Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Thursday, October 25, 2012

Hari ni kerja lagi.. Sob..Sob..

Assalamualaikum..

Ambo hari ni tak jadi cuti sebab taska bukak tapi di kira OT. 10 henggit sorang untuk sehari. So 2 orang 20 henggitla . Ok la kan.. sehari tu, bukan sekerat hari. Dari aku cuti..nak kena gi cari klinik lagi sebab ofcoz aku ambik MC jer, taknak apply cuti awal awal.. mana lah tau kan ada orang sudi jaga anak.. MC tahunan ada 19 hari lagi wey... Dah nak hujung tahun ni.. Rugi tak perabih. Annual Leave ada 12 hari, takleh nak usik ..rugi.sebabnya awal tahun depan diorang bayar balik . So kalo 12 hari di kali dengan gaji hari.. cer kira..brapa leh dapat.. Jadi la kan. So tahun ni merasalah makan duit AL. Tahun lepas lepas tak abih abih dengan mengandung beranak sumer, cuti anak demam. So cuti tu memang tak berbaki lansung la.

Eh..lengang giler jalan hari...Macam jalan itu ana yang punya. Pepagi bukak pintu tengok sumer keter ada parking depan rumah masing masing. Wahh best korang.mesti dah balik kampung pagi ni.. Sedikit jeles. Ambo dijangka bertolak ke Klang nunnnnn sana pada malam nanti. Bunyi macam jauh bebenor Klang tu . Jadilah.. dari takder kampung langsung. Kan lagi syahdu di pagi raya.


Malam tadi ada saper tengok MCM tak?, kesian kan Adly tersingkir. Tacing sungguh malam tadi..Nasib baik la Ajeed takder. Dia memang alergik kalo tengok aku menangis. Nak nak pulak menangis sebab MCM. Lagi kena kutuk. Dia tak tahu yang hati bini dia ni lembut ya amat..macam kulit baby. Tengok citer yang hepy ending pun nangis, sad ending apa lagi.

Malam tadi perasan tak..beria bebenor cikgu menangis. Siap gi tahan depan pintu lagi. Peluk plak untuk kali kedua. Alololo.. comelnya cikgu menangis...Tapi kan aku prasan macam Adly marah sangat ngan Kak Rosmah. Mungkin sebab dia anggap yang rendang dia buat tu punca dia tersingkir. Kan chef bertiga tu cakap hidangan paling teruk kumpulan biru adalah rendang pulut. Itula..Adly kan nak tambah bawang halia sumer tapi Kak rosmah tak bagi. Kan dah kalah. Sian Adly..

Dan malam tadi jugak terserlah kehepian Azni sebab boleh dibawak kluar makan oleh Ammar. Wahh Ammmar... ada apa apa ker.. hepy bebenor jer.

Ok la.. dah letih membebel pasal masterchef..ohh hampir lupa.. Hafiy kenal Che Lah la.. Tetiba dia cakap

"Che Lah buuuu."

Amboi anakanda... kemain lagi yer.. Baca Iqra cepatttttttttttttt...

Ok la, nak gi Shah Alam ni... nak buat audit sket. ... hehehe..jaga korang...

Wassalam

Wednesday, October 24, 2012

Selamat Bercuti Uolls.

Assalamualakum...

Jeles la.. masing masing hari ni dah last day diorang kerja. Semua dah ambik cuti awal nak balik raya haji.
Aku?..Takder cuti pun. Besok pun kerja..akan tetapi... Terpaksa mencutikan diri sebab Taska dah tutup.
Ajeed plak dah sound awal awal dia banyak kerja. Tak boleh nak ambik tugas jadi babysitter terjun. So.... Ibu ni lah yang terpaksa korbankan cuti tahunan dia... Hehhh.. macam tu eh?..

Ekceli i pun lupa besok taska tutup. So dari Senin lagi dah plan nak gi Kilang satu lagi yang dekat Shah Alam  sana nun...... Siap janji dah.. Nak makan nasik ayam sedap kat sana lunch besok... business trip form pun dah complete isi...Sekali...alamakkkkkkk...camner?..esok saper nak jaga budak.. Camner?..cer citer..cer citer..

Ekceli i suka sgt tau...* tepuk tepuk tangan. hehehe.

Korang macam mana.. balik kampung?... * nangis
Tahun ni raya haji aku kena turn sini la.. Tahun depan aku dah bergumbira makan daging tak hingat dunia kat sana... Si Ila kan buat korban tahun lepas. Ingat tak..?... takper..aku tau korang tak ingat. Koser nak belek citer lama lama kan. Aku ingat sangat sebab tahun tu Hafiy pakai seluar koyak. Nampak pampers bila dia ambik gambar gaya terkangkang gitu. Takper la tak dapat balik pun.. Insya Allah rezeki ada tahun depan..dapat plak makan daging fresh....bau taik pun tak ilang lagi..kalo makan tang perut la.

Yang buat aku rasa hepy sangat bila mak aku nak datang sini.. lepas raya.. Yihaaa... tapi nak balik ngan aku raya deepavali nanti. Nampak gaya aku kena plan cuti la untuk Deepavali nanti. Boss dah sound awal-awal yang dia cuti masa tu. Maknanya paham paham jer la. Aku ni mana ada backup lain. Sorang sorang terkontang kanting buat kerja. Kalo time aku cuti boss la yang ganti. Habis kalo dia dah plan nak cuti masa tu.. Guane gamak cuti kawe tuh boss.

Alahai...EL bole..?
Ok la.. time kerja pun dah nak hampir habis... pikir pikir.. apa menu pagi raya nanti..

Wassalam...

Selamat Hari Raya Aidil Adh uollsssss.......






Tuesday, October 23, 2012

Tuesday Bluesss..

Assalamualaikum..

Semalam tak sempat nak bluesss membluess sebab banyak kerja sangat.. so todaylah kita memblues yo... Jangan jangan kejap lagi datang kerja plak ...... Sepatutnya bos bos ada meeting pagi ni. Tapi postponed besok la plak. Mak ok jer... diorang meeting ker, tak meeting ker.. sama jer. hehehe... *sila gelak saiton secara berjemaah.. Tanda sokongan * 2 tangan ke bahu..

Dalam beberapa hari ni malas nak jenguk blog..hamboiii. kekangan masa kekdahnya. Ada gak singgah singgah kejap tengok blog kengkawan..........Ekceli banyak benda nak cerita ceriti sebenarnya. camner nak mula erk.. blur kejap.

Malam tadi Ajeed balik awal la sket dari biasa. Sempat la anak beranak tu bergurau senda. Kalo tidak.... jangan harapla... sebelum sebelum ni memang tak sempat main main ngan anak, dapat main dahi anak jer la. Tapi aku ni kesian jugak kat Ajeed... mungkin budak berdua tu nak tarik perhatian kot.. sebab kalo Ajeed balik awal jer.. Gerenti kerja diorang membuli bapaknya. Ada jer benda yang diarong rebutkan. Kejap kan tengokla , siap buat litar F1 atas kepala si apaknya.. Si apaknya plak tak habis habis nak ngadu kat aku. Kalo aku senang jer.. bangun senyap senyap, terus bagi sepit ketam je kat celah 2 paha tu. senyap terus, tapi kejap jer la. Tak senang aku kat dapur tu. Bukan nak tunjuk garang sangat tau.. tapi kadang kadang..antibiotik tu kena refill dari semasa ke semasa. Kalo tak melampau lampau bebenor. Tapi lepas tu aku cakap elok elok naper aku kasi sepit ketam tu... adil la kan.. hehe.

