Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Wednesday, August 10, 2011

Kuih Raya Dah Beli?

Assalamualaikum...

Alahaiii...Ponet acik... Malam tadi ntah camner makan takder selera, nampak lauk macam nak muntah. Sudahnya makan nasi sama ikan masin sajer lorrr. Itu jer yang aku boleh telan. Sahur pun sama.. nasi ngan lauk ikan masin... ateeee mananya nak ada tenaga. Aiiii takkan peknen kot...imposibble.. hehe... Cuba untuk berfikiran positif.. Masuk angin kot... :)

Korang dah start buat kuih raya?... ke stok buat kat kedai jer.. pusing kedai tunjuk, pusing kedai lagi, tunjuk lagi. Kalo aku, mintak maaf la. Nama nak membuat kuih, memang tak tercapai dek akalku. Salah satu alasan yang paling kukuh... aku tak reti, tapi kalo tak reti boleh tengok resepi kan?... ahhhh camner nak buat semua peralatan pun takder dalam stok dapur aku. Oven..oven.... kan tak masak kuih kan?... alaaaa...oven kan boleh beli... Yaaaa memang boleh beli tapi susahla...main ngan anak kecik kecik ni... kan kuih kelain, anak plak ke lain.

Pendek kata seribu satu alasan pasti keluar dari mulut aku... Buat apa la aku bagi banyak alasan. Senang citer ko cakap jer la MALAS. FULL STOP.




Sudahnya kuih raya tahun ni.. Opss ekceli tiap tiap tahun adalah dibeli. Kali ni aku nak try yang orang lain plak. Tahun lepas punya lain suppliernya. Tahun ni nak try yang Pak Tam punya. Hari tu dia ada bagi sample... sumer aku rasa.. tapi yang berkenan kat tekak aku biskut kelapa and semperit cokelat jer. Yang lain reject. Bukan sebab tak sedap...tapiiii tak nak la beli banyak banyak. Nanti tak termakan. Saper la kita... mana ada orang yang datang beraya kat umah. Sudahnya tuan rumah yang tukang perabis. Tapi kan tart nenas memang aku ikat kontrak sampai mati dengan si Pendi nih. Terbaik punya tart nenas.



Pic ni tahun lepas punya sebab tahun ni lom sampai lagi, jumaat ni baru dapat.
Itu jerla kot stok kuih raya tahun ni.. korang plak camner... sampai 10 jenis tak?...dasatttttt kalo banyak gitu.


3 comments:

ArPeGGiOS said...

tart tu leh order lagi ?

aCik Anie said...

boleh kot.. tapi camner nak hantar... kena tanya tuannya dulu... naper?...nampak sedap erkkk..memang sedap la Miza.. inti dia banyak sangat

ArPeGGiOS said...

yer ar. pos boleh ? saya bank in duit