Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Wednesday, November 27, 2013

Resepi | Udang Kerutuk

Assalamualaikum..

Lama sangat rasanya tak update resepi baru.. Alaaa..untuk koleksi diri sendir jer. Si ibu ibu yang tersesat kat blog ni terima kasih banyak banyak..lenkali sudi la jenguk lagi...hehehe.


Kat area rumah aku sekarang ni ada satu kedai jual ikan murahhhhh sangat. Siapa yang tinggal area sini tahu kot. Tapi aku agakla ni salah satu strategi diorang jer.. marketing plan. Bagi harga murah murah..bila orang dah kenal..hahhh...sendiri ingat la. Tapi sementara murah ni moh ler kita borong.


Cuba tengok.. Murah sangat la kan?... Kalo kat pasar tak dapat dah harga macam tu.. Mau dekat 100 kot baru dapat beli semua tu..

Ok..berbalik pada resepi tadi...
Bahan Bahan :

Udang Harimau 1/2 kilo..
Kelapa 1/2  (ambik kepala santan jer)
Bawang Merah 5 bijik
Bawang Putih 2 bijik
Halia sket jer..

Satu lagi jangan lupa perencah udang/ ikan kering Adabi

Itu jerla ...stepnya..

Bawang merah, putih halia tu tumbuk..tumis sampai kuning..
Masukkan perencah Adabi tadi ..habiiskan la satu pek tu
Masuk kelapa yang di perah santannya tadi.. sekali perah jer.. Ambik kepala santan.. Nama lagi kerutuk kan?

Agak agak dah mengelegak tu masuk la Udang tadi.. Menggelegak dan sedikit pekat..Udang kan takleh masak lama lama..overcook..Marah chef jubir nanti kan..

Agak dah kluar minyak tu,...angkat la..


Sedia untuk di makan...

Wassalam


Aku yang Dulu...

Assalamualaikum..

Aku yang dulu bukan la yang sekarang..
Dulu ku solo sekarang ku di sayang..
Dolo..Dolo..Dolo ku cengkung..
Sekarang.... Aku Sudah Bolat....

Buktinya..


Dulu nak cecah berat 40 memang tak la.. Jeles tgk orang pakai baju saiz M..L...Aku plak kena cari saiz S..dapat S plak punnnn labuh lagi.

Walopun aku tiap tiap malam ambik makan malam. Punya la obses nak gemuk, tapi tak jugak gemuk gemuk. Sudahnya perut jer yang naik. badan makin melengkunf.Apa kes wehh..Kawan aku cakap..'

Ko dulu macam Jerangkung Dalam Almari la ANie...

** senyummmm acikkk.........

Tapi sekarang lain plak cerita... pantang selera sket...badan macam kena pam. Betul la orang cakap.. Nak gemuk memang senang.. Tapi kalo nak slim balik memang susah sangat.. Cuma sekarang aku kena control makan. Makan tetap makan tapi kalo dulu 3 pinggan aku kurang jadi 2 pinggan. Kalo dulu pinggan penuh kuah..aku tak ambik kuah.. makan kering kering sajork..

Paling penting lepas makan aku pastikan 2 bijik alfafa shaklee masuk dalam perut dulu sebelum tido...

Sooo buat apa nak diet beria sangat.... control saja ma....
Paling baik kalo seminggu sekali boleh bangun pagi ..jogging seround 2...Alaaa...korban la sket tido tu.. Ahad ka ada..hehehe..
Balik jogging singgah kedai..

 Roti canai telor 2 bijik....Teh tarik satu bang...

** Punah..

Sekian Wassalam..

Tuesday, November 26, 2013

Risau

Assalamualaikum....

Nak hapdate pakai phone tak reti.. tunggu ada banyak masa baru boleh buat entry baru. Minggu lepas ada jer Mr hubby tinggalkan laptop dia kat rumah..Tapi harem.. bukak reti nak godek bukak internat tak reti. Kalo lappy biasa tau.. Window8 tu erkk..tak reti la.. Aku malas nak call tanya dia.. dia mesti tau plak aktiviti seharian kat rumah apa.. coverrrr bebbb..

Ok... ni nak citer pasal kerisauan terlampau pasal anak jantan 2 orang ni.. abang tak risau sangat. adik ni len macam sket aku tengok. Serammm...Aku terpaksa anggap dia tak tau apa apa lagi la demi untuk menyedapkan hati sendiri. Tapi jauuhhhhhhhhhhhh di sudat hati I Is Risau okeyy...


Citernya gini.. Abang dia dapat satu buku dari skolah.. Hadiah akhir tahun mungkin la.. Buku pasal haiwan haiwan ni..Mulanya dia tanya aku.

Gnu tu macam kambing yer bu..
aaaa...yer la..

Konfident jer ibu.. Walhal aku pun tak pasti jugak. Maklum la jarang tengok chanel haiwan. Pastu aku try goggle la ...kuarla gambar yang dia tanya tadi. Empppppp..bila dia dah tau..semua benda dia nak goggle LION..SNAKE...HYENA...CEETAH..Semua dlm buku tu.. pastu dia nak tengok TIGER plak.. goggle la... dahla spelling tak betul..


Bukan main hepy dia bila aktiviti dia berjaya. Pastu kuar plak gambar yang sama macam dalam buku dia.. Bangga kejap si ibu bila anak dah pandai goggle..Lupa nak habaq.. abang tu baru 5 tahun..Adik muda stahun 4 tahun.


Belek punya belek punya belek koleksi gambar yang kluar kat situ tetiba abang campak henphone ke tangan si adik...

Abang tak suka tgk gambar pempuan..

Adik ambik...tengok sambil sengih sengih..lantas si adik berkata..(cehhhh)

Adik suka tengok gambar pelepuan.(perempuan)..

Aku dengan sepantas kilat tengok apa yang diorang tgk kejap tadi. Tetiba...tersentak kejap bila gambar yang kluar adalah ini...


* Pitam....

Moralnya..Kena pantau anak duk bertenet..itu jer..

Sekian Wassalam...

Thursday, November 21, 2013

Petanda Kening Bergerak

Assalamualaikum..

Nak percaya kan salah..tak percaya tak salah..tapi macam naakkkk jugak percaya kat benda benda macam ni..

Ceritanya gini..Kawan aku sorang ni tanya aku...

Naper ehh mata kiri aku asik bergerakkk jer..kiri bawah...
Alamat tak baik tu.... Nah ko tgk sini..


Hamboi ... berserta ngan bukti skali ko..Sekarang ni kan senang screenshot sajorkkk... settle..takyah letih jari jemari nak taip balik..Sekali besoknya dia cerita balik..

Betul la..patut pun mata aku gerak... sedara aku meninggal...besok nak cuti la..igt nak balik ziarah kejap
La ..ye ke..inna lillah hi wainna ilai hirajiunn
Mati eksiden
:(

Sooo..percaya ke tak korang dengan petanda bila kening bergerak ni...
Tepuk dada tanya hati jer la kalo gitu kan?..

Wassalam

Wednesday, November 20, 2013

Edisi Terjah

Assalamualaikum...

Firstly nak tanya dulu.. korang sumer ingat lagi ke kat insan bernama Cikanie nih....maklum la berkurun lama hilang baru hari ni gatal nak blogging balik.

Ekceli dalam tempoh pertapaan hamba... cehh.. menulis blog adalah satu-satunya kelebihan yang aku ada.. sedihkan?.. ya..memang sedih sangat,tapi itulah hakikatnya..Dr Azizan mana..mana?...

Naper aku cakap gitu.. kalo korang perasan la.. kalau ni..kalau..
aku pernah cuba jual tudung ala faredah Nyata Jelito tu...failed...aku ingat lagi masa tu aku beli 5 helai..konon nak buat percubaan...hampesss... sudahnya laku 2 helai jer..tu pun sepupu aku yang ambik...aku pun tak pasti..dia ambik sebab kesian atau pun sebab dia betul betul berminat, 1 lagi yang laku tu boss aku yang ambik..ni aku yakin..mesti dia nak support aku..yer la..tak beli kan tak nak aku buat kerja dia... takuttt..hehe... yang 3 lagi sendiri pakai la....opss lupa..satu aku hadiah kat adik aku si bunga tanjung..2 lagi sdiri pakai la.


Guane...comel la jugak kan?..Mawar dah kena sunting kan...ni ha..mawas plak yang muncul...


Ok... gagal jual tudung..aku cuba jual Fellina plak...perasan tak pic sebelah atas kanan anda....punnn sepupu aku jugak yang banyak ambik....banyak tu takder la banyak adala laku dalam 4-5 kotak..pastu losen tu plak dalam 2-3 kotak..baik takyah... giva up dah plak dgn jual vitamin. pastu guaneee???...nak jual apa lagi.....


Tetiba datang minat buat coklet plak.... soooo dalam tempoh tengah hangat hangat taik ayam tu dapatlah order dalam 300 bijik lebih lebih gitu..itu pun budak budak sama tempat kerja jer yang beli..hampes jugak..


Dalam masa jual coklat tu sempat gaklah ambik order buat kek,,red velvet ko..ada hati nak buat kek velvet velvet..kek butter pun lom tentu pass lagi..confident tak agak agak...muffin pun ada jual skali.... tapi macam yang aku cakap tadi la..skali jer ambik order masa panas hangat tu.. nak buat kali ke2..malas piangggggg, tu sebab punca aku gagal kot..kejap jer hangatnya pastu hangit..

So conclusion dari cerita cerita di atas....satu jer aku boleh simpulkan.. aku takder bakat berniaga.. tak tahu nak bisness apa...tak tau nak mulakan mcm mana....tak tahu nak cari prospek..tak tau nak carik pembeli...paling besar masalahnya aku tak dapat nak pastikan samada aku betul betul berminat untuk berniaga atau aku berniaga pun sebab nak ikut trend..ikut mood......



Mood ok sampai tengah malam sanggup tuang cokelet lagi... bila mood klaut...beli tepung ..tepung expired..beli cokelet plak sampai keras keras coklet takkkkk buat buat lagi.

Soooo korang rasa macam mana..perlukan aku gi ambik langkah drastik masuk seminar Dr, Azizan (sila ingat trademark tanya..jari telunjuk kat mana...)  atau pun aku teruskan dengan minat asal aku blogging selagi mampu walhal readers pun takder teringin nak baca apa yang ko tulis.. Kalo ada tersesat skali skali pun sebab bantuan dari pakcik google. kan?...

Tergerak pagi tadi nak bukak blog..kesian plak kat sorang readers ni tanya pasal pucuk geli geli..katanya nak buat ubat mak dia tengah sakit sekarang.. Tak tau plak pucuk geli geli boleh buat ubat..

Cukupla dulu.. ngantuk plak hujan hujan pagi ni..

Wassalam.. rajin nanti sambung cerita balik... itupun kalo ada orang nak baca..