Hadif tu la yang tengah meligat sekarang. UNEXPECTED punya pudak. Satu lagi yang berjaya buat darah aku menyirap..time ajeed makan. Masa ni la aksi panjat memanjat belakang bapaknya berlaku. Ya Allah.. pehalllll ni. Aduii. Aku yang tukang tengok ni plak yang panas berdesing darah naik ke muka terus. Yang aku heran.. setiap kali makan nasik mesti tu jer la kerja dia. Heran aku..Memang heran. Rotan pandai plak depa sorokkan. Tapi aku tahu celah mana dia sorok. Yang tukang sorok Abang... Amboi bang.. berkolaborasi nampak. Asal cari rotan mesti hilang. Pandai kan.

Malan tadi Hadif datang kat Ajeed..

Bah.. baby tua...

Dia suruh Ajeed layan dia macam baby. Tapi baby versi tua la.. Maka dodoila si apak tadi..siap timang timang lagi si Hadif. Pastu pandai plak Hadif mintak susu.Over plak si Hadif.

nak cucu...

Tetiba pelat tu datang la plak... Bapaknya layan lagi.... ok.. aku pun gelak jer la tengok bila si hadif tu berlakun macam baby... Abang pun terkekeh kekeh gelakkan gelagat apaknya tadi..

do..do..dooo....

Pastu si apaknya macam over la plak.. aku perati jer...

pok pok pok...(sambil tepuk belakang Hadif)..

Konon nak kasi sendawa takut tercekik susu la wey..... Wahhh ini dah lain ni... bapak plak yang over..Hadif tu sah sah la baby tua yang over kan. hai...macam gian nak ada baby lagi jer...rindu nak kasi susu yer... rindu nak bangun malam buat susu yer?.rindu nak tepuk tepuk belakang baby kasi baby sendawa yer? takper ..sabar yer..Paling best baby tua tadi siap buat buat sendawa lagi...pastu paling tak boleh blah siap ada bunyi kentut lagi...

Yang tukang ajarnya saper lagi..Maknya ni la..:) Memang anak yang taat betul la si Hadif ni.. Aku suruh dia sendawa dia buat, aku suruh dia kentut pun dia buat. Syabas anakanda. Bab ni aku boleh puji.


acam mana aku tak kata dia ni UNEXPECTED punya budak. Orang pakai kopiah semayang. Dia plak pakai spender. Dan kegemaran diorang sekarang.. pakai spender kat luar..Gaya Superman. Pastu kepala pakai kopiah. Beriman sungguh Superman itu.Berimannnnnnn sangat. Sejuk hat ibu. Dah la power...beriman plak tu.

Sekali sekala tengok anak anak riang ria macam ni hepyyy sangat kan.. tapi bila datang time mengamuk tu......ya ampunnnn siyes.. tak boleh aku nak berlakon ibu mithali lagi.. Ibu tarzan la kluarnya. Bayangkan kalo botol susu kat sebelah dia pun takkan ambik..nak kita jugak yang ambik. Boleh tak aku nak cool...Bab ni memang aku tak boleh tahan.

Macam macam ragam anak ni kan. Lain anak lain ragamnya. Mereka lah racun.....mereka jugaklah penawarku.. Ya Allah.. Pelihara lah mereka dunia dan akhirat. Amin

Wassalam...


Thursday, October 18, 2012

Kena jugak Masuk KL

Assalamualaikum..

Malam tadi konfident level bawak keter naik setakuk lagi. Ekceli bawak keter tengah malam buta ku blom try lagi. Apa lagi nak redah masuk KL.

Malam tadi balik jer kerja terus terjah dapur.. Kejar masa wey..kul 9 aku nak ngadap MAstercep plak... Sudahnya mastercep ntah kemana...slot baru pasal honeymoon Johan ngan Ozlyn tu pun ntah ke mana... Malam tadi tengah kusyuk masak pucuk paku sayur lemak tetiba Ajeed call.

Motor rosak balik ni.. awak datang ambik saya berani tak....

Sudah.. mana aku berani wey.. dah la malam.. pastu keter mesti banyak sebab orang berpusu pusu masuk ke sarang...satu lagi..jalan nak ke tempat kerja dia tu aku tak brapa nak ingat. Tapi aku yakin.. jalan bukan faktor utama..sebab aku dah hafal celah mana nak kena masuk. Maka bercakap la sorang sorang...camner ni... jantung dah mula berdegup kencang...sebab sindrom ntah apa apa kembali menerjah. Ntah apa apa kan..? Maka bersuaralah anakanda hamba..

Macam ni bu..nanti jumpa yang macam Y tu ibu masuk sini.kiri..kiri..

Ok..Ibu paham.. Y tu aku mesti dia maksudkan tanda jalan yang bagitau ada simpan dari kiri kat depan kan...Bijakkk...Pastu aku tanya lagi. Ke kanan tu nak ke mana?

Rumah abang Aqil..

Pandailah ko.. Tetiba plak boleh jumpa jalan nak ke Selayang tu naper nak oiii..ni nak ke Salak Jaya Bang oiiii...Bukan Selayang.Takper ibu layankan ajer imaginasi abang tu. Tu tanda otak abang sedang bekerja keras untuk mententeramkan gelabah bewok ibu nih. Terima Kasih bang.

Pastu Ajeeed call lagi..

Nanti kul 9-30 awak kluar la...

Terus jam jam tu aku rasa macam nak terberak plak. Pedih hulu hati ;a. Semua bercampur.. Aku rasa ..aku ni ada penyakit sawan bawak keter kot. So nak tak nak aku kena lawan sakit sawan aku tu sumer. Kuar jer la..kan kalo tak ambik dia tak balik plak laki aku.

Jadi aku bawak la slow slow...duduk lane paling slow..bawak 60 70 jer.. lantak la korang nak potong..potong la..janji aku selamat. Dah la malam tadi hujan lebat gila. Akhirnya kul 10 aku sampai sana dengan selamat. Alhamdulillah..

So pagi ni..bangga kejap.. malam tadi dah berjaya naikkan takuk my level confident bawak keter..hehehe..

Pic mak and my adik yang penuh kontrebesi kat entry hari jadi tu aku dah tukarkan pun.. kesian my adik. sampai termimpi rupa muka dia pakai spec kaler kuning tu.hahaha.

Sekian Wassalam..



Wednesday, October 17, 2012

Wordless Wednesday

Assalamualaikum..

Gambar cilok dari atok google...

yummy..nyam..nyam..



Tuesday, October 16, 2012

14, 15 & 16 October

Assalamualaikum...

