Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Wednesday, April 28, 2010

SINGGAH JAP

Saja singgah jap.. nak cakap aku teramat BZ.......

Minggu ni baru aku rasa betul-betul berkat gaji aku... bz wey... betul-betul bz..
sebab internal audit 12 ~ 20 May....external plak bulan 5..date lom confirm lagi.

Mau tak bz.. nak terberak baru nak menggali lubang...... masa ni la depa nak tukar tu nak tukar ni... sebelum ni buat derrrkkkkkkk jer......

Hangin satu badan.....

Tapi takper time kasih banyak-banyak pada mereka yang membuatkan gaji aku berkat..huhu....

Monday, April 26, 2010

TERESEK

Aku gerenti mesti ramai yang tak kenal apa itu teresek.. menatang aper tu…? Jangan geli nak makan dah.. tgk gambar gerenti korang geli..tapi kalo makan..gentilah…walllaaaaahhhh…..



Bukan sejenis binatang..tapi sejenis makanan org kelantan.. Jantung pisang kenal..?..…kalo kenal itulah bahan utamanya…dibuat dari jantung pisang la.. Cuma rempah bahan dia sumer tu ala-ala rendang sket…Cuma tak taruk daun kunyit.

Nak senang tengok resepi kat bawah.

Jantung pisang- of coz la..bahan utama..major nih..takder ni memang tak jadi teresek… gesekla namanya…
Santan-kepala tu lagi best..kalu cair sgt jenuh la korang nak nunggu kering..
Ayam- kalu boleh bukan isi la.. nak kat bahagian tulang, mcm leher ker, kepak ker, kaki ker..org kelantan panggil kopeh ayam
Bawang putih, merah, ketumbar, lenkuas, halia dan
Sedikit serbuk kari….

Macam biasa tumis bawang halia tu sumer..masuk kari tumiss sampai naik bau…masuk ayam..tumis sampai masak .. masuk santan plak..tunggu nak kering baru masuk jantung..

Jantung pisang tu jangan ko belah empat plak.. hiris halus-halu.. jangan la terlampau halu..hancur plak..sedang-sedang elok la…rendam air garam..kasi ilang getah.. then bila santan dah pekat..masuk dalam kuali..gaul skali sampai sebati..

Opsss lupa .. sebelum masuk jantung pisang tadi..masuk la siap siap asam keping..garam gula..baru masuk jantung..pastu ko try la… apa yang kurang…

Itu sajer.. mudah kan…?

REUNION XSM3K



Akhirnya setelah 13 tahun terpisah mereka kembali bertemu. Saper yang tak dapat join memang rugi rugi gile...
Aku la tu saper lagi. Bila tgk pic ni teringat kembali zaman form 6 dulu. Memang banyak perubahannya.. dulu lain sekarang lain.

Mana tak berubah 13 tahun tu. Macam aku la..dulu kurus melidi.. angin tiup pun rasa macam nak terbang..tapi sekarang gemuk sket. Sekarang kalo angin tiup jer.. perut yang jadi penyelamatnya. Yer la.. perut jer yg nampak..... Mayfair ... sponserlah daku....(tetiba feeling Amber Chia).

Masa zaman sekolah dulu memang penuh dengan kenangan. Tambah-tambah aku ni..form 1 sampaila Form 6 tinggal kat asrama. 3 buah sekolah plak tu... pahi..mengkebang..last skali kuala krai. Muak giler..tiba jer time nak kena balik hostel mula la rasa mual... sampai bergaduhla ngan mak aku masa nak balik hostel.. aku cakap dia takut aku habiskan beras kat umah...sebab tu dia hantar aku tinggal hostel..kejam tak aku... aku tak pikir kebaikan..yang aku fikir..burukkkk jer...

Tapi kat hostel gakla aku kenal mereka ini.. ..Suziey..Cik Na.. Siti...Kak Zura...dah la.. malas nak flashback balik kisah dulu kala... layan jerla pic diorang berjimba kat Ulu Yam ni. Anggap jer aku cameraman masa ni..sebab satu pun gambar aku takder... mananya nak ader..dah aku memang takder...kan tetiba ader pic aku aku sini ppelik plak..jadi misteri nusantara plak kan.


Alahai susah nau nak cari portnyer.. memang jalan dia macam ni ke..aku memag tak penah jejak kaki kat Ulu Yam ni..jauh bebenau dari Kajang..kalo sungai congkat tu ader la.






Dah tiba saat yang ditunggu..makan time...memang menu utamanya nasik kerabu kot



Alahai ikan bakar...naper ko datang Kajang haaaaaa..... Budu pun...walammakkkk..merah molek tuuuuhhhh...paling tak tahan..ayam bakar..memang kena..nasik krabu..ayam bakar.





Kopok hahh...hambik ko..satu balang... ni lah pelengkapnya..kalo takder keropok tak nama nasik kerabu...



