Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Thursday, November 24, 2016

Fakta Anak No-2

Assalamualaikum

Nak tunggu rehat lama sangat . Dah macam macam lagu dah perut aku ni nyanyi. Lapar giler weyy. Belek belek phone terjumpa gambar Laksamana Tengah yang sedikit over. Aku rasa satu lagi fakta pasal anak tengah ni suka menyakat.

Duit belanja sekolah kebangsaan kita bagi untuk makan benda lain yang dia beli. Kalo kat Sek7 tengah trending sekarang binatang yang macam macam. Ada yang buat dari getah, dari plastik. Yang getah tu tahannya. Siap pakej dengan lembik lembik gitu..eeeeeeeeeee geli pun ada. Singgit satu woii. Tanpa rasa bersalah jer dia beli , balik rumah usik ibu . Geliiiiii.

Aku rasa cikgu pun dah penat  nak sekat penjual depan sekolah ni. Jual ntah apa apa. Macam macam. Ayam yang cucuk singgit tu takyah kira la. Dah menjadi makanan yang wajib dibeli setiap petang dah. Dah berbuih mulut cakap. Tetap diorang beli. Pernah sekali aku tengok Si Abang beli meggi . Meggi bodo yang celop air panas tu jer. Senggit secawan. Dalam cawan putih tu jer dia taruk. Senangnya depa tarik perhatian budak budak sekolah kan. Megi ni sah sah la budak suka. Aku memang jarang beli stok meggi simpan rumah. Ada pun 3-4 bulan sekali. Mula mula tu sorok simpan. Lama lama dia tau jugak. Terus malas nak beli. Semua takyah makan. Tapi balik rumah tuk nenek dia tersengih meggi depan mata. :)


Apa korang rasa dok tengah syok layan Lara Aisyah terjun binatang macam ni atas riba korang? Camne rasa agaknya yer tgk binatang lembik lembik gini. Eeeeeeeee...Hari tu ulat sutera tu...kemain boncitt lagi.

Ni la perangai si tengah yang kadang kadang buat ibu stress. Tapi jangan risau , memang dia pandai settle. Dia datang blakang kita slow slow dia cium kita. Tak ke cair nengoknya dop?..hahaha, sweet talker sangat. Bila duduk sorang sorang teringat gelagat dia. Rindu plak. Tapi kalo ada depan mata, geram tau. Rasa nak cubit cubit isi lembut kat celah paha tu.

Ok la, nakgi surau jap. Sket lagi ada Safety Audit. Dah lupa dah skill nak mengaudit ni.. :) lama sangat tinggal.

Sekian wassalam

Love,
Cikanie

Thursday, November 10, 2016

Susu Murah

Assalamualaikum..

Trending sekarang kat FB minyak masak naik ..gas naik, bil spital kena bayar ..Trump naik.. Apa lagi yang naik.. semuanya naikkkkk jer. Opsss lupa, yuran sekolah agama tahun depan naik...transport naik...transit naik.. Tahun ni bayar 270/mth, tahun depan 350/mth... fensangggggg... Lelahnya cari rezeki zaman sekarang. Belum habis bulan,  duit dah bercabang terbang sana sini. Dapat tengok duit pun hujung hujung angka jer la.  Sedih kan. Rata rata semua orang mengeluh pasal ni. Unless orang yang kaya raya ada bisness sendiri ..mungkin takder effect la. Bagi golongan macam aku, kerja makan gaji ni umpama kais pagi makan untuk petang kais petang makan untuk besok. Gitu la metaforanya. Sebab tu dalam quran pun ada sebut, nak kaya berniagalah keran 9 per 10 rezeki tu datang dari berniaga. Taknak kaya, makan gajila sampai pencen. Huhu. Jeles jugak tengok Kak Di (GreenArd), Kak Pilla, Kak Elly, Peej (FAME), Sepet (Seqy Beauty) Kak Migha pulak dengan Niqab Qibtiyyahnya.., Kagum..kagum. Semua ni aku follow dari zaman depa Zero lagi. Nowdays depa semua tu Zero to Hero. Bangga betul dengan diorang, tabik, memang berani.


Ok la..stop citer pasal duit ni, nak citer pasal susu murah. Ohh lupa plak susu pun naik tau. S26 rumusan bayi yang dabel pek tu dari Rm84++ dah jadi RM88++ tau. Nangis la kalo sebulan 3 kotak yang dabel tu harraz minum. RM88 X 3 = RM 264. Tapi demi anak , tutup sebelah mata jer la.


Google punya google..jumpa la sorang hamba Allah yang jual susu dengan harga yang agak murah sket. Beza dengan pasaran dalam RM 12 . Okey lan kan,,save banyak dah tu kalu 12X 3 dah berapa aku dapat save. Alhamdulillah.

Sekarang bab bab susu ni aku dah tak risau lagi. setiap bulan beli yang jumbo jer. Tahan la dekat dekat sebulan juga. Sapa sape nak susu murah boleh PM kita. :)

Sekian Wassalam
Love,
Cikanie