Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Friday, July 29, 2011

Beli Durian Dapat yang Stok Buat Tempoyak Plak

Assalamualaikum..

Walaupun hidup aku bergelandangan sekarang, tapi itu tidak bermakna aku melupakan dunia blog. Petang ni harap-harap dapatlah aku lepak kat meja sendiri. Tapi tengokla..

Semalam hasrat terpendam Ajedd nak makan durian tercapai jugak. Tu pun sebab dah kempunan giler giler sangat dah.Kali pertama nak beli.. aku tahan... kali ke-2 tahan lagi..

Tahan la dulu.. sebulan lagi...



Kali ke-3...beli jer la...dah nak makan sangat. Nak tahan tu Sebulan lagi... Raya nuh baru dapat makan. Konon tak puas hati..bayar mahal dapat sket. Kalo makan doyan kat kampung free…pastu dapat yang gred musang king tuh. Tapi kalo nak bayar sket ko sanggup ke dapat stok doyan yang layak dibuat tempoyak . 2 longgok 15 henggit.

Kopek sebijik..
Ermmmm ok..walopun isi putih ..tapi pahit manis tu masih terasa...sedapppp....

Kopek sebijik lagi.
Reject....sah sah dah ternganga
"Wakk..yang ni buat tempoyak.."



Kopek biji yang ke-3..
Reject.. tempoyak lagi...

Kopek bijik yang ke-4..
Ader ulat plak... buangggg...



Kopek bijik yang ke-5..
Boleh la.... Makan sulas 2... Pastu Ajeed cakap..
"Awak nak buat tempoyak pun boleh la yang ni...dah berair sangat"

Abih dah sumer buat tempoyak.. Berapa bijik jer yang ok bang oiiii...
Sudahnya...dapatla tempoyak 1 tupperware.. simpan dalam peti.. Nak makan budu jangan dilupa.. Taruk tempoyak tu skali.



Pastu ada la balance 2-3 bijik.. Ajeed cakap...

"Nanti kopek sumer isi dalam petiais buat bubur doyan"

Hampesss.. nak dapat bijik yang fresh lagi pejal giler dalam 8 bijik tu memang mustahil giler la.

Itulah habuan yang kami dapat dalam RM15 henggit. Sebab tu ada orang yang alah membeli tapi menang memakai, tapi takperla... aku sanggup memang membeli , tapi alah memakai sebab sebulan lagi bukan takat D24, musang king, bapak musang king sumer ader kat kebun mak aku... memang terbaikkkk...fresh dari dusun..

Cuma aku kena tahan sebulan jer lagi...sebulan jer...

3 comments:

Cik Sue said...

kak ani,ajak kak sal balik temerloh minggu ni...durian tgh melambak gugur..takde sape nak mkn pun..jgn kata nak tempoyak nak mandi durian pun boleh...dekat sikit la nak balik dr nak tunggu balik klate nuuu... =D

aCik Anie said...

alaaaaaaa ruginya.. naper Nana tak balik kutip..sayang tau.. datang sini jual . mesti laku

Cik Sue said...

mas dah balik minggu ni...nana baru balik dgn kak sal minggu lepas...gi la ajok kak sal balik die dah tak keje tu...memang melambak kak ani..tak habis nak mkn