Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Thursday, October 20, 2016

Resepi | Akok Keddut

Assalamualaikum...

Lama betul pic ni aku peram dalam folder, lupa nak up resepi akok keddut ni. Maklumlah...puasa dah lepas.. haha. Biasa jumpa kuih ni dalam bulan puasa jer. Apa kata kita ubah kebiasaan itu. Sebab nak buat akok ni .alahaiiiii senang gila. :)


Tapi tgk orang jugak la. Ada orang buat bau hanyir, ada yang buat tak berapa nak kedut. Cer kita buat. Apa jadi. Bahan bahan dia pun tak susah nak cari..basic jer..

Bahan Bahan:

Santan kotak 1
Telor 6 biji
Air 100 ml
Gula melaka 2-3 keping
Gula 2 sudu
30 gm gandum
Daun pandan
Garam hujung sudu

Cara cara:

Panaskan gula melaka dulu sampur air sket, masukkan daun pandan sekali.
Pakai blender senang, Pecahkan telor dalam blender, curah santan, air, gula melaka tadi, gula, gandum, garam. Semua sekali la senang. Blend sampai hancur dan tapis.
Kalo korang malas sangat bakar jer pakai kuali ajaib. Sekali masak jer..hehe. Kalo rajin bakar la dalam oven . Acuan dia plak kalo takder yang original tu pakai acuan muffin pun ok. Bulat bulat jadinya.

Done

Senang jer kan?

Sekian Wassalam

Love
Cikanie

Tuesday, October 18, 2016

Solid Food My Bambam

Assalamualaikum

Sejak ada anak kecik seronok jer update blog, hahaha.. Nampak gaya setahun sekali kena beranak sorang, baru berjalan nuffnang aku kot. 2015 setahun tak blogging, memang tinggal lansung, aku agak la sebab aku stress sangat nakkan baby tapi tak dapat dapat, tu adea tarak datang.. huhu... takderla..gurau jer. Syukur sangat dengan apa yang ada sekarang. Alhamdulillah.


Caption paling sesuai-- Kenyang Perut suka hati..:)

Aku start bagi solid food kat Harraz masa dia 7 bulan. Alhamdulilah..responnya sangat baik..haha. Mangkuk pun dia nak makan. Semalam bagi 2 bekas bubur nasi. Habis Mama dia cakap. Balik rumah pukul 8-30 tido..Pukul 5 bangun menyusu. Kenyang sangat gamaknya.


Semalam buat Bubur Nasi Hentam Saja.. Semua aku masuk, bilis, kentang, karot, bayam, ayam sket. Pastu aku campur nestum susu sket. Rasa dia creamy la sket. Sedap la. Lepas tu dia berak taik keras. Tak ok ke erk?. Risau jugak.. Ke sebab keras sangat. Rasanya dah lembut tu. Mungkin perut dia tak boleh teima sepenuhnya. Biasanya solid food 8 bulan ke atas kan?. Dia plak hujung bulan ni baru masuk 8 bulan. tapi rasanya dah boleh kot.


Sikit lagi Abang tak larat la nak dukung dia. Sekarang ni pun, kalo letak atas riba dia jer cepat cepat suruh angkat balik. Berat katanya. Si Angah lagi la. Langsung takleh nak riba. Katanya adik kuat sangat. Haha..bukan adik yang kuat, Angah tu yang kurus kering. Nasik tak nak makan. Coki coki jer ko makan ngah. Tak sampai seminit dah taknak riba.

Kat surau tadi dengar khabar kawan aku dapat baby setelah 15 thn kahwin.. Alhamdulillah. Hepy sangat dengar. Semoga kita sentiasa ikhlas dengan amanah yang Allah Taala kurniakan ni. Amin

Sekian Wassalam

Love
Cikanie

Friday, October 14, 2016

Dilema Seorang Ibu

Assalamualaikum..

Let's talk.. bukan telekung talk ok.. hehe

Masuk jer hujung tahun, hati berdebar debar bukan berdebar nak boleh bonus ke apa..bukan..berdebar nak mengadap suami yang confirm akan suruh resign. Ntah kali ke berapa dah dia suruh resign. Sampai lupa dah.

