Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Sunday, October 31, 2010

Hebat Tak?

Firstly nak ucapkan setinggi tahniah buat pasukan Kelantan kerana tahun ni berjaya bawak balik piala malaysia ke bumi Cik Sit Wan Kembang. Nampaknya tahun ni KAFA berjaya mengubah sejarah dengan kemenangan ini. Kalo dulu dah berapa kali mencipta sejarah..tapi kali ni lain plak..sejarah telah diubah.... Ermm tahniah The Red Warrior.

Ekceli acik bukan nak citer pasal Piala Malaysia, tapi acik nak citer pasal En Suami acik yan pegi mancing malam tadi.. tinggal kami bertiga malam tadi kat umah..buat julung kalinya.....tapi yang acik heran dia tak bawak balik ikan.....tapi tetap hebat bila... dia bawak balik .......
Kepah (tak reti la nak masak macam mana... keras smacam jer...)


& kerang (ermmm rebus pun sodapppp)


Eh.....rasa konpius plak acik ni.. dia pegi mancing kat mana sebenarnya ni..? Takkan sekor ikan pun tak kena....

Heyyy...think positive okkkkk?

NISSE PADI

Pertama kali dengar benda ni .. pertama kali tengok benda ni..pertama kali rasa benda ni… Korang macam mana? pernah dengar tak?… bendanya lebih kurang gula melaka jer..tapi warna putih. Rasanya manis… tapi tak semanis gula la.



Rupanya banyak lagi benda yang wujud tapi aku tak tahu….Kalo gula melaka tu dari nira kelapa…mungkin yang ni dari padi kot. Sebab tu nama dia nisse padi.

Huhhh..macam macam benda pelik tapi sedap kat Mesia ni erk?...

Saturday, October 30, 2010

Kretipnya Anak Aku.

Ini kerja bila dia dah boring main keter… habis sumer penyepit baju aku dia kutip. Sebab rambut tu panjang sangat la..sampai dapat sepit satu persatu. Pastu bila aku suruh telek muka dia kat cermin.. bantai gelak la.. Ingat rupa dia cantik kot bila 1 kepala dia sepit dengan penyepit baju.


Hari tu kan dia ada nampak gunting..terus dia mintak nak suruh guntingkan rambut dia. Pelik kan… budak lain bukan main susah lagi kalo nak potong rambut. Dia?.. siap offerkan diri lagi… paksa babah dia gunting rambut tengah-tengah buta.

Sooo..terpaksalah babahnya berdrama sket..konon-konon gunting la. Walhal… kena rambut pun idakkk….Kesian kan?.. senangnya dia tertipu. Janji ader aksi tengah potong ambik..settle segala masalah.


Ingat hujung minggu ni nak ajak Ajeed pi salon la. Nak potong rambut aku..panjang sangat dahh.. boleh potong rambut Hafiy skali. Sepatutnya hujung minggu ni dia gi mancing laut dalam..ngan geng dia la… (kena tinggal lagi)… Tapi kena cancel plak..katanya sebab laut tengah bergeloraa. Hahhaha..kesian.. lastly mancing kat kolam jer… huhu.. padan muka….

Friday, October 29, 2010

Ini Sudah Bagus

Malam tadi ntah apa perangai merasuk si Hafiy. Mungkin dari taska tu tak puas hati ngan saper-saper.. dibawaknya sampai umah. Mula tu mandi..elok jer bila ajak mandi... tapi dalam elok tu dia buat hal jugak.. Habis ke-4 4 ekor anak itik kuning tu...(alaaaa...yang terapung dalam air tu)..dicampak dalam lubang jamban. Lubang jamban tu bukan yang biasa.. yang jenis batang panjang tu. Kalo jatuh barang memang takkan nampak la.. nak ambik balik apa lagi. bukan sekor tau 4 ekor tu. Apalagi lepuk lepa la tangan aku ni. Ajar sket... Aku bukan aper..takut nanti lepas ni tersumbat lagi toilet tu. Masa minggu pertama pindah situ dah tersumbat.. panggil tuan umah.. bila tuan umah panggil staff dia korek, apa yang keluar... BERUS JAMBAN. Saper lagi yang rajin buat kerja ni kalo bukan si Hafiy... Aduiii...tinggi darah Acik ni. Ok lah settle bab Hafiy.
 
Malam tadi sembang-sembang sama EN Hubby, Pasal Monthly budget family ciput kami. Dari hari tu lagi dia mintak aku buat. Tapi biasala aku kan.....nanti..nanti..nanti..... dan semalam.....
 
Ajeed : Nanti awak buatkan budget setiap bulan erk?
Aku : Yer la..
Ajeed : Yer la..yer la.. dari hari tu takde pun buat lagi.... kena la disiplin sket baru proper sket hidup ni...
 
Hahhaha.. skali dia bagi smash down memang powerrrssss.
 
Sekarang ni aku rasa sumer ofis dah guna Window 2010 (betul tak bahasa IT aku ni). Tapi kami baru jer dapat merasa minggu lepas. Kejam tak boss kami?... :) punyala jauh kena tinggal kan?
 
Aku pun pagi ni godek-godek la pc boss aku. Untuk makluman pc aku tu masih guna Window 1998 tau.. jauh gile ketinggalan weyyy. Sekali lagi aku tanya.. kejam tak boss kamiiii? Sooo, godek punya godek pc bos aku tetiba aku terjumpa format ni. Wahh jakunnya aku.. tak perlu kita nak buat format untuk budget lagi. Sumer dah ada kat situ kan?.. sumer jenis format ader..invoice ke...slip gaji... DO..sumer ader kan. Takyah kita perah otak nak buat format lagi.Kita key in jer nombor..then dia oto kire kan?.. Huhhh canggih la ...So terus aku save as kan ke desktop aku. Tapi hampes...camner nak buat... pc aku kan old version. Jawabnya kena transfer file tu ke lappy Ajeed jugakla.
 
Kalo la company ni milik aku.. dah lama rasanya aku humban PC aku ni dalam laut. Buat tukun tiruan. Dah la lembab giler... 1 hari 10 kali kena shut down. Mengong la... itu sebab la kat ofis aku selalu stresss. Sila boss boss.. sila maafkan aku kalo aku selalu hilang dari meja aku... sebab aku mau hilangkan stress. 1 jer ubat stress aku tu aku kena ngular. :)
 
 

Tajuk POEM ni KESIAN KAT AKU.

Kesian tak kat aku.. Bila Ajeed tak dapat ambik aku … aku kena balik jalan kaki..

Kesian tak kat aku.. Bila jalan kaki…aku kena bawak 2 beg plastik… beg aku lagi..



Kesian tak kat aku.. Bila aku kena dukung Hadif tangan kiri tarik tangan Hafiy..


Kesian tak kat aku.. Bila Ajeed tak dapat ambik aku … aku kena balik jalan kaki….(eh ulangan erkk….)

Kesian tak kat aku.. Bila sampai separuh jalan aku diarah oleh Hafiy supaya singgah kedai dia nak beli MAMEE

Kesian tak kat aku.. Bila aku kena langkah 2 longkang baru sampai umah . Nak cari jalan shortcut punya pasal

Kesian tak kat aku.. Bila 1 batang jalan besar jer aku kena lintas…bas banyak wooo lalu lalang kat situ….

Kesian tak kat aku.. Bila masa aku kena jalan kaki tu Hadif demam la pulak..

Kesian tak kat aku.. Bila aku kena jalan kaki dalam 1000 meter…

Kesian tak kat aku.. Bila nak test keter tak jadi plak..mcm-mcm alasan …tak lepas-lepas lagi…

Kesian tak kat aku.. Bila lesen L hari tu dah mati 28/10 la pulakkk…

Kesian tak kat aku.. Bila… Katakanlah aku dah lulus… tapi lesen takleh dapat sebab banyak saman…

Kesian tak kat aku.. Bila … katakan dah ada lesen..tapi keter plak takder….


OK poem sudah habis…..

Soooooo kesimpulannya…. Aku kena berenti kerja ..atau Ajeed kena hadiahkan aku keter sebijik. Motor taknak sebab aku takder lesen motor…

Agaknya…. Mana satu yang aku dapat?….. Silap dapat penamporrr...hahaha...

Thursday, October 28, 2010

PUTING Si Hero Puting

Nak tanya pada ibu-ibu, mama mama, mummy mummy, ummi ummi kat luar sana yang anaknya ketagih puting ni. korang guna brapa bijik puting dalam sebulan? dan berapa lama jangka hayat puting anak anda means 1 puting untuk 1 bulan atau satu puting untuk selamanya hingga dia dah tak nak puting atau macam mana (ntah.. korang paham tak maksud aku ni).

