Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Monday, January 31, 2011

Masa Utk Pulang..

Kali ni dekat seminggu lebih gak la Mak aku datang sini. Tu pun sebab ader benda penting yang nak settle. Kalo tak takkan lama macam ni dia datang sini. Setelah semuanya settle apa lagi.. cepat cepat nak balik la. Lama sangat dah bagi dia kalo 10 hari kat sini tu. .Bagi dia la.

Dan macam biasala..bila time nak balik… orang yang paling kepoh adalah cucu cucu dia. Suami nak ikut balik..tapi…. nak kena mak bapak join skali. Ko igt mak pak korang manager kilang budu ker?…. sesenang jer nak tinggal kerja.


Paling best si Hafiy la.. siap pusing satu taman dulu …. Nak tak nak ikut jerla kemahuan dia..lama kelamaan baru dilepaskan nenek dia balik… tu pun dengan bersyarat tu… Nangis takyah citer la.. Mak aku suh jer aku packing kain baju.. nak ikut sangat…. Bawak jer la…. Pucat muka babah dia……dan dan tu macam macam offer babah dia bagi..

Nak beli lori paling besar…
Nak beli ais krim…
Nak makan KFC…

Tapi sorryyyy la.. tak jalan daaaaaa…… So nak tak nak paksa turun…taknak jugak…. Takpe….. Ajeed ambik kunci keter… konon nak gi jalan jalan…hahhahaha…Akhirnya dia pun mengalah…..

Settle satu masalah…

Sket lagi adiknya dah besar.. masalah pattern lain plak yang datangnya. Saborrrr jer la

Sunday, January 30, 2011

Moh la pakat balik kampung.

Hoyye..hoyyeeee… Nak balik kampung… Naper tak semalam kan.. satu hari sia sia jer cuti aku habis.. tamak ko….. kalo semalam balik mesti hari ni dah sampai. Aku kena ikut schedule big boss… dia setuju balik 7 hari ni pun aku dah syukur alhamdulillah.

Korang sambung cuti tak?… hehe… pada yang cuti panjang SELAMAT BERCUTI… cuti sakan erk….
Kalah orang yang nak sambut raya….

Aku : U cuti berapa hari raya cina
Kawan : 1 hari jer..
Aku :.. ehhh..saya lak yang cuti panjang..
Kawan :..Kamu jauh kannnn?..


Nasib baik ader gak yang paham erk. Yer la.. mana taknya… last balik hari tu raya poser. Raya bulan berapa?..bulan 9 kan?..sooo dekat 4 bulan gak aku tak balik.

Saturday, January 29, 2011

Tahniah Dari Nenek

Huhuhu.. aku dah jadi nenak uolsss….. Takpelah nenek pun…


Rasanya lom terlambat lagi nak ucap tahniah pada anak buah aku yang nunnnn kat Ipoh sana. 19 haribulan lepas tittle aku dah berubah dari mak ke nek. Anak buah aku tu panggil aku Mok Long… maka anak dia kena panggil aku Nek Long la…huhuhuuhuhu….. nenek.

Comelkan Puteri Nurdarwina….


Dah pandai senyum.. tapi tak nampak mata plak..hehe...
Ermm.. tak sabar nak balik kampung.. tengok cucu sedara. Nak cubit-cubit..gentel gentel..cium cium sepuasnya…

Selamat Datang wahai sang puteri… ermmmm… nak panggil aper ntah mummy n daddy dia ni… WIWIN, AWIN, DARWINA…?…

Tak kisahla.. janji maksudnya sesedap telinga mendengarnya…

Psstt: Jelesnya tengok bb gurl chumel ini….. nenek pun nak JUGOK la….

Friday, January 28, 2011

Jenis Yg Tak Reti Duk Diam

Huhhh..tak reti nak behave langsung.
 

Minggu lepas.. ader satu hari tu aku terpaksa naik bas. En Suami bzz.. tak sempat nak ambik. Nak tak nak aku kena berdikari naik bas...turun bas...singgah ambik anak..jalan kaki balik.. Well as usualllll la... cam tak biasa la kan..

 

So satu habit aku.. kalo naik bas aku tak suka duk belakang or tengah tengah.. Lemas giler weyyy... semput acik. So port yang menjadi kegemaran aku adalah.. seat yang paling depan.

 

Tetiba masa aku nak betulkan posisi duduk selipar cantik aku jatuh kat tangga bas. Bas tengah laju menonong ni... selekoh plak tu. Nak tak nak..aku diam jerla.. Tawakkal jer..tunggu bus berenti baru aku turun ambik. Dah nekad.. jatuh selipar kat bawah aku suh uncle dreber tu stop..baru aku turun ambik. hehe..

 

Nasib baik tak jatuh... MAsa bas tu stop... ader plak insan yang baik hati tolong aku ambik selipar tu...

 
Psst : Moral of the story... sila beli selipas baru.. selipar lama tu dah tanggal tapak..licin bangat.

 

Spesis Yang Gemar Mencuri

Ader satu spesis pendatang ni suka mencuri harta benda orang. Tak kira aper benda… kalo dia nak..memang terus ambik.. Tak reti mintak izin. Paling tak boleh blah.. tak reti malu. Orang tengok pun buat muka tak bersalah. Lantak ko la… Kalo aku jerit maki hamun pun ko tak paham jugak.



Ahad lepas… sempat lagi spesis ni ambik rambutan jiran depan umah aku. Hissss… aper jenis bangsa la diorang.. tak malu langsung. Selamba badak dia jer. Buat macam rete sendiri. Badak pun tak seselamba macam dia tau.

Aku ambik gambar dia ni pun dia perasan .. Tapi boleh dia buat muka blur ala ala innocent gitu…


Lantak ko la.. bukan aku tanam pun… Tapi sebagai jiran..aku mesti nak kepochi gak. Tapi ..petang tu aku tengok tuan punya rambutan dah kait separuh yang dah masak tu. Laaa… aku ingat diorang tak perasan pokok rambutan tu kuar buah.. rupanya prihatin gak yer. Tapi yang sebelah luar pagar ni..masih lom terusik. Tengokla ujung minggu ni.. hilang la .. tak caya ko tengok la..

