Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Monday, September 19, 2011

Sukan Gaya Si Hafiy

Assalamualaikum...

Sabtu Ahad yang sangat memenatkan... Mana dengan sukan Hafiy, open house sana sini.. Balik Klang lagi... Fuhhh penat siot. Nasib baik ada ubat sakit urat. Kalo takkkk kejanggggggggggggg.

Ok la.. ekceli kisah raya lom habis lagi ni. Tapi skip jerla kisah raya tu.. kita masuk kisah sukan tahunan yang skolah Hafiy buat. Ekceli kalo diikutkan Hafiy ni masih blom layak join sukan lagi.. sebab dia blom masuk skolah lagi. Tapi disebabkan tak cukup orang makanya cikgu pun ambik la dia.. adala lagi budak baya dia yang terpilih. Kalo tgk saiz baju yang tak padan ngan tuan tu yer la...itula budak bawah 4 tahun yang menjoin sukan. Allaaaaaa sukan riang ria jer pun dia join... junjung uncang ngan masuk puzzle ABC....senang ya amat. Tapi senang senang pun biasala..dah nama budak tak cukup umur yang main.. sumer nak berteman.

"nanti Ibu ikut hafiy masuk ABC yer"
"ermmm yerla...."
"Ibu ikut tau......."

Jadi ibunya pun join la masuk puzzle ABC skali... Dalam reramai budak Hafiy paling brutal. Senang jer nak cam dia.. Budak lain sumer pakai kopiah..Kan tadika Islamic katanya.. cara pakai pun ofcoz la islamic.. Tapi Hafiy tak... Pakai topi mickey mouse warna merah lagi. Siap ko.. dari jauh lagi aku dah boleh cam ko buat apa..


Mana satu anak ko ni...
Tuuu...yang pakai cap merah tu...


Masuk acara perbarisan orang lain biasanya jer.. rilex jer masuk barisan. Hafiy tak.. kejap kejap topi tu dia terbalikkan.. kejap kejap sudu kat tepi..disengetkan plak.. kejap lagi ke depan plak.. Haiiisss macam macam gaya... ni nak sukan ker nak bergaya nak oiii....


Kesian bebudak ni... arrangement diorang macam tak teratur sket. Kelam kelibut. Dah la rumput kat padang tak terpotong... kena sipendek cam Hafiy ni...paras betis la. Masa ni acara bawak uncang atas kepala... siap bertepik tangan lagi diorang tau..

kuning..kuning..kuning......
di ajar rupa itu....kelakar plak,,,


Masa ni plak dah siap ke-2-2 acara.. Relex la kat bawah khemah. Hadif plak sibuk nak jumpa abang dia..

bai..bai.. (panggilan Hadif utk abg)..

aku pun bawak la dia ke tengah khemah sana.. dah sampai sana demand la plak....


NO CAMERA PLSSSSSSSSSSSS...
Nangis nangis lagi.... banyak songeh betul.. Ntah naper budak berdua ni pagi pagi lagi dah takder mood.


Belum habis acara lagi aku dah bedal sepinggan makanan. Lapar sebab duk melayan Hafiy. Kejap nak air... kejap nak nugget. Susah betul nak ramal peel dia pagi tu. Nasib baik la ko kecik lagi ni. Kan tak dibagi makan toyer muka dia semacam plak.


Asalnya Jamuan makan kat situ dibukak masa habis sumer acara. Tapi plan asal dah bertukar. Mak bapak sumer kebulur.. Pagi-pagi kuar rumah tak sempat nak makan. Sudahnya baru habis 2-3 acara sumer pakat serbu meja makanan. Hantam sajer la labu.. Makannn.. Pengacara majlis pun dah tak kisah. Siap guna speaker lagi suruh diorang makan. Acara sukan yang paling kelam kelibut pernah aku tengok.


Masa aku tengok Hafiy nak boring sangat. Masa ni seingat aku tunggu nak bagi Hadiah. Hafiy dah mencuka satu macam sebab dia nak aiskrim tapi tak sempat ambik. Malasla aku nak bawak dia pegi cari eskrem..Kan panggil nama nak kasi hadiah tuan ntah ke mana plak.


Mana nak dapat cepat nak oi... ko tak beratur. Ko tunggu kat tepi van bila nak dapat. Sudahnya dia paksa babah dia suruh beratur. Puuuuuunnnnnnnnnnn tak dapat jugak. Pakcik eskrem baru nak isi bahan kat dalam mesin tu.. Adoiii.. skali lagi anakku bengang.


Korang pun boleh tengok tengok tahap/ level kebengangan anakku itu. Masam mencuka...


Pastu siap nangis lagi......
"nak eskrem.. nak eskerem..."

Dalam barisan ni...


Bila dah dapat piala..suka la kejap... lupa la pasal eskrem tu... Ralit duk menelek piala..
apekende la ni.... orang tak biasa tengok piala...


Yesss............. akhirnya ibu yang bertungkus lumus mendapat eskrem untuk si anak....
anak plak dah puas menyentap.... orang sibuk nak terima hadiah..dia boleh sibuk nangis nak eskremmm... Itupun masa nak terima hadiah kali ke-2 tangannya comot ngan eskerm.. tergelak tukang bagi hadiah..Nak tunggu dia lap dulu.....


Fuhhhh legaaa...............basah tekak den...
Dan yang paling puas hati... 2-2 i johan tau....
Junjung Uncang Rumah Kuning Johan...
Susun Puzzle ABC pun rumah kuning johan...


Itu sumer berkat tunjuk ajar si ibu....
Orang lain mana ader sibuk suruh ibu yang teman..
Den tak kisah... den nak ibu den kat sebolah..

Inilah Gaya budak 3 tahun 1/2 main sukan
Tapi satu jerla... berbaloi beli kasut sukan 9 henggit rege yang ada gambar otomen.... match plak ngan stokin spiderman rege 4 henggit.. Itu suka kemaiinnnnnnnnn..... Janji adoooooo.....
Dah namanya budakkk..............

2 comments:

Anonymous said...

salam... kak anie..smlm terserempak dgn akak kat depan mydin seksyen 7... nak tegur tapi malu...kalo kak perasan saye dengan sorang lelaki terpandang2 kat akak depan mydin tuh... akak tgh dukung anak pakai uniform blik keje kot
~Miszz Liana~

aCik Anie said...

yer la tu akak.. smalam pi beli pampers.. hehe naper tak tegur.. besok datang rumah tau.. akak buat nasi krabu... liana tinggal kat mana?