Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Wednesday, December 26, 2012

Chicken King Sek 7

Assalamualaikum...

Semalam memang bantai makan cukup cukup.. Tengahari tu dah tapau kat JM Beriani. Seumur hidup semalam baru makan nasib beriani paling sedap. Sebelum ni tak pernah try..semalam baru rasa... Sedappppnyaaaa... Nak lagi?

Ekceli semalam cuti krismas plan nak balik melawat orang tua Ajeed. Biasala kan...hujung bulan ni tugas Ajeed menghantar duit pencen. Bulan ni kitorang plan hantar awal sebab minggu depan kami tak boleh balik. So semalam dah alang alang balik..bawak la sekali duit pencen my PIL. Biasanya kalo balik sana kitorang takkan bagitau. Sebab apa tau...kesian ngan mak aku tu. Dah tua..nanti kalo dia tahu anak dia nak balik mesti susah susah berpenat lelah masak kari..kalo tak kari masak lemak. So..jalan terbaik adalah..sampai Shah Alam baru call. Gitulah kami setiap kali balik.

So sepanjang balik Klang otak ku kemain ligat.. apa nak makan...ermm..apa nak makann.. Di saat akhir datang idea nak makan beriani la pulopss. Terus goggle cari nasik beriani sedap area Shah Alam.. Yang jumpa adalah JM Bariani Seksyen 7 Shah Alam sana nun..Apa lagi zassssss Ok jumpa, lokasinya dekat area Jakel..Giant..serba serbi ada sana. Radiusite pun aku jumpa kat sana. Butik baru buka kot.. Fareeda..Alyaa.. semua adalah. Ko nak apa?..sumer ada kat sini.

So terus masuk ke Seksyen 7 sebelum masuk Klang. Senang jer nak cari kedai dia. Tapi ada sedikit jem uolss.. Ramainya orang nak menhabiskan duit. Parking takder. Ada plak yang selamba badak parking kat selekoh. So kitorang parking betul2 belakang kedai JM tu.. Parking kat belakang dapur la kiranya. Pusing depan seround nak masuk kedai tu.

Tunjuk tu tunjuk ni..nak tu tambah ni RM55 cik......Mahal siot.
Tapi takpe.. kata nak try kan? RM55 untuk Nasik 3, Ayam 1, Kambing 2
Tapi bebbb....makan sedap.. so berbaloi bayar 55 henggit untuk sekali makan tu.
Kambing dia lembut giler,,, tu yang best..

Sebab faktor kerakusan..maka gambar food tak sempat nak ambik.. Maklumla pagi tak ambik breakfast. Kuar rumah perut kosong. Dalam pukul 6.00pm kitorang kuar balik ke Kajang.. Kebetulan Boss plak ajak pegi menghabiskan duit kat Tesco. Katanya nak cari vakum keter. Bising la dia tgk banyak lipas kat dalam keter dia. Dah di masuk ubat lipas tu ..takder pun nampak lipas mati. Ntah masa dia guna keter banyk lipas kluar kot. Masuk aku bawak ok.. takder pun lipas berkeliaran. Cicak adalah..hehe..pagi tadi. Elok jer menyapa aku...keluar celah mana ntah.

Dekat kul 10 baru kitorang sampai umah. Sebelum balik tu singgahla isi perut dulu. Tak kuasa la aku..balik penat penat..kena masuk dapur plak. Aku target balik, mandi solat..then zzzzzzzzzzzzz.... tv pun malas nak tgk. Semalam kitorang cuba masuk Chicken King Sek 7 Bangi ni punya.

Ekceli tak plan pun.. asal jumpa ..baru tak penah try kita masuk..ON ajer.. Oder nasik wey.. lapar.. Konsep kedai ni..Santai.. jangan risau kalo ada baby...kerusi dia dah la empuk..sofa kan..Pastu siap ada bantal lagi. Kuasa ko makan peluk bantal? So untuk baby yang masuk kacikkkkk boleh letak tepi jer. So boleh makan dengan aman si maknya.. Untuk pic kat bawah model baby adalah...budak kuntal kintil.

 Feeling baby

Aku punya order lupa apa nama.. Tapi main dia ayam la. Sos lada hitam.. macam kuah chiken cop tu jer..Pastu Ajeed plak order sama macam aku.. tapi kambing. Tamk abih abih kambing. Pastu Hafiy plak nasik gak tapi ayam goreng jer..air oren jus...nescafee blended...total 47..ermmm


Yang bestnya masa suapan terakhir.. masuk la sorang mamat ni.. lagaknya adalah semacam tokey kedai...dan dia ada indian guy uolssss..sooooo apa lagi... terus rasa macam berkickboxing semua makanan tadi kat dalam perut.. halal ker tak ek?.. Nak sedapkan hati sendiri..

"Pekerja dia kot yang beli ayam ni.." 

cari cop halal..takder..yang jumpa lesen berniaga.. Pastu tanda kebersihan kedai tu. Memang A la.. Pastu nak balik sempat jeling ker papan tanda dia kat atas tu.. ooo adalah tanda halal.. Tapi perut tetap bergelora.. nak muntah pun ada. Terbayang leher ayam tak putus.. terbayang jer pun..bukan makan pun. Tapi lepas ni rasa macam tak nak masuk dah.. Naperla tokey dia muncul di saat saat kemuncak kami makan.. Sampai kat luar..tengok plak sorang lagi mamat india ni tgk tgk lappy. Sambung bergelora balik perut aku..

Boss pun ada ehhhh..kantoi...sorry..

Tapi aku perati semua customer kat situ..Melayu..islam.. yg berkopiah pun ada.. so hati ni rasa sedap la sket.. Tapi lepas ni rasa tak nak masuk dah. Lagipun food dia adalah biasa biasa sajer..Takder yang luarbiasa. Sos pun dia guna Knorr tu jer pun..Pada yang tak kisah pasal owner dia mungkin boleh la kot.

Last but not least... tuan tanah..

 Berpeluh ok mengedit gambar Siap blur lagi ..*nangis..dagu kantoi.....

Rasa macam dah lama muka tuan blog tak masuk dalam citer. So apa salahnya skali skala korang tatap yo.Yang pasti dagu dah dabel..Baju plak dah banyak yang sendat.. Nangis sekali lagi.

Sekali lagi nak syok sendiri..Adehhh....Kesian anak bini si Ajeed nih.



Ok...Sekian..TQ sudi baca yer
Wassalam

Friday, December 21, 2012

Lagi Lagi Makan

Assalamualaikum...

Masih bab makan. Aku peratikan kalo aku lapar mesti aku nak terjemahkan dalam bentuk entry tau...kahkahkah. .. Satu lagi pesen buruk aku selagi aku tak puas hati selagi tu la aku akan ulang makan benda yang sama. Pastu gerenti kali ke-2 aku pergi mesti aku dah rasa lain macam..kali pertama sedap...kali ke-2 tak sedap. Gitulah kalo di translite kan dalam bahasa yang paling mudah.

Macam 2 malam lepas , rasa nak makan kambing kat D'One Steak...ok sedapppp... kali ke-2 pergi dah tak sedap. Gitulah jugak macam nasi arab kat Arabian House. Kali pertama hari tu OK...sedapppp...rasa nak makan lagi. Kali ke-2 aku pergi bawak ayah aku plak..ok..masih sedap lagi.. Tapi yang buat rasa tak best bila................... jap lagi aku cerita.

Gini cerita...........

chomel ayah buat gigi arnab..