Ekceli setakat umur Hadif 12 bulan ni masuk yg baru beli hari tu dah 4 bijik puting yang dia guna. Aku beli baru tu sumer sebab hilang dan rosak. 2 hilang kat luar umah .. tak perasan jatuh mana. 1 lagi sebab getah nak tercabut (sukahati ia jer gigit ingat cwingam ke aper).

2 hari lepas, pertama kali aku jumpa puting yang otomatik boleh tertutup (kagum tak?) Rupanya ada jual erk?... macam jakun plak bila pertama kali tengok semalam. Aku beli kat farmasi. Murah jer.. tak sampai 10 henggit.



Dan apa yang penting ko tak yah nak risau mana puting tu tercampak atau terjatuh atau sengaja dijatuhkan oleh hero anda, kerana puting ini akan tertutup secara otomatik bila di tarik dari mulut.Hahahha sila kagum noooo.



Kalo sebelum ni setiap kali jatuh mesti nak kena basuh kan?..yerla..takut terkena habuk, atau benda kotor lain tapi kena gakla seminggu sekali basuh...kan sisa-sisa makanan terlekat kat situ.... . Kalo anak aku la... bila dia dah puas isap dia main suker hati campak jer. Dalam rumah takper la.. kalo dalam keter.. jatuh plak tempat pijak kaki tu.. hadoiiii..... So sekarang aku sudah jumpa solutionnya....

Tapi biasala kan.. dalam kelebihan tu..ada gak kelemahan. Ciptaan manusia mana ada yang perfecto.... mesti ader sikit sebanyak kelemahan. Dan kelemahan itu ialah.. kalo tengah malam buta masa tu ko tengah syok tido.. tetiba puting tu tercabut dari mulut si hero atau si hero tetiba menangis mintak disumbat...ko tak boleh simply-simply main sumbat jer tau... sebabnya masa ko nak masuk mesti kena guna 2 tangan untuk kelepet. Kecuali ko ader skill klepet menglepet..hehe. Kalu puting biasa aku main tonyoh jer.. agak agak rasa masuk lubang sket...yer la tu.. punya pemalas nak bangun.


Ajeed : Rasanya tak sampai sebulan jer jahanam puting ni
Aku : Naper?.....
Ajeed : Tengokla.....


Hahhaha.. dia suker ketuk-ketuk barang kat lantai. Satu pesen dia selagi dia tak dengar bunyi kuat dia tak akan berpuas hati... Tak kira ape jenis barang..hendphone aku ka..remote tv ka..mouse babah dia ka... sumer diketuknya kat lantai. Kat karpet tak suker... sebab takder kuar bunyi. Ermmm bijak kan? Mungkin terapi minda untuk dia kot. Haahahaha...

Sup Tulang Mak Siti

Slamat Pagi Sayang..Baru Semalam kita bertemu...kau datang kepadaku..membawa mawar merah...hati menjadi riang.........nananananana..nanannannananana..... (ada saper nak sambung lagu Kak Nor kita ni).
 
Hepy tak aku? hepy takkkk?.....hepy kan... Minggu lepas kan aku banyak berduka. Minggu ni kena lah plak ceria. Kan hidup kita ni ibarat pusingan roda... ada masa kita kat atas, masa ni lah kita hepy..dan ada masanya kita kat bawah...Tapi betul la orang cakap.. kalo mata kiri asyik bergerak tu maknanya ada benda sedih yang bakal berlaku. Nak kata betul pun rasa macam tahyul plak.. tapi itulah hakikatnya atau mungkin tu hanya kebetulan saja kan?
 
Wahhh..sungguh best..best...bestnya..hujung minggu depan kita akan dapat cuti panjang, cuti deeepavali sambung ngan hari minggu skali..ya beda bedu 4 hari cuti yo. Tapi aku tak boleh nak best-best. Schedule cuti aku bergantung pada laki aku. Kalo dia kerja jawabbya terperuk terkepam la kami anak blanak kat umah.
 
"Dah lama rasa tak keluar bersama-sama... bila babah si Hafiy ni nak bawak kami jalan-jalan cari pasal" (monolong dijendela yer..sambil tongkat dagu pandang sawah padi)
 
Ehhh aper kes plak aku boleh terluah perasaan ni. Ekceli aku baru terpikir nak makan sup tulang. 2-3 hari lepas ader buat sup tulang sket. Rasa macam tak puas jer makan. Sedap... dulu aku selalu guna Rempah Sup Tulang Adabi tu... tapi sekarang aku dah beralih arah..... Mak Siti plak. Pandai Mak Siti buat Rencah Sup Tulang ni erk.. memang betul-betul sedap.
 
Abang Acheh : Sedap rempah Sup Mak siti ni kak?
Aku : Yer la..memang sedap.. dah nama pun Mak Mak kan....
Abang Acheh : (Tersengihhhhhh)
 
Ajeed sekarang selalu komplen pasal aku kuat makan. Kalo dulu nak habis nasi 2 senduk bukan main payah ko. Pastu kalo kat kedai bukan main susah lagi nak pilih lauk. Yang tu tak sedap.. yang tu tawor... yang tu masin... yang tu tak fresh... sayur yang tu layu sangat.. pendek kata sumer tak sempurna pada pandangan tekak aku. Tapi kini tak lagi, sumer aku bedal... kalo selipar jepun celup tepung pun aku rasa sedap gak kot.Cuba korang goreng nak tahu aku makan ker tak.  
 
Apa nak kisah.. makanlah selagi larat.. dah tak larat terjelepuk kat katil spital nanti baru ko tahu. Masa tu datang ayam tergolek abang depan restoran nasi belauk pun ko mampu cium jer la.. silap-silap haribulan masa tu deria bau untuk mencium ko dah terputus 2 kot.. so..selagi tak menjurus ke arah pembaziran.. makan jer... Orang cakap makan tak per boleh sebarang makan kan... , jangan cakap... cakap jangan sebarang cakap yo....
 
Psttt: Rasa gatal jer tangan aku ni nak ngoder pressure cooker... takder la sampai nak habis 1/2 balang gas bila masak sup tulang.
 
 

Wednesday, October 27, 2010

RESULT dah Kuar...

Yi Haaaaa........ (sambil joget gelek-gelek..pusing-pusing)
 
Takderla hepy sangat... tapi dah blom bersediakan.. takkan aku nak sedih plak. Sampai masa nanti aku nak jugak.. tengokla 2 tahun lagi... Ermm 2 tahun lagi aku dah tuo plak. Takpela.. awalkan sket......awal tahun 2012. Ok tak laling.. (sambil jeling angkat-angkat kening kat Ajeed).
 
Aku gerenti adik aku Si Ila mesti menggeletis nak tahu keputusan aku ngandung ke idak. Yer la.. kesian jugak kat dia.. nak sangat ngandung tapi tak dapat-dapat. Si Sarah pun nak masuk 5 tahun. Dah besar pun.... Tapi percayalah kawan-kawan.. saper yang jiwa kental jer boleh ader anak ramai... pempahamm jer la. Tapi aku respect giler ngan Ila... kalo bab jaga anak boleh bagi A++. Kalo nak banding dengan aku ni. Siyess..bukan nak puji adik sendiri. Tapi mak aku pun puji tau... laki aku punnnnn... sentapppp weyyyy. Memang dia terbaik punya service utk anak dia masa dalam pantang...
 
Elok jugak ader persaingan... baru ader kemajuan, yer tak? Janji persaingan tu menjurus ke arah kebaikan. Impaknya kat aku jugak kan?.. so dari situ aku boleh improvekan diri aku sendiri walaupun tak sehebat dia....
 
Ingat lagi kisah si Ila dalam pantang. Sanggup ko 20 kilometer cari nestum...naik motor lagi dalam pantang tu.. yang lagi kesian separuh jalan nak menghala balik motor pancit... siap tolakkkkk la pulakkkkk...aku tukang tolak..dia kat depan.... punyalah risau anak nangis sebab lapar. Yang klakarnya cari nestum yang bawah umur 3 bulan.. mana ader weyyyy...dari satu kedai ke satu kedai... tak jumpa-jumpa jgk. Mana nak jumpa, nestum kan atas 6 bulan baru boleh bagi. Punyala naifnya kami masa tu....lagipun dia kan baru dapat anak sulung.. aku pun lom kawin lagi, so takder pengalaman la pasal makanan baby ni. Dulu henphone bukan senang nak kontek org tu orang ni... nak call orang kena pakai public. Sudahnya sumer kedai dalam 3 buah kampung kami khatam...tak jumpa jugak.... balik dengan hampa. Akhirnya .... mak aku masak gandum bagi Aqil makan gandum. Habis 2 sudu besar... brulllppppp.....kekenyangannnn...lantas ketidoran dalam senyuman.
 
Masa 1st time dapat anak buah... memang excited giler. Kalo korang nak tahu... adik aku lagi laku @ gatal dari aku tau.. sebab tu dia kawin dulu. Aku masa tu baru tgh tangkap leleh ngan Ajeed. Sooo perasaan nak anak sendiri memang tengah membuak-buak. Selalu gak la aku feeling sorang-sorang anak si Ila tu anak aku ngan Ajeed...kononnnn..cehhhh......
 
Sekarang...nah ambik ko..sorang satu tuhan bagi... nasib baik yang ni negatif.... kalo tak... memang tak sempat nak pakai kain la jawabnya...kiri kanan belakang depan...ibuuuu..buuuu....maaaaa..... aduiiiii....very the fenin acik tau.
 
 
 

KE FARMASI

Semalam En. Hubby call balik kije ajak gi farmasi.. Nak beli pregnency test kit...gilo apo.. 3 minggu lebih dah lewat. Biasanya aku takder selewat ni tau. Kalo lewat pun seminggu jer...lebih dari tu non adanya... dag .. dig .. dug..jugak loooo.....
 
Ajeed : Awak ni standby dah ke nak anak ke-3
Aku : Dah ader terima jer la wakkk....
Ajeed : Ermmm yerla... tak kisahlah saper nak mengata pun
Aku : Mengata apanya?
Ajeed : Yer la.. beranak stahun sorang...
Aku : Alaahhh.. takdernya..dah rezeki..lagipun saya ader laki...
 
Sooo... 5-50 habis jer kerja terus pi cari farmasi. Tak sabar ni... yerla.. mau aku boleh duduk diam kalo dekat 21 hari sudah lewat wooo.... Aku ni nak kata nak pun tak juga.. Kalo boleh tak nak lagi la.. Hadif baru masuk stahun. Baru boleh merangkak. Kan kalo terberanak dalam masa terdekat ni aku rasa dia takleh jalan lagi kot. Kesian la. Dulu masa Hafiy memang aku nak pun. Tapi bila dah ader 2 ni.. lambat sket pun takper la. Yer-yer Ajeed tau...
 
"Mana tahu yang no.3 ni popuan"....
 
Hehehhe...excited jer dia. Sekali nak..sekali tak nak... ekceli bukan tak nak.. blom nak lagi. Kan terus tuhan tarik nikmat tu baru ko tersengih. Nauzubillah.
 
Kat Farmasi
 
Budak Farmasi : Akak cari apa...
Aku : Pregnency test ada tak?
Budak Farmasi : Akak nak yang 2 hari sebelum period ke?... yang 2 hari lepas period ke? atau yang biasa..
Aku : Macam mana tu?..yang biasa jer la.. alaa yang terlambat datang period..
Ajeed : ooo.. yg biasa la tu kak...
Aku : yang tu jer la..
 
Rupanya ader macam-macam jenis jugak erk.. aku ingat sumer sama..bantai 1 jenis jer. Takpela yang jenis mana pun janji kuar 1 line... not 2 uolllssss... hahhaa...
 
Balik umah jer terus Ajeed suh aku check.
 
"Malas la.... tunggu la pagi besok"
 
Sajer jer aku nak mendera mental Ajeed. Biar la dia tunggu.. nak tahu siksa ke idak menunggu. Apalah sangat kalo bandingkan dengan aku yang tukang kandung ni. hahahhha...Yer tak?
 
Pstt: Nantila sat lagi aku citer kuar 1 line ke 2 line...
 
 

Tuesday, October 26, 2010

Ayam Tergolek

Saper-saper yang tinggal area Bangi, Kajang ni kalo beli ayam golek kat tempat lain selain dari depan restoran belauk seksyen 7 adalah satu kerugian yang besar. Betulllllll... (promote ni).

Semalam otw gi farmasi singgah beli ayam golek ni. Plan asalnya bukan nak makan ayam golek. Tapi bila dah terlalu kat situ..beli lah.. rugi weyyy...lagipun tinggal 3-4 ekor jer lagi.


Ajeed : Ayam golek 1
Abg Ayam golek : Abang biasa beli ker?
Ajeed : Biasa... bulan poser hari tu ader beli...
Abg Ayam golek : Patutla abg tak tanya harga.. org yang tak biasa beli bila saya cakap rm18 sekor terkejut...diorang cakap mahal..tapi dia tak rasa lagi ayamnya. Takperla.. saya bagi diskaun singgit
Ajeed : Terima kasih ya...

Hahhaha.. dapat diskaun singgit.. takperla sket pun .. janji diskaun.

Saper yang blom cuba elok cuba sekarang. Tak rugi.. aku gerenti lepas ni korang nak lagi.. pastu nak lagi.... n nak nak nakkkkk lagi. Rempah dia memang terasa sampai ketulang hitam la... rasa nak mamah sampai hancur tulang tu..sayang nak buang... nasib baiklah tulang tu takleh hancur..kalo tulang tu boleh hancur mau aku telan ngan tulang-tulang skali.(melampau). Aku rasa la dia perap lama kot..bermalam-malam..sebab rempah ratus dia memang terasa la.

Tapi siyess gu... gua tak tipu... memang ayam golek terbaik pernah gua rasa.

NYAMUK

Sila simpan kejelikkan anda terhadap blogger ini bila membaca entry ini kerana memang ia tak masuk akal malah tak leh terima dek akal langsung. Dan ader 2 kebarangkali yang tersirat disebalik entry ini. Sila percaya...
 
  1. Blogger ini mungkin takder kerja langsung sampai pi ambik gambar nyamuk.
  2. Mungkin jugak blogger ini akan membantu saper-saper yang kempunan nak kahwin ngan Puteri Gunung Ledang. Tak cukup syarat masuk meminang.
 
Dan secara logiknya 2 kebarangkalian tu memang takleh pakai pun. Yang sebetulnya kat tempat kerja aku memang banyak nyamuk. Bayangkan ... pantang jatuh kaki kat bawah sket. Datanglah geng nyamuk ini berpusu-pusu.. bukan takat geng dia jer. Siap bawak mak bapak dia sekali..atuk nenek sumer ader.
 
Sekali budak ni bawak spray.. nah ambik ko.... pengsan sumer. Tak tahan nya siap lutip lagi diorang ni... tak geli ker?....Aku rasa la mungkin musim nyamuk mengawan kot, sebab kat umah aku pun banyak-banyak giler nyamuk dalam 2-3 minggu ni.Pagi sebelum mandi bertepuk tampar dengan nyamuk dulu. Tak boleh la aku nengok nyamuk ni berterbangan kat atas kepala ... gerammmmm jer.
 
Pagi tadi..
 
Ajeed : Awak tahu tak... kat mana nyamuk tu bertelur?
Aku : Mana? Puas saya cari minggu lepas tau..tak jumpa..
Ajeed : Kat celah-celah bakul sampah yang awak terbalik kan tu..
Aku : La... pastu awak buang tak?
Ajeed : Tak sempat.. saya jirus ngan air jer...
 
La..Mana nak sempatnya... kalo 7-15 pun masih melekat dalam bilik air lagi...... Korang jangan main-main tau.. sekali dapat tangkap dengan KKM.. 1 jentik-jentik kena 500 woooo... ko ader duit nak bayar. Baik bayar kat anak ikan. Sooo..seminggu sekali bersihkan kediaman anda . Ambik masa la kejap.. tukar sumer air bertakung. Takut nanti bila dah kena tak berbaloi bebbbb..... Macam iklan tu....dah nak menyesal pun takder gunanya lagi.
 
 

Monday, October 25, 2010

SOMTAM

Korang pernah dengan tak perkataan SOMTAM (kalo silap eja tolong betulkan yer). Biasa belah-belah Thailand mungkin pernah dengar. Somtam ni sejenis makanan kalo korang nak tahu. Ala-ala kerabu jugak. Senang jer nak makan somtam ni. Korang pi kedai tomyam gerenti ada jual.
 
