Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Friday, July 15, 2011

Masak Sendiri Lagi Jimat

Assalamualaikum..


Semalam , ada pasar malam kat Seksyen 7, kat ofis lagi dah bercita cita nak makan nasik ayam atau nasik kerabu kat sana. Dapat salah satu pun jadila.. janji pasar malam punya. Punyala malas nak masak. Alaaa seminggu sekali jer beli pun. Tu pun time ader pasar malam jer.. Takkan tu pun nak berkira.


Nanti kita pegi Pasar Malam yer..
Allaaa lecehla naik motor ngan budak budak skali.
Allaaa… nak beli nasik ayam budak budak ni..


Pandai jer gunakan nama anak. Padahal tekak sendiri yang nak makan.


Kalo gitu balik ambik keter dulu la..
Kalo nak balik dulu tak payah la.. susah susah nak kena kuar balik plak..
Takperla.. nanti saya masak sendiri nasik ayam..lagi jimat…


Seeeeee… mithalinya lakiden. Soooo keluarlah balik pakcik tu pegi ke Giant beli bahan bahan nak buat nasik ayam tu sumer.


Saya buat ni kira 2 kali makan.. besok skali..
Alahaiii… besok dah tak sedap..
Awak ni tekak anak raja…


Terus smash down aku.....


                                                                                  Ayam ni hitam tapi sedap tau......


Takpala.. malam ni aku telan lagi la nasik ayam semalam…. Tapi jimatla 20henggit 2 kali makan 1 famili. Lauk pun ader lagi balance dalam peti ais.  Tapi kalo pegi pasar malam cuba kira..Nasik Ayam sekarang dah naik rege..4 henggit. Kalo kali 3 bukan ke 12 henggit. Nasiknya plak seciput…untuk budak makan. Orang tua memang tak cukup. Pastu tak masuk lagi belanja barang makan lain. Kan nampak buah pun nak beli, mee sup pun nak.. apam balik pun nak, korrok (rangka ayam ) pun nak jugakk.. Pegi pasar malam sumer nak, macam kebulur seminggu tak makan.


                                                       Buah boleh pilih....campur campur pun boleh

Kan jimat kalo masak sendiri. Sekali sekali bolehla piker nak beli kat luar. Tapi harus ingat… masak sendiri sah sah terjamin kebersihannya… Kat pasar malam tu belum tentu lagi dapur diorang camner… hehe..

Tepuk dada tanya hati..  
                                                                       
Tata………….

2 comments:

♥naematulsaadahismail♥ said...

kak anie:xsure akk pnh buat x resipi nasi ayam ni,,
kalau xde nt rajin2 buat post resipi nasik ayam eh.. sos dia + ayam dia + nasik dia..hee

aCik Anie said...

hehe.. akak baru teringat nak post resepi.. nanti nya....
pasni try buat... gerenti en suami menjilat jari...