Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Thursday, July 30, 2009

MEE BANDUNG SEGERA PLAK.

Moning sumer kawan-kawankuu tercinta.. Hari ni kita citer pasal mee bandung.. OK takkk? (dlm version Datin WanAbe)



Hari tu Asam Pedas JJ segera. Kali ni mee bandung segera plak. Tapi ader udang kering aku takleh makan. Alergik. Sebab tu sampai hari ni tak terusik rencah mee bandung segera tu. Kalo ikutkan dah lama pakcik tu bawak balik.. Simpan dlm freezer jerla.

Ajeed suh aku try buat . Dia siap beli sotong lagi suh aku masuk skali . Tapi blom berkesempatan. Nak kata bz kat umah tu takderla. Tapi tak larat la. Aper boleh buat.. Binimu ni kan tgh sarat.. hehe..(alasan paling tepat.. En.Ajeed .. sila baca statement ini dengan nada simpati okkkkk).

Dekat pek tu dia tulis utk 6 hidangan = 1 bungkus mee. Nanti la ader masa aku cuba dulu kalo sedap aku jaja kat blog aku lagi.

Lupa lak nak tanya Ajeed brapa ringgit 1 bungkus tu. Tapi aku agak takder mahal sgt kot..

Psttt: So saper nak cuba lepas ni boleh kasitau sama kita….Jgn lupa Asam pedas JJ skali.. 1 company gak tu.. Apa lagi SOKONG BARANGAN TEMPATAN la… Kata 1 Malaysia…. Dak gitu…

Wednesday, July 29, 2009

TERUKNYA..

Weekend lepas weolls ader pi makan kat Sek 7 dekat sini. Kononya nak try makanan kat situ .. nampak gah jer dari luar.. siap ader wifi free lagi... Kul 9.00 la lebih kurang kita sampai situ. Huiss... menarik tertarik betul harga makanan kat situ..tapi mahal giler weiii... yg lagi sakit hati uolls nak tau kul brapa kita boleh kuar dari restoran tu.. kul 11 nyahhhh.... tu kira lepas makan trus balik.. takder nak nyembang-nyembang.. Punya la lembab service dia... lepas ni tobat tak nak masuk situ lagi..kim salam jer la ngan nasi beriani daging kat situ.

Ajeed order nasik beriani daging. Sebab oder yg ni la weollss terpaksa balik kul 11 malm.. Sakit hati betul. Ader sorang pakcik tu siap cancell order lagi.. Aku sajer tya Ajeed

Ajeed: Pakcik yg pakai kopiah tu siap marah-marah lagi kat budak ambik oder tu tu..
Aku: Abih .. awak tak marah org tu masa dia antor makanan tadi...
Ajeed: Malas la.. nanti malu kat kopiah pakcik tu...
Kononnnn........


Aku punya order simple jer.. nasik goreng cina.. tapi tu pun kena tunggu dekat setengah jam. Bayangkan kalo oder nasi beriani daging.. nak masak nasik basmathi lagi... buat rendang daging lagi.. acar lagi... tu yang buat berjam-jam tu....1 lagi... aper nama yg mcm kopok tu... bukan pepedumm... satu lagi tu.. ya ampun..keras giler.. rasanya tak sempat masak betul lagi dia dah angkat kot,... minyak pun banyak lagi melekat kat kopok tu... Diorang dah cakap.. lambat sket.. dalam 20 min suh weollss tunggu.. Ajeed ok jer... 20 min aperrr....dekat 1 jam nunggu nasik beriani tu saja..



Sebab lama sgt tunggu nasik.. Aku terpaksa sorok air oren ni... sekarang Hafiy dah pandai minum ais... agak-agak la.. kat mana aku letak air oren tu....



"


"


"


BAWAH MEJA DAAAAA.......
Tgk muka 2 branak ni pun dah tau betapa tak bestnya dinner malam tu.. Ajeed aku dah agak dah.. lapar giler tahap cipan masa ni... dgn nak layan Si Hafiy yg mcm lipas kudung skang ni.. nasib baik dia tak jumpa mana aku sorok air oren tu,... kalo tak..... paham sdiri jer la...

Monday, July 27, 2009

VICKS- INHALER

Baru hari ni aku tahu rupanya benda alah ni namanya inhaler. Bukan main susah lagi aku nak cakap ngan akak casher yang aku nak beli Vicks Inhaler ni 1. Sebelum ni aku tak penah pun pakai benda ni.


Beranginnnn jer idung .. best jer rasa.. tapi tak jalan gak...

Ntah naper dah 3 hari hidung 2nd hand aku ni buat hal lagi. Seingat aku malam tu aku hanya makan lala. Allaaaaa bukan banyak pun.. 4- ekor jer.. (ekor ker erk..mana lala ader ekor). Tu pun dah buat idung aku tersumbat sampai takleh tido malam.

Sambung balik bab aku beli Vicks Inhaler ni..

Aku: Kak.. Benda berangin yg sumbat dalam idung tu ader tak…
Akak Casher: Yg ni ker.. sambil tunjuk arah benda ni..
Aku: Ya lah.. yg ni la….aper nama ni erk.. nak 1 yerk…
Akak Casher: Inhaler Vicks… (sambil senyum)


Jakunkah aku…?????
Tak la....:p

OLE-OLE DARI BATAM

Malasnya aku nak mengupdate blog ni. Tak sabar rasanya nak cuti bersalin.. boleh makan & rilex..then skali skali belek si kecik......boring² makan biskut plak......pastu relex lagi. Ermmmm..... 2 bulan lagi... bestnya..Aku dah terbau-bau dah bau wangi baby.. wolopun baby tu tak mandikan..mesti bau dia wangiiii jer...indahnyaaaa ciptaan tuhan...sambung n3 pagi nih..

Tetiba plak teringat Kak Engku cakap.... "Beg sireh pun dia sosah...."

Beberapa hari lepas boss aku terbang ke Batam ader kerja sket kat sana. Dia pegi dlm 4 hari jer. So dia bagi beg kecik ni kat aku. Walopon kecik tapi cantik kan?. Bolehlah isi duit syiling yang berterabur kat dalam beg kerja nih. Dah banyak kali Ajeed tegur suh aku kemas beg tu.. bersepah ngan sampah katanya. Aku cakap kat dia aku takder mood nak kemas sebab beg tu dah buruk. Lama sgt aku pakai beg tu.

Naper erk.. kalo kita dapat benda baru mesti kita teruja nak mengemas..Contohla.. kalo pindah umah baru .. mesti kita rajin nak kemas… cuba dah bertahun-tahun tinggal situ.. Ya Ampunnn.. malas tahap gaban betul nak mengemas.. sampai berkerak bilik air baru tehegeh-hegeh nak menyental.. mulalah nak tuang klorok setengah botol..nak kasi tanggal…pastu kalo member nak dating umah.. barulah sibuk nak kemas tu kemas ni..

Ntah bila leh tinggal umah sdiri. Bilala nak jumpa duit terpijak… cash beli umah…. Bagus kan..tetiba jalan pasar malam.. tetiba terpijak duit 1 plastik.. tauke ayam punya ke.. takpun tauke buah.. takpun pegi bank.. ader jutawan yang tetiba offer jadi pewaris dia sebab dia bakal mati tapi takder pewaris…conokkk…conok.. huiss..dah melalut sampai beli umah ni yg..takder kena mengena ngan ole-ole tadi.. okla.. stop jer sini….nak berangan pasal baby baru lagi...


Pssttt: Bak kata suzieyla.. benda kalo free cantik ajeeeeee…….. dak gitu..pastukan besttttnya berangan jadi OKB banyak duit… huhuhu.. berangan jerla Cik Anie oiiiiii…dushh…dushhh…oohhh.. babyku sayang...bila la baby nak kuar jumpa ibu....ibu dah tak sabar ingin memelukmu , ingin menciummu.....muahhhhsss....

Wednesday, July 22, 2009

MIMPI oooooh MIMPI..

Malam tadi sedih la.. sampai aku menangis isak-isak dalam tido. Mimpi Ajeed dah tak pedulikan aku lagi sebab dia ader 2 bini.

Yang aku herannya aku jadi bini muda. Pastu plak bila dia balik … kononnya dia dah lama tak balik umah aku selaku bini muda dia nih ..aku baik punya landing kat atas sofa… dia boleh tak pedulik dgn aku kat atas sofa tu… takder pun datang nak cium aku ke..sentuh-sentuh aku ker...mentang-mentangla dia balik ngan bini tua dia.. pastuu bila aku tgk dia rupanya bertukar jadi Eman Manan.. bukan Ajeed.. yang peliknya untuk minit-minit mimpi yg seterusnya Ajeed plak yg muncul. …Mimpi oo mimpi…jgn la mimpi camni lagi…


Pic yg takder kena mengena... agak-agakla.. Ajeed ni bakal kawin lagi satu tak... ?....huhu..tak nak gueeee...

Psstt: Yang tak tahan siap nangis lagi....terisak-isak..konon sedih sgt la tuuu

Monday, July 20, 2009

BUAH TANGAN DARI KEDAH

Semalam member aku Anis.. (ala..yg pakai spek dalam n3 pasal meronggeng tu la..) SMS aku… “ Kak Anie ..datang umah makan buah”…
Aku aper lagi..cepat jer reply nye… “ Ambik kat ner.. buah aper.. OK jap lagi Hantu Buah naik trus”… Aku ni pantang dgr pasal buah-buahan..


Sampai jer umah dia..trus terhidang.. doyan..rambutan..manggis & langsat… ini sudah bagus…. Tapi 2 ulas jer aku makan doyan… takut “org dalam” meragam plak… yang lain sumer aku sebat sampai clear…. Hehe..dah nama hantu buah….haruslah di clearkan…

Elok jer siap makan Hafiy meragam nak balik… dah time makan dia…sempat lagi menapau doyan sebijik..rambutan sket..serba skit la.. Org dah kasi kita ambik jer la.. ni untung hidup berjiran.


