Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Monday, January 18, 2010

MONYET YANG DENGAR CAKAP

Masuk bab monyet plak.. masa pantang yg panjang hari tu mcm-mcm citer yg dapat….biasala..dah takder kerja….



Biasa kat kampung aper yg kita nak petik jer.. takyah susah-susah pi kedai…Kat kampung aku memang pokok kelapa keliling umah.. tapi takder tukang panjat..skali skali mak aku jolok ngan galah..terkial-kial..bukan main susah lagi… mmg takder org sanggup la nak panjat pokok kelapa ni.. kat sinilah tenaga dan bakti monyet/ beruk diperlukan.

Monyet yg susah-susah panjat..tuannya plak yg dapat upah.mana aci kan?.. tapi sebab monyet dah masuk skolah..sumer ni amat kacang baginya…jgn tak caya.kat kg aku mmg ader cikgu untuk ajar monyet ni



Alahaiii..upahnya tersangatlah murah.. kesian plak ngan tuan monyet..penat dia kuar suara.. 1 biji dia charge 10 sen jer.. kalo dapat 100 biji ..baru 10 henggit.

Masa ni kan aku cakap kat dia… “nyet… sengih-sengih..nak ambik gambar ni..”
Pandai dia sengih.. tapi dalam takut-takut.. sebenarnya monyet ni garang sgt .. tuan dia siap bagi warning .jgn dekat sangat… takut dia terkam…kalo dia dpt mahu tak lepas ni.



Monyet pun paham bahasa .. kalo tuannya cakap “jgn petik yg tu…tu kelapa muda.”Dia tak petik tau…pandai..pandai…saper cikgunya erk..



2 comments:

Jasnia said...

Masa na praktikal kat kelantan dulu, na pernah kena terkam dengan monyet jugak...Fobia betul. Dia terkam kat part yang menggunung di dada pulak tu.

Anyway, sis... ni address blog na yang baru tau. blog seharum kayu manis dulu dah kena hacked.

hope sis kenal na lagi... :)

Cik Anie said...

hehe.. suspens jer..igt jasnia mana plak tadi.. rupanya Na.....mana tak kenal nyer.. terpikir jgk naper lama menyepi..