Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Thursday, December 22, 2016

Bila Kau terrrrr Over Confident..

Assalamualaikum..

I is ngantuk.. dah nak cecah meja dah muka i ni..seksa sangat mengantuk depan boss ni kan?.
So untuk hilangkan rasa mengantuk aku ni..kita borak borak la dulu. Jap lagi nak ke suaru plak. Sempat lagi ngadap blog..hehe.

Cuti sekolah pun dah bakal melabuhkan tirainya minggu depan. Makanya rutin harian akan bermula. Sekarang boleh bersenang lenang lagi . Anak anak pun "masuk asrama " kat Serendah sana nun. Biar Ciksue dia la yang pening. I nak relex jap. Minggu depan satu lagi. Pening balik..Aduiii.

Ni nak cerita pasal minggu lepas. Berjimba sakan. Sesubuh alam anak anak dah bangun. Kalo bab berjalan laju jer korang. Tapi hari ni bukan nak citer aktiviti hari tu. Nak citer ni pasal aku ni yang hover sangat confident tu sampai rasa macam poyo pun ada.

Ila : Tayar ni kurang angin ni..kena isi ni..\
Aku : Yer ke ..ok lagi ni..
Ila : Takpe la ..isi jer la.  Ko pandai ke kak?
Aku : Tanya la orang situ.... Abang..kalo Exora berapa nak isi yer
Abang Saga : 45 ok dah..

Settle dia punya , aku ambik getah tu.... srettt...srettt...srettt..... tuuut..tuuutttt...tuttttt...

Ok .. settle...

Ila : Kak.. Mmg isi angin tak bukak tutup dia ke?
Aku : Memang macam ni... masuk tu...
Ila: Masuk dah tu..ok la...

Let's gooooo........

Dan semalam.. turn aku kena isi angin keter sendiri.. Aku tgk akak sebelah bukak tutup dia tu.


Kena buka tutup dia ehhh?... abih Exora ila tu selamba jer angin masuk..
Memang ajaib la kalo macam tu....
Hari tu angin masuk tu hanya sekadar halusinasi aku la yer..
Bila over konfiden jadi gini la..POYO jer..

Adik aku blom tau ni.. Kalo dia tau gerenti aku kena balik..hahahaha..

Sekian Wasalam

Love
Cikanie


Wednesday, December 7, 2016

No Words :(

Assalamualaikum..

Rasa nak lempang muka sendiri laju laju. Semalam hari paling haru biru dalam hidup ..:)
Melampau plak rasa statement gitu. Macam ni la. Ada benda yang kita boleh cerita dengan orang terdekat kita. Ada benda yang perlu kita simpan. Contohnya macam kebodohan semalam. Aku pilih untuk cerita kat blog jer la. Sebab aku konfirm berapa kerat jer pun yang baca kan atau takder orang baca langsung. Maka kat sini rahasia kebodohan aku selamat. Hahahahaha..

Pukul 6.10pm
.
Lepas ambik Harraz terus berdesup balik rumah. Harraz dah mengamuk ni. Maklum la nak tido. Biasa pun balik rumah, main main kejap dia tido la. Memang time tido dia la time tu 7-8pm
Sampai depan rumah kelam kabut cari kunci takde.. Aduiiiyaii..sudahhh mana ilang ni. Dalam keter yilek, beg klinik anak yilek.. beg baju Harraz yillek.. beg kerja aku punnnnn yilek. Lantas call kawan suruh tunggu ofis kot tinggal atas meja ofis. Kena telifon cepat. Kan semua orang dah balik. Jawabnya tunggu dalam keter la aku. Nasib abang abang takder. Kalo tak lagi haru biru dibuatnya.

Pukul 6.30pm
.
Berdesup patah balik ofis. Nasibla kawan tu blom pulang. Katanya tunggu aku sampai dulu baru dia tutup pintu. Cari punya carik punya cari pun yilekk.. Sudah..mana mau cari lagi ni. Allah.. Dalam laci takder, dalam drawer takder, atas meja punggg takder. Kesian kawan sorang tu. :( Tq Mr Leong sebab tunggu. Takper la dia tak baca pun.

Pukul 6.55pm
.
Keluar balik.. otak macam blur kejap. Tak tau nak tuju ke mana. Harraz kat sebelah plak asal lampu merah jer dia nangis. Keter jalan ok jap, merah balik melalakkk balik. Korang boleh bayangkan tak situasi aku masa tu macam mana? Dengan anak nangis, dengan kunci hilang tak jumpa jumpa lagi. Aku berhenti tepi hiway klebek balik celah celah kusyen keter kot kot jatuh celah celah situ la. Aku biar jer Harraz menangis. Dah lost dah masa tu. Tepikir nak tunggu laki balik kerja duduk rumah kawan, rasa macam menyusahkan kawan plak. Terpikir jugak nak telefon suami mintak balik awal. rasa macam takut kacau kerja dia plak. Sudahnya keputusan yang aku ambil drive waktu magrib ke Salak Selatan dengan anak sebelah melalak untuk ambil kunci rumah dengan suami. Di tambah plak duit kecik takde, smart tag zero. Masya Allah. Mulut tak putus putus zikir sambil ngulit Harraz. Ya Allah ..Rabbi Yassir Wala Tu assir Rabbi Tammim Bil Khair...

Semalam baru tahu.. Tol sungai besi pakai tiket masih boleh bayar tunai yer. Semalm jugak baru tau lorong tambah nilai kat tol Sungai Besi takder. Kena gi topup kat ofis jer. Tollgirl tu suruh topup kat petronas depan tu jer. Tapi aku tak boleh buat gitu. Harrah melalak dalam keter ni. Boleh masuk tak setakat ni? dalam cerita aku ni ?..hahahha..

Pukul 7.30pm
.
Sampai tempat kerja suami. Aku tak turun pun. Dia bagi kunci, aku ambik, dia datang tempat duduk Harraz, main main dengan dia kejap, tapi Harraz masih menangis..aku ambik dia letak atas riba dia stop. Bertuahh anak, letak balik dalam carseat , melalak macam masuk hantu balik. Macam macam dah aku pikir masa ni. Terus mintak izin dengan suami nak balik. Lalu balik ikut Tol Sungai besi. Ambik tiket . Budak tol kesian tengok Harraz menangis. Sampai tol kajang pecah duit bayar tol 1-90 dengan duit 100. Sempat jgk budak tu tegur Harraz menangis. Agaknya macam macam diorang pikir kot. Sepanjang jalan dari Salak South ke Kajang tu dia melalak. Akhirnya lepas tol Kajang.. tertidur sendiri. Pandai plak. Letih sangat gamaknya kot

Pukul 8.10pm
.
Sampai rumah. Lena plak Harraz tido dalam carseat. Sampai aku nak kejut pun kesian. Dah puas melalak baru reti nak tido. Letih la tu. Sempat lagi angkat baju kat luar. Saja aku buat dulu . Nanti bila dia dah sedar, satu kerja pun aku tak boleh buat.  Malam tadi solat Maghrib pun terlepas. Sampai rumah dah Azan Isyak.

Masuk rumah, punggah barang semua.. sempat lagi intai celah celah seat kot ada jatuh. Pun tak jumpa. Mana hilang ehh.. call kawan kot dia ada terambik.. pun takder jugak. Ok la..dah penat. Give up pun ya.. Letih , menyampah semua ada. Besok buat baru jer la satu set. Settled.  Dah siap solat, mandikan Harraz, tidokan Harraz, aku keluar balik intai dalam kereta. Rasa ketidakpuasan hati masih nampak kat situ kan?.Terdetik nak ambik kopiah suami yang jatuh tu... Kopiah tu asalnya atas dashboard belakang. Naik turun bumper selamba tak brek jatuh la kat seat tu.

Nahhhhhh.... Allahhhh


Kebodohan apakah ini CIKANIE... nyesalllll tak tengok bawah kopiah tu. Berat sangat tangan nak angkat kopiah tu naper cikanie oiiii?
Situ dia duduk. Dahhhhh...rasa memang nak lempang muka sendiri jer masa tu, siyesss.. Kopiah tu jatuh tutup kunci. Tangan  plak boleh beratttt jer nak cari bawah kopiah... :(

Pengajaran untuk diri sendiri
1- Jangan panik
2- Cari dengan rilex
3- Coolllll... baru boleh kita pikir dengan waras kan?

Sekian Wassalam

Love
Cikanie

Thursday, November 24, 2016

Fakta Anak No-2

Assalamualaikum

Nak tunggu rehat lama sangat . Dah macam macam lagu dah perut aku ni nyanyi. Lapar giler weyy. Belek belek phone terjumpa gambar Laksamana Tengah yang sedikit over. Aku rasa satu lagi fakta pasal anak tengah ni suka menyakat.

Duit belanja sekolah kebangsaan kita bagi untuk makan benda lain yang dia beli. Kalo kat Sek7 tengah trending sekarang binatang yang macam macam. Ada yang buat dari getah, dari plastik. Yang getah tu tahannya. Siap pakej dengan lembik lembik gitu..eeeeeeeeeee geli pun ada. Singgit satu woii. Tanpa rasa bersalah jer dia beli , balik rumah usik ibu . Geliiiiii.

Aku rasa cikgu pun dah penat  nak sekat penjual depan sekolah ni. Jual ntah apa apa. Macam macam. Ayam yang cucuk singgit tu takyah kira la. Dah menjadi makanan yang wajib dibeli setiap petang dah. Dah berbuih mulut cakap. Tetap diorang beli. Pernah sekali aku tengok Si Abang beli meggi . Meggi bodo yang celop air panas tu jer. Senggit secawan. Dalam cawan putih tu jer dia taruk. Senangnya depa tarik perhatian budak budak sekolah kan. Megi ni sah sah la budak suka. Aku memang jarang beli stok meggi simpan rumah. Ada pun 3-4 bulan sekali. Mula mula tu sorok simpan. Lama lama dia tau jugak. Terus malas nak beli. Semua takyah makan. Tapi balik rumah tuk nenek dia tersengih meggi depan mata. :)


Apa korang rasa dok tengah syok layan Lara Aisyah terjun binatang macam ni atas riba korang? Camne rasa agaknya yer tgk binatang lembik lembik gini. Eeeeeeeee...Hari tu ulat sutera tu...kemain boncitt lagi.

Ni la perangai si tengah yang kadang kadang buat ibu stress. Tapi jangan risau , memang dia pandai settle. Dia datang blakang kita slow slow dia cium kita. Tak ke cair nengoknya dop?..hahaha, sweet talker sangat. Bila duduk sorang sorang teringat gelagat dia. Rindu plak. Tapi kalo ada depan mata, geram tau. Rasa nak cubit cubit isi lembut kat celah paha tu.

Ok la, nakgi surau jap. Sket lagi ada Safety Audit. Dah lupa dah skill nak mengaudit ni.. :) lama sangat tinggal.

Sekian wassalam

Love,
Cikanie

Thursday, November 10, 2016

Susu Murah

Assalamualaikum..

Trending sekarang kat FB minyak masak naik ..gas naik, bil spital kena bayar ..Trump naik.. Apa lagi yang naik.. semuanya naikkkkk jer. Opsss lupa, yuran sekolah agama tahun depan naik...transport naik...transit naik.. Tahun ni bayar 270/mth, tahun depan 350/mth... fensangggggg... Lelahnya cari rezeki zaman sekarang. Belum habis bulan,  duit dah bercabang terbang sana sini. Dapat tengok duit pun hujung hujung angka jer la.  Sedih kan. Rata rata semua orang mengeluh pasal ni. Unless orang yang kaya raya ada bisness sendiri ..mungkin takder effect la. Bagi golongan macam aku, kerja makan gaji ni umpama kais pagi makan untuk petang kais petang makan untuk besok. Gitu la metaforanya. Sebab tu dalam quran pun ada sebut, nak kaya berniagalah keran 9 per 10 rezeki tu datang dari berniaga. Taknak kaya, makan gajila sampai pencen. Huhu. Jeles jugak tengok Kak Di (GreenArd), Kak Pilla, Kak Elly, Peej (FAME), Sepet (Seqy Beauty) Kak Migha pulak dengan Niqab Qibtiyyahnya.., Kagum..kagum. Semua ni aku follow dari zaman depa Zero lagi. Nowdays depa semua tu Zero to Hero. Bangga betul dengan diorang, tabik, memang berani.


Ok la..stop citer pasal duit ni, nak citer pasal susu murah. Ohh lupa plak susu pun naik tau. S26 rumusan bayi yang dabel pek tu dari Rm84++ dah jadi RM88++ tau. Nangis la kalo sebulan 3 kotak yang dabel tu harraz minum. RM88 X 3 = RM 264. Tapi demi anak , tutup sebelah mata jer la.


Google punya google..jumpa la sorang hamba Allah yang jual susu dengan harga yang agak murah sket. Beza dengan pasaran dalam RM 12 . Okey lan kan,,save banyak dah tu kalu 12X 3 dah berapa aku dapat save. Alhamdulillah.

Sekarang bab bab susu ni aku dah tak risau lagi. setiap bulan beli yang jumbo jer. Tahan la dekat dekat sebulan juga. Sapa sape nak susu murah boleh PM kita. :)

Sekian Wassalam
Love,
Cikanie


Thursday, October 20, 2016

Resepi | Akok Keddut

Assalamualaikum...

Lama betul pic ni aku peram dalam folder, lupa nak up resepi akok keddut ni. Maklumlah...puasa dah lepas.. haha. Biasa jumpa kuih ni dalam bulan puasa jer. Apa kata kita ubah kebiasaan itu. Sebab nak buat akok ni .alahaiiiii senang gila. :)


Tapi tgk orang jugak la. Ada orang buat bau hanyir, ada yang buat tak berapa nak kedut. Cer kita buat. Apa jadi. Bahan bahan dia pun tak susah nak cari..basic jer..

Bahan Bahan:

Santan kotak 1
Telor 6 biji
Air 100 ml
Gula melaka 2-3 keping
Gula 2 sudu
30 gm gandum
Daun pandan
Garam hujung sudu

Cara cara:

Panaskan gula melaka dulu sampur air sket, masukkan daun pandan sekali.
Pakai blender senang, Pecahkan telor dalam blender, curah santan, air, gula melaka tadi, gula, gandum, garam. Semua sekali la senang. Blend sampai hancur dan tapis.
Kalo korang malas sangat bakar jer pakai kuali ajaib. Sekali masak jer..hehe. Kalo rajin bakar la dalam oven . Acuan dia plak kalo takder yang original tu pakai acuan muffin pun ok. Bulat bulat jadinya.

Done

Senang jer kan?

Sekian Wassalam

Love
Cikanie

Tuesday, October 18, 2016

Solid Food My Bambam

Assalamualaikum

Sejak ada anak kecik seronok jer update blog, hahaha.. Nampak gaya setahun sekali kena beranak sorang, baru berjalan nuffnang aku kot. 2015 setahun tak blogging, memang tinggal lansung, aku agak la sebab aku stress sangat nakkan baby tapi tak dapat dapat, tu adea tarak datang.. huhu... takderla..gurau jer. Syukur sangat dengan apa yang ada sekarang. Alhamdulillah.


Caption paling sesuai-- Kenyang Perut suka hati..:)

Aku start bagi solid food kat Harraz masa dia 7 bulan. Alhamdulilah..responnya sangat baik..haha. Mangkuk pun dia nak makan. Semalam bagi 2 bekas bubur nasi. Habis Mama dia cakap. Balik rumah pukul 8-30 tido..Pukul 5 bangun menyusu. Kenyang sangat gamaknya.


Semalam buat Bubur Nasi Hentam Saja.. Semua aku masuk, bilis, kentang, karot, bayam, ayam sket. Pastu aku campur nestum susu sket. Rasa dia creamy la sket. Sedap la. Lepas tu dia berak taik keras. Tak ok ke erk?. Risau jugak.. Ke sebab keras sangat. Rasanya dah lembut tu. Mungkin perut dia tak boleh teima sepenuhnya. Biasanya solid food 8 bulan ke atas kan?. Dia plak hujung bulan ni baru masuk 8 bulan. tapi rasanya dah boleh kot.


Sikit lagi Abang tak larat la nak dukung dia. Sekarang ni pun, kalo letak atas riba dia jer cepat cepat suruh angkat balik. Berat katanya. Si Angah lagi la. Langsung takleh nak riba. Katanya adik kuat sangat. Haha..bukan adik yang kuat, Angah tu yang kurus kering. Nasik tak nak makan. Coki coki jer ko makan ngah. Tak sampai seminit dah taknak riba.

Kat surau tadi dengar khabar kawan aku dapat baby setelah 15 thn kahwin.. Alhamdulillah. Hepy sangat dengar. Semoga kita sentiasa ikhlas dengan amanah yang Allah Taala kurniakan ni. Amin

Sekian Wassalam

Love
Cikanie

Friday, October 14, 2016

Dilema Seorang Ibu

Assalamualaikum..

Let's talk.. bukan telekung talk ok.. hehe

Masuk jer hujung tahun, hati berdebar debar bukan berdebar nak boleh bonus ke apa..bukan..berdebar nak mengadap suami yang confirm akan suruh resign. Ntah kali ke berapa dah dia suruh resign. Sampai lupa dah.

Masalah utama dia mintak aku resign.. anak anak. Tambah tambah plan tahun depan nak tukarkan abang abang ke sekolah agama kerajaan saja. Tuntutan budget uolls. huhu.. Sebelum ni aku hantar sekolah agama berbayar. Untuk 2 orang tu aku kena bayar RM540 . Itu dah termasuk belajar + Transit + Transpot. Untuk next year..confirm !! regenya naik lagi. So aku kena cari alternatif lain. Oh lupa.. baby RM300... berbaloi ker? Gaji bukan besar nau pun.

So sekarang anak aku kena cari babysitter yang boleh jaga Harraz, dalam masa yang sama boleh ambik abang abang kat sekolah agama. Balik rumah BS siap mandi makan dan BS hantar balik ke sekolah kebangsaan. Bayangkan kat sini tugas kita tapi BS yang buat. Tak kejam ke?

Persoalannya kat sini :

  • Di manakan keadilan? Kenapa kita menafikan hak anak anak kita? 
  • Kenapa tugas seorang ibu diletakkan di atas kepala orang lain?..maksud aku BS tu la
  • Besau nau ke gaji ko ? sampai nak kena korbankan anak anak. Rela ko pilih kerjaya dengan gaji yang tak seberapa tu. Mengalahkan gaji seorang DIREKTOR.
  • Kenapa ko sanggup mengadap kerja ko..anak anak ko tak sanggup nak hadap.
  • Last but not least SAMPAI BILA?

Inilah dilema aku wahai korang korang semua..
Tengok mata anak anak..ehh..Harraz pandang lain..


Sanggup aku tukarkan dengan kerja, sebab nak kerja jugak tugas MENYUAP, MANDIKAN, TENGOK HOMEWORK, HANTAR AMBIK SEKOLAH aku serahkan pada orang lain.

Hanya kerana ko nak kerja.. pikirkan dalam dalam Anie.
PIKIR..
Pandangan reader dialu alukan..huhuhuhuu..peninggggg....huwaaaaaaaaa

Sekian Wassalam

Love
Cikanie

Tuesday, October 11, 2016

Resepi | Telor Dadar Bersayur

Assalamualaikum..

Resepi paling malas, paling senang paling mudah. Hehe.. ekceli dah bertahun aku stop makan telor dadar. Sebab musababnya bukan aku banyak duit, bukan .. tapi sebab aku muak. Dulu zaman bujang boleh kata hari hari makan telor dadar. Maklumla malas berganda ganda time bujang bujang dulu..tido lagi best. Sejak kawin boleh kira dengan jari la aku makan telor. Tu pun cuit cuit gitu jer. Goreng untuk anak,,cubit la semulut dua. Tapi sejak aku taruk sayur ni aku boleh makan dengan berselera sekali. Tak rasa muak dah..hilang semua rasa loya tu.


Mula tu mak aku goreng taruk daun kelo atau pucuk kelo..better pucuk la. Aku try makan..eh sedap plak. Balik sini cari pucuk kelo takder. Aku try masuk sayur bayam..eh sedap jugak pakai bayam pun.. Anak anak yang tak makan bayam pun otomatik makan bila aku taruk dalam telor.. hahaha..ini sudah bagus.

Bahan Bahan :
Telor 2 bijik
Pucuk Kelo segengam
Bawang
Cili
Garam
Aji
Cuka makan sket

Cara-Caranya:
Bawang ngan cili tu hiris halus
Masukkan telor
Taruk Garam aji...masuk cuka sket. Cuka ni fungsi dia untuk kasi telor tu rangup. Tepi tepi telor tu kan nampak macam crunchy... tu la kekdahnya.
Pukul laju laju..haha
Pastu baru masuk pucuk kelo tadi
Goreng masa minyak tengah panas


Masak...
Sedap tau. Kalo susah sangat nak cari pucuk kelo boleh usha usha aci sebelah rumah koraang. Biasanya orang india suka kelo ni. Mesti ada. Mintak pucuk dia sket. Macam aku.. hahaha. Ambik tepi jalan.

Sekian wassalam

Love
Cikanie

Monday, October 10, 2016

Mata Dah Pejam Ni

Assalamualaikum..

Pagi pagi lagi hari ni dah banyak buat silap. Memang malu bertepek tepek hari ni.. Pertama sekali dah tersilap wish PT3 Exam. Hari ni kan. Selamba jer post kat grop anak cucu sepupu sepapat semua gud luck. Walhal anak sepupu aku tu PT3 2014 lagi. Cakna sangat la ko Anie. Rupanya anak dia dah SPM. Majlis serah ilmu dua malam lepas untuk calon PT3 dan SPM la. Gara gara tengok gambar tanpa baca caption la ni. huhu

Pastu kesilapan yang ke-2, dah elok semalam niat puasa sunat hari ni dan esok. pepagi lagi elok plak masuk dapur goreng karipap dan sardin gulung frozen, tak cukup dengan tu goreng plak roti telor bergula.. tak cukup lagi?.. beli plak nasik kerabu daging goreng kat depan ofis aku ni ha. Lupa yang berganda ganda. Sampai tempat kerja selamba makan roti. Habis roti telor dua keping baru sedar.. Ehh aku nak puasa hari ni, kenapa plak aku berbekal berganda berganda bekalan plak pagi ni. Nyanyuk sangat dah ni. Taham jingga nyanyuk aku.

Yang membezakan Puasa Asyura orang islam dengan orang yahudi adalah berpuasa pada Hari Tasu'a 9 Muharram, hari ni la. Jadi, sebaiknya puasa 10 Muharam di mulakan dengan puasa Hari Tasu'a dulu. Tapi takper la, dah lupa kan. Yang penting Allah SWT tau niat kita.

Nasib baik hari ni air dah ada. Punyalah siksa dua hari takder air. Siksa tu takder la sangat. Sebab kami dah simpan air . cukuplah untuk dua hari. Tapi payah sketlah nak basuh pinggan kena bercedok, nak basuh berak anak kena bercedok gak, mandi anak pun sama kena bercedok, kalu tak cedok separuh drum habis la gamaknya. Anak anak plak time catu air ni la depa rajin sangat nak mandi, time ni jugaklah depa suka nak berak berak, time catu air ni jugaklah depa suka penuhkan singki dapur tu dengan cawan pinggan kotor.. Hadehhhhh... Budakk.


Opss..lupa plak, hari ni si abang ada tugasan sekolah . Tugasan ni akan menyumbang 30% markah untuk Peperiksaan Akhir Tahun. Minggu lepas dia bagitau , hari ni baru berkesempatan aku nak buat. Anak anak zaman sekarang. Kerja sekolah, ibu yang siapkan. Anak goyang kaki sambil tengok Tobot jer... cukup senang ko nak.

Ok lah...Taknak bazir masa.. Ada kerja nak settle sket ni

Sekian Wassalam

Love
Cikanie

Friday, October 7, 2016

Resepi | Udang Masak Lemak

Assalamualaikum..

Udang masak lemak ni kalo versi kelantan kita panggil gulai kuning udang. Ladi "in" kalo campur kacang panjang sekali. Sedap.. Sedikit berbeza dengan cara sini sebab aku taruk rempah ketumbar.
Kita pegi resepi terus la senang. Biasanya kalo kita tengok resepi..maksud aku kalu kita goggle resepi kat internet mesti kita go thru pada bahan bahan dan cara nak buat kan. Takder masa dah nak baca tulisan panjang panjang sini ni..hehe.


Bahan Bahan :

Udang 1/2 Kilo
Kelapa 1/2 biji
Kacang panjang 2-3 urat
Bawang merah 5-6 biji (kalu kecik) Besar dalam 2-3
Kunyit sebesar jari
Lengkuas 2-3 hiris
Bawang putih sulas
Cili padi 2-3 biji @ cili kering 2-3 bijik
Ketumbar satu sudu teh
Garam
Asam keping

Cara-Cara :
Bawang, kunyit , lengkuas, cili, ketumbar di blend halus. Blend la senang. Kalu tumbuk lambat hancur. Ketumbar tu elok tumbuk dulu, baru masuk blender ..blend sampai hancur.

Masuk dalam santan... masuk udang...asam keping, agak agak udang dah merah masukan kecang tadi. Kacang tu potong la pendek pendek. Agak agak muat tekak nak masuk..haha.

Dah masuk kacang tu stanby garam..rasa... siap.
Jangan lama lama ..hilang manis udang tu.
Selamat mencuba

Sekian Wassalam

Love
Cikanie

Wednesday, October 5, 2016

Masalah Air

Assalamualaikum...

Masalah air kat Hulu Klang ni tak pernah settle. Macam macam versi dah dengar sebab musabab air takder ni. Yang jadi masalahnya notis tak sampai. Dah sampai pun lewat dah, nak tadah air tak sempat. 2 Minggu lepas satu hal. Satu tangki habis aku guna. Mana tau air takder. Habis air sampai yang karat karat keluar. Tak check kat paip luar air takder. Basuh baju sampai dua mesin. Habis la air tangki. Aku pun tak pasti paip kat mesin basuh tu guna air deret ke air tangki. hahahaha.


Malam tadi satu hal lagi. Balik rumah air dah takder. Pinggan mangkuk ada yang tak terbasuh. Stress mak aih. Plan nak masak kari daging lagi. Sudahnya goreng telor je. Kebetulan plak gas pun habis. Hah elok la, gas habis, air takder, jangan cakap letrik plak takder.. Tak tau nak buat apa lagi. Tapi nasib baik jugak la dapur gas yang camping tu ada. Kebetulan Ajid baru jer beli gas baru. Nak topup yang lama tu dah ringan. Sempat la masak sebijik telor.

Harraz masa tu plak meragam. Dia sorang ni aku perati suka sangat kena air. So aku syak dia tak mandi kat rumah Mama dia. Tu sebab balik rumah mengamuk, rimas, nangis, melalak. Sudahnya aku bukak baju , bawak dia kat luar. Mandi kat paip luar depan rumah tu. Lepas mandi senyap terus,, bagi susu sebotol elok jer terus zzzzzzzz sampai pagi. SETTLE

Lepas Harraz tido barulah aku boleh buat kerja. Basuh pinggan mangkuk, isi air dalam periuk. Periuk tapuware semua aku bedal. Baldi dah jahanam. Anak jantan punya kerja. So guna jerla apa yang ada. Janji nak kencing takder aku lap ngan tisu jer. Nasib baik jugak air kat paip luar tu ada. Kat dapur yilek, singki yilek.. toilet yilek. Kat luar jer boleh tadah. takper la air kecik  halus pun. Ngan air kencing Harraz laju air kencing dia.. Tunggu situ la sampai penuh. Pastu punggah masuk toilet. Penat jugak la nak ulang alik tu. Dengan yang sorang tu nak mandi, sorang tu plak nak berak.. Hadoiii..stress mak hencik. Takder jalan lain dah . Besok pagi semua kena mandi depan tu. Ibu pun kena mandi kembang gantung kat depan tu. Ngekek ngekek Hafiy gelak. Ibu serius weyyy.  Bangun sebelum subuh kalo taknak ada orang tengok. Hahahahaha... taknak Hafiy mandi luar malu katanya. Aku saja gertak jer. Ko dah muka cengeng., apehal..

Tapi alhamdulillah la. Sempat jugak tadah untuk Hafiy & Hadif bawak ke sekolah agama. Ustaz dia mintak masing masing kena bawak air untuk mandi dan minum. Dia kan transit situ. So kalo dah ramai ramai guna air mana nak datang air. Basuh kencing lagi, berak lagi, mandi lagi. Aku bagi air untuk budak dua org tu dalam 10 liter jer. Untuk minum plak beli botol kecik sudah...hahahha..Pandai la korang jimat.


Sesubuh Adam dah kejut Hafiy mandi. Tengok tengok kat dapur dah penuh botol mineral tu Ajid isi malam tadi. Mana dia kutip botol botol tu semua tak tau la aku. Air untuk Harraz pun ada, dia dah standby. Alhamdulillah. sempat dia tadah . Aku dah tidooo bila masa dia tadah pun aku tak tau. Harraz tadi pun bekal jugak air utk mandi berak kencing semua. Air untuk buat susu pun aku bagi jugak. Bagi jer la. Senang sket mama dia nak urus. Ramai ramai budak mana nak ambik air dia pun kan?

Dah.. pening dengan masalah air ni. Lepas baca balik entry ni lagi lagi bertambah pening aku. Biasala menulis time pening, hasilnya pun pening..hahahaha

Sekian wassalam

Love
Cikanie.

Friday, September 30, 2016

Al Fatihah Buat Ibu Saudara Kesayangan Saya

Assalamualaikum..

Petang Selasa tepat jam 3.05 min makcik aku yang aku cerita sebelum ni menemui PenciptaNya. Innalillahhiwainnailaijirajiun , DariNya kita datang, PadaNya jugalah kita Pulang. Semoga dia tenang di sana. Tempatkanlah dia bersama orang orang yang soleh solihin. Amin

Ekceli kitorang dah standby dari dia masuk ward lagi. Ahad dia warded. Setiap minit anak dia akan update kat wassap. So sempatlah kita nak prepare apa yang patut. Aku dah dapat agak masa mak aku pegang kaki betis paha dah sejuk, siku panas lagi. Masa tu dah tak pikir banyak, siap siap mintak izin ngan suami, anak anak mintak dia handle untuk 2 hari.


Gambar ni anak dia hantar lebih kurang dalam kul 1-30. Masa ni nenek aku datang, siap cakap dia dah halalkan segala makan minum, dosa dosa lampau Mak dah maafkan. Lepas tu lebih kurang dalam pukul 3-05 pm.. anak dia bagitau Mak dia dah takder. Innalillahhiwaiinailaihirajiun.