Dari pagi kat umah dah plan nak bawah ayah aku try nasik arab kat sini.. wahh teruja..sebab nak kasi dia rasa Kabsa Kambing kat situ ..memang puas hati.. memang licin la ayah aku makan...tulang jer yang tinggal..nasik yilex... kambing pun yilex..

kambing menyorok malu kat dalam nasik tu...mmmmmmmmmmbeeeeeeeeekkkkkk

Aku plak cambiasa la..order makanan yang diorder hari tu. Cam biasalah aku.. jenis setia pada yang satu.. Kalo aku suka makanan tu 2-3-4 kali order benda sama pun takkan jemu. Bukan makanan yang di beli jer.. masakan yang aku masak sendiri pun kalo aku rasa lom puas lagi nak makan aku akan repeat 10 kali pun sanggup. Contoh hari tu... aku masak pasta sampai 2 kali. Laki pun dah jemu..anak pun lagi lagi lah kemu.. Tapi aku blom puas makan..So nasib la siapa siapa yang terkena tempias aku tu..

Yang paling bestnya sekali buat perasan sedap la kan?...2 kali buat aku perasan lagi sedap dari yang 1st. 3 kali buat dah ada rasa lain macam sket, pelik sket rasa dia.. Sebab apa tau...

Terliur tak..... telan air liur jer la.

Sebab aku tersalah masuk bahan. Nak masuk tepung gandum..nak kasi likat sket kuah dia...tau tak apa yang aku masuk.. aku masukkan tepung goreng udang tempura tu....sebab Ajeed masuk tepung tu dalam balang yang sama. Aku mana ada masa nak menilik, main masuk jer la. Patutla rasa dia masin semacam jer aku rasa. Nak kata garam terlebih rasanya tak. Nak kata terlebih butter pun tak jugak kot. Rupanya tepung udang tu yang aku masuk. Patutla berketul ketul kuah dia hari tu. Puas aku menenyeh ngan sudu...tetap berketul jugak. Masih sedap di makan jangan risau. Tapi kan kalo tengok pada rupa fizikal tu memang takder cacat celanya. Meleleh leleh plak air liur ni. Sebab tu la besok aku plan nak masak pasta lagi...hahahha.

Sudahhhhhh..... teringin nak makan lagi la...apa kesss/..........

Ok sambung bab nasik arab tadi. Aku order Mix grill tu jer la.. Macam hari tu. Cuma aku tambah salad... konon cam nak fefeeling urban la sangat. Sekali datang apa tau... memang salad la datangnya..tapi saladnya itu dau sup semata samata. cuma adalah rasa minyak jeton sket. Secubit jer aku rasa. Gilo apa.. makan daun sup gitu ajer. Dah la dalam pingan nasik pun dia taruk. Sekali order salad..daun sup tu jugak yang diorang bawak.

Hampess.......tak sedap... daun sup semata.. ada la tomato campur sket.. tetap tak sedap.

Aku pun dah lupa apa nama dia. Yang pasti kalo nak oder tanya dulu apa bahan yang ada kat dalam tu. Tapi kalo sesekali nak feeling urban makan Salad Daun Sup.. Apa salahnya..silakan..Anda pasti bergumbira selepas itu. :)

TQ sudi baca yer.. Sekian
Wassalam.

Thursday, December 20, 2012

Cerita Pasal Anak

Assalamualaikum..

Tetiba rasa nak membebel kat sini la. Ekceli hari ni ada ruang dan peluang nak berblogging ..apa lagi..moh la kita mencotcetcotcet.

Kurang lebih seminggu lagi dah nak masuk tahun 2013. Anak sulung aku baru 5 thn. Umur plak semakin tua. Kalo nak beranak sorang lagi kena pikir 2-3 kali. Penatttttttt................... Bila di fikir..naperla muda muda aku tak kawin erk?... Nyesal pun ada.... Eh..lupa la.. mana leh menyesal sebab masa muda muda dulu pakwe pun takder..camner nak ajak kawin. Jantan yang jenis menghabiskan duit adala. Nasib baik aku ni jenis yang cepat tersedar dari lamunan tau. Dalam cepat tersedar pun lesap gak duit ASB aku. Hehe..Usah dikenang cerita yang sudah. :(

Bab melalut nombor satu.

OK..ekceli nak cerita pasal anak ni. Bila dengar anak orang tu bijak..UPSR 5A...PMR8A..Wahh..kagum la. Camner diorang didik anak. Paksa ke ? santai ke ? hitler ker?.Aku ni dah mula risau. Walhal anak sulung baru 5 tahun. Aku tanya anak kawan kawan..biasanya yang bijak tu semua jenis yang minat blajar. Minat belajar maksud aku ni mak dia  tak perlu nak terpekik terlolong * aku la tu paksa anak dia baca buku tetiap malam. Walaupun 10 min satu hari.Aku?... macam kes kat atas la.

Ekceli aku dah susun target tau untuk anak anak aku ni. Seawal 4 tahun lagi. Melampau ker cara aku ni erk. Aku tengok orang lain rilex jer. Anak cemerlang jugak. Aku bukan apa... nanti risaula masuk darjah 1 pun masih tak tau membaca. Camner nak jawab soalan periksa.

Sekarang ni tak guna KBSR dah kan... KSSR kan sekarang?. Pastu penilaian dibuat seawal darjah satu sampai la ke darjah 6. Kiranya result UPSR tu dicompile 40% dari assessment band kat bawah ni. Satu lagi sistem buat aku pening kepala. Kalo dulu risau jer time balik cuti penggal. Kot turun kelas.. Malu wey.. sekarang canner erk?..Guene gamoknya  cikgu cikgu sekalian alam. Story me please.. Betul ke anak kita dinilai melalui sistem band di bawah ni. Takderlagi la no 1, 2, 3 kalo macam tu kan?. Ntahla ..aku pun tak berapa arif pasal ni.Buku rekod ada lagi ker tak? Cuba perati kat bawah ni :

Band 1 - tahu ABC.
Band 2 - tahu ABC walaupun di terbalikkan ZYX , still paham & boleh buat.
Band 3 - Boleh buat ayat
Band 4 - Boleh buat ayat dengan terperinci
Band 5 - Boleh buat ayat secara terperinci secara sukarela.
band 6 -  Boleh buat ayat secara terperinci & boleh menerangkan maksud kepada rakan& boleh membimbing rakan


Kiranya kat buku rekod dia nilai pakai band la yer..selagi tak lepas band 1 selagi tu la dia blajar sukatan yang dalam band satu punya?..sila jawab sekali lagi cikgu.

Dan ini adalah Target untuk Hafiy and Hadif. Tulisan melambangkan keperibadiannya..Yes...Aku sendiri pun serabut tengok tulisan aku nih. Masa ni tgh serabut pikir hutang piutang. hehehe.


Sekarang ni Hafiy kiranya dah masuk fasa ke-2. Fasa pertama dah settle. Alhamdulillah...Kiranya untuk fasa ke -2 ni dia akan masuk Band 3. Insya allah.. Target band 2 jer...Tapi masa 4 tahun ni dia dah konker band 1 & 2, elok la. Lagi senang kerja aku. So target seterusnya nak ajar dia membaca. Ingat nak guna kaedah Cahayaku..tapi kazen aku cerita cara Anakku lagi senang la. Lagi senang budak nak paham. So aku mesti dapatkan bukan and CD tu . Lama gak la mencari...yang jumpa Cahayaku jer berlambak... Yang Anakku malam semalam baru aku jumpa. Terus beli. RM36.90 tak salah.