Akceli jumaat lepas baru aku diajar untuk makan benda ni...ermmmm sedap. Mula-mula rasa sket.. eh sedap plak... ambik 2 sudu lagi... eh sedap lagi la... Lepas rasa sedap tu..mmang dah tak tahu malu lagi la. Ratah ajer. Somtam ni sedap dimakan macam tu jer. Kalo makan sama nasi kurang enak dongggg.
 
Siap tanya resepi lagi dengan kawan aku tu. Ingat hari ni nak carik bahan-bahan. Kalo sempat buat malam ni. Kalo tak sempat hari minggu ni jer la. Salah satu bahan utamanya adalah betik yang lom masak. Maksud aku bukan tak masak lansung yang isi putih tau.. yang dah tua tapi blom lembik tu.. kekuningan warna dia. Dengan muka tak malu aku mintak sebijik kat member aku yang sorang lagi. Kat kedai mana ader jual. Siap mintak nak beli lagi. Tapi orang tu bukan nak jual pun.
 
" Lenny... betik ader lagi tak kat umah?"
"Ada ... neper...?"
"Akak nak sebijik la.. nak buat TOMSAM"..
 
Sebenarnya sajer jer aku sebut TOMSAM..bukan somtam... Perli boss aku kat blakang Dia bantai gelak jer bila aku perli dia. Hahhahaha..... ader ke SOMTAM dia cakap TOMSAM.
 
Yang sorang ni lagi best... BRUKBAND dia bantai BREDBOND... aku cakap nasib baik dia tak sebut BOKBOND.... Kalu tak..memang sah la dia buta IT.
 
Pst: Nanti entry pasal resepi buat SOMTAM akan menyusul...
 
 

Senyap Berisi rupanya....

Sila awasi anak anda.. dan jika tetiba dia senyap...jangan percaya dia takder bual hal aper-aper. Mesti ader udang disebalik mee macam mee yang Hafiy tumpahkan ini.



Macam yang aku citer semalam... aku nak citer pasal aktiviti Hafiy bila aku terlena disisi Hadif seketika. Aku ingat dia senyap elok jer tak mengusik kami dia buat kerja elok like main car ker.. belek buku ker?.. rupanya tidak.. senyap dia senyap berisi



Paling tak boleh blah.. siap dikutip sumer mee tu dia boleh makan balik. Ya ampunn... bukan sket..tapi habis satu pinggan. Hinggakan malam tu aku kasi dia nasik pun dia taknak.. rupanya dia kenyang dengan mee yang dia kutip balik tu. Hafiy.. Hafiy..

kat umah ni dah kurang makanan ke?...

Ader jer kerja yang dia nak buat tau... kat atas tilam aku tu dah jadi tempat parking keter dia dah.. Pantang terusik.. marah ajar.. saajer jer..lagi dia marah lagi aku suka kacau..
Hahahha..padan muka...

Sunday, October 24, 2010

Fuhhh..Layannnn...

Layan gambar Hafiy yang tengah syokkk dipangkuan ibunya...



Aktiviti yang paling digemari bila ibunya cuti. Tapi tu sumer lakonan dia semata-mata. Dah puas korek telinga aku ingat dia nak tido... yesssssss boleh berblogging.. tapi hampesss... kejap jer dia lalok.. pastu ligat kemain macam gasing..Dan terjadilah jugak benda yang tak diingini.

Nanti besok aku citer aktiviti yang dia lakukan bila aku tertido sejenak dalam bilik. Sungguh menduga iman dan menaikkan amarah ku. Tapi nasib baik kau anak Hafiy.. kalo aku ni ibu tiri...ntahhhh la..... (kata ibu tiri kejam)... Tapi takkan sebab benda kecik pun ko nak dera anak tiri... gempak jer tu.. takkan sumer ibu tiri kejam. Ada lagi ke ibu tiri yang kejam zaman sekarang.. mungkin dah pupus kot.. kalo ader un dalam sinetron jer kan?...

ok la.. Hadif tgh sibuk ketuk-ketuk lappy n..rosak jugak benda ni nanti.

Silent Mode

Tengah kecewa dengan orang itu.. (monolog)

"Ya Allah... Kau lembutkan hati orang itu..... "

Saturday, October 23, 2010

MODEL SLUAR YENKI

Sudi-sudilah korang cuci mata kejap dengan model paling top bersluar yenki...
"Boleh tak hafiy nak masuk AF...nak ganti Hafiz bu... boleh erk?"



"OH....silau mataku.... spek mata pleaseeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...."
"Tukar pampers hafiy dulu bu.. dah kembung benar ni.."



"Kan lessinggggggggggggggg kan?...Nak?"



"Dah la buu... Hafiy tak larat.. kepala hafiy gatall la.. rasa dah lama babah tak gunting rambut Hafiy ni.. cicak jatuh pun boleh sesat ni bu... please bu...suh babah gunting..."



Sumer aksi ni dirakam pagi tadi.. Ibu aku memang takder kerja...

TAK JADI PLAK!!

Mengong betul la, Hari ni plan nak gi blajar keter ngan cikgu yang aku citerkan dulu. Alih-alih aku call pagi tadi tak jadi plak. Alasannya nama aku kena reject sebab selasa ni dah penuh untuk test JPJ. Walhal aku dah bagi duit dan sumer document support minggu lepas lagi. Kenapa minggu lepas dia takleh check terus. Bagitau dan confirmkan terus date nak blaja and nak ambik test. Aduiiii sakitnya hati aku berurusan dengan manusia macam ni.

Ada jugak aku tanya orang kalo nak buat ulangan dengan cikgu lain boleh tak.. jawapannya memang boleh.. tapi kad biru tu dia nak, tapi kad biru tu awal-awal masa habis test yang 1st dulu dia dah ambik. Nyesal betul aku blajar keter ngan dia.

Korang yang area-area kajang bangi cheras aku pesan awal awal kalo nak blajar keter dengan manusia yang namanya RAFIZI... baik takyah..ini manusia memang banyak songeh.

Friday, October 22, 2010

BLOG PILIHAN ANDA

Aku pun tak tahu nak klasifikasikan blog aku ni dalam kategori mana. Macam takder identiti. Bukan macam ..memang takder identiti. No wonderla kalo korang bukak kejap then lepas tu sampai bila-bila korang malas nak bukak balik. Tapi aku tahu dalam-dalam takder peminat yang baca ader gak la yang sudi jenguk walaupun seminggu sekali hahaha. Korang baca tu pun dah besar rahmat bagi aku..tak komen pun takper.. janji duit nufnangg aku bertambah ahaahaha. Mata duitankah?

Bila baca blog orang lain..alahaiii..terasa kerdilnya diri ini.. tu blom tgk earning diorang... traffic plak of coz la mencanak-canak naik. Sooo dari pemerhatian aku la... diorang yang ramai readers ni mesti wajib memenuhi salah satu kriteria dibawah:

  1. Genre yang diorang bawak... means kalo pasal gossip.... sumer gosip jer... takder campur-campur.
  2. Ader identiti tersendiri- iaitu kalo pink....all about pink la..memang very the pinky la jawabnya kalo red plak ..sumer nak red la hijau pun sama Yerla.. tu salah satu cara untuk kita komersialkan diri kita. Kalo tulis buta-buta macam aku ni haa..jangan mimpi la orang nak kenal.
  3. Pastu blog tu mesti padat mampat dengan isu-isu semasa yang penuh sarat dengan informasi berguna. Pendek kata kalo reader buka memang sumer info dapat dari situ. Kira 1 stop centre la. SUmber rujukan orang orang cakap.
  4. Yang ke-4 plak tutorial. Mesti nak kena ada. Secara tak lansung boleh menarik ramai blogger lain untuk membuat rujukan. Yang ni aku cakap terang-terang.. aku memang malas nak buat tutor sebab aku sediri pun mengong kalo nak tambah widget kat blog aku. Siyess... benda simple pun aku berpuluh kali baca. Sekarang tengah mengong nak letan butang FB yang like tu.
  5. Of coz ko nak kena glemer n cantik macam Hanis Zalikha..hehe.. mesti ramai blogger lelaki melekat kat blog dia. Yerla..tak dapat tgk live..tgk kat blog pun ok. Tapi memang dia cantik pun. Kita yang popuan pun rasa suker jer tgk orang-orang cantik (bukan bermakna les) apalagi kaum adam... yer doookkk?
  6. Contest tu penting gak kot. Ko rajin buat contest..sure ..ramai orang suker.. tambah-tambah hadiah yang lumayan. Saper taknak..jawab soklan n menang.. kalo menang la. Kalo tak menang pun takpe at least ko dah tinggalkan link kat blog penganjur tu... sure orang lain nak klik skali link yg ko tinggalkan tu sebab nak buat perbandingan.
  7. Satu lagi ko kaya. Bunyi macam tak masuk akal kan... tapi betul la.... macam aku la contoh, aku suker baca blog dia sebab suka tengok cara hidup dia... apa yang diidamkan sumer dapat.. beg mahal..keter besar, umah cantik, laki hensem. kerja bagus... soping plak takder dalam negara..sumer obersea.... Tapi takyah lah kita nak compare diri kita sratus peratu ngan dia. Itu bahagian dia. Kita ..kita la. Sekadar motivasi untuk diri sendiri.
Tu jer kot yang aku rasa sebab-sebab yang perlu ada untuk menarik lebih ramai reader kat blog kita. Korang ade komen tak?

