Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Wednesday, January 5, 2011

Wahai Superwomen........Aku ingin bertanya...

Nak tanya kat para ibu aka surirumah aka ibu bekerja.. pukul berapa korang bangun setiap pagi. Camner korang susun jadual supaya sumer tugas korang sebagai ibu dan isteri tersusun dan bersistem.
 
Hari ni baru aku berkesempatan makan pagi. Aku bangun kul 6-20 pun kuar rumah 7-30 jugak.. bangun 6-40 pun sama.. 6-30 punnnnnnn sama... kuar umah cun cun jer hantar budak berdua ke taska... pastu trus rushingggggg zassssssss datang kerja. Nak beli nasik lemak ker..kuih ker..memang tak sempat la. Apa lagi nak baca paper sambil minum nescepe ..pekena roti canai satuuuuuuuu kat kedai mamak..kimsalam jer... memang situasi ni tak mungkin akan wujud.
 
Pagi tadi kemain awal lagi bangun.... sakit perut nak terberak plak... sampai lupa atas dapur ada nasik Hadif.. sudahnya tong sampah la bubur tu. Gigih masak yang lain. Nasib baik sempat.

 

OK .. aku list benda yang kena aku setttle pagi pagi..

 

1- masak bubur
2- basuh botol susu (2)
3- buat susu baru (2)
4- mandi hadif
5- mandi hafiy
6- siap diri sendiri
7- jemur kain (2 kali 1 hari jer)
 
Agaknya kul berapa aku kena bangun kalu tengok list kat atas tu. Aku biasa bangun 6-40.. Kalo terawal sket pun..sama jer 7-30 jugak kuar umah. Kekadang jer Ajeed sempat nolong. Tu pun kalu aku kejut dia awal. Kalo lewat kejut..makanya kiri kanan belakang depan sumer atas aku la.
 
Pada superwomen kat luar sana yang berjaya bangun seawal 5 pagi .. memang aku respect giler. Aku takder daya lagi nak bangun sesubuh adam ni....Bangun 6-30 tu pun seludup kuar senyap senyap .. kot si hadif jaga. Kalo dia jaga ..makanya..... masuk kerja lewat la gamaknya. Memang tak boleh nak letak la. Menempel macam kanggaro.
Sket lagi aku nak buat poket. Senang nak masuk dia dalam tu. Settle masalah aku nak buat kerja.
 

4 comments:

Adinda Kekanda said...

male2 iron baju ayoh n mok...
kemas baju anok2...
botol (2) basuh siap2 male....dan xguna doh botol tu....
lauk2 untuk masak bekal...siapkan malam lg...cth bawe tumbuk male...
syur kerat male...pg tunggu lepar jah dale puyuk @ koli....
kul 6 bangun, 7.30 siap turun g kijo doh...

Anonymous said...

kak anie : im your silent reader....nape dah jarang update blog...
me-Miszz Liana

aCik Anie said...

Adinda kekanda ku joh kan?
Terima kasih atas cadangan... akan ku cuba praktikkan

Miszzz Liana... Akak baru berkesempatan nak update balik.. stay tune bebeh

Anonymous said...

kak Anie... chaiyok-chaiyok... huhu saye pun sedang cube membuat blog...nanti kite try jadi follower akak ...
me-miszz liana