Dalam pukul 4pm aku time out. Terus set ngan adik adik aku. Semuanya 4 beradik pakat balik satu kereta. Aku bawak Harraz, adik aku bawak anak dia Aisyah. Adik aku sorang lagi pun bawak anak dia si Sarah. Adik aku yang lelaki merangkap driver masa tu masih kat KL ada hal. So nak tak nak settle kan kerja dia dulu. Dari Kajang Pukul 6..jem giler nak ke Selayang. Dari Selayang lepas magrib jugakla. Alhamdulillah pukul 4 pg kitorang sampai KB. Tapi urusan semua dah settle. Lepas isyak lagi jenazah dah dikebumi. Alhamdulillah, benda macam ni tak elok di lengahkan. Lagi cepat lagi bagus kan.


Sampai sana tahan mata kejap dengar dulu diorang bercerita, kami tidur pun dalam sejam dua gitu jer. Bangun subuh siap terus pegi kubur.


Terkilan jugaklah sebab tak dapat nak join tahlil . Sebab kejar masa sangat masa tu. Nak balik umah aku lagi. Pastu ada hal yg nak kena settle. Alang alang dah balik kan. Sekali jalan jer la.



Sesiapa yang baca entry ini sama sama kita sedekahkan Alfatihah buat makcik aku. Semoga rohnya diterima Allah Taala dan di tempatkan bersama para solohin. Amin Ya Rabbal alamin.

Sekian Wassalam

Love
Cikanie

Tuesday, September 27, 2016

Rindu Bonda

Assalamualaikum

Hari ni tak jadi balik. Kalo ikut kan si tengah (adik aku no2), memang nak cabut pepagi lagi. Tapi rilex la dulu. Kalu dekat takper, ni jauh wey..pastu nak bawak anak kecik lagi. So tgh tunggu mak aku call.. dia cakap balik..kita balik. Hidup kita ni apa apa pun kena letak orang tua no1. Apa benda yg datang bincang dulu la ngan orang tua. Kalo bertindak melulu ni aku rasa keputusan yang datang nanti tak berapa nak cerdik.

Tetiba rindu plak ngan bonda. Rindu masakan dia, rindu nak berborak. Macam macam la. Balik raya haji hari tu ajak dia datang sini. Tak nak dia. Katanya tak sanggup tinggalkan adik dia yang sakit tu. Aku sayang adik aku . Katanya..:) sweet jer kan kalo kakak cakap gitu ngan kita. :) Malangnya aku takder kakak. Tapi aku bersyukur ada adik adik yang sangat supportive, caring, loving.. macam macam la. Aku sayang Ongos, sayang chik, sayang olang, sayang seksu. Muahhh ciked.


Kelakar plak tgk gambar atas ni . Konon nak wat mulut itik, bukan mulut itik yang jadi, mulut tengkorak yang jadi..huhu. Tak pandai nak ambik gambar gedik gedik gini. Kat depan tu si tengah aka Ongos . Pic dia kali ni agak sopan sket aku tengok. Biasa tak sesopan ni. Tercabut gigi palsu kalo tgk dia posed biasanya. Kalah Kila Fairy.. Madhuri Dixit lagi kalah.

Aduyaii..sakit perut tetiba ni. Ingat nak melalut panjang sket. Kena stop la gayanya. Tadi makan nasik kerabu yang takder kerabu, sambal ikan jer lebih. Tapi sedap jugakla.

Sekian Wassalam

Love
Cikanie

Monday, September 26, 2016

Lemau Lagi Sayu

Assalamualaikum..

Perkhabaran dari kampung, makcik yang kena kanser yang kitorang balik tengok raya haji hari tu khabarnya dah tenat. Malam semalam ambulance datang ambik kat rumah.


Lemah sangat kata anak dia. Sampai hospital rupanya oksigen dalam darah tak naik naik, Blood pressure pun semakin rendah. Doctor pun tak tau nak buat apa dah Dia suruh ahli keluarga pakat pakat baca yasin, biar dia pergi dengan sedniri. No more life support system. Kalo buat pun sakitkan dia jer. Buat anak anak dia keep on praying , jangan putus harapan, anyway prepare for the worst. Aku rasa nak balik sekarang jugak. Tapi tengoklah, tengah bincang ngan adik adik aku lagi ni kalo balik pun bawak Harraz jer la, besok pagi gerak. Lain tinggal. Pandaila apak dia settle kan.


Ekceli ..penatnya rasa nak balik ngan Harraz, Tambah dia pun tak berapa sihat tu. Demam dua hari lepas. Mata plak asyik bertaik jer. Dia selsema tapi effect nya kat mata. Asyik bertaik jer mata. Taiknya bukan sebarang taik... berketul besar. Kao pagi mata memeg takleh bukak. Kena basahkan dengan air dulu ..buang semua taik baru mata boleh celik. Cian bambam ibu. Tapi demi mak sedara , kena gagah jugak lah. Mak sedara ni ibarat mak kita la jugak, sayang, hormat, kasih macam mak kita. Takder mak kita dialah yang jadi mak kita..huhu..sedih plak.

Tapi best jugak kalo dapat balik ngan adik adik...hup hup horey..bole makan buah lagi. Tapi nampak gaya macam tak sempat singgah rumah ni . Terus pegi hospital takpun rumah makcik aku kat KB.. bye bye jer la Kuala Krai.


Okey la. Nanti kita citer lagi. Sebelum balik kampung kena settle tugasan Hadif. Zaman sekarang Mak yang ambik periksa. Anak tunggu siap jer. Kalo ada tugasan.. mak yang tukang goggle... mak jugak tukang buat.. anak tukang tampal jer.

Sekian Wassalam

Love
Cikanie

Friday, September 23, 2016

Langgar Pantang

Assalamualaikum..

Kepala masih lagi berdengung ni, kali ni lagi parah..2-2 belah ni.. what should i do ehh?.. Ok dop i speaking london?... Besok tak sabar nak gi Nuriszar Bangi. Ada sales uolss. Banyak benda nak intai ni. Botol susu , makanan Harraz, toys Harraz, gadget Harraz...macam macam la. Paling penting botol susu la. Harraz dah tujuh bulan. Tak pernah tukar sejak dari lahir botol susu dia.


Sedar tak sedar Harraz dah 7 bulan 29 Sept nanti. Sekejap jer kan?..orang yang tengok memang rasa sekejap. Kita tukang rasa ..9 bulan 10 hari mengandung, 44 hari pantang.. lama weyyy. Kalo diberi pilihan nak mengandung ke nak beranak..aku pilih beranak. Sakit kejap takpe.. siksa lama...aduiii. Tapi itu perkara normal yang semua perempuan akan merasa. Walopun sakit, walopun siksa, walopun pedih, jerih, perih,,itu semua akan jadi manis bila tengok muka si comel depan mata kan?.. Ya Allah nikmatnya, Syukur YA Allah, Alhamdulillah.

Sekarang Harraz 7 bulan banyak benda aku dah rasa. Pulut dah makan.. air batu jarang jarang, sayur semua dah bedal, Laksa belum lagi, air kelapa pun sama. Dalam banyak banyak tu, pulut jer aku alah sket. Lepas makan sakit seluruh badan. Nak bangun buatkan susu Harraz pun berchinta. Tapi tetap makan jugak. Degil kan.. terimalah habuan dia. Tapi mak aku pun pesan makan jer la. Buat rasa. Pastu sendiri rasa la tubuh kita. Kalo tak boleh jangan, boleh ok la. Tapi aku bab pulut pulut ni, walopun dah sah sah akan sakit urat lepas makan walopun satu mulut aku tetap nak makan jugak.. Nak nak pulut sama pengat pisang. Gila tak makan. Tapi tu la. Rasa rasa la. Jangan makan satu periuk. Memang carik nahas la.


