Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Wednesday, November 27, 2013

Resepi | Udang Kerutuk

Assalamualaikum..

Lama sangat rasanya tak update resepi baru.. Alaaa..untuk koleksi diri sendir jer. Si ibu ibu yang tersesat kat blog ni terima kasih banyak banyak..lenkali sudi la jenguk lagi...hehehe.


Kat area rumah aku sekarang ni ada satu kedai jual ikan murahhhhh sangat. Siapa yang tinggal area sini tahu kot. Tapi aku agakla ni salah satu strategi diorang jer.. marketing plan. Bagi harga murah murah..bila orang dah kenal..hahhh...sendiri ingat la. Tapi sementara murah ni moh ler kita borong.


Cuba tengok.. Murah sangat la kan?... Kalo kat pasar tak dapat dah harga macam tu.. Mau dekat 100 kot baru dapat beli semua tu..

Ok..berbalik pada resepi tadi...
Bahan Bahan :

Udang Harimau 1/2 kilo..
Kelapa 1/2  (ambik kepala santan jer)
Bawang Merah 5 bijik
Bawang Putih 2 bijik
Halia sket jer..

Satu lagi jangan lupa perencah udang/ ikan kering Adabi

Itu jerla ...stepnya..

Bawang merah, putih halia tu tumbuk..tumis sampai kuning..
Masukkan perencah Adabi tadi ..habiiskan la satu pek tu
Masuk kelapa yang di perah santannya tadi.. sekali perah jer.. Ambik kepala santan.. Nama lagi kerutuk kan?

Agak agak dah mengelegak tu masuk la Udang tadi.. Menggelegak dan sedikit pekat..Udang kan takleh masak lama lama..overcook..Marah chef jubir nanti kan..

Agak dah kluar minyak tu,...angkat la..


Sedia untuk di makan...

Wassalam


No comments: