Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Thursday, September 15, 2011

Menjelang Raya | Klang

Assalamualaikum...

Alhamdulillah... dah siap edit sumer.. fuhhhh (lap peluh)... Gila kuasa betul. Kalo boleh sumer nak sumbat pic raya kat dalam blog ni. Tapi setelah di tapis oleh Kerajaan Mesia...Makanya.... gambar dibawah ni jerla yang telah berjaya diluluskan..hehe.

Sooooooooo....... kita mula citer raya saya ni dengan citer sehari sebelum raya. Macam yang korang tahu kan... Tahun ni giliran kami beraya di Klang. Al maklumla kawin dengan orang luaiiii. Uhukkk... Setakat ni alhamdulillah... sistem giliran yang kami praktikkan tu masih releven :)

Dah raya sini makanya sari sebelum raya baru kami balik Klang. Takyah nak gaduh gaduh.. jalam mesti clear punya.... Cakap pasal jalan raya..... ehemmm......Kesian dengan kengkawan yang terpaksa redah jem yer... saborrrr.... sekali stahun jer :).. Tahun depan tengokla.. terkena batang hidung sendiri lak nanti , sebabnya tahun depan kan turn kita raya kat klantan tau.....

Biasanya kalo kat Klang leader kat dapur adalah Along... Akak sulung Ajeed. Dia orang penting bila tiba time raya. Rendang dia sangat sedap woooooo... Dialah juga yang merangkap tukang arah. Ko kupas tu yer, ok .. dah siap, ko basuh tu plak... blendar tu.....cuci ni...... hehe. Tapi elok jugak ada leader kalo kat dapur ni. Kalo tak masing masing berat bontot nak menolong. Ko suruh aku, aku suruh ko.... kan sudahnya tak beraya la korang. Rendang tak masak.


Along bertuah sebab ada anak anak yang ringan tulang. Saya pun ringan tulang gak,  ada gak membantu, tapi tak sehebat anak anak dia. Tugas saya hanya basuh ayam kampung, basuh ayam pencen, basuh daging..... basuhhhh jer kerjanya.


 Kalo sumer ringan tulang kerja yang berat boleh jadi ringan. Tapi budak sekarang susah. Sumer nak bersuruh. Nak buat itu ini tu tunggu kena suruh dulu. Kalo tak disuruh tak bergerak. Maklumla jaman sekarang kat jaman gadget-gadget yang canggih manggih. Skali skala baru nampak kelibat kat dapur.... hmmmmmm........


Ok...sambung balik citer pasal nak sambut raya hari tu. Kat mana mana pun mesti buat benda sama la kan kalo malam raya ni.. masak masak itu wajib.... Raya kat sini kalo takder rendang memang tak sah. Tapi kalo kat Klantan nak cari semulut rendang memang susah. Tapi tradisi camni berubah bila si Ajeed beraya kat kampung aku. Mana taknya.... sebab dialah master chef di pagi raya..... rajin kan... alahaiiii bertuahnya bini dia... menantu saper ni erk?...


Tugas merebus nasi impit diambil secara sukarela oleh pak mertua aku . Kesian dia.... sampai tertidur depan periuk. Dah tak tahan sangat dia masuk tidor dalam bilik... berjam jam baru ingat nasi impit lom masak wey.......Tapi nasib baik masak gak nasik tu.....


Dan tibalah malam yang penuh kelip kelip. Tapi si Hafiy penakut ya amat. Pegang bunga api pun takut. Heran aku... Gambar dia pegang bunga api takder. So malam raya kami berlalu dengan penuh suasana gamat lagi meriah. Lepas settle bukak poser kami kuar pegi Jusco kejap. Baju raya Ajeed lom settle la. Padan muka dia..... suka sangat buat benda last minit tau. Nasib baik masih lagi ada stok yang berdiskaun yang berkenan di mata.

Sooooo dah agak agak nak terkatup mata baru kami sampai umah. Jommmmm tido.... Esok kan raya...hehe

Hoi cik anie.. citer raya dah basi la......
Wassalam......

No comments: