Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Friday, December 30, 2011

Ending "Tentang Dhia" Yang Tak Berapa Nak Puas Hati

Assalamualaikum..

Sumber Pic dari sini

Demam dah kebah sebab "Tentang Dhia" dah habis. Minggu depan start demam lain plak. Aku ingat mati kena panah petir dah Ku Salmi tuh, paling tak pun menderita lumpuh herot mulut.... rupanya tidak... Lembik dengan buntang mata jer...Pengsan pun tak sempat. Memang real sungguh watak Ku Salmi ni. Tapi bila tengok Vanilla Coklat.. totally different. Dah nama pelakon kan?... Patutnya dah dapat award tu.... Tapi kan kesudahan citer semalam memang diluar jangkaan aku la. Dalam gambaran minda bawah sedar aku ni dah terbayang yang ku salmi rentung hitam legam jadi arang kat tengah laman rumah zikir.. tapi tidak wey

Part yang paling best... scene yang paling last tu.. SEHIDUP SEMATI youuuuuuuu.... auuuuuuuuuwww.... Jeles i.... Mati dalam pekukan suami/ isteri terchenta.... Ini baru betul SEHIDUP SEMATI.... Bukan U mati i cari lain..... Kesian Rose kan?... Kemfunannnnn sampai sudahhh...

Ok tu jer kot nak cakap.....
"
"
"
"
"
"
"
Daku kembali menyepi... Wassallam..

Saturday, December 3, 2011

Banjir Kilat Di Kajang

Assalamualaikum...

Rata rata orang duk cerita pasal banjir kilat kat Kajang semalam kan?..kat wall FB, kat blog-blog.. kat twitter.. kat TV. Sungguh tak sangka seteruk ini.

Memang sepantas kilat air sungai melimpahi bandar kajang. Memang tak terduga.. dasyatttt. Petang semalam member aku cakap laki dia call kajang banjir. Takyah balik ikut Bandar Kajang la. Balik ikut highway..... Tapi tak jangka plak seteruk ini. Terukla MPKJ lepas ni...
Ingat plak kisah tsunami kat Acheh beberapa tahun lepas bila tgk video ni..... nauzubillah

video

Diharap kita sumer dapat mengambil iktibar dari kejadian ini kerana setiap yang terjadi adalah satu pembalasan dari permulaan tangan manusia itu sendiri.

:)............

Thursday, December 1, 2011

Jiwa Kacau Ke?

Assalamualaikum...

Sape-saper yang sedang mengalami kekacauan dalam jiwa.... elok sangatlah baca untaian kata kata hikmah ni... Mana tahu lega sket hati yang tengah kusut tu .... Kata kata hikmat ni kadang kala boleh menjadi terapi untuk jiwa kita. Cuba lah....

__________________________________________________________


Today before you think of saying an unkind word
Think of someone who cant speak

Before you complain about the taste of your food
Think of someone who has nothing to eat

Before you complain about your husband or wife
Think of someone who's crying out to God for a companion

Today before you complain about life
Think of someone who went too early to heaven

Before you complain about your children
Think of someone who desires children but they're barren

Before you argue about your dirty house someone didn't clean or sweep
Think of the people who are living in the streets

Before whining about the distance you drive
Think of someone who walks the same distance with their feet

And when you are tired and complain about your job
Think of the unemployed, the disabled and those who wished they had your job

But before you think of pointing the finger or condemning another
Remember that not one of us are without sin and we all answer to one maker

And when depressing thoughts seem to get you dow
Put a smile on your face and thank God you're alive and still around


Life is a gift

Live it...

Enjoy it...

Celebrate it...

And fulfill it.


And while you are at it give love to someone today
Love someone with what you do and the words you say

Love is not meant to be kept locked inside of us and hidden
So give it away "Give Love to someone today!"

___________________________________________________________________________
 
Amacam.... lega tak?

Friday, November 11, 2011

301011 Yang Lalu

Assalamualaikum..

Salam buat sumer readers…
Macam kekok plak nak bercerita kat sini. Takperla..kalo ader tersalah silap ker ayat macam terpelik ker..paham paham lah yo.


Hujung bulan lepas Hadif genap 2 tahun. Sempatlah beli kek sebijik buat lepas gian dia nak tiup lilin. Tapi yang sadisnya bila di suruh tiup lilin dua menangis plak. Dalam keter bukan main menggeletis nak tiup.



Kali ni malas nak bagi jajan hantar kek bagai kat taska. Kalo Hafiy dulu siap pulut kuning lawan ngan rendang pastu bungkus plak dalam daun pisang . Almaklum la..anak sulung kan..excited mesti terlebih. Tapi walopun aku tak dapat buat sumer tu dekat si Hadif itu tak bermakna kasih sayang pun dibeza beza…yer dop.. sumer sama.. sayang sama sayang.. marah pun sama sama marah.



Harapan untuk Hadif cuma satu jer.. Jadilah insan yang selalu memberi manfaat kepada orang lain… Amin.



Ibu Sayang Hadif...

Wednesday, November 9, 2011

Pengubat Buat Sang Perindu

Assalamualaikum…

Salam peluk cium buat semua pembaca blog ini.
Setelah berabad lama menyepi diri..alhamdulillah terpanggil kembali ke sini untuk berkongsi segala kisah . Hanya diruangan yang satu inilah segala rentetan kisah hidupku sebagai blogger bermula.

Dan hari ini aku kembali menitip segala cerita yang mungkin menjadi pengubat bagi sang perindu diluar sana … Cewahhh,… Chop.. sebelum tu aku nak Tanya.. ada ker yang merindu….

SILA SENGETKAN HIDUNG ANDA…

Ntah naper..geli geletik plak tangan aku nak hapdate blog..
Amacam raya?.. OK?..BEST?.. PENAT?…Bagi aku plak apa yang pasti penat balik kampung hari tu lom hilang lagi. Kain dah meninbun meratap ratap mintak di lipat. Tapi aku buat derkkk jer.. Malas ya amat.. Bapak segala malas. Sejak balik dari kampung hari tu masak pun blom.. lipat kain pun blom.. kemas rumah pun blom.. semuanya blom..blom…blom.. Adakah sebab makan daging banyak sangat?… peningggggg.. kalo yer memang sah ada darah tinggi la tu.

Kebetulan balik hari tu adik aku ada buat korban.. sooo apa lagi ya beda bedu la.. boleh makan daging fresh giler.. Sampai tertumbang kat atas katil. Dalam bilik.hehe

10 Zulhijjah hari tu, Semetara menunggu lembu ditumbangkan sempat posing dulu buat sekeping dua.. buat tatapan dihari muka.. Aku macam biasala..makeup malas… so muka pun ala-ala jer…

 
Hafiy pakai seluar koyak

Pada mereka yang merindui putera-putera ku….Hafiy dan hadif, diorang pun dah semakin besar.. Alhamdulillah…Hadif dah masuk 2 tahun hujung October lepas.. Hafiy plak bulan 2 ni 4 tahun… Sooo takder apa apa perubahan besar dalam hidup kami sekeluargala.. Cuma tuan blog ni jer la..yang semakin membesar. Dari sehari ke sehari. Masa balik kampung hari tu ada terserempak ngan kawan lama… wellll..terkejutla…Mau tak terkejut kalu dari saiz S terus tingggg bertukar ke saiz L. Dagu plak siap jadik kuih lapis dayang salhah.



Itu jerla kot cerita terkini tentang tuan blog ni… Takper… tunggu masa free sket lagi untuk aku kembali menggila update blog.. sekarang ni tengah membela lemak lemak tepu.. Mana tahu boleh tukar jadi emas 916.. Emas mahal weyyy….

 Wassalam...

Monday, October 10, 2011

Wajib Jaga Tepi Kain Jiran

Assalamualaikum...

Kalo macam situasi semalam la aku rasa kita memang wajib jaga tepi kain jiran kita. Itu pun tengok pada situasi. Kalo situasi yang tak berapa nak sopan, segan sket kot. Nanti tak pasal pasal kena tuduh gila kuasa nak jadi ustazah.

Ekceli citer semalam macam ni..

Semalam hari lepak lepak sefamily.. aktiviti lepak lepan guling guling golek golek mcm dugung golek depan tv tu biasa la. Kata cuti kan.. so aktiviti relex tu 80% la.. 20% lagi aktiviti masak memasak. Sampai dah jemu makan cekodok.. asal Ahad jer goreng cekodok.. Hafiy pun dah pandai demand..

Ibu ni tak abih abih buat ni...

Terkejut aku.. terbantut aktiviti goreng menggoreng cekodok bila di sapa oleh sekerinting itu.... Amboiiii demand nya ko nak.... Abih ko nak requst apa plak lepas ni.. makaroni cheese bakar ke?.. Itu tunggu babah beli oven dulu. Baru boleh citer bab bakar membakar. Buat masa ni hadap la cekodok pisang dulu yer.

Macam mana nak habis pisang tu kalo setiap kali balik mesti Ajeed bawak balik 2 tandan kecik pisang lemak manis tu... Rezeki.. takkan nak tolak.

Ok berbalik citer jiran tadi.

Semalam tengah ralit basuh keter.. Ajeed asyik duk menggoyoh rim .. bangun bangun jer terus terpacul kelibat lelaki india dalam umah jiran sebelah. Blom masuk umah lagi.. baru jer bolos pagar luar. Biasanya akak sebelah tu tutup pagar besar jer, pagar kecik memang sentiasa tak berkunci..(agak aku la)

Ajeed : Hahh.. nak apa ni?
L India : Mintak derma...(sambil nak kluar pagar balik)
Ajeed : Ramaila orang macam ko sekarang ni...


Tapi Ajeed tengok takder apa resit pun kat tangan dia. Lelaki tu plak terus keluar tanpa banyak cakap. So apa yang boleh aku simpulkan la... kalo takder gangguan dari jiran sebelah ni rasanya rumah akak tu dah kena masuk kot.

Selang beberapa minit lepas tu akak tu kuar. Rupanya anak dia pun perasaan yang ada orang masuk pagar umah dia. Ajeed pun melayan akak tu borak kejap. Rupanya beberapa minggu lepas umah selang 3 bijik dari umah aku kena samun. Orang tu tinggal sorang jer. Katanya dah nak pindah tempat lain... Takut kot kejadian sama berulang lagi. Yer la wolopun lelaki.. kecut perut jugak kalo kena serang hendap cenggini.

So... aku rasa tindakan jiran yang kepochi sebegini sikit sebanyak membantu kot. Yer la, malang kan tak berbau.. kalo ader bau senang kita hidu...

yer dop?

Singgah Jenguk Blog Kejap

Assalamualaikum..

Terasa rindu plak kat blog ni. Rasa macam lama sangat dah tak membebel kat blog. Dah alang alang sign in... post jer la barang 1 2 entry.

Rasa macam ketinggalan plak bila baca citer citer menarik dari blogger lain . Yer la ..banyak jer idea diorang. Aku plak dah mula merasa ke"give up"an dalam berblog.

Maafkan aku blog ku sayang kerana biarkan rumahmu ini berusang bersawang..tunggu nak naik anai-anai jer. Aku pun tak pasti masih ada lagikah insan yang sudi menbaca bebelan usangku ini.

Lately ni banyak sangat masalah problem yang melanda yang tak dapat nak share ngan readers kat sini. Ikut hati nak jer aku luahkan apa yang terbuku kat blog usang ni. Tapi tak boleh. Ader hati yang perlu aku jaga. Dan segala permasalahan itu biarlah ia kekal di sini kerana sampai masa pastinya ia kan berlalu pergi dengan sendiri. Di sinilah faktor kesabaran amat amat diperlukan.