Benda lain takder sangat. Cuma air kelapa jer, mak aku pesan baik takyah lagi. Kalo dia dulu la nak minum air kelapa tunggu nak beranak plak la. means kalo tak mengandung dia tak minum. habis tu kalo 10 tahun tak mengandung 10 tahun la ko tak minum. Macam tak logik plak kan. Orang tua kata bisa dia lain macam. Ntah aku pun tak try. Saper pernah try?. rasa camner yer?..sakit tak badan?

Laksa pun setengah orang aku boleh. Benda benda yang buat secara teran.. maksud kan proses buat tu kan dia teran guna alat dia. baru la jadi laksa. semua yang melalui proses macam tu bisa. Ermm..mee ok jer.. bihun pun. Aku la. Tak tau la orang lain. Dah la masa dalam pantang hari tu aku tak berapa nak pantang. Maklum la pantang sendiri. Ikut suka hati aku jer, nak makan masa mana, nak barut perut masa mana?.. ubat pun lupa nak makan, air rebusan pun tak minum. Semuanya aku langgar.
Kesannya nanti dah tua.. tgk macam sekarang la. Dah ada rasa sket sket, pantang sejuk urat sakit, pantang penat sket badan sakit. Perut plak dah macam pakai porcbag, Barut pakai gerder jer .. memang patut la kan? Saper suruh tak pantang betul betul ?

So korang jenis yang disiplin bab bab pantang ni atau pun main redah semborono macam aku jugak?..ekeekekeke... tak nak ngaku yer?. Ok la. Itu jer nak bebel.

Sekian wassalam

Love
Cikanie

Thursday, September 22, 2016

Saat Nak balik KL

Assalamualaikum..

Telinga aku ni dua hari dah berdengunggg. Entah pehal, masuk lipas ke apa. Malas nak gi klinik so kenalah nanggung sakit. Sinus tahap jingga rasanya. Tekak, telinga hidung semua effect ni.

Cerita balik kampung makan buah dah sudah. Sampai masa cerita pasal saat nak balik sini. Bab ni memang susah sket. Kalo boleh memang taknak balik. Aku yakin semua gitu kan?. Time nak balik kampung semua masing masing laju jer kemas beg. Seminggu awal dah stanby baju basahan berapa helai, baju jalan nak berapa lai, baju mandi nak kena bawak, spender bra berapa lai.  Kan?
Tapiiii.. cer tiba time nak balik KL balik.. Ya Allah malasssssss sangat. Kalo boleh aku nak sumbat dalam beg kemboja tu jer. Senang. Baju kotor situ , baju ok pun situ. Balik rumah baru settle .

Ok itu satu.. satu lagi kalu balik KL ni rasa aku macam nak transform keter tu jadi lori 5 tan. Senang nak bawak balik barang. Kalo mak aku memang semua benda dia nak suruh bawak balik sini. Paling takder apa nak bawak kelapa pun dia suruh bawak balik. Katanya senang, tinggal bawak kedai suruh mesin jer..:) gitula kan orang tua. orang tua saper saper pun aku rasa. Segala macam anak benih pun offer..Anak limau, pandan, pokok kari. Kalo rumah KL ni ada space untuk berkebun maunya pisang, durian, cempedak, rambutan nak di hangkut kan?.

Korang boleh bayang tak Exora besar mana sangat la bonet dia kan. Nama jer MPV tapi nak muat barang-barang fail. Muat orang ok la. Tu sebab aku rasa bestnya kalu aku deromon. Boleh tukar Exora jadi lori 5 tan.. Hangkut semua.. Pesen mak aku rambutan dia isi dalam bakul kain..satu bakul tu muat dalam 10kg rambutan. Memang kerja gila la kalu sorang bawak 2 bakul. Sebab aku balik ikut adik aku. Mana nak simpan bakul tu. Sudahnya rambutan masuk dalam plastik sampah. Bijak sungguh bonda aku. Seboleh bolehnya memang dia nak suruh jugak kita bawak balik buah. Tu tak kira, duku, dokong, cempedak, tempoyak, petai, tapai....ayooooooo...

Sudahnya , mangsa keadaan anak anak. Siam bebudak 4 orang kat belakang ni, dah takleh beza dah dengan pelarian Khasmir kata adik aku. hahahahaa... nasib la nak jadi anak cucu orang Kelantan. Nasib la sang suami tak ikut balik. Kalo tak ayat yang akan diulang 40kali adalah..

 nasib badan la kawin dengan orang kelantan....

Tapi sampai KL..dia yang bersungguh... petai bawak?.durian bawak berapa bijik wak? rambutan ni jer ker? budu brapa dozen?...huh.


Kebetulan masa nak balik hari tu Pakcik nak tumpang ikut balik KL.. Sooooo nasib la ko. Macam sardin expired la kitorang hari tu. Kat seat depan, bawah kaki 5-6 biji cempedak. Dah tak main plastik dah. Timbun jer gitu. Gulai Kambing pun sempat kami bekal. Dah sampai sini senang, tinggal masak nasik jer.. hahaha. Nasib nasib.


Kat tengah plak aku, Harraz , adik aku.. Harraz tak boleh, kena letak dalam carseat. Kalo riba mau krem paha aku. Satu lagi kesian dengan dia. Terhinjut hinjut nanti. Pak Ngah dia tu bawak keter boleh tahan laju. Gaya bawak Ferarri. So nak tak nak carseat kena pasang. Kiri kanan aku ngan adik aku. Kat bawah kaki kitorang apa takde.. beg baju, beg susu, henbag, dokong, tapai, tempoyak..sini la tempatnya.. Aduiii kelakar giler rasanya. Dulu tkper la ada Opel. Ajid balik kampung naik Opel buruk jer. senang dia nak mancing. Anak pun boleh bentang toto kat belakang. Tidooo jer la.


Paling kesian anak anak kat blakang. Ada rupa pelarian khasmir tak diorang?
Kesian kan? Sedih pun ada tengok muka sorang sorang. Tapi yang banyaknya nak gelak la. Takpe..tahun depan kita sewa lori 5 tan. Balik hangkut buah.


Adik aku sorang ni lagi best.. periuk belanga, anak daun limau purut semua dia kaut. Dalam bonet belakang sah sah la padat dengan buah buahan. Kat siti belakang pun sama. Lagi teruk. Kalo gini gayanya lori 10 tan jer la ko ambik dik. Lepas tu sampai Masjid Raub dia hantar gambar ni


Aku cakap 2kali5 dengan ko la dik. Bezanya pokok dia dah tinggi..
Gelak pitammm.. aduii

Ok la.. serabut perut datang balik ni. Tadi dah settle..Nak kena ambik masa bertenang kejap ni

Sekian Wassalam

Love
Cikanie

Wednesday, September 21, 2016

Kasih Seorang Ibu

Assalamualaikum..

Pagi pagi ni emo sket. Pantang aku kalu sket sket nak sentap..memang PANTANG. Tak layak ko nak sentap dengan orang tua. Ko ingat ko jer pandai sentap, orang tua punya sentap ada ko fikir. Menyampah. :)

Saya jer nak kasik panas. Bagi aku la, kita sebagai seorang anak tak layak sangat nak sentap dengan orang tua. Ko sape?..syurga ko kat mana? Kan?


Balik raya haji hari tu dah set kat dalam otak aku..first thing...doyan.. Nak makan durian, nak makan rambutan, nak makan dukong..nak pegi kutip manggis. Alhamdulillah, Semua dapat. Wolopun durian tak berapa nak fresh..sebab nak masuk peti ais.


