Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Tuesday, April 30, 2013

Kelam Kelibut

Assalamualaikum...

Puan Ietams.. kita pun kerja last minit minit.. Sungguh tak bagus..hehe.
Hari ni last day untuk register budak tahun satu 2014/2015 kan?... dan semalam baru saya terhegeh hegeh nak online register untuk Hafiy. Hafiy , 2015 dah masuk darjah satu.... ish..ish..ish... dah besarrrr dah anak jantan aku..

Dah la semalam baru terhegeh hegeh register.. boleh plak tersalah masukkan nama sekolah .... cinabenggg tul la.  Naper plak aku klik skolah BBB Sek 2 sana nun.. dah tu 2 kali terhegeh hegeh nak kemaskini balik.. Tapi takperla.. balasannya dah berbakul bakul Ajeed membebel kat aku pagi tadi masa dalam keter...

"online resepi kek itu ini boleh.."
"update blog boleh.."
"berFB boleh..."
"tgk blog orang lain bolehhhh..."

Ya la kanda ....dinda yang bersalah...... Janji takku endahhh...ceh..ceh..ceh..

Ekceli i is legaaaaa sangat bila call sekolah yang di pohon..
 motif sgt kan masuk pic ni...

"takper Puan..untuk 2015 punya kemasukan bila bila masa puan boleh datang..."

Ya allah.. legaaaa nya.....terus call Ajeed cakap pasal ni.  kejap lepas tu dgr mesej henphoneku berbunyi..

"susah kalau tak nak pakai pendapat suami ni...."

Sentap acik 2 saat. ish.ish.. tajam berbisa sungguh ayat daling aku ni...

sekian...

Tuesday, April 9, 2013

Hepy Bufday To My Laki...

Assalamualaikum....

Hari ni 9 April 2013 adalah hari jadi suami saya Mr Jeed Lorenzo yang ke...ermmmm. Alhamdulillah... Aku hepy sangat sebab aku berjaya surprisekan dia pagi tadi. Tapi aku rasa dia dah dapat agak la...

Semoga hari hari mendatang lebih baik dan awok sentiasa dalam keberkatan / barakah Allah SWT dunia akhirat. Aminnn

Ikhlas.. Binimu.....cikanie lorenzo

Ceritanya gini Jumaat minggu lepas aku halfday la konon ..ingat nak cari perfume. Sebab apa aku beli perfume?.. Bulan lepas aku ada borak borak tanya benda yang dia nak beli.. dia cakap dia nak beli perfume sebab yang lama punya dah hampir yilek. Sooooooo ok la... Dia kata dia nak cari Polo Sport...

Macam biasala ..perfume ni jarang ada yag offer kecuali kalo product baru atau promosi.. baru leh jumpa offer.. kalo ada offer tu maknanya diorang tipula.. Itu kata gadis Polo Sport hari tu. Aku angguk angguk jer. Maklumlah 20 tahun skali pergi belek perfume kat shopping complex. Soooo dah beli siap bungkus bagai balik sorok dalam lemari.

Ahad lepas ..balik dari KFC Jalan Kuchai Lama... pegi sana sebab dapat jemputan bufday anak kawan dia... kitorang terus gi Mid Valey.. alang2 dah sampai sana. Kalo Memang niat turun rumah nak gi ke sana tak kot... Parking susah giler. Pastu tak reti nak gi mana... susah jer nak cari satu satu kedai tu. Elok gi Alamanda lagi. Masa dia tengah ralit cari barang dia aku mintak nak gi tgk barang aku.. walhal aku nak gi survey harga perfume kat sana.. Ermm sama jer ngan Alamanda...

Pastu dah settle barang dia...masa turun pergi cari dia aku dah tgk dia dah terpacak kat kaunter perfume... siap test bau dah.. Tapi bukan yang aku beli..yang edisi laama sket... Terus aku tarik tangan dia... aku cakap aku dah beli... Kitorang blah camtu jer.. Mesti bengang jer budak yg jaga kauter tu.

Sambil jalan jalan aku cakap kat dia..

"saya tak beli pun lagi wak... saja jer saya cakap dah beli..kalo tak melayang duit awak"

Korang ingat dia caya ker tak bila aku cakap gitu.?


