Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Wednesday, April 13, 2011

Cekodok Bertukarrrrrr.... Tinggg....

Assalamualaikum..

Orang cakap pankek kat Yummie Bangi tu sedap. Maksud aku tepung la. Saper penah cuba?.. Ni ada kisah pasal pankek ni..

Akceli citernya bermula bila kami anak beranak dah tak tahu nak makan apa di petang minggu. Nak keluar ?.. malas la plak.. tukar baju lagi.... Soooo pikir punya pikiaqqq datang idea nak buat cekodok manis. Itu jer yang dapat... Nak buat cekodok bilis , bilis pun takder. kangkung pun takder... Saper penah cuba cekodok bilis campur kangkung... Sedapppp.. kangkung tu ko hiris halus mulus macam nak buat ulam nasi kerabu, pastu taruk bilis, taruk bawang merah yang dihiris halus then masuk garam sket... wallahhhhhh.. makan plak time hujannn huuuuuuhu syahduuuuu.... teringat plak memori lama.. Asal musim hujan jer ..mesti mak aku akan tanya gini..

Nak make jepput mallasss dop?

ekceli kami panggil cekodok bilis campur kangkung tu jeput malas... Mengikut pendapat aku la.. jepput mallas diambil sempena orang yang malas nak masak sedap sedap masa musim hujan.. Logik tak?..hehe, Lepas mak aku tanya gitu..gerenti.. berlari lari la kami adik beradik pi beli kangkung. Tak banyak..20 sen jer..dapatla 2-3 cekak.

Ok berbalik citer asal, dah jauh sangat melencong masuk plak ke zaman 80an budak di zaman hingusan... Dah takder idea sangat nak makan kan, makan lakiden pun masuk la dapur.. Jangan heran yo.. lakiden memang dari dulu lagi bercita cita mau jadi master chef.. tapi berkubur macam tu jer sebab awal awal dah fail..nak buat roti hamlet...hasilnya dapat roti helmet, dahla rasa kari. Haisss...melencong lagi.

Soooo.. masuk la ke dapur.. pung pang pung pang... Aku tanya dia...

Ni nak buat aper ngan nestum Hadif ni...
Nak campur dalam cekodok la..
Ooooo cekodok manis nestum la...


Sooo aku tunggu la cekodok nestum tu masak dengan penuh sabar..dalam hati..

Ermmmm mesti sedap ni..tak sabar..tak sabar...

Jomla Hafiy...kita masuk dapur..tengok babah goreng cekodok..Mesti dah masak ni. Tetiba jer...



Aiikkk naper jadi lempeng plak?...

Yer la.. Nestum kan kalo campur air jadi cair.. takder rupa nak jadi seketul la...
Takperla...lempeng pun lempeng la... Dari lempeng elok aku sebut pankek... western sket... hehe. Kebetulan cokelat ader kat dala peti aais... Apa kata kita sapu pankek ni dengan coklet.. Jadila wafel kan...

Cuba tengok.. bebudak berdua ni pun tak sabar nak menunggu pankek nestum ciptaan master chef yang direject...



ermm.. bolehla tahan... Dapatlah melepaskan keinginan yang membuak buak nak beli tepung pankek kat Yummie tu. Tengokla minggu depan.. ingat nak gak try buat.. mesti sedap kan?..

No comments: