPE tu pun dah berejam.. chemical yang tumpah tadi pun dah hilang asap. Kalo tumpah dalam kuantiti yang banyak.. Fengsan semua committee member kot.

Jangan main main.. kali ni boss guna chemical yang betul betul.. Sodium Hydroxide rasanya. Siap kluar asap lagi tu.... Kalo dulu dulu main olok olok,  pakai air jer pun. Kali ni lain plak.. guna kaedah 3D plak..kekeke..Lepas ni diorang nak buat secara tiba tiba plak. Maknanya tak terancang la.. So semua committee member kena standby.

Harap harap training kali ni sedikit sebanyak boleh bagi ilmu berguna kat diorang , macam mana diorang nak bertindak kalo kes ni betul betul berlaku kat tempat kerja diorang. Semua terpulang pada penerimaan masing masing.

Sekian Wassalam.

Wednesday, March 20, 2013

Malang Masih Berbau

Assalamulaikum..

Biasa dengar orang cakap malang tak berbau kan.. Tapi dalam kes aku ni...alhamdulillah.. kejadian malang 2 hari lepas masih berbau. Kalo tak berbau aku pun tak tau la apa kesudahannya. Nauzubillah..

Ekceli aku syukur sangat sangat tuhan masih sayang aku dan anak anak.. mungkin juga jiran jiran aku...Hampir hampir berlaku litar pintas masa aku masak air hari tu. Aku syak benda tu dah overload. Mana taknya masak air plug tu, nasi pun plug tu, basuh baju plug tu jugak, blender bawang plug tu jugak..semejak 2 menjak asyik blender telor jer..maklum la mixer stand takder. Blom habis lagi ni.. Oven pun plug tu..last skali ..satu lagi kipas penyedut asap tu pun guna plug tu... nama specific apa erk?.. so no wonderla power dia boleh teroverload.

Ekceli cambiasa balik kerja on washing machine nak mendobi, sambil mendobi sambil panaskan air dalam cerek electrik..tetiba..

zstttt...zsttttt...... 2 kali bunyi.... aku abaikan...
pastu bunyi lagi 2-3 minit lepas tu.... zstt...zsttt....

ok kali ini aku tak boleh nak abaikan sebab bunyi tu siap datang dengan satu pakej skali, dia ada kluar asap skali... pastu aku nampak api tengah membakar kat bahagian dalam plug.. pastu satu lagi..baunya... busuk giler. Cahay tu plak aku boleh nampak dari luar tau, cahaya kuning kemerahan api tu...

sudahhh.... jangan panic anie.... coolllll... 

aku nak tutup suis kat plug pun dah seram sebab takut kena karan plak..kan tegak rambut aku cam profesor comot kang...so cari cari bahan selamat yang boleh jadi penebat... jumpa sudip kayu.. tutup suis plug pakai sudip kayu la aku...


Ya Allah syukur sangat sebab aku tak ignore benda benda bahaya macam ni. Kalo tak ..ermmmm tak tau la nak cakap apa. Bila dah sejuk sket aku cuba nak kluarkan kepala plug tu... dah melekat kat panel switch dah... So kena tunggu Ajeed balik jugakla gamaknya.


Plug extension tu pun dah jahanam... 1 batang melekat kat papan switch. Kalo ginilah rupanya... korang pun boleh agak kan sejauh mana percentage untuk berlakunya kebakaran dalam kes aku tadi tu.. Nauzubillah.

Moralnya.. jangan ambil remeh dengan benda remeh macam ni. Maksud aku takperla ko pasang papan suis tu banyak banyak kat rumah. Takyah guna 10 jenis dalam satu plug. Bahaya. Kena selalu aware dengan benda simple cenggini...nampak jer simple tapi sekali datang memang bahaya. ermmm...syukur kami semua masih selamat.

Sekian Wassalam.



Tuesday, March 19, 2013

Resepi | Macaroni Bakar

Assalamualaikum..

Dari sehari ke sehari nak kongsi resepi kat sini. Sajer nak share jer.. Aku ni takder si pro tukang masak sebab tu kalo berjaya buat benda benda simple macam ni.. alahaiii..teruja ai.. Nak jer share cepat cepat kat blog.