MESEJ MERAPU

Sebelum aku citer pasal aku dapat 1 mesej merapu semalam aku nak citer pasal kenyanyukan aku yang agak tersrlah kebelakangan ni. Hatni ni datang kerja dengan melenggang kankung. Boleh lupa nak bawa beg. IC, duit sumer tinggal. Dah sampai highway baru sedar. Gara-gara budak 2 bradik tu la.. Aper kena ntah.. pepagi lagi 2-2 dah buat hal..dengan si Hadif yang manja terlebih... mau menepek jer....nak mandi pun tak dapat. Dah la sesubuh alam dah bangun. Si Abang plak pepagi bangun mintak buka lappy mau tgk ABC Song... aduiiiiiii. Kalo hari minggu takper la sayang oiii. Ibu mau kerja. Kalo gini gayanya plan nak anak ke3 terpaksa ditangguhkan 2-3 tahun lagi la.

Ok berbalik pada mesej merapu.Semalam kat tempat kerja dalam kul 12-00. Mesej berbunyi... trettt tetttt (mmg betul mesej aku bunyi gitu pun-Tak tipu...)

Salam
Nak wat part time tak?... Part time ni senang jer.. bukan macam part time yang biasa. Waktu kerja bila-bila suke.. Tempat kerja pun ikut suke..Pakaian pun ikut suke...waktu kerja sejam boleh 2 jam pun boleh,, brapa jam pun boleh. Part time dengan Kementerian Pelajaran. Gaji starting Rm300~Rm500 seminggu. Kerja sangat senang kalo minat..kena gi kursus..rm70..biasanya keluar kursus kebanyakkan lulusss.......

Wahhhh... dia mention Kementerian Pelajaran okeyy... pastu waktu kerja bila-bila suke.. Tempat kerja pun ikut suke..Pakaian pun ikut suke.. baik punya plan ko erk....siap ader kursus lagi ..kena bayar pulak 70 henggit....bijak bijak...

Pastu aku pun balas mesej dia....

Part time ngan anak dah cukup kot... anyway..ni saper erk?

Simple jer jawapan dan soklan aku..Aku ni nak part time?.. kena hampuk la jawabnya.. kerja sekarang pun dah cukup buat Ajeed marah ngan aku.. Kalo korang nak tahu...jujurla aku cakap, hampir setiap hari kami bertegang leher bertikam lidah tau.... sebabnya dia suh aku berenti kerja... aku tak nak... bayangkan kalo lagi aku nak buat part time.. tunggang langgang la jawabnya anak-anak aku... tapi la kalo aku tak kerja plak... mati kejung aku kat umah plak... dari umur 18 tahun lagi aku kerja. Lagipun hampir 11 tahun aku kat sini... nak berenti macam tu jer.. sayang wooo.. kerja bukan susah.... duduk jer besarkan bontot. Macam-macam dah dia offer... itu ini... tapi aku buat derk jer.. nak juga benti ..tunggulah masa yang sesuai.. sampai masa nanti jadilah aku full time housewife.

Ok sambung balik.....

Dia balas balik mesej aku tadi....

Kawan masa lapor diri hari tu kot...Anak baby lagi ke?..saya anak dah nak 3..sanggup untuk ubah hidup..tak mampu kepada luar kemampuan...Miza

Wahh.. pandai betul ko serkap jarang yo. Aku rasa dah berpuluh tahun dah aku tak pernah lapor diri untuk mana-mana kerja. Paling tak boleh blah dia cakap dia sanggup ubah hidup dia. Kagum la dengan dia.. sanggup ubah hidup. Abih tu aper fungsi laki ko erk.. ke ko ni ibu tunggal..cari makan untuk anak sorang diri. Kalo betul aku salute dengan ko la. Tabik springgg wa cakap lu. Tapi pastikan ko blaja balik la.. ambik tuisyen BM balik. Sila baca ayat paling last. Penggunaan ayat yang tak betul.

Aku pun aper lagi.. balas balik mesej dia

Miza mana ni.. takper nanti saya confirmkan balik. Nak cal kawan saya kat MOE jap. Betul tak diorang ader buat program ni. Bukan tak caya cuma nakkan pengesahan jer. Kejap lagi saya call miza balik. Tq..

Hambik ko... mana aku ader kawan kat MOE.. sajer gempak si Miza tu..dan sampai sekarang mesej tadi tak terbalas pun. Padan muka ko.... aku nasihatkan ko supaya plan betul-betul dulu sebelum tipu orang......Tapi tak tahu kalo betul program tu wujud.. saper boleh bagi pengesahan?

Ermm... macam macam cara kena buat sebab duit yer...

Thursday, October 21, 2010

Lelaki tunjuk ' BURUNG '...

Saper kenal laki-laki ni..... Sila jauhkan diri anda dari laki-laki ini sekiranya anda duduk berhadapan dengannya di dalam tren atau bas. Huhhhhhhhhhhhhh memalukan....

Lelaki di atas menunjukkan KEMALUANNYA kepada seorang gadis yang menaiki LRT dari Stesen Sri Petaling sebelum turun di Stesen Chan Sow Lin. Mangsa sempat mengambil gambar aksi lelaki tersebut sebelum mengirimkan gambar itu Facebooknya.

Awas, kaum hawa! Jika berhadapan dengan situasi di atas, sila maklumkan kepada pihak bertugas di dalam LRT atau di stesen LRT tersebut atau maklumkan hal itu kepada orang yang berada berdekatan dengan anda. GILA!

Sah.. lelaki gila seks....

DULU 1 KINI 3



Hujung minggu lepas kan Ajeed ngan Hafiy pergi Melaaka. Tinggalkan aku sorang kat umah. Ekceli aku tak keseorangan.. terus aku roger-roger adik aku Ila yang kat Slayang tu. Biasala dia tu... nak datang masa Ajeed takder jer.. sebab utamanya aku tahu.. dia malu nak makan nasik banyak kalo Ajeed ade. Kan..KAn?.. Walhal orang tu bukan kesah pun ko nak makan berapa pinggan.. Makanla selagi larat.

Dah roger-roger tu..ok set masa.. mulanya nak datang pagi.. tapi huby dia kerja plak. Tengahari tu barula laki dia boleh hantar.. Tu pun hantar jer..Takder nak singgah-singgah. Yang paling excited budak-budakla kalo berkumpul ramai-ramai macam ni. Tapi sayang.. Hafiy takder.. Dan macam yang dijangka la.... bertubi-tubi aku kena tembak..

Hafiy mana Ciklong..
Hafiy pegi Melaka...

Pastu sejam lagi tanya balik....

Hafiy mana Ciklong..
Hafiy pegi Melaka...

Kan sejam kemudian.. nanya lagi.. nanya lagi..budakkk..paham jer... Layan ajer... Punyala sabar budak berdua tu nunggu Hafiy... tapi bayang pun takder.. Aku budget malam tu kul 8 balik la....tapi takder balik-balik jugak.... lastly.. tertido dalam penantian budak berdua tu. Agak aku dalam kul 2 baru diorang sampai umah.. bukan main lagi.. berjalan sakan korang anak branak erk.. makan pun sedap-sedap... (marah ni)

Besok pagi tu...awal lagi si sarah ngan aqil bangun.. makya jer yang blom lagi.. biasa la maknya tu.. kalo hari minggu.. kalah si anak. Memang ratu tidor...hahaha. Dah tengok budak berdua tu bangun..cepat-cepatla aku kejutkan si Hafiy...Kuar-kuar jer bukan main panjang lagi sengihnya bila tgk sepupu dia ada kat umah... maka bermulalah permainan hebat budak bertiga tu.. dari pagi sampai malam...1 minit pun tak reti duduk diam..mainnnnnn jer kerjanya. Boring main dalam umah....berlariiiiii kuar umah..main beskal plak..dah penat kena panas main beskalll.... berlariiiiii masuk main keter kat dalam plak.. Pastu berlariii masuk dapur cari minum plak....Gitula kerjanya dari mula celik mata sampai la ke tengah malam buta.