Masalah utama dia mintak aku resign.. anak anak. Tambah tambah plan tahun depan nak tukarkan abang abang ke sekolah agama kerajaan saja. Tuntutan budget uolls. huhu.. Sebelum ni aku hantar sekolah agama berbayar. Untuk 2 orang tu aku kena bayar RM540 . Itu dah termasuk belajar + Transit + Transpot. Untuk next year..confirm !! regenya naik lagi. So aku kena cari alternatif lain. Oh lupa.. baby RM300... berbaloi ker? Gaji bukan besar nau pun.

So sekarang anak aku kena cari babysitter yang boleh jaga Harraz, dalam masa yang sama boleh ambik abang abang kat sekolah agama. Balik rumah BS siap mandi makan dan BS hantar balik ke sekolah kebangsaan. Bayangkan kat sini tugas kita tapi BS yang buat. Tak kejam ke?

Persoalannya kat sini :

  • Di manakan keadilan? Kenapa kita menafikan hak anak anak kita? 
  • Kenapa tugas seorang ibu diletakkan di atas kepala orang lain?..maksud aku BS tu la
  • Besau nau ke gaji ko ? sampai nak kena korbankan anak anak. Rela ko pilih kerjaya dengan gaji yang tak seberapa tu. Mengalahkan gaji seorang DIREKTOR.
  • Kenapa ko sanggup mengadap kerja ko..anak anak ko tak sanggup nak hadap.
  • Last but not least SAMPAI BILA?

Inilah dilema aku wahai korang korang semua..
Tengok mata anak anak..ehh..Harraz pandang lain..


Sanggup aku tukarkan dengan kerja, sebab nak kerja jugak tugas MENYUAP, MANDIKAN, TENGOK HOMEWORK, HANTAR AMBIK SEKOLAH aku serahkan pada orang lain.

Hanya kerana ko nak kerja.. pikirkan dalam dalam Anie.
PIKIR..
Pandangan reader dialu alukan..huhuhuhuu..peninggggg....huwaaaaaaaaa

Sekian Wassalam

Love
Cikanie

Tuesday, October 11, 2016

Resepi | Telor Dadar Bersayur

Assalamualaikum..

Resepi paling malas, paling senang paling mudah. Hehe.. ekceli dah bertahun aku stop makan telor dadar. Sebab musababnya bukan aku banyak duit, bukan .. tapi sebab aku muak. Dulu zaman bujang boleh kata hari hari makan telor dadar. Maklumla malas berganda ganda time bujang bujang dulu..tido lagi best. Sejak kawin boleh kira dengan jari la aku makan telor. Tu pun cuit cuit gitu jer. Goreng untuk anak,,cubit la semulut dua. Tapi sejak aku taruk sayur ni aku boleh makan dengan berselera sekali. Tak rasa muak dah..hilang semua rasa loya tu.


Mula tu mak aku goreng taruk daun kelo atau pucuk kelo..better pucuk la. Aku try makan..eh sedap plak. Balik sini cari pucuk kelo takder. Aku try masuk sayur bayam..eh sedap jugak pakai bayam pun.. Anak anak yang tak makan bayam pun otomatik makan bila aku taruk dalam telor.. hahaha..ini sudah bagus.

Bahan Bahan :
Telor 2 bijik
Pucuk Kelo segengam
Bawang
Cili
Garam
Aji
Cuka makan sket

Cara-Caranya:
Bawang ngan cili tu hiris halus
Masukkan telor
Taruk Garam aji...masuk cuka sket. Cuka ni fungsi dia untuk kasi telor tu rangup. Tepi tepi telor tu kan nampak macam crunchy... tu la kekdahnya.
Pukul laju laju..haha
Pastu baru masuk pucuk kelo tadi
Goreng masa minyak tengah panas


Masak...
Sedap tau. Kalo susah sangat nak cari pucuk kelo boleh usha usha aci sebelah rumah koraang. Biasanya orang india suka kelo ni. Mesti ada. Mintak pucuk dia sket. Macam aku.. hahaha. Ambik tepi jalan.

Sekian wassalam

Love
Cikanie

Monday, October 10, 2016

Mata Dah Pejam Ni

Assalamualaikum..

Pagi pagi lagi hari ni dah banyak buat silap. Memang malu bertepek tepek hari ni.. Pertama sekali dah tersilap wish PT3 Exam. Hari ni kan. Selamba jer post kat grop anak cucu sepupu sepapat semua gud luck. Walhal anak sepupu aku tu PT3 2014 lagi. Cakna sangat la ko Anie. Rupanya anak dia dah SPM. Majlis serah ilmu dua malam lepas untuk calon PT3 dan SPM la. Gara gara tengok gambar tanpa baca caption la ni. huhu

Pastu kesilapan yang ke-2, dah elok semalam niat puasa sunat hari ni dan esok. pepagi lagi elok plak masuk dapur goreng karipap dan sardin gulung frozen, tak cukup dengan tu goreng plak roti telor bergula.. tak cukup lagi?.. beli plak nasik kerabu daging goreng kat depan ofis aku ni ha. Lupa yang berganda ganda. Sampai tempat kerja selamba makan roti. Habis roti telor dua keping baru sedar.. Ehh aku nak puasa hari ni, kenapa plak aku berbekal berganda berganda bekalan plak pagi ni. Nyanyuk sangat dah ni. Taham jingga nyanyuk aku.

Yang membezakan Puasa Asyura orang islam dengan orang yahudi adalah berpuasa pada Hari Tasu'a 9 Muharram, hari ni la. Jadi, sebaiknya puasa 10 Muharam di mulakan dengan puasa Hari Tasu'a dulu. Tapi takper la, dah lupa kan. Yang penting Allah SWT tau niat kita.

Nasib baik hari ni air dah ada. Punyalah siksa dua hari takder air. Siksa tu takder la sangat. Sebab kami dah simpan air . cukuplah untuk dua hari. Tapi payah sketlah nak basuh pinggan kena bercedok, nak basuh berak anak kena bercedok gak, mandi anak pun sama kena bercedok, kalu tak cedok separuh drum habis la gamaknya. Anak anak plak time catu air ni la depa rajin sangat nak mandi, time ni jugaklah depa suka nak berak berak, time catu air ni jugaklah depa suka penuhkan singki dapur tu dengan cawan pinggan kotor.. Hadehhhhh... Budakk.


Opss..lupa plak, hari ni si abang ada tugasan sekolah . Tugasan ni akan menyumbang 30% markah untuk Peperiksaan Akhir Tahun. Minggu lepas dia bagitau , hari ni baru berkesempatan aku nak buat. Anak anak zaman sekarang. Kerja sekolah, ibu yang siapkan. Anak goyang kaki sambil tengok Tobot jer... cukup senang ko nak.

Ok lah...Taknak bazir masa.. Ada kerja nak settle sket ni

Sekian Wassalam

Love
Cikanie

Friday, October 7, 2016

Resepi | Udang Masak Lemak

Assalamualaikum..

Udang masak lemak ni kalo versi kelantan kita panggil gulai kuning udang. Ladi "in" kalo campur kacang panjang sekali. Sedap.. Sedikit berbeza dengan cara sini sebab aku taruk rempah ketumbar.
Kita pegi resepi terus la senang. Biasanya kalo kita tengok resepi..maksud aku kalu kita goggle resepi kat internet mesti kita go thru pada bahan bahan dan cara nak buat kan. Takder masa dah nak baca tulisan panjang panjang sini ni..hehe.


Bahan Bahan :

Udang 1/2 Kilo
Kelapa 1/2 biji
Kacang panjang 2-3 urat
Bawang merah 5-6 biji (kalu kecik) Besar dalam 2-3
Kunyit sebesar jari
Lengkuas 2-3 hiris
Bawang putih sulas
Cili padi 2-3 biji @ cili kering 2-3 bijik
Ketumbar satu sudu teh
Garam
Asam keping

Cara-Cara :
Bawang, kunyit , lengkuas, cili, ketumbar di blend halus. Blend la senang. Kalu tumbuk lambat hancur. Ketumbar tu elok tumbuk dulu, baru masuk blender ..blend sampai hancur.

Masuk dalam santan... masuk udang...asam keping, agak agak udang dah merah masukan kecang tadi. Kacang tu potong la pendek pendek. Agak agak muat tekak nak masuk..haha.

Dah masuk kacang tu stanby garam..rasa... siap.
Jangan lama lama ..hilang manis udang tu.
Selamat mencuba

Sekian Wassalam

Love
Cikanie

Wednesday, October 5, 2016

Masalah Air

Assalamualaikum...