Dah kenyang makan...saat yang paling best apalagi... kuar la citer tu..citer ni.. eh sipolan tu duk mana ahh skrg..kerja apa?..pakai keter besar erkk..mesti kerja best kan....?..gitulah topiknya...idakla aku cakap diorang... itu kalo aku yang ader di situ...kasik panazzz sket...



Ini plak bapak mithali..layan anak sensorang... bininya ader tugas lain plak.. bagus-bagus.. baru adil la kan...Ehh..takderker gambar bini jerul terrselit kat sini... nak gak aku tgk bini jejaka ensem semalaya masa skolah dulu..huhhh...ensem ker....?...



Ni plak..ibu wanabeeee..... teruskan usaha..pasti suatu hari nanti akan berjaya...tapi kalo ko pengag Hadif lagi cepat dapat anak..huhuhuh....elok ko datang Kajang pegang si Hadif...gerenti bulan depan trus lekat...hehe



Sesi berboarak lom habis lagi ni..kesian dgn orang belakang..tukang tengok tu... mesti diorang pikir...ada tak balance nasik krabu...kopok ke... bagila aku..bagi la..pelawa la...:)



Ok..dah habis... tanpa penutup..sebab dah byk upload gambar sampai dah kering idea...

AKU KECHIWA….

Frust giler babas tak dapat nak join re-union xSM3K kat Ulu Yam smalam. Ajeed dah bagi keizinan… tapi tak sanggup nak bawak budak berdua tu masuk hutan. Ingat nak jer aku bawak Hafiy naik LRT.. kesian plak kat budak kecik tu..gerenti terasak-asak kat dalam tren… lagipun semalam aku ada class la bebehhhhh… kul 2 baru settle. Takper masa masih panjang… ada rezeki aku nak join lepas ni. Tu pu kalo dekat-dekat la.

13 tahun tu tak jumpa… aku pikir mamang weolls tak mungkin akan jumpa bila dah habis skolah.. yer la ..masing-masing dah ada family kan.. tapi tidakkk.. dunia sekarang tanpa sempadan… jalur lebar penghubung segalanya… TQ Facebook..

Tapi awasss…. Dengan FB jugaklah mafia paling dikehendaki tertewas ..akhirnya tertangkap dirumah persembunyiannya..hanya dengan melayari FB saja dia dapat dikesan. Bahaya gak erk..

Arghhhh…..malas nak cakap banyak.. sebab kechiwa tahap dewanngga menyelubungi hati Acik Anie buat masa ni.. nanti lepas diorang tag gambor acik anie post kat blogggg…. Cau cin cau dulu…. Hwaaaaaaaaaa….. kchiwa datang balik.. hari ni gerennti takder mood nak kerja ..dah la senin… tulunnnnnnnn….

Aku yang frust……….


Friday, April 23, 2010

BUDAK INI DEMAM

Kesian budak ini.

Dulu aku kan selalu panggil dia bulat .. tapi sekarang dia dah tak bulat lagi.. muka dah makin panjang.. kesian dia. Itu lah.. org tua selalu cakap..budak ni jangan ditegur..senyap.. nanti kalo di tegur mcm dia merajuk ..gitula.. mcm ni la contoh..kita cakap dia berat..org tua marah kan.. sebab gerenti lepas tu berat dia akan susut.. org tua la cakap… mcm kes Hadif ni.. dulu aku selalu cakap bulat..bulat.. kan sekarang dah tak bulat lagi



Dah 3 hari dia demam.. tak kebah-kebah gak.. asal malam jer..panasnya mencanakkk naik.. risau tau…
Aku taruk cool fever ni tak menjadi pun..panas jugak… last-last aku guna manual jer..basuhkan towel kecik tu ngan air asam jawa..pastu letak atas kepala dia.. barula elok.. turun kejap..kan dalam kul 3-4 pagi panas dia naik balik… gitulah 2-3 malam ni.

Aku kalo anak demam ni memang takleh tido… kejap kan dia merengek.. kejap kan dia macam mengigau…tido-tido ayam jer la..

Tapi yang aku heran ni demamnya datang malam jer.. siang takder plak.. aku siap tanya lagi pengasuh tu.. badan dia panas tak kalo siang hari.. depa cakap takder.. aktif lagi.. sengih-sengih jer kerjanya.

Besok kalo tak kebah lagi aku kena bawak dia pi klinik la. Takut plak.. biasanya kalo demam biasa 2 3 hari jer… Harap-harap takder virus yang hinggap la… masa ni la igt nak pakai Lifebouy.. dalam iklan tu cam best jer… gerenti tak kena penyakit..

Yer ker….?

