Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Friday, September 30, 2016

Al Fatihah Buat Ibu Saudara Kesayangan Saya

Assalamualaikum..

Petang Selasa tepat jam 3.05 min makcik aku yang aku cerita sebelum ni menemui PenciptaNya. Innalillahhiwainnailaijirajiun , DariNya kita datang, PadaNya jugalah kita Pulang. Semoga dia tenang di sana. Tempatkanlah dia bersama orang orang yang soleh solihin. Amin

Ekceli kitorang dah standby dari dia masuk ward lagi. Ahad dia warded. Setiap minit anak dia akan update kat wassap. So sempatlah kita nak prepare apa yang patut. Aku dah dapat agak masa mak aku pegang kaki betis paha dah sejuk, siku panas lagi. Masa tu dah tak pikir banyak, siap siap mintak izin ngan suami, anak anak mintak dia handle untuk 2 hari.


Gambar ni anak dia hantar lebih kurang dalam kul 1-30. Masa ni nenek aku datang, siap cakap dia dah halalkan segala makan minum, dosa dosa lampau Mak dah maafkan. Lepas tu lebih kurang dalam pukul 3-05 pm.. anak dia bagitau Mak dia dah takder. Innalillahhiwaiinailaihirajiun.

Dalam pukul 4pm aku time out. Terus set ngan adik adik aku. Semuanya 4 beradik pakat balik satu kereta. Aku bawak Harraz, adik aku bawak anak dia Aisyah. Adik aku sorang lagi pun bawak anak dia si Sarah. Adik aku yang lelaki merangkap driver masa tu masih kat KL ada hal. So nak tak nak settle kan kerja dia dulu. Dari Kajang Pukul 6..jem giler nak ke Selayang. Dari Selayang lepas magrib jugakla. Alhamdulillah pukul 4 pg kitorang sampai KB. Tapi urusan semua dah settle. Lepas isyak lagi jenazah dah dikebumi. Alhamdulillah, benda macam ni tak elok di lengahkan. Lagi cepat lagi bagus kan.


Sampai sana tahan mata kejap dengar dulu diorang bercerita, kami tidur pun dalam sejam dua gitu jer. Bangun subuh siap terus pegi kubur.


Terkilan jugaklah sebab tak dapat nak join tahlil . Sebab kejar masa sangat masa tu. Nak balik umah aku lagi. Pastu ada hal yg nak kena settle. Alang alang dah balik kan. Sekali jalan jer la.



Sesiapa yang baca entry ini sama sama kita sedekahkan Alfatihah buat makcik aku. Semoga rohnya diterima Allah Taala dan di tempatkan bersama para solohin. Amin Ya Rabbal alamin.

Sekian Wassalam

Love
Cikanie

Tuesday, September 27, 2016

Rindu Bonda

Assalamualaikum

Hari ni tak jadi balik. Kalo ikut kan si tengah (adik aku no2), memang nak cabut pepagi lagi. Tapi rilex la dulu. Kalu dekat takper, ni jauh wey..pastu nak bawak anak kecik lagi. So tgh tunggu mak aku call.. dia cakap balik..kita balik. Hidup kita ni apa apa pun kena letak orang tua no1. Apa benda yg datang bincang dulu la ngan orang tua. Kalo bertindak melulu ni aku rasa keputusan yang datang nanti tak berapa nak cerdik.

Tetiba rindu plak ngan bonda. Rindu masakan dia, rindu nak berborak. Macam macam la. Balik raya haji hari tu ajak dia datang sini. Tak nak dia. Katanya tak sanggup tinggalkan adik dia yang sakit tu. Aku sayang adik aku . Katanya..:) sweet jer kan kalo kakak cakap gitu ngan kita. :) Malangnya aku takder kakak. Tapi aku bersyukur ada adik adik yang sangat supportive, caring, loving.. macam macam la. Aku sayang Ongos, sayang chik, sayang olang, sayang seksu. Muahhh ciked.


Kelakar plak tgk gambar atas ni . Konon nak wat mulut itik, bukan mulut itik yang jadi, mulut tengkorak yang jadi..huhu. Tak pandai nak ambik gambar gedik gedik gini. Kat depan tu si tengah aka Ongos . Pic dia kali ni agak sopan sket aku tengok. Biasa tak sesopan ni. Tercabut gigi palsu kalo tgk dia posed biasanya. Kalah Kila Fairy.. Madhuri Dixit lagi kalah.

