Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Monday, October 10, 2011

Wajib Jaga Tepi Kain Jiran

Assalamualaikum...

Kalo macam situasi semalam la aku rasa kita memang wajib jaga tepi kain jiran kita. Itu pun tengok pada situasi. Kalo situasi yang tak berapa nak sopan, segan sket kot. Nanti tak pasal pasal kena tuduh gila kuasa nak jadi ustazah.

Ekceli citer semalam macam ni..

Semalam hari lepak lepak sefamily.. aktiviti lepak lepan guling guling golek golek mcm dugung golek depan tv tu biasa la. Kata cuti kan.. so aktiviti relex tu 80% la.. 20% lagi aktiviti masak memasak. Sampai dah jemu makan cekodok.. asal Ahad jer goreng cekodok.. Hafiy pun dah pandai demand..

Ibu ni tak abih abih buat ni...

Terkejut aku.. terbantut aktiviti goreng menggoreng cekodok bila di sapa oleh sekerinting itu.... Amboiiii demand nya ko nak.... Abih ko nak requst apa plak lepas ni.. makaroni cheese bakar ke?.. Itu tunggu babah beli oven dulu. Baru boleh citer bab bakar membakar. Buat masa ni hadap la cekodok pisang dulu yer.

Macam mana nak habis pisang tu kalo setiap kali balik mesti Ajeed bawak balik 2 tandan kecik pisang lemak manis tu... Rezeki.. takkan nak tolak.

Ok berbalik citer jiran tadi.

Semalam tengah ralit basuh keter.. Ajeed asyik duk menggoyoh rim .. bangun bangun jer terus terpacul kelibat lelaki india dalam umah jiran sebelah. Blom masuk umah lagi.. baru jer bolos pagar luar. Biasanya akak sebelah tu tutup pagar besar jer, pagar kecik memang sentiasa tak berkunci..(agak aku la)

Ajeed : Hahh.. nak apa ni?
L India : Mintak derma...(sambil nak kluar pagar balik)
Ajeed : Ramaila orang macam ko sekarang ni...


Tapi Ajeed tengok takder apa resit pun kat tangan dia. Lelaki tu plak terus keluar tanpa banyak cakap. So apa yang boleh aku simpulkan la... kalo takder gangguan dari jiran sebelah ni rasanya rumah akak tu dah kena masuk kot.

Selang beberapa minit lepas tu akak tu kuar. Rupanya anak dia pun perasaan yang ada orang masuk pagar umah dia. Ajeed pun melayan akak tu borak kejap. Rupanya beberapa minggu lepas umah selang 3 bijik dari umah aku kena samun. Orang tu tinggal sorang jer. Katanya dah nak pindah tempat lain... Takut kot kejadian sama berulang lagi. Yer la wolopun lelaki.. kecut perut jugak kalo kena serang hendap cenggini.

So... aku rasa tindakan jiran yang kepochi sebegini sikit sebanyak membantu kot. Yer la, malang kan tak berbau.. kalo ader bau senang kita hidu...

yer dop?

Singgah Jenguk Blog Kejap

Assalamualaikum..

Terasa rindu plak kat blog ni. Rasa macam lama sangat dah tak membebel kat blog. Dah alang alang sign in... post jer la barang 1 2 entry.

Rasa macam ketinggalan plak bila baca citer citer menarik dari blogger lain . Yer la ..banyak jer idea diorang. Aku plak dah mula merasa ke"give up"an dalam berblog.

Maafkan aku blog ku sayang kerana biarkan rumahmu ini berusang bersawang..tunggu nak naik anai-anai jer. Aku pun tak pasti masih ada lagikah insan yang sudi menbaca bebelan usangku ini.

Lately ni banyak sangat masalah problem yang melanda yang tak dapat nak share ngan readers kat sini. Ikut hati nak jer aku luahkan apa yang terbuku kat blog usang ni. Tapi tak boleh. Ader hati yang perlu aku jaga. Dan segala permasalahan itu biarlah ia kekal di sini kerana sampai masa pastinya ia kan berlalu pergi dengan sendiri. Di sinilah faktor kesabaran amat amat diperlukan.

Yer la.. mana ader manusia yang takder masalah.
So apa apa hal pun kuntumkan senyuman dibibirmu cikanie..walau hatimu sedang bergundah...

Adiossss.....
Wassalam............

Saturday, October 1, 2011

Bestnya Lepak Di Pankin

Assalamualaikum

Apa yang best kat kampung? Lepak lepak sambil gossip gossip kat tangga rumah kan?.. Nak nak diwaktu petang. Ada plak air batu lawan plak cekodok labu.. Fuhhh… syurgaa…



Sementara tunggu mak aku kutip doyan kami lepak kat pankin umah makcik aku. Sempat lagi SI Hadif ni tidor. Kat umah sendiri panas sangat. Bahang lagi. Nasib baik ada tempat untuk kami melarikan diri dari kepanasan.



Kalo korang nak tahu rumah makcik aku ni kat dalam dusun doyan mak aku. Kalo doyan tu gugur diorang yang tahu dulu tau. So kalo musim doyan, rambutan ke, kat sini lah tempat kitorang melepak sambil menikmati buah doyan fresh. Orang kata tangkai tu pun masih panas lagi. Tapi biasala kalo makan buah fresh, nak kopek dia susah ya amat. Tapi makan , puas hati..tip top punya la.



Masa kitorang balik hari tu buah doyan dah ujung ujung ranting. Halus mulus dah.. Tu pun berebut tau dengan Si Tupai. Tupai dah koreh separuh, kitorang plak yang makan separuh. Apa boleh buat.. dah balik lambat sangat. Tapi takper la.. at least merasa jugakla makan doyan fresh walopun tak berapa nak puas hati sangat.

Tahun depan kan ada lagi.. nanti aku nak ambik cuti 2 minggu. Reasonnya balik makan doyan.. OK?.. Nanti apa plak reaksi boss aku nanti… hehe..(jahat kan?)