Yer la.. mana ader manusia yang takder masalah.
So apa apa hal pun kuntumkan senyuman dibibirmu cikanie..walau hatimu sedang bergundah...

Adiossss.....
Wassalam............

Saturday, October 1, 2011

Bestnya Lepak Di Pankin

Assalamualaikum

Apa yang best kat kampung? Lepak lepak sambil gossip gossip kat tangga rumah kan?.. Nak nak diwaktu petang. Ada plak air batu lawan plak cekodok labu.. Fuhhh… syurgaa…



Sementara tunggu mak aku kutip doyan kami lepak kat pankin umah makcik aku. Sempat lagi SI Hadif ni tidor. Kat umah sendiri panas sangat. Bahang lagi. Nasib baik ada tempat untuk kami melarikan diri dari kepanasan.



Kalo korang nak tahu rumah makcik aku ni kat dalam dusun doyan mak aku. Kalo doyan tu gugur diorang yang tahu dulu tau. So kalo musim doyan, rambutan ke, kat sini lah tempat kitorang melepak sambil menikmati buah doyan fresh. Orang kata tangkai tu pun masih panas lagi. Tapi biasala kalo makan buah fresh, nak kopek dia susah ya amat. Tapi makan , puas hati..tip top punya la.



Masa kitorang balik hari tu buah doyan dah ujung ujung ranting. Halus mulus dah.. Tu pun berebut tau dengan Si Tupai. Tupai dah koreh separuh, kitorang plak yang makan separuh. Apa boleh buat.. dah balik lambat sangat. Tapi takper la.. at least merasa jugakla makan doyan fresh walopun tak berapa nak puas hati sangat.

Tahun depan kan ada lagi.. nanti aku nak ambik cuti 2 minggu. Reasonnya balik makan doyan.. OK?.. Nanti apa plak reaksi boss aku nanti… hehe..(jahat kan?)

Friday, September 30, 2011

Dah Nak balik

Assalamualaikum…

Hari Ahad Ila dah nak balik. Bila dah tak cukup sorang makanya percutian kami pun jadi tak best. Ramai ramai lagi best sebenarnya. Tapi yerla..nak buat camno.. dia dah cuti awal. Aku plak balik raya ke-3.. plannya Selasa baru nak gerak balik KL..



Tapi disebabkan hal hal yang tak dapat dielakkan makanya aku pun terpaksala sambung cuti. Rabu Khamis aku ambik Emergency Leave, Jumaat plak dah alang kepalang satu hari jer.. tambah plak aku demam…so apa lagi, MC la plak dan secara rasminya cuti raya aku tahun 2011 adalah selama 2 minggu.



Puas hati aku..

Sekarang tengah plan cuti untuk raya haji. Hajat di hati nak 5 hari jer, tapi tak tahula kalo terlebih plak. Melampau lagi la jawabnya. Bab kata bos aku… Kalo diikutkan ada yang lagi melampau dari aku.. lagipun aku ada reason kukuh cuti raya hari tu…. Lagipun 1 lagi PC aku masa tu kan rosak, hiidup merempat sana sini. Jadi kalo aku datang kerja pun bukan boleh buat kerja pun. Berebut nak guna PC yer la

Terketikkkk pusat aku bila bos aku cakap macam tu… Takper.. takper..

Ehh… terluah perasaan plak kat sini. Takperla… atleast aku lega… Kalo boss aku terbaca pun tak kisah, biar dia tahu… Aku sekali sekala nak cuti panjang pun tak boleh, tapi kalo orang lain….. dia buat senyapppp jer….

Saper pun akan rasa tak puas hati. Mentangla aku anak tiri dia..
Agaknya beginilah nasib yang selalu jadi kat anak tiri..

"
"
"
"
"

Ok.. dah Legaaaaaaaaaaaaa………………

Thursday, September 29, 2011

Kenduri Belah Lelaki

Assalamualaikum..

Belah lelaki adalah belah mak sedara aku la.. Kesian dia.. Dah la ibu tunggal. Dari A~ Z sumer dia nak kena settle. Nasib baik anak anak dia jenis ringan tulang. Tak perlu nak bersuruh.
Gulai kawah kat sini adalah yang terbaikkkk…. Masih terbayang diingatanku….




Simple sangat makan beradap diorang. Guna meja makan kat dalam rumah jer.. Senang kerja.
Macam biasala sesi mengambil gambar setelah rombongan pengantin perepuan tiba.



Adik aku ngan sepupu aku sempat meyelit masa ni. Mak Su aku skali..2 dari kanan tu.



Turn adik aku (yang kat Serawak tu) ngan mak aku plak… Cantik tak baju raya adik aku .. jeles la tengok baju raya dia tahun ni.. sumer cantik cantik jeles aku tau.



Yess.. giliran aku dengan muka toya. Tahap kepenatan yang maksima…Tak dapat kepuasan berganda masa tido kat Tok Bali malam tadi. Lagipun aku rasa macam ada sumting yang mengerikan la… hohoho. Tapi nak jugak ambik gambar ngan pengantin. Perasan tak sumer gambar aku ngan pengantin Ajeed mesti takder. Aku pun tak tahu mana dia bawak diri. Pandai pandai la dia nak idup. Masa ni aku memang bz.. Mana nak menolong kat dapur.. Mana nak handle anak. Paham la si Hadif tu camner. Tapi aku tak risau.. ajeed memang pandai bawak diri….Kalo tak takkan boleh bedal nasi sampai 2 round.



Ni plak sepupu aku yang kat Sri Kembangan. Bini dia masih bercuti.. baru lepas pantang anak ke-3.. dapat gak dia nak anak lelaki.



Orang kuat majlis hari ni bersama bondanya. Ni pun sorang.. jeles aku tengok baju baju raya dia.. Naperla taste aku buruk sangat erkk. Tengok baju orang sumer berkenan. Tengok baju sendiri..Ya allahhh… teruknya taste aku… macam makcik makcik (sedar diri la cik anie oiii)



Sebelum pulang sempat lagi kami bergambar dengan pihak rombongan pengantin perempuan. Maklumla…kami ni kan sedara bau bau bacang. Tapi tak pernah kenal batang hidung. Masiing masing tak kenal sedara…



Dannn…wajah wajah insan yang kepenatan. Masa ni on the way balik rumah aku kat kuala krai.. Cuba bayangkan kitorang ambik masa 5 jam setengah untuk perjalanan 80 KM… hazab tak hazab perjalanan kami… kul 5 gerak.. kul 11 malam baru sampai umah.. Ya Allahh penat giler. Besoknya tu adik aku yang kat selayang gerak balik masuk KL.

Wednesday, September 28, 2011

Berita Mengejutkan di Pagi Hari.

Assalamualaikum..

Semalamkan… Pepagi masuk ofis dapat satu berita yang tak berapa menggembirakan. Salah sorang rakan kerja kami eksiden.



Katanya dia kat tengah tengah jalan (lane putih tu).. Ntah macam mana motor yang kat belakang keter tu tak nampak yang dia nak melintas. Keter yang depan dia dah stop bagi jalan kat dia melintas…Sooo apalagi..langgarla… Nasib baik retak jer tulang rusuk tu , kalo patah tak tahula..lama jugak kot dia kena menetap kat Spital Kajang…Yang kelakarnya si reporter.. tukang jaga dia tu..

Teruk kak.. patah 4 tulang rusuk dia…
Masya Allahhh….

So dalam kepala dah terbayang berbalut sana sini macam mumia tu.. tapi bila sampai kat spital tanya tuan punya badan sendiri lain la versinya… tulang rusuknya Cuma retak jer.. Biasala ... cerita ni kalo takder perisa macam tak best plak kan.. kena ada aji sket, garam sket .. gula sket.. baru real...



So petang semalam lepas jer habis kerja kitorang bergegas la pegi hospital. Adala dalam 7 orang. Macam biasanya bila kami sumer dalam uniform..

Assalamualaikum Sister…

Diorang ingat kami sumer ni stafnurse kat situ.. Kelakar la plak. Bila kami masuk ward sumer misi kat situ confius… Agaknya diorang ingat Sister ni datang buat lawatan mengejut ker.. hehe.



Dekat sejam jugakla kami kat spital. Sempatla kawan aku ni tolang si pesakit tukarkan baju. Untung la ko siti, ramai orang ambik berat pasal ko.. bersyukurlah.. ramai yang ambik berat pasal dia. Agak agak nak magrib masing masing tepon laki datang angkat la.



Sayuppp jer memandang kat bawah dari tingkat 3..



Ok la Sister nak buat kerja jap.. hehe

Bermalam DI Tok Bali

Assalamualaikum..



Akceli dah lama tau kitorang plan nak bermalam kat sini. Sebab musabab yang utamanya Ajeed nak memancing. So dah alang kepalang kitorang dah sampai daerah situ.. kena plak dengan takder tempat nak berehat malam tu..sebab besoknya kenduri belah lelaki (belah kitorang la). Kalo nak patah balik ke Kuala Krai tak sanggup den nak menempuh jam sebab masa tu kebetulan keter tengah banyak. Ramai dah rakyat Kelantan yang mula bergerak balik ke KL.. Sooooo jangan cari pasal. Kan muntah berak dalam keter.



Kitorang ke Tok Bali ni pun main redah jer. Tawakkal jer la.. ader ker takder bilik kosong pun aku tak tahu. Nasib baik ada.. tu pun Ya Ampunnn… Hazabbb… Hancin…ekon plak diorang dah setkan 30 jer kot. Tingkap pun takder. Betul betul macam rumah burung merpati. Tapi disebabkan terdesak maka kitorang pun tempahla 2 bilik. Satu untuk geng lelaki. Satu lagi geng popuan.



Sewa untuk satu malam adalah 75 henggit sahaja. Ada 2 katil queen size jer kot.. Kalo diikutkan, 1 bilik dah cukup. Tapi sebab nakkan keselesaan, ambik jer la 2 bilik. Malam tu Ajeed memang kuar memancing ngan adik aku. Tinggallah kami yang popuan popuan saja.




Sebelum kuar memancing kitorang kuar makan dulu. Kat sini pun satu hal. Cari kedai makan bukan main susah lagi. Bila dah dapat, terkena plak kedai yang servisnya lembab tahap cipan. Tukang masaknya agaknya sorang jer kot.. Dekat sejam jugak kitorang menunggu. Bukan ramai nau pun pelanggan masa tu. Tapi nasib baikla masakan dia boleh tahan sedapnya , takderla nak marah sangat. Tahap mendidih jer.



Lepas jer kitorang makan.. terus balik chalet.. tido.. besokkan ader satu lagi kenduri besar. Dalam kul 10 gitu kitorang dah standy nak checkout.. Sementara menunggu sang suami bersiap persis Putera Mahkota.. Kitorang lepak kat pantai dulu. Diorang sumer lambat bukan apa..lambat bangun la.. Kul 3 katanya diorang balik dari memancing. Dah la malam tu hujan. Camner diorang setup pun aku tak tahu.



Soo.. dalam pukul 1 gitu kitorang baru sampai kat umah makcik aku tu.. Masa dalam keter aku ada cal mak aku.. yer la..nak jugak tahu situasi kat sana.. Tak pasal pasal kena sebiji..

Bila nak sampai ni.. anak orang lain sumer ada duk nolong.... anak aku sorang pun takder…

Terus kami sumer tersentap. So apalagi sampai jer sana buat buatla kami sumer menolong apa yang patut.. Sampai ke Petang jugakla anak menantu Makcik Aji Nah ni jadi penanggah. Itu pun aku masih lagi terdengar kat ujung ujung telinga yang kami tak sudi nak menolong. Lari tido kat tempat lain. Tapi rasanya kami yang dating lambat datang ni lagi banyak menolong dari mereka yang berkampung sampai 2-3 malam kat sana. Masa kitorang sampai tu nasib baik rombongan pengantin popuan blom sampai lagi.

Nanti citer bergambar masa kenduri kat umah mak sedara aku ( pihak lelaki) aku citer kat entry lain la.. Ok chow..

Tuesday, September 27, 2011

Kenduri Dalam Raya

Assalamualaikum..

Dah menjadi kebiasaan masyarakat di Kelantan.. Asal raya jer mesti ada orang akan kawin.. Asal orang kawin jer mesti time raya. Masa Ajeed mula masuk dalam keluarga aku dulu dia pun macam pelik bila orang kat Kelantan buat kerja kawin masa time raya.

Raya.. Raya la.. Naper nak kawin masa raya…
Alaaa… Cuti raya kan sumer sanak sedara..sahabat handai taulan balik…

Itulah jawapan aku… Memang time tu jer cuti yang sumer orang akan dapat balik kan?. Biasa kalo cikgu cari time cuti skolah nak kawin kan, tapi kalo orang biasa biasa cuti raya la diorang akan buat kenduri kawin ni.



Masa raya ke4 hari tu giliran sepupu aku ni yang kawin. Akad nikahnya aku tak sempat nak join. So masa kenduri kat umah popuan ni aku ambik kesempatan nak menjoinkan diri. Yerla.. dah lama tekak tak merasa gulai kawah… sedappppnya lahai… masih terasa lagi kesedapan guali kawah, ayam sambal, ikan kering, jeruk rebung.. macam macam lagi la..



Nasib baikla si Zam ni dapat jiran sekampung jer… alaaa…. Dalam 5 minit perjalanan jer. Soooo takder la sibuk sibuk nak merempuh jem. Sebelum acara makan makan apalagi kita posing la dulu sampai berpeluh.



Sumer sepupu sapapat yang masih berstatus dara laku la sket gambar diorang.. orang tu nak ambik orang ni pun nak ambik. Kita yang mak dara ni siap kena rekues lagi. Tu pun jenuh duk mikir camner nak buat muka menten cun dara jelita… bluwek.



Mak aku mengetui rombongan mak kiah ni kali ni. Excited giler dia hari tu sebab jumpa eamai sangat kawan sekolah dia. Bekas pakwe lama pun terjumpa jugak… ah haiiiii. Kat sebelah tu kawan lama dia. Mak aiii boleh tahan juga mak aji ni kalo jumpa geng bas skolah dia. Bukan main lagi. Banyak citer diorang. Maklum la dah berzaman lamaya terpisah. Sejak lepas kawin memang takder jumpa. Walhal berpuluh kali dalam stahun balik pun diorang bukan boleh jumpa. Yerla.. masing masing sibuk ngan anak cucu la kalo dah tua tua gini.



Kami yang kembang semangkuk pun nak jugak ada kenangan ngan pengantin. Takkan kasi kan orang muda mudi jer. Teringin jugak wey….



Ibu pengantin lelaki (Mak sedara aku) kat sebelah kiri.. Kanan tu saper lagi Makcik Aji Nah la (Mak aku)



Ini pun bakal pengantin ..tahun depan la kot.. Nasik minyak lagi. Kalo dikira masih ramai lagi sepupu sepapat aku yang blom kawin. Tengah tunggu turn ni..Berderet kat belakang….So standy jer la. Buatla baju kurung banyak-banyak.



