Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Saturday, July 5, 2014

Resepi | Tomyam

Assalamualaikum..

Ermmm..sedapnya tomyan kan?
Aku ni tak taulah..sejak puasa blom teringin nak makan lauk lauk bersantan ni. Nak yang air air jer..sup sup ker. Muak tekak, rasa macam takleh masuk. Guane tu? Makin tua selera makin hilang. Nak makan pun peser orang orang tua. Masam-masam jer..hihihi.

Tomyam aku ni korang boleh cuba buat sebab cara dia buat memang simple sesangat. Kalo nak compare dengan perencah segera tu..aku prefer sedap yang ni lagi..siyes..Bahan dia pun mudah and senang jumpa.

Biasa bulan puasa juadah feberat kluarga cikanie ni la salah satu..selain dari ikan n ayam percik Meratah saja pun sedappp.

Bahan bahan:

Ayam- Potong kecik/ dadu
4-5-6 ulas Bawang Putih
3-4 biji cili padi (ikut suka) nak pedas tambah lagi
2-3 Serai (ketuk)
6-7 Helai daun limau purut
1 bijik Tomato
Bunga Kubis
Kubis
Garam
Aji

Ayam tu dalam semangkuk taufu fa potong kecik atau dadu. Ambik yang bahagian tulang lagi best. Manis jer rasa dia. Isi saja tak sedap.

Ayam tadi rebus jer dalam air besama dengan bawang putih yang dicincang halus dan cili padi yang diketuk separa hancur sampai mendidih. Ait tu agak agak la. Nak makan kuah banyak mana. Kuah dah timbul minyak ayam tu masuk la bahan lain.

Masuk serai jer dulu...agak agak ayam tadi dah masak,  masuk la sayuran lain tadi. lepas masuk sayur masukkan daun limau purut tadi.  Opss lupa.. tomato pun masuk skali

Sayur tak perlu masak lama. seminit jer cukup. Jangan sampai layu plak sayur tu.
Pastu masuk la garam dan perasa tadi..

Done..
Sonang kan..sap sap soiii..siapp.. hehehe

Wassalam

No comments: