Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Friday, December 13, 2013

Homestay Batu Pahat | Pantai Merdeka Homestay

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh..

Hujung minggu yang super duper letih..penat...exhausted sangat sangatttt tetapi best. Sampai hari ni masih terasa kepenatan itu...gigil ni..gigil.. :)

Bermula pagi sabtu.... alkisahnya..... Adik aku yang no4 a.k.a Raja Jembal kawin. Batu Pahat uolssss...Batu Pahat. Kampung Bukut Pasir area Wetworld tu. Sebulan sebelun majlis aku dah start cari tempat nak tido. Maklum la..nikahnya seawal jam 10 pagi.. Nak nikah malam tu orang tua tak nak. Maklumla..datang jauh...tanak duk lama lama. Aku ok jer..tapi kena ikut kata Puan Boss la...


Sooooo goggle punya google jumpa satu empat ni tapi jauh... Carik lagi kalo kalo kalo jumpa yang dekat..tak dapek.... Nasib baik ada sorang kawan ni rekmen Homestay Pantai Merdeka ni.. Apa lagi..terus wassap la. Alhamdulillah dapat cakap ngan Kak Fiza..booking terus untuk satu malam punya 4 bilik tido. Settel bab ni..


Jumaat Lepas Solat Jumaat weolls gerak dari kajang..Sampai Batu Pahat lebih kurang pukul 5 gitu... Walopun 2 jam stengah jer perjalan dari Kajang ke batu Pahat mata..badan kitorang semua memanggil mangil bantal and tilam. Mungkin faktor cuaca kot. Petang tu elok jer cuaca...lepas jer tol Yong Peng..hujan menderu turun. Cam paham paham jer..


Dari tol ke Homestay adalah makan masa dalam 20-30 min.. Takder la jauh sangat. Sampai sana terus kluar keter.. bilik mana?..bilik bilik... Penat wey.. Tapi sebelum cari bilik tu sempatla berkenanlan dengan Kak Fuza tadi. Siap buat kopi..teh lagi sambut kitorang...paling best..rambutan sebekas. Pucuk di cita ulam mendatang..apalagi..ngap jerla.


Dah settle semua apalagi mandi la.. Nak rehat...betul betulkan urat yang dah tersimpul tu. Sebelum rehat soru dulu. Kitorang siap siap bawak bekal dari rumah. Sempat la masak 3 jenis lauk. Anak buah aku plak 3 jenis lauk. Berkelah sekali lagi weolss kat sana.


Bila dah memasing kenyang.... semua carik bantal tilam..tak pedulik apa dah..Janji dapat tidor. Tapi aku macam biasa.. Sampai pagi tak lelap. Berubah tempat mungkin. Budak budak plak main tak reti nak stop..heran aku..Tak penat ker ehh?..Lompat sana..lari sini..Dalam homstey tu jarak antara dapur ke ruang tamu tu dalam 50 meter gitu. Bayangkan diorang lari kluar masuk dari dapur ke ruang tamu tu berkali kali...heran aku.. Dah penat berlari lompat plak atas tilam... Puah jenuh dah menjerit.. Baik takyah..Buat hilang suara jer..


Sooooo...gitula sikit sebanyak cerita pasal Homestay kak fiza.. High recommended pada saper saper yang nak menginap kat sini. Paling best dapur dia luas sangat. Rasa macam umah sendiri la plak. Yang klakarnya nasik bawak tak cukup..call adik aku kebetulan dia kluar cari barang. Kebetulan jugak tuan umah tu ikut skali sebab nak tunjuk jalan. Tetiba ada sorang budak bawak masuk beras.. aikkk cepat betul abang tu bertindak.. dia dengar rupanya kami bersembang kat telipon..apalagi...


Pagi besoknya plak.....walaweyyyyy...lempeng kelapa kak fiza bagi. Tq kak fiza and mak dia sebab layan kita sepanjang menginap kat sana. Walopun kejap tapi best. Selain lempeng dia bagi donut satu pinggan. Air ko buat sendiri. Semua dah ada kat dapur dia.
 
Sory ehhh...muka kita pun nak masuk blog jugekkk.....tak tahan nak muntah sila scroll down laju laju...hewhewhew...

So saper saper yang berhajat nak cari homestay kat area batu pahat ni..tak kira la sedara nak kawin ker...bercuti ker.. kawan nak nikah ke..adik ipar nak konvo ke.. elokla korang contact Kak Fiza ni..berbaloi baloi. Satu malam 4 bilik hanya RM250 jer uolls.4 bilik tu 4 family boleh tido uolss...


Kalo rumah yang 2 bilik pun ada 150 jer pun..plus breakfast.. So pilih la nak mana satu..

Lepas makan pagi semua bermulalah....

AKU TERIMA NIKAHNYA...

Sambung lenkali plak....sekian wassalam..


Wednesday, November 27, 2013

Resepi | Udang Kerutuk

Assalamualaikum..

Lama sangat rasanya tak update resepi baru.. Alaaa..untuk koleksi diri sendir jer. Si ibu ibu yang tersesat kat blog ni terima kasih banyak banyak..lenkali sudi la jenguk lagi...hehehe.


Kat area rumah aku sekarang ni ada satu kedai jual ikan murahhhhh sangat. Siapa yang tinggal area sini tahu kot. Tapi aku agakla ni salah satu strategi diorang jer.. marketing plan. Bagi harga murah murah..bila orang dah kenal..hahhh...sendiri ingat la. Tapi sementara murah ni moh ler kita borong.


Cuba tengok.. Murah sangat la kan?... Kalo kat pasar tak dapat dah harga macam tu.. Mau dekat 100 kot baru dapat beli semua tu..

Ok..berbalik pada resepi tadi...
Bahan Bahan :

Udang Harimau 1/2 kilo..
Kelapa 1/2  (ambik kepala santan jer)
Bawang Merah 5 bijik
Bawang Putih 2 bijik
Halia sket jer..

Satu lagi jangan lupa perencah udang/ ikan kering Adabi

Itu jerla ...stepnya..

Bawang merah, putih halia tu tumbuk..tumis sampai kuning..
Masukkan perencah Adabi tadi ..habiiskan la satu pek tu
Masuk kelapa yang di perah santannya tadi.. sekali perah jer.. Ambik kepala santan.. Nama lagi kerutuk kan?

Agak agak dah mengelegak tu masuk la Udang tadi.. Menggelegak dan sedikit pekat..Udang kan takleh masak lama lama..overcook..Marah chef jubir nanti kan..

Agak dah kluar minyak tu,...angkat la..


Sedia untuk di makan...

Wassalam


Aku yang Dulu...

Assalamualaikum..

Aku yang dulu bukan la yang sekarang..
Dulu ku solo sekarang ku di sayang..
Dolo..Dolo..Dolo ku cengkung..
Sekarang.... Aku Sudah Bolat....

Buktinya..


Dulu nak cecah berat 40 memang tak la.. Jeles tgk orang pakai baju saiz M..L...Aku plak kena cari saiz S..dapat S plak punnnn labuh lagi.

Walopun aku tiap tiap malam ambik makan malam. Punya la obses nak gemuk, tapi tak jugak gemuk gemuk. Sudahnya perut jer yang naik. badan makin melengkunf.Apa kes wehh..Kawan aku cakap..'

Ko dulu macam Jerangkung Dalam Almari la ANie...

** senyummmm acikkk.........

Tapi sekarang lain plak cerita... pantang selera sket...badan macam kena pam. Betul la orang cakap.. Nak gemuk memang senang.. Tapi kalo nak slim balik memang susah sangat.. Cuma sekarang aku kena control makan. Makan tetap makan tapi kalo dulu 3 pinggan aku kurang jadi 2 pinggan. Kalo dulu pinggan penuh kuah..aku tak ambik kuah.. makan kering kering sajork..

Paling penting lepas makan aku pastikan 2 bijik alfafa shaklee masuk dalam perut dulu sebelum tido...

Sooo buat apa nak diet beria sangat.... control saja ma....
Paling baik kalo seminggu sekali boleh bangun pagi ..jogging seround 2...Alaaa...korban la sket tido tu.. Ahad ka ada..hehehe..
Balik jogging singgah kedai..

 Roti canai telor 2 bijik....Teh tarik satu bang...

** Punah..

Sekian Wassalam..

Tuesday, November 26, 2013

Risau

Assalamualaikum....

Nak hapdate pakai phone tak reti.. tunggu ada banyak masa baru boleh buat entry baru. Minggu lepas ada jer Mr hubby tinggalkan laptop dia kat rumah..Tapi harem.. bukak reti nak godek bukak internat tak reti. Kalo lappy biasa tau.. Window8 tu erkk..tak reti la.. Aku malas nak call tanya dia.. dia mesti tau plak aktiviti seharian kat rumah apa.. coverrrr bebbb..

Ok... ni nak citer pasal kerisauan terlampau pasal anak jantan 2 orang ni.. abang tak risau sangat. adik ni len macam sket aku tengok. Serammm...Aku terpaksa anggap dia tak tau apa apa lagi la demi untuk menyedapkan hati sendiri. Tapi jauuhhhhhhhhhhhh di sudat hati I Is Risau okeyy...


Citernya gini.. Abang dia dapat satu buku dari skolah.. Hadiah akhir tahun mungkin la.. Buku pasal haiwan haiwan ni..Mulanya dia tanya aku.

Gnu tu macam kambing yer bu..
aaaa...yer la..

Konfident jer ibu.. Walhal aku pun tak pasti jugak. Maklum la jarang tengok chanel haiwan. Pastu aku try goggle la ...kuarla gambar yang dia tanya tadi. Empppppp..bila dia dah tau..semua benda dia nak goggle LION..SNAKE...HYENA...CEETAH..Semua dlm buku tu.. pastu dia nak tengok TIGER plak.. goggle la... dahla spelling tak betul..


Bukan main hepy dia bila aktiviti dia berjaya. Pastu kuar plak gambar yang sama macam dalam buku dia.. Bangga kejap si ibu bila anak dah pandai goggle..Lupa nak habaq.. abang tu baru 5 tahun..Adik muda stahun 4 tahun.


Belek punya belek punya belek koleksi gambar yang kluar kat situ tetiba abang campak henphone ke tangan si adik...

Abang tak suka tgk gambar pempuan..

Adik ambik...tengok sambil sengih sengih..lantas si adik berkata..(cehhhh)

Adik suka tengok gambar pelepuan.(perempuan)..

Aku dengan sepantas kilat tengok apa yang diorang tgk kejap tadi. Tetiba...tersentak kejap bila gambar yang kluar adalah ini...


* Pitam....

Moralnya..Kena pantau anak duk bertenet..itu jer..

Sekian Wassalam...

Thursday, November 21, 2013

Petanda Kening Bergerak

Assalamualaikum..

Nak percaya kan salah..tak percaya tak salah..tapi macam naakkkk jugak percaya kat benda benda macam ni..

Ceritanya gini..Kawan aku sorang ni tanya aku...

Naper ehh mata kiri aku asik bergerakkk jer..kiri bawah...
Alamat tak baik tu.... Nah ko tgk sini..


Hamboi ... berserta ngan bukti skali ko..Sekarang ni kan senang screenshot sajorkkk... settle..takyah letih jari jemari nak taip balik..Sekali besoknya dia cerita balik..

Betul la..patut pun mata aku gerak... sedara aku meninggal...besok nak cuti la..igt nak balik ziarah kejap
La ..ye ke..inna lillah hi wainna ilai hirajiunn
Mati eksiden
:(

Sooo..percaya ke tak korang dengan petanda bila kening bergerak ni...
Tepuk dada tanya hati jer la kalo gitu kan?..

Wassalam

Wednesday, November 20, 2013

Edisi Terjah

Assalamualaikum...

Firstly nak tanya dulu.. korang sumer ingat lagi ke kat insan bernama Cikanie nih....maklum la berkurun lama hilang baru hari ni gatal nak blogging balik.

Ekceli dalam tempoh pertapaan hamba... cehh.. menulis blog adalah satu-satunya kelebihan yang aku ada.. sedihkan?.. ya..memang sedih sangat,tapi itulah hakikatnya..Dr Azizan mana..mana?...

Naper aku cakap gitu.. kalo korang perasan la.. kalau ni..kalau..
aku pernah cuba jual tudung ala faredah Nyata Jelito tu...failed...aku ingat lagi masa tu aku beli 5 helai..konon nak buat percubaan...hampesss... sudahnya laku 2 helai jer..tu pun sepupu aku yang ambik...aku pun tak pasti..dia ambik sebab kesian atau pun sebab dia betul betul berminat, 1 lagi yang laku tu boss aku yang ambik..ni aku yakin..mesti dia nak support aku..yer la..tak beli kan tak nak aku buat kerja dia... takuttt..hehe... yang 3 lagi sendiri pakai la....opss lupa..satu aku hadiah kat adik aku si bunga tanjung..2 lagi sdiri pakai la.


Guane...comel la jugak kan?..Mawar dah kena sunting kan...ni ha..mawas plak yang muncul...


Ok... gagal jual tudung..aku cuba jual Fellina plak...perasan tak pic sebelah atas kanan anda....punnn sepupu aku jugak yang banyak ambik....banyak tu takder la banyak adala laku dalam 4-5 kotak..pastu losen tu plak dalam 2-3 kotak..baik takyah... giva up dah plak dgn jual vitamin. pastu guaneee???...nak jual apa lagi.....


Tetiba datang minat buat coklet plak.... soooo dalam tempoh tengah hangat hangat taik ayam tu dapatlah order dalam 300 bijik lebih lebih gitu..itu pun budak budak sama tempat kerja jer yang beli..hampes jugak..


Dalam masa jual coklat tu sempat gaklah ambik order buat kek,,red velvet ko..ada hati nak buat kek velvet velvet..kek butter pun lom tentu pass lagi..confident tak agak agak...muffin pun ada jual skali.... tapi macam yang aku cakap tadi la..skali jer ambik order masa panas hangat tu.. nak buat kali ke2..malas piangggggg, tu sebab punca aku gagal kot..kejap jer hangatnya pastu hangit..

So conclusion dari cerita cerita di atas....satu jer aku boleh simpulkan.. aku takder bakat berniaga.. tak tahu nak bisness apa...tak tau nak mulakan mcm mana....tak tahu nak cari prospek..tak tau nak carik pembeli...paling besar masalahnya aku tak dapat nak pastikan samada aku betul betul berminat untuk berniaga atau aku berniaga pun sebab nak ikut trend..ikut mood......



Mood ok sampai tengah malam sanggup tuang cokelet lagi... bila mood klaut...beli tepung ..tepung expired..beli cokelet plak sampai keras keras coklet takkkkk buat buat lagi.

Soooo korang rasa macam mana..perlukan aku gi ambik langkah drastik masuk seminar Dr, Azizan (sila ingat trademark tanya..jari telunjuk kat mana...)  atau pun aku teruskan dengan minat asal aku blogging selagi mampu walhal readers pun takder teringin nak baca apa yang ko tulis.. Kalo ada tersesat skali skali pun sebab bantuan dari pakcik google. kan?...

Tergerak pagi tadi nak bukak blog..kesian plak kat sorang readers ni tanya pasal pucuk geli geli..katanya nak buat ubat mak dia tengah sakit sekarang.. Tak tau plak pucuk geli geli boleh buat ubat..

Cukupla dulu.. ngantuk plak hujan hujan pagi ni..

Wassalam.. rajin nanti sambung cerita balik... itupun kalo ada orang nak baca..

Wednesday, June 19, 2013

Rindu

Assalam...

Rindu sangat sangat kat blog ni :(


Tuesday, April 30, 2013

Kelam Kelibut

Assalamualaikum...

Puan Ietams.. kita pun kerja last minit minit.. Sungguh tak bagus..hehe.
Hari ni last day untuk register budak tahun satu 2014/2015 kan?... dan semalam baru saya terhegeh hegeh nak online register untuk Hafiy. Hafiy , 2015 dah masuk darjah satu.... ish..ish..ish... dah besarrrr dah anak jantan aku..

Dah la semalam baru terhegeh hegeh register.. boleh plak tersalah masukkan nama sekolah .... cinabenggg tul la.  Naper plak aku klik skolah BBB Sek 2 sana nun.. dah tu 2 kali terhegeh hegeh nak kemaskini balik.. Tapi takperla.. balasannya dah berbakul bakul Ajeed membebel kat aku pagi tadi masa dalam keter...

"online resepi kek itu ini boleh.."
"update blog boleh.."
"berFB boleh..."
"tgk blog orang lain bolehhhh..."

Ya la kanda ....dinda yang bersalah...... Janji takku endahhh...ceh..ceh..ceh..

Ekceli i is legaaaaa sangat bila call sekolah yang di pohon..
 motif sgt kan masuk pic ni...

"takper Puan..untuk 2015 punya kemasukan bila bila masa puan boleh datang..."

Ya allah.. legaaaa nya.....terus call Ajeed cakap pasal ni.  kejap lepas tu dgr mesej henphoneku berbunyi..

"susah kalau tak nak pakai pendapat suami ni...."

Sentap acik 2 saat. ish.ish.. tajam berbisa sungguh ayat daling aku ni...

sekian...

Tuesday, April 9, 2013

Hepy Bufday To My Laki...

Assalamualaikum....

Hari ni 9 April 2013 adalah hari jadi suami saya Mr Jeed Lorenzo yang ke...ermmmm. Alhamdulillah... Aku hepy sangat sebab aku berjaya surprisekan dia pagi tadi. Tapi aku rasa dia dah dapat agak la...

Semoga hari hari mendatang lebih baik dan awok sentiasa dalam keberkatan / barakah Allah SWT dunia akhirat. Aminnn

Ikhlas.. Binimu.....cikanie lorenzo

Ceritanya gini Jumaat minggu lepas aku halfday la konon ..ingat nak cari perfume. Sebab apa aku beli perfume?.. Bulan lepas aku ada borak borak tanya benda yang dia nak beli.. dia cakap dia nak beli perfume sebab yang lama punya dah hampir yilek. Sooooooo ok la... Dia kata dia nak cari Polo Sport...

Macam biasala ..perfume ni jarang ada yag offer kecuali kalo product baru atau promosi.. baru leh jumpa offer.. kalo ada offer tu maknanya diorang tipula.. Itu kata gadis Polo Sport hari tu. Aku angguk angguk jer. Maklumlah 20 tahun skali pergi belek perfume kat shopping complex. Soooo dah beli siap bungkus bagai balik sorok dalam lemari.

Ahad lepas ..balik dari KFC Jalan Kuchai Lama... pegi sana sebab dapat jemputan bufday anak kawan dia... kitorang terus gi Mid Valey.. alang2 dah sampai sana. Kalo Memang niat turun rumah nak gi ke sana tak kot... Parking susah giler. Pastu tak reti nak gi mana... susah jer nak cari satu satu kedai tu. Elok gi Alamanda lagi. Masa dia tengah ralit cari barang dia aku mintak nak gi tgk barang aku.. walhal aku nak gi survey harga perfume kat sana.. Ermm sama jer ngan Alamanda...

Pastu dah settle barang dia...masa turun pergi cari dia aku dah tgk dia dah terpacak kat kaunter perfume... siap test bau dah.. Tapi bukan yang aku beli..yang edisi laama sket... Terus aku tarik tangan dia... aku cakap aku dah beli... Kitorang blah camtu jer.. Mesti bengang jer budak yg jaga kauter tu.

Sambil jalan jalan aku cakap kat dia..

"saya tak beli pun lagi wak... saja jer saya cakap dah beli..kalo tak melayang duit awak"

Korang ingat dia caya ker tak bila aku cakap gitu.?


Aku pun tak tahu.. blom sempat aku berchit chat lagi ngan dia nih. Cuma pagi tadi sajer jer aku buat lupa yang hari ni bufday dia. Dia pun macam takder perasaan jer bila aku salam cambiasa masa nak datang kerja tadi. Sebelum kluar tu ..pepagi lagi aku dah letak beg perfume tadi kat atas peti ais.