Lepas tu..dalam nak maghrib ader sorang untie ni terbongkok bongkok kat tepi pagar umah dia…Aku pegi dekat sket.. ooooooo kali ini bukan rambutan yang di curi..tapi pokok bunga plak. Aduiiiii… kenapa sumer orang tertarik dengan umah tu erk… Mungkin jugak ader elemen keselamatan dekat situ. Yer la… memang semak aku tgk umah dia… sebab tu senang orang nak ambik kesempatan.

Thursday, January 27, 2011

Angpow Maliiiii...

Kalo nak raya citer.. woooo melah melah nampak... Dapat angpow pun melah melah jugak woooo... Tapi sekeping jugak.. banyak sket looooo..... haha.

 

Setiap tahun memang aku tak penah miss dapat limau ngan angpow dari ini olang loooo.. Banyak maju woo bisness dia.. Masih bertahan sampai sikalang...

 

Tocee.. tocee..

Pada semua kenkawang yang nak sambut raya tak lama lagi...

 

Gong Xi Fa Cai....

 

Gong Xi Gong Xi GOng Xi ni yahhhh.....

 

(sila nyanyi ikut stail iklan)....Moga tahun ni manyak manyak bawak ongggg maaaaa........

 

 

 

Riadah Itu Terapi

Betul kan?…. So untuk selamatkan minda dari keserabutan, elokla kita beriadah di petang minggu. Ini adalah aktiviti mingguan kami sekeluarga. Tu pun kalo mood boss baik la. Riadah boleh jadi satu terapi mujarab di kala kita stress ngan karenah anak anak kat umah. Sebab tu kita perlukan kerjasama dari suami. Kalo dapat suami yang pentingkan diri sendiri…. Alamakkkkkk… nasib badan la. Tension gue.



Layan gambar kami beriadah kat Tasik Cempaka.
Hadif yang teramatla takut bila dilepaskan bersendirian..tanpa sokongan dari mak pak dia. Camner nak jalan, lepes kejap pun nangis bagai nak rak.



Hafiy plak terlebih feeling perantau dari Argentina…





Teringat aku dialog terlampau Ajeed…

"Ehhh..Hafiy ni macam anak orang Argentina la….. "

Tang rambut jer la...

Wednesday, January 26, 2011

Plan La Awal Awal

Lain kali kalo nak nipu..plan la awal awal...okkkk..AKU DAH PLAN.. TAPI TERLUPA....
 
Okkk.. dah settle satu bab...7 thn duk bagi sedekah kat bank. Lewat sket kena caj lebih. Akhirnya hari ni settle... geran dah dapat. Cumu release letter jer dia blom kasi. Nak tukar nama dalam masa terdekat ni tak boleh lagi la.

  

Org Bank : Saya dari X Bank. Nak buat confirmation...bla..bla...bla...Betul ke En Yazid ni suami Puan. Puan wakilkan dia utk buat settlement... bla.. bla..bla..

Aku : Yer.. betul...

Org Bank : Kalo camtu sila sahkan IC ni Puan.. bla..bla..bla... Faizal ni saper...

Aku : Adik ipar...

Org Bank : Ok thanks yer..

 

Masa org bank call aku tadi aku dgr satu mesej.. dah habis cakap...check mesej..

 

Kalau org bank call cakap faizal tu x husband awak...

 

Heran aku naper Ajeed suh aku cakap gitu... call dia ...tanya naper kena cakap gitu..

Rupanya masa nak beli keter hari tu aku cakap granto tu Faizal X husband aku..

Hari ni tetiba jadi adik ipar plak... Mesti org bank tu heran kan. Tapi nasib baik sumer dah settle.. tapi kalo dia banyak soal jawab.. naper dulu faizal tu awak cakap X husband awak masa nak beli keter...

 

OOOO...dulu dia memang Xhubby saya..sekarang dia sudah kawin dengan adik saya..

 

Logik jugak la kan....
 
Soooo pung pang pung pang dalam bank... bayaran yg perlu dijelaskan..RM750.. tetiba plak boleh jadi RM800. RM50 untuk others charge... Ginilah nasib kita kan. Berdepan dengan bank yang mesra cekik darah peminjam. Hujung hujung kita jugak yang kena. Apa boleh buat. Nak hutang kat mana lagi. Kan kalo hutang ngan along kena kerat jari plak.....
 
 

Mau Kurus Mehhhh



Yi haa.. si gemuk telah muncul…ehh.. mana ader gemuk.. Cuma terlebih lemak jer.. tu pun kadang kadang aku berjaya sorok dalam poket doremen.. Tapi kadang kadang nampak juga poket tu kalo aku tak cover… seeeeeeee

Bila tengok badan macam ni .. nak jer rasa pegi LWM ke….aper aper la.. janji badan boleh kurus. Tapi….. macam tak percaya plak… Bagi aku… Kalo nak kurus kena ader disiplin. Takleh sepenuhnya berharap kat orang lain semata mata.


Tapi bila baca komen komen dari mereka yang dah pegi kat sini… takut la plak wey……

Kisah 1

“kononnya menawarkan free trial worth RM300
tapi setelah dah masuk consultant room..tetiba je dia suruh keluarkan jusco card kalau ada...pastu masa kita tengah pegang dompet kita..terus dia rampas dan keluarkan segala card yang kita ada termasuklah kad kredit..bila kita argue dia cakap.nak nengok berapa diskaun yang diorang boleh kasi kat kita mengikut kad bank yang ada..tup..tup terus dia buat transaction kat kad kita...bengang betul...pas tu desak-desak suh sign resit.....rasa macam kena tipu...ingatkan saja je nak buat trial..tup..tup kena paksa ambil pakej diorang.....terpaksa sebab senang-senang diorang dah goresssssss card kita...........harap semua beware la.....satu pengajaran buat aku yang obess nak kurus....hampehhhhhhh”

