Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Thursday, June 9, 2011

Cerita Pasal Kaki Pancing

Assalamualaikum..

Pagi sumer?… Apa macam pagi ni…ada ok ker?.Mood korang camner hari ni?.. ok ke ko ke…sedang sedang?…Mood aku agak tenangggg sket. Korang nak tahu sebab apa?..sebabnya kat office lengang sangat. Pakcik pakcik yang datang buat lawatan sambil belajar tu dah pun berangkat balik ke Jepun malam tadi gamaknya. Sebab semalam sibuk diorang dengan bagasi besar gedabak sorang satu, paper bag Robinson Sale pun sorang satu. Sempat lagi diorang shopping sebelum balik.

Pagi ni nasib tak berapa nak baik. Tayar keter Ajeed pancit. Tapi nasib baik jugak sempat hantar aku kerja. Bawakla slow slow pakcik tu. Sedar tayar pancit pun masa kat Taska. Kat umah tak perasan la sebab hari ni tersedar lewat. Kalo perasan kat umah sempat la tukar tayar dulu kan?. Tapi aku rasa Ajeed nak tampal ker kot.

Hubby korang minat mancing tak?… kalo laki aku memang sanggup berjemur sampai “cerah” kulit dia semata mata nak lepas gian mancing dia tu. Dia cakap la..dulu dia putih tau.. siap kelepet paha dia tunjuk betapa putihnya kulit dia tu konon.. tapi sebab suka mancing sangat kulit jadi terbakar. ..

Iyala.. Putih la sangat..

Hari tu aku citer yang kawan dia tak jadi mancing kan. So kempunan la dia. Tapi sebab dah gian sangat sebab hajat tak kesampain maka Senin tu dia pegi la mancing sorang diri kat lombong area area umah aku ni jer Sanggup tu. Kebetulan Isnin tu aku pegi klinik checkup Hadif kan.. So dia taknak la pi kerja.. Kan petang nanti nak bergegas balik ke klinik plak.. Sooo sementara tunggu aku nak ke klinik tu dia pegi la mancing dulu.



Biasala…..dah namanya pemancing tegar. Bila dah lama tak pegang batang pancing menggeletar satu badan..Parkinson 2-2 tangan.. Nasib baik hari tu dapat ikan. Dapat plak 4 ekor..kira sorang sekor ikut saiz. Paling besar tu Ajeed punya.. Paling kecik Hadif punya. Ajeed kata ikan talapia belang ni susah nak dapat. Nak bela pun susah sebab dia nak air jernih… yer ker. Tapi goreng bodoh camtu sedap gak.. takdr bau pun.. lagipun Ajeed siap rendam sama cuka lagi. Lantakla biar dia handle sumer..dari pancing sampai siap goreng.. aku malas nak join. Aku pun dah tak kisah… dulu masa bebudak ni kecik adalah jugak bertegang leher pasal mancing ni… Tapi sekarang lantak la.. malas nak sekat sekat lagi. Kan kalo dihalang bergaduh plak. Tapi kalo dah hari hari kerja nak mancing jer sampai satu kerja lain pun tak terbuat bikin panas jugak hati aku ni.

Tapi kan …siyes aku cakap..aku takder la nak marah dia nak mancing .. lantak la.. Janji jangan biar aku ngan anak anak terkontang kanting kat umah…Time aku kerja tu lain la.. Tapi kalo hari minggu dia nak memancing sehingga abaikan masa berkualiti bersama keluarga pandai pandailah dia beli jiwa aku. Tapi kalo tiap minggu dia nak mancing..tiap minggu jugak dia nak kena hantar aku umah Ila..mati kejung jugak si ila tu kat umah.

Kata orang kalo nak mancing tu..biar la berpada pada.. Ingat time zuhor, Asar.. Pastu kalo kali skali tu ok la.. tapi kalo hari hari pantang ader masa terluang..ITU SUDAH LEBIH…

Ehh aku marah ker?….Ter “MEMBEBEL” plak
Ok..ok.. Mood serabut aku dah datang. Elok aku stop kat sini dulu. Cehh..konon nak cover tak nak marah... muahaha.. termarah jugak..

1 comment:

Sal Saari said...

tak pe arr..janji balik bwk ikan, bukan bwk menda lain..