Dalam satu set ni ada 8 jilid . Buku 1 hingga buku 8. Proses pertama dalam buku 1 tu adalah proses mengenal huruf vokal dulu. Dalam Cd tu dia tunjuk cara sebutan untuk vokal A, E U I O. Memang fokus pada mulut cikgu tu je. Camner nak sebut dengan betul.


Pastu dia siap warning lagi. Jangan sesekali kenalkan anak anak dengan huruf biasa...kenalkan mereka dengan sebutann terus. Baru budak cepat pandai tau. Jangan risau..sebelum kita jadi cikgu tak bertauliah kat rumah dia ada bagi sekali buku panduan . Dalam buku ni dia bagitau cara yang patut kita guna untuk kasi anak anak ni cepat paham.

Korang camner?.. cer citer....especially cikgu cikgu. Sharing is caring kan?..

Wassalam...



Thursday, December 13, 2012

Mata Yang Lapar

Assalamualaikum..

Gara gara menghapdet kisah nasik kukus ayam berempah punya pasal tak pasal pasal semalam balik jer kerja terus menonong mencari van nasik kukus. Kat Sek 7 ni kalo korang nak cari gerai dia memang sampai sudah pun takkan jumpa sebab diorang ni meniaga pakai van. Parking jer tepi jalan. Senang gitu kan... Bayar sewa van jerla. Sewa kedai tak payah. Pastu rumah tokey plak kat belakang tu jer...

akak...saya nak beli ayam jer boleh.. nak seketul jer..pastu nak kerak lebih * byk cekadak
bolehhhhhhhhhhhh..asal cakap....

Terus dia bungkus ayam seketul dan kerak nya yang super melambak..... sukerrrr..kerak dia sedap.


Saya suka kerak dia kak..makan ngan nasik gitu pun sedap..takyah kuah-kuah..

Dengar aku cakap gitu..lagi banyak dia isi.

Rumah tokey kat situ yer kak?
a..aaa... 
Dia la yang perap ayam ni sumer..
bukan... pekerjanya la yang buat..

Nak jer aku mintak bahan rahsia diorang. Agaknya bagi ker tak?.. setiap tempat mesti rasa berbeza beza. Bagi aku kat sini paling sedap.

Balik jer rumah terus masak nasik. Aku sempat lagi menunggunya. Tapi Hafiy dah tak boleh tunggu.. Separuh ayam dia dah habiskan. Kerak tu plak aku yang habiskan. 2 pinggan settle..terus pengsan

Wassalam..




Wednesday, December 12, 2012

Nasi Kukus Ayam Berempah Sek 7

Assalamualaikum...

Kalo petang petang hari gini aku publish entry pasal makanan maknaya aku kebulur la tu.
Memang aku kebulur tahap jingga sebab tengahari tadi aku tak makan. Tido..zzzzzzzzzzzz
Ekceli memang dari dulu lagi aku tak ambik lunch. Tu sebab malam nanti aku akan tibai habis habis. Kalo malas aku beli jer dan kalo rajin masuk la dapur. Lepas tu meroyan dagu dah jadi kuih lapis.

Lately ni aku tengah menggila Nasi Kukus Ayam berempah yang kat Seksyen 7 sana nun. Memang sedap. Terbaikkk pernah aku rasa. Tak caya cuba korang rasa sendiri. Minggu lepas sampai 3 kali aku beli. Ajeed pun naik heran sebab dia dah muak. Aku jer yang tak reti reti nak muak.


Kalo nasik kukus kat sini aku suka makan kering kering gini jer.. tak perlu kuah kuah. Nak lagi sedap ada petai ngan sambal tempoyak sekali. Nescaya ko masak nasik lain plak lepas tu 2 pot kecik. Itulah hakikat.
Kar area umah aku ni ada 2-3-4 tempat yang jual nasik kukus. Tapi yang the best nya kat sini la.
Tak caya sila cuba sendiri. Regenya dulu 5.50 jer...sekarang dah up sket..6 henggit. Tapi ayam dia besar gila. Kira sekor tu belah 4 jer kot. Kalo korang kapel boleh share jer ayam dia. Nasik jer la perlu lebih sket..

Tempoyak yang balance aku makan dalam pic tu kan aku ada bawak ke ofis tau. Simpan dalam peti ais. Hari ni aku cari takder.. Tapi bau ada... Cari lagi..rupanya ada orang sorok dalam plastik. Maybe bau kuat sangat kot. Takper..yang penting jangan dibuang.Kalo buang siap.. Aku ngamuk la. Candu aku tu.

Ok wassalam..

Cuti Semalam

Assalamualaikum...

Pagi ni mengantuk tahap jingga. Asyik menguap jer.
Amacam cuti korang semlam..warga selangor?.. jenjalan ke kat rumah jer. I punya cuti as ussual la..kat rumah jer. Ajeed kerja..malam tadi pukul 5 AM baru balik. Diulangi 5 AM.

Semalam plan kemain berkobar nak bawak anak jalan ke Putrajaya. Ada hati wey nak drive sendiri. Plan asal nak gi buat IC sambil singgah bank kejap. Masuk duit budak budak ni. Punya la lama aku peram dalam beg aku. Sampaikan 2-3 kalilah bertukar angpau. Koyak.. mana taknya ke hulu ke hilir bawak dalam beg aku. Mau tak lunyai. So semalam niat nak menyimpan duit budak ni sekali lagi gagal.

Nasib baik gak la aku tak ke Putrajaya.. sebab petang tu kereta aku mati masa keluar beli alat tulis kat Seksyen 8. Nasib baik keter parking. Kalo mati tengah jalan harus gelabah tahap biawak kot. Kejadian kali ke-2 berlaku kat aku. Masalah sama jer..kepala bateri longgar. Aku dah tahu silution macam mana...cuma risau sebab takut hujan jer la. Kali pertama kena masa kat Spital kat kampung aku. Nasib baik ada Pakcik sorang tu. Keter dia pun rosak kat spital gak..tetiba aku panggil suruh tgk keter aku..Pening dia.

Kali ke-2 semalam la.. Lama gak la duk mengetuk kepala bateri. Nasib baik  tetiba toinggg..bunyi alarm.. Ya Allah..Alhamdulillah selamat. Bangga kejap bila dapat solved kan masalah kecik cenggini. Fefeeling cam super women..kah..kah..kah. Aku syak kepala bateri longgar..sebab banyak sangat bumper jalan kat situ. Sengaja aku ikut jalan dalam sebab malam nak masuk roundabout..hehehe.. takut.


Jadi semalam dari pagi sampai ke petang duk bergolek kat depan TV jer la. 3 kali makan nasik 4-5 kali makan pengat pisang. Kebetulan balik umah MIL aku hari tu dia bagi satu plastik pisang apa ntah.. pisang tanduk tu aku kenal la. Rupa sekali imbas macam pisang kebatu. So aku rasa pisang kebatu kot, so daripada terbuang buruk.. elok aku buat sesuatu. At least dapat mengenyangkan perut. Nak rebus sesajer pun boleh kalo betul pisang kebatu la. Kalo pisang lain..idak ke membazir.


So alang alang pisang dah ada...gula melaka ..sagu mata ikan stok lama pun ada.. cuma tinggal santan jer la. Nasib baik ajeed lom kluar lagi. So sambil sambil dia bawak si hadif ni meround taman...mintak jer la dia belikan sekali. Maka petang tu jadila pengat al pisang serashi bersama sagu mata ikan..Sagu tu aku taruk sket jer.. Banyak nanti tak best..berlendir jer dalam mulut aku rasa. Kalo semulut terkena sebijik tu macam best jer.. Teruja nak gigit gitu.keh..keh..keh.


Jemput jemput..Pagi ni pun bawak bekal pengat pisang semalam... hehe.. takyah la ko makan pagi. Agak agakla pengat buat brekfast. Apa kata petang nanti buat lawan dengan air kosong untuk Tea Time break 10 min jer pun rehatnya. Sempatla sesuap 2..yer dopp...

Makan.... Hidup ajer Cik Anie nih...Aku dulu kutuk sebelum orang lain kutuk..geh..geh.

Wassalam

Thursday, December 6, 2012

Berita Mengejutkan Pagi Isnin Lalu

Assalamualaikum.....

Hrmmmmmm.. Camner nak mula erk.. Mukadimmah panjang panjang kan boring plak korang baca. Ekceli 2-3 hari ni hati macam tak sedap jer. Ada jer cerita ceriti yang kurang enak di dengarnya. Tapi yer la. Selagi kita masih dipinjamkan nyawa untuk kehidupan hari ini selagi itulah bermacam macam masalah, dugaan, cabaran yang perlu kita tempuhi. Itu semua dah menjadi syarat untuk mematangkan pemikiran kita sebagai manusia... Kan dah melalut.

Isnin lepas Mak aku ngan adik aku datang sini. Kebetulan adik aku ada hal yang nak kena di settlekan. So alang alang hantar Hafiy ke Kajang sekali. Lama bebenor dah dia tinggalkan kitorang mak apak dia ni. Dia takder hal punya...relex jer. Adik dia pun dia tak ingat. Adik jer hari hari mintak tengok video abang yang di rakam masa balik kampung hari tu. Melalut lagi.

Pagi tu dikejutkan dengan berita kematian sepupu aku yang kerja kat Hospital Ampang sana. Sepupu aku ni lelaki. Blom kawin pun lagi. Anak pada adik tiri ayah aku. So aku pun tak berapa kenal la dia ni. Kecik kecik dulu ingat la rupa. Bila dah besar..belajar kat luar semua..pastu sambung kerja..so maka proses untuk beramah mesra dengan sepupu sepapat pun menjadi semakin jauh.

Hari Isnin hari tu cerita versi lain..hari ni plak versi lain...Ye la..hari tu dapat berita dari jauh.. melalui telepon jer. Semalam baru mak aku berkesempatan untuk menziarahi keluarga arwah. Rupanya yang meninggal tu anak Pak Su aku yang no-2. Bukan yang sulung. Yang sulung tu takder apa apa. Yang parahnya tuan punya kereta tu la. Dengar citer nak ngelak jer. Pastu tercampak keluar dari keter sebab tak pakai tali pinggang keledar. Eeee takutnya. Abangnya pakai..so keter berpusing 2-3 kali pun takder hal la. Kereta tu plak baru jer di pakai... blom sempat bayar ansuran pun lagi. ermmmm....

Dah nak dijadikan cerita dan ajal dia pun dah tertulis macam tu. Kalo dah sampai ajal kita takkan diawalkan walopun seminit dan takkan dilewatkan walopun seminit.. Moga Allah S.W.T tempatkan roh arwah disisi para Solihin.. Amin...

Al-Fatihah...
Wassalam...

Tuesday, December 4, 2012

Tamat Sudah MCM Musim 2

Assalamualaikum..

Baru ada masa nak update pasal Izyan menang..hehhehe...Nak jugak.

Ihsan Forum cari

Tapi aku baca komen kat forum cari, macam ramai jer yang tak puas hati dengan format MCM kemuncak hari tu. Termasuklah aku. Apa la..citt.... poraaahh.. Kelainan yang tak menjadi namanya tu. Dah la nak sempat nyanyi nyanyi. Aku jamin penonton takder sempatnya nak feeling dengan Kilafairy and Najwa Latif, Dato Fazlie tu semua. Penonton lebih teruja nak tengok menu yang akan disajikan oleh bakal bakal juara. Itu yang penting..

Memang lansung tak best. Masuk jer part nyanyi aku tukar chanel , tgk rimau lagi. Nasib baik 2-0. Hehehhe... berbaloi la sebab apa tau..aku terskip menu utama yang Izyan buat. Dessert jer nampak kek kukus. Macam sedap jer kan?

Memang patut kemenangan berpihak pada Izyan. Sebab 1 nya komitmen dia.. dia cakap yang awal awal lagi masa turun keter dia hanya pikir 1. Nak jadi tukang masak. So sekarang impian dia dah berjaya. Niat dia tuhan dah makbulkan. Tahniah..

Lepas ni entry pasal master chef dah takder lagi la. Terima kasihla pada mereka yang tersinggah tak sengaja kat sini ..readers yang tersinggah ke sini kebanyakkannya sebab nak tgk muka che lah ker. Yang penting sepanjang MCM ni traffic kat blog ni naik mendadak.. TQ semua. Ni sumer gara gara Che Lah la. Paling ramai orang google sebab nak tengok rupa orang cantik yang pandai masak. Che Lah dah buktikan sebab diakan top six.hehehe. Lepas ni korang boleh la masuk lagi kat sini yer. Mana tahu..rindu nak tengok muka Che Lah Gedik kan.. Silakan..hamba tak marah.

Ok la.. tu jer nak membebel tengahari ni. Ekceli banyak cerita nak kongsi sini. Tapi faktor masa telah menyebabkan hamba mengabaikan blog ini. :) Ada rezeki kita sembang lagi..

Terima kasih sebab sudi baca..
Wassalam..

Wednesday, November 28, 2012

Crepe Durian & Masterchef2

Assalamualaikum.....

2-3 hari lepas perasaan membuak buak nak merasa crepe dorian. Kata kau pemes sekarang ni crepe dorian ni kan.. Lantas i pun cuba untuk mencuba....adakah sesedap yang digembar gemburkan....Bila dimakan...

eeeeeeeee.... tak sedapnya... 

Tekak aku la. Tekak orang lain aku tak tau... Semalam sampai la kat tangan aku. diordernya Jumaat minggu lepas. Yang ni aku beli dari kawan pada anak kawan aku.. Paham?.. kawan anak dia tu satu tempat kerja ngan anak kawan aku ni..*mesti tak paham. Tak per ..abaikan kawan atas kawan tu.


Dengan dia ni aku hanya dapat 5 ketul jer 10 henggit. So bawak balik ..simpan nak makan dengan orang orang tersayangla. 5 ketul tu habis licin. Aku seketul jer. Takleh nak sumbat banyak la. seketul tu pun seket sket aku makan... bukan berjimat takut habis..tapi sebab aku rasa lain macam jer. Kan inti dia krim ngan durian jer...so aku rasa kombinasi antara krim dengan durian tu tak berapa nak serasi. Di tambah pulak dengan kulit dia yang lembik tu. Kalo di masinkan sket kulit dia tu ok kot.. tawar heber jer. Mungkin boleh crunchy kan sket kulit dia tu baru rasa sedap sket kot... * komen ala ala chef jubir. Pui.......


2 ketul Ajeed yang makan. Dia kan hantu durian..so boleh la tekak dia terima . I seketul jer dah muak ok...dan seketul lagi adik aku makan...

kalo kat kampung doyan ni Ma dah buat tempoyak ni....
(setelah ditranslit) Lagi teruk komen dia. Dia ni lagi la. Benda benda pelik sket nak kasi dia rasa siap berperang dulu. Baru dia akan rasa. Susah nau nak bagi rasa.

Seketul lagi untuk ayah aku..Part ni yang best....

Kuih gapo nih....
berapa nih banyak ni..
2 ringgit seketul..?
umppp mahal nyoh....

Lagi curlasst komen ayah aku....kemain lagi soalan dia lantunkan..
Rupanya Indah rupa dari rasa......Tapi kalo nak merasa apa salahnya.. Cuba kan?..tak mati pun. Kesimpulannya Crepe durian ni takkan dapat berdiri sebaris dengan kuih koci ker..kuih talam ker... tepung gomak ker.. Bagi aku la. Lain orang lain citarasa tekaknya...

Rasanya lepas ni tak order lagi kot. Ataupun kalo order pun ngan orang lain. Nak rasa air tangan orang lain. Tapi aku rasa macam senang jer kalo buat sendiri..Allaaaaaaa cam buat lempeng jer la. Etiqa mesti expert buat ni. Lagi 1 kalo dimakan sejuk sejuk maybe sedap kot. Baru terasa kewujudan krim tu ...ala macam makan eskrem la rasanya.

ok..dah..masuk part peberet plak..... :)

Ihsan Forumcari.com

Malam tadi mati mati aku ingat Izyan yang keluar.. Nasib baik la si Nina, sebab naluri hatiku berkata Izyan yang bakan jadi Juara Masterchef 2. Bukan Ah Hong OK...Tak sangka plak ayanh aku pun turut ternanti nanti cerita masak masak ni. Dia panggil citer masak masak . Dia tak tau Masterchef tu apa.

yang rambut merah tu takdop?

amboiiii ayah aku.. Che Lah jugak yang dia kenal... Kan aku kata CheLah ni glemer. Dari anak aku si Hafiy tu hinggalah Ayah aku. Walhal 2-3 episod baru dia tengok. Curlasst sungguh Degawan Che Lah. Tapi seriosly....aku memang ternanti nanti kemunculan dia kat TV lepas ni. Harap harap dia muncul dalam segment masakan dia sendiri.."Ketuk ketuk Kuali Che Lah"..

Dengar citer malam tadi dia muncul kat ERA erk?... amboi CheLah ...statement maut gitu....

Korang rasa Ah Hong layak ke jadi Icon Masterchef kalo di tengok apron dia tu. Hygiene kelaut okeyyy.
Cuba telek sket gambar kat atas tu. Tak selera kalo tengok cara dia masak. Camner nak jadi Juara Masterchef 2..... Soooooooo apa lagi...

Go Izyan Go..

Wassalam...

Tuesday, November 27, 2012

Alahai.. Tak Bestnya

Assalamualaikum....

Malas nak update blog ni... tgh bersedih Che Lah kluar semalam. hehe...Tak berseri la Masterchef malam ni. Daya tarikan nak tekan channel 104 kul 9 malam ni dah takder.

Korang tengok tak semalam?.. sedihnya ... nak nak masa Che Lah cakap mintak halalkan segala makan dan minum sepanjang dia dalam MCM tu.. Sian dia kan?... Naperla Si Minah Lempeng tu diorang simpan sampai ke top 4. Betulla apa kata Nora..Elok lagi "Playsafe" daripada mencuba untuk mencipta sedikit kelainan. Paling tidak pun komen dia...

kombinasi 2 gabungan ni tak menarik.. tak masuk.....atau
terlebih masin.... terlalu manis....atau..
udang ni keras...overcooked..

Takkan ada komen positif la.

gitu jer la....empp........... malas la... nak komen lebih lebih. Sebab aku pun bukan pakar sangat. Masak singgang jer reti. Kalo aku masuk MCM ni gerenti dapat tittle Si Minah Singgang.. Konperm.

 Pic ihsan dari Forumcari

Nah.. Sebagai tanda kenangan dari Che Lah...
Tak agak agak pavlova dia. Sebijik sbijik stroberi kat atas tu. Tercekik la Chef Adu tu nanti.
Puasa tahun depan mintak Che Lah buat program masakan dia sendiri..
 "Meh Che Lah..Tolong Masak"..gantikan "HEllo Bro Tolong Masak... Bagus gak cadangai otai kita kat forumcari ni kan. Takppun dia boleh jadi assistant Sheila Rusly ke dalam ketuk ketuk ramadhan..sure Che Lah dengan gediknya..

Ketuk ketuk Ramadhan tau..jangan ketuk ketuk kepala Che Lah.. Tak sesuwey thauuuu.... "

Malam ni turn Izyan plak...
Jangan risau...Si Minah Lempeng top 4 okeyyyy..

Wassalam


Friday, November 23, 2012

Sesat

Assalamualaikum...

Mai sini chek nak habaq sikit.. Aduahai Ayahanda kesayangan hamba...Masa balik kampung hari tu aku ada bawak dia datang sini. Kesian gak kat dia kan. Bawak la datang sini ambik angin KL. Walhal angin kampung jauh lagi bagus dari angin sini. Bagi kita.. bagi dia mestila terbalik kan?


Masa lunch tadi aku lari balik rumah kejap. Ingat nak masak nasik. Yer la..asyik nasik bungkus jer..jemu gak dia nak menelan. Boleh plak dia tersesat masa balik solat jumaat tadi. Patut la kul 2-00 takder sampai sampai lagi. Aku dah siap makan dah, siap bertambah lagi dia plak tak balik balik lagi. Tergerak hati aku nak intai kat luar rumah. Aku tengok dari jauh dia boleh patah balik..tak tau nak pegi mana. Menjerit kat tengah jalan panggil nama dia. Takkan didengar la jawabnya... jaraknya dalam 100m gitu. Jauh gak kan?

Aku apa lagi start keter ikut dia dari belakang.. sekejap jer dah hilang..cari punya cari elok jer aku jumpa kat tengah tengah meja banyak banyak ni tengah hirup Milo Ais uollss...Fuhhh lega tekak ..sejukk jer...
aku tanya dia..

naper ayah patah balik..
aku tak jupe (Jumpa) cari rumoh mu..
Laaaa... sterik (jalan terus) jer tadi...
dop jupee ehhhh (tak jumpa la)

Masa kat kedai tadi aku just bagi direction jer la..ikut jalan mana sebab aku kejar masa nih. Lebih seminit masuk kat sini kena potong 20 henggit. Soooo aku bagi tau gitu jerla.. was was jugak. risau pun ada. Aku cakap kat dia selagi tak jumpa rumah yang ada gate biru jangan patah balik. Dah jumpa gate biru..haaaaa sebelah tu la rumah anakanda.

Dalam kul 2-20 aku dah sampai kat tempat kerja , aku cuba call balik. Tak terangkat pun handphone dia. Sebab handphone dia tak bawak pegi masjid. Risau lagi sekali. Tapi takper.. rilex dulu..pastu kalo kul 3.00 masih tak sampai sampai rumah lagi ingat aku nak ambik time out la hari ni. Pastu dalam 2-30 cuba call lagi skali..

Alhamdulillah ... selamat sampai rumah..
Ayah..ayah...
Sekian
Wassalam..........

Kenapa Hafiy suka tinggal Kampung?

Assalamualaikum..

Lambatnya menunggu hari minggu.  Ahad ni adik aku nak datang sini hantar Hafiy balik kepangkuan ayahbondanya ni. Ekceli Hafiy sekarang ni tengah seronok berjimba bermain pasir kat kampung.
Nak balik Kajang hari tu jenuh aku memujuk dia... Haremmmm..takdernya nak dengar. Dia kenakan si Ajeed lagi ada la..

Abang..jom la balik Kajang...nanti kita pegi makan MCd
Babah balik dulu..pastu babah beli Mcd..pastu babah balik sini balik..

Hambik mu.. pandai dia susun strategi. So takkan nak paksa heret dia masuk keter la kan. Biarkan ajer la. Aku pun terus keluarkan balik sluar baju yang dah siap packing masuk bag ni. Sekarang ni tiap tiap malam paksa pakcik dia call aku tanya bila nak datang bawak Mcd..

Nakkk...sekarang musim boikot mcd nakkk..........sabar yer nak...

Banyak sebab kenapa dia suka tinggal sana.? Salah satunya.sebab budak bijak kat bawah ni


Pertama sekalinya ofcoz la sebab geng bas sekolah dia ada sana. Siapa lagi kalo bukan si Adam Lambert.
Budak ni..Ya ampun..cakap macam orang tua dah sekarang. Biasala kan? budak kalo dah terbiasa dalam persekitaran orang tua. Mak aku yang bela dia.. Sekarang ni loghat pun dah pekat sangat. Kadang kadang buat aku tergelak dengan jawapan selamba dia. Contoh macam ni la kan. Aku mintak botol susu dia nak basuh.. tapi dia tak suka,,sebab dia yang nak buat sendiri..tapi kita plak yang dia salahkan cakap kita yang tak nak dengar cakap dia...Walhal dia yang tak dengar cakap kita. Kalo korang dengar dalam loghat kelantan dia lagi pecah perut.


Dan dia jugaklah selaku Ketua Geng Bas Sekolah yang sebulat suara dipilih oleh Hafiy. Hafiy ngan Hadif biasanya akan jadi kroni dia jer. Mengekor ke mana saja dia pergi. Meniru apa saja yang dia buat. Maklumla Taiko..



Sebab ke-2.. dia boleh main pasir sesuka hati dia tanpa ada sebarang amaran dan teguran. Pendek kata semua mainan lori yang ada dalam rumah dipunggah untuk projek main pasir dia. Budak ni kan..ko tak payah la sakit tekak nak melarang dia itu ini. Takdernya di dengar.. percaya la. dia buat derkkk jer. Buat sakit tekak kita jer nak sound marah marah bagai. Aku senang jer. Ko nak main sangat kan...main la..jangan ko telan pasir buat nasik sudahlah...Petang nanti baru mandi. Sehari mandi 2 kali jer. Pagi sekali dengan malam sekali. Sebagai bukti suara aku ni tak laku.. lihat aksi di bawah.
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
'
"

Siap buat aksi bila aku panggil. Beza saiz badan yang paling ketara. Walhal dia ngan Hadif sama baya tau. Beza sebulan jer. Tapi kemain lagi sihat membesar bagai johan. Ngan Hafiy pun kalah Hafiy. Berkat makan nasik ngan budu kot. Lagipun semua jenis makanan dia bedal jer. Takder sekatan. Tapi dalam dalam bedal semua jenis makanan pun kat skolah tadika dapat anugerah GIGI PALING CANTIK. Dapat hadiah ubat gigi COLGATE ngan berus satu. Jadilah kan?..hahaha.


Satu lagi aksi taiko yang teruja bila dapat tiup kek...Ekceli bilik hari tu aku ada beli kek untuk celebrate bufday Hadif ngan Adam ni. Macam yang di jangka la.. Taiko punya teruja tu. Tapi puas hati tengok dia makan kek.. Beria bebenor. Paling bagus tak membazir..licinnnn di makannya..

Ekceli ..aku ni ok jer kalo Hafiy lama kat sana. Bukan apa..aku nak ajar si adik ni berdikari. Biasa kalo abang ada kat taska sesuka hati dia jer di buli abangnya. Nak mandi baju slua dibagi kat abang suruh masuk beg. Tak nak dia buat sendiri. Abang plak jenis yang "Protective" sket.. Sooooo buat jer la apa adik suruh. Dalam seminggu Hafiy takder kat taska ni sikit sebanyak boleh ajar dia berdikari. Tapiii... jenuh gak la nak memujuk dia pepagi sebab dia tak nak pegi taska..Abang takder.. Aku buat tak tau jer... tinggal macam tu jer.. kejap nanti elok la tu.


Hadif ni jenis yang cembeng sikit. Tengok ni la.. Naik benda ni pun nak nangis  Tak paham ku.. orang nak kasi cergas otot tu sket pun nak menangis... Tak paham..tak paham..

Perut tetiba nyanyi lagu keroncong untuk anie.. maka aku kena stop kat sini. Nak selongkar celah celah laci mana tau ada benda yang boleh di ngup ngap..

Sekian 
Wassalam..


Thursday, November 22, 2012

Kesian Dean :)

Assalamualaikum..

Tengok tak malam tadi MCM..kesian kan Dean...airmata jantan dia keluar. Merembes kesedihan..Nampak sangat tahan sebak tu... kalo takder orang mau terhinguk hingguk dah kepala kot. Paling tak tahan bila bercucuran airmata juri 3 orang tu masa Dean buat ucapan selamat tinggal.


Bila tengok reaksi Dean malam tadi.....Alahai..sopannya...anak saper tu erk?..sempat cium tangan ke-3-3 juri tadi sebelum keluar.

Patutnya Etiqa tu la yang keluar, macam pilih kasih jer Chef Joe ni, .tetiba Chef Joe plak.. Yer la kalo diperatikan...Dia tu tau buat lempeng jer ker kerjanya... Menu recycle uolsssss..Takpun aku syakla dia sekarang baru tahu buat lempeng, so tengah berbangga dengan diri sindiri sebab tu kemaruk nak masak lempeng jer kekdahnya...Lempeng jer manjang, buhsan tau...

Hari tu lempeng ngan Bilis (out)..lepas tu plak Lempeng balut ngan Pasta tu kan kan (OUT jugak)...kali ni plak Lempeng warna kuning tu plak. Airyorrkkk...ETIQA LEMPENG la aku taruk nama dia.

Dah..sesi luahan berakhir..

Wassalam.....

Crepe Durian

Assalamualaikum....

Atas permintaan...entry ulangan pasal crepe durian...
Tak sangka ada plak orang yang terliur tgk crepe dorian Huda ni...
Saper nak oder sila la ke sini...


Aku penah survey la ... kat Huda ni muarh sket kalo nak compare ngan tempat lain
6 ketu 10 henggit murah la kan?

Dulu aku penah order cupcake untuk majlis tunang adik aku..
Nak tgk rupa dia tengok kat sini

Makan Lagi?

Assalamualaikum..

Citer makan sesajer...
Biasala..kalo dah balik kampung ada jer makanan tradisi yang terasa nakkkkkkkkk sangat di makan. Ajeed pun sekarang dah mula suka dengan makanan kelantan ni. Walopun duk membebel manis.manis..tapi nak jugak di cubanya.


Balik hari tu kan musim doyan.. apalagi...Pulut Doyan la.. Durian yang gugur sebijik jer pun. Tapi sebab takut dah tak jumpa dengan doyan lagi lepas ni makan buatla Pulut Durian mak aku tu tadi. Orang paling paling hepy saper lagi.. Si kencing Manis la.. Ayah aku.

Aku saje je taruk 1 senduk..lahai...sikit jer nak kasik dia rasa takut kempunan kan plak.. terkebil kebil tgk kitorang makan kesian plak Tapi kan... Takdernya cukup.. habis sepinggan tadi dia bangun cedok sendiri 2 senduk lagi kat dalam periuk. Takper la..makan jer la ayahanda..tak payah pantang pantang. Jangan risau..malam nanti kita cucuk jer insulin. Paling teruk pun malam nanti bangun kencing jer 2-3-4 kali. Small the matter jer tu.


