Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Wednesday, March 18, 2009

Alat utk cuci aquarium..

Aku pun tak tahu ape nama mender ni. Tapi yg pasti benda ni bercantum (1 dlm 1 luar) sebab yg kat luar tu bermagnet.. so maknanya kalo ko cuci luar otomatik dlm pun cuci..takyah la ko susah-susah nak celup tgn dlm air tonyoh bahagian dlm aquarium...

Aku pun sebelum ni mana tahu kewujudan benda ni setelah huby aku bela ikan baru² ni jer baru aku berminat utk ambik tahu. Soo easy kan?.. takyah nak penat-penat buang air, kumpul batu, cabut pokok.. pastu susah² ko tanam balik.. mmg tak efisen la cara tu... 1 lagi kalo air tu jernih ...confirm... nampak bersihla aquarium tu... sebab tu kena pakai filter then seminggu skali buang sekurang-kurang 3 liter air ke dalam tu dan di ganti dgn air baru.. (info dari my huby) kalo silap harap maap lah yerr......

Tapi masalah skrg ni alga byk sgt .. ( warna hijo yg melekat kat daun, pokok , batu- korang mesti igt tu lumut kan..tapi bukan.. itulah alga..) sedikit sebanyak mencacatkan suasana damai aquarium tu.. Ubat untuk bunuh alga ada jual kat kedai tapi mahal sgt..takperla...anggap jer alga tu lumut... hehe...



kalo ko gerakkan yg bahagian luar tu .gerenti yg dlm turut gerak skali....kalo ko cabut yg luat dari kasa tu..gerenti yg dalam tu jatuh ...
perasan tak siput (bintat kecil) yg melekat kat kayu, daun , dinding.. aku tak tahu mana muncul.. hidup bermaharajalela dlm tu....mencacatkan pemandangan jer....

3 comments:

nenekrock said...

yela kak ada siput tuuuu
cmner dia mai naik bas ke keta hahaha
ishkkk mesti sngkut dlm mulut ikan time akk belii kutt =D

[-suziey-] said...

waaaa ni seng nk cuci..errrr tp xde akuarium pn..cuci bath tub bule??ekekek:D

Cik Anie said...

nenekrock- rasanya dlm pasir tu la.. kita mana nampak..warnakan seakan-akan pasir gak

suziey- kalo cuci pakai ni 3 hari 3 malam baru siap hehe