Kisah 2

aku pun penah kena... baru minggu lepas... nak dptkan free treatment london weight management tuh... kna tunggu dia punya consultation baper lama... aku bertekak cemana aku nak sign package dia kalu aku tak rasa sendiri penurunan 4 - 16cm tuh dlm 1 sesi... dia pun putar semula, utk kurus bkn dlm 1 sesi... aku balas balik... you dh janji bleh turun, kenapa tak gerenti plak?? dia kona plak kot lain... last2, habuk pun tarak!

mujur aku sempat simpan kad kredit dlm beg besar... dia nak cek purse aku ada kad apa... nak suh bayar 50, utk reserve package 5800!! giler! dia amik atm kad aku jek... mujur mmg takde duit dlm bank! harga keseluruhan package tuh 24 ribu, aku kira bertuah sbb dia nak jadikan aku model laa kononnya, kalu berjaya masuk rancagan rahsia kecantikan kat v3 tuh... last2... aku ckp aku tanak buang masa aku, aku pun tanak buang masa dia... aku blah camtuh jek... dia suh aku dtg lain kali utk free treatment tuh... tp aku tobat dh! tanak... bior laa aku kurus dgn cara aku sendirik!

tp kan kalu nak salahkan dia pun takleh jugak... mmg iklan dia tulis free 1 session consulation + free treatment utk PELANGGAN BARU... so bila kita dh buat appointment, makna kata kita bersetuju utk menjadi pelanggan baru dia laa...

Nak tahu banyak lagi kisah pasal nak kurus cantik ni…pi sini

http://mforum1.cari.com.my/archiver/?tid-381943.html

Tuesday, January 25, 2011

Taska

Dah lama blog ni senyap sunyi dengan isu isu panas kat taska. Post yang paling latest pasal taska pun aku dah lupa bila tarikhnya, tapi yang aku ingat pasal nestum jer... Semalam baru timbul isu baru. Isu gigit mengigit. Anak aku yang mengigit dan anak aku jugak yang kena gigit.

  

Akak Taska : Tengok ni Hafiy gigit Mamat...

Aku : Ya allah.. naper sampai macam tu sekali (besar sangat kesan gigitan)

Akak Taska : Mamat ni duk meniarap..Hafiy datang gigit kat belakang. Kan kurung dalam bilik kan melalak lalak.

 

Maknanya dia dah bagi hukuman kat Hafiy. Kurungkan dalam bilik. Aku tak kisah. Kalo betul kesalahan tu berpunca dari dia la. Hukumla. Tapi pastikan hukuman tu berkesan. Kalo setakat nak menyeksa budak baik tak payah.

 

Semalam sampai umah babahnya terus capai rotan. Bagi amaran kat dia.... Tengok la lepas ni. Dia ingat ke tak ingat amaran babah dia tu....Malam tadi nak tido aku cuba slow talk ngan dia. Masa dia tengah mamai mamai nak tido..

 

Aku : Nanti besok pegi sekolah Hafiy jangan gigit orang yer..

Hafiy : Ermmm....

Aku : Naper Hafiy gigit Mamat?

Hafiy : Amat gigit Apiy...

Aku : Mamat gigit Hafiy kat mana..

Hafiy : Kat akang (belakang- sambil tunjuk belakang) Akittt aa buuuu...

Aku : Takperla..besok Hafiy kat sekolah jangan gigit orang tau. Kalau Mamat gigit Hafiy cakap jer kat mama. Dengar cakap ibu yer..

Hafiy : Ermmmm......

 

Sebelum ni pun aku dah banyak kali pesan. Bukan tak pernah mengajar. Kalau dulu yer la.. memang dia suka gigit orang tak tentu pasal. Tapi sekarang dia dah besar. Takkan suka suki dia jer nak gigit budak lain..melainkan budak tu yang mula dulu (huhh.. nak jugak bela anak sendiri yer). Lagipun budak tu baru setahun lebih. Aku tak boleh nak salahkan sesiapa. Sebab aku tak tgk kejadian tu. Bukan berniat nak bela anak sendiri . Tapi kalo difikirkan secara logik..tugas mengawasan ni dah diserahkan bulat bulat kan pengasuh dia. Dah namanya pengasuh.. asuh la... Awasi la.. Jangan 24 jam melopong mulut tu duk asyik nengok tv jer.
 
Yer dop?...
 
Dan pagi tadi... baru aku terperasan atas belakang Hadif ader sikit kesan gigit....Malam tadi takder lagi....
 

Aku : Ni saper yang gigit adik ni Hafiy...

Hafiy : Amatttt........

 

Mamat jugak. Aku pun tak tahu boleh pakai ke tak boleh pakai kata kata Hafiy. Tapi aku tak rasa si Hafiy ni tengah pusing citer... Takkan dia sajer nak ader aderkan citer sebab nak selamatkan diri dia.. Tak kot....lain la kalo dia 5 tahun. Itu aku percaya. Korang rasa camner?...

 

 

Monday, January 24, 2011

Pulang Sudah



2 minggu yang lepas adik aku a.k.a Puteri Bungsu selamat sudah berangkat pulang ke Serawak kitak. 5 minggu cuti yooooo..tapi rasa macam 5 hari jer…betapa kita ini sudah berada diambang akhir zaman….. Kejappp jer rasa 5 minggu tu. So macam biasa la.. tiket direct dari KB tak ader kan… ada tu ader.. tapi kena turun KL dulu….alang kepalang naik KL… apa salahnya aku yang hantar. … so jalan senangnya … naik bas datang sini.. tido dulu semalam 2..pastu aku suh la dreber aku hantar ke Sepang. Dreber ko.. mau panas telinga Ajeed dengar aku panggil dia dreber. Ampun kan patik tuanku.. Patik hanya bersenda gurau….ermmmm….uhuk..uhuk…


So… macam biasa la.. memang selalu ambik tiket pi balik. Pastu ambik plak tiket yang paling budget… Mau tak budget wooo.. duit loan dah habis la. Kalo boleh nak jer ambik tengah malam, lagi la murah kan.. tapi pikirkan kesusahan yang bakal dihadapi… kan saper plak yang nak ambik dia kat sana. Kalo sini lain la. Sana terkontang kanting sorang diri. Member tu ada… tapi takkan diorang sanggup nak sewa keter memalam buta semata nak ambik adik aku ni kat airport. Itu satu hal.. Satu hal lagi.. Ko ingat dekat ker macam nak gi KLIA ker? dari tempat dia ke airport.. Jauh ooooo….