Ayah aku ni dah tahap cucuk insulin dah. Ubat biasa bagi dia dah takder kesan. Masa aku ikut dia tu kencing manis dia masih boleh di baca...18... belum HI lagi. Tapi kan doctor sendiri cakap dia prefer ambik insulin jauh lagi bagus dari ambik ubat.Sebab nanti kesan pengambilan ubat dalam jangkamasa yang panjang boleh effect ke ginjal. Lagi bahaya wooo... kan tak pasal pasal kena buat dialisis 3X seminggu. Naya kan?.. dah la sakit?,... sakit ker tak erk?.. Tapi sebelum dia effect ke ginjal kesan ubat tadi boleh ganggu urat urat saraf kita. Sebab tu mata boleh rabun... kaki tangan selalu kebas. Banyak gak la aku bersoal jawab ngan doctor.

Tapi ayah aku elok jer.. releks jer.. macam tak risau langsung.. Nak nak plak dia jumpa geng dia .. siap cakap lagi..

ambe takdop pate pate (pantang) pung...

oiiii lagi la senang hati ayah aku dengar statement macam tu.... sebab tu dia selamba jer pulun makan benda benda manis. Tapi kalo ikutkan pantang memang sampai bila pun takkan dapat merasa nikmat makan la. Takkan sampai sudah nak kasi dia pantang kan?


Lepas tu pulut yang balance makan ngan durian tadi mak aku kacau buat nasik manis.
Bertambah tambahla hepy si kencing manis...Memang manis giler ok..tahap kemanisan makin terserlah bila putut tu dah sejuk..berkerak kerak gula tadi tu timbul.. Mak aku tertumpah gula la agaknya masa mengacau tadi..Sambil makan sambil berkata si kencing manis ku tadi...

takleh tak makan benda manis...nanti pese (pengsan)..

Yer la ayahanda..anakanda tak marah pun...nasihatttttt....Padahal dah memang "Pemanis Tegar". Ada jer la alasan dia. Selagi hayat dia ada... biarlah.. pada aku nak pantang sangat pun takder gunak gak..Urusan sakit mati sihat tu semuakan kerja Allah Taala. Betul tak?

Wassalam...

Wednesday, November 21, 2012

Ingat Masterchef Ingat Makan.........

Assalamualaikum..

Boring..Boring... boring tahap jingga dah ni..Ngantuk plak satu hal..Dah berapa kali menguap ni..naik lenguh dah mulut asyik menguap jer nih. Kepala plak terbayang nak merasa Crepe Durian... Ingat berkumpul ramai ramai nanti leh la order 12 ketul. Boleh merasa sket sorang.


 Kredit pic: CupcakeHuda..

Malam tadi tengok Karipap Gergasi CheLah.. Terliurrr jer... Chef puji sedap... firstime tengok org buat karipap pakai telor mentah and lepas tu baru goreng. Tu yang buat kerangupan dia terasa tu...ermppppp sedappppp... Hidup takder pikir lain...asyik fikir makan makan makan.. Membebel untuk diri sendiri. Pastu bila perut dah buncit mula lah menggelabah cipan.

 Kredit pic: Forumcari

Tak sabar nak tunggu Masterchef malam ni. Agak agak saperla terkeluar malam ni... Firasat aku Dean... Conpem..Korang plak?.. agak agak la saper... Tengok crepe jem yang along buat tu pun leh tahan merembes air liur aku nih..eeeeee semua sedapppp.... dap dap dap..

Kredit pic: Forumcari

Conpem Dean malam ni..Cehhh...
Sekarang tengok Dean takder la laser sangat. Kalo dulu saper yang tak pernah di kutuk.. Sekarang tutur katanya semakin berlapik dan tersusun. Ermmm....Paling mahal dagu lekuk dia tu.. Orang kata dalam laser ada manisnya...yer dop..........

Kredit pic: Forumcari

Dah la... nak sambung telek crepe durian nih..Tak sabor nak ngoder....
Makan sajerrrrrrrr.................
Wassalam...


Musim Buah Kembali Lagi

Assalamualaikum.....

Dulu dulu kalo nak tunggu musim buah memang bercinta la jawabnya. Punyala lama nak tunggu hujung tahun tu kan?... Tapi sekarang ni tak payah nak menunggu musim...dalam stahun tu 2-3 musim buah ni datang. Itu kalo kat kampung. Kat bandar ni lagi la.... sepanjang masa ada. Rajin ngan tak rajin jer nak gi rayau kat pasar malam tu.. Apa susah kan?.. Thailand sana nun teknologi nak hasilkan buahan bermutu sepanjang tahun kemain lagi canggihnya. Durian takder bau pun boleh jumpa sana. .. Korang pernah jumpa...Pernah..?.aku pun tak pernah. Dengar citer je la. Tapi kan takut jugak dengan racun racun kat sana. Penggunaan racun kat sana kan tak terkawal. Sesuka hati diorang jer nak guna banyak mana..No wonder la buah buahan yang datang dari sana semua comel comel dan gebu gebas sangat. Tapi awasssss, blom tentu selamat tau.


Kalo kat dusun sendiri sah sah la selamat. Sebab guna baja buah jer paling tinggi pun. Racun serangga tu lantakla.. Makan jer la. kadang kadang tuan takleh makan lutong ngan "bakabiki" dah rasmi dulu. Takperla.... berkongsi sesama makhluk tuhan. Halalkan jer la. Teringin gak binatang tak tgk rambutan yang merah merah ni

Saper saper yang balik musim ni memang muntah buah la. Pagi breakfast ngan buah rambutan dulu..tengahri lunch ngan manggis..petang plak ngan doyan..malam nanti duku dokong plak. memang berah buah la jawabnya. Syukurla..rezeki tuhan. Kan tahun depan tak kuar buah terlopong plak nengok dusun orang lain.


Kat kampung aku ni pesennya satu rumah satu dusun..ada gak kaya raya berekar ekar dusun diorang. Bagi kami apa yang ada sekeliling rumah dah lebih dari cukup. Hilangla kempunan nak makan buah tu. Yang kat dusun biasanya mak aku pajak jer la... kat sini sepohon rambutan sekolah tu 50 henggit... Kat sini ada tak korang jumpa semurah itu?.. Doyan plak sekilo 1.50.. mak aiii...rasanya penat nak mengutip bawak naik bukit tu tak berbaloi dengan rege yang bakal dapat tu. Sudahnya pajak jer la ngan pohon pohon. Jangan diorang tebang ngan pokok pokok dahla.

Orang yang paling teruja balik kali ni Ajeed la.. Makan rambutan sampai sakit gigi. Jam jam tu nak gi cabut... bagi panadol tidor kejap...elok... terus lupa nak gi cabut gigi. Sayang plak kat gigi dia. Hadap doyann balik..

ishhh..rugi.. rugi...
takyah la..kan sakit lagi gigi tu...
Ahhh.. makan jerla...



Kunyah jer pakai gigi depan..terus telan. Lepas ni dah balik Kajang takkan jumpa doyan sedap ni lagi... Pandai jer aku menghasut. Doyan ni masa aku balik takder pun gugur lagi.. Yang ada sebijik 2 tu mak sedara aku punya. Suka hati mak aku jer pepagi kutip bawak balik rumah. Dia plak ada 2 pohon jer yang berbuah..

kesian moksu nak makan buah..Ma jer yang kutip ni..
alohhh nanti bayar la.. buah kita luruh bagi dia plak..
ooooooooooooo gitu...