Sebelum aku buat benda ni macam macam resepi aku jumpa. So secara tak rasminya aku buat kesimpulan sendiri. Lain orang lain citarasanya. So pepandai kita menambah mengurang apa saja bahan yang kita rasa perlu and sedap. Ada satu resepi siap taruk rempah kari bagai. Atas plak letak sos mayonis. Setengah orang plak letak daun bawang sumer. Macam macam pesen.


Aku punya resepi pun ada sedikit kelainan. Ekceli dah 2 kali aku buat macaroni bakar . First time cuba hari tu sebijik aku tiru resepi. Tapi kurang mampat melekat sebab mungkin aku taruk telur sebijik jer. Sebab aku takut hanyir. Kali ni aku ikut resepi sama cuma bezanya aku aku taru seafood skali. Aku taruk kupang, udang, sotong..sukahati makhincik jer. Practice make perfect kan?

So untuk resepi macaroni bakar versi cikanie.. Bahan yang wajib ada macam bahan kat bawah :


Telor aku masih nak taruk sebijik jer. Takut hanyir.
Perencah Spageti
Cheddar/ Mozarela Chese
Butter utk tumis..
Bawang Putih ngan Bawang Holand jangan dilupa

Selain tu :


Kupang..Udang sotong (takder dalam pic) malas nak ambik sebab tengah rendam dalam sinki
Ayam kisar pun taruk gak..hehehe
Susu full krim sepatutnya..aku hantam susu segar jer.

Bahan asas plak jangan di lupa.. macaroni la.. takper nak yang pesen mana.. tiub basikal ker, kerang ker, berpintal ker... prefer san remo tiub basikal tu la. Rebus jer dulu empuk2.


Pastu tumis bawang tu semua guna butter..taruk ayam, seafood tadi....masak tu semua taruk sos sapegeti bolognaise , masak tu taruk la full cream tadi. Masuk cheese sket..kacau lagi. Dah elok sumer masuk macaroni.... jangan lupa taruk oregano sesudu kecik tu jer.


Lepas masuk macaroni tutup api then masukkan telur tadi. Kacau sebati taruk dalam bekas aluminium..tabur chese kat atas then bakar.


Bakar dalam suhu 180darjah selama 20-30 minit. Sampailah jadi rupa macam kat bawah ni.


Settle... sedap tak?.. sedap kan?... kekeke...ekceli masa nak potong aku tgk macaroni bakar aku ni terburai jugak. tak melekat..pehal plak... check punya check rupanya heater kat aven telah dipulas letak kat OFF... so camner nak masaknya.. Tak lain tak bukan laksamana aku 2 orang tu la punya kerja. Tangan tak reti diam seminit..ada jer nak godeknya.. Terpaksalah acik bakar sekali lagi... saborrrr jer la.

Paham ke idok resepi kat atas tadi.. Kalo dah paham apa lagi.. jom la try.

Sekian Wassalam.

Wednesday, March 13, 2013

Bingka Roti Saya

Assalamualaikum...

Ermmmm... Nak citer pun malu.. Tapi sebab berpegang pada prinsip "Practice Make Perfect" maka ai buangkan rasa malu i ni jauh jauh...

Jumaat lepas sibuk duk menggoggle resepi Bingka Roti. Alahaiii... bagi setengah orang.....setakat bingka roti tu kacang sesangat. Tapi bagi saya tak semudah itu weyyy.. Nampak cam senang. Masuk itu ini..campak itu ini..sukat itu ini...kacau.tuang dalam loyang.. Tapi percayalah ianya tidak senang ABCC.  Bila tengok hasilnya plak ...ya ammmmpuunnnn.... apo ko buat ni cikanie oiiiiii?...

Pakcik sorang ni lagi best...

" amenda awak buat ni... telor dadar raksaksa ker,....?...."

Amboi bang,,, gurau kasar nampak... Jangan nak bantutkan kerajinan ai.. kan dari elok rajin buat itu ini.. terus terdiam seribu bahasa kan.... Abang jugak yang gigit jari nanti.. Meleleh air liuq nak makan Muffin Cokelet Aiii..


Inilah rupa Bingka Roti saya... Ada branssssssssss?...
Memang rupa telor dadar raksaksa kan? hehehe.. kesian.. aku tak marah pun .. kalo korang kutuk dalam hati.... hehehe.

Aku memang dah dapat agak yang bingka roti aku ni tak menjadi tau.. sebab awal awal lagi macam tak cukup bahan jer.. Santan takde, tepung pun tak cukup.. so no wonder la rupa dia terus bertukar dari bingka ke telur dadar raksaksa dalam sekelip mata jer. Masa tengah membakar tu pun aku dah pelik..naper la bingka ni naik kembung sampai macam ni skali erk..?..


Tapi takper.. atleast aku dah mencuba yang terbaikkk..kuikui kui.. tak kata gitu nak kata guane lagi dop?.
Next projek adalah Macaroni Bakar.. huhuhu..

Sekian Wassalam..

Tuesday, March 12, 2013

Jom Menyembang...

Assalamualaikum..........

Balik nanti nak masak apa yer.. No idea la. hari hari fikir bab menu jer... Biasa time lapar lapar macam ni menggelupur acik, sibuk mengoggle resipi tu resepi ni. Tapi balik rumah haremmm... Masa tak cukup wey. Ko bayangkan.. Balik kerja 6-10pm ambik anak, balik ambik anak..meround dulu taman situ satu dua pusingan. Untung sabut lepas round terus boleh balik rumah. Kalo untung batu kena pow sekotak 2 air togen bab kata Hadif. Vitagen la kot.. ke Nutrigen la.. Aku sendiri pun tak pasti sebab 2-2 kalo aku beli ok jew.. tiada bantahan. Lepas tu balik rumah terus bersilat kat dapur...

Biasa kalo masak bodo bodo settle kul 7-30pm. Kalo nak berlemak bagai..sory.. jawabnya kul 9-10pm baru boleh makan sebab kul 8pm kena stop kejap hantar Hafiy pegi mengaji..Yang ni pun lagi sorang mengaji nak masuk bulan ke-4 pun masih nak berkepit ngan aku. Nak jugak aku masuk ngadap ustazah tu skali. Muka aku pun dah naik tebal sebab tetiap malam kalo aku takder kat blakang dia mulalah dia hilang fokus. Kan kejap kejap dia toleh belakang. Pernah satu hari aku kluar senyap senyap... habis jer kelas boleh dia meluru tanpa selipar kluar cari aku arah marah sebab tinggalkan dia. Walhal umah ustazah tu selang sebijik rumah dengan rumah aku. Dekar jer ka.. Tapi taknakkkk... nak jugak aku jadi peneman dia.

Dah settle anak anak mengaji balik rumah ngadap baca buku plak... Aku dah mula risau ni.. Buku Cahayaku Hafiy punya tu dah masuk hari ke-12 masih blom alih alih lagi. LA LE LO LI LU tu la.. Situ ajer dah dekat 3 minggu. Dia macam ni tau..kalo cikgu tanda S tu kira sederhana la. Kalo L tu dikira dah lulus. Tapi kalo baca situ pun dah ambik masa berminggu minggu..canner tu...Haruskah aku jadi mak tarzan kat rumah?.


Satu faktor yang menjadi punca dia hilang fokus adalah Chanel 611. Korang ada tak tips camner nak kurangkan ketagih tengok kartun. Setiap masa kat rumah katun katun katun.. nak nak sekarang ni ada citer baru kat 611. Kata Hafiy citer Bulan Bintang.. Yang i bukan kartun. Citer lama yang di recycle balik..Well Asteruk kan? Duk hadap citer tu la malam malam sekarang ni. Elok la sket dari Hagemaru.. Ada gak la input positifnya. So alasan dia sekarang ni kalo ajak baca buku..

"Tunggu habis citer bulan bintang..."

Nak oiii... citer bulan bintang tu kul 10-30pm baru habis. Masa ni ibu ko pun dah sadakallahulazimmmmm.. meleleh air liur basi dah. Dia masih boleh yilekkk pocci  lagi.. lepas bulan bintang boleh plak layan game. Ahhh lantaklah.. apak dia rajin nak melayan silakan... Permaisuri dah nak masuk beradu.

Pastu pagi besok mula liat nak bangun pagi . Ni la sebab naper aku tak suka diorang tido lambat. Pagi pagi aku kena reka citer ntah apa apa demi untuk memancing budak berdua ni bangun. Sekarang ni pepagi mesti kena cari idea spontan.. kasik diaorang tertarik nak bangun cepat. Macam sekarang ni umpan aku pasal citer katun Binno ker apa yang pepagi tu...... Pastu kalo kat skolah citer Oggy tu,.. Kalo dengar aku citer pasal tu pepagi jawabnya cepatla diorang meloncat bangun. Hafiy ok la... Kan katun kegemaran dia.. tapi si Hadif ni pesen lain sket. Nak kena belai manja..dodoi dodoi timang timang.. baru kena ngan angin dia.