Ahad malam tu dalam kul 10 datangla laki Ila . Masa ni memang meronta-ronta Hafiy nak ngikut diorang balik. Cuba pujuk... pusing dulu kat taman tu satu round. Tak jalan gak.. Nak jugak ikut diorang naik keter. Lastly.. terpaksa lah gunakan kekerasan. Dan terpaksa jugak aku menutup telinga.. bingittt.. malam-malam buta melalak melolong nak ngikut aqil naik keter. Bukan aku jer kot.. jiran-jiran sebelah mesti sakit hati jer dengar suara si Hafiy nih. Kesian plak tengok dia..

Sayang betul dia ngan Aqil ngan Sarah. Hinggakan kalo pi kedai mesti beli untuk budak berdua tu skali. Dulu kalo pi kedai dapat 1 barang dah ok.. tapi kini mesti nak 3.Dapat 3 puas lah hati dia....Tapi balik umah.. sumer dia bedal adik nak pun dia tak kasi... dua-dua sumbat masuk dalam mulut..punyalah tamak.. tiada lagi untuk sarah.. tiada lagi untuk Aqil.

APA PILIHAN KORANG?

Lately ni aku rasa macam suram jer blog aku.. dah macam hilang seri dah, kalo dulu ada gak serinya dengan komen-komen korang , sekarang ni kalo ader komen pun dari rakan FB.....kesian aku tau... sedihh....sob..sob..sob. rasa macam membebel sensorang pun ader, mungkin salah satu sebab aku jarang blogwalking kot.. tu sebab jarang diorang nak singgah umah aku ni., takpela janji korang singgah walaupon tak tinggalkan jejak..Satu sebab lagi naper erk..followers aku tak tambah-tambah.. 2 bulan aderla tambah sorang.. korang ader tips tak camner nak tambah followers....mungkin sebab aku jarang bloqwalking ke aper...kalo ader pun pesen aku malas nak tukar-tukar link ni.. tu sebab followers aku pun tak banyak.

Tapi pada yang sudi singgah mendengar bebelan bajek manja aku ni..ku pohonnn jutaan terima kasih. Rajin-rajinla korang singgah lagi yo.. Nanti lepas ni aku ingat nak buat contestla..tanda aku hargai sokongan korang.. tapi tak tau bila tu...takper korang tunggu jer... yang pasti itu jerlah tanda terima kasih yang dapat aku tunjukkan untuk readers yang setia yang sudi baca blog ni... walopun agak kemerapuan...dan kadang kala..tak masuk akal punya entry.. paling tak boleh blah..entry sama pasal anak.anak anak...itu jer yang aku ada untuk kongsi citer ngan korang... Insya Allah suatu hari nanti genre blog aku mungkin akan berubah.. mungkin la....

Ekceli aku ader soklan untuk korang ni.....Dah lama sangat aku simpan soklan ni....

Katalah korang ader dapat Voucher RM1500 dari Samsung..tauke tu suh pilih antara 2 barang jer yang ader kat kedai dia..... 1 Galaxy S ( alaaa Smartphone tu...) atau 2 LCD 32 inch.... Korang kena ambik brand Samsung gak..lain product tak boleh... agak-agaknya la... korang pilih yang mana?

Saja jer nak bertanya pendapat. Sama ada orang tu membuat pilihan yang bijak sebab dia terlebih bijak atau memang orang tu tak bijak langsung.....

Bila citer pasal TV LCD ni .. ader member aku sorang ni pelik betul la.. orang tgk TV lagi besar lagi best la.. dia plak tgk tv besar rasa macam nak muntah.. pelik-pelik.. Tapi untung gak macam tu.. takyah sibuk nak tukar TV baru...21 inci pun dah ok.. yang lagi klakar bila dia bagitau kawan dia yang sorang lagi rasa nak muntah ... kawan dia tu pun rasa macam tu jugak.... ingat dia sorang jer yang rasa gitu.. ader geng rupanya.. .. ..cuma kawan dia tu diamkan jer...bimbang dia jer berperasaan nanti orang cakap jakun plak....

Ok la.. korang pilih Galaxy S atau LCD 32 inch?...

Wednesday, October 20, 2010

NAK MATI PULOPS

Korang tahu kan... 3-4 bulan lepas aku ada ambik lesen. Tapi fail tang 3 penjuru kan?. Sket punya senang part tu tapi boleh fail.... enjin mapuhhhh..... lepas tu baru aku perasan lesen L yang baru jer aku renew tu nak mati pulakkk...... Nasib baik lom nak ambik ulangan balik. Takper la dulu..renew jerla kan.... Hari ni plak baru aku perasan lesen aku tu nak mati lagi minggu depan 28 Oct.. berapa kali mati dah.. P nya lom dapat lagi. ntah bila mau ambik balik. Step pun kebanyakkan aku dah lupa.


Sebab yang paling utama aku malas nak ambik balik adalah.....
Bila aku check IC aku kat saman PDRM ... ada 9 saman yang blom terbayar...speed trap. separuh dari saman tu adalah speeding..libu libuuuu loooooo......

Bila di total total dekat 2000 aku kena bayar untuk clear balik nama aku. Walhal aku lom ader lesen.. baru terhegeh nak ambik lesen... dah la baru nak ambik fail plak tu.. malangnya nasib aku kan?. Ni la kesan kalo bagi pinjam keter kat orang lain sebab keter tu atas nama aku..1 lagi pengajaran dari sini kalo jual keter walaupun dengan adik beradik sendiri..plssss tukar nama cepat-cepat... bila dah jadi macam kes aku ni.. saper yang susah..aku jugak la yang susah...... Memang aku nak marahhhhh sangat...

Tapi aku harap dia sudi bayar saman tu walopun separuh jer.......aku ni bukan insan kaya......pleaseeeeeeee.....nak repeat balik test JPJ ni pun kena 180...tu pun terpaksa potong belanja bulanan aku... half half lagi tau......

SAMPAI LUNYAI DIGIGIT

Agaknya berapa lama la benda ni berada dalam mulut Hadif. Aku perasan pun benda ni dah hancur/ kecut kat dalam mulut dia. Rasanya besar jugak saiz puzzle ni. Boleh jadi kecut macam ni. Bila masa dia mengutip pun aku tak tahu la.


Tapi aku tak nampak tau mulut dia gerak-gerak budgetnya takder makan apa-apa la.. rupanya dalam diam berisi budak ni. Lepas ni takleh biar dia main sorang diri. Teringat citer budak tercekik bateri AAA tu....kesian betull... Lepas kuar berita pasal ni Ajeed trus kuarkan arahan remote tv kena ader kat atas kabinet tv sepanjang masa.... ambik ko... takleh biar letak kat bawah.. kot Hadif ambik makan....

Yesss Bossss...perintah dijunjungggg....................

PLAN KELAUT

Salam dan selamat pagi sumer buat readers kat luar sana. Pagi ni aku hampir terlambat punch card... turun macam biasa la dari umah.. tapi paham jer la ..nyinggah beli b/fast lagi. Hantar budak 2 orang tu lagi. Hadif sekarang pandai dah nak nangis kalo kena tinggal. Sesi pujuk memujuk lagi... sampai ofis punch card pukul 7-59. Nasib baik... kalo 8-01 minit 20 hingget sudah melayang.

Hari ni hari yang ke-20 dalam bulan 10.. 2 hari lagi tutup gaji. Then 5 hari lepas tu baru gaji kuar. Macam biasala..hujung bulan gini kira hari gaji jer la. Pastu mula la..plan itu ini...Sekarang aku lom ader plan baik lagi. Cuma nak makan aiskrim kat Iceroom Bangi.. dari bulan puasa lagi..teringinnn sangat nak rasa. Bestttnya.. sekarang ni kan musim panasss.. adalah sangat sesuai kalo makan musim ni kan?

Plan ke-2 yang tak tercapai sampai sekarang.... nak skip makan malam. Kalo boleh tak nak ambik dinner lagi la. Perut ni makin hari makin naik. Nak pakai PB macam mahal sangat plak. Teringin gak nak merasa pakai bendalah tu.. Tapi mahal siottttt......Takperla..aku cuba sedaya upaya capai target pinggang ramping macam kerengga ni walopun lambat kesannya tapi aku percaya suatu hari nanti i can do it bebeh... ko tengokla nanti.......