Aku pun tak tahu.. blom sempat aku berchit chat lagi ngan dia nih. Cuma pagi tadi sajer jer aku buat lupa yang hari ni bufday dia. Dia pun macam takder perasaan jer bila aku salam cambiasa masa nak datang kerja tadi. Sebelum kluar tu ..pepagi lagi aku dah letak beg perfume tadi kat atas peti ais.

20 mini lepas tu baru dapat mesej dari dia.... Wahhhh suka i...sebab berjaya surprisedkan dia..
Ke dia buat buat surprise yer.... hehehe..
Tak kisahla.. janji aku ikhlas buatkan dia hepy...

Sukanya bila dia ceria...

Sekian Wassalam.......

Monday, April 1, 2013

Red Velvet Versi Aku..keh..keh..keh

Assalamualaikum..

Setelah berbulan lamanya baru Sabtu lepas baru jadi kek baldu merah aku... cehhh... very the vangges..
Takder alasan lagi la... kecuali malas sebab semua bahan dah ada depan mata..tepung kek,,,telor, butter..cream cheese,,oven..mixer stand...penimbang... ermm..apa lagi..spatula..loyang... cukup lengkap dah. Tinggal malas ngan rajin jer.

Masa nak buat aku check tepung tu hampir hampir nak habis tempoh dah.. bulan 6 tak silap aku.. Cheese cream plak bulan 8.. Apa lagi.. buat jer la.. kan sia sia beli. Mahal tu...

Asalnya kawan aku tu la yang bagi cadangan. Dia mintak aku buat gulai untuk lawan ngan nasik dagang. Bahan untuk nasik dia yang prepare.. aku plak bahagian lauk. Dah alang alang ada member .. apa lagi.. Moh la kak ina ..kita buat kek pal... dia OK ajer..

So pagi Sabtu tu seawal pagi dah bangun..excited kata ko...hehehe.. lepas subuh tak tido dah... ajeed bangun mintak tolong dia pegi kedai beli ayam ngan udang. Ikan tongkol plak dah siap awal awal..jumaat malam tu.. cuma beli santan kul 10 masuk dapur.. Pung pang pung pang...kul 12 masak. Aku memang tak sentuh langsung nasi dagang tu.. jeling jeling jugaklah nak tgk cara dia buat mcm mana, aku mana pandai buat nasik dagang... pastu sedar sedar aik dah siap dah.. dah boleh makan?. Pastu Udang ngan ikan tu aku la yang jadik tukang masaknya. Nasib baik menjadi. Kalo tak gerenti kena bedil ngan dia. Maklumla..aku tak seterror dia dalam bab masak memasak ni.. dia orang lama..lagi otai, lagi pro..kekekeke..

So Sabtu lepas makan nasik dagang jer la, dari pagi hingga tengahari pastu sambung plak untuk dinner...pastu ulang balik pagi ahad tu plak ...hehehe..4 round bersamaan 4 sesi aku ngadap nasik dagang sajer.. sampai nak muntah.Punyala pemalas cipan nak masak nasik putih.. redha jer la s anak.
Nasik dagang ni kak ina yang masak.. sekilo beras guna.. santan plak dalam 2 cawan gitu jer... halba sket,,,halia bawang sumer...garam and gula jangan lupa..Masak dulu seround..biar sekali masak... pastu angkat masuk bekas besar..gaul gaulkan ngan santan tadi plak. Pastu kukus sekali masak lagi. Dalam setengah jam ke sejam gitulah,... angkat la.. Masak la tu.
Acar ni pun kak ina yang buat...Yang ni saper tak pandai tak tau la..senang giler... bahannya..nenas, timun batang, carrot,,,cili besar... garam gula ajinomoto.. nak lagi best ko tuang sanquick setengah botol.. sdap la acar itu..kekekeke.. betul ni.. pehh tua..

Ikan tongkol ni ...ermmm saper lagi yang masak..i la... nampak sedap tak?.... sedap kan... hakikatnya memang sedap pun.. Bukan nak puji diri sdiri tau tapi kak ina ngan hubby i pun cakap sedap.. agak agak jawapan tu jujur ke kaber line tuh... Kalo nampak pun dah sodap..ofcoz la rasanya pun sodap.. dak gitu.

Udang ni pun acik anie yang buat... rencah sama jer..cuma tukar kaler jer sket.. udang ni aku taruk cili kering lebih sket...Rasanya.. fuhhhh..terangkat tak hinggat.. cuma masin jer sket..Sebab terlebih beringat laki aku cakap aku masak manis sangat.. so nak taruk gula pun agak agak jer.. bimbang terlebih manis plak...

So sabtulah ini jerlah yang kami balun..anak anak pun sama.. ngikut maknya...pagi petang malam..masuk pagi sekali lagi... Nasik dagang sesajoooooo... anak pun aku paksa makan ni jer..hehehe.

Petang tu plak lepas terlelap tak sampai 5 minit masuk dapur balik.. buat kek plak.. Aku paksa kak ina tu jangan balik lagi.. kita berbaking plak...Ekceli aku ni nak try mixer tu jer yang lebihnya.. Maklum la..orang tak penah buat kek pakai mixer stand sumer ni. Sebelum ni pun pukul pakai blender tu jer.. Sampai pecah pecah dah tudung blender bawang aku..kekeke..ganass..

Kali ni tukang pukul bahan tadi sumer aku serah tugas kat Kak ina.. aku tukang sapu krim jer...baru ku tahu kehebatan dan kelembutan jari jemariku bermain denga spatula..cehhh...Mula mula skali putar la.kek dulu..sementara tunggu kek masak dalam oven tu pukul la cream cheese tu plak.
Nak pukul cheese ni kena pastikan yang cheese tu dah dikeluarkan dalam petiais awal awal lagi. Biarkan dia dalam suhu bilik jer. Jangan kuar petiais tu terus keletam kelutum dalam bowl mixer tadi.. jahanam nanti mixer korang...kekeke.
Pestime buat red valvet... aku tergelak sendiri.... memang main hantam jer.. setengah kilo tepung tu aku taruk dalam satu bekas.. gilo apo... kak ina la punya idea... sudahnya..menggunung naik kek aku.. Nasib tak melimpah ruah sampai ke bawah tray. Tapi jangan risau.. kita  kasik repair cantik cantik. Tutup cacat cela kek tu dengan cheese cream tadi..kekeke. Nampak tak cup kecik kecik sebelah kek besar tu.... Tu namanya cup cake hantam kromo...kekeke.

Bahagian atas tu aku buang.. pakai bawah jer...yang atas tu aku tak membazir gitu jer. aku potong kecik kecik masuk cup.. pastu aku calit ngan cream cheese tadi..gilo ..tak berseni langsung. Pukul 12 tghmalam Ajeed balik tergelak sensorang bila buka petiais tengok rupa cup kek red velvet aku tadi.. tapiiiiii.....

sedapla....

Aku cakap kat dia lagi.. red velvet yang cup tu kena  makan tengah malam ..lampu tutup pastu pejam mata plak masa nak makan tu.. baru dapat merasai nikmat sebenar kesedapan kek  tuh...kekeke..
Pantang skali masa kenyang,, ko jangan makan kek ni.. dan dan tu korang akan termuntah..hehehe.. time lapar makan ok kot...
Tapi bagi i.. inilah kek tersedap penah i buat..kekeke..

Dah boring makan kek.. mai lah kita buat cokelet plak kak ina.. Kak ina ni ok ajer... makan jer korjenya... aku suka.....so kesimpulannya kerja kami sabtu lepas makang nasik dagang.. tido...makan kek red valvet..rehat tgk tibi... makan cokelet..rehat.. makan nasik dagang... and pastu tidoooooooooooooooooo sampai ke pagi.

Yang kak ina tu plak...kul 10 baru dia balik..hehehe..seharian kat umah aku....aku paksa dia tgk fear factor sampai habis. Kan malam minggu lepas dah final episod.. sukanya.. pakwe ensem tu yang menang.. bukan Dazrill.. tak minat dia.. Hairul kan....dapat dia bawak mak dia pegi umrah.. Good boy...Mesti anak yang baik dia ni ... hehe.

ok la..penat dah recall balik setiap minit dan saat aktiviti aku hari sabtu....
sambung koje...

Wassalam...