Ajeed Tanya..”ambik kat mana buah-buah ni sumer”…
Sajer jer aku nak nyakat dia.. “ Aderla org yg prihatin bagi saya,… dia tahu saya suker buah…
“ Habis … saya tak cukup prihatin ker ? cakapla saper bagi..…”…
“Aderrrr la…..”… sajer jer nak bakar Ajeed…

HEheehe.. betul2 terbakar dia…. Dia paksa aku cakap gak..sampai dia sanggup cubit-cubit aku semata-mata nak tau saper yg kasi..sakit tau…… Mungkin dia ingat X secret admirer aku yg kasi kot… hehe..jgn igt aku tak secret admirer….

Pstt: Suker betul Hafiy ngan buah manggis.. aku kasi isi yg kecik-kecik jer.. kalo yg besar tu.. mau sembelit anak aku.. dekat 2 bijik gak la dia makan..

Friday, July 17, 2009

ASAM PEDAS SEGERA.

Saper yg tak reti nak masak asam pedas tu elok la beli yg segera.. yg dah siap sumer rempah ratusnya.. minyak pun dah ada skali…siap dgn daun kesum lagi.. takyah sibuk nak beli tu summer…. cuma tambah air asam jawa jer…cara nak masak tu pun dia siap tulis.

Aku pun baru cuba hari tu… sedapppp Ajeed kata..katanya member dia yg jual.. tapi aku tak suker sebab dia taruk halba… aku plak takleh bau kalo asam pedas taruk mende alah ni…kalo org belah melaka , johor , N9 memang kena ngan taste diorang kot..

Tapi apa yg penting cepat…. Serba serbi dah ade.. tak yah susah nak carik batu lesung lagi… tumis jer…. dah masak rempah ratus tu tambah air asam....dah cukup menggelegak. masuk ikan & tambah garam atau tu Aji skit… done…. Ready to eat… hehe..

1 plastik ni bolehla 3-4 kali buat..kalo weolls la. Kalau family besar sket... 1-2 kali masak dah cukup kot..

Psstt: Ader saper-saper nak cuber tak.. poser pun dah nak dekat ni…. Elok bebenor la…

Thursday, July 16, 2009

CITER LAMA

Minggu lepas.. melawat akak ipar a.k.a Kak Idah kat KPJ Shah Alam… kena serang lelah.. tetiba takleh napas.. sebelum ni tak penah kena pun… tetiba jer..summer org terkezuuttt la….. doctor tanya ader kena habuk ker kat tempat kerja.. dia kerja bukan terdedah dgn sumer tu…rupanya dah bertahun-tahun dia kerja jahit langsir tu lah yg bagi penyakit tu kat dia.. mana taknya..habuk yg kita tak nampak kat kain tu… kat kedai simpan stok kain tu brapa lama.. dah tu plak.. masa gunting kain tu kan habuk kuar… itulah puncanya….

Balik kerja Ajeed trus pecut ke Shah Alam.. aku pun tak sempat balik umah..trus ngan baju kerja… tapi aku tukar kat dalam keter la…mcm mana tu erkkkk?… aderla caranya… weols trus ke sana tu sebab kejar masa..dah la jalannya jam giler… keter bersusun-susun..adoiiyaiii….


Biasa time melawat kat sana habis dlm kul 10 kot…Bila dah ader kes Selsema “Khinzir” ni depa tutup kul 8. Nak masuk pun nak tya dulu ader deman atau selsema atau batuk atau yg seangkatan ngan dia la..pastu kalo kita cakap summer ok dia bagi pelekat warna hijau tampal kat baju… Tapi… berkesan ker cara mcm tu.. boleh ker dia detect.. kalo kita tipu cakap sumer ok…. Lepas masuk gak…. LU PIKIR LA SENDIRI….

Elok dlm 30 min weolss masuk.. Hafiy duk ngendeng kat tepi dinding…. 1 ward tu bau…. Apa lagi port yg sesuai nak melepas… tepi dinding la…Nasib baik ader Dypers spare….


Dlm kul 8-30 baru weolls kuar…hajat dihati nak tunggu sampai Pak Guard datang halau.. hehe… tak boleh sebab perutku dah kebulur tahan gaban mintak nasi… Hafiy pun sama.. kalo gaya merengek len macam ala ngada-ngada tu..maknanya dia lapor la tu… paham bebenorrr….
Sampai Kajang terus singgah makan kat Restoran UK.. Seksyen 7… bukan makan western tau uolss.. tapi Urat Ketin…. Sup Urat ketin… penah dengar?….

Psttt: Urat ketin.....urat yg berada di ketin..hehe….gurau sajerrr….

Wednesday, July 15, 2009

SEMUA NAK DIPICIT



Pantang masuk keter… nak sentuh itu ini.. kejap dia pasang wiper.. kejap plak dia pasang signal, pastu plak..double signal… tak puas hati lagi nak isap Ambi Pure plak… aper nama signal yg org bagi kalo kat depan ader speed trap @ road block tu… “ai bin”.. eje camner er… aku hantam jerla..janji sebutnya sama… haaaa yg ni pun dia pandai tau…

1 lagi kalo boring dia pasang radio.. pastu kuatkan ekon sket… summer dia nak explore kan… budak-budak sekarang… skali kita cakap “jangan “ takkan di herannya.. tapi aku dah tau 1 kelemahan dia.. gelang getah yg bungkus nasi tu.. skali aku acah nak jentik dia..baru jer acah tuuuu… lari nya…mcm lipas kudung.. takut betull….


Psstt: Tapi lama kelamaan …takdernyer dia heran… buat muka tak bersalah ader la….

Tuesday, July 14, 2009

Fenomena kene tindih... Kepercayaan dan Kebenaran..

(sajer nak share pengalaman rakan)-dipetik dari email aku..

Just to share... aku baca segmen pengalaman menyeramkan dalam book and readings, banyak sangat orang dok cerita pasal pengalaman kena tindih ni.... ...betulkah kena tindih disebabkan gangguan makhluk seperti jin atau hantu?

Orang ramai describe kena tindih seperti tak boleh gerakkan seluruh badan, hujung jari, terasa berat kat dada...nampak benda-benda pelik-pelik (hantu, makhluk hitam dan sebagainya) .....

Kalau aku tanya sini, mesti ramai jawab pernah kena....aku pun jujur pernah ada pengalaman kena 'tindih' ni masa sekolah menengah dulu...adalah dalam 3-4 kali jugak...masa tu aku sedar...boleh bukak mata separuh..... aku tau aku sedar...tapi tak boleh gerak...kadang- kadang geram, sebab tak boleh gerak.. ...lepastu 5 minit baru boleh gerak....aku dulu pun takut... memang ingat kena hempap dah... lepas boleh gerak tu seram sejuk jer...

tapi, setelah aku masuk U belajar pasal tubuh badan manusia..... barula aku tau kebenaran dia.... ni aku nak cerita sikit pasal fenomena hempap/tindih atau nama medicalnya 'sleep paralysis'

Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur'...adalah condition yang terdiri daripada of course la paralysis (lumpuh) yang temporary (sementara ). ... temporary paralysis ni selalu berlaku bila masa-masa nak tidur (hypnagogic paralysi s) atau baru-baru bangun dari tidur (hypnopompic paralysis)

ok, normal badan manusia bila tidur, bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement.... .waktu nyenyak ni, bijik mata kita gerak-gerak) stage....otak akan bagi tau badan kita suruh rehat...so, badan kita kira macam switch off kejap....REM atonia (tader muscle tone)......

ok, otak kita pun ader switch off button....dipanggil reticular activating system RAS......bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS ni...so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) sahaja yang on....kiranya screensaver lah atau hibernate...

so,, bila kita bangun, RAS switched on balik......kita sedar fully awake state.. ..tapi kadang-kadang, electrical signal tak diactivate kan oleh otak suh switch on balik badan kiter.... maka masa tu laa badan kita lumpuh seketika. ..before otak activate balik....memang menakutkan tapi benar....

tapi paralysis tu tak semestinya complete atau full..kadang- kadang partial atau sebahagian sahaja...tu ada yang boleh gerakkan ibu jari, tetapi badan lain lumpuh etc....

dan lagi satu, sleep paralysis ni selalu jugak datang sekali dengan hallucination s (halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik-pelik) , visual (nampak benda bukan-bukan) atau tactile (deria sentuhan, terasa benda sentuh/hempap dan lain-lain..)

Sebab-sebab atau benda-benda yang boleh mentrigger sleep paralysis:
1. tidur dalam posisi terlentang terlalu lama
2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)
3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidur la ni...penat sangat)
4. stress yang banyak kat otak...masalah keluarga, kewangan bla-bla
5. pertukaran gaya hidup secara tiba-tiba ( macam biasa dok rumah saja, tetiba esok pergi panjat gunung, kayuh basikal....heheh extreme sangat contoh aku ni)6. orang yang ada penyakit narcolepsy

So jangan lagi kata kena hempap dengan hantu. Kau orang lagi hantu sebenornye. ....... tapi kalau kau orang yang terutamanya kaum lelaki tu kalau celik jer mata tiba2 kena tindih dek bini janganlah kau orang baca ayat Kursi tu..nanti terbakar pulak bini.. bacalah Alhamdulillah! !!!

Aktiviti Org Popuan

Sekarang ni kalo Ajeed ader kerja jer sabtu & ahad aku tak kesah lagi. Sebab aku dah ader tempat & kenkawang untuk meronggeng. Hafiy tetap pengikut setia. Hafiy sporting jer.. Ibunya bawak ke mana pun dia still sporting & takder masa nak cembeng menyembeng. Bertambah suker aderla.. maklumla kawan ibunya sumer popuan kan... (besar nanti jgn suker menggatal yer)..





Sabtu lepas bawak Hafiy jalan-jalan umah kawan ibunya. Bukan jauh pun sekitar flat tu gak.. ader yang 1 blok ader plak yang blok depan sket. Kalo aku boring jer aku sms suh turun lepak umah aku. Kalo aku kerajinan aku naik umah dia.. best kan idup berjiran gini. Takder la boring..terkurung dalam umah.





Ahad plak member yg tinggal kat Damansara datang umah. Igt nak godek blog dia. Kebetulan Ajeed pun tak bawak lappy dia.. soo bolehlah nak menggodek..tapi harammmm.... internat lembab giler weii.. pastu Hafiy plak sibuk nak join berblogging skali.. tak dapet nak nolong Ira.





Petang baru weolls kuar makan tengahari.. tak sedar masa berlalu... Hafiy tak gaduhnya.. awal-awal lagi aku dah sogok ngan bubur nasi.. bab merengek kelaparan tak jadi masalah. Lepas makan jenjalan ke town Kajang sat.. tapi elok jer masuk keter Hafiy tido.. soo tunggu dalam keter jer la.. kesian plak nak kejut dia. Tak lama kat situ.. tak kuasa nak ngadap jam kat situ...


Lebih kurang dalam kul 6.30 Ajeed mesej. Tanya aku kat ner...katanya dia dah sampai umah. Sampai jer umah.. bukak jer pintu kemain laju lagi Hafiy meluru masuk.. kononnya nak citerla ngan babah dia... conoknya jalan-jalan ngan kawan ibu.. rindu ngan babah dia pun ader gak tuhh.. biasanya hari minggu lepak ngan babah dia. Tapi bila Ira nak balik siap pegang lutut lagi nak ikut skalii.... wa.wa..wa..bukan main lagi ko erkkk... tak puas lagi nak meronggeng...



Psst : Geng meronggeng dikala keboringan... yg pakai baju itam tu Ira.. dari jauh dtg, pakai t-shirt plak member flat depan... pakai spek tu plak member 1 blok.. dia tingkat atas skali.. kalo aku boring panjat jer tangga lepak umah dia..takkpun aku sms suh dia turun lepak umah aku jer...

Thursday, July 9, 2009

Erti Kechiwaa Bagi Aku.....

Aku rasa kechiwa bila tgk katalog/ iklan ader potongan harga tapi bila tiba kita nak beli hampess...KEHABISAN STOK.

Bila kita call someone, tapi 10 kali call pun tak terangkat, pastu tak reti-reti plak nak reply balik..

Bila fikirkan adik beradik kita yang pantang jumpa..ader jer benda yg nak di panjangkan, macam anjing ngan kucing.

Kechiwa bila tgh syok me"nry" baju atau kasut, bila dah berkenan kat mata kita tetiba tya saiz.. "sory kak... saiz 4 dah habis"

Kechiwa bila apa yang aku hajatkan tak menjadi kenyataan

Kechiwa bila aku fikir sampai sekarang aku tak boleh bagi kesenangan pada org tua aku

Kechiwa bila aku mintak Hafiy cium aku tapi dia buat "derkkk" jer.. tapi bila babah dia yang mintak cium..dgn tersengih-sengih dia cium babah dia.

Kechiwa bila dapat tahu X GF laki kita mintak no tepon atau YM laki kita... tambah lagi xgf tu lebih cantik, gebus, mantoppppsss dari kita...


Wednesday, July 8, 2009

MGTT Test

Atau minum air gula lagi senang la... Hari ni aku terpaksa gak minum.. nasib baik ader member.. pastu yg paling syoikkk... misi takder nak tunggu tercongok depan kita.. kalo nak ngelat sikit tu kira aci la yer.. hehe.

Habis minum air gula tu rasanya lega ya amaaatttt. Ajeed pun dgn senang hati ajak aku balik umah dulu..bersenang lenang, bergolek golek kat umah. Aku pun aper lagi... jom ajerrr. Sebab kalo nak nunggu kat klinik..lamanya rasa... 2 jam baru dia panggil balik.. so aku pun balik umah dulu ..sempat la tidur 1 lelap..hehe...

Dalam kul 10 , tepon ajeed berdering...tgk kat skrin..Klinik Sungai Ramal.. alamakkkk...

Misi: Ni Puan Noraini ke..
Aku: Ya saya misi..
Misi: Sepatutnya puan takleh pegi mana-mana tau..kena rehat dlm klinik... nanti bacaan darah puan lari..
Aku: Oooo yer ke.. sory la.. saya tak tau plak...
Misi : Ok la.. nanti dtg ambik darah skali lagi yer..
Aku: OK...

Sampai jer klinik aku carik org yg sama minum air gula ngan aku dah takder.. tinggal aku jer yg blom ambil darah.. tu sebab misi perasan aku takder kot. Lagipun aku balik bukan buat kerja umah pun...tido jer...takkan bacaan boleh lari kot.. Sampai klinik skali lagi misi yg lain plak sound aku... aku senyap diam membisu jerla... jgn-jgn lepas ni aku kena minum air gula skali lagii... huhu..

TAK SANGGUP LAGI AKU.......

Tuesday, July 7, 2009

Mood yg baik

Nasib baik aku tak kena marah. Dia ada tya gak naper bulan lepas tak datang minum air gula..
aku cakap aper..