Aduyaii..sakit perut tetiba ni. Ingat nak melalut panjang sket. Kena stop la gayanya. Tadi makan nasik kerabu yang takder kerabu, sambal ikan jer lebih. Tapi sedap jugakla.

Sekian Wassalam

Love
Cikanie

Monday, September 26, 2016

Lemau Lagi Sayu

Assalamualaikum..

Perkhabaran dari kampung, makcik yang kena kanser yang kitorang balik tengok raya haji hari tu khabarnya dah tenat. Malam semalam ambulance datang ambik kat rumah.


Lemah sangat kata anak dia. Sampai hospital rupanya oksigen dalam darah tak naik naik, Blood pressure pun semakin rendah. Doctor pun tak tau nak buat apa dah Dia suruh ahli keluarga pakat pakat baca yasin, biar dia pergi dengan sedniri. No more life support system. Kalo buat pun sakitkan dia jer. Buat anak anak dia keep on praying , jangan putus harapan, anyway prepare for the worst. Aku rasa nak balik sekarang jugak. Tapi tengoklah, tengah bincang ngan adik adik aku lagi ni kalo balik pun bawak Harraz jer la, besok pagi gerak. Lain tinggal. Pandaila apak dia settle kan.


Ekceli ..penatnya rasa nak balik ngan Harraz, Tambah dia pun tak berapa sihat tu. Demam dua hari lepas. Mata plak asyik bertaik jer. Dia selsema tapi effect nya kat mata. Asyik bertaik jer mata. Taiknya bukan sebarang taik... berketul besar. Kao pagi mata memeg takleh bukak. Kena basahkan dengan air dulu ..buang semua taik baru mata boleh celik. Cian bambam ibu. Tapi demi mak sedara , kena gagah jugak lah. Mak sedara ni ibarat mak kita la jugak, sayang, hormat, kasih macam mak kita. Takder mak kita dialah yang jadi mak kita..huhu..sedih plak.

Tapi best jugak kalo dapat balik ngan adik adik...hup hup horey..bole makan buah lagi. Tapi nampak gaya macam tak sempat singgah rumah ni . Terus pegi hospital takpun rumah makcik aku kat KB.. bye bye jer la Kuala Krai.


Okey la. Nanti kita citer lagi. Sebelum balik kampung kena settle tugasan Hadif. Zaman sekarang Mak yang ambik periksa. Anak tunggu siap jer. Kalo ada tugasan.. mak yang tukang goggle... mak jugak tukang buat.. anak tukang tampal jer.

Sekian Wassalam

Love
Cikanie

Friday, September 23, 2016

Langgar Pantang

Assalamualaikum..

Kepala masih lagi berdengung ni, kali ni lagi parah..2-2 belah ni.. what should i do ehh?.. Ok dop i speaking london?... Besok tak sabar nak gi Nuriszar Bangi. Ada sales uolss. Banyak benda nak intai ni. Botol susu , makanan Harraz, toys Harraz, gadget Harraz...macam macam la. Paling penting botol susu la. Harraz dah tujuh bulan. Tak pernah tukar sejak dari lahir botol susu dia.


Sedar tak sedar Harraz dah 7 bulan 29 Sept nanti. Sekejap jer kan?..orang yang tengok memang rasa sekejap. Kita tukang rasa ..9 bulan 10 hari mengandung, 44 hari pantang.. lama weyyy. Kalo diberi pilihan nak mengandung ke nak beranak..aku pilih beranak. Sakit kejap takpe.. siksa lama...aduiii. Tapi itu perkara normal yang semua perempuan akan merasa. Walopun sakit, walopun siksa, walopun pedih, jerih, perih,,itu semua akan jadi manis bila tengok muka si comel depan mata kan?.. Ya Allah nikmatnya, Syukur YA Allah, Alhamdulillah.

Sekarang Harraz 7 bulan banyak benda aku dah rasa. Pulut dah makan.. air batu jarang jarang, sayur semua dah bedal, Laksa belum lagi, air kelapa pun sama. Dalam banyak banyak tu, pulut jer aku alah sket. Lepas makan sakit seluruh badan. Nak bangun buatkan susu Harraz pun berchinta. Tapi tetap makan jugak. Degil kan.. terimalah habuan dia. Tapi mak aku pun pesan makan jer la. Buat rasa. Pastu sendiri rasa la tubuh kita. Kalo tak boleh jangan, boleh ok la. Tapi aku bab pulut pulut ni, walopun dah sah sah akan sakit urat lepas makan walopun satu mulut aku tetap nak makan jugak.. Nak nak pulut sama pengat pisang. Gila tak makan. Tapi tu la. Rasa rasa la. Jangan makan satu periuk. Memang carik nahas la.


Benda lain takder sangat. Cuma air kelapa jer, mak aku pesan baik takyah lagi. Kalo dia dulu la nak minum air kelapa tunggu nak beranak plak la. means kalo tak mengandung dia tak minum. habis tu kalo 10 tahun tak mengandung 10 tahun la ko tak minum. Macam tak logik plak kan. Orang tua kata bisa dia lain macam. Ntah aku pun tak try. Saper pernah try?. rasa camner yer?..sakit tak badan?

Laksa pun setengah orang aku boleh. Benda benda yang buat secara teran.. maksud kan proses buat tu kan dia teran guna alat dia. baru la jadi laksa. semua yang melalui proses macam tu bisa. Ermm..mee ok jer.. bihun pun. Aku la. Tak tau la orang lain. Dah la masa dalam pantang hari tu aku tak berapa nak pantang. Maklum la pantang sendiri. Ikut suka hati aku jer, nak makan masa mana, nak barut perut masa mana?.. ubat pun lupa nak makan, air rebusan pun tak minum. Semuanya aku langgar.
Kesannya nanti dah tua.. tgk macam sekarang la. Dah ada rasa sket sket, pantang sejuk urat sakit, pantang penat sket badan sakit. Perut plak dah macam pakai porcbag, Barut pakai gerder jer .. memang patut la kan? Saper suruh tak pantang betul betul ?

So korang jenis yang disiplin bab bab pantang ni atau pun main redah semborono macam aku jugak?..ekeekekeke... tak nak ngaku yer?. Ok la. Itu jer nak bebel.

Sekian wassalam

Love
Cikanie

Thursday, September 22, 2016

Saat Nak balik KL

Assalamualaikum..

Telinga aku ni dua hari dah berdengunggg. Entah pehal, masuk lipas ke apa. Malas nak gi klinik so kenalah nanggung sakit. Sinus tahap jingga rasanya. Tekak, telinga hidung semua effect ni.

Cerita balik kampung makan buah dah sudah. Sampai masa cerita pasal saat nak balik sini. Bab ni memang susah sket. Kalo boleh memang taknak balik. Aku yakin semua gitu kan?. Time nak balik kampung semua masing masing laju jer kemas beg. Seminggu awal dah stanby baju basahan berapa helai, baju jalan nak berapa lai, baju mandi nak kena bawak, spender bra berapa lai.  Kan?
Tapiiii.. cer tiba time nak balik KL balik.. Ya Allah malasssssss sangat. Kalo boleh aku nak sumbat dalam beg kemboja tu jer. Senang. Baju kotor situ , baju ok pun situ. Balik rumah baru settle .

Ok itu satu.. satu lagi kalu balik KL ni rasa aku macam nak transform keter tu jadi lori 5 tan. Senang nak bawak balik barang. Kalo mak aku memang semua benda dia nak suruh bawak balik sini. Paling takder apa nak bawak kelapa pun dia suruh bawak balik. Katanya senang, tinggal bawak kedai suruh mesin jer..:) gitula kan orang tua. orang tua saper saper pun aku rasa. Segala macam anak benih pun offer..Anak limau, pandan, pokok kari. Kalo rumah KL ni ada space untuk berkebun maunya pisang, durian, cempedak, rambutan nak di hangkut kan?.

Korang boleh bayang tak Exora besar mana sangat la bonet dia kan. Nama jer MPV tapi nak muat barang-barang fail. Muat orang ok la. Tu sebab aku rasa bestnya kalu aku deromon. Boleh tukar Exora jadi lori 5 tan.. Hangkut semua.. Pesen mak aku rambutan dia isi dalam bakul kain..satu bakul tu muat dalam 10kg rambutan. Memang kerja gila la kalu sorang bawak 2 bakul. Sebab aku balik ikut adik aku. Mana nak simpan bakul tu. Sudahnya rambutan masuk dalam plastik sampah. Bijak sungguh bonda aku. Seboleh bolehnya memang dia nak suruh jugak kita bawak balik buah. Tu tak kira, duku, dokong, cempedak, tempoyak, petai, tapai....ayooooooo...