Malam tadi macam biasala... Ajeed dah balik dekat pukul 9. Makan malam aper lagi.. memang dah lewat benar tu. Tapi tak tahan weyyyyy...... dalam 9-30 pi dapur masak nasi.. potong daging ...bakar.. cicah air asam yang balance semalam. Paastu goreng telur dadar jer untuk Hafiy.doneeee... berpinggan-pinggan lagi. Camner erk cara berkesan utk skip makan malam. Memang la mulut cakap tak nak... tapiiii hati bukan macam tu.. laparr...lapar.. lapar.. ko tengokla kalu aku tak makan malam, tido nanti gerenti mata takleh lellap... pastu asyik nelan air liur jer...itulah pesen dari dulu hingga kini.

Tapi aku percaya sket masa lagi aku boleh capai terget itu.. cuma sedikit lagi pengorbanan dan kerjasama dari Ajeed iaitu dia pun diet skali. Kalo aku sorang jer diet mana tahan. Ko tahan tak tengok orang makan berpinggan pinggan depan kita.
Ok la.. rasa macam panjang benor dah aku membebel kat sini... Tak tahan plak bau nasi berlauk sama daging goreng ni.. menusuk-nusuk hidung ni. Tak sempat makan tadi.. jawabnya kul 10-30 baru dapat b/fast la....

titik.



Tuesday, October 19, 2010

SALAM

Percubaan kali ke-2 postkan entry via email. Hari tu ntah naper tak terpost plak. Email salah ke aper erk?...

Naperlah hari ni ngantuk sangat ni. Pagi-pagi dah nak terkatup mata ni. Alangkah syoknya kalo dapat tido.. kan?.. bestnya..Baru jer lepas belek BeautifulNara tadi. Katanya ader orang nak buat filem mengenai kisah Datuk Sosilawati Lawiya. Kalo betul la artis yang paling layak pegang watak tu aku rasa Rozita Che Wan. Tapi dia kan dah nak bersara. Umie Aida pun ok gak... tak pun Norish Karman. Korang rasa saper yang layak pegang watak tu?. Takder citer lain jawabnya..gossip..gossip and gossip..

Aku rasa ni jer cara yang boleh buat mata aku ni luas sket...ngantuk giler sehhhhh.....

Ok...chawww dulu... Selamat bekerja buat mereka yang bekerja.

Sunday, October 17, 2010

MACAM-MACAM ADA.

Minggu lepas Ajeed ader citer ader kedai baru bukak kat area tempat kerja dia. Kedai memproses pelbagai jenis rempah. Rasa aku ader lebih 10 jenis rempah. Ko nak makan aper..gerenti sumer ader.


Dan semalam..Ajeed bawak balik 5 jenis rempah..Rempah Gulai Kawah, Rempah Kerutuk, Rempah Kurma, Kari Ayam dan Kari Daging….Ni biasala..kari-kari… Aku tanya Ajeed..

Wak… akak yang buat ni orang mana?
Orang klantan capur Ganu capur Siam…
Ermmmm…mesti sedappp….
Awak percaya ke?…
Abih.. awak tipu ker…..
Awak ni….sumer nak yang klantannn jer…

Kari ikan, daging, kerutuk dah cuba..ermmm boleh tahannnn..rasanya memang sedap.. tak rugi beli.. cuma tinggal rempah gulai kawah dan kurma yang blom cuba lagi...

Hari ni ingat nak pi cari daging cincang sket.. nak cuba rempah gulai kawahla. Kalo nak gulai kawah tak sedap guna daging elok semata… kalo dapat campur ngan daging cincang..pastu ader lemak-lemak sket baru terangkat kan?..

Camner plan aku nak skip makan malam ni.. asyik cakap pasal makan jer… jawabnya plan kelaut jer la……

Saturday, October 16, 2010

DITINGGALKAN

Kecian aku... berdua ngan Hadif jer kat umah. Hafiy ngan Ajeed ke Melaka...


Hari ni dalam sejarah.... dipagi sabtu..pepagi lagi dah bangun... pi Klang dulu ambik maknya then baru patah balik ke Selatan...satu kerja la plak...Asalnya Hafiy tak ikut.. tetiba jer pakcik tu call balik...nak singgah umah hantar barang jap n ambik Hafiy nak bawak dia skali..


Tinggallah aku ngan si hadif... takperla.. kadang-kadang tu berdua lebih baik kan,,, Tapi sunyi gak rasa umah ni bila tak cukup ahli...nasib baik balik hari jer,, kalo tido sana tak nak aku lepaskan Hafiy. Macaam maana tension pun kat umah bila buat sepah.. tension lagi merindui dia.. cehhh.. baru berapa jam Hafiy takder..bermadah berhelah plak.



Tapi elok gak..boleh aku tido jap..kalo ader dia bukan takleh tido.. bolehhh.. tapi bila nak tido..adik plak yang jaga... bila adik tido..dia plak yang jaga... abih camner.. kalo dah rotate gitu bila masa aku nak tidonya...


Ok la.. kena ambik peluang keemasan ni.. jarang skali boleh jumpa......

Tata..... owhhhhh tidakkkk.. Hadif dah jaga la... uawaaaaaaaaaaa......terbantut plan nak tido..adoiiiii....

PASANGAN PALING IDEAL 2010

Firstly nak mintak ijin dari tuan punya blog yang aku curik pic ini..(sila refer kat pic). Sekeping jer culik pun. Sajer jer aku nak buat kenangan. Sebab ramai sangat yang kawin lately ni. Maklumla sumer nak kejar 101010. Aku pun macam rugi jer kalo takder koleksi gambar kawin kat blog aku ni. Mana tahu.. boring-boring boleh gak aku godek balik 2-3 tahun lagi….

Antara 6 pasangan yang kawin baru-baru ni.. saper yang korang rasa paling de vanssss…. Paling secocok.. paling ngam..bagai pinang dibelah 2.

Pasangan Dr SMS n Dr Halina ke? Ermmm.. jeles jer tgk kocomelan bini dia… berbaloila..dapat laki plak Jejaka Idaman Semalaya…..


Atau pasangan ini… (Dato Sani- Tauke Bas Sani Ekpress) Bestnya bini dia kan.. dapat Merc sebijik… dah la hantaran 100k.. kayanya tauke bas ni.



Ke yang ni? (Aqasha) – Simple jerk an.. Tapi warna kuning tu cukup memukau mata aku yang tengah mengantuk ni. Kena plak ngan bunga merah menyala. Terbayang pulut kuning plaak.



Eh yang ni pun cantik gak….padan jer..sama-sama muda belia aku tgk… (Bienda). Ensemmmnya laki dia… tang rambut tu macam kiut jer aku nengok….aloloooo…..



Ehhh…yang ni lagi cantik la… (Anak SM Nasimuddin).. sah-sah anak orang kaya… gambar tu pun dah takder gaya orang melayu. Lebih pada ke orangputehan. Baju kawin tak termasuk dalam budget kot.. sebab tu dia berkemban jer..


Eh tak la…. Yang ni paling cantik…( Anak Anuar Ibrahim). Tak pasal-pasal anaknya pun tumpang glemer skali.


Ehhh…cuba tgk yang ni….. padannn jer kan? Senyap-senyap jer kawin.kalo dah jodoh tertulis macam tu…. Mana boleh nak elak…


Tak pun yang ni… anak tauke kosmetik….


Ntahhhhh… bagi aku sumer cantik… Harap-harap diorang sumer ni kekal bahagiala.. jangan plak tak sampai stahun kluar kisah cerai berai plak… Ntah la.. tak tahu la nak kabo pesen ke trend ker artis Malaysia.. macam nak kejar sangat tittle mak J tu…. Ya la… jodoh maut kat tangan tuhan.. tapi kita yang mencorakkan.. setakat masalah kecik tu settle la elok-elok.. takyah nak turun naik mahkamah….
Apehal melalut sampai situ erk...

Friday, October 15, 2010

HADIF LAGI

Kan hari tu aku ada citer pasal Hadif demam kan.. pasal gi klinik doc bagi gas kan..kan..kan..ingat takkkkk?...sebab dah macam nak asma plak.... Rupanya dekat seminggu gak la dia demam.. dah risau la weyyyy.. yer la.. mana tahu kot ader kuman denggi ker...



Sooooo hari ke-6 tu aku cuti lagi .. kali ni bukan gi klinik swasta.. tapi gi krajaan plak. Korang pun paham kan..kalo krajaan... memang banyak masa la habisnya itu dah 1....1 hal lagi ko tak kan dapat ubat kalo ko tak masuk 2-3-4 bilik . Biasala.... tu memang dah jadi trademark spital krajaan.Tapi pada aku ubat krajaan lagi elok la...banding ngan ubat swasta.. pada aku la..

Masa kat klinik tu misi suh ambik darah terus... kot ader denggii.. yerla sekarang ni denggi kuat sangat kat area umah aku... black area la... ada jer kes baru.... takut la.. tu sebab la sekarang kalo demam lebih 3 hari gerenti kena ambik darah. alhamdulillah... Hadif demam bukan sebab denggi.. ader jangkitan kuman sket...

Sooo...aku balik dengan leganya... Tapi masa kat klinik tu kan.. nasib baik la Ajeed perasan... selamba jer aku tinggal mykid hadif kat meja menulis....Apala.. nyanyuk betul aku ni.. nasib baik dia perasan.. kalo tak sia-sia jer ader budak lain pakai mykid si hadif.. careless...

Bila jumpa doc krajaan baru hilang sket risau aku.... rupanya dia demam tu sebab ader benda baru yang dia nak belajar..... Huhh ader anak 2 pun tak reti-reti lagi... ermmm.. bukan tak reti...terlupa seketika..hehe..

Thursday, October 14, 2010

NTAH APER-APER LA...

Malam dulu yang lepas aku serah tugas menidurkan si sulung kat babah dia. Aku dah tak larat.. masuk tido awal.. asalnya nak tidurkan adik... aku dulu yang tertido...



Pagi besoknya sedar nak gi kerja.... Si sulung pakai seluar 2 lapis. Inilah hasilnya bila babah dia yang jaga anak. Sumer bendar adalah halal baginya...

Ko nak sepah mainan.. ?
sepahhhhhh..besok ibu kutip balik..


Ko nak kirai kain baju.....?
Kirai.... nanti ibu lipat balikkkk..... ibu kan rajin.. sebab tu la kalo tak penuh 2 bakul ibu tak lipat.. saja je ibu letak depan tv kot ader insan berhati mulia nak nolong ibu.. tapi hareeeeeeeeeeemmm
Ibu gak lah yang lipatnya....

Ko nak makan sepah-sepah depan tv....?
Makanla.... nanti nasik berterabur atas karpet tu tunggu hujung minggula.. baru ibu terhegeh-hegeh kuar jemur kasi kena matahari..biar kembali gebu...


Tapi takper la.. itukan tugas ibu...




Apa guna ibu jadi ibu kalo ibu malas nak buat sumer tu......



Paling idak pun ibu akan membebel pun kat sini jer pun... blog ibu.. tempat ibu meluah segala apa benda yang tak terluah... Baru paler hotak ibu ni kembali ringan....huhhh.. ibu penat la.. mau tidooooo zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz......

Entry penuh perasaannnn..... Jadi sila baca dengan penuh perasaan...
:)

TAKPER LA ANAK LELAKI PUN

"Ko bila lagi nak dapat gegel...."

Well aku dah biasa dengan soklan-soklan gi..Biasa jer.. takkan nak ambik hati kot. Ini sumer rejeki dari tuhan... ko dapat 10 anak laki pun..anakko jugak kan... paling idak pun besok dah berbini sumer ko boleh compare mana satu menantu mana satu hantu kan?




Ekceli anak popuan ke lelaki ke..kalo setakat nak train buat kerja kat dapur tu no hal jer.. small the matter jer.... Apa sangatla kerja kat dapur tu... setakat basuh pinggan mangkuk...masak air.. masak nasi.. pastu masak lauk-lauk sket..Tapi apa yang penting kena train dari awal la.... jangan dah jadi buluh baru nak dilentur...susah la plak.. besok bila dah tak reti nak basuh pinggan sebijik baru nak bising.. dah takder guna... lagi parah bila nak letak kat sinki pun sikit punya susah... haaaaa..masa tu baru gaduh..naper pinggan sebijik pun takleh nak basuh...




Aku cakap pun dari pengalaman... tak semestinya anak lelaki kita takleh nak suruh..Tapi budak sekarang bukan nak cakap la... kalo yang popuan tu..lahaiii..susahnya nak diajak ke dapur..alasannya nak study... kalo nak compare ngan budak lelaki rasanya jauh lebih baik budak laki.. ada gak inisiatif diorang nak tahu kerja-kerja kat dapur....


Aku pun tak leh cakap lebih-lebih sebab aku pun lom ader anak popuan.. nanti bila dah ader baru boleh tgk saper yang lebih ringan tulang.. anak lelaki ke popuan... Tapi tu sumer atas mak bapak gak.Tapi pada aku la biarlah anak aku di asuh dengan perkara yang boleh membantu aku suatu hari nanti... Mana tahu aku dah takleh beranak lagi.... takdenya aku terkontang kanting buat kerja sorang-sorang kat dapur besok....elok aku ajar dari sekarang....ermmm......


Psttt: Bukan takat basuh pinggan... bawang pun dah reti tumbuk ko....

Tuesday, October 12, 2010

JAMUAN RAYA

Eh.. hari ni dah habis raya ehh...Syawal sudah habis ehh?.....Sahhhhh.....citer ni memang dah basi.. basi.confirm.. tapi takpe..walopon basi berkepam...beryis ker...nak gak aku jaja kat sini.. at least tahun depan bila godek citer lama kat blog aku ni ader gak benda yang boleh dikenangkan....buat buat tak basi la erk...


Ekceli jamuan ni kami buatnya 2 minggu lepas.... bayangkan kepam tak kepam pic tu kat
thumdrive aku.. ishh...ishhh...


Takder la besor manapun jamuan ni.. alaaa...sekadar kita-kita jer... budak-budak QA jer,,, aku pun ader terselit sekali. Bab makan ni ntah la..takleh nak cakap... susah aku nak elak sekarang ni... Aku rasa cam rugi jer kalo aku tak join sekali...

Ekceli menu utamanya Pulut Kuning..tapi ntah naper..boleh aku lupa nak snap gambar... menu yang lain rajin plak aku snap 2-3 kali...

Ehh.. ader pun pulut kuning.. tapi sipi sipi jer la....


Rendang ado... sate goreng ado.. ekceli..ni lah pes time aku makan satey goreng.. rasanya macam satey la..tapi dia goreng..buka di bakar yo puan puan...Dan satey goreng tadi aderla pasangan kepada pulut kuning itu.. sedapppp....


Antara menu lain...mihoon... kuih-kuih raya.. buah tembikai.. ermm rasanya tu jer kot.. and yang paling penting aku berjaya menapau 1 bekas kuih raya... Kek tu homemade tau.. walopon sedikit pahit dan mendap..tapi masih sodappp....



Dannnn.. 1 lagi yang aku berjaya tapau.. tembikai..suku bijik... tamaknya acik anie kan.. sumer nak ditapau... welllllllllllll...dah benda tak habis... manaleh membazir...berdosa tau. ... hehe... mau tak moncit kan....?

Ok...entry pasal jamuan raya berakhir disini... mau titun jap....entry ini terpaksa ditaip laju-laju sebab jam sekarang sudah pukul 3 pg bebehhhhhh.............
Adiossssssss.............

PANDAI KAU SIMPAN ERK...

Ekceli citer pasal Hadif demam belm habis lagi. Tapi aku nak skip citer pasal Hadif.. Hafiy plak. Mana lah aku ni ader modal lain selain dari citer mereka berdua...

Semalam hampir 2 hari remote aircond hilang. puas tanya si Hafiy manalah dia letak. Aik..dia plak yang buat-buat tanya kita ....

mana emote...mana emote..

pandai la ko erk?

Aku pun satu ...ader peasan dia main remote tu tapi aku buat derk.. biar jer.. pastu pasdan muka aku..1 rumah diselongkar balik..

Puas dicari.. bawah kabiner...dalam kain.. dalam beg.. bawah kusyen..bawah peti ais.. waima dalam tong sampah aku cuba selongkar.. tapi nggak ketemu... Dekat 2 hari gak la ON OFF akon tu pakai suis utama jer.. jahanam jugakla ekon tu...

tetiba hati aku tergerak nak buka bekas jajan si hafiy... sahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh remote tu ader kat situ. Masaelahnya tin tu bukan kosong. Masih berisi lagi.



Tak tercapai dek akal aku Hafiy boleh simpan remote tu kat situ.