Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Thursday, December 30, 2010

Sambung Kisah Pasal Patin Masak Tempoyak

Kesian laki aku semalam.. langsung takleh nak masuk mulut masak tempoyak semalam. Mulanya memang aku cakap masak asam.. tapi rasa macam tak sampai hati plak... Bayangkan dia dengan penuh teruja nak makan nasik lauk asam patin.. tetiba tercium bau tempoyak...silap -silap langsung tak jamah nasik tu.....  aku jugak yang kena kang...So eloknya berterus terang jer la kan....
 
Ermmmm..sedap ke?
Wakkk... bukan masak asam la.. masak tempoyak..
Ermmmm..memang tak makan la.... kan bau durian ni.. masak asam aper..(sambil jeling jer pinggan kat tangan aku )..
Sedap la wakk...cuba la dulu....
Saya dah cuba la... kat tempat yang pemes ikan patin lagi...
 
Sudahnya malam tadi memang dia tak makan.. ratah ayam goreng jer.. Bukan sebab dia merajuk ker aper..tapi memang dia makan lewat...
 
Apa lagi nak cakap... tak yah la paksa kalo memang dah tak suker kan... Tapi memang rugila dia....aku jugak yang untung...dapat baham sorang sorang... Tapi aku ni jenis ingat orang belakang.. nak jugak kasi orang lain rasa... Adik aku lah yang tukang perabih lauk tu... so.. dialah juga yang merangkap tukang basuh periuk.... dah dia yang tukang perabih..dia jugak yang tukang basuhnya... takkan reti makan jer.. basuhla periuk skali.. yer tak.
 
Tapi biasa yang tukang perabis makanan a.k.a DBKL.... dia lah.. Ko masak apa gerenti licin. Takyah nak tinggal memo suh habiskan lauk. Gerenti licin la. Kadang tu geram jugak.. Hari tu aku tinggal dekat 20 cucuk satey.. bukan 2 tau..20....habis dia bedal sorang sorang.. aku ingat ader la tinggal sisa... hampes... tinggal timun ngan bawang jer.. Hampagas betull..
 
Semalam kan sedang khusyuk menaip.. tetiba tudung sampai.. pandai plak dia budget .. datang ngam ngam kitorang nak rehat.. Soooo aper lagi masuk toilet.. try la satu persatu... cantikkkk... Bagi aku la... Lepas ni nak carik lagi... tapi tunggu tuan punya kedai bagi offer YES dulu.. hehe.. Leh la rembat lagi.
 

Wednesday, December 29, 2010

Sumer Pasal Kegilaan

Hok Alohhhhh.........Baru sampai seru aku nak hapdet blog...
 
Lama sungguh aku tak ngadap blog ni. Rasa macam 1 kerugian pun ader. Tapi idak la rugi punnnn.....rasa bestttttt adala........ Sebab aku boleh relex...takyah nak pikir pasal blogging....Bukan takder benda yang aku nak kongsikan .. tapi kadang-kadang senyap itu labih baik.... 
 
Tapi ader jugak readers yang amat concern dengan perasaan aku.
 
Readers : Akak macam nak luahkan sesuatu jer kat blog...
 
Bijak erkkk korang... dapat baca isi hati aku. Selagi boleh share aku citer jer kat blog ni... tapi kalo dah terlalu pribadi..ermssssss...macam tak sesuai jer bercerita kat sini.
 
Ekceli aku sebenarnya nak citer pasal kegilaan baru aku. Dulu kegilaan aku nakkkk sangat anak popuan.. Hinggakan Si Hafiy selalu jadi mangsa pembulian aku. Bila Hafiy dah besar macam tak sesuai plak kalo dibuli pakai tudung ke tuala ker... Hadif plak yang jadi mangsa.
 
Pastu timbul plak kegilaan nak masak pakai Pressure Cooker.Daging , urat sumer dicampak dalam periuk tu. Sampai sumer benda nak masak atau goreng mesti nak guna presurre cooker.. setakat ayam ok lagi.. kalo goreng kentang yang halus pun pakai pressure cooker ..aper cer?..
 
Lepas tu kegilaan membeli tudung Rozita Che Wan plak.. allllaaa...yang chiffon 2 layer tu.... lepas chiffon plain..chiffon printed plak.... aduiiii..... sekarang ni pun blom habis lagi kegilaan kat tudung RCW ni. Masa aku tulis citer ni pun tengah sabar menunggu tudung baru ni. Kata nya ini hari sampai.. tapi takder sampai sampai lagi ni.....Tak sabar ni..
 
Blom habis kegilaan tudung RCW.. timbul kegilaan baru lain plak...
Makan Ikan Patin Masak Tempoyak...
 
2 minggu lepas baru makan... seminggu lepas pun makan... semalam..makan jugak...dan hari ini... pun makan jugak. Naper sedap sangat erk.. nak nak tang kapala tu.... rasa puas sangat...sedap sangat.. hari-hari makan pun ok rasanya. Buat masa ni blom rasa muak lagi la.
 
Hari ni aku oder 2 ketul.. 1 bahagian kepala.. 1 lagi bahagian isi. Kepala tu aku tapau bawak balik. Isinya plak tinggal separuh lagi.. tak habis makan tadi... Ingat nak suruh Ajeed try makan. Sebab hari tu aku ada tanya dia..
 
Aku : Awak penah makan Patin Masak Tempoyak tak?
Dia : Penah cuba makan.. tapi takleh telan la..nak muntah..
 
So hari ni aku nak kasi dia makan.. .. Tengok dia boleh telan ke idak. Biasa kalo bab makan ok jer dia.. Tapi tompayak ni memang tak kena ngan jiwa dia kot. Takpela..aku cuba... Kalo dia tanya masak aper ikan ni...
 
Masak Assam.... cuba la....
 
Macam la Ajeed tak tahu roper masak asam macam mana....
 
Hehehe... tudung dah sampaiiiii..........jom "menery"
 
 
 
 

Thursday, December 23, 2010

Selingan Lagi

Betul ker orang cakap kalo tapak kaki tak rata..means ader macam lubang berteluk kat tu lambat boleh jalan?..
 
Pst : Kak Ngah... Hadif lom boleh jalan lagi la..dah stahun 2 ni.. naik risau plak.

Wednesday, December 22, 2010

Selingan

Nama saya Hadif

Saya kena layankan ajer peel ibu saya ni..

Maklumla tengah obses nak anak popuan...

 

Tapi Hadif kecik lagi..

Sebab itu ibu takleh ade baby lagi..

Kalo ader pun kena dapat sama spesis ngan Hadif..

Mesti ibu frust lagi kan..

Tapi takper,, at least ibu dah ader mangsa baru..hehe

 

Kena Bangun Awal la gamaknya

Salam rindu kiss kiss hug hug buat sumer readers diluar sana.
 
Tergerak hati aku nak bercerita diruangan yang berperasaan ini. Mana tempat lagi aku boleh meluah perasaan ....sini jer la. Sebab tu pada mereka yang tak suka dengar citer remeh temeh yang takder point ni dipersilakan dengan hormatnya klik butang pangkah sebelah kanan atas tu yer. Dan pada mereka yang sudi... thanks to all...aku hargai sesangat.
 
"Ya Allah .. Kau rahmatilah hidup readers blog Acik ANie ni"
 
Ekceli aku ader benda nak tanya korang. Pernah tak korang tgk nestum yang pek dengan kotak..bukan yang dalam tin tu. Kalo saper ader baby mungkin tau la... Aku nak tanya korang logik ker tak logik 1 pek nestum tu untuk 2 hari makan. Kalo Hadif makan sorang tak logik aku rasa. Termasuk semalam adalah dalam 5 kali dah diorang buat macam ni.. 2-3 hari lepas tu hantar bekas kosong.Bukan aku nak berkira.. tapi biarla pada pada.. aku halalkan kalo dia bagi budak lain pun... At least bagitaula. Ni tak..aku bagi hari ni.. jumaat kang habis la.
 
So solutionnya sekarang aku tak nak bagi nestum lagi.Ekceli nestum tu benda makan sampingan Hadif jer. Kalo aku tak sempat masak bubur dia...at least ader benda yang dia nak kasi Hadif untuk makan. So hari ni seawal pagi lagi aku dah bangun. Masakkan bubur untuk Hadif. Dah alang alang bangun pagi.. aku goreng la nasik sekali.
 
Kebetulan semalam teringin makan satey..beli la 30 pucuk, Walhal malam tadi dah pesan kat adik aku.. sebelum dia kaur kerja malam tu tolong letak nasi skali. 3 pot tu.. Ingat nak masak.. sekali dah lupa daaaa.. sudahnya semalam lepas makan satey makan la 2 pinggan nasik. Gilerrr.... Minggu lepas bukan main lagi aku nekad nak skip makan malam... Minggu ni plak berdouble double makan. Dah jadi rutin macam ni..susah sket la.. tapi aku percaya one day perutku aku kempisss..phewww witttt.....
 

So berbalik citer nestum tadi. Pagi ni aku tunggu jer dia tanya nestum mana?... Tapi nasib baik dia takder tanya sebab aku bawak nasik kan. Kalo dia tanya....ermmm ader la aku nak jawabnya... Bukan niat nak kurang ajar.. Sekadar untuk pengajaran jer. So lepas ni hari ari kena bangun kul 6 la gamaknya.....

 

"Demimu anak...Ibu rela korbankan masa tidur ibu......"

 

Dalam keter tadi SI Ajeed cakap dia kagum giler ngan salah sorang bini kawan dia ni... setiap hari bangun kul 4 pagi... Masakkan nasik siap gulai bagai..takkpun masak bihun..mee..macam macam la untuk bekal laki dia ni...Laki dia takder suruh pun.. sendiri rela maaaa... suka la si laki tu... dapat jimat duit katanya.  Nak kata bininya tak kerja ..kerja..nak kata takder anak ..ada.. Aku pun nak tumpang tabik skali kat dia ni.. tapi sedikit tercabarla naluri kebinian dan keibuan aku ni.. Yer la... mana tak terasa kalo laki puji bini orang lain. Lainla kalo aku ni jiwa kental..Tapi itu bukan aku... Jiwa aku.. dalam hati ader taman.. tapi dalam taman tu ader RIMAU tauuuuuuu.

 

Dah .... stop membebel... bagi ruang untuk bermuhasabah diri jap...

 

 

Monday, December 20, 2010

Jenguk Jap

Terbuka hati aku..rasa nak jenguk kat rumah ni jap..
 
"Ohh dah tumbuh sawang rupanya umah aku..."
(kata tuan umah di dalam hati)
 
Gerenti Nuffnag pun takkan kasi duit. Takperla.. teruskan bersawang...
Tuan rumah mahu muhasabbah diri..
DI sebuah gua.... yang agak jauh dari umah ini...
 
Gua la sangat. Ekceli no idea la bebbbbbbbb...........
Dan yang paling besar... min alif lam sin...
 
 
 

 

 

 

Friday, December 17, 2010

Takder Yang Menarik Pun

Hari ni macam mood down sket. Biasalah kehidupan kita selagi bernama manusia dan masih bernapas di bumi Tuhan ni akan mengalami pasang surut kehidupan. Nak menaip panjang panjang pun dah takder mood. Mood kedaungg.

 

Aku tak suka perasaan ini bermain-main dalam pikiran aku. Tapi datangggg jugak.. Betul betul menguji keimanan aku la. Dah la iman ni nipis...lebih nipis dari kulit bawang. Satu jer tempat aku berharap...

 

"Ya Rabbi.. Kau tetapkanlan pendirian ku ini"

 

Hidup hanya untuk diuji.... Terimalah dengan dada terbuka. Sentiasa berlapang dada dengan hati hati yang sensitif.

 

Ok la.. sesi meluah perasan telah tamat.. back to the normal plsss..

 

Okkk... ni ku nak habaq sket.. Kan aku pernah citer kat sini.. kegilaan aku sekarang baca serita hantu.... aku layannnn sumer tread tread yang menyeramkan. So hasil dari kegilaan aku tu..

 

1- Terbayang-bayang setiap kali mau tido.

2- Takut nak bangun buat susu anak kan tetiba munsul kat tingkap... "buat susu anak yer kak?......."

3- Asal lalu jalan sunyi jer terus cop jalan tu berenunggu

4- Asal jer orang sebelah takder rumah..aku dah gelisahhhhh...

 

Semalam jumpa ngan jiran aku (yang akaknya meninggal hujung bulan lepas tu la). Aku sajer nak kepochi cket..naper rumah dia asyik kosong jer...dekat seminggu dah. Mana dia pegi.

 

Aku : Pegi mana lama tak nampak..

Dia : Ada..tido umah mak saya...

Aku : Naper gitu..

Dia : Bini aku tu asyik takut takut jer.

 

Hahhh ko.. kan betul dengan telahan aku tu.....Sooo kesimpulannya..

 

Aku agakla..maybe dia terbayang - bayang arwah akak dia kot... Ataupun mungkin jugak hantu akak dia balik umahhhh... Wahh ni dah masuk bab seram nii. Lagi buat bulu roma tegak berdiri. Bukan ajer bulu roma..bulu pahat skali tajam menegak ni.

 

Sooo untuk mengatasai masalah ketakutan melampau ni.. aku dah tukar minat aku.. dari baca citer seram kepada baca citer sejarah.Ok tak?.. Sekurang-kurangnya tambah ilmu sejarah di dada. Sekarang aku tengah layan bab Lagenda Mahsuri... dah khatam ok.... rupanya Wan Aisyah yang claim waris ke7 mahsuri yang kononnya penamat sumpahan mahsuri tu adalah satu konspirasi.. Wallahuallam.. . Sekarang ni tunggu nak habiskan kisah Memali plak..caiyokkkk....

 

 

 

Thursday, December 16, 2010

Dulu Lain Sekarang Lain

Dulu bujang sekarang dah kawin. Dulu kurus, sekarang sedikit gemuk.
 
Kalo dulu nak capai 40 bukan main susah. Paling tinggi 39kg. Korang boleh bayangkan tak kalo berat 39 dengan tinggi 156.. cekeding giler bebbb. Kurus sangat sangat..aku tgk diri aku sdiri pun takder selera. Ni kan plak orang lain. Tapi nasib baikla ada gak insan yang sudi jadi pakwe aku.. ahakss..jodoh kan?
 
Dan sekarang ni , bila berat badan dah naik ..isu lain plak yang timbul. Adusss... sekarang punah harapan nak dressing lawo-lawo macam orang lain.. Masa aku pi Sogo hari... berkenan sungguh tengok sorang awek tu pakai maxi labuh..wauuuu..cantik wooo... Nak la beli satu..
 
"Awak tak lawo pakai cenggitu.. nanti nampak perut buncit."
 
Terus kena pangkah.. Toingggg jatuh gedebuk meter aku...meter cuakkkk yang naik.... Walau hakikatnya itu memang fakta..bukan auta.
 
Tapi takper la.. usaha tu kan tangga kejayaan. Masuk hari ni dah 3 hari tau aku berjaya skip makan malam..yeeyyyy... Dan berjaya jugak memakai gerder 1 hari suntuk walau sekadar sapu minyak yu yee.. Dah susah sangat nak jumpa Pati Halia yang aku beli hari tu. Ntah mana letaknya. Sejak pindah sampai sekarang lom jumpa lagi. Minyak Yu Yee Hadif jer yang nampak depan mata. Sapu jer la.. Janji kuar angin.
 
Dan paling aku kagum bila aku berjaya tahan kencing semata mata malas nak pi toilet. Malas tahap dewa bila kena ambik masa laamaaaaaa ya amat nak bukak kancing kancing gerder ni.. Adalah la dekat 10 lubang... Tapi takper..nak kempiskan perut punya pasal aku tahan la. .. Tak mampu weyyy nak pakai Premium Betipul.
 
Sket lagi  ko tengok la...
 
Lihat badanku...rampingggg kannn?....
 
hohoho... geli ketiak aku dengar iklan ni..
Tapi lagi angker kalo iklannya berbunyi..
 
Lihat perutku..moncitttt kannnn?...
 