Sudahnya , mangsa keadaan anak anak. Siam bebudak 4 orang kat belakang ni, dah takleh beza dah dengan pelarian Khasmir kata adik aku. hahahahaa... nasib la nak jadi anak cucu orang Kelantan. Nasib la sang suami tak ikut balik. Kalo tak ayat yang akan diulang 40kali adalah..

 nasib badan la kawin dengan orang kelantan....

Tapi sampai KL..dia yang bersungguh... petai bawak?.durian bawak berapa bijik wak? rambutan ni jer ker? budu brapa dozen?...huh.


Kebetulan masa nak balik hari tu Pakcik nak tumpang ikut balik KL.. Sooooo nasib la ko. Macam sardin expired la kitorang hari tu. Kat seat depan, bawah kaki 5-6 biji cempedak. Dah tak main plastik dah. Timbun jer gitu. Gulai Kambing pun sempat kami bekal. Dah sampai sini senang, tinggal masak nasik jer.. hahaha. Nasib nasib.


Kat tengah plak aku, Harraz , adik aku.. Harraz tak boleh, kena letak dalam carseat. Kalo riba mau krem paha aku. Satu lagi kesian dengan dia. Terhinjut hinjut nanti. Pak Ngah dia tu bawak keter boleh tahan laju. Gaya bawak Ferarri. So nak tak nak carseat kena pasang. Kiri kanan aku ngan adik aku. Kat bawah kaki kitorang apa takde.. beg baju, beg susu, henbag, dokong, tapai, tempoyak..sini la tempatnya.. Aduiii kelakar giler rasanya. Dulu tkper la ada Opel. Ajid balik kampung naik Opel buruk jer. senang dia nak mancing. Anak pun boleh bentang toto kat belakang. Tidooo jer la.


Paling kesian anak anak kat blakang. Ada rupa pelarian khasmir tak diorang?
Kesian kan? Sedih pun ada tengok muka sorang sorang. Tapi yang banyaknya nak gelak la. Takpe..tahun depan kita sewa lori 5 tan. Balik hangkut buah.


Adik aku sorang ni lagi best.. periuk belanga, anak daun limau purut semua dia kaut. Dalam bonet belakang sah sah la padat dengan buah buahan. Kat siti belakang pun sama. Lagi teruk. Kalo gini gayanya lori 10 tan jer la ko ambik dik. Lepas tu sampai Masjid Raub dia hantar gambar ni


Aku cakap 2kali5 dengan ko la dik. Bezanya pokok dia dah tinggi..
Gelak pitammm.. aduii

Ok la.. serabut perut datang balik ni. Tadi dah settle..Nak kena ambik masa bertenang kejap ni

Sekian Wassalam

Love
Cikanie

Wednesday, September 21, 2016

Kasih Seorang Ibu

Assalamualaikum..

Pagi pagi ni emo sket. Pantang aku kalu sket sket nak sentap..memang PANTANG. Tak layak ko nak sentap dengan orang tua. Ko ingat ko jer pandai sentap, orang tua punya sentap ada ko fikir. Menyampah. :)

Saya jer nak kasik panas. Bagi aku la, kita sebagai seorang anak tak layak sangat nak sentap dengan orang tua. Ko sape?..syurga ko kat mana? Kan?


Balik raya haji hari tu dah set kat dalam otak aku..first thing...doyan.. Nak makan durian, nak makan rambutan, nak makan dukong..nak pegi kutip manggis. Alhamdulillah, Semua dapat. Wolopun durian tak berapa nak fresh..sebab nak masuk peti ais.


Tengok kat sini kita dah tau sejauh mana kasih sayang orang tua kita kat kita kan. Ko takyahla nak banyak songeh. Belajar appreciate orang la sket, nak nak orang tu ibu ko. So demi menjaga hati seorang mak.. makan la aku tanpa banyak soal. makan ..makan..makan dan makan sampai nak muntah pun ya. Gila tak makan, sedapppp tu. Kalo tak sebab anak nak balik mak aku dah jual kat cina. Hari hari ada orang datang tanya doyan..

anak nak balik..doyan dah habis..simpan untuk anak kita

Gitulah dialog mak aku kalu ada orang datang rumah tanya pasal durian. Kasihnya mak kat kita kan?. Ada hati nak sentap menyentap lagi. Apa lagi cakap kasar. Memang dosa la ko.


