Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Wednesday, August 17, 2016

Kutu Noxxa..Jom main

Assalamualaikum..
Dah habis sebungkus nasi dagang..kenyang ya allah.. Jangan tido sudah..hihi
Semalam sibuk duk mengumpul ahli main kutuk periuk Noxxa..Sampai tak terjenguk blog kesayangan ai. Punya la nak bayar murah every month gigih cari 10 orang ,makanya bulan bulan hanya RM68 sajo. Tak sabar nak masak macam macam.

Ekceli dah lama member ajak main kutu. Masa tu mula mula timbul periuk Noxxa ni. Tapi aku taknak..biasala belum panas lagi..warmup dah berzaman dah ni. Semalam panas balik..
Terus cari member nak join kutu ni. Nak beli cash macam rugi jer..hehe..RM680 banyak tu.
Kan senang bayar bulan bulan RM68 jer pun untuk 10 bulan. Tapi sapa yang dapat last tu nasib la..hehe..May 2017 tu.


Semalam dulu member aku ada post pasal dia buat nasi arab pakai periuk ni. Lagi la tak menahan nakkan si Noxxa ni. Kalu uolss tengok pic kat atas ni pun gerenti terliur kan. Dahlah semudah ABC katanya nak buat tu..

Stir fry, tumis bawe kakah kasar, masuk awah dia bahe2, masuk beras, air, garam, pah tekan HP 6 minit

Kakah kasar tu means kayu manis,,buah pelaga..bunga cengkih la..hihi..Awah is rempah.. behe behe itu bahan bahan.. Gini la gayanya bila kitorang nyembang. 6 min jer uolss.Sape taknak. Kalo nak masak pakai rice coocker biasa pun boleh tapi kena tunggu lama la. Biasa aku buat ayam tu masuk oven dulu. Lama plak tu and then baru masuk dalam periuk,masak sekali ngan nasi. Tapi kalo guna Noxxa ni.. masak ayam tu tu dulu..tekan butang stir fry..pastu baru masak pakai HP selama 20 min. Siap tu angkat then tambah minyak sket tumis kan bahan untuk nasik plakla...masuk beras tekan la 6 min. Beres

Senang sangat kan. Pastu nak buat kek pun boleh. Pakai resepi kat bawah ni

1cwn minyak, 11/2 can gandum, 3tlo, 8-9bj pisang kecik, 1/2st soda dan serbuk penaik. Blend semo..br buh gandum godek2😘😘😘sapo nok buat tu

Hasilnya......... Gerenti,mesti puas hati


Amacam?...tergoda tak korang tengok kek pisang yang kaya dengan pisang atas bawah ni..
sedapkan kan nampak.. hehe...ok la..dah nak rehat la.. ngantuk pun ya ni.

Wassalam

Love..
Cikanie

2 comments:

Cetusan Mama Rayyan said...

masih open ke kutu periuk noxxa ni..saya berminat..boleh whatssap saya ditalian 010-2293613 (as)

aCik Anie said...

sorry sis..dah penuh.:)