Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Wednesday, December 31, 2008

Azam 2009

ekceli azam ni dah 2-3 tahun lepas aku buat ... namun belum tercapai sepenuhnya lagi..
aper azam yang lom tercapai tu...
1- Nak beli rumah idaman


Walopun tak semewah ni pun tak per..yg sedang² saja pun dah ok. Janji itu rumah kepunyaan aku sendiri..
Ya Allah Kau Kabulkan Permintaan Hamba Ini..berikan aku rezeki yang halal untuk aku memiliki sebuah rumah di tahun 2009 ini.... Amin

2- Nak ambik lesen & beli keter sendiri


2008-dari bulan ke bulan aku tertangguh-tangguh utk ambik lesen ni.kereta idaman aku? viva pun dah ok..sebab dia kecik kan..sesuai la ngan org popuan...antara alasan yg popular bila ditanya tentang lesen keter :
- Takut la... nanti nak tekan brek takut silap tekan minyak
- Keter huby aku auto.. nanti nak ambik lesen guna keter manual .tak reti la
- Pregnant la... Org ngandung mana boleh ambik lesen.
- Hafiy kecik lagi . Sapa nak jaga Hafiy plak. Hari sabtu Taska tutup, huby lak kerja

3- Nak Tambah baby - baby gurl kalo boleh


sebab aper nak bb gurl...
- Kesian Hafiy takder kawan kan
- Suka tengok si Tembam Arriana (sory sis reena).atau Si Lincah Nisa (VP tak mungkin baca kot...)....
- Bila tgk kaletah diorang terdetik kat dalam hati " conoknya ader anak popuan kan"...
- Nak beli baju cantik²..
- Nak beli sepit rambut..


4- Percutian Romantis



Tak kisah kat mana janji ader my huby & my lovely sons maybe sweety daugthers...bestnya...sambil bergurau senda dipesisir pantai menyaksikan matahari terbenam.... mcm dlm pic tu.. bahagia kann

INSYA ALLAH....

Tuesday, December 30, 2008

Nak keter cam Qayyum...

cuti hari tu weolls ke umah akak my hubby kat klang.. saja singgah dah alang² sampai klang...(Hafiy pun panggil dia Mak Lang) sempat makan tengahari sana.. lepak jap baru singgah umah mak mertua saya..dlm ramai² ipar saya ni Kak Idah ni la yang paling best..nice person...tauke buat langsir, cadar.. . lama gak kita kat sana... sempat jugaklah Hafiy cuba basikal Qayyum... dah berebut-rebut dgn org tu plak.. dia ni kalu korang nak tahu kalo dia nak satu benda dia main rembat jer.. Si Qayyum ni plak takut sket ngan Hafiy.. Hafiy plak suka usik dia... lagi org tu lari lagi dia kejor.. hye.. perangai saper ni erk...


Qayyum bergaya dengan basikal barunya..baru beli tu.. lom puas lagi ...

ini beskal hafiy yang punya....
Jangan coba² nak rampas hak milik aku hihihi
pic ni plak Hafiy ngan amoknya (nama geleran utk nenek dia)..aku pun tak paham mcm mana cucu² dia yg lain boleh panggil amok..pelik tak korang....pernah dgr tak.....tapi itulah hakikatnya... takperla janji mesej tu sampai...

ABC pertama Hafiy..

Hari minggu lepas bawah my sis gi jalan² ke Tesco. Boring gak duk umah jerr,... nanti lenkali dia tak nak dtg sini plak... igt nak cari mainan untuk hafiy.. tapi pikir² Hafiy ni jenis tak excited sgt dgn mainan ni..malas nak beli.. dia lebih suka main ngan sudu, garppu, tapuware... pastu brg² solek dia la.. (minyak yu yee, bedak, minyak johnson, sikat, vicks, minyak cap kapak)... kalau bagi benda ni selambak kat dia..haaah.. suker la dia membelek samapi kuar air liur.. last² tgk Flash Card ABC ni ok gak.. sebelum ni anie ader buat sendiri flash card ni.. tapi paham² la kalo buat dgn A4 paper yg nipis tu.. skali dia sambar jer terus hancur kat dalam mulut... skrg ni sumer jenis dia anggap makanan..sampai sampah yang kat lantai tu dia boleh terus landing & jilat sampah tu guna lidah dia... bijak sungguh anak aku ni... takpela.... dia dlm proses pembesaran..oooppps..berbalik pasal flash card tadi.. anie beli satu set..RM 8.00 jer..murah...1 hari 5 abjad kita tunjuk kat dia ok la kan...sebab sebelum ni dah buat experiment..kalo tunjuk sampai Z..dio boring...tak pernah sampai Z pun..paling tidak sampai T jer.. pastu dia mula menunjukkan muka protes dia dgn .. (korang layan jer pic ni)...


My First Flash Card... only RM7.99..


Sukernya dia nak blajar ABC.. cepat la buuuu......





Baru sampai skerat jalan blajar dah cabut.....ahhh...boring rrrr

Saturday, December 27, 2008

jln² ke KL

hehe... cuti panjang kan minggu lepas.. so weolls tak lekat kat umah.. malam tu kita pi ronda KL..tgk makyah kat lorong Haji taib.... (aktiviti kurang bermoral)....jgn saper² ikut....singgah makan kat Malee sat... makan Perahu Pecah... maklumla petang tu tak masak (betapa rajinnya aku n my sis)....terlupa plak nak snap panorama malam kat kota metropolitan....sungguh exotic....


kat umah sempat lagi bergambor....sebelum kuar... bukan nengok kamera,... nengok ibu plak si hafiy....


my sis biasala... dah nama fanatic ijo...bajo ijo... air pun ijo..h/phone ijo... toy kat h/p pooooon ijo......


Minum air jo la.. punya lama kita tunggu nasik...sampai my hubby sound budak kedai tuuuuu


Kunci jugak yg dia nak makan.........

Friday, December 26, 2008

cj7 (bucuk)

Ni 1 lg pet dia..nme bucuk...bnda nie bley dikatekan sbg 'alien' la........kpala besar..badan kecik jer....korang prnh tgk x citer cine lakonan stephen chaw ngan sorang dak kecik 2.....pas2 ada patung color ijau yang jadik kwn anknye stephen chow 2.....2 la bucuk...hahaha...patung nie dibeli kt kb mall....ngan hrga rm 70....anak2 die plak ada cm2 saiz,yg rege sengget 1/2...3 hengget.....so cute..........1 lg pet yg color ijau yg x dia x bli......kuma-kuma......sjenis kura2...hehehe...tunggulah kemunculannye.....


CJ7 yg bucuk & cute & kepala besooo.........

big family.......

aik.. anak bucit tersesat masuk family cj7..maklumla color sama...

Crazy Frog (Bucit)

Korang tgk la koleksi adik aku ni..siap ader nama lagi bucit ... dia ni mmg minat warna ijo...dia beli bapak frog ni kat Rantau panjang.. korang agakla berapa 1 ni..besarnya hampir sama ngan tuan dia.. rege dia Rm30 only..murah kan. anak plak rege RM 3 hengget..

nie la roper bapak forg tu.. yg pegang tu plak tuan frog ni

anak beranak tengah posing

gayat hafiy tgk bapak frog nie...

anak frog jew la yg jadi kawan hafiy....

Alfatihah...........

Dedikasi buat Allayarham Fareez Bin Ramlan....& familynya...

Tanggal 19/12/2008 kembalinya seorang hamba mengadap pencipta..


Sebenarnya arwah ni member adik aku.. dia budak klang kenal adik aku pun kat Poly Kok Lanas. Adik aku pn baru jea kenal dia...klu x clap..bln 6 taun ni...kejap jea diaorang jwn...x sapa 6 bulan pn...aslnye...diaorng nie 1 group dlm unit uniform ms kt poly...arwah nie dh lm nk kwn ngan adik aku...dr sem 2 sapa la sem 5 baru bley knl...mane xnye...member adik aku 2 dia kasi no fon mak aku kt arwah...kecian......ade k patut...isk3x....dlm ms perkenalan adik aku ngan dia selama 6 bln...manyak kngn manis diaorng..arwah mmg baik....2 ckp adik aku la....ms adik aku abis final test paper 1....dia smpt jmpa ngan arwah masa arwah p klntn...2 ler da first n last jumpa ngan arwah.....2 ler kngn paling indah....ms 2 adik aku skit mata..mengadu kat arwah,dia pn bli la eye-mo n tisu ni kasi kat adik aku...ciap nak tlong sapukan lg....tp adik aku x bg ler...almaklumla...baru-baru couple....

nk dijdkan citer...ms nk final..adk aku ni jrg sgt msg n ckap ngan dia...dia tgu adik aku jea msg....cz dia tau adik aku bz *d nk final...dia xnak ggu...last final 2,adik aku pn bz nagn keje dia....terus abaikan si arwah 2.......smpailah dtik yg paling sadis skali,adik aku timer msg n kol dr akak arwah....akak dia ckp arwah dh xde....tuhan jea la yang tau betapa menyesalnye adik aku....mne xnyer,,,dia kol n msg,adik aku x jwb pon...tp bkn sngaja...

entry by my sis

Pastu.. semalam kami pi umah family arwah kat Pendamaran Klangg..1st time jumpa family dia..takut jugak..rupernya family ia baik sgt.. adik, akak mak n abah dia sumer baik hati..diorang sempat tunjuk gambar arwah , bilik arwah..sebak sgt masa tu,mak n akak dia siap peluk aku lagi..... tapi kami sumer redha dgn kehilangannya seorang hamba yang baik hati .. masa pi kubur skali lagi aku sebak..tambah tgk family dia yg menitiskan air mata... aku sedih bukan sebab aper.. arwah tu baru 20 thn .. muda lagi,1 lg aku sdih sbb x angkt fon dia ms dia kol aku pg sblm dia xde... mak dia kata..arwah tempat harapan mereka sebab dia anak lelaki tunggal dlm family..namun apakan daya tuhan lebih sayangkan dia... apepun aku harap famly dia tabah dgn ujian yang maha hebat ini...


mst korang tertya2 kn cne dia mninggal...mnurut mamanye...ms 2 dia on da way nk pi keje kt 7e pandamaran....adalah sorang mamat nepal 2 nk melintas jalan,arwah nie nk mengelak dr terlanggar mamat nepal 2 then terbabas ngan motor dia la dia tercampak ke seberang jalan....pas2 kren lalu n lnggar dia plak.....mama die ckp abis kuar usus perut....ya allah....da tkdir dia mati kt tmpt 2..tapi masa mandikan jenazah muka arwah elok..takder kesan luka sikitpun..nln semalam mak sedara arwah ni mimpikan arwah tersenyum memandangnya dalam baju melayu warna ijo..alhamdulilah...ms aku p tgk tmpt dia xcident...tompokan darah 2 ada lagi kt atas jln......tuhan je tau prasaan aku....adik aku ni nak sangat jumpa dia dlm mimpi.

ALFATIHAH...... untuk arwah aris...semoga rohnya bersemadi dgn tenang dan di tempatkan bersama orang2 beriman..........AMIN....kpd korang yang baca citer ni....mintak sedekahkan al-fatihah dan al-ikhlas pada arwah wlupn korang x mengenalinya.....

p/s : kat sebelah tu la my sis.... saja nak letak pic dia kat sebelah pic arwah..sebab baju diorang hampir sama..hehe..

Tuesday, December 23, 2008

Hari Cirit SeFamily...

Adoyaiii...ni pasal Jem Nenas Expired la ni...
Sejak dari Khamis, 1 family muntah berak... aku gak yg cuai .. korunk tau bila expired date jem nenas tu.. FEBRUARY 2008...saper suruh simpan jem yang expired kat dalam peti. Dah lama benda tu kat dalam peti ais.. aku pun tak check expired datenya bila.. yang paling kesian si kenit tu la.. aku bukan aper kesian tgk dia ternganga kat depan aku.mintak roti yg aku makan tu... dgn penuh rasa keibuannya aku suap la dia sket.. sampai la ni...dia masih berak lagi.. muntah dah ilang... sepanjang 5 hari kat umah..ya ampun... penat ya amat... selang 2 jam dia berak.. sampai kat umah dah abis sluar baju dia.mana dia duduk.. situ la dia berak. kesianya... nasib baik dia jenis tak byk meragam.. walaupun cirit dia tetap makan gak..susu pun minum.. suap jer aper jenis ubat dia telan jer...pic kat bawah ni sempat disnap oleh ibunya masa kat klinik Mediviron..lepas check up......
Babahnya pun keletihan.. kuman cirit dah mula merebak....
Posing tetap posing maaaaa.......dalam pempers ader isi tuuu.....
Kalau boleh kuar umah.. sakit pun dah lupa.. menyengih jer manjangggg.......

Thursday, December 18, 2008

Budak Baru Blaja......

Ginila gayanya.. konon nak makan guna sudu..last² lain plak jadinya..... dia yang makan sudu...
korunk tengok..excited gilerrrr.... ekceli sudu ni buah tangan memberku yang kawin baru² ni...datang 1 set + garpu skali.alaaa...cinonet jer..memang susuai la ngan Hafiy buat makan....sekali dia dapat .....

video

P/S : Abaikan perut Hafiy yang buncit tu.. skrg dia makan sumer benda..tolak batu & kayu jer...then makluk yang pakai suar belang tu.......

Hasilnya...

Inilah dia hasil project aquarium tempohari. Kita tgk lama mana gas CO¬™ buatan Cik Ajeed bertahan.... Kalau kurang 3 minggu pokok² tu dah mati maknanya tak berjaya la project dia....kalau tahan 1 bulan kira ok la....


Wednesday, December 17, 2008

Ntah Aper²

AKU TENSION
AKU SEDIH
AKU BENCI...........
AKU FRUST..
AKU KECHIWA....
AKU PILU...
AKU DUKA.....
AKU SAKIT² BADAN......
AKU RASA NAK PITAM.....
AKU RASA NAK MUNTAH.........
WHY???

Bacalah.....