Rambutan pun memang puas makan. Rasanya kalo boleh belah perut tengok isi perut, rambutan dah jadi jem dah kat dalam tu. Mmg bekfest rambutan ko.


Manggis dah nak habis. Dapat makan sket sket jer, tu pun nak kena pegi gegar dahan dia . Paksa luruh. Tak sabar nak tunggu esok pagi plak. Dokong pun sama. Tak brapa nak masak lagi. Makan dua tiga biji. Special dokong mak aku petik pakai mulut. Dah buat sama tinggi ngan kita, nganga terus jer la. Takyah susah pakai tangan.

Mak aku cakap nak makan dukung balik sekali lagi bulan 11. Dokong nak kena dua kali masak. Sekali masak dia takkan manis. Dah cukup 2 kali masak..conferm manis. Tak sabar nak nunggu cuti sekolah, balik makan puas puas kali ni.


Lagi satu yang best cempedak, sedap siot kot.. manis sangat walopun ada ulas yang buruk, tak cantik la kan, tapi isinya..wallah... kat sini jual 3 ulas 5 henggit tau ..mak aii,. Yang goreng punya. Kat kampung makan tanpa ada rasa was was, makan sampai muntah hijau. Cekik darah sangat jual cem
pedak goreng mahal cenggitu. Nak naik haji ke bang oi. Agak agak la. Madu tang mana bang oii. Sekilo abang beli berapa?. Meh datang borong kampung saya. Meh la..

Entry penuh emosi kali ni. Sorry yer.. nak meluah perasaan kat mana lagi. Kalo kat FB sure kena hentam kaaw kaw ngan netizen punya.. haha..netizen la sngat..bajet retis..huhu. Kat blog paling selamat.. korang  dan korang jer yang baca pun...hikhikhik. jarang jarang orang yang jumpa blog ni. Sooooo menulislah tanpa was-was..

Sekian wassalam

Love
Cikanie

Tuesday, September 20, 2016

Raya dan jem memang tak dapat di pisahkan

Assalamualaikum..

Ambik mood nak menulis.. maklumla mood cuti balik kampung masih menebal. Biasanya ambik masa 2 minggu baru ok..hehe.

Balik kampung dari UTARA SELATAN BARAT TIMUR semua makan jem kan. Memang mencabar betul perjalanan balik kampung ambik masa 16-19 jam. Fuhh,,nak nak bawak baby, seminggu sakit urat kalo kena batang hidung sendiri. Nasib baik i ni jenis bijak merancang perjalanan ok..huhu :)

Malam jumaat dan sabtu memang time kemuncak jem kot. Sebab ahad pagi kitorang gerak balik macam takder keter sangat. Lagipun kita ikut Simpang Pulai-Cameron Highland-Lojing-Gua Musang. Memang takder jem lansung.


Perjalanan yang sangat tenang, keter takder..bukan takder langsung, sekali skala jumpa la dua tiga bijik. View yang sangat menarik, kabus tebal cuaca sejuk...angin ..masya allah, indah sungguh alam ciptaan tuhan. Banyak nampak kawasan situ orkid liar tumbuh melata area tebing sepanjang perjalanan kitorang, Cantik sangat. Nak turun petik pun takut ada penunggu bukit kang.. mak aii..seram.


Tapi tak tahan jalan bengkang bengkok macam ular kena palu. Consider ok la dari makan jem vontot to vontot. Paling best boleh singgah beli strobery..


Seram tgk muka makcik kat atas tu. Naper muka, gigi, mata semua kuning ehh...


Raya haji tahun ni memang sempoi habis.. Dah la lembu tak dapat untuk kikah Harraz, Sang Suami plak tak boleh balik, balik tumpang adik kita, padat satu kereta macam ikan sardin expired. Balik sana kena semput plak. Soo apapun tak boleh buat. Ingat nak juga buat makan sket sket. ambik mood raya.. tapi tak boleh lansung. Dengan Harraz oq eq oq eq lagi. Soo i jadi sangat malasss sangat. Lantok la makan rambutan di pagi raya pun.

Lepas solat dan makan nasi menu hari biasa, kitorang terus gerak balik KB. Sebab utama balik kampung ialah nak tengok mak sedara kita sakit. Makan buah tu selingan jer. Harapan nak makan lembu lagi jauh tersasar, takder langsung...orang sedekah pun takder. Dalam hati mintak la ada orang kasi daging la ..non hado ok..tapi yang bestnya dapat makan kambing.. terbaikkkk la... krup krap krup krap lemak dia. Sedap gila masak campur dengan buah ara. Kenal ke idop buah ara macam mana?. takpe..abaikan.

