Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Wednesday, November 20, 2013

Edisi Terjah

Assalamualaikum...

Firstly nak tanya dulu.. korang sumer ingat lagi ke kat insan bernama Cikanie nih....maklum la berkurun lama hilang baru hari ni gatal nak blogging balik.

Ekceli dalam tempoh pertapaan hamba... cehh.. menulis blog adalah satu-satunya kelebihan yang aku ada.. sedihkan?.. ya..memang sedih sangat,tapi itulah hakikatnya..Dr Azizan mana..mana?...

Naper aku cakap gitu.. kalo korang perasan la.. kalau ni..kalau..
aku pernah cuba jual tudung ala faredah Nyata Jelito tu...failed...aku ingat lagi masa tu aku beli 5 helai..konon nak buat percubaan...hampesss... sudahnya laku 2 helai jer..tu pun sepupu aku yang ambik...aku pun tak pasti..dia ambik sebab kesian atau pun sebab dia betul betul berminat, 1 lagi yang laku tu boss aku yang ambik..ni aku yakin..mesti dia nak support aku..yer la..tak beli kan tak nak aku buat kerja dia... takuttt..hehe... yang 3 lagi sendiri pakai la....opss lupa..satu aku hadiah kat adik aku si bunga tanjung..2 lagi sdiri pakai la.


Guane...comel la jugak kan?..Mawar dah kena sunting kan...ni ha..mawas plak yang muncul...


Ok... gagal jual tudung..aku cuba jual Fellina plak...perasan tak pic sebelah atas kanan anda....punnn sepupu aku jugak yang banyak ambik....banyak tu takder la banyak adala laku dalam 4-5 kotak..pastu losen tu plak dalam 2-3 kotak..baik takyah... giva up dah plak dgn jual vitamin. pastu guaneee???...nak jual apa lagi.....


Tetiba datang minat buat coklet plak.... soooo dalam tempoh tengah hangat hangat taik ayam tu dapatlah order dalam 300 bijik lebih lebih gitu..itu pun budak budak sama tempat kerja jer yang beli..hampes jugak..


Dalam masa jual coklat tu sempat gaklah ambik order buat kek,,red velvet ko..ada hati nak buat kek velvet velvet..kek butter pun lom tentu pass lagi..confident tak agak agak...muffin pun ada jual skali.... tapi macam yang aku cakap tadi la..skali jer ambik order masa panas hangat tu.. nak buat kali ke2..malas piangggggg, tu sebab punca aku gagal kot..kejap jer hangatnya pastu hangit..

So conclusion dari cerita cerita di atas....satu jer aku boleh simpulkan.. aku takder bakat berniaga.. tak tahu nak bisness apa...tak tau nak mulakan mcm mana....tak tahu nak cari prospek..tak tau nak carik pembeli...paling besar masalahnya aku tak dapat nak pastikan samada aku betul betul berminat untuk berniaga atau aku berniaga pun sebab nak ikut trend..ikut mood......



Mood ok sampai tengah malam sanggup tuang cokelet lagi... bila mood klaut...beli tepung ..tepung expired..beli cokelet plak sampai keras keras coklet takkkkk buat buat lagi.

Soooo korang rasa macam mana..perlukan aku gi ambik langkah drastik masuk seminar Dr, Azizan (sila ingat trademark tanya..jari telunjuk kat mana...)  atau pun aku teruskan dengan minat asal aku blogging selagi mampu walhal readers pun takder teringin nak baca apa yang ko tulis.. Kalo ada tersesat skali skali pun sebab bantuan dari pakcik google. kan?...

Tergerak pagi tadi nak bukak blog..kesian plak kat sorang readers ni tanya pasal pucuk geli geli..katanya nak buat ubat mak dia tengah sakit sekarang.. Tak tau plak pucuk geli geli boleh buat ubat..

Cukupla dulu.. ngantuk plak hujan hujan pagi ni..

Wassalam.. rajin nanti sambung cerita balik... itupun kalo ada orang nak baca..

2 comments:

zulieta said...

kalau ade buyer tu cik Anie..
jadi la kot bisnes nya.. cume kene sabar & tawakal je la kot.
walau ape pun, saya doakan cik Anie sukses yeee dlm ape jua bidang tau

aCik Anie said...

lama tak dengar citer puan ieta.. anak anak sihat..

yer la.. adal la buyer depan depan mata ni jer