Ini plak suami si ila… Tersenyum kepenatan. Mana tak penat kalo 2 trip ulang alik dari Krai ke KB. Sebab tu la malam raya ke-4 tu kitorang plan nak sewa chalet kat Tok Bali jer. Sebab besoknya kenduri belah lelaki, belah kami la. Malas plak nak patah balik ke rumah kami. Jaranknya bukan dekat.. dalam 80km ader kot. Tambah plak jam giler babas. Kalo tak jam sanggup kot balik tidur rumah sendiri. Pagi besok datang balik.



Makcik Aji Nah hanya mampu tersenyum. Batuknye masih tak ilang ilang lagi. Naik risau aku dibuatnya. Aku ajak ke spital memang dia takkan setuju punya. Ajak ke klinik pun tak nak. Nasib baik ada stok ubat batuk aku yang dulu. Dia hantam yang tu jer.



Ni plak adik aku yang no 4. Abang pada yang blajar kat Serawak. Masih solo molo lagi.. Ader sesiapa berminat tak? Solo ker?… single kot but not available.. hehe.



Ni plak ayah aku… Pak Cik Pin…a.k.a Ayah Pin… tapi bukan ketua kerjaan langit.



Ni pun sepupu aku jugak. Sorang dah berstatus ibu orang, baru jer dapat anak no 3..gigih gak datang kenduri. Sorang lagi plak dah berstatus isteri orang. Sorry..takder chance la nak ngorat. Panas lagi ni….



Ohhhh… pening tengok pic banyak sangat. Stop la sini dulu. Habis jer kenduri kat sini kami hantar mak aji ngan ayah aji pin ke rumah mak sedara aku.. Kami dan kami sumer ker Tok Bali. Mana tahu ada bilik yang masih kosong. Bukan tak nak tido kat situ atau tolong menolong merewang sekali . Yerla .. terpikir jugak aku takut ada mak sedara lain yang fikir kami sumer nak melarikan diri, sebab besoknya kenduri belah lelaki plak, tapi memikirkan kami yang dah beranak pinak ni… anak plak takleh kontrol.. kan tak pasal pasal bunga telor dalam bilik pengantin hilang.. sooo kitorang nekad cari chalet kat Tok Bali jer la.

Citer Tok Bali akan menyusul.

Monday, September 26, 2011

Selamat Pengantin Baru

Assalamualaikum..

Walopun agak terlambat, tak kira.. nak jugak cakap Selamat Pengatin Baru ni
Ekceli raya hari tu 2 orang sepupu aku selamat sudah menjadi suami orang. Ucapan buat mereke berdua

Selamat Melayari Hidup Berumah Tangga

Semoga menjadi ketua rumahtangga yang berjaya merangkap nahkoda kapal yag terbaik untuk anak anak kapal. Hidup rumah tangga penuh dengan asam garam. Setakat gaduh kecik kecik tu abaikan jer la. Takyah nak berpanjangan sampai ke malam. Takat sejam 2 jer tu consider ok lagila. Malah perlu..Wajibulgunnah……

Mizi Dan Isteri..(Na)



Sorry la kalo nasi dagang hari tu tak berjaya memenuhi selera korang. Almaklumla pestime buat nasi dagang.

Dan.................................. Buat,

Zam @ Abe Ngoh ngan Isteri..



Sory datang hari tu makan kuih raya jer.. Kak Ani nak masak korang tak kasi. Bukan apa lain kali lom tentu lagi korang sampai Kajang ni. Sekali stahun tu pun kira ok la. Yer la bukan dekat Johor ngan Selangor ni Tapi takperla, kalo ada rezeki jumpa lagi sudi sudikan menjamu perut korang kat sini. Allaaa setakat nasi ngan petai jeruk plus telur cicah budu , apala sangat.. yo dop?.

Lastly buat korang berdua…
Semoga Berbahagia Hingga Ke akhir hayat… Amin…