Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Thursday, September 30, 2010

STOK BARU

Sekali cuba rasa nak lagi. Aik..sedap plak.. lepas sebijik-sebijik aku telan… Murah pun murah.. bugdet…datang dari nunnn jauh di Teluk Intan...



Raya lepas dah beli satu balang. Rasa macam tak cukup jer. Trus order 2 balang lepas raya. Soo saper-saper yang datang umah lepas ni.. ni jerlah kuih yang ader. Tart nenas n almold london yang ada sket tu pun dah hancur berderai bersama kaca. Sayanggggg.

Aku rasa bukan susah pun nak buat kuih mazola ni. Tapi rasanya kuih tunjuk-tunjuk ni lagi senang dan cepat kot. Tunggulah nanti kalo aku dah jadi surirumah sepenuh masa. Sumer kuih raya akan aku buat. Walaupun hakikatnya tak pernah sekali hayat pun aku buat. Tapiii.. apa susah.. resepi kan ader.. tiru sebijik macam kat resepi tu menjadi la.




Ok lagi tak kalo aku nak buat stok raya haji?… Sebulan lebih lagi ni… Raya haji tahun ni turn kat sini. Raya ke2 baru balik Klantan. Sudah terbayang-bayang daging lembu fresh yang disinggang…perut lembu yang di buat air asam… daging batang pinang yang fresh kemerahan digoreng kunyit bersama bawang holand & lada besar jer…. Ohhhhhhh tetappppppppppnya.….

Nikmat yang tak terkata… tak sabar tunggu tarikh itu….171110…….

Wednesday, September 29, 2010

MAKAN KAKI SENDIRI

Setiap kali tengok si Hafiy pegang balang biskut raya mulut aku mesti bising. Bukan apa..takut jatuh..pecah..luka kena kaki… Lagi satu .. penah tengok tak gaya budak kecik pegang balang kuih. Pegang kat tutup tu jer kan? .. takder nak cover bawah tu langsung. Huiss..berderau darah setiap kali tengok dia pegang benda tu…..

At last apa yang aku risaukan betul-betul terjadi….bukan 1 tapi kesemua balang tu jatuh ke lantai yang bersimen. Prangggggggg

Ekceli semalam.. masa duk mengemas sakan la konon.. risau tengok Hafiy duk usung balang tu ke hulu kehilir, aku pun ambik la letak kat tempat tinggi sket. Atas peti ais. Tapi malang tak berbau.. blom sempat naik peti ais… Panggg..tercabut tangkai rak dia tu.. ke-6 enam balang jatuh ke lantai… 2 tak dapat diselamatkan. Paling malang bila sempat lagi kaca tu morobek kaki cantikku.. Aduss…. Kesannya..luka yang amat dalam… dan pagi ni aku jalan terhinggut-hinggut.


Ajeed dah cakap… benda tu macam tak tahan lama. Barang ni yer la kalo murah… gerenti pakai pun kejap jer….Fadan muka..sayang duit sangat nak beli yang mahal.. belila yang murah..30 henggit jer… pakai tak sampai 30 hari dah jahanam. Takperla… nanti boleh beli yang lain… yang aku terkilan.. Tart nenas yang sedap itu sudah tidak boleh di makan lagi… sudah hancur berderai bercampur kaca….

Balang tu takper boleh beli lain.. tart nenas tak boleh woo.. tau depan baru ader balik. Huhu…punyala simpan…konon sayang nak makan.. hambik ko… sekali dapat langsung tak boleh makan.



Dari enam beradik..tinggallah berempat……

KESUDAHAN KISAH JIRAN KAMI

Sedutan Entry semalam

Pikir punya pikir…..
Toiiiiiii……………. Datang ader dari En Suami….
Apa yang kami berdua buat lepas tu supaya jiran kami ni tak terasa hati ialah…………………


Ekceli sumer jawapan di bawah adalah idea asal kami. Tapi agak-agakla kan…..

1) Tanam bunga atau pokok pisang kat depan tu (tempat diorang buang sampah)
Terpikir nak buat camni sebab aku tgk kat depan umah dia elok jer tanam pokok pisang.. takder ruang untuk letak sampah langsung. Tu sebab aku dan dan tu suh Ajeed pi nursery cari aper-aper jer pokok… nak tanam kat situ. Lagipun kalo tanam pokok kat situ elok… banyak baja.. sebab situ tempat bakar sampah.. Logik tak idea aku…blink..blink.. Tapi Ajeed macam tak berapa nak setuju….. ok la fine.. cari idea lain.

2) Letak batu bata susun kasi cantik sampai dia segan nak buang sampah
Huhh.. yang ni memang idea mengaruk. Tak logik… nak susun macam mana..situ dah jadi busut.. tinggi.. nak kena tarah balik tanah tu kasi sama..baru susum batu-batu.. Idea ni tak ada logika langsung.

3) Sapu bersih-bersih sampai licin…setiap pagi
Idea no 3 ni memang Ajeed ader buat. Tapi takder setiap pagi. Ader buat pun malam..time orang sumer dah masuk tido.. sambil dia berasap kat luar sambil tu dia sapu dan bakar sampah kat situ sekali. Tapi tak jalan jugak.. Bila licin sket.. tengok besokk..aikkk..ader 1 plastik lagi… pendam lagi….

4) Letak tong sampah…….
Dari hari ke hari pendam rasa tak puas hati. Nak jer tegur.. tapi alaaaa….tak best plak lepas ni…kalo jiran bermasam muka. Last-last Ajeed bawak balik tong cat yang besar tu.. ntah yang berapa liter cat tu.. letak depan umah… Agak-agak bila diorang kuar sapu sampah… Kami terhegeh-hegeh kuar bawak sampah letak dalam tong sampah baru a.k.a tong cat tu la. Konon nak psyco dia la. Tak jalan jugak.. besoknya tengok masih buang kat situ lagi. Bukan dalam tong..tapi tepi tong sampah. Mungkin dia malu kot nak tumpang tong tu skaki.. agakla…. Kami biar jer..tengok jer apa yang bakal diorang buat. Sekali lagi Ajeed saiko dia.. bila diorang ader depan umah saja jer… Ajeed ambik sampah diorang letak dalam tong sampah.. sajer jer buat depan mata.. konon nak bagi dia malu sendiri la. Hahahhaha.. klakar pun ader…


Dah jadi busut.. dahan kayu pun dicampak disini


Camner ni wak.. tak jalan pun plan kita…..
Diorang skolah.. takkan kita buat gitu pun diorang tak boleh pikir lagi…..


Dalam seminggu kerja Ajeed duk munggah sampah diorang masuk tong… akhirnya…..pagi besok tu…kuar nak pi kerja..

Wahhh..ader tong sampah baruuuu……….

Siap bertutup lagi… lagi proper dari tong sampah kami..hehe.. Alhamdulillah… settle masalah. Sampai sekarang hubungan kami masih ok…. Diorang ader datang umah.. kita pun ader datang umah dia…. Nak balik kampung hari tu siap pesan suh tengok-tengok kan umah lagi. Gitulah adab berjiran. Kalo boleh bertoleransi aman harmoni la.. Kalo jenis yang panas baran..jeles menjeles....dengki mendengki tak tahuka.. agak akula.. masuk jer umah…gummmm..trus tutup pintu… taknak bercampur dengan orang lain. Macam tak best jer ader jiran camtu kan. Elok duduk jer dalam hutan la kalo macam tu gaya peragai…tak nak bercampur ngan orang lain.