Hari berangkat tu..pepagi lagi kitorang bangun… bangun goreng bihoon…. Tapi tak makan pun adik aku… aku ngan mak aku jer bedal.. lantak la….kena flight delay….baru padan muka..hoho. Tapi nasib baik gak la dreber aku tu baik hanti sponsar kami breakfast kat MCD… Walopon minum kopi pahit.. tak kisah la.. janji perut terisi. Ader plak..pakcik nih.. beli kopi tapi tak ambik gula.. mana leh telan.…

Kitorang sengaja gerak awal ke LCCt…. Takut nanti jem ker… terlepas flight kan nayer plak.. tapi tak mungkin la jem kan?..highway… bukan jalan bandaran..tapi takperla.. kata orang beringat sebelum kena…

So.. lepas jer adik aku check in…kitorang terus berdesuppppp bali Kajang. Pakcik tu ader kerja… so dia tinggalkan kami kat GIANT jer.. Tukang ambik kat GIANT adik aku plak. Mau borong minyak masak. Pesanan khas dari Kelantan. Kat sana memang kering terus. Takder talian hayat. Kat sini kalo takder satu tempat tu boleh gi tempat lain plak. Kat kampung aku mana banyak pilihan. Kebetulan masih ader stok lagi kat GIANT tu. Apa lagi..borong 4 terus yang 5 kilo tu. Mak aku bayar 2 botol. Aku plak 2 botol. Puas hati?.. Takper… kalo tak puas hati ni aku beli lagi . Nak balik raya cina ni aku bawak balik skali.

Sunday, January 23, 2011

Pilihan Korang.



Mana satu pilihan korang…
1- Mau makan Lempeng ker?
2- Mau makan leper ker?..
3- Ke mau makan pankek?

Aku senang jer.. buat leperrrr jommm…Akceli sama benda…tapi nama jer lain
Breakfast yang senang lagi cepat. Kari tu kalo ader balance yang semalam punya lagi bagus. Kalo takder pun tak kisah. Boleh cicah susu atau gula.. Atau kalo nak nampak lain sket..tarukla jem ker..kaya ker?…Jadilah pan kek…..

Korang panggil aper?…Leper gak erk?

Wednesday, January 19, 2011

Nampak Bayang Pun Jadi la

Kesian aku tengok Hadif.. Punya la takleh berenggang ngan mak pak dia.. Sanggup tu mengintai dari celah pintu. Tak nampak orang… nampak bayang pun ok.. jadiklaaa.. Tapi still nak nangis lagi.. Letih aku…

 

1 jam ko dalam bilik air.. satu jam jugak la dia duk meratap depan pintu bilik air. Ko sanggup ke nak dengar suara jeritan batin dia. Sebab tu la sekarang ni aku mandi elok skit dari kerbau mandi. Eloknya sebab aku mandi air jernih..kerbau mandi air lumpur. Dari segi teknikalnya sama jer…

 

Masuk…pasang paip.. cucur air sket… sabun… bilas… daki pun tak sempat nak kuar. Aku yang kuar dulu. Takper la dik.. ibu sanggup jadi kerbau…Janji adik jangan kena sawan tangis. Nanti ibu yang menangis tak henti-henti.

 

Pagi ni mood dua beradik tu tersangatlah baik. 6-30 dah bangun. Tapi si Abang pulak yang tak nak mandi. Adik ok jer. Aku dah tahu sket sket camner nak tackle dia waktu pagi.

 

Masa mula mula dia celik mata..aku akan pastikan orang pertama yang dia lihat adalah aku. Pastu bagilah satu senyuman yang paling manis kat dia...walaaupun hakikatnya masa tu ko masih mamai. Dan yang paling penting akhiri drama sebabak anda itu dengan rangkulan dakapaan yang paling mesra penuh dengan kasih sayang. Pastu suh la babahnya take over plak. Yang penting salah sorang mesti ader...

 

Pagi tadi aku boleh bersiap dengan tenang.. tanpa mendengar alunan musik yang meyakitkan tetiap pagi...sakit bebbbb telinga ni kalo doplohempat jam urkk erkk urkk erkkk.

 

Saabasss Beteee

 

Monday, January 17, 2011

Isnin Itu Malas

Naper erk.. asal senin jer malas.. asal malas jer senin..
Asal senin jer sakit urat.. Asal sakit urat jer senin..
 
Pagi tadi malas betul aku nak bangun. Kebetulan malam tadi Hadif meragamm... boleh plak dalam tidur dia nak merajuk bagai.. budak Hadif sorang ni memang kuat sangat... merajuk. Ajeed plak cakap
 
"Ni perangai ibunya masa mengandung la ni..."
 
Itu pembawakan budak jer kan.. bukan aku sengaja nak merajuk bagai ni. Aku tahu..Kalo aku merajuk takdernya dia nak pujuk. Sooo buat apa aku merajuk. Kalo dulu yer la...sekarang non adernya.. tarik muncung 14 pun lom tentu dia datang pujuk. Mengandung tu lain citer la...
 

Pagi tadi sebelom datang kerja jadi minah tembok jap ngan Hafiy..Hadif skali..sementara tunggu enjin keter panas... Tetiba lalu sebijik motor lalu berdesup depan muka.....

 

"GIDER AA MOTO NI... BB nak ido..angis...."

 

Saper terrer leh translit..

 

Dan aku pun terkedu mendengar perkataan itu. Sindiri salah maaaaaaa...

Saper suh tak reti nak jaga mulut depan anak.

 

Friday, January 14, 2011

Berkat Gaji Aku Hari ni

Dalam minggu ni..baru hari ni rasa macam gaji aku berkat sangat. Pada yang bagi kerja " Terima Kasih". Aku "suka sangat" kerja last minit yang korang bagi. Sukaaaaa sangat (sambil senyum sampai telinga).
 

Korang bayang la..dalam seminggu hari bekerja 5 hari. Kenapa diorang tak boleh buat selain dari hari ni. Hari ni nak submit dekat customer..hari ni gak la diorang hantar kat aku suh aku revise. Tak paham aku. Kalo satu dept takper.. ni 3. Sumer due hari ni.. Ahhh...ada aku kisah... ko nak submit ke yamagatha ker..yamagetis ker... aku buat yang terlarat jer. "First In First Out".. Jangan nak paksa paksa aku suka suki korang.

 

Soooo terima kasih sekali lagi pada mereka yang suka bagi kerja last minit kat aku

 

Arrigato Gozaimaste...

 

Hari ni awal 2 Min

Hari ni jadual pagi aku pun agak tersusun gak la... Walaupun terpaksa masukkan Hadif dalam stroller sebab aku nak jemur kain.Tak kan nak jemur kain sambil dukung dia.. giler manja aper??? Sampai berbuah buah pinggang aku ni tau duk mendukung dia.

 

Soo hari ni awal 2 minit aku punch card, 7-55... dan paling bangga bila dapat buat segelas air nescafe susu yang nak kata panas tak berapa nak panas..kira suam suam la buat Ajeed. Giler bangga tuuuu. Kalo dulu masa lom ader anak memang hari hari sempat buat. Tak payah ko suruh...Tapi sikalang haaa dalam sebulan tu ader la 2 kali dia dapat merasa air panas buatan bini dia.. Macam kejam jer kan?. Tapi aku harap dia paham la. Kalo dia nak minum hari hari..sila bangun 6-30 pagi sama macam aku bangun. Hohohoho.. lagi kejammmm. Nak jugak suh dia bangun pagi-pagi. Nak kejut dia ni pun dah satu hal...Hanya aku jer yang tahu teknik tekniknya.. kalo setakat tepuk tepuk bahu ni... tak jalan la.....

 

Ok... hari tu ader member aku cakap suh aku jemur kain malam... Ingat yo kak sal.... Bukan takleh jemur.. kalo aku tinggal umah tinggi takper.... Takder orang berani panjat nak curi kain. Tapi kalo umah sekarang.. risau la aku nak jemur malam malam.. Kot ader makhluk yang berani panjat pagar semata nak curi kain baju kami anak beranak. Lagipun tak elokkan kalo kain ni berembun.Especially untuk anak kecik. So nak tak nak aku kena jemur pagi gak la. Tu pun nasib baik 2 hari sekali jer aku basuh kain baju.

 

Tang lipat kain takyah citerla.. selagi tak berkulat dalam bakul tu.... biar jer la... kalo nak .. ko carikla sendiri dalam bakul tu... Kalo dah rasa betul-betul free.. baru aku capai bakul tu... baru separuh jalan lipat, siap susun elok elok... kan nanti ader plak tangan-tangan nakal yang tukang kirainya. Tapi anak bujang sorang yang sulung ni dah boleh harap dah..tinggal anak bujang yang no2 terlebih manja tu jer la. Si abang kalo setakat sapu tangan kecik tu dah pandai dia lipat.. kira ok la dengan umur dia.. takkan aku nak suruh lipat kain pelikat bapak dia plak... terkial kial..mana nak mula la gamaknya. Tapi kalo setakat sapu tangan kecik and sluar tu memang pass la. Elok jer dia buat dengan lemah gemalainya... Baju? ..dia blom habis blajar lagi.. Nanti la slow slow.

 

Soooo untuk tugas hari ni aku bagi B pluss... sebabnya 2-2 anak aku tak sempat mandi pagi..... hehe

 

Thursday, January 13, 2011

Mahal Rupanya

Minggu lepas panik kejap bila aku nak guna chop.... tetiba telek punya telek hanya sampai 2010 jer... Sudahhhhh.. dahla customer datang. Sudahnya aku potong 0 yang belakang 2010 tu separuh. Jadilah 0 tu 1 yang tak menjadi. Korang mesti tak paham kan?
 
Ok tak paham pun takper..tak brapa nak penting pun..
 

Sooooo balik pada citer asal...Aku pun orderla yang baru terus..... skali tanya rege..fuhhh mahal siot rupanya benda alah ni.. aku budget dalam 10 henggit jer ...paling mahal pun belas belas.. rupanya 1 ketul ni dalam 78 henggit. Siyes aku cakap aku tak tahu rege dia.. tak penah oder pun benda ni.. Masa mula aku masuk kerja zaman purbakala dulu Chop bagai ni sumer dah sedia ader...so aku malas nak ambik pot sangat la ....berapa rege? kat mana ko beli...dapat diskaun ker tak?...supplier dia ensem ker tak?..

 

So aku pun oderla 4 ketul..4 x 78 henggit, total la sdiri brapa ratus kena. Tapi takper la..aku tak kisah pun.. bukan duit aku.. cuma aku rasa macam rege dia tu tak brapa nak relevan dengan barang dia ni... bukan susah nau pun nak buat ni ...hehehhe...coba ko buat senang ke susah...cakap senang la Acik Anie oiiiii.

 

So skarang benda tu aku dah dapat la.. dekat 2 minggu gak baru siap.. dalam masa 2 minggu tu aku duk guna yang di modify dari 2010 tu la....... Yang baru dapat ni plak start 2010 ~ 2021. Ntah masa ni aku idup lagi ker tak?.. Kalu idup pun dah pencen kot. Takpun dah tak kerja sini lagi. Wallahuaklam

 

Angkara Tikus

Hari ni jadual pagi aku berjalan lancar. Tapi still masuk oofis kul 7-57... Nak merasa masuk kul 7-30 sempat breakfast dulu macam diluar kemampuan.. hehe.. kata la malas bangun pagi..kan senang kan.. berbelit belit.
 
Minggu lepas aku tido umah adik aku. Kat Selayang. Tido 1 malam jer..tu pun sebab mak aku ada sana. Biasa dia jer datang tido sini. Nak gak aku tido umah dia. Nanti dia fikir asyik dia jer datang sini. Soo sebagai langkah jaga jaga apa salahnya aku plak yang tido sana.Give n take la.
 
Biasa kalo aku tak tido kat umah Ajeed mesti tido ofis dia. Kejam sangat jer rasa. Bini kat sana berjimba sakan, laki biar tido sorang sorang kat ofis. Alaaaaa...aku dah dapat izin dia pun.. Lagipun malam tu dia cakap nak siapkan ofis dia..Sooo elok sangat la dia buat kerja sampai pagi. Walopon di malam tahun baru.Kalo aku kat umah pun dia balik lewak gak. Kan boring plak kami anak branak ..tercanguk kat umah di malam tahun baru.Mula la nanti perang dingin bakal terjadi. Malas nak gaduh gaduh la. Salah satu azam 2011 tu.
 

Aku : Awak tak tengok bunga api ker?..

Dia : Bunga api aper... sibuk la... Kalo bujang dulu yer la.. dah tua tua takder nyer.

 

Ekceli dalam kul 11 aku ada call dia... sajer nak pastikan dia betul betul kat ofis.Mana la tau kan..dalam percaya tu kena ader rasa was was jugak. Memang yer dia kat opis....masih buat kerja kat sana..sambil lepak ngan geng dia. Bagussss.... jangan ader kat tempat lain udahhh. Kalo ikutkan hati mau jer aku sambung tido sana (Slayang). Tapi kesian plak kat dia.. Takkan 2 hari kena tido kat ofis. Dalam kejam tu ader lagi sayangnya..hehe.

 

Pagi besoknya masa kat umah adik aku.. sedar-sedar sarah dah kena gigit ngan tikus.. Menggelabah "Bewok"..si maknya. Siap bawak ke klinik bagai. Bukan apa..risau kena kencing tikus jer. Bahaya tu. Nasib baik takder aper-aper. Bukan setakat benda lain di makannya. Isi manusia pun tikus ni nak rasa jugak. Jari tangan adik aku memang dah lama senget sebelah. Angkara dia gak.
 
Aku pun heran naper suka sangat tikus kat umah tu. Ader sekor tu terserempak ngan mak aku..katanya sebesar tapak kaki. Siyes aku cakap. Mak aku penah nampak dia lalu kemain pantas lagi satu malam tu..Satu jer nak settle masalah ni.. tahan jerat taruk ayam KFC.... gerenti kena.... Bukan aper..aku risau gak...kan hari ni kena gigit kening. Besok lusa apa lagi yang dia nak gigit. Risau aku.
 

Wednesday, January 12, 2011

Akhirnya...

Akhirnya Si Ajeed makan jugak ikan Patin Masak Tempoyak.
 
Ajeed : Awak ni dah kemaruk makan Patin ni pesal?..ke peknen?
Aku : Ntah la wak... yer kot peknen.... (sebab Hafiy dulu aku sukan makan nasik lemak pakcik askar..2 minggu non stop tak jemu.
Ajeed : Biar Betikkk....
 
Pastu aku temgok dia capai sudu dalam periuk.. Rasa kuah sket...
 
Ajeed : Ikan dia sedap la wak.. tempoyak tak bau sgt.
Aku : Itu sebab saya suh awak rasa dulu...tak nak
Ajeed : Yang kat Temerloh tu tempoyak kuat sangat.. tu saya tak leh telan
 
Lepas jer aku makan nasik aku tengok dia pi ambik pinggan.. cedok ikan patin skali.. aku ngintai dari hall jer... Rupanya teringin jugak dia nak makan patin. Cuma sebab ada tempoyak.. Tapi sekali dia rasa ..."eh sedap la polops.."

 

Tu sebab orang cakap..lom cuba lom tau.. cuba dulu..... Ni tak...orang suh rasa mcam macam alasan..tak makan la aper la... tapi lom cuba lagi.....Sekali dah cuba baru ko tau erk?... Pasni jangan nak ngigau

 

ikan patin ... ikan patin....

 

 

 

 

Cubaan Yg Tak Menjadi

Pagi pagi dah kecoh tengok abang abang SECOM (uhuks) Abg konon...adik la..... Staff SECOM datang ambik gambar kat sini. Pehal lak?.. Masuk jer ofis baru tahu citer. Malam tadi ada cubaan untuk menyamun kilang . Ntah nak kategorikan sebagai pencuri ker atau penyamun ke..atau penyangak ker. Lantak la..yang penting niat depa pecah masuk memang tak baik.

 

Aku pun heran. Aper benda berharga yang diorang nak curi. Bukan ader aper pun. FPC yang reject ader la.. Ko nak sangat? ambik rrr.... Tolong jual. Aku malas dah nak handle benda ni. Bukan mahal sangat pun. Tapi boleh lepas la kalo pencurik tu nak beli roti canai satuuuuuuuuu.

 

Nasib baik la alarm kat sini masih berfungsi..Kalo tak memang naya la pakcik dan makcik guard kat depan tu.. Ko tidur ker?... Sampai tak sedar ader orang ceroboh masuk. U are FIRED.....Kilang ni memang senang nak ceroboh... Pokok merimbun sangat.. sampai segala aktiviti panjat memanjat pun boleh dijalankan tanpa sebarang kemusykilan. Tak yah ragu-ragu..setengah jam ko cuba panjat pun gerenti pak guard tak perasan.Nasib baik takder aktiviti maksiat.

  

Tak tahu la camner hari ni... Management kat sini ader report polis ker idak... Kalo korang nak tahu diorang kat sini tak risau dengan penyamun kat luar ni. Paling diaorang risau..penyangak dari dalam ni jugak. Maksud aku pekerja kat sini. Orang ni la yang menjadi duri dalam daging selama ini. Habis barang dia sebat. Aduhhh... Camner diorang bagi anak bini makan erk.. dengan hasil curi yang sah sah haram. Jadi darah daging tu....

 

Ok la... itu jer aku nak membebel pagi ni...... kalo ader citer panas aku muncul lagi kat sini...

 

Stay Tune Bebehhhhhh....

 

Tuesday, January 11, 2011

Excited Yang Terlebih

OHHH... Rupanya ada eskodeng kat depan Uniten. Patut la jem tak hinggat. Lorong kiri plak ditutup..soooo.....dari 3 lorong nak jadi 2 lorong...bayangkan lah...ko nak masuk..aku nak masuk....apa salahnya kita ikut rules kan..kiri masuk..kanan masuk..kiri plak..kan kanan plak..haaaa gitu.. baru la lancar sket...
 
"
"
"
"
 
Ok..... ini kisah budak yang terlebih excited.
 
Berbuih buih mulut aku pesan.. Jangan lari..nanti jatuh... jangan lari nanti jatuh (sila ulang lapanploh kali).
 
Bila dah ramai ramai budak ni memang tak nak dengan nasihat kita erk?. Sekali dapat telor busuk kat dahi sebijik..Hambikkkkkkkk kooo..............meraungggggg..... Terkejut ala ala beruk kejap. Aku pun tak perasan bila masa dia meluru masuk dalam bilik....sibuk masak kat dapur.. sedar-sedar dah benjol.
 
Aku : Lepas ni nak lari lagi tak?...
Hafiy : Tak nak buuuuuuuu...
 
Kering darah aku.. nak nangis pun ader. Kesian la plak bila tengok dia sakit meraung macam gitu..adusssss. Cepat betul benjol tu timbul. tak sampai 30saat terus kuar benjol besar sebesar bola ping pong.. Nasib baik masa ni nenek dia ader. Baca sket-sket....puh puh kiri kanan atas bawah. Settle... sampai tetido kepenatan selepas meraung kesakitan. Kesiannnn anak ibuuuuu......
 
Psttt : Pada silent reader blog DuniaAku.... Thanks sooo much...sebab setia menunggu entry baru....walopun agak lama menunggu.. hehe...at least ada gak kan?...

Naper Jem Sangat ni...

Huhhh.. ponet Acik.. berkejar kejar ... bergegar segala lemak... Kalo lemak ni boleh mencair takper pulak.
 
Panjang giler siot weh jem tadi. Saper tahu kenape jem teruk pagi ni.  Ni aku baru masuk ofis. Lewat 10 minit. Aduhhhh... kuar awal pun stuck dalam jem plak. Kuar lewat tadi agaknya masuk kul 9 la kot. Aku agak la... ramai hari ni yang lewat masuk. Agaknya la.
 
Agaknya ada exskodeng kot... kalo tak takkan jem panjang giler babas camni.

 

Kat sini kalo korang nak tahu lewat seminit jer pun ko kena potong 20 hingget. Giler babas punya rules. Tapi nak wat camner...dah kerja dengan company gini. Redha dalam paksa jer la. 

 

Mana aku tahu jalan nak jem hari ni. Kalo aku tahu 6-30 aku dah kuar umah tau.Kalo ikutkan hati nak jer aku masuk halfday....dah alang alang lewat baik half day terus. Puas hati... Tapi tak boleh la.. Minggu lepas aku dah ter MC 2 hari.. minggu ni ingat nak bersih dari cuti mc or watever la..cewahhh.. ader hati tu...Yang penting niat mesti ader. Buat tak buat tu hal lain. Yer dop?...

 

Terpikir plak.. camner diorang yang kerja kat KL erk... mau kebas bontot dalam keter makan jem bumper to bumper ni. Aku yang kerja dekat ni pun dah rasa resah gelisah jer dalam keter. Tapi alah bisa tegal biasa kan. Apa boleh buat. Untuk memenuhi tuntutan duniawi.. Carik makan selagi hidup. Sara family.... Macam laki aku jugakla..

 

"Selamat Menempuh Jem la Wak....."

 

Dia kerja sungai besi... nak tak nak kena redah gak la... ciannnnnnnnn......

Monday, January 10, 2011

Hujung Minggu Yang Lama

Lamanya aku berhujung minggu. Start dari Khamis lepas sampailah semalam. Ya ampunnn... penat giler..semalam ingat nak tengok AJL..alih alih AJL yang tengok aku... Lepas jer Fran nyanyi terus aku krohhhhhhhhhhhh kroh. Konon suh Ajeed kejut kalo Hadif dah tido. Memang dia kejut.. tapi aku bangun sambung balik tido depan TV. Tak boleh tahan sangat. Aku macam dengar Yuna nyanyi.. tapi sayuuuuupppp jer. Dan pagi tadi ...
 
Ajeed : Awak tak nak tahu ker saper yang menang.
Aku : Yuna ker?...
Ajeed : Tak la.. Ana Raffali...
 
Mentang la aku dengar sayup dalam mimpi jer suara Yuna..Terus cop Yuna yang menang hehe.
 
Akceli banyak sangat kisah yang berlaku diawal tahun baru. Aku nak citer pun rasa...ahhh..takyah la.. Ni kisah "Internal Family". So...biarlah aku simpan jer citer ni. Cuma apa yang dapat aku cakap.. Apa yang terjadi mesti ada hikmah disebaliknya. Cuma menuntut pengorbanan, keikhlasan dan Kasih Sayang. Inilah kunci dan menjadi penyelesaian kepada segala mussibah yang terjadi. Pandanglah dari sudut kebaikan. Maka timbul lah segala kebaikan itu. Jika keburukan yang kita cari..... Maka sampai sudah pun masalah takkan dapat diselesaikan.

 

4 hari yang padat..Sakit badan, penat. Pening.. sumer ada.. Khamis lepas pi klinik... Ntah naper lately ni aku rasa len macam jer.. asal letak kepala... berpusing-pusing kuar bintang kat mata. Pi klinik check. Sahhhhh.. darah rendah. Kalo la aku teremengandung masa ni..mesti bahaya kan?..soooo takyah la ngandung lagi.

 

Walaupun penat...tapi seronok tengok gelagat budak berlima.... ke hulu ke hilir..kejap jadi tarzan..kejap jadi gorila..kejap jadi hantu sebab dah naik hantu.fuhhh ponet acik....Walaupun dah macam macam karektor aku dah jadik, tapi masih tak jalan jugak. Maklumlah..dia dah ader geng... yang ketuanya saper lagi kalo bukan Hafiy.

 

Opsss.. lupa nak cakap... Rabu lepas secara rasminya sekecik dalam family kami bertambah... dulu berempat...sekarang berlima..Sekecik paling hujung belah kanan tu adalah ahli baru merangkap cucu ke9 mak ayah aku.

 

Musim Histeria

Aci tak kalo orang lain tengah sibuk giler babas sebab customer paling besar datang mlawat kilang hari ni..Hinggakan bos bos besar masing masing jalan pun tak jejak tanah, tapi aku plak sibuk nak bergosip pasal budak indon kena histeria. Aci tak aci pun aku nak bergossip jugak...ader aku kisahhhhhh.....

 

Kisahnya gini....

 

Dalam awal minggu lepas... ntah macam mana... penyakit histeria kembali melanda kilang aku ni. Dah lama benda camni tak wujud... tetiba sejak segerombolan budak kontrak dari Indon ni datang... macam macam kisah jadi. Yang paling takut pasal ni la... Dengar citer saka yang diorang bawak dari sana yang ngacaunya. Entah betul ker tidak Wallah hua'allam. Sebab terlebih galak pun boleh kena histeria jugak. Tapi biasala diorang ni datang jauh.. mesti nak bawak "pendamping" ... Suka sangat manusia ni berdamping dengan makluk yang bernama jin ni. Heran aku. Sebaik baik jin tu kan sejahat jahat manusia.. Dalam manusia ader jin kan..tapi  dalam jin takder manusia....

 

Baru jer jap tadi... aku dengar suara orang menjerit.. kuat gilerrrr... sudahhhh...histeria datang lagi. Jap.. aku nak pasang telinga jap.. kepochi sket..

 

Kak L :... Fxxxxx... ader budak menjerit la kat toilet

Fxxxx : Naper kak?...

Kak L : Ntah la.. histeria kot.. akak dah takut ni....

 

Dengan sepantas kilat geng admin berlari meluru ke toilet. Aku pun nyibuk skali... nak kepochi la jugak...

 

Aku : Naper menjerit tadi?,,saper?

Dia : Ni budak ni... henphone masuk dalam jamban

 

Lolllll..aku ingat budak kena histeria. Kemain lagi menjerit. Bayang la..suara dia boleh tembus sampai ke ofis. Mati mati aku ingat kena histeria tahap gaban. Rupanya hanset terjatuh dalam lubang jamban. Hahhahha..... fadan muka.. saper suh memerut lama sangat kat toilet.

 

Wednesday, January 5, 2011

Wahai Superwomen........Aku ingin bertanya...

Nak tanya kat para ibu aka surirumah aka ibu bekerja.. pukul berapa korang bangun setiap pagi. Camner korang susun jadual supaya sumer tugas korang sebagai ibu dan isteri tersusun dan bersistem.
 
Hari ni baru aku berkesempatan makan pagi. Aku bangun kul 6-20 pun kuar rumah 7-30 jugak.. bangun 6-40 pun sama.. 6-30 punnnnnnn sama... kuar umah cun cun jer hantar budak berdua ke taska... pastu trus rushingggggg zassssssss datang kerja. Nak beli nasik lemak ker..kuih ker..memang tak sempat la. Apa lagi nak baca paper sambil minum nescepe ..pekena roti canai satuuuuuuuu kat kedai mamak..kimsalam jer... memang situasi ni tak mungkin akan wujud.
 
Pagi tadi kemain awal lagi bangun.... sakit perut nak terberak plak... sampai lupa atas dapur ada nasik Hadif.. sudahnya tong sampah la bubur tu. Gigih masak yang lain. Nasib baik sempat.

 

OK .. aku list benda yang kena aku setttle pagi pagi..

 

1- masak bubur
2- basuh botol susu (2)
3- buat susu baru (2)
4- mandi hadif
5- mandi hafiy
6- siap diri sendiri
7- jemur kain (2 kali 1 hari jer)
 
Agaknya kul berapa aku kena bangun kalu tengok list kat atas tu. Aku biasa bangun 6-40.. Kalo terawal sket pun..sama jer 7-30 jugak kuar umah. Kekadang jer Ajeed sempat nolong. Tu pun kalu aku kejut dia awal. Kalo lewat kejut..makanya kiri kanan belakang depan sumer atas aku la.
 
Pada superwomen kat luar sana yang berjaya bangun seawal 5 pagi .. memang aku respect giler. Aku takder daya lagi nak bangun sesubuh adam ni....Bangun 6-30 tu pun seludup kuar senyap senyap .. kot si hadif jaga. Kalo dia jaga ..makanya..... masuk kerja lewat la gamaknya. Memang tak boleh nak letak la. Menempel macam kanggaro.
Sket lagi aku nak buat poket. Senang nak masuk dia dalam tu. Settle masalah aku nak buat kerja.
 

Tuesday, January 4, 2011

Sepetang Di Kebun Bunga

Nak kata sepetang tu takder la... 1/2 jam jer kot singgah kat kebun bunga Tasik Cempaka tu. Kebetulan makan kat area situ..singgah la jap. Kasi can kat budak berdua hirup udara yang nyaman kat sini.
 
Macam biasala kalo kat sana apa lagi pow mengepow la.. Brader jual layang layang tu siap kecek Hafiy suh main/ tgk layang-layang dia. Aku buat derkkk jer... Walaupon hampir tercabut tangan aku dek kena tarik oleh si Hafiy. Nasib baik tak ngamuk guling guling... cepat cepat aku umpan dengan aiskrim ...
 
Bahhh.. aye..aye
Bukan laye laye..layang layang la Fiy
 
Hok alohhh.... mak borek anak rintik... bengang jer babah dia..anak jantan pandai cakap bahasa ibunda bini dia.