Kalo nak lagi sedap buat rendang ni..jgn guna daging elok jer.. campur dengan daging cincang pun takpe..biar dia rasa lemak² atau urat² sket. Jangan guna sumer daging cincang.. nanti kesian pada mereka yang takder gigi ..masuk jer telan.. nak kunyah tak boleh ..terus telan jer la.
Bagi kawan² yang tak makan daging...ayam pun sodappppp........ jgn potong terlalu kecil ..nanti dah masak hancuss... potong sedang² sajer. Kalo dapat ayam pencen ..lagi mebelessss....
Bahan² nya cukup simple dimple..Utk rendang cilipadi yg macam gambar kat atas tu..
Daging la/ atau ayam of coz
Santan Lemak berkrim a.k.a kepala santan
Bawang Putih & Merah
Lengkuas
Halia
Kunyit
Serai
Cili padi..
Kerisik
Daun Kunyit
Lengkuas, halia, kunyit, seerai cilipadi tu blender skali dgn bawang putih & merah...
Dah masak tumis bahan tadi masuk daging...kasi empuk jap..masuk santan...pastu masuk kerisik...tambah garam sket...kalo nak taruk gula sket pun boleh...pastu dah nak masuk..masuk daun kunyit..
Then siappp.. sedia utk di hidang
Nampak cam tak best jer kan.. tapi percayalah...gambar tu menipu..hakikatnya memang best...
2 comments:
arrr terguda ngn rendang cik anie...
malam ni balik buat yer,, bagi aiman makan
Post a Comment