Masalah air kat Hulu Klang ni tak pernah settle. Macam macam versi dah dengar sebab musabab air takder ni. Yang jadi masalahnya notis tak sampai. Dah sampai pun lewat dah, nak tadah air tak sempat. 2 Minggu lepas satu hal. Satu tangki habis aku guna. Mana tau air takder. Habis air sampai yang karat karat keluar. Tak check kat paip luar air takder. Basuh baju sampai dua mesin. Habis la air tangki. Aku pun tak pasti paip kat mesin basuh tu guna air deret ke air tangki. hahahaha.


Malam tadi satu hal lagi. Balik rumah air dah takder. Pinggan mangkuk ada yang tak terbasuh. Stress mak aih. Plan nak masak kari daging lagi. Sudahnya goreng telor je. Kebetulan plak gas pun habis. Hah elok la, gas habis, air takder, jangan cakap letrik plak takder.. Tak tau nak buat apa lagi. Tapi nasib baik jugak la dapur gas yang camping tu ada. Kebetulan Ajid baru jer beli gas baru. Nak topup yang lama tu dah ringan. Sempat la masak sebijik telor.

Harraz masa tu plak meragam. Dia sorang ni aku perati suka sangat kena air. So aku syak dia tak mandi kat rumah Mama dia. Tu sebab balik rumah mengamuk, rimas, nangis, melalak. Sudahnya aku bukak baju , bawak dia kat luar. Mandi kat paip luar depan rumah tu. Lepas mandi senyap terus,, bagi susu sebotol elok jer terus zzzzzzzz sampai pagi. SETTLE

Lepas Harraz tido barulah aku boleh buat kerja. Basuh pinggan mangkuk, isi air dalam periuk. Periuk tapuware semua aku bedal. Baldi dah jahanam. Anak jantan punya kerja. So guna jerla apa yang ada. Janji nak kencing takder aku lap ngan tisu jer. Nasib baik jugak air kat paip luar tu ada. Kat dapur yilek, singki yilek.. toilet yilek. Kat luar jer boleh tadah. takper la air kecik  halus pun. Ngan air kencing Harraz laju air kencing dia.. Tunggu situ la sampai penuh. Pastu punggah masuk toilet. Penat jugak la nak ulang alik tu. Dengan yang sorang tu nak mandi, sorang tu plak nak berak.. Hadoiii..stress mak hencik. Takder jalan lain dah . Besok pagi semua kena mandi depan tu. Ibu pun kena mandi kembang gantung kat depan tu. Ngekek ngekek Hafiy gelak. Ibu serius weyyy.  Bangun sebelum subuh kalo taknak ada orang tengok. Hahahahaha... taknak Hafiy mandi luar malu katanya. Aku saja gertak jer. Ko dah muka cengeng., apehal..

Tapi alhamdulillah la. Sempat jugak tadah untuk Hafiy & Hadif bawak ke sekolah agama. Ustaz dia mintak masing masing kena bawak air untuk mandi dan minum. Dia kan transit situ. So kalo dah ramai ramai guna air mana nak datang air. Basuh kencing lagi, berak lagi, mandi lagi. Aku bagi air untuk budak dua org tu dalam 10 liter jer. Untuk minum plak beli botol kecik sudah...hahahha..Pandai la korang jimat.


Sesubuh Adam dah kejut Hafiy mandi. Tengok tengok kat dapur dah penuh botol mineral tu Ajid isi malam tadi. Mana dia kutip botol botol tu semua tak tau la aku. Air untuk Harraz pun ada, dia dah standby. Alhamdulillah. sempat dia tadah . Aku dah tidooo bila masa dia tadah pun aku tak tau. Harraz tadi pun bekal jugak air utk mandi berak kencing semua. Air untuk buat susu pun aku bagi jugak. Bagi jer la. Senang sket mama dia nak urus. Ramai ramai budak mana nak ambik air dia pun kan?

Dah.. pening dengan masalah air ni. Lepas baca balik entry ni lagi lagi bertambah pening aku. Biasala menulis time pening, hasilnya pun pening..hahahaha

Sekian wassalam

Love
Cikanie.