20 mini lepas tu baru dapat mesej dari dia.... Wahhhh suka i...sebab berjaya surprisedkan dia..
Ke dia buat buat surprise yer.... hehehe..
Tak kisahla.. janji aku ikhlas buatkan dia hepy...

Sukanya bila dia ceria...

Sekian Wassalam.......

Monday, April 1, 2013

Red Velvet Versi Aku..keh..keh..keh

Assalamualaikum..

Setelah berbulan lamanya baru Sabtu lepas baru jadi kek baldu merah aku... cehhh... very the vangges..
Takder alasan lagi la... kecuali malas sebab semua bahan dah ada depan mata..tepung kek,,,telor, butter..cream cheese,,oven..mixer stand...penimbang... ermm..apa lagi..spatula..loyang... cukup lengkap dah. Tinggal malas ngan rajin jer.

Masa nak buat aku check tepung tu hampir hampir nak habis tempoh dah.. bulan 6 tak silap aku.. Cheese cream plak bulan 8.. Apa lagi.. buat jer la.. kan sia sia beli. Mahal tu...

Asalnya kawan aku tu la yang bagi cadangan. Dia mintak aku buat gulai untuk lawan ngan nasik dagang. Bahan untuk nasik dia yang prepare.. aku plak bahagian lauk. Dah alang alang ada member .. apa lagi.. Moh la kak ina ..kita buat kek pal... dia OK ajer..

So pagi Sabtu tu seawal pagi dah bangun..excited kata ko...hehehe.. lepas subuh tak tido dah... ajeed bangun mintak tolong dia pegi kedai beli ayam ngan udang. Ikan tongkol plak dah siap awal awal..jumaat malam tu.. cuma beli santan kul 10 masuk dapur.. Pung pang pung pang...kul 12 masak. Aku memang tak sentuh langsung nasi dagang tu.. jeling jeling jugaklah nak tgk cara dia buat mcm mana, aku mana pandai buat nasik dagang... pastu sedar sedar aik dah siap dah.. dah boleh makan?. Pastu Udang ngan ikan tu aku la yang jadik tukang masaknya. Nasib baik menjadi. Kalo tak gerenti kena bedil ngan dia. Maklumla..aku tak seterror dia dalam bab masak memasak ni.. dia orang lama..lagi otai, lagi pro..kekekeke..

So Sabtu lepas makan nasik dagang jer la, dari pagi hingga tengahari pastu sambung plak untuk dinner...pastu ulang balik pagi ahad tu plak ...hehehe..4 round bersamaan 4 sesi aku ngadap nasik dagang sajer.. sampai nak muntah.Punyala pemalas cipan nak masak nasik putih.. redha jer la s anak.
Nasik dagang ni kak ina yang masak.. sekilo beras guna.. santan plak dalam 2 cawan gitu jer... halba sket,,,halia bawang sumer...garam and gula jangan lupa..Masak dulu seround..biar sekali masak... pastu angkat masuk bekas besar..gaul gaulkan ngan santan tadi plak. Pastu kukus sekali masak lagi. Dalam setengah jam ke sejam gitulah,... angkat la.. Masak la tu.
Acar ni pun kak ina yang buat...Yang ni saper tak pandai tak tau la..senang giler... bahannya..nenas, timun batang, carrot,,,cili besar... garam gula ajinomoto.. nak lagi best ko tuang sanquick setengah botol.. sdap la acar itu..kekekeke.. betul ni.. pehh tua..

Ikan tongkol ni ...ermmm saper lagi yang masak..i la... nampak sedap tak?.... sedap kan... hakikatnya memang sedap pun.. Bukan nak puji diri sdiri tau tapi kak ina ngan hubby i pun cakap sedap.. agak agak jawapan tu jujur ke kaber line tuh... Kalo nampak pun dah sodap..ofcoz la rasanya pun sodap.. dak gitu.

Udang ni pun acik anie yang buat... rencah sama jer..cuma tukar kaler jer sket.. udang ni aku taruk cili kering lebih sket...Rasanya.. fuhhhh..terangkat tak hinggat.. cuma masin jer sket..Sebab terlebih beringat laki aku cakap aku masak manis sangat.. so nak taruk gula pun agak agak jer.. bimbang terlebih manis plak...

So sabtulah ini jerlah yang kami balun..anak anak pun sama.. ngikut maknya...pagi petang malam..masuk pagi sekali lagi... Nasik dagang sesajoooooo... anak pun aku paksa makan ni jer..hehehe.

Petang tu plak lepas terlelap tak sampai 5 minit masuk dapur balik.. buat kek plak.. Aku paksa kak ina tu jangan balik lagi.. kita berbaking plak...Ekceli aku ni nak try mixer tu jer yang lebihnya.. Maklum la..orang tak penah buat kek pakai mixer stand sumer ni. Sebelum ni pun pukul pakai blender tu jer.. Sampai pecah pecah dah tudung blender bawang aku..kekeke..ganass..

Kali ni tukang pukul bahan tadi sumer aku serah tugas kat Kak ina.. aku tukang sapu krim jer...baru ku tahu kehebatan dan kelembutan jari jemariku bermain denga spatula..cehhh...Mula mula skali putar la.kek dulu..sementara tunggu kek masak dalam oven tu pukul la cream cheese tu plak.
Nak pukul cheese ni kena pastikan yang cheese tu dah dikeluarkan dalam petiais awal awal lagi. Biarkan dia dalam suhu bilik jer. Jangan kuar petiais tu terus keletam kelutum dalam bowl mixer tadi.. jahanam nanti mixer korang...kekeke.
Pestime buat red valvet... aku tergelak sendiri.... memang main hantam jer.. setengah kilo tepung tu aku taruk dalam satu bekas.. gilo apo... kak ina la punya idea... sudahnya..menggunung naik kek aku.. Nasib tak melimpah ruah sampai ke bawah tray. Tapi jangan risau.. kita  kasik repair cantik cantik. Tutup cacat cela kek tu dengan cheese cream tadi..kekeke. Nampak tak cup kecik kecik sebelah kek besar tu.... Tu namanya cup cake hantam kromo...kekeke.

Bahagian atas tu aku buang.. pakai bawah jer...yang atas tu aku tak membazir gitu jer. aku potong kecik kecik masuk cup.. pastu aku calit ngan cream cheese tadi..gilo ..tak berseni langsung. Pukul 12 tghmalam Ajeed balik tergelak sensorang bila buka petiais tengok rupa cup kek red velvet aku tadi.. tapiiiiii.....

sedapla....

Aku cakap kat dia lagi.. red velvet yang cup tu kena  makan tengah malam ..lampu tutup pastu pejam mata plak masa nak makan tu.. baru dapat merasai nikmat sebenar kesedapan kek  tuh...kekeke..
Pantang skali masa kenyang,, ko jangan makan kek ni.. dan dan tu korang akan termuntah..hehehe.. time lapar makan ok kot...
Tapi bagi i.. inilah kek tersedap penah i buat..kekeke..

Dah boring makan kek.. mai lah kita buat cokelet plak kak ina.. Kak ina ni ok ajer... makan jer korjenya... aku suka.....so kesimpulannya kerja kami sabtu lepas makang nasik dagang.. tido...makan kek red valvet..rehat tgk tibi... makan cokelet..rehat.. makan nasik dagang... and pastu tidoooooooooooooooooo sampai ke pagi.

Yang kak ina tu plak...kul 10 baru dia balik..hehehe..seharian kat umah aku....aku paksa dia tgk fear factor sampai habis. Kan malam minggu lepas dah final episod.. sukanya.. pakwe ensem tu yang menang.. bukan Dazrill.. tak minat dia.. Hairul kan....dapat dia bawak mak dia pegi umrah.. Good boy...Mesti anak yang baik dia ni ... hehe.

ok la..penat dah recall balik setiap minit dan saat aktiviti aku hari sabtu....
sambung koje...

Wassalam...

Friday, March 29, 2013

Hepy Weekend

Assalamualaikum..

Selamat bercuti korang sumer.. Budak skolah masih bercuti kan.?. minggu depan bukak balik..ermmm hazabnya nak redah jem pepagi. Kena kuar awal la gamaknya. Budak cuti skolah ni takder strees sangat kat jalan raya.. kalo tak... ya ampun...

Tak dapat nak dibayangkan mereka yang kerja jauhhhh sana..KL, PJ, Subang..Puchong tu ok lagi la.. Cheras ker ke ada yang duk Kajang tapi kerja kat Rawang?.. ..  Cekal sungguh hati mereka mereka ini seawal pagi kuar rumah..ntah pukul brapa sampai opis, demi mencari rezeki yang halal untuk harga sesuap nasi. Nasib baik la rumah aku ngan tempat kerja ni 10-15 min jer....Syukurrr... Alhamdulillah


Minggu lepas tak ke mana... duk rumah buat cokelat jer.. boring buat cokelet basuh keter.. siap basuh keter masuk cari makanan.. gitulah rutin hari minggu kitorang. Nak kluar berjalan pikir 10 kali.. habis duit kangggg... Bukan kedekut...tapi berjimat. Berbelanja ikut keperluan bukan perasaan.

Minggu ni takder ke mana kot..Tapi 2 malam lepas Ajeed dah bagi hint dah... balik tidur Klang..huhuhu..
Sedia menurut perintah.. YES BOSS...!! Kata isteri solehah lagi mithali.. kekeke...
Tapi kena balik malam la.. sebab pagi tu nak kena settle kerja rumah yang tertunggak dulu... Baju kena basuh 2 round tu... settle semua baru hati tenang.nak berjalan seharian pun ok.

Tapi kan..hati aku ni macam rasa berbunga-bunga jer nak buat Red Velvet sabtu ahad ni... Tapi bila dah sampai masa malas plak.. tu aku heran. Aku syak la.. panas aku nak berbaking dah jadi suam la..canner tu.. Stand mixer pun lom potong riben lagi. Minggu lepas dah beli penimbang.. Tapi beli yang 10 henggit jer.. Bila aku cuba timbang kan dia macam pening plak. Kejap ke depan kejap ke belakang no dia...
bosss besar cakap...

apaaaaaa laaa....... naper tak beli yang digital tu..
alaihaiii... mahal la plop yang tu boss..ni baru 10 henggit..
patuttt pun..padan ngan rege..