Dah Sampai

Cantik tak?... Tudang baru dah sampai..Semalam sampai.Tapi pagi ni trus aku pakai.. rakus tak rakus..hehe.
 
Wahh.. bagus erk service H&Z Beauty Care ni...Isnin aku order ..Selasa masuk duit Rabu- dah sampai kat tangan... suker suker.. Lenkali kalo ader berkenan boleh order lagi. Sajer aku bagi alamat ofis..sebab takder saper nak tolong sign kalo aku bua alamat rumah. Kat opis anytime aku tercongok kat depan PC. Meja aku plak kat depan pintu ofis. Tapi kalo aku takder kat meja sekali pun admin boleh simpan dulu.
 
Pada sesaper yang malas nak kuar bersesak sesak kat shopping complex memang sesuai la shopping online gini.
 
Ekceli ni pestime aku shopping secara online ni. Selama ni pun bukan takder yang berkenan kat mata kalo buka blogshop saper-saper.. tapi aku risau barang yang kita nak tak sama dengan yang actual.

 

Korang pun tahu aku ni kalo nak kuar menyopping kena pikir 80 kali.. anak anak anak... mana nak kendong anak.. mana nak cuba baju.. mana nak me"nry" tudung, mana nak letak handbag.... susahhhhh.... walopon ader yang tukang jaganya...(ajeed la tu). Tapi tak sedap la buat dia tertunggu lama. Tapi kadang kadang tu jadik jugakla kes camni. Lagipun aku ni boleh kata agak cerewet kalo bab nak pilih barang ke baju ke tudung ke.. Kena makan buah "pusing kedai" dulu.. baru jumpa mana yang berkenan.. Setakat nak belek 2-3 saat ni non ada maknaya.

 

Tapi sekarang takder masalah lagi... aku pilih mana yang berkenan..order, masuk duit..then tunggu la.. sehari 2 sampai la.

 

Inilah solution untuk orang yang susah nak keluar macam aku ni plus malas nak keluar macam dreber aku..uhuk..uhuk..lariksssss.....

 

Wednesday, December 15, 2010

Tahlil atau....?

Hari ni genaplah 14 hari bersamaan 2 minggu arwah akak jiran aku tu meninggal. Minggu lepas diorang ader buat tahlil... kasi tapau 1 bekas utk kitorang..Boleh tahan gak masakan diorang.
 
Naper dalam 4-5 hari ni aku tengok umah dia kosong jer..Takdela aku nak kepochi sangat.. Tapi yerla..nak tau gak kan... aper jadi?.Dah nama jiran...  Macam yang kes lepas aku perasan dia selalu takder umah tau... rupanya diorang takder sebab selalu ulang alik pegi hospital. Walhal yang betulnya aku takut takder orang sebelah rumah.
 
Ekceli aku bukan nak bercerita kisah jiran aku tu.....yang sebenarnya aku nak citer pasal konsep tahlil or doa selaamat...or watever la..... kalo kat sini dipanggil tahlil. Tapi kat kampung aku tak panggil tahlil tau...aku panggil "ngatik"... Biasanya tahlil 7 hari tu di panggil "make 7 hari...". Panggil orang surau buat tahlil...doa selamat untuk arwah, yassin..then ader makan makan kan?.. Konsepnya sama jer.. tapi pengisian dan cara tu memang sedikit berbeza la kot. Tapi yang jelas tajuknya dah lain kan...
 
Paling aku suka kalu makan "make 40"....
Macam macam jenis kuih ader...besttttt.... Kat sini tak tahu la plak macam mane.. ader ke tahlil untuk 40 hari tu. Ader kot.. tapi mungkin lain la caranya. Mungkin jugak dengan cara ni ader manfaatnya. Yerla..panggil orang  buat makan makan sket...salah satu cara bersedekah jugak kan..
 
Mungkin penting jugak buat simati...tapi takder yang lebih besar manfaatnya melainkan.. doa dan ayat ayat suci kalamullah . Kerana itu saja yang dapat menenangkan dan menolong roh si mati di alam sana.
 
Sebab tu la bila kita mati.... hanya 3 perkara jer yang membantu kita..
 
Doa anak yang soleh
Sedekah jariah yang berpanjangan ...
Ilmu yang bermanfaat yang ditinggalkan...
(kalo salah sorry yer)
 
Kalo nak huraikan bab ni memang panjang..tapi secara kesimpulannya macam kat atas la.....
 
Cukup 3 perkara tu..insya Allah.. Tenanglah kita di sana ...bersama Pencipta..dan Habibullah. Insya Allah aku kan cuba sedaya upaya memberi yang terbaik pada penyambung zuriatku..Hafiy n Hadif.. 
 
"Ibu takkan tinggalkan harta yang menimbun  cukuplah jika kamu berpegang teguh pada 5 rukun islam dan 6 rukun iman..itu sahaja kot yang ibu mampu tinggalkan untuk kamu berdua. InsyaAllah...
 
Insap kejappp kalo citer bab bab macam ni...................
 

Ibu Mithali ke Ibu Nyanyuk ni?

Very the mak mak la aku ni. Saper yang mahu jadi Ibu mithali…sila contohi aku. Sampai ke opis bawak pampers anak. Terssorok dalam beg takper lagi... ni hampir terjatuh kat bawah meja... yang menjadi laluan utama bos bos.



Ekceli aku sendiri pun tak perasan yang aku terbawak dyper ni datang kerja . Alkisahnya tadi ..aku tak sempat nak tukar pampers si sulung ni. Takperla tukar kat taska jer la. Sampai taska lupa plak yang aku bawak dypers ni dari umah. Aku guna yang taska punya. So terbawaklah sekali datang kerja.

Sumer org kat opis perasan kot aku ada bawak pampers ni datang kerja. Sebabnya elok jer terjuntai kuar. Sket lagi nak jatuh. Setakat bawak pampers ke ofis ni perkara biasa. Botol susu pun aku penah terbawak tau.. putting susu. Semua jenis barang anak la…Cuma bedak minyak yu yee tu jer blom lagi…masih dibawah minda paras sedar kot… atau separa sedar. Bukan aper aku ni kekadang lupa la. Cepat sangat lupa.. mungkin percentage untuk aku nyanyuk adalah sangat tinggi. Tapi mintak jauh la.. tak nak lah.

Orang yang nengok pun tak heran kot.. lain la kalo aku ni anak dara..pehal ader pampers kat dalam beg ko tuh… jeng jeng jeng…terus timbul spekulasi plak kan.. macam aku ni…..lantak ko la nak bawak apapun kan. Janji jangan bawak anak jer kat sini.

Tuesday, December 14, 2010

Nama AnakAnak Artis

Tengah layan thread pasal nama anak anak artis...
 
Macam macam nama yang wujud rupanya.... Ingat Aisy Hafiy & Aisy Hadif dah cukup pelik.. rupanya ada lagi yang unik daripada tu. Yang terlebih unik pun ada.
 
Anak Melly Goeslow
ANAK LELAKIKU HOED & PRIA BERNAMA HOED
 
Konfius aku...
 
Anak Rossa plak
RIDZKYI LANGIT RAMADHAN
 
Kelakar pun ada dengan nama anak Pak Zami..
 
ZAMI ISMAIL
MOHD HITLER & AHMAD YAMASHITA
 
Tapi yang paling aku suka dan berkenan sesangat....
 
Anak Sofea Jane
ARISSA, KHADEJA & SORAYA
 
Dan yang paling simple
MIKHAIL & MARYAM
 
Macam macam ader..... nak tahu nama anak artis kesayangan anda.Klik Sini..Yang pasti sumer buat orang terbelit lidah la bila nak menyebutnya.....
 
 

Retak Seribu

Minggu lepas adik aku a.k.a Puteri Bungsu tepon..
 
Dia : Kak... cermin depan keter kancil pecah..camner ni erk?
Aku : La.. yer ke?.. naper pecahnya.. bila..
Dia : Baru jer ni...ntah saper yang main bbidah (lastik) ..tiba tiba jer datang kena cermin ni..ko tanya abg long.. camner
Aku : Yer la....
 
Minggu lepas cermin depan keter kancil yang pecah.... Nasib baik Ajeed kata boleh guna lagi sebab dia double layer. So sementara nak repair tu pakai la dulu. Kalo nak repair pun 300 tak lari tu sekali ngan upah. Hisss..macam macam la...
 
Dan pagi ini... seawal pagi aku bukak pintu grill nak kuar jemur kain...
 
"Aikk naper ni.. air hujan ker?... nak kata hujan ..naper basah satu bahagian yang sebelah pintu dreber jer.."
 
Tak puas hati aku pegi dekat tengok..
 
" Aduyaiii... cermin keter ni plak yang pecah"
 
Terus berlari masuk umah tanya Ajeed...kot-kot dia terlupa malam tadi nak bagitau yang cermin tu pecah. Dari luar aku jerit.... biasala pepagi muhasabah diri dalam jamban dulu.
 
Aku: Wakk... cermin keter pecah ker?
Ajeed : Pecah?.....Whatttt(ohh ini tipu yer)....
Aku : Yer.. belah pintu bahagian dreber...
 
Dari luar aku dengar dia mandi cepat. Trus stop nak termenung panjang agaknya..potong stim betul .... Tak sah kalo pepagi masanya tak dibuang 20 minit termenung kat dalam jamban. Dah jadi rutin.
 
"Agaknya bunyi batu semalam yang ni la kot..."
 
Malam tadi Ajeed cakap dia ader dengar macam benda jatuh. Opsss..tungguuu... Jangan pikir bukan bukan nooo...takder kaitan dengan benda benda mistik tau....atau ader entiti yang tak diundang datang buat dajal.....something like batu or benda benda keras jer kot. Cuba untuk berfikiran positif. Tapi kan... dah 4 malam aku tengok umah sebelah kosong.... ntah pi mana..balik kampung ker aper ker....sunyi la sket....
 
Soooo apa lagi yang boleh dibuat... standby jer la dalam 100 hinggit ..tukar baru.. tapi sayangnya tinted cantik dah takder la.
 

Western Food ala Ajeed

Balik dari shoping semalam (shopping la sangat) macam kebulur jer. Mau tak kebulur, makan donut jer ko….So sebelum balik singgah jap kat Giant beli apa yang patut. Resepi utk malam tu ialah Western Food. Yo la sangat western. So nyinggah kejap beli ayam, fillet ikan, brokoli, kacang pis, jejari kentang.. Kato nak western kan?..



Yang bestnya Ajeed goreng ayam tu pakai periuk pressure aku. Bukan takan ayam..kentang tu pun dia pakai pressure cooker..rasanya dah kemaruk kot. Tapi yang bestnya ayam yang goreng pakai periuk tu sebijik rasa macam ayam KFC tau. Dah la tepungnya rasa hampir sama, pastu goreng plak ala-ala kat kedai KFC pakai periuk tuuuu… masak sampai ke tulangnya. Kan biasa kalo kita goreng pakai kuali biasa mesti dia nampak macam merah-merah kurang masak sket kan. Tapi semalam sumer isi hampir tersiat. Bagusss…



Sedap yang saya buat lagi dari Kelantan Fried chicken (KFC)
Iyoooo la….

Tapi sebelum aku bedal Western Food versi Ajeed ni aku dah bedal dulu sepinggan nasik. Konon guna nama Hafiy..hahaha.. nak suapkan Hafiy…. Akhirnya aku jugak yang kena habiskan..Tak tahan wey . Perut aku ni perut orang kampung sket..nak jugak masuk nasik.

Biasala kan tugas mak ni. Habiskan sisa sisa anak. Kalo tak perabihkan namanya membazir tu. Tapi kata Dato Fadzillah Kamsah, tak elok habskan sisa anak… Nanti anak tu melawan cakap kita. Betul ke idak.. kalo betul jadi tu mungkin secara kebetulan jer kot.

Soooo malam tadi kenyang bangat……pastu sebelum tido jajan plak…asam lagi..buah lagi… mau perut aku tak kembung. Ngup ngap ngup ngap selagi mata tak terkatup.

Monday, December 13, 2010

Nasib Baik la Naik..

Hari ni aku half day.. baru jer masuk ni. Kalo ikutkan malas jer nak masuk petang... tapi pikir AL dah tak banyak.. Kena rajinkan jugak diri ini masuk kerja balik.
 
Ekceli hari ni aku ader dating ngan KDSR.. (Klinik Desa). Ni gara gara Hadif terlebih tinggi la ni. Sepatutnya dalam usia stahun sebulan ni tak perlu pun pegi klinik.. Tapi sebab berat Hadif tak naik aku kena ngadap misi sebulan sekali.
 
Berat Hadif mula turun bila dia selalu demam hari tu. Masa tu umur dia baru 6 bulan. Graf dia menjunam giler...trus ter kebawah masuk kawasan kuning.. tak pasal pasal kena jumpa misi sebulan skali. Hari ni pegi timbang nasib la naik 400gram dari 7.4 naik jadi 7.8....sepatutnya BMI dia masa ni 12.9...huiss jauh lagi ni..kalola tak naik tadi  misi suh aku refer doctor kat spital Kajang plak.
 
Yang sebenarnya kalo ikut bulan berat nya dah ok. Tapi disebabkan ketinggian dan berat tak matching...tu sebab dia termasuk dalam kategori kurang zat makanan. BMI dia pun lari sket. Si Hadif ni kalo tengok tingginya ikut genetik bapaknya.. tinggi melayung....tu sebab dia nampak kurus. So utk balace kan ketinggian dia dengan berat..dia kena tambah makan sket supaya beratnya capai 12.9. Barulah graf dia naik balik..Huiss susahhhh...sushahhhhh..... Tapi takperla ..janji setiap kali timbang ada naik..
 
Soooooo...bulan depan tak payah pegi lagi.. bulan 3 plak baru pegi. Harap harap ader perubahan lagi la. Cayokkkk... balik nanti kita makan nasik yer......emmm maman maman..... Aku tak risau lagi sebab sekarang sumer dia bedal... plastik, kertas, tisu pun termasuk dalam menu harian dia gak....:). Paling tak tahan..jumpa rambut pun dia sebat... Adusssss......
 
 

Mahu Cari Sesuatu..tapi tak jumpa ……

Semalam sempat update blog 1 entry jer. Nak blogwalking pun tak sempat. Biasala cuti kan.. lebih manis kalo berlapang dada mengadap laki dengan memberi senyuman yang palingggggg menggoda..awwwwwwwwww. Walopun masa tu hati ko menggeletek mau kuar shopping. Tapi akhirnya dapat kuar gak……

Semalam kami kluar tanpa hala tuju . Dah lepas sampai ke tol Sungai Besi pun masih tak tau hala tuju lagi….Mau ke mana yer?…. Metro Kajang?….Taknaklah masuk bandar Kajang sesakkkkk….lagipun takkan nak patah balik.. Warta Bangi..ehhh awak ni takder tempat lain ker?…. JJ Taman Maluri?…ermmmmmm…..Mines?….Sogo?…Alamanda?…

Tapi dia tetap membisu seribu bahasa. Pastu dia plak yang bising balik kat aku nak pi mana… Ishh very the feliks orang ini. Akhirnya aku tengok dia menonong ke KL..masuk bandar…Pastu belok kanan masuk parking Sogo.



Ekceli senin lepas Ajeed dah bagi duit suh beli apa yang aku nak untuk present 2 Nov merangkap 12 Nov hari tu. So niat aku kuar semalm nak cari la apa yang aku nak tu. Takder la mahal pun. Tapi aku nak benda tu gak….Alih alih aku yang nak beli barang.dia plak yang terbeli wallet. Tapi yang bestnya semalam..sampai 70% diskaun untuk sumer jenis beg kat Sogo sanan nun. Aku tak sempat pun nak belek.. asal aku tgk berkenan, ader jer tangan yang capai dulu. Tak sempat aku nak belek orang lain dah sambar. Ramai giler manusia kat sini. Ader sorang makcik tu..punyala tamak..sampai 4 dia pegang beg tu..alih alih satu pun dia tak ambik…hampagas. Ingat nak sambar la satu..takperla bukan Kristin anak coach pun. Janji beg…. .. tapi tengok diorang rebut rebut lagak gaya macam kena sampuk gitu…terus acik cancel jo.

