Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Thursday, November 22, 2012

Makan Lagi?

Assalamualaikum..

Citer makan sesajer...
Biasala..kalo dah balik kampung ada jer makanan tradisi yang terasa nakkkkkkkkk sangat di makan. Ajeed pun sekarang dah mula suka dengan makanan kelantan ni. Walopun duk membebel manis.manis..tapi nak jugak di cubanya.


Balik hari tu kan musim doyan.. apalagi...Pulut Doyan la.. Durian yang gugur sebijik jer pun. Tapi sebab takut dah tak jumpa dengan doyan lagi lepas ni makan buatla Pulut Durian mak aku tu tadi. Orang paling paling hepy saper lagi.. Si kencing Manis la.. Ayah aku.

Aku saje je taruk 1 senduk..lahai...sikit jer nak kasik dia rasa takut kempunan kan plak.. terkebil kebil tgk kitorang makan kesian plak Tapi kan... Takdernya cukup.. habis sepinggan tadi dia bangun cedok sendiri 2 senduk lagi kat dalam periuk. Takper la..makan jer la ayahanda..tak payah pantang pantang. Jangan risau..malam nanti kita cucuk jer insulin. Paling teruk pun malam nanti bangun kencing jer 2-3-4 kali. Small the matter jer tu.


Ayah aku ni dah tahap cucuk insulin dah. Ubat biasa bagi dia dah takder kesan. Masa aku ikut dia tu kencing manis dia masih boleh di baca...18... belum HI lagi. Tapi kan doctor sendiri cakap dia prefer ambik insulin jauh lagi bagus dari ambik ubat.Sebab nanti kesan pengambilan ubat dalam jangkamasa yang panjang boleh effect ke ginjal. Lagi bahaya wooo... kan tak pasal pasal kena buat dialisis 3X seminggu. Naya kan?.. dah la sakit?,... sakit ker tak erk?.. Tapi sebelum dia effect ke ginjal kesan ubat tadi boleh ganggu urat urat saraf kita. Sebab tu mata boleh rabun... kaki tangan selalu kebas. Banyak gak la aku bersoal jawab ngan doctor.

Tapi ayah aku elok jer.. releks jer.. macam tak risau langsung.. Nak nak plak dia jumpa geng dia .. siap cakap lagi..

ambe takdop pate pate (pantang) pung...

oiiii lagi la senang hati ayah aku dengar statement macam tu.... sebab tu dia selamba jer pulun makan benda benda manis. Tapi kalo ikutkan pantang memang sampai bila pun takkan dapat merasa nikmat makan la. Takkan sampai sudah nak kasi dia pantang kan?


Lepas tu pulut yang balance makan ngan durian tadi mak aku kacau buat nasik manis.
Bertambah tambahla hepy si kencing manis...Memang manis giler ok..tahap kemanisan makin terserlah bila putut tu dah sejuk..berkerak kerak gula tadi tu timbul.. Mak aku tertumpah gula la agaknya masa mengacau tadi..Sambil makan sambil berkata si kencing manis ku tadi...

takleh tak makan benda manis...nanti pese (pengsan)..

Yer la ayahanda..anakanda tak marah pun...nasihatttttt....Padahal dah memang "Pemanis Tegar". Ada jer la alasan dia. Selagi hayat dia ada... biarlah.. pada aku nak pantang sangat pun takder gunak gak..Urusan sakit mati sihat tu semuakan kerja Allah Taala. Betul tak?

Wassalam...

2 comments:

aizamia3 said...

la ni musim durian, makanya ai terpaksalah jauhkan diri dari durian (tak suka durian).. anak2 makan pun kena kat luar rumah.. ;)

aCik Anie said...

naper gitu?.. rugi lorrrr...... keter i sampai sekarang bau doyan..pening ya amat