Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Thursday, February 7, 2013

Coret Moret.. Pasal Kek la...

Assalamualaikum....

Pagi pagi dah layan kepala yang tak betul.. kutuk diri sendiri.


Isnin lepas dapat mesej dari sorang pren.. dia post gambar red velvet dia... tapi dia bakar simple jer la. Lepas tu suka hati dia taruk buah kismis kat dalam tu.. Walopun rupanya agak menakutkan..tapi sedap gak.. sekali impas macam mata raksaksa dalam citer ultramen tiga...kahkahkah... Aku tau dia tak baca blog aku.. sebab tu kaw kaw aku bagi. Tapi sedap...siyes. Terima kasih yo..

Aku hari tu punyala semangat berkobar kobar..pepagi hari lagi ajak Ajeed pergi Yummy.. Nak beli tepung red valvet tu la. Sumer barang aku dah beli gula aising, Butter Philepedia ke namanya... Pasto aku tanya Mascarpone erkk...Mahal siot..250gram rm21 ++ gitu. Aku letak balik. Yer la pestime buat takyah la nak ikut skima ikut resepi sangat... kalo tak menjadi buat rugi jer. Buat jer yang basic dulu. Yg penting Cream Cheese tu mesti ada. Kalo tak tak menjadi la. Kebetulan hari tu ada promosi ..beli 2 paket tepung kek dapat hadiah percuma fruit filling tu.. Ntah aku nak buat apa pun ..No idea ... Sudahnya kepit sama 2 keping roti pastu telannn..Tak sedap..sebab tak cukup manis.


Pastu aku siap beli spatula la konon... konon nak dapatka shape yang terbaik lak konon kononya..waklu la.. loyang pun aku beli jugak kiut miut jer saiznya.. Pastu aku beli penyukat air tu skali. Sebelum ni korang tau aku guna kaedah camner.. sukat pakai botol susu anak. Ok wattt... Pastu kalo timbang aku call la kawan aku yang buat red valvet mata raksaksa tu tadi. Dia timbang la guna penimbang kat umah dia tu..Pastu aku ikut la arahan dia. Klesss khennn.. Ko ada buat kek cam aku.. takder kan?..Sudahnya balik rumah..baca arahan kat tepung tu...


Maknanya..tak boleh pakai blender.... Kena gak pakai mixer sebab dia bagi step berapa minit low berapa minit Medium, pastu tukar low balik. Ada tak sesaper yang baik hati nak kasi pinjam stand mixer kat aku. Kalo ada dialu alukan ok.. kekeke..

Ekceli aku tengah bersabar sekarang ni. Tengah tunggu duit jatuh dari langit ni.  Rupanya memang betul..duit besok bakal jatuh dari langit..datang jer kat Skolah Jalan Bukit Kajang sana..kekeke..itu namanya rejeki dari tuhan yang Maha mendengar rintihan hati hambanya ini...:)

Sekian
Wassalam..


5 comments:

Ietams said...

eh betul la cek ani
macam mata resakse RV tu.
tapi kalau dah rasa meletop, apedehal rupa menakutkan kan..

aCik Anie said...

hehehe.. betul kan?,.. tapi dah selamat masuk mulut pun 2-3 bijik...kekeke

Sue Saari said...

Pukul pkai wisk tu kak Ani...ok gak....

aCik Anie said...

WISK TU apa nana. pemukul telor ker?..hehe

Sue Saari said...

Ye kak Ani....cuba la tr google image search wisk...nnt kuar la gmbr menatang tu...hehehe