Manggis plak tak masak sepenuhnya la. Dalam sepohon tu ada la 5-6 bijik yang warna pepelnya. Yang lain putih jer lagi kalernya. Masa ni la seronok nak memetik. Sebabnya macam treasure hunt plak kan?. mencari benda tersembuni warna pepel di sebalik daun daun segar yang menghijau... kemainnn....


Duku dokong pun sama...kuning jer tapi masam giler. Mak aku cakap sekali masak baru. Dia nak 2 kali masak. Tapi sebab pelahap nak makan buah tahap jingga..blun jugak la..sebijik manis..2 bijim masam sket.. masuk bijik yang ke-3 terus luka lidah. Masam siot.


Paling best buah rambutan... memang kenduri rambutan kitorang haritu. Bukan rambutan anak sekolah tapi rambutan cik embun dalam ertikata lain. geh..geh...Bahasa kami plak Moktan Cikmbun Spesis ni memang sedap..manis dan rapuh. Nak nak ko makan di pagi hari...pastu petik plak ngan tangan dari tangkai dia tu...heavennnn................... kalo banyak banyak tak best.. hilang dah manis dia tu..cewah..


Pokok depan rumah tengah masak ranum.. tapi bahagian atas atas sana nunnn.. Hujung hujung dahan. So satu cara yang paling berkesan adalah naik tebang dahan yang banyak buah. Itu kerja adik aku. Aku tukang makan ngan kutip kat bawah. Hafiy ngan Hadif paling hepy... jakunnnnn...



Dapat gak la 2-3 dahan. Puas makan....

Jom la berehat kejap..Penat
Wassalam...

Tuesday, November 20, 2012

Layan...

Assalamualaikum..

Naper erk.. rasa lemau jer petang ni...

Jom la.. layan video Hadif joget sambil pakai spender..
Ekceli ni la lagu nasyid yang dia nyanyi ramai ramai hari tu masa majlis konvo kat skolah Hafiy..
Sebelum dengar muzik sebenar aku tak dapat tangkap melodi dan lirik dia camner.. Dah dengar hari tu baru tau..

best jugk lagu dia.. tapi dalam versi Hadif macam ni la...


Canner.. cekci tak saya nasyid pakai spender...baju singlet.
tepuk tepuk dada tu yang paling tak menahan...
aduiiii...

Wassalam...

Assalamualaikum...Peewittttttt.......

Salam sekali lagi uolsss...
Perghhhhhh.......... lama giler cuti...(seminggu jer pun). Budak sekolah dan cikgu cekgi yang best la kan?..sebab dapat cuti lama sket . Balik kampung la.. apalagi..prfttttt.... Tapi kan ..ada gak cikgu yang kena jaga exam. Soooo cuti mereka mereka ni mungkin pendeklah sikit kan?. Takper la..atleast ada gak cuti.. Dari takder langsung..sangap jer kat tempat kerja. Macam aku ni la... contoh paling dekat. Tapi tetap bersyukur sebab aku dah pun balas dendam balik kampung makan buah pagi petang siang malam. Perghhh..

Sabtu ngan Ahad kerja mendobi tak habis habis...... kain dah bertimbun meronta ronta mintak lipat...Tak suka tinggal rumah bersepah ngan kain baju... atleast basuh sumer jemur dalam rumah pun ok..

Ekceli Ahad minggu lepas aku gerak balik Klantan. Sabtu cuti ku terbuang macam tu sajer.. siyes..rugi..rugi...
Tapi takperla..atleast aku boleh settlekan kerja rumah dulu. Ajeed cam biasa la..kerja kerja kerja..hingga ke saat saat terakhir. Hinggakan nak basuk keter pun tak sempat. Tu sebab la Ahad tu kul 1 petang baru terhegeh hegeh nak gerak kluar KL.. Takperrr.... cuti panjang kata kooo...

 kemain sedap lagi sambal sotong aku.. sudahnya jamu kat ayam itik jer.. mak ayah aku lagi la.. nak sentuh sotong kembang macam ni... ermm..haremmm..lagipun kat Klantan mana ada jual sotong kembang camni.. blom aku jumpa.. so..diorang jeling jer la.. paling tidak pun kuis kuis ngan sudu jer la...

Sabtu tu sempat lagi prepare lauk untuk di bawak bekal sepanjang perjalanan. Biasanya..aku ngan anak anak jer syok sendiri plan nak berenti situ sini makan tepi higway..makan stesen minyak bagai. Ajeed non hado nya... leceh la..susah la.. malas la....nak kena basuh tangan...heyyy..susah susah.. sudahnya..bekal tinggal bekal jer la... Meratah la muruku sepanjang jalan. Kata cuti Deeeeeeeeepavali kan?.. makan la meruku sepuas hati kami anak beranak. Ajeed cukup dengan bekal nescafe panas satu termosss...pun dah cukup..stress Acik..nak feeling feeling piknik tepi higway pun sosahhh....


Dreber makan muruku sepanjang jalan..hilang gak rasa mengantuk... Aku offer nak drive kesian tgk dia penat. Takdenya di bagi.. katanya lagi tak boleh tido kalo aku drive..hamboikk... tak yakin ngan chekk ker?..

Sepanjang perjalanan gerak keluar dari KL lancarrrr jer. Best..keter tak banyak sangat. Mungkin ramai dah gerak balik bercuti Sabtu lagi kot. Tidak pun sebelum tu lagi..kan skolah dah start cuti. Sooooooo enjoyyyyyyy dalam keter sambil makan muruku.. Anak anak plak sepanjang perjalananan..alhamdulillah.. agak behave perangai masing masing.. sebab aku umpan ngan Angry Bird..hahhahha... sonang ibu ko nak membuta.... Aku layankan ajer karenah diorang.. lantak la korang nak main sampai habis bateri pun..nasib baik bateri habis reti plak diorang diam... akhirnya penat sampai tertido......

 Anak anak aku ni dua-dua tido mata terbukak.... orang kata degil..yer ker?...setengah orang macam pelik jer tgk diorang tido mata terbukak.. aku ok jer..sebab aku pun sama..tido mata terbukak... degilkah aku?...

Alhamdulillah..dalam kul 6.30 selamat sampai di daerah kelahiranku..eh aku lahi KB..daerah tempat aku membesar. Masuk jer sempadan Kelantan hujan selebat-lebatnya.. alaa tak best la... susahla nak buat aktiviti jalan jalan carik pasal.


Lega..syukur.. hepy..penat...semua bercampur menjadi satu. Sampai jer rumah aku...gelap gulita..lampu sebijik pun tak terpasang dalam rumah...

assalamualaikumm..... (tangan dah pulas tombol pintu nih)

Targetnya dapur la.. nak intai jeling jeling dulu apa menu yang bakal diserbu sat lagi. Masuk masuk jer Elok tgk mak aku tgk berdakapan mesra ngan cucu kesayangan dia kat atas katil kat dapur sana nunnnnnn....

Ingat mu tak jadi balik.. Ma tak masok la...............

Aduh Ma weyyyyyyyyyyyyyyy................laparrrrrrrrrrrr niiiiiiiii.......... Kelam kelibutla kami mengerjakan apa saja yang ada kat dalam petiais tu. Sudahnya jumpa sup  tulang gearbox yang stok raya haji punya dulu....Lantak la..cuba kira raya haji berapa haribulan...kami balik11/12 ..... tapi aku modify sket tambah sebungkus lagi sup bunjut..... blruuuppppp.........janji kenyang...

Alhamdulillahhhh

Wassalammm.................