Morning semua... apa khabar?... kalo tak sihat sket sket tu abaikan jer la ... yer la..sekarang cuaca tak menentu kan..musim ni mesti ramai yang deman, flu semua kan..batuk batuk... Macam aku la.. baru hilang selsema berdarah nih. Risau jugak setiap kali selsema mesti berdarah hidung aku. Tapi aku tak nak syak lebih lebih.. aku syak padas dalam jer...hehe.

14, 15 & 16 October jadi topik hari ni tu kenapa?

Bersama anak bungsu kesayangan tu... klon Mok Cik Nah..Perangai pun sebijik klon.....ish..ish..ish

Ekceli 14 October lalu bufday mak aku..Tapi aku tak wish pun sebab aku tahu dia tak berapa nak gemar. Takyahla nak ucap bufday bufday kat dia... takder maknanya..Sekadar senyum jer kalo kita cakap pun. Paham paham jerla orang tua.. kalo setakat nak wish wish dari kejauhan tu takyah la. Aku rasa dia lagi suka kalo kami balik jumpa dia peluk cium dari cakap kat tepon Selamat hari jadi Ma.. ohhhh no meaning. . Silap silap dia pun tak tahu hari ni hari jadi dia. Kan orang dulu dulu main agak agak jer taruk hari untuk buat IC..kan?
Pastu 15 October tu Hari Jadi my dad plak. Ayah aku lagi best.. Langsung condemn benda benda mengarut gini.

apooo nih.....

Elok kau buat sujud syukur ke sembahyang hajat ker mohon tuhan panjang umur dia..dari nak wish wish bagai nih..apa lagi nak berkek bagai..mampus tak nak makan kek tiup...tiup lilin...HAREMMMM...Tapi kalo beli spec mata baru kat dia mungkin dia hepy.. Aku dah tanya hari tu.. memang dia nak beli spec.. sebab aku tgk dia pakai spec pun macam tak membantu sangat.. so aku syak la spec dia dah habis power kot.. memang betul. Nanti ..balik ni kalo ada rezeki ingat nak bawak pegi kedai .. check mata dia tu balik. Insya Allah

Pic ni ok kan?
 
Dan hari ni 16 October...Hari Lahir adik aku...cik popo yang kat Serawak ni. Pepagi lagi aku dah wish kat dia.. Ntah dia dah terima ke blom..Aku syak la... ehh asyik syak jer ko ni..pehalll?... aku rasa la dia lom bangun tidor lagi kot..hehe.

Haaaa..kalo dia ni ok... boleh la ko nak wish bagai. Aku harap dia sentiasa dalam lindungan Allah SWT. Yer la..jauh tu Serawak ... tawakkal jer la. Lagipun dia ke sana bukan nak bersuka ria... Mahu menimba sebanyak mana ilmu untuk kesenangan masa depan dia jugak.

Malam tadi jugak aku mimpi sedih sangat. Nenek meninggal. Bangun dari tidur tadi ..ya allah..naper aku boleh mimpi karut macam ni. Jap lagi ingat nak call mak aku..

Tapi aku ada ucapan gak kat diorang ni walopun aku tahu mak ngan ayah aku memang takkan baca pun...adik aku plak..jarang jarang skali jer jenguk sini... 3 orang penting dalam hidup aku.. tanpa mereka maka takder maknanya hidup ini. Aku tetap akan sayang dan kasih dekat diorang sampai hujung nyawa. Aku harap moga Allah sentiasa bersama kita... Sentiasa di rahmati..dibukakkan segala pintu kebenaran.. tutupkan pintu kejahilan. Di berikan Ilmu kebaikan..di jauhkan segala ilmu kejahatan.
Amin..

Ada tak sesiapa tahu camner cara aku nak remove balik entry blog aku dari keluar kat FB.. Kalo sesaper tahu bulih kongsi tak. Aku nak stop la.. Aku rasa FB ni takder privasi la. Biar kita kita jer la citer nya. Biasanya kalo bukan blogger diorang mesti ada tanggapan negative kat blogger novis macam i ni. setuju tak?

syok sendiri la...perasan bagus la... whatsoever lah..
30 October ni bufday budak ni plak
Model batang buruk...

Ok la wassalam..


Monday, October 15, 2012

Monday Bluessss...

Assalamualaikum...

Sempat lagi hujan menitik pagi ni. Nasib baik tak lebat sangat turunnya..

Naper cepat sangat erk cuti 2 hari ni. Tak sempat nak buat apa apa pun. Sekarang ni kan hujan tak menentu 2- 3 hari ni asal petang jer hujan....asal nak punch card jer hujan turun. Aku ni dah la tergugup gagap bawak keter dalam hujan. Mula la datang sindrom ntah apa apa tuh. Nak tekan wiper terus tertekan signal. Ayorkkk..

Minggu ni balik tengok orang tua lagi. Kali ni mak mertua aku plak jatuh terlentang. Tetiba dia jatuh ke belakang sofa..terhantuk plak dengan bucu sofa..ntah masa bila sedar sedar dah ada kat lantai...pitam kejap masa tu katanya, dia tak sedar masa mana dia jatuh... dah sedar tu baru terasa kepala dah benjol.. sakit jugak tu. Yang aku kelakar dia cakap tengok atas,  kipas tu macam bergerak nak ke rumah jiran sebelah.  MIL aku ni bukan apa... hari Rabu kot dia kena check darah ..so pantang la makan sebab takut gula naik. Pantang punya pantang..ni haaa kesannya..TerPitam plak.. Ni la akibat terlebih pantang.

Malam tadi lepas Magrib baru gerak balik Kajang... Prihatin sungguh anak aku..

Bah.. cepat balik ..nak tengok masak masak..

Baguss Bang.. Wakilkan Ibu yo... Kalo ibunya yang cakap suruh balik cepat si Apaknya tak berapa nak jalan..Buat dengar tak dengar jer. Takper ..tunggu turn balik klantan... aku nak buat pekak 4 kali ganda dari badak.

Bukan masak masak Bang... Masterchef...

Itu pun aku dah warning dia.. balik awal sket  kanda yer...dinda penat..nanti nak kena iron baju lagi, lipat baju budak ni lagi... lipat baju yang pending 2-3 hari lepas..bla..bla bla.. takdernya dia pedulik.... terlepas lagi la Human Target aku. Nasib baik ada anakanda yang memahami. Dahla memahami ..bijak plak tu..hehe...puji anak sendiri ok...

Naumi..bilik tidur...yer kan bu...

Cepat cepat belek kamus 4 bahasa tu.. check balik bilik tidur dalam bahasa arab apa,.

aa.aa yer la bang... pandai Abang.. Ibu pun tak tahu...

(kasi up la sket..puji takper biar melambung)... sampai kembang pun takper.. effect dia nanti mesti positif...

Kukus..Grill..Panggang..Kukus..Grill..Panggang...KUKUS..Part chef mat salleh tu kerut dahi tu la part yang dia paling suka tengok. Ntah apa apa la anak aku ni. Tapi takperla.. aku lagi suka. Atleast takder la aku nak kena berebut channel ngan dia setiap hari..

Gambar dicuri dari forum cari.. Matila kalo otai sana dapat tahu ni.. Mintak izin yer..

Malam tadi korang ada tengok tak. Kesian Hafiz kan.Tersingkir dalam keadaan yang memalukan. Takder integriti langsung mu ni apihhhh... Malu wey.. terdesak sangat nak menang sampai nak kena menipu ker?.

Patutla aku macam pelik tengok dia hidang 3 biji cupcake tu. yang herannya 2 biji jer berhias cantik..1 biji letak macam tu jer.. Pastu yer yer suruh chef rasa yang tak berhias tu. Kejutan apa ni.. Lagi satu kalo korang perasan masa juri umumkan yang dia dapat tempat ke-2, perasan tak..senyum macam terpaksa jer kan?.. takder napak hepy sangat bila dia dapat no2..Mau nak hepy kalo ko main tipu.

 Pun gambar dicuri dari AstroGempak.. Hafiz dibarisan  no3 dari depan...

Well biasa la..macam tak tau plak kan? MCM 2 ni kan penuh ngan drama. Kalah AF. Memang drama betul la malam tu.. Rupanya cupcaked dia tak masak, nak tak nak kena hidang jugak la... so masa tengah kemas kemas tu kan sejam diorang break untuk kemas kemas dapor tu..haaaa masa tu la sempat lagi dia bawak keluar balance kek yang dibakar tadi ganti dengan kek awal tadi. Sempat ko buat magic yer. Kamera kiri kana belakang depan atas bawah pun ko sempat yo... Takut sangat cupcake dia tu kena reject. Walhal ramai lagi kawan dia yang lain tu hidang cupcake yang tak masak. Paling kesian Fizuan punya la.. Cupcake Mendap.. Kalo aku kan, aku kasik tukar sket nama "Bantat Cupcake". Lagi komersial nama cenggitu kot.

Tiada jalan singkat untuk berjaya.

Wassalam..

Thursday, October 11, 2012

Kantoi

Assalamualaikum........

Bestnya pagi ni .......... tenangggg.....relexxx...santaiiii..... Boss-boss kat belakang i ni tgh bz kat production... Budak production la yang menggelabah sekarang ni..haha.

Sebab di atas adalah menjadi salah satu sebab kenapa aku masih boleh stay kat sini wolopun gajinya tak seberapa. Erkkk?....Oh my Englishhh..Lamanyaaa hampir 13 tahun aku kat .. Mungkin nasib aku baik kot sebab dapat boss yang jenis coolllll manjangggg. Bos kecik santai jerrr... ngammm boleh masuk.. Boss besar plakk coolllll giler..ko bagi form cuti 3 kali dalam sebulan pun dia sign jer...gerenti punya la. Cantik, paling tidak pun pun boss kecik yang kena bebel.... Matila la kalo kroni dia baca blog aku.

Ok la... nak citer ni. Hari Isnin lepas, aku kantoi ngan MD. Meja aku ni betul betul depan pintu utama tau. Supplier, customer, guest yang ntah dari mana mana, mat peon semua kalo masuk Admin mesti ikut pintu depan meja aku ni. Ntahla..nasib tak baik aku kot..Masa aku sumbat masuk mulut biskut HupSeng tu masa tu jugak MD bukak pintu. Mungkin masa tu dia ada jumpa sesaper kat lobby kot. Masuk-masuk jer terus terpandang mulut aku yang tengah mengigit biskut Hupseng. Aku blom pun sempat telan tau..Aku tak pasti dia pandang ker idak.. yang pasti secara automatically biskut yang ada kat dalam mulut aku ni jatuh ke riba. Tapi blom berderai. Hehe. Kantoi.. makan time kerja. Ekceli boleh ajer nak makan tu..tapi silap parcaturan plak  Timing tak betul. Tapi kan aku rasa dia pura pura tak nampak kot. Sebab muka dia selamba jer.. Aku yang terlebih nebes. Mana la tau lepas ni sampai caution letter.
 Penyelamat dikala kebuluran...Kan sekarang ni kantin dah takder.. lagi la kebulur tahap jingga...

Eh.. semalam korang ada tengok tak MCM 2. Telson keluar kan?. Elok la. . Kalo dia tak tersingkir malam tadi aku nak hantar email kat Astro bagi suggestion supaya peserta MCM 2 nak nak Ah Hong ngan Telson tu dibekalkan dengan tuala GoodMorning sorang satu. Buat lap peluh.. Ah Hong tu 2 helai pun tak per..sangkut kiri kanan bahu. Tapi Ah Hong tu kira ada kelebihan la jugak sebab dia ada jugakla skill memasaknya. Tengok nasi ayam dia semalam..fuhh...berselara, telan air liur.

Lambaian selamat tinggal seorang ketua yang lemah....solly yer Telson.....

Ok la.. nak sambung buat kerja plak...sembang lain waktu la yer. Modal sekarang ni mastercep jer la...Mesti nak kena selit jugak sebab aku takder geng nak bercerita. Tu sebab aku tercurah sumer perasaan tu kat sini.

Wassalam..

Wednesday, October 10, 2012

Master Chef Malaysia 2 (MCM 2)

Assalamualaikum...

Aiyorkkkk....Tetiba i teringat... entry auto publish i dah habis loooorr. Dah takder dalam list menunggu. Tu la leka sangat duk melayan MCM 2 kat Forum Cari. Macam orang gila..gelak sorang sorang. Korang layan tak MCM 2 ni?...

Ekceli i ni mula mula macam tak best jer tengok..ahhh malas la nak layan..ntah apa apa jer... tapi dah lama lama tu macam addicted la plak.. peserta peberet saya Che'Lah. Takkan i nak minat Ammar plak kan?..nanti kena cop popuan tak sedar diri plak......

Afundi Che"Lah Yess. Mungkin faktor umur buat saya menyokong Che'Lah kot. :)

Perasan tak, Che'Lah ni ada iras pelakon Kasmadiana kan?..adik bradik kot...

Jujur aku cakap mula mula tengok CheLah ni macam....

"eeeeeeeeee..orang tua tak sedar diri..gedik, dah la tua..perasan cantik. Reti ke masak ni"

Lama lama bila tgk dia beraksi depan kemera boleh tersuka la plak. Kamera pun asyik pokus kat dia jer. Memang la dia gedik,,tapi gedik dia tu jenis gedik yang real ok...tak fake @ buat buat macam setengah peserta lain.. Aku pun tak tau motif aku minat dia tu kenapa. Yang paling tak boleh blah bila dia cakap dia nak buktikan kat penonton yang dia ni pandai masak, pandai jaga anak dan beriman... Tang beriman tu yang paling klakar. Geli ketiak aku dengar statement macam tu.

Korang pun mesti ada peserta peberet korang kan?.. ke korang langsung tak layan MasterChep Malaysia  ni. Tapi memang aku sokong pendapat Abang Nara, peserta MCM kali ni lebih banyak drama dari session sebelum ni. Macam macam peel sorang sorang. Mulut memasing tak der insurance Hazabedah.....Nasib baik Atikah dah keluar. Ehhh.. ada peminat Atikah ke kat sini.


Tapi kesimpulannya aku nak sangat Si Izyan ni menang.. Pin Kebal dah dapat yo.. Kita tunggu..sapa yang bakal di nobatkan sebagai MasterChef Malaysia 2. Paling best masa dia lawan ngan Chef Mail hari.. Enjoyyyy jer tengok.