Ok la..bebel..bebel..bebel..Hepy weekend...
Sekian Wassalam..

Thursday, March 21, 2013

Report... Malasnya...

Assalamualaikum..

Malas nak kluar makan.. so daripada tidor baik i membebel sorang sorang kat sini. Harapnya ada gak la insan yang sudi membacanya. Thanks to all of u my readers.. Wahhh macam berjota yang jenguk blog ko yer.

Ekceli semalam kat tempat kerja aku ada in-door  training pasal Chemical spillage. So takder peluang aku nak menayang mixer baru aku..kekeke. Setelah berbulan lamanya hajat terpendam telah pun di makbulkan tuhan...Alhamdulillah... terima kasih banyak banyak tok llaki.. sebab support binimu ini nak berbaking. Macam pantun plak

Terima Kasih tok llaki,
Support binimu nak berbaking..

kekeke..

Walopun hasil kek yang ntah apa apa nak jugak Ajeed beli benda ni.. syukran...syukran..kekeke.... TQ awak... I tak lomantik uuuu..bersayang sayang ker..ayang ayam ke..baby baby ke... aku ngan dia awok sayo jer.

Nak tengok rupa mixer i.....jeng jeng jeng...
Murah jer pun... tapi janji steel..plastik tak nak..Bolehlah muat 3 kilo gandumkekeke berlagakkk.
Lepas ni settle la kerja tertunggak aku tu. Dah lama peram tepung red valvet..cheese cream gula aising sumer tu.. Sabar yer sabar...tunggu wekend ni... tak sabar nak me"nry" mixer baru.

Ekceli entry ni aku nak citer pasal training semalam... melalut pergi ke mixer plak.
Setiap tahun kampeni aku ni buat Chemical Spillage Training (CST). Lepas training kena settle report dulu. So report dah settle tunggu bos tgk dulu dan sementara boss tengok tu aku tulis report kat blog aku dulu..kekeke..aci la kan.

Untuk tahun ni awal awal tahun lagi dah prepared nak buat training pasal Chemical Spillage ni... Bukan apa .. tak nak la kelam kelibut masa External Audit nanti. Kang kena lak kan... sia sia jer.


Agenda training semalam cambiasa la.. Committee member semua terlibat. Ada la 2-3 orang yang mengelat. Aku heran naper susah sangat nak bagi ilmu free kat diorang. Macam macam alasan yang diorang bagi semata mata nak mengelak dari join CST ni. Peliksss. errrrrkk...

Tapi ada aku kisah. Aku tak rugi pun. Yang rugi ko. Sebab kalo benda ni jadi kat tempat diorang..Pengsan la ko, nak buat apa pun tak reti..sebab tak tau..sudahnya reti lari jer la... Pernah jadi tau situasi sebenar. Sebab takder ilmu boleh plak operator tu campurkan asid ngan alkali.. Apa lagi... Fengsannnn la yang tukang sedut sebab tong tu dah mengembang pastu asap busuk keluar... Sesak napas dibuatnya.

Hero hero semalam adalah...
Jejaka Idaman Malaya..
Nak pakai PPE tu pun dah berejam.. chemical yang tumpah tadi pun dah hilang asap. Kalo tumpah dalam kuantiti yang banyak.. Fengsan semua committee member kot.

Jangan main main.. kali ni boss guna chemical yang betul betul.. Sodium Hydroxide rasanya. Siap kluar asap lagi tu.... Kalo dulu dulu main olok olok,  pakai air jer pun. Kali ni lain plak.. guna kaedah 3D plak..kekeke..Lepas ni diorang nak buat secara tiba tiba plak. Maknanya tak terancang la.. So semua committee member kena standby.

Harap harap training kali ni sedikit sebanyak boleh bagi ilmu berguna kat diorang , macam mana diorang nak bertindak kalo kes ni betul betul berlaku kat tempat kerja diorang. Semua terpulang pada penerimaan masing masing.

Sekian Wassalam.

Wednesday, March 20, 2013

Malang Masih Berbau

Assalamulaikum..

Biasa dengar orang cakap malang tak berbau kan.. Tapi dalam kes aku ni...alhamdulillah.. kejadian malang 2 hari lepas masih berbau. Kalo tak berbau aku pun tak tau la apa kesudahannya. Nauzubillah..

Ekceli aku syukur sangat sangat tuhan masih sayang aku dan anak anak.. mungkin juga jiran jiran aku...Hampir hampir berlaku litar pintas masa aku masak air hari tu. Aku syak benda tu dah overload. Mana taknya masak air plug tu, nasi pun plug tu, basuh baju plug tu jugak, blender bawang plug tu jugak..semejak 2 menjak asyik blender telor jer..maklum la mixer stand takder. Blom habis lagi ni.. Oven pun plug tu..last skali ..satu lagi kipas penyedut asap tu pun guna plug tu... nama specific apa erk?.. so no wonderla power dia boleh teroverload.

Ekceli cambiasa balik kerja on washing machine nak mendobi, sambil mendobi sambil panaskan air dalam cerek electrik..tetiba..

zstttt...zsttttt...... 2 kali bunyi.... aku abaikan...
pastu bunyi lagi 2-3 minit lepas tu.... zstt...zsttt....

ok kali ini aku tak boleh nak abaikan sebab bunyi tu siap datang dengan satu pakej skali, dia ada kluar asap skali... pastu aku nampak api tengah membakar kat bahagian dalam plug.. pastu satu lagi..baunya... busuk giler. Cahay tu plak aku boleh nampak dari luar tau, cahaya kuning kemerahan api tu...

sudahhh.... jangan panic anie.... coolllll... 

aku nak tutup suis kat plug pun dah seram sebab takut kena karan plak..kan tegak rambut aku cam profesor comot kang...so cari cari bahan selamat yang boleh jadi penebat... jumpa sudip kayu.. tutup suis plug pakai sudip kayu la aku...


Ya Allah syukur sangat sebab aku tak ignore benda benda bahaya macam ni. Kalo tak ..ermmmm tak tau la nak cakap apa. Bila dah sejuk sket aku cuba nak kluarkan kepala plug tu... dah melekat kat panel switch dah... So kena tunggu Ajeed balik jugakla gamaknya.


Plug extension tu pun dah jahanam... 1 batang melekat kat papan switch. Kalo ginilah rupanya... korang pun boleh agak kan sejauh mana percentage untuk berlakunya kebakaran dalam kes aku tadi tu.. Nauzubillah.

Moralnya.. jangan ambil remeh dengan benda remeh macam ni. Maksud aku takperla ko pasang papan suis tu banyak banyak kat rumah. Takyah guna 10 jenis dalam satu plug. Bahaya. Kena selalu aware dengan benda simple cenggini...nampak jer simple tapi sekali datang memang bahaya. ermmm...syukur kami semua masih selamat.

Sekian Wassalam.



Tuesday, March 19, 2013

Resepi | Macaroni Bakar

Assalamualaikum..

Dari sehari ke sehari nak kongsi resepi kat sini. Sajer nak share jer.. Aku ni takder si pro tukang masak sebab tu kalo berjaya buat benda benda simple macam ni.. alahaiii..teruja ai.. Nak jer share cepat cepat kat blog.

Sebelum aku buat benda ni macam macam resepi aku jumpa. So secara tak rasminya aku buat kesimpulan sendiri. Lain orang lain citarasanya. So pepandai kita menambah mengurang apa saja bahan yang kita rasa perlu and sedap. Ada satu resepi siap taruk rempah kari bagai. Atas plak letak sos mayonis. Setengah orang plak letak daun bawang sumer. Macam macam pesen.


Aku punya resepi pun ada sedikit kelainan. Ekceli dah 2 kali aku buat macaroni bakar . First time cuba hari tu sebijik aku tiru resepi. Tapi kurang mampat melekat sebab mungkin aku taruk telur sebijik jer. Sebab aku takut hanyir. Kali ni aku ikut resepi sama cuma bezanya aku aku taru seafood skali. Aku taruk kupang, udang, sotong..sukahati makhincik jer. Practice make perfect kan?

So untuk resepi macaroni bakar versi cikanie.. Bahan yang wajib ada macam bahan kat bawah :


Telor aku masih nak taruk sebijik jer. Takut hanyir.
Perencah Spageti
Cheddar/ Mozarela Chese
Butter utk tumis..
Bawang Putih ngan Bawang Holand jangan dilupa

Selain tu :


Kupang..Udang sotong (takder dalam pic) malas nak ambik sebab tengah rendam dalam sinki
Ayam kisar pun taruk gak..hehehe
Susu full krim sepatutnya..aku hantam susu segar jer.

Bahan asas plak jangan di lupa.. macaroni la.. takper nak yang pesen mana.. tiub basikal ker, kerang ker, berpintal ker... prefer san remo tiub basikal tu la. Rebus jer dulu empuk2.


Pastu tumis bawang tu semua guna butter..taruk ayam, seafood tadi....masak tu semua taruk sos sapegeti bolognaise , masak tu taruk la full cream tadi. Masuk cheese sket..kacau lagi. Dah elok sumer masuk macaroni.... jangan lupa taruk oregano sesudu kecik tu jer.


Lepas masuk macaroni tutup api then masukkan telur tadi. Kacau sebati taruk dalam bekas aluminium..tabur chese kat atas then bakar.


Bakar dalam suhu 180darjah selama 20-30 minit. Sampailah jadi rupa macam kat bawah ni.


Settle... sedap tak?.. sedap kan?... kekeke...ekceli masa nak potong aku tgk macaroni bakar aku ni terburai jugak. tak melekat..pehal plak... check punya check rupanya heater kat aven telah dipulas letak kat OFF... so camner nak masaknya.. Tak lain tak bukan laksamana aku 2 orang tu la punya kerja. Tangan tak reti diam seminit..ada jer nak godeknya.. Terpaksalah acik bakar sekali lagi... saborrrr jer la.

Paham ke idok resepi kat atas tadi.. Kalo dah paham apa lagi.. jom la try.

Sekian Wassalam.