Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Monday, June 8, 2009

Hajat Ayah



Kisah 1
Malam tadi dlm kul 10 aku dpt mesej dari adik aku yg bungsu. Mesej tu berbunyi begini la setelah ditranslit dari bahasa kelantan ke bahasa surat...

"Kak, Ma cakap suruh cari keter kancil 2hand harga dalam 7~8k jer sebab ayah kata sebelum dia mati dia nak rasa ader keter.. baru tadi dia cakap dgn Ma..."

Aku trus cakap ngan Ajeed pasal hal ni.. Ajeed kata dia nak tolong carikan. Pagi tadi aku call la Ma aku... dia cakap ayah aku sanggup kuarkan Tabung Haji dia semata-mata nak beli keter tu.. Kat dlm akaun TH dia tu ader la sket balance yg dia guna masa pi haji hujung tahun lepas.. so yg balance lagi tu Ma aku yg kena topup...Besok Ma aku masukkan duit dalam akuan aku..

Kisah 2
Tengahari tadi aku call adik aku.. tengah berbual-bual timbul plak citer ayah aku nak pakai Handphone plak...
dialog dia berbunyi begini:

"Dik.. ader ker talipon yang ader bunyi azan, org mengaji, ayam berkokok bila ader org call kita?.."

Adik aku mmg dah ader niat nak kasi h/phone 3310 tu kat dia.. tepon jenis tu kan mana ader bunyi azan , ayam segala macam tu.. ptg tadi adik aku kirim kat member dia beli no baru utk ayah aku guna..

"Dik.. takperla kalo takder bunyi tu pun..."

Aku pun aper lagi..... mulala pikir macam-macam.. maklumla ayah aku dah tua..org kata umur dia skrg nipun umur subsidi...tapi aku mintak dipanjangkan umurnya supaya segala hajat yg diimpikan tu tercapai...

Pstt: Kalo uolss ader terdgr la saper-saper yg nak jual keter kancil..silalah bagitau Cik Anie yer...



4 comments:

betty said...

kenapa hajat ayah cik ani yang 2 tu tak dimakbulkan oleh anak-anaknya? takat kancil rm8k dan satu handfon, takkan nak kuar duit simpanan ayah dan ibu lak.

~Eila @ Along~ said...

anie, kite daoakan saje agar Allah bg die ksihatan yg baik..ajal maut di tgn Tuhan..jgn dipikirkan sgt..ye..sebab itu dah mmg perjanjian kite dr dulu..hidup di dunia ni sementara je...

[-suziey-] said...

huhu...ish minta2 dijauhkan la..mmg nmpk cam pelik tetiba byk permintaan..tp aepn tnaikan la hajat org tua kita...

Cik Anie said...

cik betty- kami sefamily bukan dalam kategori org senang. Bukan tak nak sediakan sumer tu apalagi mengecewakan hajatt org tua kami.. kalo hanphone tu boleh usahakan.. kalau kancil 2hand tu ambik masa sket..

eila- betul tu.. fikir yg positif saja..ajal maut dah tertulis di luth mahfuz.. redha dgn ketetapan yg dah ditentukan pada settiap hamba-Nya

Suziey- Hendphone semalam dia dah dapat.. siap call dia lagi smalam...konon buat suprisela ader org call dia..