" Emergency case hari tu .. balik kampung.. saya ader call klinik ..dia kata datang dulu hari ni dia akan bagi tarikh baru"..

hehe.. bijak tak alasan aku... bijak apernya... besok gak misi suh aku puasa.. datang minum air gula.. nampak gaya time out lagi la.....huhu

Psttt:
Harap-harap misi Sungai Ramal takder baca blog aku..




Time Out..

Jap lagi aku ada appoinment kat Klinik SR. Aku sebenarnya takut nak ngadap misi ni...sebab aper tau.. sebab 7/6 lepas dia bagi borang utk minum air gula (MGTT test).. tapi aku tak pegi... agak-agak kena marah tak...
eeeeeeeeee takuuuutttttttt......... hehe...bab kata anak buah aku...eeeeeeee kakuttttt kakuttttt buuuuuuu.........

Tapi aku dah cipta alasan tau....nak tahu kisahnya aku sambung lepas kul 3 nanti.....
Harap2 depa terimalah alasan aku yer.... kalo tak pun aku tebalkan telinga jer la...

Sambungan Kisah Tadi....

Aku agak-agakla dlm 20 minit ader kot zati dlm meetting room dgn HR Officer tu... Apa yang kena ntah.. aku email zati pun blom terbalas lagi...aku pun tak sabar nak dgr aper diorarang cakap.. call si zati lagi cepat...

Aku: Camner.. aper diorang cakap..

Zati: diorang ckp nak buat camner.. benda tak jangka..HR officer tu ckp kalo tahu zati ader degree dia tak ambik kerja.. saya dah mention kat situ. HR tu yg tak prasaan.. pastu dia tya pasal gaji.. bila dia tahu gaji sana lagi byk..dia relakan jerla.... mintak maaflah kat kak anie sebab susahkan akak..

Aku: Mana ader..biasala.. akak takder aper-aper..so.. bila last..

Zati: Hari ni.. sebab khamis dah lapor diri...nanti jgn lupa tgk TV2 (Muzik Aktif)- Bahagian Teknikal zati yg handle...aderla nama zati kuar kat screen nanti...

Aku: oo yer ker...ok la..gu luck la... jgn lupa sms akak kalo ader aper²

Zati: OK...sorry yer kak ...

Aku: Takder aper-aper....ok..

Rezeki dia dah nyata lebih baik kat sana...biarlah dia pilih jalan dia kan.. kita tumpang gembira kalo dia senang....

Kisah Si Zati

2 minggu lepas kak ina ada mesej aku. Tanya ader umah ker tak.. dia nak dtg.. aku cakap dtg la...aku tya dia..naper..ader hal ker?.. katanya ..adalaaa...

Lepas magrib dia dtg bertiga.. sorang tu aku tak kenal... aku tya dia.. saper tu kak ina... kak ina jawab.. ni nak citer ni...rupanya budak itulah si zati. So... aper citer aku usulkan lagi.. katanya nak mintak tolong aku bawak si zati dtg intebiu kat tempat aku. Dia dpt panggilan intebiu dari HR kat kompeni aku... ooooooooo..gitu rupernya.

Pagi tu aku pun bawakla... dah habis interbiu sumer..aku tya zati... bila dapat tahu..katanya hari tu jugak...petang tu dia dpt call dari HR, katanya 1 july boleh start kerja. Sukerla si zati sebab dah sebulan dia ulang alik cari kerja...duit poket pun nak habis dah.. dia pun dah nekad kalu dpt kerja kat kompeni aku ni dia nak kerja lama sket..malas dah nak gi interbiu lagi...sebelum dtg interbiu sini dia ader pegi interbiu kat RTM.. biasala kalo kat krajaan ni lambat sket..kurang kurang pun 6 bulan baru dapat tahu.

Pagi tadi ader email masuk ... rupanya si zati..

Zati:
Morning.... kak anie.. saya dpt panggilan dari RTM. Dapat kerja kat sana.. pastu camner erkk nak cakap.. nak buat camner erkk... konpius ni....

Aku:
bila start nyer.. awal plak. biasa lambat kalo krajaan

Zati:
Itu la... bila dah ada kerja ..cepat plak panggil.. masa menganggur hari tu takder plak. Segan la nak cakap ngan bos. Kena cakap dgn dia dulu ker?


Aku:
trus trang jerla ngan dia. dpt kerja situ. ckp jer tak jangka dapat awal. biasanya kalo krajaan lambat. bagi notis hari ni.. sekurangnya ader 2 hari lagi.. dapat post aper..?

Zati:
pegawai SPS N41..bahagian kejuruteraan

Aku:
bawah skim perkhidmatan singkat ker..?


Zati:
rasa nye lah sbb kontrak 2 tahun


Aku:
ok la..janji boleh masuk. gaji 2 kali ganda sini kan? rugi kalu tak pergi...

Zati:
tu la...dptla 2+++..dah boleh wat bekal raya ngan konvo..tp....takut nak ckp kat bos ni...