Rayau punya rayau….sampai masa balik tangan kosong. Dapat penat adalah. Mau tak penat…shopping sambil dukung budak kecik. Susah la nak soping bawak anak ni. Aku kalo nak beli sesuatu tu…kena belek lama lama sket, stakat nak cuit jer pastu bayar…..takder maknanya.

Akhirnya aku mengalah….. cari punya cari jumpa la baikkk punya port. Lepak la ngan Hadif. Biarkan pakcik tu merayau dengan Hafiy cari wallet yang dia berkenan. Dan semalam aku hanya menjadi pemerhati yang setia..nengok gelagat ratusan manusia yang rakus dengan diskaun 70% .



Huhhh macam macam karenah….tetiba perut berkeroncong…………….Jommm..makan…malas nak carik tempat makan lain… kebetulan masa keluar tu jumpa Dunkin Donut…hantam sajer.

Saturday, December 11, 2010

Hello Bah..Ibu Boring

Entry yang ntah apa-apa...

Laki = Kerja ( borak jer lebih ni...gerenti...)
Anak Sulung = Tangah cakap ngan keter-keter dia...( Imaginasi budak ini terlalu luarbiasa)
Anak No-2 = Tido... (el0k gak dia tido..kalo dia jaga gerenti aku takleh nak update blog.)

Masa kejadian = 09 : 10 malam
Situasi sekarang = Si Ibu boring gila tahap dewa dewi



"Kesian ibu..boring yer...nanti Hadif cuba call babah suh balik cepat sket erk..."



"Apa nombor tepon babah bu?..nanti adik cuba call"
"Arghhhh...cam takder line pulakkkkkkkkk......."



"Takper la bu.. ibu tido dulu la kalo boring..kalo tak dapat tido..ibu layan jer citer hantu kat forum cari...."

Friday, December 10, 2010

TANDA-TANDA KEMATIAN

Luangkan sedikit masa untuk membaca entry ini. Banyak manfaatnya.
 
Tanda 100 hari sebelum hari mati.

Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka-mereka yang dikehendakinya. Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil. Contohnya seperti daging lembu yang baru disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar.
 

Tanda 40 hari sebelum hari mati

Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka malaikatmaut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikatmaut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika. Adapun malaikatmaut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.

Tanda 7 hari

Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.

Tanda 3 hari

Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

Tanda 1 hari

Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

Tanda akhir

Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikatmaut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

PENUTUP

Sesungguhnya marilah kita bertaqwa dan berdoa kepada Allah SWT semuga kita adalah di antara orang-orang yang yang dipilih oleh Allah yang akan diberi kesedaran untuk peka terhadap tanda-tanda mati ini semoga kita dapat membuat persiapan terakhir dalam usaha memohon keampunan samada dari Allah SWT mahupun dari manusia sendiri dari segala dosa dan urusan hutang piutang kita.
 
 
Sharing is caring...
 
 

Tak Sia Sia Aku Beli

Semalam kan aku ader citer pasal masak singgang tulang dalam periuk baru yang pressure tu kan…. Memang bagus la periuk tu… bayangkan…tulang tulang pun boleh hancur bersepah-sepah (ohh itu sangt tidak masuk akal). Daging apalagi…. Lembut gilerrrrrr… sampaikan urat yang liat nak mampus tu pun boleh dimakan macam biasa.. takder la kena telan buta-buta gitu jer..



Biasanya kalo kita makan daging yang berurat ni..kunyah lapanploh kali pun tak hancur hancur jugak..itu sebab daging ni tak digalakkan makan sangat..sekali skala nak makan tu ok la..sebab dia kan susah dak hadam...tapi selepas dimasak guna periuk ni kunyah sekali dua dah hancur…mana yang risau pasal kesihatan dah takder maslah lagi.. ajaib kan?..haha Tak sia sia aku beli..hutang lagi……

Saya bukan duta Pressure Cooker yer…. Nak kongsi jer.

Thursday, December 9, 2010

Kisah Di UNIMAS Pulak

Cerita terbaru yang aku jumpa dari sumber yang digoogle. Kisah seram yang berlaku kat UNIMAS. Terus aku email kat dia suh dia baca. Tahun bila yang jadi tu tak pasti..mungkin 2-3 tahun lepas kot. Tapi tak kisah la yang penting seram bebe. Dah nak sangat tahu kisah hantu kat sana kan?..nah ambik ko....

"sedang khusyuk mendrive kereta… ada la satu mamat ni… dia pakai motosikal ikut belakang kami.

mula2 kami nampak di belakang mamat tue ada satu orang perempuan, biasa la mungkin gfren dia ka…

tiba2 bila mamat tu belok masuk satu lorong, kami terkejut… perempuan yang di belakang mamat tu dah tiada sedangkan mamat tu x penah berhenti…

hairan bin ajaib… memang terkejut… tapi kami diam2 saja la bukan kali pertama kami nampak benda macam ni di unimas…"

Adik aku pun terus mesej aku suh aku coll dia......Agaknya dia dah baca kot email tu...
 
AKu : Naper ko suh aku call
Adik : Aku dah baca la... eeee takut la kak...
Aku : naperrr?... ko penah kena ker?
Adik : errmmmm...patut la pun.....
 
Dia pun bukak la citer pasal kisah dia plak...... Kejadian ni baru jer berlaku..maybe dalam 2-3 bulan lepas kot.... tak pasti plak. Masa tu dia baru balik dari shopping. Sewa 1 keter...dalam 5 orang termasuk dia la. Dia yang tukang drive nya.
 
Masa tu jarum pendek tunjuk kul 11, dah larut malam la jugak. So dia guna jalan pintas jer la nak balik kolej. Dah masing masing ngantuk letih sumer ader... so mahu cepat sampai jer la. Dia pun takde bawak laju sangat. Tiba kat satu tempat tu tetiba radio yang terpasang sejak tadi tu mati. Aikkk..naper tetiba jer boleh mati?.. Puas ditekannya tak juga mahu hidup... dia dah mula rasa tak sedap hati dah. Member kat belakang tu pun kalo ditoreh muka pakai pisau gillete pun gerenti darah tak kuar..Kering darah bebe..pucat lesi. So dia pun buatla citer sket dalam keter..citer itu ini..nak ilang rasa takut...siap nyanyi nyanyi dalam keter....konon..tapi dia nyanyi lagi buat orang makin takut.. nak tahu dia nyanyi apa?
 
"Jika kau tak datang... jika kau tak datang..."
 
Boleh tau dia nyanyi lagu macam tu dalam keter. Member dia sumer terkejut, marahkan dia naper nyanyi lagu tu ..dah takder lagu lain dah nak nyanyi. Lagipun itu jer lagu yang ada dalam kepala dia. Tak silap aku rasanya lagu siti. Masa lagu ni jugakla radio tu mati tadi....wooo seram weyyy... setelah dimarah kengkawan dia, baru dia tersedar yang dia nyanyi lagu tu... So untuk hilangkan rasa seram tadi kawan dia sorang lagi tu nyanyi lagi
 
"rasa sayang hey rasa sayang sayang hey..."..
 
hahahaha..dari seram terus jadi lawak citer hantu ni...
 
Masa ni baru member dia perasan yang adik aku ni dah bawak keter ketepi ketengah dah... stering dah tak boleh control....ketaq segala anggota bebe....takut punya pasal la ni. Ntah camner tetiba tersedar yang kereta dah senget sebelah dan terus menonong naik kat divider atas tengah-tengah roundabout.... nasib baik member sorang ni perasan..terus dia pulas stering keter tu balik.. Pastu baru adik aku tersedar.. ya ampunnn seram siotttt.......
 
Nasib baik la takder berlaku aper-aper... kalo tak gerenti besoknya kuar suratkabar front page lagi..
 
5 SEKAWAN CEDERA LANGGAR DIVIDER .... akibat diganggu entiti tak dikenali..
 
Cedera takpe lagi... kalo parahhh......Kecoh bebe.....
 
Ekceli ader pengajaran dari apa yang terjadi kat sini...1 nya jangan selalu balik malam.. and 1 lagi jangan guna jalan shortcut...So pasni BEWARE bebehhhh....Biar lambat asal selamat.
 
 

Kegemaran Baru yg Takder Pekdahnya....

Sumber yang di google... Ntah kenapa sejak 2 menjak ni aku suka bangat baca cerita hantu. Pastu mula la menggelabah biawak kalo kena bangun tgh malam buta buat susu anak. Silap aku jugak saper suruh gatal tangan duk mengoggle citer-citer seram ni.
 
Sumber yang terbaru aku dapat.....
 
 
"kalu kat PKB ada kes pelajar bunuh diri gantung kat kipas..tp saya lupa blok mana bilik mana..dlu lama gak bilik tu ditutup x berpenghuni..."
 
"aku dulu student poli KB, rasenye mmg ade satu bilik yg dikunci. ade la pengalaman seram kat sana."
 
"politeknik ketereh...blok F 211 kan.."
 
Aku terus call adik aku a.k.a Puteri Bungsu...dulu dia blaja kat sini..sebelum ke UNIMAS....
 
AKu : Dik, dulu ko dok blok brapa kat PKB
Adik : Blok F kot..
Aku : Bilik no brapa?
Adik : errmmmm...bilik 217
 
hahahaha... kan dah terbongkar 1 rahsia. Nasib baik dia dah habis blaja kat situ. Kalu masih lagi kat situ...agaknya dia mintak tukar bilik kot. Aku pun ada gak tanya dia penah tak kena kacau dengan makhluk makluk yang menumpang kat situ. Katanya penjelmaan rupa tu takder la plak. Tapi kalo kena tindih memang selalu.
 
Katanya lagi awal awal dulu bilik tu memang ada orang. Tapi budak bilik tu memang tak boleh tido situ. Tiap tiap malam mesti menggeleser datang tido bilik member dia...
 
Woooooo...so scary mery nooooo....
 
Pasni aku citer plak pasal kejadian kat Unimas. Ini adalah atas permintaan dia gak..suh aku google pasal kisah seram kat sana...Nah..ambik ko..... pasni gerenti ko kan takut nak balik tengah malam kan.
 
Bila citer kat dia mulalah basah ketiak.......saper suh aku cari.. kan dah jumpa...ko jugak yang takut...nasib baik sekarang ni ko tengah cuti semestar... next month baru masuk balik. Nanti bab tu aku citer. Mau melabur sat...kit yukkk laaa.....
 
 

Wednesday, December 8, 2010

Apa Itu Barah Hati

Ihsan dari En Google....
Sekadar untuk berkongsi.
 
Nama barah diambil sempena nama bahagian barah itu tumbuh. barah hati terjadi apabila sel-sel hati berubah dan menjadi malignan. barah hati ini juga dikenali sebagai hepatoma. Ia berasal dari hati bukan hasil perebakan (metastasis). Metastasis terjadi apabila sel-sel barah yang berasal dari bahagian lain dalam tubuh manusia merebak ke bahagian hati.

Barah hati selalunya terjadi pada seseorang yang dalam lingkungan 40 hingga 50 tahun. Menurut kajian kaum lelaki lebih banyak mendapat penyakit ini berbanding kaum perempuan. Tumor hati primer iaitu tumor yang bermula dari tisu hati itu sendiri boleh di bahagikan kepada 2 iaitu:-

  • tumor benigna - Adalah lebih biasa berlaku berbanding dengan tumor hati malignan, Ianya termasuk hemangioma, adenoma dan hiperplasia nodul fokal.
  • tumor malignan hati - Termasuklah hepatoma (barah hati primer), barah kolangioselular, gabungan barah hepato-kolangioselular dan angiosarkoma.
 
Faktor barah Hati

Antara faktor yang boleh menyebabkan seseorang itu mendapat barah hati ialah:-

  • Pembawa penyakit Hepatitis B - pembawa penyakit ini lebih berisiko tinggi mendapat barah hati jika mereka mempunyai virus yang boleh merosakkan hati.
  • ketagihan alkohol - kebiasaan mereka yang ketagihan alkohol lebih banyak dikaitkan dengan penyakit barah hati.
Gejala Atau Tanda-tanda

Antara gejala yang sering dihadapi oleh pesakit ialah:-

  • sakit di bahagian abdomen
  • susut berat badan
  • hilang selera makan
  • demam yang tidak diketahui puncanya
  • busung

Jika penyakit barah hati ini tidak di rawati dari peringkat awal berkemungkinan ia boleh merebak ke bahagian badan yang lain.

 
 
 

Tuesday, December 7, 2010

Lepak King

Hari ni hari lepak depan tv sefamily. Ni baru betul-betul rest. Kan bagus kalo dapat macam ni selalu... besok kerja pastu lusa llepak plak... ermmmm mesti lagi bermakna hidup ni.

Baru jer lepas makan nasik sama tulang singgang. Sungguh menjilat jari makan hari ni... masak tulang pakai pressure cooker yg baru beli hari tu. Tak sia sia beli sebijik. Sampai ke tulang tulang terlekat celah gigi. Urat urat skali boleh gigit tau..

Rasa malas plak nak kluar jap lagi. Tapi kalo tak kluar kang rugi plak. Ader orang tu mau tunaikan janji tertunggak 2 Nov hari tu. Tapi yang pasti bukan bukan Kristin anak Coach tu.
Aper itu?... biarlah rahsia (budget statement Tok Ti)

okla..... wa chau dulu..mau siap-siap.... destinasi ?..blom diketahui lagi.. yang penting... enjin mesti hidup dulu. Ikut hati nak jer ajak si suami tgk Ngangkung..tapi...pepaham jer....askar 2 orang mana mau taruk?... kan urkk erkkk urkk erkk dalam panggung... haru biu sudu garpu bebbb

....................
okkkk................ siappppppppppppppppp..............


Monday, December 6, 2010

Aku Masih Tak Percaya

Pagi tadi aku call adik aku ila a.k.a Puteri Tengah

Aku : Camner semalam... dapat hadiah tak?
Dia : Mu agaka-agak aku dapat aper?
AKu : Tak tahula...cakap jerla..tak yah main agak-agak...
Dia : Aku dapat Grand Prize...LCD 32 inch
Aku : Tak caya la aku...
Dia : Betul..

Ekceli sabtu lepas company adik aku ni buat family trip kat Penang... 3 hari 2 malam. Best giler la.. dapat tido kat 5star hotel... saper taknak?..

Aku dah agak dah memang jakun giler la budak berdua (Sarah Aqil) kat sana... Sukernya diorang main sampai makan minum pun tak nak.. Pagi tadi call adik aku... rupanya betul la... sampai kebulur , muntah , cirit sumer ader.. Mana tak sakit kalo main tak ingat makan.

Aku cakap ngan dia suh beli buah tangan dari sana skali balik ni...don't forgetto yer bebeh...
Tapi hampagass betul... marah giler adik aku... diorang susun schedule berat sebelah. Tempat yang tersenarai dalam schedule lawatan hanya temple ngan kedai jual ubat ubatan tradisional cina.. Yang lain-lain tu ader lagi..tapi takder related ngan souvenier. Tak adil kan?.... So dia hanya bawak balik buah pala jer...

Macam mana aku nak percaya ngan kata-kata dia.. dia slalu mlawak melampaui batas.... So sampai sekarang aku tak caya dia dapat Grand Prize... tunggu dia balik sini dulu baru tahu kesahihannya....

Nak tahu sebab aku lambat sket nak caya kat dia.. boleh dia mlawak yang dia ngandung 4 bulan.. pastu anak kembar lak tu... Memang perut dia ala-ala wanita mengandung pun.. no wonder la dia cakap gitu aku terus pecaya.. rupanya APRIL FOOL.... siot betulllll....

Tipah Tertipu rupanya. Takperla..tunggula dia balik sini dulu.. Pagi tadi dia masih dalam mood cuti. Kalo betul Alhamdulillahhhh... aku nak mintak beli LCD yang sedia ada kat umah dia 10x bayar...bolehhhh?

Kenapa aku......?

Kenapa aku gigih duk search adab ziarah orang meninggal?..
 
Satu sebabnya kan jiran belah umah aku meninggal. So dah jiran sebelah yang meninggal, takkan aku nak buat tak kenal plak. Dah la kami orang pertama yang diorang bagitau selepas anak beranak diorang. Kalo lain taman takper la..ni sebelah umah. Nampak sangatlah aku ni jenis yang takmo berjiran plak.Cannot...cannot gituuuu.
 
So sebelum pegi melawat si mati gigihla aku duk nanya mak aku... Sebelum ni mana nak ambik pot benda macam ni..kita ni makin tua..kena la berubah..ecece...
 
Ma..apa kita patut buat erk..kalo gi tengok orang mati...?
 
Mak aku cakap pegi la baca yasin..paling idak pun fatihah , takpun al ikhlas....
pastu nak balik tu sedekah la duit untuk kluarga si mati. Ringankan beban family diorang.... Tapi aku tak bawak pun duit nak sedekah.. Boleh terlupa.. sebab kuar umah pun macam PATI..takut Hafiy nak ngikut. Tu pun dia perasan gak tapi masa aku dah kunci pintu lah, dah kat luar..apa lagi melalak-lalak la.
 
Serius aku cakap..seumur hidup aku mana aku penah ziarah orang meninggal. Aderla skali masa tu umur aku 18 tahun..atuk aku yang meninggal. Pastu sampai la ke laaaaa ni aku tak penah attend mana mana majlis kematian. Biasala duk perumahan kat bandar.. balik kerja masuk umah mana nak ambik tahu hal jiran-jiran sebelah. Kalo aku duk umah lama lagi langsung tak tau kot. Sekarang ni kira ok la sebab berjiran dengan orang surau.
 
Teruk tak aku?... so  pagi ni aku gigihla duk menggooggle kat internet camner adab bila ziarah orang meninggal. Lepas ni maybe aku tak kekok lagi. Insya Allah.
 
So moral kat sini... jangan tak jaga langsung tepi kain orang.
 
 

Kek Lapis Serawak.

Lagi gambar dikidnap dari folder adik aku. Ekceli dia dah pun publishkan entry pasal kek lapis ni. Tapi itu versi dia, versi aku lain sket.



Salah satu kedai yang menjadi pilihan student Unimas ialah.. kedai ini. So aku tak nak citer panjang panjang la... korang layan jer la pic yang ader. Lagipun kek lapis hijau yang adik aku beli hari tu dah habis. Jadi aku rasa tak adil la kalo aku flash back balik benda yang takder depan mata. Kan tak pasal pasal air liur meleleh plak. Mana mau cari.....

Tengok la skali diorang angkut dari kilang..... berpuluh puluh bekas.... laku sungguh.. agak aku la..geng geng student ni kot yang habiskan kek Dayang Salhah ni.



Nampak pun dah sedapkan.. ader rasa masam-masam sket. Tu yang buat lagi sedap. Makan pun rasa takder muak sangat. Fresh giler... jam tu sampai.. jam tu gak dia potong masuk bekas.



Aku ingat dia beli kat supermarket biasa jer. Rupanya kek lapis ni di pasarkan secara meluas kat sana. Dah jadi satu nilai komersial dah. Jadi tak heranlah kalo kedai jual kek lapis kat sana tumbuh bagai cendawan lepas hujan (ohhh ini statement main agak-agak jer). No wonder jugaklah kalo Deja Moss pun dah jadi tauke kek lapis.



Sumer nampak sedap. Pilih-pilih..nak gelap cerah klabu masam manis...nasib perisa kicap ngan budu takder.. kalo ader mau laku jugak kot.



Maybe ader la branch kat sini.. tapi sama ker tak dengan yang hati tu.. kalo takder masam masam tak mboh aku.. baik aku makan kek lapis yang jual kat Giant. Adik aku tu pun dah klabu mata dah nak pilih yang mana satu. Nasib baik pilihan dia tepat.

Soooo majulah kek lapis untuk negeri serawak...

Sunday, December 5, 2010

Made In Klate

Rupanya buka susah sangat pun nak survive kat Serawak. Aku dulu terbayang-bayang ...

lahaiiii..mesti susah nak makan kat sana. Yer la..masakan tak sama. Tapi sangkaanku meleset. Rupanya kat mana -mana pun ader jer orang Kelantan yang cari rezeki. Jadi soal nak cari makanan kelantan bukan isu lagi..

Korang paham la tekak kamik ni memang tak lepas dari budu. Tak dapat yang real sambal budu pun jadilah.


Gambar sebelum kejadian

Pic ni aku curik dari folder Puteri Bungsu... Bukan main sedap lagi aku tengok Nasik Kerabu kat sana. Adik aku cakap sedappp. 1 pinggan tadi 5 henggit jer.. Padan la..nasik pun 2 longgok tu..


Gambar semasa kejadian

Orang Kelantan gak yang buat. Katanya 1 family duk bisnees jual nasik krabu kat sana. Mesti manyak untung kan. Yer la.. kat Unimas kan ramaiiii sensaangat student Kelantan. Jangan tak tahu kat sini gak depa beli budu. Mana yang kemaruk nak makan budu tu dengan mukan tak malu mintak nak beli budu. Sebotol 2-50 kot.. Hambik ko.... upah naik kapal terbang.


Gambar selepas kejadian

Boleh tahan gak adik aku ni makan erk. Aku tengok tubuh cekeding jer.. Elok gak dia makan kesian sangat aku tengok dia... Sakit perut jer manjang..Mana tak gastrik kalo makan pun malas.
Asal suh makan jer..malas malas malas.. ngajak dia makan ibarat ajak nak bergaduh la.... Hidup bujang esok macam mana la..... Jawabnya dinner dia merangkap makan pagi merangkap tengahari sekali... Tapi sekali makan memang org yang tak biasa tgk gerentti terkejut ala-ala beruk..... paling koman pun 2 kali tambah,,hehe...larikssssssssssssssssssss

Saturday, December 4, 2010

Peace itu tanda Aman

Tapi peace Hafiy lain maksudnya.. Sekarang dah pandai sangat posing depan kamera…





Pesen dia kalo bergambar…
Peace tutup muka, kadang jari kuar 3..kadang kuar 2, kepala senget sebelah , badan liuk melentok dan tersengih nampak gigi rongak.



Sekarang ni makin malas nak tulis panjang-panjang.. ntah naper.. nampaknya penyakit M kembali melanda.Idea pun yilekkkk. Gambar banyak.. tapi taktahu nak taip aper. Harap korang terima seadanya kemalasan Cik Anie yer. Tak pun korang bagi idea apa yang korang nak sangat aku tulis ... Apa macammmm?... Ok kan?

Friday, December 3, 2010

Adab Ziarah Orang Meninggal

Ihsan dari En Google....
Sekadar untuk berkongsi.
  1. Perlu menghormati rumah keluarga yang baru mengalami kematian. Pastikan tidak melakukan perkara-perkara yang boleh menyinggung perasaan keluarga si mati seperti banyak berlawak jenaka, berbual dengan suara yang tinggi atau bercerita perkara yang bukan-bukan.

  2. Elakkan juga terlalu banyak bertanya kepada sanak keluarga si mati seperti bertanyakan sebab-sebab kematian, punca penyakit dan sebagainya. Sebaliknya lakukan perkara-perkara yang boleh menenangkan perasaan mereka seperti ingatan supaya banyak bersabar dan segala yang berlaku merupakan ujian daripada Allah dan balasan serta ganjaran yang sedia menanti bagi orang-orang yang bersabar. .

  3. Membaca Quran dengan suara yang sederhana, tidak terlalu tinggi dan tidak terlalu rendah. 

  4. Sebaiknya keluarga si mati tidak perlu disibukkan dengan urusan memberi jamuan kepada pelawat yang hadir. Jika adapun, boleh dilakukan selepas urusan penyenggaraan mayat telah selamat diselesaikan.  

  5. Tiada sebarang syarat untuk duduk di atas kerusi membaca Quran jika mayat berada di atas katil. 

Aku terpanggil nak search pasal adab pegi mlawat orang meninggal sebabnya dah terkena kat batang idung sendiri.

Ambik ko Cik Anie..........
 
