Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Thursday, August 25, 2016

Puri Labu

Assalamualaikum..

Bila dah bosan tu datang macam ni la, kejap kejap nak jenguk blog,kejap kejap nak godek blog. Selama setahun lebih aku pencen blogging ok plak, takder plak rasa nak tulis apa apa. See .. bila malas tu datang nescaya apapun takkan jadi.

Macam nak buat makanan baby ni jugak la 5 tahun lepas aku tak tau apekebende la puri ni. Nampak sangat kurang ilmu kan?. Tapi kalo kita nakkan sesuatu,maksud aku betul betul nak, baru jadi.
Kesian Hafiy ngan Hadif, seawal 3 bulan lagi aku dah suap nestum..yillek jer. Padahal nestum ni sesuai untuk 6 bulan ke atas. 6 bulan tu pun misi tak kasi suap lagi, seeloknya suap puree dulu. Zaman 2016 ni zaman Harraz aku nak try sesuatu yang luar dalam kotak pemikiran aku. Zaman dulu nak goggle goggle bagai ni pun tak berapa nak reti. Sekarang ko taip satu keyword jer.. bersusun jer keluar. Ko pilih mana yang berkenan.

Sekarang ni awal awal lagi aku dah save resepi buat puri kat FB. Senang jer pun, tinggal malas dengan rajin jer. 2 minggu lepas aku dah bagi puri labu kat Harraz. Alhamdulillah, dia terima. So lepas ni oleh la agi lagi. Ingat nak bagi puri carrot la pulak.


Cara buat puri labu ni senang jer
Labu tu stim kan.. tak tau stim?... kukus la.:)
sesudu susu
air masak..
Blend semua kasi mesra.

Aku guna blender buah tu je. Kalo boleh beli Food Processor lagi bagus kan ? Stim pastu terus boleh blend. Guna kaedah manual pun boleh,tadak hal la.


Si bambam Harraz suka puri labu. Siap buat stok untuk seminggu terus. Simpan freezer. Bawak pegi rumah pengasuh lagi. Malam ni nak beli jagung.. nak buat puri jagung plak. Gerenti Harraz suka.
Zohor jap..jommm:)

Wassalam

Love
Cikanie


3 comments:

ietams said...

ehhhh tanjat kite tetiba jengah sini harini tau!
senyap2 ilang rerupanya dek harraz ye..
wahhh! tahniah! tahniah cik anie
bestnya la hai ada baby ni..

aCik Anie said...

hihi..tanjat gegel.. :)
kejar trip..tahun depan 40 huhu

Anonymous said...

tanjat gegel tu apa?