Aku:
cakap la.. takkan dia nak marah... nanti lambat2 dia marah plak


aku pun sebenarnya segan gak... sebab aku yg yer-yer suh bos dia tu ambik zati nih... bos dia tu awal² lagi dah pobia nak ambil org baru..kot datang kejap jer pastu lari...sat no.... ader email masuk la...zati email balik aku....

Zati:
dah cakap ngan bos dah....


Aku:
Sooo aper reaksi dia...

Takder balasan... dlm 15min aku tgk si zati kena panggil ngan HR... ntah la..kena marah ker aper ker.. aku rasa tak salah kot kalo trus trang jer.....

Stop kat sini jerla dulu.. aku pun tak tahu aper result dia....

Monday, July 6, 2009

2 cerita disebalik roti kering nih..

Sedap tul kalu cicah ngan air panas.. tak kira la air aper pun. Ntah org panggil aper.. tapi aku panggil roti kering jer..setiap hari aku bawak 2 keping . Punyala berjimat sebab kalo yg brand ni aku kena balik kg baru dapat.





Cerita 1

Sebenarnya roti ni mak aku yg kirim. Dia tahu aku suka makan roti ni. Sebab masa pantang hari ni boleh kata setiap hari mesti ader stok la.. Itulah hati sorang ibu kan.. walau benda kecik pun mesti dia igt kat anak dia kan. Aku terharu btul la...sob..sob..sob


Cerita 2
Hari tu.. aku bagi Hafiy makan roti ni.. kan roti ni byk gula...mesti melekat kat tgn kalo makan... memang lekatla kat tangan Hafiy...aku tgk dia dok peratiiiii / tenooonggg jer tangan dia.. pastu dia buat aper tau...
dia buat aksi macam tgh pakai bedak. Tepuk tangan pastu dia lumur gula tu muka dia then pi ke rambut..
Aku igt mesti dia tgh berfantasi gula halus yg melekat kat tgn dia tu bedak kot. 2-3 kali la dia lumur gula tu ke rambut dia..penuh rambutnya dgn gula. Apalagi kena mandi la.. kalo tak kena cium dek semut la...
Adoii..Hafiy..Hafiy... kuat betul imaginasi dia..



Psssst:
Byk betul aksi yg terlepas nak snap... aku lupa la....

Nyanyuk Peringkat Jingga..

Lately ni penyakit nyanyuk aku makin menjadi-jadi. Makin aku nak elak..makin datang plak. Uolss bayangkan dam 2 bulan kebelakangan ni..kes nyanyuk aku bermula ngan tertinggal bantal busuk Hafiy.. nasib baik balik hari jer (balik umah FIL). Sampai ke sudah Hafiy tak tido..Sebelum² tu takyah citer la..3-4 kali tetinggal kunci dalam umah. Aku pun penah citer kat blog ni pasal aku tertingal kunci kat dalam umah. Terpaksala aku melencong umah member yg satu flat ngan aku sementara tunggu Ajeed balik lepas magrib.

Ok sambung bab tinggal bantal busuk Hafiy. Kali ke2 tetinggal lagi.. kali ni parah sket sebab kena bermalam kat umah FIL aku.. terpaksa la aku kelirukan Hafiy dengan bantal tiruan yg warna sampulnya hampir sama ngan bantal dia... tapi tak jalan wehhh... dia boleh tolak bantal tu jauh-jauh.. walaupunnnnn aku padam lampu taknak kasi dia cam bantal tu bukan bantal dia. Kesian dia lebih kurang dlm kul 1:30 pagi baru boleh tertiddooo.. mungkin tak tahan sgt tu.. Bila dia tak sedar kan..boleh plak dia peluk bantal tiruan tu.. hehe...

Habis kes ni kes nyanyuk lain plak yg muncul. Kali ni very the bahaya sket.. nak balik kajang boleh plak aku teringgal beg tangan aku yg "sarat" dengan barang berharga. Berharga tu takde la sgt.. mcm IC, duit, kad klinik Hafiy..besok ni ader appoinment ngan doctor. Adooiyaiii... pastu yg lagi bahaya.. barang kemas pun ader dlm tuuuu... lagi la parah... berbakul-bakul Ajeed bagi ceramah kat aku...nasib baik Along a.k.a akak Ajeed yg sulung yg tinggal kat kg Pandan lom balik. Dia plak dgn sukarelanya nak hantar kat tempat kerja Ajeed. Alhamdulillah...

Andddd.... yg paling latest.. semalam..kunci plak. Dah punggah brg sumer naik atas.. carik kunci...hahhh sudah..kunci takder... Ajeed turun cari dlm keter.. takder gak... dah jenuh selongkar 1 keter tak jumpa.. kunci lama jumpa la... tapi takder kaitan dgn yg baru..hehe.. aku cakap ngan Ajeed

" Wak..ader 1 cara jer... awak buka tingkap yg dekat jemur kain.. kunci tinkap tu aderr... tapi kena cari kayu buat titi.... "

" itu... awak nak suruh saya mati cepat "...hehe.. umah kami tingkat 1 sooo agak gayat gak la... idea giler kan....

lebih kurang dalam 15 minit kami kat luar umah Ajeed call mak dia ..tya kot ader tinggal sana tak....mak dia check dulu..tunggu dlm debar plak..... tiba-tiba nyanyuk aku pulih..setelah dipaksa untuk fokus.. manaa aku letak kunci tu sebab aku yg last kuar umah....aku bersuara..

" cuba awak check kat belakang dlm poket sit depan..."...

Ajeed turun balik menuju kereta.. aku nih..berdebar² tunggu... dengan barang depan pintu umah takyah citer..bertimbun-timbun..dgn beg baju, masak lemak ikan sembilang, lauk Hafiy, ikan luhu, pisang, kuih, tembikai...(inilah salah 1 faktor Ajeed nak cari umah bawah.. senang... masuk bonet jer.. buka,,trus boleh punggah barang)... lama tunggu .. Ajeed pun naik...

"Camner awak ader".... (aku tgk kat tangan dia ada kunci tu)...
"Awak tahu jumpa kat mana?... kat bawahhhhhhhh skali...kena seluk "

Betul la tempat yg aku cakap tu... haiiii.. nasib baik.. Ajeed dah nak patah balik umah mak dia .. kalo dia patah balik maknanya 2 jam aku kena tunggu.....nasib kami baik kali ni... alhamdulillah..


Pssst: Kunci aku ader.. tapi aku tak bawak beg tangan kot lupa..hya bwk purse jer..takkan aku nak isi kunci dlm purse..kembung nanti purse aku...

Moral : Kurangkan makan kepala ikan..hehe.. & hapuskan semut sebelum terlambat




Friday, July 3, 2009

cerita ceriti ptg jumaat

Aduiiiii..peyutku berbunyi la..tadi saper suruh aku tido kan..kan dah lapar... skrg sendawa plak.. bukan sendawa kenyang .....tapi sendawa angin.

Teringat citer pagi tadi... biasa kat kantin diorang sediakan pisang tau.. ader la dlm 1 sikat tu 3~5 biji (1 pinggan).. mungkin la dia sedekahkan jer kot untuk budak-budak kat sini... lepas makan nasi tu ader gak pemanis mulut kan..

tapi aku tgk budak sini....siap boleh ambik 2-3-4 biji lagi simpan dlm loker..nak makan sdiri..bukan pakat-pakat nak makan lepas makan nasi... (dlm hati aku...ya allah.. tamak la dia ni..) org dah bagi makan tu kira alhamdulillah..ni tak nak lebih lagi.. yg makan tu makan..siap leh simpan lagi....pisang jer pun..kalo kau beli pun seikat takder la mahal sangat.. boleh makan seminggu lagi...mungkin diorang save budget ket kot..huhuhu...

Salam Pagi Jumaat..

Salam untuk kengkawan semua. Pagi tadi agak kemalasan nak bangun pagi.. Rasa cam nak cuti plak..
Malam tadi syoknya makan doyan.. sedap gilerr.. kali ke-2 aku makan doyan sedap sepanjang musim ni..
Malam sebelum tu aku call mak aku..

Aku : Ma.. doyan dah luruh ker
Ma: Ma.. ader la 2-3 bijik sepagi.. baru start luruh..
Aku : Wa..bestnya boleh makan..
Ma : Tengah bulan 7 nanti balik la.. masa tu dah byk la..
Aku : Tak jual ker... ?
Ma : Jual.. peraih ambik 2 hinggit sekilo......
Aku : Alahai 2 henggit jer..
Ma : Tu kira mahal la tu.. org lain dia ambik 1.80...
Aku : oooooo....

Murahnyaaa... kat kg 2henggit jer sekilo.. pastu diorang datang bawak jual kat bandor ni 5 ~7 hinggit... untung-untung.... jadi peraih ni... yg tak untung org kampung.. bila dah agak-agak doyan tu melambak jer.. ader jer alasan nak turunkan harga.. sampai 50 sen sekilo pun ader....huisss... mmg melampau kan.. alasan mereka doyan byk..melambak.. takder harga..hehe...bijak...bijak..

Aku pikir-pikirla..kalo la kg aku dekat ..mau jer aku sewa lori balik angkut buah-buah tu sumer.. pastu dtg jual kat sini.. tapi bila dikira kosnya sumer..mcm tak berbaloi jer... yer la..sewa lori dah brapa...minyak lagi.. tolak tu sumer baru leh kira untung.... tak berbaloi jer aku rasa..

Itu ajerla pembuka bicara utk hari jumaat ni.. kat ofis pun sunyi semacam jer.. ramai yg cuti.. aku pun teringin gak nak cuti.. tapi....... tunggu-tunggula...okielah.. pada yg nak balik berhujung minggu kat kg tu.. selamat berhujung minggu....bawak keter hati-hati...Aku pun nak balik kampung gak ni.. dah 3 minggu tak balik.. bagi Ajeed..lama giler tak jumpa parent dia.. tapi aku selamba jer.. hehehe...

Okiesssss...have a nice weekand yer uollsss.....