Afundi Izyan... Full Stop.

Wassalam..


Tuesday, October 9, 2012

Tak Sangka Pulak...

Assalamualaikum..

Selama ni kan aku tertanya-tanya... saper readers yang datang dari negara omputeh sana...sebab setiap kali aku tgk overview kat stat mesti tak pernah termiss wolopun satu hari readers dari sana...wow... budget hebat.. puiii...

nak jugak tayang sini statistik readers blog i yang tak seberapa ni... puiiii...

Semalam sudah terjawab.... Memang tak sangka plus terharu... bangga tidak sama sekali. Tapi aku pun tak pasti dari mana si Allison ni datang.


Alamak.. kecik sangat ke...... Tapi boleh baca la kan? kalo tak boleh korang tekan jer kat pic tu...and cuba zoom in.

Aku agakla mesti dia pening pening lalat bila entry aku yang pasal Parenting Tips | Anak Suka Memanjat tu  di translite kan balik kat goggle.

Anyway.. thanks a lots for Allison Morris..

Monday, October 8, 2012

Segalanya Sudah Berakhir

Assalamualaikum..

Maaf yer korang.. kalo korang baca entry pasal ikan percik tu macam pening-pening lalat. Ekceli entry tu sumer adalah auto publish. Mana lah aku ada masa nak ngadap blog doploh4jam. Lately ni bz sket. So tak dapat nak sajikan cerita yang fresh fresh untuk readers.

Pagi tadi dapat email dari Admin.
Alahai.. baru jer duk ngumpat pasal orang kantin ni tetiba dah buat hal balik. Macam tau tau jer aku duk bercerita pasal diorang kan... takkan diorang baca kot... mustahil mustahil. Tapi aku tak terkejut pun.. sebab sebelum ni 2-3 kali dah kantin ni tutup tetiba suka hati mak pak dia tanpa sebab. Kita yang kerja duduk doploh4 jam ni takper, takder effect sangat. Tuuuuu budak budak production yang kerja berdiri.. jalan mesin... ketaq lutut wey kalo tak makan.

Yang menjadi tanda tanya sekarang ni pihak Admin pun tak ada jawapan untuk kes ni. jeng..jeng..jeng. Pagi tadi baru aku publishkan 2 komen pasal masalah kantin ni..

Baru jer nak balas balik komen kat atas tu ... tapi alang alang dah jadi kes macam ni aku jawab kat entry terus jer la. Puas hati.

Ekceli malam tadi budak-budak kantin tu dah hangkut sumer barang diorang blahhh macam tu jer. Macam penyamun diorang ni, dengan rak rak, tong gas sumer dia hangkut sekali.... Hangin sungguh budak HR tu. Korang rasa patut ke tak patut diorang blah macam tu. Dah la tengah malam, pastu tak bagitau plak, pastu siap hangkut barang kompeni skali. Apa lagi jadi kes polis la pagi tadi. Macam tak profesional jer owner dia tu kan? Wey..blah la wey.. orang call tak nak angkat..pengecut. Tadi kan aku pasang telinga jer masa budak HR tu call si owner tak guna tu la... Boleh tahan soal jawabnya... biasala..mana nak ngaku kesalahan sendiri..walhal dah sah sah budak dia cabut lari tengah malam buta. Aduii..aku yang dengar ni tumpang pening.

Jawapan untuk Nana.
Ikutkan hati nak jer suruh si Nana datang ganti.. Nak ker? Bawak amar skali, buai sumer hangkut...sambil masak sambil layan Ammar.. Mampu?.. Kalo dia masak mesti best..hari hari menuny mesti ada tempoyak..hehehhehe...sedapppppp.. Abg Lan jadi boss....okey?.

Untuk Naem..
Memang gangster betul la Naem.. sebab hangkut sumer barang barang tengah tengah malam buta... Pepagi check dah kosong kantin... Hebattt... Gangster dari Lombok gamaknya.

Wahh..tajuk kemain gempak lagu Shidee kan.. Almaklum la i kan otai Sinar FM...Layannnn....Korang kalo baya baya aku mesti layan lagu lagu cenggini kan? ... Gila feeling kalo dengar lagu ni tengah tengah malam..

Ada ke korang kenal saper saper yang jujur ikhlas nak meniaga... Moh la.. hantar la proposal ke sini...

Sekian..
Wassalam.


Lauk Kegemaran

Assalamualaikum......

Hari ni rasa macam lambat jer jam tu bergerak. Perut plak tetiba lapar bila terjumpa pic ni kat folder minggu lepas punya. Aduiiiii......meruntun ..rasa macam berjalan pun nak patah lutut ni. Lapar sesangat.

Ya...Ikan percik adalah salah satu daripada lauk kegemaran saya. Salah satu tu.. maknaya banyak lagi la makanan kegemaran saya yer.. Nampak sangat aku kuat makan. PeLaparrrrr... Wolopun rupa buruk tapi percaya la..sangat sangat sedap rasanya...

Wak,,,sedap tak ikan percik tu...rasa macam Ma buat tak?
Sedappppppp.........

Sedap ajer la si tukang makan... kan cakap tak sedap takdernya lepas ni aku nak membakar bakar ikan. Tengok la tak caya.

Dalam setahun 2-3 kali jer boleh buat percik ikan...satunya sebab ikan lolong aka ikan Uji rashid aka ikan Rafeah Buang ni susah nauuuu nak jumpa... Dalam tahun ni kali ke-2 aku jumpa kat kedai Acheh. Memang ikan ni bermusim ker. Susah sangat nak jumpa ni. Ikan lain memang banyak tapi sangat tak sesuai untuk di buat percik. Itu sebab kalo ada ikan ni baru aku buat percik. Pernah gak buat ngan ikan lain Tak masuk wey..tak sedap. Hari tu aku beli sekilo jer pun.. dapatlah 6 ekor. 4 ekor aku percik..2 ekor aku simpan..nak goreng bodooo jer. Tabur garam saja pun sedap...

Mak aku kenal sangat ngan selera aku. Kalo aku nak balik mesti dia percik ikan. Kalo ila yang nak balik mesti dia goreng sotong. Anak anak lain aku tak tahu. Yang aku perasan ni jer la. Nanti kalo adik aku yang kat Serawak ni baca mesti dia kata...

Yer la... Ma kan saye (sayang) ko mu.. mu kan anak sulung....

Itu jer la modal dia.. Aku pun tak tahu yang anak sulung ni akan jadi anak kesayangan. Dia tak tahu yang anak bongsu ni percentage untuk menjadi anak kesayangan lagi tinggi. Ekceli mana ada mak yang suka bagi bagi kasih sayang mereka. Cuba tanya ibu ibu yang ada kat dunia ni...Positif weyyyy...positif. Semua kasih sayang di bagi sama rata. Bila terlalu kuat berfikir... maka banyaklah fikir yang bukan bukan.

Sedappppp kan.. Kena plak celur pucuk paku lawan ngan budu.....

Saper nak resepi ambik sini. Kat sini susah nak bakar bakar ikan ni..
Kalo kat kampung best...berasap satu dapur.. takder jiran sebelah nak heran...kalo kat sini..ermmmm..heran kot orang sebelah.. naperla kuat nau asap kat umah cikanie nih....sudahnya bakar atas ceper jer la...

Wasaalam..

Friday, October 5, 2012

Cakap Salah..Tak Cakap Salah

Assalamualaikum...........

Masalah kami ngan pihak kantin kat sini tak pernah nak settle settle.. Dari dulu sampai sekarang masih dengan masalah yang sama. Tak silap aku ini kali ke-3 bertukar owner. Kalo yang dulu-dulu ok jer makanan dia. Tapi sejak bertukar tangan ni management kat sini belom jumpa lagi solution untuk semua masalah yang timbul.. Tak paham... sebelum dapat tender...wahhhh bukan main sedap lagi makanan ko..sekarang hampessssssss....bontot ayam pun boleh tak dibuang taik minyak dia.. Hari tu jumpa kayu warna merah dalam lauk...yang pasti itu bukan kayu manis ok. I kenal.

Ok... pasal masalah kantin tadi....Bila kitorang mintak suruh tukar menu marah plak ....siap report lagi dekat HR kata budak budak kat sini sesuka hati mengarah diorang suruh masak itu ini. Habih..kalo dah berpuluh puluh kali cakap tak jugak reti reti bahasanya....Baca kat bawah kalo tak caya. Wahahhh pandai bigboss haprak tu melenting.....


Dah ko goreng tempe hari hari , tekak kitorang dah kembang ok..... nak gak sekali sekala merasa pisang goreng ke..keledek goreng ke.. Okkk...lepas tu diorang goreng la pisang uolssss...baiknya....ikut permintaan operator...akan tetapiiiii.....mahal nak mampus... korang boleh bayang tak..pisang sebijik sebesar 2 jari boleh belah 3......sebijik tu jadi senggit la, means dalam sesikat pisang dia boleh untung 10 11 henggit. Kes naya kan? Betul betul mencekik darah ni.

Belom masuk bab rasa lauk pauk dia lagi...Ya Allahhh...Hazabbbb..... aku lebih rela berlapar dari makan masakan jejantanzz itu. Geliiiiii.. Petang punya menu, korang pernah rasa tak tauhu goreng bersumbat bihun, sure lah bihun tadi yang saki baki pagi tadi ok. Eeeeee.aku rasa bila depan diorang nak jer aku bukak kuda kuda..lipat kasi mampat.....peram jadi tauhu busukkk sumer sumer orang itu.
Itu sebab aku boleh buat koleksi kupon sekarang ni. Kat tempat kerja aku ni managment baikkkk sangat sampai bagi kupon 2-20 sehari. Diulangi 2-20 sen sehari. Aku nak tanya koranng..2.20 sen ni apa yang korang boleh makan?..Untuk pagi jer boleh la...lunch tak payah, petang pun sama, dah kena guna duit sendiri. Itu sebab aku cakap yang management kat sini adalah antara management yang berkebajikan terbaik pernah aku jumpa. Huhhh..

Tapi aku tarak hal punyala..sebab aku bukan jenis yang suka makan kat kantin pun.
Sampai satu tahap...Operator dah tak tahan sangat..diorang complain ikut kaedah baling batu sembunyi tangan. Macam mana tau?..cara ni klasik sket. Diorang letak kertas kat dalam pinggan yang dah habis makan tu. Jadi masa nak basuh pinggan tu mungkin diorang terjumpa la... Klakar plak.. Pastu kitorang dapat plak mesej ini..

Marah plak cowok cowok ganteng n cewek cewek manis itu. Habis kalo di komplen kamu terus boss kamu serang HR sini...Cakap salah...tak cakap lagi salah....

Habis tu camner?..apa kitorang boleh buat lagi..cer citer..cer citer
Wassalam..


Thursday, October 4, 2012

Cara Buat CPR

Assalamualaikum....

Nak share dengan readers semua. Camner cara nak melakukan CPR. Agak-agak kalo korang ahli pertolongan cemas yang sah berani tak korang buat CPR. Katakan kat situ dah takder orang lain. Mangsa tu plak suami anda ke anak ke mak ke ayah ker?.. boleh tak korang buat?.. ataupun korang sanggup tengok diorang rebah depan mata?

Ingat.. mangsa hanya ada 4 minit jer untuk hidup. Lebih dari 4 min oksigen tak sampai ke otak..HABIS. Takkan kita nak tunggu ambulance sampai..buat ke jalan jam.. sekalipun nak tunggu ambulance sampai, sempat ke ambulance tu sampai dalam masa 4 min.

So apa salahnya kita ambik tahu benda benda yang basic yang perlu kita tahu. Sekadar buat syarat dan boleh kita gunakan masa kecemasan tu nanti. Just tekan cium tekan cium jer..tekan dada sebanyak 30 tekanan (30 X) pastu cium bagi udara sebanyak 2 x,,pastu ulang balik benda sama sehingga ambulance sampai.. senang jer kan. Ker korang sanggup tengok diorang tercungap-cungap depan mata korang sampai habis nyawa..sanggup?. Kalo tak sanggup sila baca entry ni sampai habis...

Pernah tau jadi kes ..suami isteri main golf sama sama..tetiba si suami sesak napas..takleh bernafas..isteri panic…nak buat CPR tak pandai. Tapi si isteri tu bijak sket sebab dia ambik pengepam tandas buat tekanan dada kat laki dia. Alhamdulillah..selamat…. bila ambulance sampai diorang mcm tak percaya yang lelaki itu boleh selamat. Sebab kalo kebanyakan kes, mangsa dah tak boleh di selamatkan

Ok.. apa yang korang perlu ingat adalah DR. CAB (doktor teksi)

D for Danger. 
Firstly korang kena pastikan tempat atau kawasan sekitar mangsa tu tak membahaya kan magsa dan diri anda. Kalo ada bahaya, alihkan mangsa ke tempat yang lebih selamat. Contoh kalo mangsa kat tengah tengah highway , eksiden kereta..takkan nak buat CPR kat tengah jalan tu.. mesti kena alih la kan..logiknya la. 

R for Response 
Bila korang dah pastikan tempat tu selamat untuk buat CPR ok.. boleh teruskan ke step ke2 iaitu response. Tepuk bahu,,,tampar pipi ker.. tanya dia sedar ke idak…cakap kat dia korang nak buat CPR kalo orang tu korang tak kenal . Kan tak pasal pasal korang kena sue plak atas tuduhan meraba..hehe.. kalo korang kenal ok la.. just cakap yang kita nak tolong dia. Pastu bila dah dapat response dari dia.. panggil seseorang untuk call ambulance atau kalo kat area situ ada AED suruh sesaper sajer yang ambik. AED macam shock tu la..bukan culture shock..bukan…..alaaa yang tampal kat dada guna karan tu.. biasa kat airport jer ada… KLCC ada gak kot.. kat tempat lain jangan harap dapat jumpa kecuali kat spital .


C for Chest Compression 
Bila dah dapat respon mulakan dengan buat tekanan dada 30x.. Tangan kanan letak kat atas tangan kiri. Tak kirala, kiri atas kanan punggg boleh..Cara kena betul. Tempat nak tekan jugak kena betul. Jangan tekan perut sudah . Kalo nak rasa muntah orang..silakan.. fadan muka.



A for Airway 
Bila dah habis buat tekanan dada sebanyak 30X maka lepas tu korang kena bukak saluran pernafasan dia. Firstly korang kena angkat atau dongakkan kepala mangsa sebab nak kasi senang udara masuk. Bila dah dongak kepala tangan tu plak nak kena tekan dekat kepala..


B for Breathing 
Bila dah buka saluran pernafasan, tangan dah tekan kepala mangsa maka bolehlah cium mangsa itu. Bukan cium stim tau..cium untuk bagi udara bagi nafas . Tiup sekuat sekuat hati biar udara masuk dalam paru-paru dia. Kalo korang rasa geli boleh guna plastik ke apa apa yang boleh. Tebuk la lubang sket kat bahagian mulut. Tiup sebanyak 2X… Teruskan buat CPR ulang dari C A B.. sampai la ambulance sampai.


Kalo ada AED lagi bagus lepas cium korang boleh bagi shock… kalo ada la..


Kat mesia ni jangan harap la. Kalo ada pun kat airport jer la.. KLCC also… tempat lain maybe ada tapi aku tak tau. Cara nak buat AED tu boleh rujuk kat mesin tu…mesin tu la yang akan bagi arahan nanti. Pastikan anda bagi shock kat tempat yang takder bulu yer. Hehe. Yang penting atu nyawa akan selamat … bayangkan… Kalo mangsa mati pun family mangsa takkan boleh sue anda sebab anda dalam lindungan Good Samaritan Law. Tau menatang apa tu…?..takyah tau la..cukup tau cara nak selamatkan orang jer..


Gambar kitorang training hari tu.. dan mangsanya pulak adalah...tu la...5-6 orang yang tergolek kaku dengan separuh badan jer tinggal. Eksiden mungkin kaki putus..mau kena bantai ngan tanker ni.

Best sangat.. banyak ilmu yang dapat.

Dan sekarang saya adalah salah seorang first aider yang sah. Tapi sampai 2014 jer la. Kalo rasa nak sambung lagi boleh carik ASEC tu balik dan bayar ribu riban lagi... Tapi aku ni company yang bayar. Itu sebab la kalo saper yang nak ngelat dari join training ni aku cakap rugi. Bukan senang tau...ilmu dapat..duit jimat..apa lagi?.. ini tak kalo nama terpilih join kursus..ada jer alasan..MC la..BZ la..manjang bzzz.. ngalahkan chairman....hehe...larikssssss...

Lupa nak cakap..cara ni hanya untuk orang dewasa sahaja. Untuk baby lain tau..kan kalo korang buat cara ni kat baby mau pecah dada baby. Untuk baby lain cerita. Kalo ada gambar nanti aku cerita.

Wassalam..

Wednesday, October 3, 2012

Sambung Cerita Ahad

Assalamualaikum..

Tak habis habis lagi cerita weekend lepas. Nak sambung sket jer. Kebetulan gambar ada kan..soooo apa salahnya aku terjemahkan menjadi satu cerita. Harap korang jangan boring plak.

Pagi Ahad dalam kul 8am mak aku call...

Mak: Bila adik faizal meninggal...
Aku : Haah..Innalillah.... Bila meninggalnya?

Aku plak yang tanya mak aku. Sebab aku balik malam tu pun Faizal (laki Ila) baru nak gerak pegi spital tgk adik dia. So aku pun tak tahu menahu pagi tu. Adik aku pun satu hal. Bukan dia nak bagitau pun. Yer la.. mungkin taknak menyusahkan kitorang, susah susah datang sana kan?.. Lagipun dia meninggal kat hospital.. Soooo diorang dah siap mandi, semayang jenazah kat sana terus. Bawak balik untuk kebumi yang dah siap jer la.. Dalam kul 9 aku call Ila tanya sumer...masa tu katanya baru jer dia balik dari kubur.. dah kebumi.. Alhamdulillah... lancar urusan tu semua.

Soooo...kitorang pun takder la nak bergegas ke sana sebab dah plan nak balik tgk Abah si Ajeed ni. Hari minggu ni baru ingat nak pi sana ..Melawat mak si mati. Mak aku pun ingat nak datang sini...so alang alang sekali jalan jer la. Ada kawan best sket.

So pagi tu kami terus balik Klang...

Kebetulan plak FIL aku pun  tak berapa nak sihat lately ni. Tertangguh tangguh nak balik tengok dia. Nak dijadikan cerita tengah bulan 9 hari tu dia jatuh motor. Orang tua korang paham paham jer la... badan pun bukan larat  lagi. Tambah plak terjatuh dari motor masa angkut barang berat, jadi kondisinya dari hari ke hari bertambahlah buruk . Nak nak plak dia mengadu kaki dia macam kebas dari pangkal paha ke lutut. Risau jugak....sebab takut effect pinggang ker tulang ker apa ker..Kadang kadang datang sakit pinggang tu memang tak tertahan sakitnya. Ubatnya makan ubat tahan sakit jer la...Nak makan ubat tahan sakit banyak banyak pun tak boleh kan.. Ubat ni bahaya kalo ambik kerap sangat.

Ntah la.. sekarang macam macam hal timbul. Tak boleh nak salahkan sesiapa. Stop la citer bab bab tacing ni. Sambung kisah hepy sket.

Keghairahan Hafiy ngan Hadif bersambung kat sini plak. Part Selayang dah habis. Part Klang plak. Kalo balik Klang biasa dia takder geng sangat. Taring dia hilang kejap kalo balik sini.Kesian Abang yer. Geng ngan adik jer la. Dia pun biasala.. kalo orang tak nak geng ngan dia, mula la dia nak memberontak...konon nak ambik perhatian. Nak lepas perasaan ketidakpuasan hati dia tu.
Taiko budak ni la.... Anak abang Ajeed yang tinggal selang sebuah rumah dengan PIL aku. Kesian taiko..asyik kena marah jer. Buat tu kena marah, buat ni kena marah, ke dapur kena marah, ke depan kena marah. Kekadang bukan kesalahan dia pun dia jugak yang kena tanggung...hehehe.. Hero biasa la kan.. oooooooo..dah ada kawan ko nak nyombong yer. Kadang kesian gak tgk Hafiy..ngikut jer bontot mana dia pergi.. Nak berkawan.. tapi takder di herannya...Penat sangat la tu.. sampai tak terkata... termenungggg sajork.
Geng baik dia yang ni.... Diorang kerap balik.. Kami kan jauh sket..balik pun kekadang 2-3 minggu sekali. Mana diorang nak rapat sangat kan.. Tapi alhamdulillah la..Hafiy dah makin pandai bawak diri. Paling tak pun kalo dia tak puas hati takdernya dia nak mengamuk ngan orang tu. Yang jadi sasaran sapa lagi ....aku la. Tempat dia lepas perasaan. Ermmm...budakkkk layankan ajer.
Yang ni Hero Teluk Gedung... Memang cukup tak sebulu ngan Hafiy. Haishh..budak..budakkk... kecik kecik dah pandai perang psikologi nih. Siap pakai blusher lagi nak main badminton. Muka putih... sekali kena panas.. hambik...merah merah habis satu muka

Dalam pukul 6-30 akak Ajeed yang kat Teluk Gedung tu berangkat balik. Tinggal kami jer lagi. Diorang bermalam rumah PIL aku malam minggu tu. Tu sebab awal lagi dia dah cabut. Mau taknya...kasut anak tak berbasuh, baju skolah pun sama... kain menimbun nimbun....paham sesangat la.


Bila semua dah balik baru la tenang sket budak berdua ni. Takder la macam ribut sangat. Lepas Maghrib baru Ajeed angkat punggung nak balik.. Dia tak tahu kain dah membukit menunggu aku kat rumah nun. Saborrr jer la. Tapi untung jugak AJeed balik Ahad tu , dapat jugak dia urut urut kaki apak dia. Katanya tahan sket Ajeed urut. Mungkin sebab sentuhan tangan anak jantan dia... sakit sakit yang sket sket tu hilang. Ajaib kan?... sentuhan kasih sayang mungkin... Aku cadang nak ajak dia datang rumah jer.. malam malam boleh Ajeed urut.. Tak nak plak...Mungkin dia akan rasa boring kot bila kami keluar bekerja. Tapi at least malam tu Ajeed boleh tolong urutkan... Takper la.. paham..paham.. mungkin dia tak selesa kot..

Harap harap takder apa apa la lepas ni ....Lagipun dia tengah berubat dengan sorang wak ni.. sudahhhhhhhhhh. Kisah mistik plak yang datang,....
Aduiiiii..

Wassalam.....

Tuesday, October 2, 2012

Cerita Sabtu Lepas

Assalamualaikum...

Cerita Sabtu yang penuh dengan warna warni. Tak sangka dalam keriangan di malam Sabtu tu... pagi Ahad dapat berita yang menyedihkan. Ekceli nak bercerita pagi ni pun ambik mood dari semalam lagi... tapi tak lepas lepas jugak. Akhirnya siap jugak entry pasal ni pagi ni.

Pagi sabtu tu aku ke rumah Ila, Slayang sana nun. Macam biasa la.. Kalo ke sana aku mintak Ajeed yang hantarkan pagi tu pastu malam nanti dah habis kerja dia ambik aku balik. Ekceli kesian gak ngan dia sebab nak kena hantar dan ambik balik..yer la..Kajang Selayang bukan dekat woiii..dengan jalan jem lagi..Lagi satu tempat kerja dia kan kat tengah tengah jadi route dia Sabtu hari tu lebih kurang gini la  Kajang - Slayang - Salak South - Selayang - Kajang. Itu sebabla kalo aku ajak ke Slayang mesti stress giler muka dia.. tambah plak ngan jalan jam. Aduiiii bebel jer la sepanjang nak ke Slayang tu. Bebel bebel dia pun sampai jugak. hihi. Tu sebab la kalo aku request suruh dia hantar sana mesti dia moody moody ala manja gitu. Nasib baik nak jugak dia hantar  sebab apa tau.... aku speku dia nak lepak lama lama kat rumah mak dia Ahad besoknya tu... sebab dah plan Ahad pagi balik rumah mak dia plak.... :)

Jangkaan aku tepat.. Ahad tu kul 9 baru sampai rumah.. memang kaw kaw dia berhepian kat rumah mak dia.

sedap giler cheese cake oreo yellokitchen ni...siyessss.. mewah ngan buah buah segar plak kat atas...

Sambung balik cerita Sabtu lepas. Ila suruh datang sebab dia cadang nak beli kek sambut bufday Aqil. Bufday Aqil nya 22 Sept hari tu. Kira dah lepas la. Sooooo dah alang alang beli kek cantik katanya apa salahnya jemput si Hafiy n Hadif skali. Walhak kek jer semata. Pastu dia buat agar agar roti yang tak berapa nak menjadi. Ok la khennn ... pestime buat sebab katanya makan yang aku kirim hari tu sedappppp...

Macam yang di jangka la diorang berempat...pantang jumpa... seminit tak reti duk dendiam.. Ya Allah...aku perati dari start jumpa sampaila ke tengah malam kitorang nak balik... seminit pun tak stop main. Pening Ya Rabbi. Choppp.. lupa.. diorang senyap kejap masa Aqil nak potong kek. Masa ni masing masing claim kek tu diorang punya. Paling ketara Hadif. Sebab lokasi yang dia pilih betul betul depan kek tu.
Dah la claim kek tu dia punya, boleh plak dia pandang kat bufday boy tu macam pelik sangat  sangat ngan Aqil sebab over acting kat depan kek dia...kononnnnn...

Alhamdulillah....tenang sekejap rumah Ila bila masing masing khusyuk makan cheese kek nih. Memang kek tu betul betul sedap... Budak apa lagi kalo cheese  ni. Memang kegemaran diorang la. Tapi yang licin dulu buah kat atas tu. Sekejap jer aku tengok kek tu dah togel. Dah takder rupa kek. Masing masing kutip buah anggur , kiwi n strawberry kat atas tu.
Lepas makan diorang kembali mengganas... jumpa gunting kat mana ntah. Habis satu bijik buku di gunting..Pastu paling best siap boleh tampal kat dinding rumah lagi. Feeling kreatif artistik la sesangat. Lantak la korang .. janji perut masing masing kenyang. Malam tu rumah adik aku berubah suasana.... dari sebuah kondo mewah hehehe kepada tongkang yang pecah di landa ombak tsunami...
Dah agak agak tengah malam... masing masing dah kehabisan minyak...So baring baring la plak.. tapi tetap ganazzzz....Buktinya ...tgk perempuan kat depan tu...
Dan di masa ini jugak adik ipar si Ila yang kena admit kat Hospital Selayang bertarung dengan maut..Sebab dalam kul 2-30 pagi pihak hospital telefon laki dia cakap yang adik ipar dia dah takder. Meninggal. Dia pergi dengan tenang mengadap Penciptanya. Masa ni takder saper yang teman dia kat spital. Sebab doctor cakap dia dah beransur pulih sehari sebelum tu. Rupanya dia sihat sebab nak menyedapkan hati orang orang sekeliling dia.

Aku gerak balik ke Kajang dalam kul 12am.. Kul 1 gitu baru sampai rumah. Masa Ajeed datang nak ambik aku tu dia terserempak ngan laki Ila. Katanya dia nak ke Hospital tengok adik dia. Ntah kenapa dia tak terus pergi sana. Melencong ke tempat lain dulu rupanya. Pukul 2-30 tu terkejut la dia bila pihak hospital cakap yang adik dia dah takde. Innalillahhiwaiinnailaihirajiun.Sedihnyaaa... sebab arwah ni bukan macam kit tau.. dia anak istimewa. Jadi sah sah dosa pun takder. Sebab tu tuhan ambik dia dengan cara yang mudah. Tak menyusahkan saper-saper.

Sesaper yang baca entry ini sudilah kiranya korang sedekatkan Al Fatihah untuk arwah adik ipar Ila ni. Moga dia tenang di sana dan di tempatkan di kalangan golongan yang terpilih.

Al Fatihah..
Amin...
Wassalam...