Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Tuesday, May 31, 2011

Mudah Mudahan..... Amin

Assalamualaikum..

Status mata aku sekarang , 0.02micron jer terbukak. Itupun puas paksa nak kasik luas sket. Kalo tak langsung terkatup. Nak kata makan banyak? .. takderla banyak sangat pun. Tengah naip citer ni pun dah brapa belas kali menguap. Nampaknya kesan tido awal semalam meleret sampai ke petang ni.

Aku rasa normal la kan kalo budak laki minat lori keter motor ni. Tu sebab aku tak heran kalo rumah tu menimbun dengan mainan macam tu... Mudah mudahan besok jadi Engineer, aminnnn.

Malam tadi Ajeed berdua ngan anak jantan dia tu. Hadif sama aku awal awal lagi dibuai mimpi. Ntah apa project diorang pun aku tak tahu.. Yang aku perasan pagi tadi Hafiy dengan seluar terbalik. Lantak la.. sekarang ni aku biar jer dia berdikari.. urus diri sendiri kat umah. Seluar baju pun ikut suka hati dia sendiri nak pakai yang mana.. Sampai aku pulak yang pening tengok dia pakai baju.. seluar lain.. baju plak lain.

Pagi tadi Ajeed cerita kat aku..

Ajeed : Awak tahu anak awak cakap apa semalam..
Aku : Apa dia...
Ajeed : oh my god

Aku : hehehehe

Malam tadi diorang berdua tengah layan youTube.. Mula mula tu as usual la.. layan ABC Song.. Tetiba plak boleh plak godek sampai jumpa youTube pasal lori trailler yang panjang panjang tu...apa lagi.. eksited giler la budak kuntal kintil tu.

Ohhh My Godddddddddddd

Bukan main hepy lagi boleh tgk lori.. Aduiii... Lantak la anak oiii..jangan ko minat kat barbie doll sudahhhhhh. Tapi kalo bab melalak melolong..memang fail..Memang kepakaran dia. Adik dia pun dah kalah sekarang.

Masa ni balik dari Kelantan hari tu. Tak nak turun..



Nak balik Kantan..Nak balik Kantan (Kelantan)..
Takper.. bulan depan kita balik lagi..


Bengangggg jer bapak dia....

Pandaiiiii....

Assalamualaikum dan Selamat Pagi..

Adoiiii... baru lepas menguap yang ke lapanploh kali. Ngantuk ni sebab telebih tido ni. Bukan apa malam tadi TV buat hal..so terpaksa tido awal la. Asalnya nak tidokan Hadif..dengan aku aku skali sadakollah hulazimmm.

Bukan best pun kalo dapat tido awal.. malam nanti siap la, nak tunggu pagi 2-3-4 kali terjaga. Sekarang ni asal terjaga jer mula la pikir 10 kali nak kuar bilik. Hari tu aku terbaca kat satu forum, kalo terjaga kul 3 pagi tu siapla... sebab masa tu makhluk/ entiti yang berlainan alam ni akan keluar berkeliaran.. ntah betul ker idak.. wallah huaklam la. Itu sebab sekarang ni kalo tersedar jer aku tengok jam dulu. kalo jam tu tunjuk pukul 3 jer cepat cepat aku pejam mata balik. Sumbat dulu mulut Hadif ngan puting..hahaha.. Kalo dah dia tak tahan sangat baru aku keluar bilik, tawakkal jer keluar buat susu.. Dasar Penakut Hangit lagi Tengitt.

Malam tadi Hafiy buat aku bangga...



Si Bapak : Hafiy... ni perut saper? (merujuk pic kat atas)
Si Anak : Perut Ibuuuuuu..keh.keh..keh.. (confident jer si anak jawab)..


Paling aku bangga .. Hafiy siap boleh gelak lagi..Pandainya ko menilai erkkk?
Babahnya pun satu, takder benda lain nak tanya anak. Lemak aku jugak yang dia minat

Wallahhuaklam..

Friday, May 27, 2011

Baiknya Anak Mak..

Assalamualaikum...

Lambatnya hari Jumaat ni berakhir. Aku dah mengantuk tahap jingga dah ni. Pagi tadi hajat nak bangun awal, nak masak nasik goreng tapi macam biasala... hajat tinggal hajat. Lagipun malam tadi tido lewat sket. So bangun tido pun ofcoz lewat la jugak. Nak jemur kain pun tak sempat. Tapi nasib baik la mak mertua aku nak datang hari ni.

Sebab apa aku kata nasib baik?
Satunya sebab Ajeed offer dia nak tolong jemurkan kain baju sebab hari ni dia nak kemas rumah.

Sebab apa dia nak kemas rumah?
Sebabnya.......mak dia nak datang la... so aku agak dia malu kot rumah tu macam tongkang pecah. Bukan aku malas.. tapi cuba bayang kalo aku gerak seinci pun tangan si hadif mulalah nak melekat kat lutut. Apa patut aku buat?..sudahnya terbungkam depan TV jer. Muahaha...Aku suker.. aku suker..

Ekceli rumah kami tu takderla teruk sangat (coberline).. Tapi biasalah En Suami aku.. takut sangat mak dia komplen..

Kalo macam ni setiap bulan aku nak jemput jer mak dia datang umah. Dah rajin sangat kan?... Bab rumah bersepah aku tak heran sangat.. Sekarang ni duk pikir nak masak apa malam ni. Biasa diorang datang aku mesti kantoi.. Nasik keras la..daging tak empuk la. kali apa plak yang kantoi.

Tapi kan aku perati Ajeed kalo mak dia datang mesti dia kecoh terlebih.. ober excited. Mak aku datang takder pun aku nak gabra, sebab apa tau.. aku pun satu kepala ngan aku.. tido bangun..tido bangun dah boring bergossip sambil cabut uban tgk TV plak... Makan tu balakang kira..time laor baru sibuk terkocoh kocoh masuk dapur..yang bestnya mandi pun taknak.. Ajak keluar apatah lagi.. Itu sebab aku tak heran. Bertambah tambah best Bila aku nak kemas pun dia tak bagi

tak payoh la mu kemas... pahtu "Berkube" plak..

Berkube itu adalah bersepah...harap maklum..hehe

Suker kan?....

Thursday, May 26, 2011

Terkenang Sejenak

Assalamualaikum...

Termenung a.k.a terkedu sejenak bila terpandang wajah anak anak Hidayah Al Taqwa ni . Pic ni aku culik dari FB Rumah Anak Yatim Al-Taqwa, Hulu Langat.



Pic ni adalah pic terakhir sebelum kejadian tanah runtuh yang menimpa khemah diorang. Bila tengok budak kecik 2 orang kat depan tu terkenang plak si Hafiy ngan Hadif. Comelnya... nasib baik budak berdua kat depan tu tak termasuk dalam senarai mangsa.

Cuba korang bayangkan yang budak budak ni anak korang.. apa perasaan korang..Sedih?..Bangga?...

Teringin rasanya nak tengok Hafiy ngan Hadif macam ni.. Sejuk perut aku mengandungkan diorang... Insya Allah... Kalo dipanjangkan umur dimurahkan rezeki nak jugak aku hantar budak berdua ni sekolah tahfiz. Sempat gak goggle tadi sekolah tahfiz swasta..sumer mahal siot. Tapi bila di baca komen komen forumer dari forum Cari.Com rasa macam sekarang jugak nak daftar Hafiy masuk skolah Tahfiz..

Cer baca......

"Masa mak Mul meninggal, ruang tempat jenazah tu penuh dgn cucu-cucu mak sahaja bacakan yasin utk arwah..(org lain terpaksa baca yasin di ruang yg lain) Diorang dah tahu ape nak buat, tak pyh susah2 nak suruh buat tu.. buat ni.. Masa mandikan jenazah pon, kami adik beradik, sepupu & anak sedara je yg mandikan. Bilal perempuan tu cuma tolong guide shj. Alhamdulillah .."

Bila kita tengok masyarakat kita sekarang.. tugas baca yasin tahlil ni sumer upah orang surau yang buat.. bukankah lagi baik anak cucu kita sendiri yang buat kan....

Yang ni plak....

"makanan memang dijaga dengan ketat lah....selalu amalkan makan kismis, madu dan kurma disamping vitamin suplemen yg tingga DHA....pergaulan memang terbatas....tv memang tak tgk yg berunsur hiburan....berita tv pon dengar sahaja....memang kita tak terikut dgn tingkah laku budak22 hafiz nih....baik sgt"

Lepas ni jajan jajan, asam, organ binatang kena diharamkan masuk rumah aku... semangat kena kental bebbb.

Yang ni plak...

Kalau tuan/puan berminat kena latih anak2 erti kesusahan dr awal iaitu dr rumah lagi ya! Kurang2kan hiburan supaya derang x terperanjat bila masuk sekolah tahfiz. Strictly no TV, radio, internet, computer games

Yang ni ader branssss.... sekali tak dapat main games (kalo si Hafiy la)..satu rumah macam kapal pecah... mainan jadi mangsa... Pasni tv kena bukak masa diorang dah tido.. Elok jugak tv umah aku buat hal.. ekceli dah 2 bulan tv umah aku tu meroyan tanpa sebab.. Bukak tu boleh tapi tunggu 2 jam la baru ON.. contoh kalo ko nak tengok Naruto pukul 6.30, pukul 4.30 tu ko dah kena bukak. Kadang kadang tu kalo hari kerja, kitorang dah siap nak masuk tido baru tv tu terbukak sendiri. Mistik pun adooo.... (hihihiihi) cik pon gelak..

Dari citer pilu masuk citer lawak plak..haha.. biasala..blog rojak.

Mood Pagi Khamis..

Assalamualaikum..

Hati rasa macam tak sedap jer. Mood nak berblogging pun kurenggg jer. Nak nak bila check stat kat Dasboard traffic tak berapa nak tinggi. Lagi la takder mood. Aku perati kan... kalo nak start cuti sekolah mesti readers pun makin kurang. Dah la sememangnya readers blog ni sikit. Nak tiba musim cuti sekolah lagi makin sikit. Tapi aku tak kisah...Takder hal punya. Lagipun aku berblog hanya suka suka. Nak jugak merasa dapat income sampingan dari blog picisan ni. Tapi aku rasa macam impossible.



Semalam godek-godek FB soang member ni.. Mintak ijin yer Bang Is kidnap pic ni dari album Abg Is. Ternampak plak masak lemak ikan tenggiri ngan daun asam gelugur.. Meleleh weyh ayaq liuq ni. Teringat plak cuti Wesak hari tu. Sempat gak makan Masak Lemak Ikan Duri sama daun asam gelugur ni. Wallahhhhhh.... budak berdua ni pun menjilit bibir skali. Yang buat bestnya...pucuk asam gelugur tu la. Tapi hari tu mak aku campur ngan daun asam kandis skali. Aduiii..terbayang bayang skali lagi kesedapan dia tu. Mula mula tu macam.. ehh ... masuk daun aper ni.. macam tak sedap jer.. mesti rasa daunnya pahit-pahit sket.. Sekali makan.... terus terjatuh chenta ngan daun asam gelugur. Masam daun tu ngan lemak santan bersatu.. Korang boleh bayang tak macam mana.

Masuk bab sedih plak..



Malam tadi tengok rancangan 360.. saper ader tgk... sedihnya kan?.. Kesian ngan nasib keluarga diorang. Anak yang tak berdosa yang menjadi harapan mereka takder dalam sekelip mata angkara kelalaian manusia. Tapi tak guna nak menyalahkan sesiapa. Dah tertulis ajal diorang macam tu. Tapi aku rasa macam sebak semacam jer bila aku terbaca dalam satu artikel.. tak silap dalam Kosmo.. yang penyelamat tu dapat hidu satu bau harum yang keluar dari jasad adik bradik kembar setelah mayat diorang berjaya ditemui dari timbunan tanah yang runtuh tu. Korang ader baca tak?.. Subhanallah..Maha Suci Allah... Untungnya mereka.



Tak boleh la aku nak taip panjang panjang pasal isu ni... Pada readers yang terbaca entry ni sama samalah kita sedekahkan al-Fatihah untuk adik adik kita ni. Moga tempat mereka disisi para anbiyak..

AL Fatihah



Terimalah Permohonan Kami Ya Allah...

Wednesday, May 25, 2011

Kek Secret Recipe Tak Halal?

Assalamualikum..



OMG!!! Kek dari SR plak yang disahkan oleh JAKIM tak halal. Sebelum ni kecoh pasal jumpa DNA BakaBiki dalam ramuan kopi kat Kluang Station Kopitiam, pastu ader jugak dengar pasal Meatball yang glemer kat Ikea tu tak halal. Dan hari ni plak dapat email pasal Kek kat Secret Recipe plak. Ermmm macam macam hal.

Nak detail korang baca la kat sisipan kat bawah.



Kalo rasa sakit sangat mata nak baca tulisan kecik tu klik jer kat gambar untuk tumbesaran. Biasala..copy paste gini macam terencat sket tumbesarannya.

Ermmm pasni nak carik kat mana plak cheese kek sedap ni...

********************************************************************************

Info terbaru dapat dari sorang member..

salam kak anie.. rasanya dah ada pembetulan oleh jakim mengenai info tu. kalau nak kepastian boleh cek status semua outlet secret recipe di http://halal.gov.my/ehalal Secret Recipe yang puratos pakai tu hanya genenal name

Means...boleh makan la erk?....

In-door Training- Chemical Spillage

Assalamualaikum..

Hahhh... ada pun.. Baikknya blogspot ni.. dia kembalikan balik entry yang hilang hari tu..hahhaa... Kecoh gaban bilan 1 entry hilang. Baru 1 entry.. kalo hari tu 3 entry aku post mesti 3-3 hilang..Tapi takper la , kan dah dapat balik, so aku publish la sekali lagi... Anggap jer korang baca minggu lepas 12 haribulan. Sebabnya aku malas nak edit-edit. Tq buat Kak Sal dan adik Kak Sal, Mas (Mrs Seketeri) hehe.. diorang yang bagi info pasal blogspot ader problem. Tu sebab entry untuk 12-5 hilang.

Lambatnya tengahari... Ngantuk lagi. Lain bebenor rasanya ofis ni bila boss aku tak datang. Kalo dia ada baru la nampak kebizian sket. Paham jerla kalu ibu takder... merdeka la kejap. Susah nak dapat peluang macam ni tau.. Jarang jarang sekali baru jumpa. Soooo apa lagi..kita enjoyyyyyyyy...manfaat peluang ini sebaik mungkin ok. Muahaha...



Ekceli minggu lepas Department aku ada buat satu indoor training tau. Well biasala... nak audit kan. Semua nak kena settle. Sooo tugas aku adalah senang jer.. ambik gambar... setahun atau 2 tahun lepas rasanya aku ada buat entry pasal ni...



Macam biasla... kononnnn chemical la tu. Buat buat la tumpah sebab nak tunjuk camner cara nak handle kalo chemical ni tumpah. Tak boleh pakai air atau kain jer tau nak bersih chemical tumpah ni.. sebab ader kemungkinan kain tu akan terbakar kalo dalam kuantiti yang berlebihan.





Sooooo cara yang betul adalah ambik pasir, buat satu halangan supaya chemical tadi tak merebak ke tempat lain. Lepas tu..untuk mengurangkan kuantiti chemical yang tumpah tadi.. gaulkan pasir tadi bersama chemical sedikit demi sedikit.. Buat macam proses nak bancuh simen nak buat rumah tu.. Paham erk?..ker tak penah tgk orang bancuh simen.. ok takper.. korang buatlah imaginasi sendiri..hehe



Soooo bila pasir dan air tadi..opsss lupa... chemical dah sebati mesra. buang pasir tadi kedalam plastik sampah untuk dilupuskan. Pastu barulah lapkan tempat tadi dengan kain. Harus diingat, Pasir dan kain yang dibuang tadi tak boleh simply simply dicampak ke tempat pembuangan sampah tau. Very the dangerous....Bahaya tu.. nanti datang hujan lebat pasir dan kain tu basah... keluar la balik chemical tadi. Cara yang paling betul adalah pasir dan kain tadi perlu dilupuskan sebagai bahan buangan terjadual atau schedule waste. Bila dah jadi schedule waste pihak yang melupuskan pasir tadi hendaklah dipastikan tersenarai dalam list Jabatan Alam Sekitar. Orang yang dibenarkan sahaja boleh lupuskan Schedule Waste ni.. Kan tak pasal pasal Karam singh jumpa kain tadi kat belakang kilang.. saper yang glemer.. bos aku jugak masuk TB3..

Gitula seadanya.....

Monday, May 23, 2011

Malas Rasanya Nak Balik Kajang

Assalamualaikum..

Sekarang ni roh rajin update ader la sket dalam dalam badan Acik Anie nih.. Sooo apalagi hapdate la.



Selasa lepas berat sangat kaki nak melangkah balik KL, rasa macam baru jer balik sana..dah nak kena berangkat balik KL dah.. cepatnya masa berlalu. Namun sempat gak la tolong tukar enjin air yang dah lama rosak kat kampung tu. Biasala kalo bab bab merepair ni mak aku mesti tunggu anak anak balik.



Orang tua biasala… Kita yang muda ni kena peka sket . Ajeed ni aku perati kalo bab repair merepair ni dia ringan tulang sket. Tapi kalo bab pegi situ sini memang dia liat, melainkan terpaksa sebab nak ambik hati. Kadang kadang tu lom mak aku suruh dia dah sibuk menanya. Biasala orang tua..mesti segan nak mengatur anak menantu kan?.. itu sebab aku cakap kita yang anak ni nak kena peka. Jolok sket laki tuh…



Sebelum ni yang tukang pasang tu beli yang made in china punya.. sempat beberapa bulan jer..pastu kejap kejap rosak.. kejap kejap tukar part yang rosak. Senang senang tukar jer enjin terus.. baru puas hati. Lagipun kalo beli Enjin yang Panasonic tu baru 400 ++ , Hitachi mahal sket. Sooo sekarang ni aku harap takder problem lagi la.



Masuk balik bab nak sambung cuti. Kalo ikutkan si Ajeed dia ader plan nak ke Tok Bali…nak memancing katanya. Tukang sokong nya adik aku.. Siap suh aku sambung cuti lagi. Mana boleh wey.. dah la tengah audit sekarang, pastu Khamis lepas tu aku ½ day, Jumaat plak MC.. Rabu tu nak cuti lagi?… Nehiiii Kabi Nehhiii la jawabnya. Kalo awal awal plan lain citer la.. ader kebarangkalian nak sambung kot.hehe

Korang tau kan kalo aku balik kampung mesti tak sah kalo bonet tak penuh. Kali ni balik kampung macam yang sebelum sebelum ni.. time balik KL mesti bonet penuh.. Itu blom musim buah lagi. Kalo musim buah memang takyah citer la, Sampai merajuk sebab kena paksa bawak balik buah banyak sangat, hehe.



Ntahla.. nak ditukar keter besar sket lom dalam kemampuan lagi. Nak tak nak sumbat jugakla dalam bonet keter buruk tu. Kali ni balik takder musim apa apa.. musim kelapa jer kot. Aderla sket buah salak aku tgk tengah ranum masak. Tapi ntahla, tekak dah jemu nak makan salak ni. Mentang la salak ni selalu berbuah, cuba yang jenis bermusim, macam doyan, mau kemaruk jugak kot nak makan . Sooo salak kat sana tak berapa nak laku. Ader bawak jugak sket balik sini. Tu pun sebab nak bawak kat tempat kerja jer.. Eksen jer bunyinya kan?..hehe.



Sooo sebab takder musim aper-aper maka bonet keter pun tak berapa nak penuh jugakla. Tapi mak aku ni memang takleh tengok bonet ana ruang sket.. mula la dia nak masuk barang… mula-mula tu dia bawak turun tikar…

“Ambikla.. senang nak bentang bila orang datang.. Ila pun aku ader bagi satu..” (setelah ditranslit)

Ermmm yo la… sumbat jugak kat dalam bonet… Pastu dalam 5-10 min…

“ Beras ader.. Hok lama tuh.. mu ambik jer la aku takut bubuk make” (Korang translit sdiri hehe)

Sumbat lah Si Ajeed masuk bonet. Takperla..rezeki tu..beras siam sedap… dah save budget beli beras bulan ni hoho.

Aku rasala mak korang pun mesti macam ni jugak kan?.. Takperla selagi dia ader kan.. bila dia takder mesti kita akan rindukan saat saat manis macam ni. Sooo selagi dia ader, jangan kecewakan atau hampakan perasaan diorang.

Touching la plak….

Saturday, May 21, 2011

Nota Sabtu.

Assalamualaikum..

Short Entry..
Selamat bercuti... Aku ni nama jer tak kerja, Tapi kerja kat rumah mengalah kerja kat ofis.... Kain tengah melambak atas sofa making menggunung meraung-raung mintak tolong dilipat...