So ..itu jer la citer raya kita. Best nya makan buah..nanti up citer pasal makan buah. Kasi rehat kejap.

Sekian Wassalam

Love
Cikanie

Wednesday, September 7, 2016

Cuai nya Ibu Harraz

Assalamualaikum..

Nampak gaya hari minggu jerla ada masa nak masak bubur bagai. Hari biasa memang tak cukup masa. Sampai rumah dalam kul 7. Pung pang pung pang... kejap jadi tarzan, kejap jadi ustazah.. kejap jadi mak tiri kejap jadi orang gaji, kejap jadi tukang cuci, sedar tak sedar jam pendek dah tunjuk pukul 9. Anak pun dah tido. So aku sendiri decided..bubur bubur, puri puri hari minggu sahaja. weekdays makan nestum jer nak oiii... sian bambam ibu, nasib la nak..


Sabtu lepas buat nasik bubur Beras+Carot+Kentang+Ikan bilis. Blend halus menggigil bambam makan. Pantang lambat sikit marah wooo. Buat tak banyak dalam 2 kali makan jer. Walopun ada bau hangit sket tetap bambam aku nganga mulut. hahaha. Periuk nipis buat hal. Cepat sangat nak hangit. Ok lagi la.. Ahad punya cerita nasib tak terbakar rumah. Macam ni la rupa bubur nasik Harraz


Boleh plak aku lupa tengah masak bubur Harraz Beras+Kurma+Carot+Brokoli, kemain lagi, lepas magrib boleh siap keluar makan cikencop lagi. Gile.. Balik dah berasap satu rumah. Berbakul kena bebel dengan suamiku Mr Dark...hewhewhew..ehh.. Selenge betul la ibu Harraz ni. Sakit hati dengan diri sendiri.



Nasib baik malang masih berbau, kalo tak berbau malam tu memang menangis takder lagu la aku jawabnya. Boleh lupa tu, masya allah.. Sejam setengah la lebih kurang aku kat luar. Sebab lepas makan siap gi Manjaku  beli puting susu pusing pusing cari penyedut hingus lagi...hehehe..

One point lesson:
Pastikan sebelum keluar rumah check dapur dulu.. ada masak ke tak. Walaupon korang saya tak masak kot. Jangan... sebab ada kalanya kita blur..memori kadang kadang reset kejap. Ambik masa beberapa saat untuk pulih balik. Kadang kita ni hanyut. lagho..safety mesti letak kat no1..safety first kalo orang kampung aku cakap :)

Ingatan untuk diri sendiri yang sememang nyanyuk dah tahap jingga dah ni.

Sekian Wassalam

Love
Cikanie

Tuesday, September 6, 2016

Resepi : Bubur Jagung Bersagu

Assalamualaikum..

Bila belek gambar makanan lama lama , jam jam tu jugak teringin nak makan. Walhal baru lepas makan nasik ni. Kenyang lagi ni. Tapi disebabkan gambar tu menggoda sangat.. makanya terpanggil panggil kedai kat rumah tu suruh datang beli jagung. :)

Kalo jagung semata mata tak berapa sedap sangat bagi aku, kena ada benda lain yang boleh digigit gigit manja selain jagung. Letak sagu la senang tapi kena bekukan dulu la..kalo campak terus tak best jugak. Bagi aku la.

Terus gi pada resepi la. Kot ada orang yang tak sabar nak tengok bahan bahan dia. Cara buat jugak :)

Bahan Bahan:

  • Jagung 3 batang
  • Sagu
  • Gula secukup rasa
  • Daun Pandan
  • Garam
  • Pewarna Hijau
  • Santan sebijik
Cara caranya :
  • Masak sagu dulu, taruk pewarna..air sket..agak agak sagu tu tenggelam.
  • Kacau sagu tadi sampai masak , tak masak sangat pun takpe, janji boleh gentel. Kalo aku ..siap masak aku masukkan dalam acaun cokelet.. elok terbentuk la. Takyah nak gentel pakai tangan kemudian sejukkan .. 
  • Kikis jagung tu. Takyah rebus dulu..kikis jer biar licin, jangan sampai batang dikikisnya.
  • Masuk santan masak, masuk gula, masuk daun pandan.
  • Masukkan sagu yang di sejukkan tadi.. mengelegak..tutup api.