Tengok kat sini kita dah tau sejauh mana kasih sayang orang tua kita kat kita kan. Ko takyahla nak banyak songeh. Belajar appreciate orang la sket, nak nak orang tu ibu ko. So demi menjaga hati seorang mak.. makan la aku tanpa banyak soal. makan ..makan..makan dan makan sampai nak muntah pun ya. Gila tak makan, sedapppp tu. Kalo tak sebab anak nak balik mak aku dah jual kat cina. Hari hari ada orang datang tanya doyan..

anak nak balik..doyan dah habis..simpan untuk anak kita

Gitulah dialog mak aku kalu ada orang datang rumah tanya pasal durian. Kasihnya mak kat kita kan?. Ada hati nak sentap menyentap lagi. Apa lagi cakap kasar. Memang dosa la ko.


Rambutan pun memang puas makan. Rasanya kalo boleh belah perut tengok isi perut, rambutan dah jadi jem dah kat dalam tu. Mmg bekfest rambutan ko.


Manggis dah nak habis. Dapat makan sket sket jer, tu pun nak kena pegi gegar dahan dia . Paksa luruh. Tak sabar nak tunggu esok pagi plak. Dokong pun sama. Tak brapa nak masak lagi. Makan dua tiga biji. Special dokong mak aku petik pakai mulut. Dah buat sama tinggi ngan kita, nganga terus jer la. Takyah susah pakai tangan.

Mak aku cakap nak makan dukung balik sekali lagi bulan 11. Dokong nak kena dua kali masak. Sekali masak dia takkan manis. Dah cukup 2 kali masak..conferm manis. Tak sabar nak nunggu cuti sekolah, balik makan puas puas kali ni.


Lagi satu yang best cempedak, sedap siot kot.. manis sangat walopun ada ulas yang buruk, tak cantik la kan, tapi isinya..wallah... kat sini jual 3 ulas 5 henggit tau ..mak aii,. Yang goreng punya. Kat kampung makan tanpa ada rasa was was, makan sampai muntah hijau. Cekik darah sangat jual cem
pedak goreng mahal cenggitu. Nak naik haji ke bang oi. Agak agak la. Madu tang mana bang oii. Sekilo abang beli berapa?. Meh datang borong kampung saya. Meh la..

Entry penuh emosi kali ni. Sorry yer.. nak meluah perasaan kat mana lagi. Kalo kat FB sure kena hentam kaaw kaw ngan netizen punya.. haha..netizen la sngat..bajet retis..huhu. Kat blog paling selamat.. korang  dan korang jer yang baca pun...hikhikhik. jarang jarang orang yang jumpa blog ni. Sooooo menulislah tanpa was-was..

Sekian wassalam

Love
Cikanie

Tuesday, September 20, 2016

Raya dan jem memang tak dapat di pisahkan

Assalamualaikum..

Ambik mood nak menulis.. maklumla mood cuti balik kampung masih menebal. Biasanya ambik masa 2 minggu baru ok..hehe.

Balik kampung dari UTARA SELATAN BARAT TIMUR semua makan jem kan. Memang mencabar betul perjalanan balik kampung ambik masa 16-19 jam. Fuhh,,nak nak bawak baby, seminggu sakit urat kalo kena batang hidung sendiri. Nasib baik i ni jenis bijak merancang perjalanan ok..huhu :)

Malam jumaat dan sabtu memang time kemuncak jem kot. Sebab ahad pagi kitorang gerak balik macam takder keter sangat. Lagipun kita ikut Simpang Pulai-Cameron Highland-Lojing-Gua Musang. Memang takder jem lansung.


Perjalanan yang sangat tenang, keter takder..bukan takder langsung, sekali skala jumpa la dua tiga bijik. View yang sangat menarik, kabus tebal cuaca sejuk...angin ..masya allah, indah sungguh alam ciptaan tuhan. Banyak nampak kawasan situ orkid liar tumbuh melata area tebing sepanjang perjalanan kitorang, Cantik sangat. Nak turun petik pun takut ada penunggu bukit kang.. mak aii..seram.


Tapi tak tahan jalan bengkang bengkok macam ular kena palu. Consider ok la dari makan jem vontot to vontot. Paling best boleh singgah beli strobery..


Seram tgk muka makcik kat atas tu. Naper muka, gigi, mata semua kuning ehh...


Raya haji tahun ni memang sempoi habis.. Dah la lembu tak dapat untuk kikah Harraz, Sang Suami plak tak boleh balik, balik tumpang adik kita, padat satu kereta macam ikan sardin expired. Balik sana kena semput plak. Soo apapun tak boleh buat. Ingat nak juga buat makan sket sket. ambik mood raya.. tapi tak boleh lansung. Dengan Harraz oq eq oq eq lagi. Soo i jadi sangat malasss sangat. Lantok la makan rambutan di pagi raya pun.

Lepas solat dan makan nasi menu hari biasa, kitorang terus gerak balik KB. Sebab utama balik kampung ialah nak tengok mak sedara kita sakit. Makan buah tu selingan jer. Harapan nak makan lembu lagi jauh tersasar, takder langsung...orang sedekah pun takder. Dalam hati mintak la ada orang kasi daging la ..non hado ok..tapi yang bestnya dapat makan kambing.. terbaikkkk la... krup krap krup krap lemak dia. Sedap gila masak campur dengan buah ara. Kenal ke idop buah ara macam mana?. takpe..abaikan.

So ..itu jer la citer raya kita. Best nya makan buah..nanti up citer pasal makan buah. Kasi rehat kejap.

Sekian Wassalam

Love
Cikanie

Wednesday, September 7, 2016

Cuai nya Ibu Harraz

Assalamualaikum..

Nampak gaya hari minggu jerla ada masa nak masak bubur bagai. Hari biasa memang tak cukup masa. Sampai rumah dalam kul 7. Pung pang pung pang... kejap jadi tarzan, kejap jadi ustazah.. kejap jadi mak tiri kejap jadi orang gaji, kejap jadi tukang cuci, sedar tak sedar jam pendek dah tunjuk pukul 9. Anak pun dah tido. So aku sendiri decided..bubur bubur, puri puri hari minggu sahaja. weekdays makan nestum jer nak oiii... sian bambam ibu, nasib la nak..


Sabtu lepas buat nasik bubur Beras+Carot+Kentang+Ikan bilis. Blend halus menggigil bambam makan. Pantang lambat sikit marah wooo. Buat tak banyak dalam 2 kali makan jer. Walopun ada bau hangit sket tetap bambam aku nganga mulut. hahaha. Periuk nipis buat hal. Cepat sangat nak hangit. Ok lagi la.. Ahad punya cerita nasib tak terbakar rumah. Macam ni la rupa bubur nasik Harraz


Boleh plak aku lupa tengah masak bubur Harraz Beras+Kurma+Carot+Brokoli, kemain lagi, lepas magrib boleh siap keluar makan cikencop lagi. Gile.. Balik dah berasap satu rumah. Berbakul kena bebel dengan suamiku Mr Dark...hewhewhew..ehh.. Selenge betul la ibu Harraz ni. Sakit hati dengan diri sendiri.



Nasib baik malang masih berbau, kalo tak berbau malam tu memang menangis takder lagu la aku jawabnya. Boleh lupa tu, masya allah.. Sejam setengah la lebih kurang aku kat luar. Sebab lepas makan siap gi Manjaku  beli puting susu pusing pusing cari penyedut hingus lagi...hehehe..

One point lesson:
Pastikan sebelum keluar rumah check dapur dulu.. ada masak ke tak. Walaupon korang saya tak masak kot. Jangan... sebab ada kalanya kita blur..memori kadang kadang reset kejap. Ambik masa beberapa saat untuk pulih balik. Kadang kita ni hanyut. lagho..safety mesti letak kat no1..safety first kalo orang kampung aku cakap :)

Ingatan untuk diri sendiri yang sememang nyanyuk dah tahap jingga dah ni.

Sekian Wassalam

Love
Cikanie

Tuesday, September 6, 2016

Resepi : Bubur Jagung Bersagu

Assalamualaikum..

Bila belek gambar makanan lama lama , jam jam tu jugak teringin nak makan. Walhal baru lepas makan nasik ni. Kenyang lagi ni. Tapi disebabkan gambar tu menggoda sangat.. makanya terpanggil panggil kedai kat rumah tu suruh datang beli jagung. :)

Kalo jagung semata mata tak berapa sedap sangat bagi aku, kena ada benda lain yang boleh digigit gigit manja selain jagung. Letak sagu la senang tapi kena bekukan dulu la..kalo campak terus tak best jugak. Bagi aku la.

Terus gi pada resepi la. Kot ada orang yang tak sabar nak tengok bahan bahan dia. Cara buat jugak :)

Bahan Bahan:

  • Jagung 3 batang
  • Sagu
  • Gula secukup rasa
  • Daun Pandan
  • Garam
  • Pewarna Hijau
  • Santan sebijik
Cara caranya :
  • Masak sagu dulu, taruk pewarna..air sket..agak agak sagu tu tenggelam.
  • Kacau sagu tadi sampai masak , tak masak sangat pun takpe, janji boleh gentel. Kalo aku ..siap masak aku masukkan dalam acaun cokelet.. elok terbentuk la. Takyah nak gentel pakai tangan kemudian sejukkan .. 
  • Kikis jagung tu. Takyah rebus dulu..kikis jer biar licin, jangan sampai batang dikikisnya.
  • Masuk santan masak, masuk gula, masuk daun pandan.
  • Masukkan sagu yang di sejukkan tadi.. mengelegak..tutup api.


SIAP..
Selamat mencuba

Sekian Wassalam

Love
Cikanie

Kasih Seorang Abang

Assalamualaikum..

Mood cuti panjang sudah datang. Apapun malas ..Homesick apekebende la tua tua gini... nyampahhh.

Korang perasan tak anak no 1 mesti ngam dengan no 3..anak no 2 mesti akan jadi pemberontak sebab setiap masa dia akan tergugat dengan kehadiran adik dan dia sebolehnya akan cuba sedaya upaya untuk menarik perhatian samada dari abang atau adik atau ibu dia. Bila semua orang tak respon dengan dia makanya..... Memberontak..menangis, gaduh,, aduiii.. Inilah masalah aku sekarang. Tapi dalam situasi ni..si abang yang jauh diri,


Aku perasan lately ini si abang ni macam jauh diri sangat. Hari cuti jer mintak hantar rumah Paklang dia. Asal cuti jer nak tido rumah Paklang. Rumah paklang dia ni takder la jauh sangat..selang 2-3 taman jer. Macam mingu lepas Sabtu petang nak pegi umah Paklang tido sana . Ahad malam ibu ambik. Amboi orderrr... Aku memang tak kisah pun dia pergi sana, tapi kalo selalu pegi mesti ada something wrong somewhere la kan, terpikir jugak aku, kurang kasih sayang ke budak ni, tak suka ngan ibu dia ke.. ? risau tau.. Makanya penyiasatan pun di jalankan dengan bantuan Paklang dia


Meh nak translit.. 

Hafiy cakap dia bosan, Hadif kacau dia, Harraz plak menangis jer, Biasa mengaji pukul 8 , tapi kul 8 ibu tidokan Harraz..

Setepek kena kat muka aku. Aku kadang kadang terpikir jugak, masa untuk aku ngan dia dah semakin takder,makin lama dah makin besar jurang antara aku ngan dia. Ye la, masa banyak habis untuk Bambam.. bila bambam tido , ke dapur masak pulak. Sedih sangat rasanya. Bukan tak perasan, sangat sangat perasan Yang sedihnya dia tak cakap kat kita dia cakap ngan Paklang dia.. sedih la. Mungkin aku kena re-schedule balik jadual kat rumah . Biar dia sedar yang ibu dia ni masih punya masa untuk layan cerita dia. ada masa jugak layan dia main lego, Ada punya masa jugak nak sentuh dia..peluk peluk kis kiss dia. Tapi kadang kadang ..yer la alpa jugak kan. 

Berbalik cerita minggu lepas, kebetulan Ahad tu ada jemputan dari jiran sebelah, anak dia kahwin, buat kat dewan Putrajaya, Aku fikir ajak dia pergi sana dapat sogok dia la, pastu janji bawak pergi taman lepas tu, lepas pegi taman ajak pegi beli lego plak.. konon kono la, mana tau dia nak ikut kan, dengan harapan Paklang mesej suruh datang ambik dia. Agak agak apa reaksi dia, ?..

Dia tak nak jugak, nak duduk rumah paklang. Satu ayat jer aku bagitau laki aku, ..Ini petanda tak baik..sudahnya kami 4 beranak jer la yang pergi.


Malam lepas magrib barula Paklang dia hantar. Masuk jer rumah, peluk cium terus sibambam.. ngan Hadif dia buat rilex jer, muka takder perasaan. Hadif pun sama buat muka toyer jer ngan abang,, haihhh,,pening ibu. Tapi dari balik sampai la nak tido..aku perati Hadif treat abang dia lain macam jer. Banyak mengalah pun yer, Pandai jugak si abang saiko si angah yer. Gud job bang..

So kesimpulannya aku nak tanya, anak no 1 dengan no 2 memang susah nak ngam eh.. kalo dia dah ada adik.. kalo takder adik aku rasa boleh settle lagi, mesti dia akan rindu each other la kot kalu berjauhan lama lama. Tapi kalo dia dah ada kawan..maksudnya ada yang no3, lantak mu la kot... gaduhhhh sepanjang masa..

Nampak gaya ibu kena beranak yang no4 la ni, buat geng si Hadif la. Pada yang pening, Hadif ni no2, Si abang no 1 tu Hafiy ...hehe.. ok la, tu jer nak citer. Harraz no3. Pening kan dengan citer aku..

Sekian Wassalam


Love
Cikanie

Thursday, August 25, 2016

Puri Labu

Assalamualaikum..

Bila dah bosan tu datang macam ni la, kejap kejap nak jenguk blog,kejap kejap nak godek blog. Selama setahun lebih aku pencen blogging ok plak, takder plak rasa nak tulis apa apa. See .. bila malas tu datang nescaya apapun takkan jadi.

Macam nak buat makanan baby ni jugak la 5 tahun lepas aku tak tau apekebende la puri ni. Nampak sangat kurang ilmu kan?. Tapi kalo kita nakkan sesuatu,maksud aku betul betul nak, baru jadi.
Kesian Hafiy ngan Hadif, seawal 3 bulan lagi aku dah suap nestum..yillek jer. Padahal nestum ni sesuai untuk 6 bulan ke atas. 6 bulan tu pun misi tak kasi suap lagi, seeloknya suap puree dulu. Zaman 2016 ni zaman Harraz aku nak try sesuatu yang luar dalam kotak pemikiran aku. Zaman dulu nak goggle goggle bagai ni pun tak berapa nak reti. Sekarang ko taip satu keyword jer.. bersusun jer keluar. Ko pilih mana yang berkenan.

Sekarang ni awal awal lagi aku dah save resepi buat puri kat FB. Senang jer pun, tinggal malas dengan rajin jer. 2 minggu lepas aku dah bagi puri labu kat Harraz. Alhamdulillah, dia terima. So lepas ni oleh la agi lagi. Ingat nak bagi puri carrot la pulak.


Cara buat puri labu ni senang jer
Labu tu stim kan.. tak tau stim?... kukus la.:)
sesudu susu
air masak..
Blend semua kasi mesra.

Aku guna blender buah tu je. Kalo boleh beli Food Processor lagi bagus kan ? Stim pastu terus boleh blend. Guna kaedah manual pun boleh,tadak hal la.


Si bambam Harraz suka puri labu. Siap buat stok untuk seminggu terus. Simpan freezer. Bawak pegi rumah pengasuh lagi. Malam ni nak beli jagung.. nak buat puri jagung plak. Gerenti Harraz suka.
Zohor jap..jommm:)

Wassalam

Love
Cikanie