Perasan tak tong sampah hitam disebalik pokok-pokok pisang tu....

So far setakat ni ok la jiran kami tu... Nasib baik gak kami guna pendekatan secara psikologi ..kalo tak garenti.. mesti kami tak akan bertegur sapa dah lepas ni...aper orang dulu-dulu cakap tu...Malu Mata.....kan?.....

Tuesday, September 28, 2010

PASAL FB LAGI

Ahad lepas sepupu datang umah beraya. Dah alang-alang dia datang mintak transfer sumer gambar yang aku ambik masa reunion geng dia raya lepas. Tapi malangnya takleh masuk trus kat FB. Kan aku citer FB dah kena block kat sini. Malam tadi la baru terhegeh-hegeh upload ke FB…sambil-sambil tu borak la ngan En Suami …

Wakk…pinjam lappy yer..nak upload gambarrr…
Naper..biasa awak upload kat opis..
Kat opis FB dah kena block la..takleh access lagi..
Alhamdulillaaaahhhhhhh… saya bersyukurrr sangat-sangat…


Panggjangggggggg nyer dia punya alhamdulillah…….. suka sangat aku tak dapat ber FB lagi. Tak puas hati lagi....Dia sambung lagi……….

Awak bagi 5 sebab keuntungan FB..taknak banyak 5 jer..
Boleh contact kawan lama…boleh jumpa kawan lama..boleh bertemu kawan lama…. Bla.. bla… bla……


Kontak..jumpa…bertemu tu kan hampir sama…ah lantakla..janji ader reason. Tu pun tak dapat pikir 2 reoson lagi..hehe…. Ntah naper dia ni anti betul aku ber FB..Tak puas hati..sambung lagi……

Awak ni anti sosial la..
Bukan anti sosial..habis tu sebelum ader FB pun boleh gak jumpa kawan lama.. awak tak rasa ker yang FB ni boleh kurangkan privasi kita….bla..bla..dan bla
Yer la tu.. takpun awak takut makwe lama awak dapat cari awak balik..mua..hahaha


Memang pun aku setuju..tapi tak sumer kita citer kat situ..setelah ditapis dan dirasakan tidak memalukan mana-mana pihak.. apa salahnya ..Dia memang tak suka dengan mender-mender gini.. nama jer ader akaun FB..tapi harem nak log in… semalam adik call........

Lucula hubby mu..baru accept aku…dah lama la aku add dia… 5-6 bulan lepas lagi tuh...
Bukan dia yang accept.. aku yang accept…..


Sambung gelakkkkk…………

KISAH KAMI DENGAN JIRAN

Ekceli ini cerita sudah lama berlalu. Kisah ni berlaku masa kami mula-mula pindah kat umah sekarang 2 bulan yang lepas. Nak kata basi takderla..sebab lami tak pernah cerita pasal kisah ni kat orang lain walaupun kat adik bradik kami sendiri.

Dula kala umah yang kami sewa sekarang ni rumah budak-budak bujang. Well biasala kan budak bujang ni kalo menyewa..pempaham sendiri la. Aspek kebersihan ntah jatuh tangga yang ke berapa ratus. Soo dari sini senanglah jiran lain mengambil kesempatan kat orang macam ni. Aku bukan sengaja mengadakan cerita tau pasal diorang yang kaki pengotor ni.. ader bukti jelas yang terlekat pada dinding pintu dapur

SILA BUANG PUNTUNG ROKOK KEDALAM TONG SAMPAH.
SAMPAI BILA KAMI NAK JADI HAMBA KAMU.


Hahhh .. gitulah bunyinya lebih kurang.. yang pasti perkataan hamba tu ader tau. Dah jelas kan diorang ni suka buang puntung rokok tu merata… dalam rumah tau.. bukan luar rumah. Bayangkan kalo luar umah. Bukan setakat puntung rokok.. lebih dari tu aku rasa… Apa yang aku tahu..dapur n ruang tamu tu hanya tempat diorang simpan motosikal. Punyala takut motor kena curi. Sampai ke dapur simpan motor.

Ok la..berbalik citer kami dengan jiran tadi. Satu yang kami nampak bila mula-mula pindah situ ialah..depan umah kami ini tempat kumpul sampah sarap. Semua jenis sampah. Sampah basah..kering..pejal..solid sumer ada. Biasala..sebagai orang baru kat situ.. senyap jer la.. sambil senyap tu ader gak perati saper yang buang.. siap nyorok balik tirai lagi. Nak tengok saper yang buang.. hahha.. aku yang jadi tukang skodeng. Rupanya bukan satakat jiran sebelah.. jiran sebelah lagi satu pun tumpang skaki buang situ.. adoillllll. Pikir punya pikir..punya pikir. Hidung dah makin sesak..dengan bau-bauan harum sampah ni..siap anjing datang korek lagi..parah ni......camner nak settle masalah ni. Orang kata ibarat tarik rambut dalam tepung la. Rambut jangan putus, tepung jangan berselerak. Yer la.. adat berjiran..kena saling hormat menghormati.. tegur menegur… sapa menyapa..nak-nak kita sebagai orang baru kat situ.. kan kalo tersound nampak sangat kekurangan ajar Tapi dalam bab ni aku rasa nak tegur kesalahan yang diorang buat tu adalah sau langkah yang tidak tepat..

Pikir punya pikir…..

Toiiiiiii……………. Datang ader dari En Suami….

Apa yang kami buat lepas tu………….

1) Tanam bunga kat depan tu (tempat diorang buang sampah)
2) Letak batu bata susun kasi cantik sampai dia segan nak buang sampah
3) Sapu bersih-bersih sampai licin…setiap pagi
4) Letak tong sampah…….

Sila jawab salah satu yang paling tepat… saper betul memang terror la…………………..

Monday, September 27, 2010

Fadan Muka



Ekceli bermula dari hari ini Facebook.com sudah tidak boleh diaccess dengan jayanya kat sini. Agaknya dah kena block kot. Tapi takper ... aku ader cara tersendiri untuk jawab komen kat FB tu. Ok jugak FB kena block. At least ader gak entry kat block aku nih..mua..haha.. Nampak sangat ketandusan idea kan? Ok 1 by 1 aku jawab yer. 1st dari entry pasal MIL aku datang beraya tuh.

Wan Azlinda wrote:
"FIL & MIL ni berpisah ker long"
Tak la Kak Ngah... yang datang tu akak mak mertua saya. Dia 2 bradik jer yang ader skarang.

Fadilah wrote:
"FIL n MIL tu gpo??tak pehe.."
Kak Ngah dah tulun jawab utk aku.. mu nigak.. payoh nakat sgoti la.. Lembbsss

Wan Azlinda wrote:
"FIL-father in law . MIL -mother in law la dik long"
Betul sangat-sangat la tu Kak Ngah wey.. TQ tulun jawab

Fadilah wrote:
"oo,,,sbb kaklong ni dia suko buat bahasa dia sndiri..tnggal nak bukak pustako sndiri lgila..."
Hehhe.. mu tu ho out of date nyo.. ore duk KB mu duk machang lagi....

Wan Azlinda wrote:
"hahaha"
Hahahha la jugak deh...

2nd nak jawab pasal entry Salah The Paham

MarGina wrote:
"benar teramat benar tu kak long...cth: mek ore diabetes thp tinggi jugak la...tak pandai adjust insulin sdri unless anak2 tgokkan..kesan diab ni salah satunya adalah nyanyuk n ngantuk...lau ank2 silap paham....maunyer terasa ati ngn kenyanyukan dia tu...sdgkan tu dah penyakit dia..untuk uji anak2.."
Yo lo.. tak tahu la plak mek dia kena diabetis tahap tuh....ermmm.. gitula... kita pun kan rasa jugak gitu.. elok la kalu dah paham.. takder la jenuh nak ambik hati jer...nanti dia plak hok trasa hati.

Ok..itu jer.....

Pengumuman...
Pic kamera kak cik hari tu dah ada ni..semua comel-comel blake... nak tag kat FB tak boleh la plak... kalo buat entry kat blog jer ok tak?.. kalau nak tgk la...

Silap The Paham

Korang setuju tak dengan pendapat aku kalo aku kata..kita manusia ni semakin bertambah usia kita dalam bahasa kasarnya semakin kita tua, kita akan makin sensitip. Makin bertambah usia kita makin kita mudah terasa hati, Makin bertambah usia kita , makin kita nak jauhkan diri. Kita sebagai yang muda tak perlu nak berasa cuak.. sensitip tak bertempat bila berhadapan dengan situasi macam ni.

Setuju tak?…. (setuju la…sila angguk yer)

Eksceli ini kisah yang aku tulis adalah kisah sebenar yang berlaku antara Mak aku (Ma) and Nenek aku (Mok). Bukan untuk menjatuhkan maruah sesiapa sekadar untuk berkongsi cerita.


Pic yang terpaksa diulang tayang.. tiada PIC baru

Ekceli gini.. Nenek aku ni ada datang umah makcik aku.. dekat jer umah pun. Biasanya kalo dah lama kat sana Mak aku pi ambik dia tido umah aku plak. Tak pun ayah aku yang ambik. Yerla..gilir la kan. Nanti kalo dia tinggal 1 rumah jer.. boring la wey.. bosan… tambah orang lain sumer kuar berkerja tinggal lah dia soarang diri. Bahaya pun ader.

So lepas raya ni adik aku sorang tu kebetulan datang umah makcik aku tu.. Dah nenek aku ader situ..ajakla dia datang umah sekali… Puas di ajak tak nak datang….. Ntah apa puncanya… tanya tuan punya badan sendiri pun takkan nak jawab… Pastu takper la..dia taknak datang biar la kan…mungkin dia blom puas lagi tinggal kat situ.. Atau dia lebih selesa tinggal situ. Nak la tinggal lama sket.

Adik aku pun angkat la bontot..nak balik la kan… datang la makcik aku kat adik aku ni…

Mok tak nak pi sana sebab Mok nak marah kat Ma mu….
Nak marah sebab apa?
Sebab Ma mu tak masak nasik ker ayah mu masa puasa hari tu….

Wallahhhh weyyyyy… rupanya itulah puncanya…. Yang sebetulnya mak aku tak masak sebab ayah aku ni memang tak bukak puasa kat umah.. bila diorang tinggal berdua ayah aku ni suka bukak poser kat mesejid . Buka puasa kat sana ngan jemaah lain reramai best la….dari pada bukak poser berdua. Anak-anak pun takder.. 2 minggu nak raya hari tu adik aku ada balik. Barulah ayah aku tergerak hati nak bukak poser kat umah.

Nenek aku yang tak tahu ujung pangkal ni terus sentap tak nak datang umah. Ayah aku plak tak sempat plak nak pi sana umah makcik aku tu la… betulkan balik apa sebenarnya yang berlaku. Sooo itu jer sebabnya… nenek aku tu merajuk dengan anak sendiri. Itu sebab la aku cakap orang tua ni makin tua makin mudah kecik ati. Setiap satu perlakuan tu dia akan perati tau ..dari awal hingga akhir.

Gitulah jugak yang bakal terjadi kat kita… Akan jugak kita alami sendiri perkara remeh temeh macam ni. Baru kita tau kat mana kedudukan kita sekarang. Kehidupan kita ni kan ibarat roda…. Bila masa kita diatas…wwahhh…very the vangggaaa… bulih ko tongkat langit..tongkat la.. sampai ko mampu.. Tapi tunggulah bila masanya kau kan dibawah.. baru ko tahu..langit tu tinggi ker rendah. Dan masa tu baru ko nak menyesal kan… tapi dah takder guna lagi… sebabb sumer orang yang ko hina sumer orang yang ko tak nak campur yang kenkonon membuat penghinaan besar kat kluarga ko 10 tahun dulu dah takder kat dunia lagi.. ntah-ntah..dia sakit pun kau tak terjenguk… tau –tau dah meninggal. Apa ko boleh buat lagi..Mintak Ampun pun tak sempat.

Ingat lah … duit bukan segala-galanya. Dendam bukan cara penyudahnya.. Masa orang tua ader ni hargai mereka. Jangan abaikan perasaan mereka. Bila sudah berada dipuncak ko terlupa nak jenguk ke bumi plak….
Ehhh apasal dari cerita merajuk …trusssssss masuk citer dendam ni… Hanya kami.. kami..dan kami yang tau… Kamo.. kamo..dan kamo tak tahu.


Pstt : Kalo belom monopous dah sensitip tak kena tempat aper cerrrr…itu bukan sensitip..itu angin kus-kus.


BORING || MALAS || Zzzzzz

Semalam adalah penat… Bila sudah penat maka hari ni jadilah boring. Bila sudah boring maka maunya ketiduran…..

Penat tapi besar hati.. Bila FIL sanggup datang beraya umah aku. Walaupun sedikit penat tapi seronok sebab dapat jumpa sebahagian lagi keluarga belah hubby aku. Rupanya ader rezeki lagi jumpa dengan mereka. Sekali jer jumpa dulu kala masa Abang En Suami kawin. Lepas tu dahh.. takder jumpa lagi. MIL aku sendiri pun terkezut bila diorang sampai lepas Maghrib… then nak bermalam situ plak. Bayangkan besar tak hati orang tua tu bila satu-satunya akak yang lama tak ketemu mau bermalam umah dia.



Dah alang-alang sampai sana MIL aku pun ajaklah datang beraya umah aku sekali. Soo semalam nasib baik ader masak lebih sket. Dapatla merasa sket sorang. Nak kata sedap tu takderla kot.. Tapi cukupla sekadar pelengkap menu.. takderla makan biskut raya semata.



Diorang yang aku maksudkan itu adalah Mak Ngah.. Satu-satunya suadara yang Mak Mertua aku ada kat dunia ni. Diorang sumer menetap kat Melaka. Sebab itu jarang boleh jumpa. Kalo ader pun beberapa tahun lepas. Lama kan? Tapi adalah satu kerugian yang amat besar bila aku lupa nak ambik gambar kenang-kenangan bersama mereka. Ntah bila taun plak dapat jumpa mereka… Yang sempat snap3-4 jer..itupun masa diorang lom sampai lagi.... I kan miowww-miowww.

Awak ni memang kalo family saya taknak awak ambik gambarr kan….
Saya lupa la..lagipun sogannn la….

Tapi itu adalah bukan diolag sebenar…. Ayat sebenarnya berbunyi begini

Helloooooo guuuuuu……. Rumah Along awak hari tu kan saya ada ambik gambar…..

Dannnnnnn.. dia pun tersenyum….
Sajer jerkan para suami ni... mau cetuskan isu sensitip macam mana ni…
Huhhhhhhhhhhh……

.

Sayang Kamooooo...........dan kamo... opssss tapi gambar kamo takder di sini yer...