SIAP..
Selamat mencuba

Sekian Wassalam

Love
Cikanie

Kasih Seorang Abang

Assalamualaikum..

Mood cuti panjang sudah datang. Apapun malas ..Homesick apekebende la tua tua gini... nyampahhh.

Korang perasan tak anak no 1 mesti ngam dengan no 3..anak no 2 mesti akan jadi pemberontak sebab setiap masa dia akan tergugat dengan kehadiran adik dan dia sebolehnya akan cuba sedaya upaya untuk menarik perhatian samada dari abang atau adik atau ibu dia. Bila semua orang tak respon dengan dia makanya..... Memberontak..menangis, gaduh,, aduiii.. Inilah masalah aku sekarang. Tapi dalam situasi ni..si abang yang jauh diri,


Aku perasan lately ini si abang ni macam jauh diri sangat. Hari cuti jer mintak hantar rumah Paklang dia. Asal cuti jer nak tido rumah Paklang. Rumah paklang dia ni takder la jauh sangat..selang 2-3 taman jer. Macam mingu lepas Sabtu petang nak pegi umah Paklang tido sana . Ahad malam ibu ambik. Amboi orderrr... Aku memang tak kisah pun dia pergi sana, tapi kalo selalu pegi mesti ada something wrong somewhere la kan, terpikir jugak aku, kurang kasih sayang ke budak ni, tak suka ngan ibu dia ke.. ? risau tau.. Makanya penyiasatan pun di jalankan dengan bantuan Paklang dia


Meh nak translit.. 

Hafiy cakap dia bosan, Hadif kacau dia, Harraz plak menangis jer, Biasa mengaji pukul 8 , tapi kul 8 ibu tidokan Harraz..

Setepek kena kat muka aku. Aku kadang kadang terpikir jugak, masa untuk aku ngan dia dah semakin takder,makin lama dah makin besar jurang antara aku ngan dia. Ye la, masa banyak habis untuk Bambam.. bila bambam tido , ke dapur masak pulak. Sedih sangat rasanya. Bukan tak perasan, sangat sangat perasan Yang sedihnya dia tak cakap kat kita dia cakap ngan Paklang dia.. sedih la. Mungkin aku kena re-schedule balik jadual kat rumah . Biar dia sedar yang ibu dia ni masih punya masa untuk layan cerita dia. ada masa jugak layan dia main lego, Ada punya masa jugak nak sentuh dia..peluk peluk kis kiss dia. Tapi kadang kadang ..yer la alpa jugak kan. 

Berbalik cerita minggu lepas, kebetulan Ahad tu ada jemputan dari jiran sebelah, anak dia kahwin, buat kat dewan Putrajaya, Aku fikir ajak dia pergi sana dapat sogok dia la, pastu janji bawak pergi taman lepas tu, lepas pegi taman ajak pegi beli lego plak.. konon kono la, mana tau dia nak ikut kan, dengan harapan Paklang mesej suruh datang ambik dia. Agak agak apa reaksi dia, ?..

Dia tak nak jugak, nak duduk rumah paklang. Satu ayat jer aku bagitau laki aku, ..Ini petanda tak baik..sudahnya kami 4 beranak jer la yang pergi.


Malam lepas magrib barula Paklang dia hantar. Masuk jer rumah, peluk cium terus sibambam.. ngan Hadif dia buat rilex jer, muka takder perasaan. Hadif pun sama buat muka toyer jer ngan abang,, haihhh,,pening ibu. Tapi dari balik sampai la nak tido..aku perati Hadif treat abang dia lain macam jer. Banyak mengalah pun yer, Pandai jugak si abang saiko si angah yer. Gud job bang..

So kesimpulannya aku nak tanya, anak no 1 dengan no 2 memang susah nak ngam eh.. kalo dia dah ada adik.. kalo takder adik aku rasa boleh settle lagi, mesti dia akan rindu each other la kot kalu berjauhan lama lama. Tapi kalo dia dah ada kawan..maksudnya ada yang no3, lantak mu la kot... gaduhhhh sepanjang masa..

Nampak gaya ibu kena beranak yang no4 la ni, buat geng si Hadif la. Pada yang pening, Hadif ni no2, Si abang no 1 tu Hafiy ...hehe.. ok la, tu jer nak citer. Harraz no3. Pening kan dengan citer aku..

Sekian Wassalam


Love
Cikanie