 

Bila Kematian Datang Menjemput - Alfatihah

Inalillahhiwaiinnailaihiraji'in
 
Mati itu pasti. Cuma kita tak tahu bila? dimana? dan cara yang bagaimana? Sudah tertulis di luh mahfuz tanah kubur kita kat mana. Dan bila tiba saat itu, takkan diawalkan mahupun dilewatkan walaupun sesaat kematian itu.
 
3-4 hari lepas aku tengok ramai bebenor sedara yang datang rumah jiran sebelah. Rupanya kakak iparnya yang sakit. Hospital dah tolak, so sebagai saudara paling dekat dialah yang bertanggungjawab menjaga kakak iparnya.
 
Sehinggalah rabu lepas dalam kul 6-15 kami di beritahu kakaknya dah meninggal dunia. Innalillahhiwaiinailaihiraji'in.
 
Katanya punca kematian adalah Barah Hati. Baru jer dalam bulan 11 disahkan sakit barah hati tahap kronik. Maknanya bila dah tahap kronik memang takder ubat la. Kalo dari awal lagi dapat detect ok lagi. Masih ada ubat. Tapi redha jer la. Dah memang ajal dia dengan cara macam tu.
 
Yang sedihnya bila saat kematiannya anak dia takder. Masa sakit tu ader la. satu hari sebelum tu dia dah peluk cium anak dia. Anaknya pun kecik lagi, dalam 4 tahun. Tapi semalam sebelum "dijemput" dia cakap nak sangat jumpa anak dia. Tapi tak sempat.
 
Hari ni plak sepatutnya appointment kat Spital Selayang. Tak sempat nak pegi dia dah takder. Barah hati ni 80% dari pesakit ini adalah pengidap Hepatatis B. Patutla baby memang wajib ambik vaksin ni kan?. Baru kini ku tahu. Tapi apapun redha jerla dengan pemergian dia tu. Menangis meratap takder gunanya. Elok lagi sedekah apa yang patut... ada gak faedahnya.
 
Masa aku sampai umah dekat 6-30... dia meninggal 6-15. Patut aku tengok diorang kelam kabut duk nelipon sana sini. Lepas magrib terus sarung baju kurung pegi tengok jenazah. Adik dia ader gak tanya ada dengar bunyi bising tak tadi.. aku cakap takder. Rupanya dia menjerit kesakitan masa tuhan nak cabut nyawa dia tu. Sakitnya nak mati kan?
 
Apepun kita yang hidup ni kena redha.. yang pergi tetap pergi..cuma kita yang hidup ni nak kena selalu beringat... mana tahu kematian datang secara tibatiba...macam kisah pegawai bank yang ditimpa pokok mati kat KL tu. Saper sangka, harapnya kita dah bersedia dengan segala kemungkinan yang bakal berlaku di hadapan hari.
 
Sekali lagi eloklah kita sedekahkan alfatihah untuk arwah.
Semoga arwah ditempatkan bersama para solihin... insya Allah...
ALFATIHAH.
 
 

Gelagat 2 Beradik

Si Abang yang sangat berkira kalo adik naik car dia. Even sentuh pun tak boleh tau.. Tapi bila di suruh posing nak plak. Walapun dalam keadaan terpaksa. Layan jer la.





Sepesen jer rambut anak aku ni. Jangan ko jeles… dalam 50 orang blum tentu dapat sorang tau?… very the special one…hohoho.





Dan rambut kuntal kintil ni jugaklah yang menjadi trademark anak kami…
Kan senang kalo orang tanya….

Mana 1 anak ngko Jid?…
Tu… yang rambut kinting cam sami bellu tu….
Ada 2 yang kinting tu..mana 1?
2-2 anak aku……

Easy kan?….
Sebab kat taska budak berdua ni jer yang rambut kiinting. Tak caya cuba tengok balik gambar ni….

Wednesday, December 1, 2010

Parenting Tips

Ekceli aku nak mintak tips untuk ajar anak kencing berak kat toilet.. means, tak nak dia pakai dypers lagi. Saper boleh bagi tips..sangat sangatlah dialukan.



Dah lama aku pikir camner la nak stopkan pakai dypers kat si Hafiy. 3 bulan lagi genap 3 tahun. Takkan 3 tahun aku nak pakai dypers lagi . Yer tak?. Save budget sket. Tapi itu tak penting..apa yang penting aku nak dia cakap bila dia nak kencing or berak.



Minggu lepas, saja jer aku tak pakaikan pampers. Tak sampai 1/2 jam aku dapat laporan dari babah dia bahawasanya dia telah tinggalkan jejak kat bilik mainan dia. Nasib baik kencing....kalo berak nayer aku. Sket jer lagi air kencing dia tu nak kena tilam. Kalo tak kenal basuh jemur tilam bagai la.



1/2 jam sebelum tu aku dah pesan banyak kali..

Hafiy kalo nak kencing cakap ibu yer.. kencing kat toilet..
Ermmmm....

aku pesan lagi....

sama macam diolog kat atas.... ermmmm jugak... tapi ermmmm kat "tepi tilam". Aduyai.. tapi takper sabarrr... dari situ dia boleh blajar kan?. Alhamdulillah.. besoknya ada perubahan.... walaupun bukan kat dalam toilet tapi elok sket la dari dalam bilik. Lokasi terpilih ialah depan pintu. Bukan pintu bilik tapi pintu rumah. Maksud aku kat sebelah luar umah. Nasib baik kat belah luar ..kalo belah dalam kena la aku mengemop lagi. Kat luar senang jer.. just buak paip sembur air jer...done.

Aku harap lepas ni boleh la kot dia cakap kalo dia nak kencing.

Ekceli aku ader 1 tips tau... tips camner nak pisahkan puting dari mulut si manja.. tapi benda ni berlaku secara tak dirancang. Hafiy dulu memang hero puting . Tapi nasib baik tak melarat sampai sekarang. Nasib baik gak la masa tu dia makan koko crunch. Kan kalo makan benda tu dia akan melekat warna coklatnya. Hafiy biasala.. satu mulut makan KC (Koko Crunch) sekali dia sumbat puting ke mulut. Pastu dia nak makan lagi di buang balik puting tu. Sekali dia terpandang warna coklat terlekat kat puting dia..terus dia campak puting tu..katanya kotor..yerkkkk..... Maka selamatlah aku dari melihat giginya jonggang. Tapi masalah lain plak yang timbul.. giginya semakin rongak... Tapi bila tengok iklan YES, pandai plak dia cakap gigi budak tu rongak. Gigi sendiri yang rongak dia tak sedar...

Itu jer la tips dari aku. Mana tahu korang boleh guna pakai...SHARING IS CARING..... dak gitu?.

kecoh tahap gabannn...

Firstly,,salam to pembaca budiman..





Sempena percutian adik bungsuku,kami decide berkumpul ramai2 adik bradik to celebrate aper2 yg patut..so we alls decide makan KFC jer....very simple...no pulut kuning or whatever...





Lokasi terindah kami di KFC Sungai Chua,Kajang...di awal permulaan sangatla tenang sbb tak ramai yg mkn kt citu,,,lepas order aper yg ptut,,kami ke upstairs utk bersantap,,,mula tu si anak2 sangatla sopan..lama kelamaan dah lainla jadinya..lepas sorang2 si anak kecil tiba...terkedek2...semua muka cute mute dah nama budak,,kita dulupun cute jugak..skarang jer agak berkedutla ckit...bila dah jumpa sama2 dia org aperlgi gempak giler siot!!!,,,,rasa macam tumbuh biji2 kutil dalam telinga...



Aperpun mkn tetap fokus coz dah lapar...alih2 sikecil mkn skit jer..main jer lebih,,paling takut diaorg bertepuk2.. nasibla saling memahami each others,,bukan aper,takut mummy si anak2 cina tu marah kan...kejap2 menjerit2..kejap2 panjat,paling best tido atas meja....huuhhh!!!....mmg puas tahap gaban..takperla dah nama budak...give chance to them..masa ni la mereka nakbersuai kenal....even masa pendek..mereka smua enjoy dn kami pangkat ibu dn mak sedara ni tumpang gumbirala.skali tengok mereka happy walaupun Kecoh Tahap Gabannn....