Friday, September 24, 2010

2B.. BEBEL & BUSUKKKK

Bestnya hari ni dah jumaat… Semalam tanya dengan En Suami.. jadi ke tak dia nak masak nasik ayam Ahad ni…. Katanya jadi.. Dia dah mesej sumer akak abang dia….. So aku anggap benda tu jadi jer la. Pada saper-saper yang terbaca entry ini…. Aku tujukan khusus untuk kamu…. Jemputla datang umah yer…..( Padahal dah tau… takder ramai yang baca…. Hehehhe….)..Takder la… saper yang nak datang silakan….Bukan open House.. tapi lebih pada majlis untuk mengeratkan silaturahim. Kenkadang pelik jugak dengan segelintir masyarakat kita sekarang.

Tak buat open house ke tahun ni?

Naper?.. takkan nak tunggu open house dulu baru nak datang. Aku memang tak setuju dengan golongan semacam ni. Sorry la… Saper yang nak datang umah aku bebila masa jer boleh datang ..aku lagi suka… tak perlu nak tunggu open house ke...naik umah baru ker...dapat anak baru ker? . Takkan habis beras seguni..gula sekilo kalo saper-saper yang datang menziarah….Semakin tak paham dengan pemikiran masyarakat sekarang tentang konsep ziarah menziarah Ada gak yang guna alasan....

Bukan taknak datang . Takut nanti menyusahkan ko laki bini…..-

Ada gak statement gini tau.. aku nak tanya.. ko datang umah dia menyusahkan dia atau menyusahkan ko…sebab tu ko tak nak datang kan.. sebab kalo ko datang ko kena bagi duit kat anak orang tu,,, mesti jugak ko kena bawak buah tangan kat family orang tu kan… So..aku senang jer..takyah bagi seribu alasan la kalo ko tak nak datang umah orang. Sorry la..aku bukan nak tuju kat saper-saper.. tapi ini adalah hakikat sebenar masyarakat kita sekarang yang semakin renggang dalam hubungan kemasyarakatan dan kekeluargaan.. dan paling teruk ..hubungan adik beradik pun akan jadi lebih terbatas bila sikap diatas dijadikan kiblat.

Kalau aku la..orang yang datang umah aku tu takder menyusahkan langsung la. Setiap orang yang datang tu akan bawak rezeki pada kita. Takyah nak tunggu ader apa-apa acara baru nak datang umah. Dah stopp sini jer… teremo kejap.

Masuk citer baru. Semalam kat taska..

Pengasuh : Hafiy berak banyak kali hari ni..sakit perut ke aper…
Aku : Yer la kot… kat umah takder.. silap makan ke apa…
Pengasuh : Taik dia bushuk sangat…
Aku : Agak-agakla kak (dalam hati) luaran hanya tersenyummm…lantas aku pun menjawab
OOOOO… mungkin sebab dia makan petai jeruk kottttt……..


PETAI JERUK?….. terkejut diorang… petai jeruk tu aper?… rupanya diaorang tak pernah makan petai jerk…. Kenal pun idak. Aku pun cakap…

Alllaaa… petai yang dijeruk.. masam-masam masin rasanya ……

Hafiy ni sebenarnya hantu Petai Jeruk. Kisah bermula dia suka makan petai jeruk masa kat kampung hari tu. Masa mak aku bela dia 2 bulan hari tu. Kagummss bila tengok dia makan petai jeruk umpama makan bijik gajussss. Aku pun tak sampai tahap tertinggi macam tu tau….

Nak balik sini hari tu mak aku bekal 1 botol petai jeruk. Ekceli aku pun sangat-sangat suka makan ini petai jeruk tau..tapi takderla makan gaya si Hafiy tu. Kalo dengan nasik goreng memang wallaahhh la.. Kalu makan macam tu jer… ermm… tak tertelan kot … masinnn..

Memang kampung boy betul la anak aku ni. Tapi elok la jugak… at least kembang sket hati mak aku bila cucu dia ssangat-sangat suka petai yang dia jeruk. Aku agakla mesti dia bangga ader cucu yang suka makan serba serbi makanan kampung kan… kalo tak takkan dia cakap…

Oooo puas hati aku cucu aku suka makan petai jeruk ( untuk lebih nampak kepuasan hati mak aku..sila baca dalam loghat klate ok)

Ohhh.. tetiba igt petai jeruk yang enak di makan sama nasik goreng.

Psttt : Lagi parah sebab taknak datang umah si polan tu kerana dendam lama yang berpuluh tahun lepas yang takder kesudahannya...

Thursday, September 23, 2010

AKU DIPAKSA

Dipaksa dan terpaksa dan akhirnya rela dalam paksa.


Aku dipaksa untuk jual tempoyak..mua..haha...

Ekceli mak aku la.. sebab doyan hari tu tak laku nak jual..sumer dibuat tempoyak. Dan aku jugak yang kena jadi dealer untuk jual tempoyak ni.

Perbualan sebelum raya....

Kring..kring (sila jangan percaya dengan nada dering itu.. nada sebenar adalah otaiiii punya)

Ma : Eh..ader saper2 nak beli tompayaak..
Aku : Ntah la kena tanya dulu....
Ma : Alla ko tanya la tempat kerja ko.. mesti ada yang nak beli....
Aku : Takder la.. diorang tak suka tempoyak masam masam..diorang suka yang fresh..
Ma : Ada pulak.. masam la sedap....

Sudahnya balik raya hari tu 2 botol jeruk Thailand tu aku bawak sini. Kesian plak kat dia dok berzikir suh aku jual tempoyak.. dia plak tak tahu nak jual ke mana. Takper la aku tanya kat kantin tempat kerja aku.. mana tau dia ni...

Dan semalam.... ader plak org tanya pasal tempoyak ni.. buka la citer... jual dalam 1 tappuware taufufa tu RM5 henggit... mahal ker erk.. aku rasa dah ok tu.. Ye la.. mak aku bagi dalam bekas besar. Takkan ader orang nak beli banyak-banyak. Akhirnya aku jual 5 ringgit.5 ringgit...1 botol besar dah laku..sekarang ader dalam 2 bekas lagi....

Dan tadi aku tepon dia.....

Nanti ko ambik la lagi..ader 2 bekas lagi ni....

Hahahhahaha...... sudahhhh... tak nak la tambah lagi.. yang ni pun lom habis lagi..setiap hari bawak tempoyak datang ofis.. punyala kuat bau dia.. aku buat derkkkk jer...

Aku harap balik raya haji ni dah terjual la tempoyak tu.. atau aku jugak yang kena punggah datang Kajang .. jual kat tempat kerja...

Apepun aku ikhlas tolong mak aku... cuma bebelan manja jer kat sini...

PStt : Untuk adik aku.. jgn ko cuba bagitau Ma aku ciiter kat sini... nahas ko....

Wednesday, September 22, 2010

Pulut Kuning

Jumaat malam tu jenuh pikir nak buat apa yer hari minggu tu.. mana tau kan ader tetamu yang sudi datang beraya kat umah... soo takder la kelam kibut nak pikir masak apa.. takkan nak jamu Biskut Raya ..setahun skali tetamu datang umah kan...Soooo... cubalah buat pulut kuning..kebetulan ader balance buat Ketupat Sotong hari tu.... Cuba nasib mana tau kan....menjadi ke....

Kemain lagi semangat...Tapi tak berapa nak banggalah bila 1st time buat pulut kuning yang tak berapa nak menjadi.....