Hari ni pepagi angin dia tak berapa nak OK.. Dia mintak Car nak bawak pegi skolah. Aku malas nak layan..dia punya meraung Subhananllah.. Terpaksa jugaklah aku selongkar bakul mainan dia . .aku bagi Car cantik dia tak nak. Rupanya Car yang dia nak tu adalah kepala Lori.. Aduii susah aku nak paham...

Tunggu pagi besok plak la.. apa peel dia nak tunjuk lagi..Sabor jer la acik..(urut dada tepuk dahi)...menten senyummmm okkk.

Sekian Wassalam..


Friday, March 1, 2013

Melawat Baby Baru

Assalamualaikum...

Boring dengar cerita bab makan jer yer? apa kata kita tukat topik plak, mari kita cerita bab baby baby plak. ermm best ni. Baby gurl tau! bukan baby boy..taknak.taknak.

Malam tadi aku dapat soalan dari my anak bujang...eh bukan soalan ekceli itu satu permintaan atau arahan, aku tak berapa nak pasti ...

abang : Ibu.. abang nak kakak la...
Ibu : Kakak... abang tu dah jadi abg camner boleh ada kakak lagi.. (hafiy tak paham mungkin)
abang : besok ibu pegi hospital yer..
Ibu : Naper nak pegi hospital?
abang : Pegi MENGANDUNG..

Amboi abang sekarang ni..kemain lagi yer....kalauah mengandung sesenang itu bang.. hari hari ibu rela melangut depan ward bersalin Hospital Kajang sana tu...


Minggu lepas curik sket masa rehat hari Jumaat untuk melawat baby baru Kak Ieda (my colleague). Ermmm wanginya bau baby walopun tak mandi 1 hari. Kulit plak..ermmm lembutnyaaa terasa masa cium pipi dia hari tu. Bagus betul la baby ni.. tido jerrr... acik angkat pun tak sedar yo. Penat sangat malam tadi berjaga letteww.. Takder kerja lain la baby ni..netek..tido...netek tido..shi shi muntah..kentut berak. Mungkin ni la yang menjadi salah satu sebab aku kemaruk nakkan baby gurl jer lately ni. Inilah sebabnya kot.. tengok anak orang balik rumah teringin nak peluk cium baby sendiri. Entah apa apa la acik anie ni kan?


Nama baby ni Nur Irdina Batrisya kalo tak silap aku la...Panggil Batrisya ok acik acik sekalian. Aku pegang kiri kanan atas bawah ..dia tetap menten ayu tido dalam iman gitu. Buka mata kejap sebab mengigau kot..pastu relex tutup mata balik.. lantakla acik acik sekalian..i nak tido sebab malam nanti i ada plan baiiikk punya...kekeke..


Yang kesian si abang ni la... maklumla..dia jer sorang sang kumbang dalam rumah tu selain abah dia la....yang lain semua bunga bunga kembang setaman.... Siap rekues lagi kat mak dia..mintak maknya ngandung lagi sebab dia nak yang boy plak.. Katanya nak buat teman main bola .. cian dia..


Sedar tak sedar jam dah 2-18 pm... parahhhhh..telek baby punya pasal sampai tak sedar dah nak habis waktu makan tengahari , apalagi.. menggelabah la turun. Tapi nasib baik tukang bawak keter ni expert bebenorrrr.....zasssssssss pecut dari Kajang Utama ke Bukit Angkat, 2-28pm tepat sampai pintu depan... Selamatt...Dalam masa yang agak singkat sempat lagi korek pengalaman kak ieda masa dalam labor room.. I is jeles ok... naper orang lain senang jer....sakit sakit sakit...teran sekali 2 terus selamat. Kalo aku ya ampunnnnn.......subhanallah... tapi takper.. gugur satu dosa aku.. aku rela menanggung sakit demi seorang anak.. nak nak anak popuan..aminnnn..


Si Batrisya plak sampai ke sudah lena diulit intan..

Sekian Wassalam..