Aku buat buat tak nampak jer ni. Sejak balik dari Kelantar hari tu mana sempat nak kemas lagi. Kalah ibu anak spuluh gayanya..

Ok la... cincau dulu..soru kenyang kenyan..ambik kekuatan tenaga untuk lipat kain..huhu..

Tata

Friday, May 20, 2011

Nasik Berulam Sulur Kantan

Assalamualaikum…

Pagi sumerrrr, Morning, Ohio Gozaimase..hehe….. cerianyaaaa (akula).. ini hari kan Jumaat, mana tak ceria kan? Firstly nak balas dulu komen kak sal dari entry semalam.. Inilah jawapannya kak.. sulur kantan itu dibuat ulam. Cicooohh budu..walaweyyyy sedap..masam masam rasanya..

Korang penah dengar Sulur kantan tak?..penah makan? bunga kantan?.. mesti kenal kan?.. yang ni bukan bunga tu yang kita buat ulam.. tapi sulur dari batang pokok kantan tu.. warnanya putih..batang lembut sket.. allahhhh sulurrrrr…tak reti nak explain lelebih ni.

Ekceli mood balik kampung aku lom habis lagi ni. Nak jugak habiskan cerita balik kampung ni secepat mungkin, sebab aku tahu ader insan yang tergedik-gedik jeles plus tak sabar nak balik kampung.

Makan ulam ni sebenarnya bagus. Ajeed penah cakap kambing jer suka makan ulam..Tengok sekarang, dia plak yang bakal jadi kambing... tapi bagi yang tak biasa memang tak boleh telan la kot. Tekak aku tekak orang kampung, apa jenis ulam aku tibai jer. Kalo rumput tu leh buat ulam..licin la jawabnya belakang umah aku tu.



Orang kata, nasik tanpa ulam ibarat irama tanpa lagu.. gitulah kekdahnya… tengok orang tua dulu dulu, panjang umur diorang.. salah satu amalannya..suka makan ulam-ulaman ni la. Pendek kata apa yang ader keliling umah tu boleh saja dibuat ulam.. kita kat sini pelik…gian sangat nak makan ulam..kubis dibuat ulam.. tak kena..tak kena...Kalo timun tu ok lagi la.

Best tau sekali skala berjalan umah mak-mak sedara ni. Part makan yang paling best. Boleh tak korang bayangkan.. perut tengah lapar.. makan plak kat atas tangga depan, orang pandang pun selamba badak jer kita makan.. cuacanya plak…. Baru lepas hujan..angin sepoi sepoi bahasa. Menunya plak masak lemak terung ngan timun, ikan goreng, telor goreng campur kulat, budu , celur “tenne”, sulur kantan. Perggggghhhhhhh…. Lepas sepinggan –sepinggan… dan orang paling last adalah Mok Cik Nah kito… mak aku la tu.. Telur goreng campur kulat tu yang paling best.. kulat tu dia masak skali ngan telor...Walaweyyy...Feeling makan tepi pantai Tok Bali kejap.



Asalnya ambik sulur kantan tu sebab nak bawak balik. Tapi tengok cantikkkkk jer dalam pinggan…terliuqq la plak...emppp apalagi takkan nak tunggu makan kat umah plak, ..bedal kat situ jugakla. Dan hasilnya gitula.3-4 pinggan jugakla. Ajeed pun naik angin jugak... bertambah tambah.. takder nak cover cover makan sket dah. Sama naik jer ngan aku.

Lepas makan semayang..salam mintak maaf ngan nenek aku..kitorang pun babai..
Alhamdulillah.. kenyang… Tapi malam tu bedal lagi nasiknya. Mana tak moncit.

Thursday, May 19, 2011

3 Orang Budak Jakun

Assalamualaikum..

Kali ni pun citer pasal balik kampung lagi. Tapi bukan bab makan-makan yo.. hehe..ader orang jeles. Opss lupa satu lagi, Kak Sal mintak bawak balik tempoyak. Kak Sal.. Tompayak tahun lepas dah habis stok la. Tunggu tahun ni punya yer. Saya simpan yang freshhhhh gitu. Tapi kena tunggu lama sket la, sebab buah doyan baru besar ibu jari ..hehe.



Masa ni muka masing masing terkejut macam tengok hantu. Tapi sebenarnya diorang terkejut bunyi kambing mengembek. Jakun sungguh. Maklumla pestime tengok kambing secara live. Biasanya tengok kat buku. Takder gerak gerak. Sekali dapat tengok secara live, apalagi..jakun terlebih la.



Hadif ni plak tunggu masa nak uwaaaa jer. Dia terpaksa cekalkan hati jugakla takmo nangis sebab geng 2 orang tadi cool giler, kan hilang plak macho dia tuh. Ekceli budak 2 berdua tu pun takut gak. Tapi sebab ibu dia ada. Rilex la sket.



Budak bertiga ni ekceli ader leadernya. Macam biasala leadernya tak lain tak bukan Cik Cue dia… Aku heran… budak-budak ni suka sangat ngan cik cue dia. Mana pegi orang tu mesti nak ikut. Maklumla Mentor ngan Protégé. Kalo boleh orang tu masuk toilet pun mau di ikut. Mandi tu takyah citer la. Pantang di ajak. Nakkkkkk ajer. Aku sukerrr , atlis relex sket tulang 4 kerat aku melayan budak budak ni..hehe…



Masa ni diorang sumer heran Mentor diorang masuk semak ambik sulur bunga kantan. Penah makan sulur kantan tak?.. sedapppp....

Perjalanan yang tak berapa penat.. tapi…..

Assalamualaikum..

Sebelum aper aper hal belek blog la kejap....
Korang tadahlah telinga duk dengar citer pasal balik kampunggg ajer. Gerenti ader orang menggeletis nak balik kampung bila baca entry aku 2-3 hari ni nanti.

Jumaat pagi balik, lebih kurang kul 11 gitu baru masuk tol gombak. Lambat giler gerak. Welll biasala… aku tau musim ni keter tak banyak. So takyah la nak terkocoh-kocoh sangat. Sampainya kat kampung tu.. Takkan lari kampung tu. Itu ayat standard En Suamila. Dia tak tahu…dalam hati ni punyala eksited… Kalah budak budak.

Akibat terlebih eksited.. lom masuk tol Gombak dah habis 50 henggit beli makanan. Untuk SARAPAN PAGI SAHAJA. Mula-mula beli Breakfast KFC kat Hafiy. Dah lapor sangat aku tgk budak tu. Sampai kat Gombak singgah plak kat MCd. Set breakfast lagi. Muakkkk aku bau beger tu. Untuk aku tak yah citer la.. Dapat balik kampung dah kenyang dah.. Takyah makan aper aper. Sebab apa tau?.. spare nak makan banyak banyak kat kampung. Gerenti mak aku masak sedap-sedap. Masa tu nanti 3-4 pinggan pun takder hal la. Sebab dari pagi tak masuk nasik. Punya la eksited kan?



OTW balik Kelantan memang jalan best giler. ½ jam skali baru nampk keter lain. Lori pun takder. Best kan?.. Tapi yang tak bestnya…. Aduii..budak kecik ni.. kejap-kejap buat hal. Abang takder kisahnya… Yang terlebih kena kisahnya si budak kecik ni. Sampai kena kepit celah kangkang . Hahh ambik ko.

Tahan punya tahan..sampaila Merapoh.. Terberak terkencing sumer ader. Alang-alang berenti singgah la soru kejap. Perut aku pun dah takleh tahan ni.. nak kena isi jugak ni. Singgah la kat Pesona Batu Besar tu.. Korang balik Kelantan mesti perasan punya 1 kedai makan area selekoh kat Merapoh tu… trademark dia Batu Besar. Ya Ampunn.. terbayang-bayang lagi kat mata aku ni…. Kosong bintang aku bagi. Makanan tu boleh tahan..tapi bab kebersihan totally OUT. Takyah la korang singgah kalo balik. Tak lalu tengok dapur and tempat letak lauk.. Bersepah taik cicak…bluwekkkk.

Masuk jer keter… rupanya Ajeed pun komplen benda sama.. sooo itulah pertama kali dan terakhir kali aku singgah makan situ. Singgah kencing pun tak hingin..hancinggggg.. Takyah la korang terpesona ngan batu besar kat situ.

Dalam kul 5-30 kitorang sampai la kami kat Bandar Manggis. Alhamdulillah..selamattt sampai. Turun jer keter tempat pertama yang dituju...dapurrrrrr...bukak tudung saji... yehhhhhh... ambik pinggan makin skali lagi...Daging Gulai, Ayam Goreng....cukupkan syarat, 2 kali tambah jer la.. hehe. Skali makan malam terus.
Nak tidor awal ni.. besok nak tgk nenek aku kat KB..jauh tu.

Pasal ni nanti la aku citer.. lagi best...3-4 kali bertambah-tambah makan....

Wednesday, May 18, 2011

Macam Kena Ceroboh jer

Assalamualaikum..

Aku heran la.. Entry pasal In-Door Training | Chemical Spillage tu hilang. Macam mana boleh hilang? Aku plak tak penah delete rasanya. Kalo terdelete boleh cari balik ker erk?.. Saper tahu nak cari kat mana. Tapi bila check kat FB entry tu ekceli dah masuk tau.. tapi naper takder.. Aduii penat jer aku cerita.



Kat FB ader bukti entry ni telah dipublish pada 12 May Khamis..kul 12 lebih. Hari tu aku halfday balik kul 12-40, pi ambik FIL aku kat airport.

Soooo kesimpulan yang aku reka sendiri.... blog aku ni kena ceroboh oleh stalker yang tak dikenali... Tapi yang aku herannya.. Aper motif? Ataupun 1 kemungkinan lagi…blog ni ader virus-virus benci..hahaha…

Ader sesaper ker silent readers kat sini tak suka dengan entry –entry dalam blog aku. Kalo ader…kamon la bebeh.. face to face la.. jangan intip senyap senyap jer.

Kembali Bekerja

Assalamualaikum..

Masih lagi dalam mood cuti walaupun dah mula bekerja. Alhamdulillah sempat jumpa nenek aku... Rupanya dia demam rindu, satu rindu pada cucunya yang kat Penang, 1 lagi rindu kat anak jantan dia yang kat sini. Kesian dia... Takder saper yang dapat memahami perasan dia.. Masa hari dia terlantar keletihan.. teetiba air mata dia berjurai...

Makcik Aku : Mok nak suruh kito panggil anak anak balik ko?...

Sekali lagi air mata dia jatuh....Seminggu lepas cucu yang dia rindu sangat sangat tu ader balik. Terubat la sket kerinduan dia tu. Masa aku balik hari tu dia dah ceria.. dah boleh bangun dan makan.

Soooo sorang lagi la insan yang dirindui belum balik jumpa dia. Katanya cuti sekolah baru dapat balik. Gitulah orang tua.. Kita yang muda i harus paham kehendak hati dia. Bila dah tua nanti kita plak yang memendam rasa macam ni. Nak diluah takut menyusahkan anak. di simpan plak..macam ni la...

TerEmo kejap......

Sunday, May 15, 2011

Curi Curi Update Kejap..

Assalamualaikum..

Masih dalam mood bercuti di daerah kelahiran aku. Bandar buah manggis.Sinonim dengan daerah kelahiran aku.



DiKala ini anak anak tengah syok tido.. sempat la kejap curik masa rehat nak jenguk blog. Sumer orang dah tido, tinggal aku ngan Ajeed jer. Layan Mentor skali. Diorang tido awal betul. Heran aku.Kul 9 rumah ni dah senyap. Hafy n Hadif skali turut tido awal jugak. Suker aku. Malam mula mula sampai Ya Ampun... Kul 12 pun diorang masih terkebil kebil. Malam tadi pun sama nasib baik malam tadi ader kucing bergaduh. Trus nak tido..sbb terkejut takut.

Cuti tinggal 2 hari lagi...... Ermmmmmmmm malas nak balik KL. Apakan daya disanalah datang rezeki kami anak beranak.

Mentor dah nak habis. Maka mata pun makin sempit la ni. Besok ader hal kat pekan manggis, kena bangun awal la.. Baik aku tido dulu..K la... pai pai..

Biasalah kalo dah balik kampung. Masa tu singkat sangat, tu sbab kena manfaatkan sebaik-baiknya.

Thursday, May 12, 2011

Selamat Pagi dan............

Assalamualaikum..

Sebelum kerja datang baik aku jenguk blog ni kejap. Hari ni ingat nak halfday, nak ambik MIL aku kat airport. Kejap jer kan 2 minggu. Dah balik pun. Tak sabar plak nak dengar citer citer menarik kat sana. Yerla..kita nak pergi ni lom tahu lagi bila kan?Pasang jer la niat tu dulu. Sampai masa insya allah dengan izin-NYa dapatla kita merasa jejakkan kaki kita plak kat tanah suci Mekah.

Kebetulan tau... MIL aku sampai kul 1.. Adik aku yang kat Serawak pun balik hari ni jugak. Tapi dia naik flite malam. Murah skit kan. Yer la student. Harap duit PTPTN jer la. Soooo terpaksalah adik aku yang kat Slayang ambik dia. Sooooo sorry.

Insya Allah kalo takder aral esok pagi aku nak balik kampung. Jenguk nenek aku. Harap sempat lagi la. Kalo jadi balik kampung besok maknanya aku cuti sampai 17 la. Gamaknya takderla orang nak jenguk blog aku ni. Yerla.. kat sana tenet slow bangatt. untuk 5 hari ni tiada entry baru la jawabnya..

Ok la.. kerja dah datang ni.. Baru dapat notice dari admin pasal RETIREMENT SCHEME POLICY... Mana mana operator yang berumur 50 tahun ke atas bagi perempuan dan 55 bagi lelaki akan diberikan notis untuk bersara. Kesiannn plak. Ada la 3-4 orang kat sini. Kesian plak. Diorang sumer ni otai... pandai buat kerja. Tapi ya la.. dah polisi company macam tu terpaksa akur jugak la. Apapun banyak lagi cabang rezeki yang ada kat luar sana. Tak semestinya pencen kat sini kerja kat luar pun kita pencen jugak. Insya Allah...ader la rezeki tu yer akak-akak.

Stop sini dulu la... Bye.. Kat tak sempat edar notis ni plak....see u nex time la bebeh..

Wednesday, May 11, 2011

Hadif Tajima

Assalamualaikum...

Ini Hadif Tajima ok, bukan Hana Tajima.



Kalo versi Hana Tajima ikat belakang sibai kiri kanan dah....tapi Versi Hadif ni lagi simple, main sarung jer... Brooch takder pun takper.

Kejadian pagi tadi.. Orang sibuk nak siap pegi kerja dia boleh menangis sebab nak suruh aku pakaikan tudung ni kat dia... Aduiiiii...

Teringin gak nak cuba pesen Hana Tajima... Tapi macam tak sesuaiiii jer. Agaknya kalo nak bergaya pesen Tudung Hana Tajima ni kena siap sejam awal kot.. Kalo orangnya cantik..pakaila apepun gerenti hasilnya cantik yer dop?.... Jelesssss tengok orang comel macam ni.. pakai apepun sesuai...



Cantik kan?...

Psst: Korang jangan pengsan plak tgk kain baju aku kat rak blakang tu... haha.. Malasssss....

Entry Pendek

Assalamualaikum..

Bulan Audit....(10 May ~ 24 May 2011).

Sajer jer nak membizikan diri... :)
Sooooo mungkin masa nak jenguk blog tu non adonya..Blogwalking ?... jauh sekali..
Kalo ader pun aku jenguk blog ni sebab nak approve komen jer..takpun jenguk sebab nak tgk followers, ada bertambah ataupun tidak...

Sedikit mesej untuk reader yang pestime datang sini..
Pasni datang la lagi erk?..

OK tata.........

Tuesday, May 10, 2011

Resepi | Sambal Pauh

Assalamualaikum...

Apa kata di petang yang tak berapa nak syahdu ni cikanie hidangkan korang dengan satu menu yang simple tetapi sedap , elok sangatlah kalo dipadankan dengan sayur lemak pucuk manis ubi "stelo".

Pagi tadi tak sempat nak say hi pun kat blog ni... Terkocoh kocoh pegi Shah Alam.

Ok la... Pasal Pegi Shah Alam tu citer dilain waktu la. Ni nak kongsi sikit resepi buat sambal pauh. Pauh itu adalah mangga. Sila maklum yer. Ni kira sambal pauh versi kami la. Setengah orang lain caranya. Kami punya ni simple jer. Tapi sedapppppp... Ada masam masin pedas...ikan.

OK... Bahan-bahanya :

Cili Padi
Mangga atau "Pauh Reknge"
Ikan Sadin atau "Ike Slaye"
Garam


Cara-caranya..



Tumbuk Lada burung tadi... Pilih la nak hijau ke merah ke.. Janji pedas. Taruk garam skali secukup rasa.



Bila dah lumat... tapi baik jangan lumat sangat.. Biar agak agak makan tu boleh tergigit cili la, pastu masukkan plak mangga yang di cincang tak berapa nak halus tadi. Hancur sangat tak sedap. Tumbuk la pauh tu skali lada burung.



Masukkan ikan rebus tadi...opsss lupa nak cakap. Rebuslah ikan tu siap siap.. masuk sket garam. Asam takyah.. Mangga tadi dah masam. Tumbuk skali dengan Mangga & cili padi tadi...Pastikan korang tumbuk ikut turutan tau... cili, mangga last skali baru ikan....

Dan hasilnya..



Amat sesuai dinikmati bersama sayur masak lemak pucuk labu....plus ikan rebus goreng...perghhhh...... Menjilat jari..Gerenti..

Cuba yer... Wassalam.

Monday, May 9, 2011

Lapar La..

Assalamualaikum..

Salam petang sumer.. Korang sumer mesti dah mengantuk kekenyangan kan di kala petang angin sepoi sepoi bahasa ni kan?... Kesian aku tau.. tak makan lagi ni. Laparnyaaa... Bukan poser tapi aku BZ... (cehh bz la sangat...)..Non ado maknanya nak bz.

Ekceli aku dah janji tau ngan dreber kat sini. Nak gi Shah Alam, Kilang satu lagi. Plannya nak pegi kul 2. Kononnya skip makan tengahari sebab kejap lagi nak kluar kan. Boleh la pekena Dunkin Donut ker?.. Kunun (lagi?) nak diet la. Alih alih tak jadi.. Barang lambat kuar ,pukul 4 nanti baru boleh pegi. Ateeee dah pukul 4..kul brapa plak nak balik sini.. Kang terlepas plak dinner aku.

Ohhh... Tak sanguppppp...

Cakap pasal dinner kan.. Semalam special punya menu hadiah dari En Suami... Bukan makan nasi tapi Western punya.. Ala ala dia la.. Dengan brokoli, bunga kobis sumer. Kentang.. Yang frustnya ingat daging yang kami beli petang tu.. Rupanya..Hashbrown...kentanggg Punya tuuuuu... Sooo cacat la sket menu western kami malam tadi... Tapi takperla... Berpeluh peluh dia bersilat kat dapur....Aku sangat sangat menghargainya.

Motip naper aku citer pasal menu malam tadi?

Dah la malam tadi tak masuk nasi.. Hari ni pun aku tak makan lagi.. Lapar weyyy.. Nama perut melayu...Stakat bihun 2-3 mulut tu tak kemana...makan pagi tadi lekat kat celah tulang rusuk jer..Lom sempat turun ke perut pun.

Takper...Malam nanti harus aku jamak... Musnah lagi la plan mau diet...Ahhhhhhhhh

Dedikasi Buat Ibuku..

Assalamualaikum...

Baru berkesempatan nak ucap Selamat hari ibu buat My Mum... (cehhh )PUAN HAJAH HASNAH BTE ISMAIL a.k.a Mokcik Nah, dan jugak buat semua wanita seluruh dunia(bujet blogger 1 dunia konon) yang bergelar IBU, MUMMY, MAK, MA, UMI. Sesungguhnya engkaulah wanita terhebat kerana dari rahimmu maka lahirnya insan-insan yang bergelar anak.

Buat Ibu atau Ma aku..
1- Terima kasih sebab lahirkan aku..
2- Terima kasih sebab sekolahkan aku..
3- Terima kasih sebab sayangi aku..
4- Terima kasih sebab jaga aku dari kecik sampai besar
5- Terima kasih sebab bersusah payah cari rezeki untuk kami hidup
6- Terima kasih sebab masa aku nak kawin dia yang sibuk terlebih..
7- Terima kasih sebab masa dalam pantang dialah bersusah payah jaga aku anak branak



Pendek kata... Terima kasih atas segala-galanya.. Dan halalkan setiap titik air susumu untuk membesarkan aku.

Untuk diri sendiri jugak.. SELAMAT HARI IBU CIKANIE...
Semoga aku menjadi ibu yang terbaik untuk anak anak aku..Terima kasih pada En Suami jugak kerana menjadikan ibu pada 2 askar yang banyak akal itu. Touching sungguh malam tadi bila Hafiy nyanyi lagu ibu... Pastu aku paksa dia cakap.. TERIMA KASIH IBU... Macam dalam iklan tu.... Lagi laa touching walaupun dia cakap sebab kena paksa. Ekceli bukan paksa tapi lebih kepada nak mengajar dia.

Okla.. Perut dah berbunyik ni..minta di isi..Nak curik-curik ngapppp kejap. Pagi tadi tak sempat nak jamah apa-apa sebab kelam kelibut sket. Biasala Monday Bluessss. Aku pun terbluessss skali..

Wassalam...

Friday, May 6, 2011

GEGAR 1000 BLOG : MAY 2011



Jom reramai kita pakat join. Klik jer banner tu yer..

Thursday, May 5, 2011

Resepi | Sira Pisang

Assalamualaikum..

Selamat Petang sumer.. dah kenyang kan?.. Aku kat sini macam nak pecah perut ni. Kul 10-30 tadi dah baham sebungkus nasik kerabu. Jap tadi plak niat asal tak nak makan. Tapi kawan aku plak bagitau dia bawak bilis masak tompayak, Pucuk Ubi & Sepat ronggeng... Rugila wey kalo tak makan. Sampai kantin niatnya nak ambil bau dulu. Datang aura kesedapan tempoyak tu baru la nak makan.. Tapi tak boleh jadi..menusuk-nusuk bau tempoyak kat hidung ni, tak sampai 5 minit terus angkat punggung ambik nasik. Bangsa ni nak diet.. Lupakanlah.



Okla ... apa kata korang tgk satu lagi resepi mudah. Dari pisang tu buruk sesajer elokla dibuat sira. Korang tau sira tu apa?.. Jangan kata masuk santan plak. Yang ader santan tu pengat yer anak-anak.

Ekceli minggu lepas kan aku balik Klang. Biasala.. dah nama balik kampung. Kalo tak bawak balik pisang ke sini memang tak sah. Kebetulan ada pisang nangka. Sayang plak kalo dibiarkan selonggok kat lantai sampai buruk kan. So aku kopek kopek ambik yang elok. Dapatla satu periuk kecik.

Kalo nak buat sira ni ader jenis -jenis pisang jer yang sesuai. Kalo ko sira pisang berangan jawabnya sampai sudahla ko berangan nak makan sira pisang yang sedap. Memang tak sesuai langsung. Pisang yang paling sedap di sira adalah pisang ni la..Pisang Nangka. Teringat plak bulan poser kan?. Nak nak dapat disimpan satu hari satu malam dalam peti ais. Fuhhhh sedapppp...sejukkkkk manissssss jer tekak ni.

Bahannya:
Pisang Nangka
Gula
Garam
Cengkih
Pewarna Kuning
Daun Pandan


Caranya senang jer... Kupas la pisang tu.. belah 2. Kalo pisang besar belah 2 kerat plak 2. Masukkan 3 suku jer air tau. Jangan banyak.. Nanti lembik.. Bukak api kecik jerla... Masuk garam sket, pewarna, cengkih, daun pandan. Bila dah hampir masak masuk masukla gula ikut kuantiti pisang tadi. Jangan pisang 2-3 bijik..Gulanya dekat stengah kilo.. Kasi balance la..

Itu jerla.. Senang kan?..

Marah Ajeed bila aku ambik daun pandan yang dia baru tanam. Katanya baru nak hidup.. Daunnya pun halus mulus lagi. Tak kira.. aku ambik gak 6 helai. Dari aku beli kat kedai..pastu membazir , kering alam petiais. Aku pun naik heran.. tuan yang tanam bukan main lagi banyak muscle..isi ketaq ketaq lagi...tapi tengok daun pandan yang dia tanam ..alahaiiiii...cinonitnya... pokok kari pun gitu jugak.

Pasal ni aku citer lenkali... siap ader bukti lagi kalo korang tak caya..ok tataaaaaa...

Anak Aku… Sukahati aku la nak beli buku macam mana….

Assalamualaikum..

Weekend lepas aku bawak Hafiy pergi kedai buku. Kata orang kalo nak menarik minat anak anak kat buku ni kena rajin bawak kedai buku. Pastu pastikan buku yang kita pilih tu macam menarik minat anak anak untuk menbeleknya. Contohnya buku yang banyak gambar. Gambar –gambar dalam tu plak terang dan jelas..berwarni warni… Sooo secara tak langsung boleh buat anak-anak untuk tengok buku tu. Bagi budak yang macam Hafiy tu tengok jer la dulu. Baca mana boleh lagi. Huruf pun belom kenal lagi. Huruf vokal kenal la. Huruf konsonan ader la yang dia kenal jugak. Tapi blom khatam sumer lagi. Sooo untuk permulaan aku pilih kamus bergambar.



Alhamdulillah.. Sejak beli Ahad lepas aku tengok tiap-tiap malam dia duk belek buku tu. Bukan dia sekadar tengok tau, tapi dia cuba untuk tahu…benda ni apa nama..itu apa..ini apa. So secara tak langsung dapat menarik minat untuk tahu sesuatu tau. Satu lagi aku peratikan dia cuba cara sedaya mungkin objek yang sama.. ooooo lembu kat sini….car kat sini… gitula kekdahnya. Secara tak langsung cara itu boleh merangsang minda dia.

Yang aku kelakarnya masa kat kedai buku hari tu siap terkencing lagi. Aku saja tak pakaikan dyper keluar hari tu. Yer la..ingat kuar kejap jer.. rupanya idak..sebelum ke taman singgah pekena ABC dulu. Habis semangkuk ABC singgah taman plak. Dah penat lelah berkejaran kat taman haus la plak. Diteguknya separuh air mineral yang botol kecik tu. Dah dekat maghrib barula menyinggah kat kedi buku. Mau tak terkencing wey.. tangki dah penuh. Nasib baik masa tu takder orang sangat. Sudahnya balik umah dengan seluar hancing. Basah separuh badan.

Balik umah plak satu hal lagi. Tengah kusyuk belek buku si adik plak tumpahkan susu atas buku abang. Apa lagi membebel la si hafiy macam mak nenek plak aku tengok gaya dia marahkan adik dia tu. Siap memek muka lagi. Pastu aku perasan tau dia menonong ke dapur. Korang tau dia pegi mana?..
Dia pegi basuh buku dia kat sinki. Rosakla buku tu… Aduhhh..pintarnya askar aku sorang nih. Nasib baik dia basuh kat hujung..kalo satu buku dia basuh.. mengamuk aku… Baru jer beli..belek pun lom habis lagi.

Pagi ni plak berdesing telinga aku kat taska kejap… Yerla sejak beli setiap hari Hafiy bawak pegi Taska. Ader plak akak taska tu sound deret kat aku..

Ko makan la buku tu jer Hafiy….

Sebab aku tak bawak bekal untuk diorang pagi tadi…. Aku senyap jer… Takperla..saya anggap akak dah takder modal sangat nak cakap dengan saya. Nak eratkan silaturrahim gitu. Pastu akak sorang ni plak yang sound…

Buku ni untuk budak darjah 5 dah ni…..

Apaaaaaaaa la akak ni… Sukahati saya la nak beli buku yang macam mana untuk anak saya. Tapi aku cakap dalam hati jer. Aku pun jawab balik..

Biarlah dia minat nak tengok gambar cantik cantik tu dulu..nanti barula dia ader minat pada buku besokkkk…..

Aku rasa ayat yang aku bagi kat dia blom kurang ajar lagi tu. Ntahlah .. naperla ader segelintir oaring yang suka kondem mengondem orang ni. Tak paham aku. Mari saya tarbiyah akak sket.

Minat membaca perlu ditanamkan dan ditumbuhkan sejak anak masih kecil sebab minat membaca pada anak tidak akan terbentuk dengan sendirinya, tetapi sangat dipengaruhi oleh stimulus yang diperoleh dari lingkungan tempatnya berinteraksi anak tersebut. Maknanya kat Taska la banyak kan?..kat umah hari minggu jer. Keluarga merupakan lingkungan paling awal dan dominan dalam menanamkan, menumbuhkan dan membina minat membaca anak. Orang tua perlu menanamkan kesedaran akan pentingnya membaca dalam kehidupan manusia

Saya tau..akak takkan baca blog saya.. Oleh itu, Sekian terima Kasih .. Wassalam….

Wednesday, May 4, 2011

Ngantuk.... Tolong!!!

Assalamualaikum..

Kenyang makan ngantuk la plak. Padahal idakla makan banyak sangat. Tapi nasib baikla kat sini takder pilihan. Sooooooo secara tak langsung dapatlah mengurangkan nafsu makan aku. Kalo la ader Food Court la kat kilang aku..naya weyyy... menggalakkan lagi penternakkan lemak tepu nih.

Bulan ni bulan yang paling bermakna dalam banyak banyak bulan kan.. satunya sebab bulan ni meraikan sumer wanita yang bergelar ibu, mama, mak, mummy, umi,. Paling bermakna bila askar sulung aku tu dah pandai nyanyi lagu ibu... Walaupon hujung hujung jer aku paham. Hehhee..tapi takpela..atlis dia faham lagu tu adalah lagu untuk menghargai pengorbanan dan kasih seorang ibu.

Satu lagu hepy sangat bulan ni company aku ader cuti shutdown... hahaha..aku hepyla..Management mungkin tak lena tidor kot. Dah line tak running... sales pun kurang maaaa.... So moh la kita ramai-ramai pakat sambung cuti. 17 kan Wesak Day, 16 company shutdown, campur sabtu ahad, jadilah 4 hari. Kalo rindu nak balik kampung jumpa bonda elok sangatla kita cuti jer 3 hari deret kat tengah-tengah tu. Jadilah seminggu cuti kita. Muahaha...

Tapi tak taula.. aku plan syok sendiri jer. Keputusan kat tangan bodygurd aku... Apapun kita enjooooyyyyy sempena dapat cuti shutdown walopon hakikatnya tolak annual leave....kijam ka?..

Ok la.. stop jer la kat sini dulu. Sajer jer tangan ni gatal nak menulis.. Tak elok panjang sangat. Ekceli nak hilang ngantuk jer...Tapi dah tepanjang meleret leret sudah.

Dahhh.....Sambung kerja balik....

Parenting Tips | Anak Suka Memanjat

Assalamualaikum…

Sekarang ni asal pagi jer hujan, petang pun sama. Tapi elok jugak la, atlis dapatlah ibu yang jadi surirumah mengaringkan kan di jemuran. Sebab masuk jer tengahari panas terik plak. Susah sungguh nak buat ramalan cuaca. Tak menentu gini Bagi kita yang kerja ni tawakkal jer la. Jemur pagi tu , petang plak la dapat diangkatnya. Elok kain dah garing..lembappppp balik.

Pagi ni sebelum loceng bunyi tadi sempat lagi aku google pasal tips untuk anak yang suka memanjat. Uolss nak tahu sebab apa?.. sebab gambar ni la. Sekarang memang kesukaan dia aktiviti panjat sofa. Dah panjat satu hal..siap posing lagi berangan naik motor besar plak.



Takperla.. aku nak ikut tips yang sumber tu kasi… dia cakap jangan di haling.. Cuma kena la pantau kan. Kan tak pasal-pasal anak tu dapat sakit sebab nak sangat suruh dia explore macam macam. Ya memang kita kena bagi dia persekitaran yang boleh membantu perkembangan mental dan fizikal mereka. Tapi kena la ada batasnya.



Contohnya, semasa anak-anak sudah pandai bertatih, ada satu tempoh kita dapati anak-anak ini suka sangat memanjat tangga (sensitive period for stairs climbing) atau apa sajalah macam sofa ke, bangku ke kerusi meja makan ker.

Selalunya kita akan halang anak itu sebab takut terjatuh atau tercedera lalu kita pasang semacam pagar ditangga untuk halang anak dari memanjat tangga. Secara tidak sedar kita akan halang perkembangan fizikal mereka yang sepatutnya dipuaskan secara fitrah. Sedangkan aktiviti (memanjat tangga) tersebut melatih perkembangan psikomotor nak anak. Juga menan rasa yakin diri pada kanak-kanak.

Sepatutnya biarkan saja anak-anak meniti tangga, jangan dihalang, tetapi dipantau dari jauh. Ibubapa boleh saja mengikut dari belakang dan apabila anak anak berjaya tiba di tangga paling atas, berikan ganjaran atas kejayaan itu.



Tapi kalo bab panjat memanjat ni bukan takat budak yang baru nak bertatih yang suka.. budak besar macam Hafiy ni lagi la galak nak panjat situ sini. Biasanya dia dah reti nak beza kat mana dia boleh main dan kat mana tak boleh main. Cuma sekali sekala digoda oleh si adik maka mulala dia pun menggeletis skali nak panjat sana sini. Pengaruh adik tu kuat sangat. Tapi takperla… sekali aku terjerit macam tarzan dia terus dengar. Adiknya tidakkk.. ko jerit la sampai buasir anak tekak pun tak jalan…buat dono jer….. lagi dia nak panjat ader la. Siap sengih lagi.

Biarkan saja la..selagi dalam pemantauan kita kan? Lepas ni aku kena piker apa bentuk ganjaran yang aku nak kasik kat dia… apa lagi…biskut HUP SENG la. Dah itu jer dia suka.

Sunday, May 1, 2011

Kat Umah Jer


Assalamualaikum..

Ermmmm.. Boringnya menghabiskan cuti 4 jari kat rumah. Schedule asal nak nalik kampung cuti hari pekerja ni tapi atas alasan yang tak dapat dielakkan maka cuti ni dihabiskan kat umah jer bersama askar junior dan askar senior ni jer.

Uolls camner? Ada yang balik kampung ke? Bestnya....jeles la.

Okla askar ni tengah memgamuk nak suruh aku suap nasi kat dia.
Wassalam