Satunya pulut lembik, mau tak lembik . Sabtu pagi tu kukus...rendamnya nak tau bila?... malam sebelum tu dalam kul 8. 12 hari rendam pulut saja.  Masa rendam tu kemain lagi ..siap taruk ibu kunyit..pastu asam keping lagi.. konon pro la.... alih-alih suh mak aku cuba.....hampeh...Mak aku cakap sejam 2 jer kalo nak rendam...sampai 12 jam rendam tu mau dibuat bubur pulut yer nonnnn....

2nd... kurang lemak .. kelapanya sket jer..jadi tak berapa nak lemak. Dahla kelapa sket....perah plak apasal erk... tak berapa nak kuar santannya....jadi cair. Nak beli santan siap takder jual plak kat sini.

Pastu satu lagi kurang masin. Takut-takut jer nak taruk garam. Orang kata kurang masin takper..boleh la modify lagi.. tapi kao terlebih masin camner... soooo taruk garam pun ujung-ujung sudu jer.

At least ader la rupa pulut kuning tu.. walaupun tak berapa nak lemak n masin...tapi tetap berseri jika berganding ngan rendang...

DiGi HELPLINE Sila Bantu.

Takder guna taruk Helpline kalo 2-3 kali call tapi masih tak berjawab. Apa kesss?????

Aku tak tau la kami yang buta IT atau Digi yang nak makan duit customer.

Ekceli camni…Senin lepas Ajeed nak bukak application untuk bluetooth. Sekali dia buka internat bluetooth. Aku agak dia buka dalam 10-15 minit kot. Dah godek punya godek tak dapat..finally dah give up so off jerla.. Sekali bila check bill besoknya tengok bill yang belom masuk ke akaun RM 200 lebih. Current bill 90 jer…Gila aper….. dalam masa 2 hari boleh naik sampai macam tu…

Lagi aku hangin…semalam check balik bill sekali lagi terkejut beruk bila tgk RM 390…. Dan pagi ni dah jadi RM419. Hangin..Hangin.. Semalam call Digi Helpline..masih tak berangkat jugak. Mesin jer yang jawab.
Saper boleh tolong ?..atau saper-saper yang pernah jadi macam ni… sila la bagitau yer…Tak sanggup aku nak bayar….walau bukan duit aku yang kuar….

Jap… aku cuba call Digi Centre sekali lagi….

Mengongggg……..Takyah nak buat macam-macam plan kalo service zerro bintang

Tuesday, September 21, 2010

DAH NAMANYA BUDAK

Weekand lepas mak aku turun KL. Hantar Cik Sue balik sarawak. Alang-alang turun sini adalah menjadi perkara yang luar biasa kalo tak menyinggah dan tido barang semalam 2 umah anak sulung dia ni a.k.a aku la tue. Siap paksa Ila skali suh tido lepak-lepak and gossip-gosip kat umah aku. Best wooo…walau hanya bertiga.
Anak-anak takyah citer la.. memang perangai dah tak boleh dibendung lagi.. budak…lagi kita larang lagi tu dia nak buat. Barang yang kita tak kasi main..barang tu jugak yang dia nak.. very the felik la. Sudahnya..mainnnnn jer..ambik-ammmbikkk…punggah—punggahhhh..makan..makannn…hahhh jilat-jilat.


Huhhhhh…
Hafiy jadik kepaala… sarah aqil tukang ikut. Yang selalu jadi mangsa si Sarah la.. kan dia jer yang popuan.. lain tu lelaki. Hafiy pun satu perangai pelik la asal nampak budak popuan dia cukup anti..ntah pesal aku pun tak tau. Dia punya jeling tak hinggatttt…. Sket-sket nak menjeling..kesian si sarah..tapi dalam dalam kena buli ngan Hafiy nak gak dia berkawan… Yang jadi tambah pelik kalo dengan Aqill…elok jer main… Mainan pun sumer kongsi main ngan Aqil..cuba sarah yang sentuh mainan dia singgah la penumbuk kat muka sat lagi…..Dah namanya budak kan…



Yang paling tak boleh blah bila Hafiy jilat garam..budak berdua ni pun siap mengikut jugak.Garam plak bukan yang kosong tu..yang dah lumur kat ikan sama kunyit tu.. heran aku cukup suka Hafiy jilat bendalah ni.

Kuat sungguh aura nakal Hafiy ni kat budak berdua tu. Yer la..saper lagi depa nak main… alih-alih jumpa muka sama..Hafiy Sarah aqil.. Hadif lom join lagi.. Kesian la kat Hadif kalu aku biar masuk geng budak suka jilat garam ni… jadi la mangsa buli baru…. Sebab dia paling kecik.. nak melawan tak reti…. Golek sana kena pijak kat sana.. golek sini plak..kena pijak kat sini plak. Eloknya kurung budak bertiga tu dalam bilik. Selamat…..

Tapi benda lain plak yang diorang godek…. Haiiiiiiii… ponet Cek Long tau….


OPEN HOUSE MERANGKAP KENDURI DOA SELAMAT

Takderla kenduri sangat..makan kecik-kecik jer sempana Along masuk umah baru. Along tu a.k.a akak sulung En Suami. Dah alang-alang buat makan-makan sempena raya buatla sekali doa selamat masuk umah baru. Jimat yang berganda..duit n tenaga..yer tak.


Menu hari tu adalah Laksa Penang and Meehon Sup. Sedapppp… Ada jugak kuih raya..paling sedap biskut Dahlia.. yang terbaik penah aku rasa.


5 Family yang datang..fuhhhhh…padat gilir..makan pun gilir-gilir. Ko dah sudah kan.. dah bangun..orang lain plak yang nak makan. Yang bestnya lepas settle sumer tu siap kuar nasi putih..asam pedas bagai ni….. huhhh sekali lagi melantak. Memang betul-betul kenyang la. Tapi aku tak sempat nak merasa nasik tu..nyesal plak tak makan…. Nak jer aku masuk round ke3..tapi acik segan… padahal perut ni ader sket ruang-ruang yang masih kosong yang meronta-ronta mintak disi. Terbayang-bayang sampai sekarang ekor ikan kembung masak asam… sodapppp jer…..



Balik tu siap dibekal laksa penang lagi. Adalah rezeki mak ngan si Ila kat umah. Aku ajak diorang join skali taknak… sogan katanya. Tapi elok gak dia tak pergi. Yang ada hari tu pun dah tak tahu nak susun macam mana.. padat giler. Sebelum sumer orang sampai memang siap guling-guling lagi..dah sumer ader..sumer kena berpangku yang budak-budak ni.




Apapun terima kasih untuk along kerana sudi mengajak kami. Nanti jaga-jaga yer. Sampai turn umah kami jangan lupa datang plak. Reramai kita memadatkan umah Busu kamu yorrr.


Pening rrr nak masak aper untuk diorang minggu depan. Dah ader menu dalam kepala..tapi tak tau la sesuai ker idak ngan selera diorang…..Kan elok set-set menu bagai ni.. Ajeed plak yang tak setuju. Cadangnya nak buat:

Mee Kuah…..
Nasi Kerabu……
Sekut Kering……
Agar-Agar Kemiyan (hahaha)
Air…..

Kan betul kata aku...saja call tanya dia..rupanya dah dah ada menu dia sdiri.....tapi ok gak ikut dia punya cadangan... maknanya kerja aku hanya backup-bakup jer tak yah aku nak terkocoh sana terkocoh sini....makanya aku hanya jadi tukang kupas bawang, tukang blender..... kerja kecik-kecik jerla... yang master-master bagi dia.... ermmmmm...

Menu cadangan dia...

Nasik Ayam
Goreng Behoon
Ntah la mana satu yang jadi… kena tengok permintaan la jawabnya….. Tengok la dulu diorang nak makan apa.


Monday, September 20, 2010

AKHIRNYA....

Ntah raya ke berapa hari ni kan.. malas nak kira.. kalo poser nak gak kira…hehe…itu namanya kes tak sabar nak beraya..kalah budak-budak.

Korang kenal tak apa nama makanan ni....
Rasa aku la setiap kali aku balik Kelantan mesti aku akan cari benda ni. Tapi takkkkkkk pernah dapat-dapat. Tak puas hati cari kat Kuala Krai.. cari kat KB.. kirim kat orang.. tapi takder dapat-dapat gak… Dari mengandung kat Hafiy agi terasa nak makan ni…

Finally… YeSSSS……nak raya hari tu… pegi cari benda lain kat pasar KK, alih-alih jumpa dia..apalagi.. terus sambar la…

Namanya “Bleda Kering”.. rupa fizikal hampir sama ngan jelly liat bebudak suka makan tu..… tapi rasanya memang berbeza……lain..lainnn…. lain bebenor. Rasa kat dalam macam agar-agar. Kat luar plak rangup jer..manissss..sangat tak sesuai untuk pengidap kenching manis.

Macam mana nak buat “bleda kering ni eh?
Allaaa….potong kecik-kecik pastu jemur jer la…

Eh ehh.. sesenang tu ker.. pandai jer awak ni
Yer la….


Aku pun agak macam tu jer buatnya..tapi tak tahula cara sebenar. Kat sini memang tak penah jumpa la. Agaknya makanan ni ada masa nak raya jer kot. Sedap di makan.. tapi tak tahan semut sukaaa sangat. Tak boleh nak letak atas meja. Ada jer semut yang datang kerumun.

Mahal rupanya benda ni erk..aku igt murah jer..beli sket tu pu dekat 4 hinggit..adala dalam 15-20 ketul.... Tapi takper la… hilang kemfunan dekat 3 tahun cari tu….

RAYA KE-4

Masih lagi di Klang dan masih dalam mood raya lagi sebab ipar duai sumer masih blom balik lagi tapi raya yang penuh dengan kenangan. Kenangan sebab Hadif jatuh wolker.



Biasala ramai-ramai..masing-masing penuh aktiviti. Akhirnya anak sendiri yang jadi mangsa. Sepatutnya dalam ramai-ramai macam ni aku sendiri yang sepatutnya lebih ALERT. Aku tak boleh nak salahkan sesiapa walaupun pada masa tu bukan dalam perhatian/ jagaan aku. Tak boleh nak serahkan tanggungjawab kat orang lain. Takperla benda dah terjadi … next time aku akan lebih beringat…1st priority adalah anak aku.


Hasilnya… kecederaan pada gigi.. senget sebelah dahhhh…. Satu terkeluar sket…satu lagi terkedalam sket. Giginya baru jer nak tumbuh..tapi dah tersembam ke lantai. Panik gak bila banyak darah dah keluar. Menangis dalam hati. Walaupun kemalangan kecik aku cukup takut masa tu..sampai tak terkata..terketaar-ketar. Kering rasa darah kat muka jap. Aku tak dapat nak bayang kalau aku dalam situasi yang lebih teruk.. Cuba korang bayangkan….huisss tk sanggupp.. nauzubillah


Tapi syukurla.. lepas kena tu mau gak dia menyusu.. makan pun nak.. means sakit dia dah ilang la kot. Lepas tu lena dia tido… aku risau 1 jer kot demam… aduiyaiiii


Malam tu kami sumer bersiap-siap mau ke umah abang En Suami yang no4 a.k.a Pak Teh. Rumahnya idakla jauh sangat..Shah Alam Seksyen 7 tu jer jer….Hidangan petang tu satey pelbagai jenisss… alhamdulillah kenyang. Tak dapat nak snap sana sini.. malu kat umah orang….. hehe..

Saturday, September 18, 2010

RAYA KE-3

Raya ke-3 kitorang dah gerak balik Kajang.... mana cukup 2 hari nak khatam umah mak-mak sedara.. habis nak buat camner..dah kawin orang jauh. Tapi takperla..tahun depan baru qada sumer...

Lepas makan pagi sumer mak aku dah mula sibuk packing tu, packing ni. Bz sangat..tak sempat nak pikir mana 1 nak bawak balik.. alih-alih benda wajib aku lupa bawak.. apa lagi albudu la. Petai jeruk 1 balang.. tempoyak 1 balang. Serba mak nenek aku bawak sini. Buah yang paling bawah.. sampai sekarang pun buah tak abis-habis lagi.. berapa kali berak buah dah.

Perjalanan dari kampung ke sini sangatlah lancar.. baguss.. tak yah tersedu sedan tekan lampu brek. Jalan masih clear , ntahla orang lom balik lagi kot..cuti sampai minggu ni. Kitorang gerak dari sana kul 11...sampai sini kul 7..sepatutnya awal lagi sampai... berapa kali berenti..Hadif 2 kali berak.. pastu 1 kes lagi cari kunci umah tak jumpa.... sudahhh..camner nak masuk umah.. dekat sejam duk selongkar kunci tepi jalan.. kalo dekat dekat area umah lagi takper.. ni dah nak sampai Gua Musang. Aduiiii.... Last-last nekad jer nak pecah pintu....

Hafiy ader main kunci umah tah..
emmmm.......
Hafiy buang mana...
Ermmmm...

Dalam-dalam nekad nak pecah pintu tu sempat lagi pesan ngan adik aku sih kirim kunci spare kat sepupu aku yg bakal bertolak lepas zuhur. Nasib baik ader kunci spare kat dia. Dah setting molek doh nak jumpa kat mana-mana nih...Nak jadi citer singgahlah stesen minyak...mau basuh berak Hadif.. ntah camner Ajeed selongkar bawah karpet kaki sit depan.. jumpa la....

Hafiy main ni erkk...?..naper buang sini?
Ermmmm....

Sampai Kajang elok-elok org azan margrib... punggah baju kotor siap-siap....lepas margrib baru kitorang gerak ke Klang......


Lotihhh...lotihhhh... sampai tak lalu nak makan...macam kebulur rasa hari tu. Budak 2 orang takyah citer...4 kali bangun...4 kali tidor..lepas bangun tidor..lepas tido bangun..susu..susu...susu....... Hadif ok lagi.... Hafiyla kesian....mau terkehel kepala dia tido...main hantammmm jer tido gaya bebas.


Alhamdulillah... selamat sumer.... Sampai Klang dalam 8-30...

RAYA KE-2

Masih dalam mood raya lagi wolopun takder semayang raya. Bangun awal gak,,tapi mandi lambat sket la.... hehe biasala.... kalo ikutkan memang nak bangun lewat jer.. tapi tak elok la kan... orang dah semekom semekom kat luar ko masih dalam selimut.. ape barang weyyy ..kata raya...

Elok jer lepas breakfast datang akak aku yang kat KB. Tahun ni dia raya tanpa anak sulung dia..hehehe..gerenti membengkak mata pepagi raya.. gitula kita.. pasti merasa jugak suatu hari nanti.


Tengahri sket datang plak satu family lagi.. sedara mara area-area sini jer la.. yang jauh nuuuunnnn tak sanggup nak mudik ke hulu ni... kita jer yang kena naik ke hilir... gitulah setiap tahun... adalah menjadi kewajipan balik jumpa mak mak sedara belah mak ngan ayah aku. Paling meriah sebelah mak aku la.. Ko turun pagi.. malam nanti blom tentu khatam lagi kot... ramaiiiii... tapi takper la stahun skali jumpa mereka.


Tapi tahun ni aku gagal turun sana.. Plannya raya ke-2 tapiiiiii......jemmmmmm takkkk hingggaaaaaaaaaat punya... dalam kul 11 kitorang gerak turun dari umah.. kami satu keter jer..terpaksa turun asing-asing sebab raya ke-3 aku dah kena balik Klang (raya umah mak mertua plak)..ngeh..ngeh..ngeh..

Elok jer turun umah.. satu family sampai lagi.. hohoohoho...selamat aku buat air... semua tugas melayan tetamu diorang yang handlee.. suko acik....  Sampai separuh jalannnnnn...... ya ampunnnnnn.....jem tak bergerak..... tak boleh jadi.... patah balik....tak balik umah tapi pegi umah mak sedara (akak mak aku) kat Manik urai....... loga acik..terlepas dari jem.... terkilan sket sebab tak dapat beraya ngan nenek aku...


Takpela..kalo ader rezeki jumpa dia raya haji ni...Insya Allah... Dalam kul 3 baru kitorang balik .. masa tu sumer tatamu dah balik... hehe... (ermm pandai tak acik ngelat)...

Tapi betulll siyessss.. memang niat aku nak beraya ngan nenek , mak sedara kat kampung..yer la.. dah jem.. apa boleh buat.. tak sanggup nak tgk bebudak ni melalak kepanasan dalam keter.. dah la masing-masing ader isi dalam pampers....

Tuan umah yang blom mandi...sangat rajin melayan tetamu...


Friday, September 17, 2010

PETANG RAYA

Paling tak boleh blah petang raya pertama join re-union adik aku.. pe hal ko... adik ko punya event ko yang sibuk menenteprem.


Akceli sumer kawan si Ila ni kebanyakkan aku kenal. Yer la..1 sekolah..satu kampung mana leh tak kenal. Dan satu lagi event ni buat kat tadika kampung aku. Tadika tu plak makcik aku (adik mak aku yang ngajar). So dah alang-alang makcik aku ada..join la skali.. sronok jugak... walaupun kebayakkan darimereka tu hampir aku tak dapat cam....

Popuan yang ramai datang.. lelaki berapa kerat jer..yang lawak nye.. sang lelaki yang datang sumer lom kawiin lagi. Popuan berapa kerat jer yang lom kawin.. Maliu-malu kucing plak aku tgk si teruna-teruna tu...



Dah agak-agak boring tu melayan la bebudak ni main kat taman belakang..



Dekat petang gak baru selesai sumer....

DI PAGI HARI RAYA

Tak best plak tulis citer kronologi-kronologi ni. Buat macam biasa jer la.

Citer sehari sebelum raya sudah. Citer malam raya pun sudah. Sekarang citer di pagi hari raya plak. Macam rutin biasala.. Bangun pagi... berebut bilik mandi, ada yang sibuk kat dapur...ada plak yang sibuk kat luar.. ada jugak yang sibuk ngan anak-anak. Ada gak yang masih tak bangun-bangun lagi ni. Apa cerrrr.

Aku macam biasa. Sementara budak berdua tu belom bangun masuk dapur jap..prepare aper yang patut..jerang air, Isi kuih dalam balang, potong nasik impit, potong lemang. Dan yang paling tak boleh miss..masak nasik... ini memang wajib. Laki aku kalo tak dapat nasik jag la.. taring dia sket akan keluar.. tak kisahlah lauk rendang pun janji nasik yo puan-puan.

Bila dah budak berdua ni bangun jangan harap aku nak sibuk kat dapur lagi. Masing-masing kongsi tugas aku mandi Hadif ..dia plak mandi Hafiy.... Kata nak sehidup semati.. sumer harus dikongsi la. Jangan kongsi laki dah... simpanagggg malekat 44.

Dah mandi sumer .. pakai baju chantek-cantek.... sarung kain semayang..turun semayang raya dulu.. Part ni aku cukup alert... bawak duit kecik pegi mesjid.... setiap kali semayang raya aku selalu terlupa bawak duit.. kat sini ader acara past-past tupperware..... selalu bila tiba depan aku mesti zerro...lupaaaa nak bawak duit... buat malu jer kan.. singgit pun takleh nak sedekah.

Dah settle semayang raya baru kitorang balik umah..bermaafan sambil tukar-tukar duit raya.. tukar ok... Part yang syahdu syahdan ni aku tak berapa nak gemar sket.... lom aper-aper dah meleleh... Biasanya dimulakan oleh menantu kesayangan . Apo lagi...En Ajeed la..selaku menantu yang solonggg. Dia kalo bab mintak maaf memang perfectttt..... terang dan jelas jer ayat dia. Panjang......anak sdiri pun tak macam tu... tapi bila dah tengok dia boleh buat gitu.. kami sumer pun tiru la.

Lepas sesi bermaafan masuk plak acara bergambar..... Upload sket jerla.. sekadar untuk jadikan kenangan raya 2010




Bukan main susah lagi nak setting biar sumer napak cantik jer dalam gambar.......lepas sesi bergambar baru ada acara makan-makan...  Bergegar dapur mak aku... masing-masing kebulur nak makan pagi.. maklumla..sebulan poser kan. Hari tu la baru dapat merasa makan pagi... sungguh nikmatkan.. Cuba korang bayangkan kalo poser kita tak sempurna.. ader tak rasa nikmat makan pagi macam tu..




Makan kena cepat weyyy.. sat lagi acara melayan tetamu plak.....orang pertama yang datang..jiran sebelah umah.....sembang-sembang sambil makan. Bila dah reda sket baru la aku kuar beraya umah jiran yang dekat-dekat.

Dah agak-agak petang tu baru la reda sket... maka bermula tugas rasmi seorang perempuan.. masuk dapur..basuh pinggan mangkuk..masak nasi..masak lauk tu masak lauk ni...... untung kan jadi lelaki... siap jer....

Jommm makannnnn.........

Dan gambar kami lagi....



Akhir sekali..... gambar kami berlima.. saper terror cuba susun saper sulung saper bungsu


Thursday, September 16, 2010

KONGSI CERITA

Kisah benar yang terjadi kat adik aku Si Ila...

Mungkin dia akan baca lepas ni kisah pasal dia ni. Aku harap dia tak marahla.. Sekadar untuk berkongsi cerita dan sedikit nasihat pada readers kat luar sana.

Kisah ni terjadi malam dia nak balik kampung. Pagi Khamis tu.. dalam kul 2 pagi. Masa ni dia baru jer tido-tido ayam. Yer la. ekcited terlebih nak balik kampung. Si suami plak kuar beli daging untuk maknya, mau di buat rendang pepagi besok.

Dah siap kumpulkan barang satu tempat terlelap la kejap si mangsa ni.. adik aku la ni. Dia ni memang pesen aku gak. Nak balik kampung kena kumpulkan 1 tempat barang-barang yang nak di masuk bonet. Takut terlupa ke aper ker... Ntah beberap saat ke minit yang terlelap.. tetiba ternampak kelibat orang tengah lari laju.. macam terkejut...ikut pintu depan. Adik aku punya semangat nak kejar orang tu.. sampai ke simpang jalan depan rumah dikejarnya. Yang buat semangat dia nak kejar tu sebab penyamun tu sempat ambik rantai emas- yang mak aku kasik plak tu, pastu gelang ader 1 diambilnya... cincin ... Itu sebab dia macam ralat sangat kalo biar pencuri tu lepas gitu saja.

Dalam satu kilometer dia kejar pencuri tu..punya la semangat nak ambik balik rantai yang mak aku kasi tu. Huisss..ralat-ralat kalo tak dapat balik. Nasib dia memang baik.. memang dia tak dapat nak kejar pencuri tu. Tapi pencuri tu yang ter Eksiden.... bila eksiden ramai la org pakat kerumunnya... termasukla adik ipar dia. Memang sah la pencurik tu sempat ambik 2-3 jenis barang... dekat 10 kali Si Ila ni soal adik iparnya.. nak pastikan barang tu betul ader kat tangan pencurik malang tadi

Ko nampak tak barang akak...
Ada kak.. rantai kat tangan dia..
Rantai camner...
Yang macam S... tebal jugak....



Ermmm sahla..benda tu hak milik dia. Rantai ni la yang menjadi tanda kami 3 beradik.Sama jer 3-3..rege pun sama, saiz pun sama.... Punyala adil mak aku..nampak sanagt anaknya kuat menjeles.

Sekarang barang tu kat tangan ketua kampung. Hari ni baru dia balik sini.. Maybe terus pi umah tuk ketua..untuk mengesah kan barang tu memang milik dia... Ermm...kesian pencuri tu kan.. tak dapat dia nak raya sakan.

Memang benda macam ni boleh jadi kat saper-saper sajer. Sebab malang tu kat tak berbau. Kalo ader bau wangi..sur awal-awal lagi orang dah standby.. So kita ni jangan terlalu lalai. Jangan bukak walaupun seinci ruang untuk Si penjenayah. Diorang ni memang tunggu peluang. Dapat yang baikkkk punya..trus jalan la projek depa.

Aku ader terdengar nasihat dari pakar analisa Jenayah tu alaa..Kamal Afendi tu.. katanya jenayah ni hanya akan berlaku bila ader mangsa, peluang dan penjenayah. Sooo untuk mengagalkan rancangan jenayah yang terancang ni 1 jer..jangan bagi peluang untuk diorang buat jenayah. Sentiasa peka dengan persekitaran kita.
Bila dah takder peluang..diorang pun takleh buat kerja jenayah ni..Tiada 1 maka pincanglah jenayah itu.

Pesanan Khidmat Masyarakat ni di taja oleh Acik Anie . Sama-sama kita membenteras jenayah untuk keharmonian kejiranan kita bersama.

Sekian Terima Kasih.

Camner puting Hadif boleh ada dalam poket baju aku ni... aduiiiiii....


KRONOLOGI RAYA 2010- Part 2

Citer di malam satu hari sebelum raya dan malam raya kami. Takder meriah sangat pun. Kami ni kluarga kecik jer. So nak kata meriah tu takder la meriah sangat. Macam orang sebelah umah aku tu 12 orang anak.. bayangkan sumer balik …plus cucu plak..memang meriah giler.. kalo buat makan-makan tak sah kalo tak sembelih 5 ekor ayam….. reramai gini kan orang tua plak yang letihnya.. tukang makannya..makan-semakan makan makan…. Popaun jugakla yang kerjanya 24 jam kat dapur jer.. jangan mimpi nak tgk Sinari Lebaran ke.. ape ke…

Malam raya tu kami berdua buat rendang. Kami berdua tu.. aku takleh nak eksen sangat. Ketua chefnya En Suami.. aku ni tukang blender bawang jer la… hehe.. malam sebelum tu plak lepas makan malam sumer tu tolong mak aku bungkus tapai pulut. Bungkus dalam daun getah. Kat sini tapai jerla benda wajib.. ketupat palas pun makanan wajib gak..tapi haremmm..mak aku bukan reti nak buatnya.


Cik Sue Hadif plak bergedik-gedik nak main bunga api. Awal-awal lagi dah bagi tugas… kami sumer yang dah kawin kerjanya kat dapur jer.. dia malasss… tiap tahun ambik kontrak gosok baju raya. Ok la…. Stuju sumer…. Settle sumer sibuk menggeletis plak ajak anak-anak buah main bunga api. Dah namanya malam kan… tak nampak apa la.. nampak bunga dan api jer…


Hafiy poyo jer..ajak man bunga api excited kemain… tapi hampesss… dah pasang takut plak nak pegangnya. Orang tua jer yang excited terlebih. Ader gak kenangan di malam raya kan.. tak leh main lama..hujan plak yang turun. Spoil mood betullah…

Dan malam semakin malam kami pun tido...besok raya wooooo...

Wednesday, September 15, 2010

KRONOLOGI RAYA 2010

Sekali bunyi macam seram jer..macam kronologi kematian Jutawan Kosmetik terkenal plak.. AL-Fatihah utk arwah…dan 3 yang lain tu….

Ermmm..agaknya ramai lagi yang masih bercuti ni..jeles weyyhh….dah kena kerja hari ni. Kalau ader yang dah start kerja pun maybe mood pun down jer ker..yerla..masih dalam mood raya. Takper..mood raya bakal bersambung weekend nanti.

Hari ahad lepas kembali ke Klang.. raya kat sini la plak.. kan kalo konker 1 minggu raya Klantan… muncung sedepa la gamaknya..ihikkss…

Rasa cam kejap jer balik 5hari kat sana..kalo ikutkan 3 hari jer.. hari sampai dan hari balik sini mana leh dikara separuh hari. Aku balik sna pun 2 hari nak raya …means hari rabu la. Itupun 12 jam dalam keter. Ya ampunn…hazabbbbbbbbb. Anak berak…bapak kencing..ibu plak na terberak sama. Tandas plak sepanjang jalan penuh.. mana nak jumpa tandas yang takder orang musin raya gini.

               

Tempat yang kami berenti ni 1km orang yang beratur tunggu turn nak masuk.. fuhhh.. mencabar keimanan betul.. nasib baik acik tak puasa. Punyala selamba badak sorang hamba allah ni… siap jual berger depan mesjid tengahari buta. Depan mesjid tu.. lagi selamba badak bila sorang yang layak dipanggil pakcik beratur skali nak beli berger.. aku igt untuk anak dia ker.. rupanya dengan muka tak malu makan depan kitorang.. Nak jer aku snap gambar masuk blog.. buat malu jer la.



Sepanjang-panjang jalan tu ader jer eksiden.... bumper ke bumper takyah citer la...biasa la dah jemmm.. ko langgar bontot aku..aku plak langgar bontot ko...Hahhh ..yang ni plak dah nak sampai umah dah..jumpalak Viva naik divider....macam-macam....


Kitorang sampai betul-betul depan umah ngam-ngan nak buka poser…. Alhamdulillah…sempat bukak poser ramai-ramai.. solok lada, rebung celur, budu, ayam goreng. Kerutuk daging, colek perut… huhhhh..sumer lauk kegemaranku…..lepas tambah.. tambah….opsss..lupa kuih-muih yang mebelesss… akok n kepek idung….. malam tu awal lagi dah zzzzzzz…penatttt..dengan kenyangnya lagi plus 12 jam dalam keter…

Stop la kejap.. ambik mood nak sambung kerja balik…citer raya akan bersambung di lain entry…..