Thursday, April 22, 2010

MASIHKAH KAU INGAT

Uolls ingat tak pasal akuarium En Somi Acik Anie hari tu?… igt tak..dah lama nak citer tapi asyik lupa jer….

alaaaa..dulu-dulu kan aku ader citer pasal Ajeed bela ikan hiasan tu….gapi la..nen tetra la… ikan yg makan lumut la…Ni.. yang ni…kat bawah ni… siap tanam rumput.. tunggul kayu bagai lagi ni….



Yang ni la… cantikkan.. nak tahu apa status dia sekarang?
Sayang seribu kali sayang.. masa aku kat kampung ..pantang Hadif 5 bulan lepas.. balik sini terkejut ala-ala beruk jap..

Dah retakkk la… menanti belah.. kalo retak saja takpe.. air dalam tu kuar sket-sket… ikan dah mati tinggal dua tiga ekor yang nyawanya liat gile nak mati jer… pokok pun sudah kekuningan kehabisan oksigen…dan yang paling tak suka… tikar kayu depan TV habis rosak terendam air… huuuuuuhhh.. terkejut beruk bila Ajeed cerita..

Nak buat camner kan.. sekarang ni kaca aquarium dah jadi barang antik kat stor umah aku… balang oksigen masih ada lagi.. meja aquarium tu Ajeed guna taruk lappy dia…

Sayang betull… nak bela balik..paham-paham jer la… nak setup tu ambik masa lagi.. modal tu takyah citer la…
Tapi siyes aku cakap..bela ikan ni boleh jadi terapi minda tau….balik kerja pandang aquarium… rasa tenang jer … walau anak ko melalak habis volume pun. Hati tetap tenang... satu lagi bila tension pandang ikan-ikan tu rasa macam damai jer..

KU CARI DAMAI DIHATI..( tetiba)… ceh.. tunggulah Ajeed ada masa skit.. ingat nak bela balik.. nak beli yang 4 kaki tu.. masuk jer umah terus aquarium tu kena hidung… berangan nak beli yang besar.. umah sempit jer…

Nak tgk lagi uolls klik sini jer… cantikkk… tak caya tgk…

CHEF KONON

Malam tadi adik aku datang umah. Kebetulan masa tu kami baru lepas masak tau.. KAMI ok....

Menu semalam Ikan Siakap Stim dalam kuali sajork. Main campak jer.. kataaaa Chef kannnn ... makanya harus masak main campak saja.. cuba peratikan selebriti chef... diorang masak main campak jer kan.. sooo utk nampak macam chef ...sila masak main campak ajer okkk...

Aku pun pelawa la dia makan skali... Ajeed pun...

Tak per la kak.. aku nak makan kat umah la .. dah masak pun...

Cewwahhh.. eksen jer.. biasa ko sapu bersih jer... malam ni menolak plak... tak puas hati....aku usul lagi soalan kat dia

Ko masak apa?..spesial sgt ke?. sampai tak nak makan sini
Masak gulai ayam (klantan panggil kari tu gulai)..... sedap kak... pandai aku masak...nampak macam Ma(mak aku) yang masak.. sambil sengih-sengih bangga...

Cehh.. tak tahannya ko masuk bakul angkat sdiri...

Ko buat mcm mana?.. cuba citer sket...
Aku masuk santan bawang sumer..kari.. pastu masuk ayam la...tunggu sket.. masak la.. sedap kak mcm Ma buat aku tgk...

Sekali lagi dia cakap mcm mak aku buat ......koooooonoooon...

Habis ko tak tumis dulu ker...?
Tak la.. masak gitu jer.. kena tumis dulu ke kak?....

:)..... sedap la sgt....

DAPAT AWARD



Sempena 1 tahun Mrs Prema berblogging dengan bangganya dia menganugerahkan award ini kepada followers dia.

TQ prema.. harap lepas ni awak terus maju dalam dunia ini.

Wednesday, April 21, 2010

POTLUCK LAGI

Seronok kalo geng QA ni buat makan-makan..biasa hari jumaat jer la kalo boleh pun sebab rehatnya panjang..

Diorang plan minggu ni nak buat lagi…macam biasala.. aku kena pikir satu menu yang blom diorang try lagi. Yang biasa-biasa tak syok plak kang. Macam minggu sebelumnya tu aku buat rendang (pedal/ hati/ daging).yang ni mcm biasa jer….tapi resepi lain tau.. rasanya lain gak….kali ni resepinya teresek..

Uolls penah dengar tak ?… menatang aper tu.. kalo org belah Panatai Timur mungkin penah la kot… tapi org sini aku agak la memang diorang tak penah rasa. Sooooo kita nak buat apa yang depa tak penah rasa la.. Kalo jadila..nanti aku tulis resepinya kat blog ni.. beserta gambar skali…

Amacamm… ok tak?.. kalo rasa nak join boleh.. tapi kena bawakla 1 jenis lauk… huhu.. baru adil kan?

Menunya utk potluck

Aku = Teresek tu la (Jantung Pisang yang dimasak sama “keropeh ayam”).. sedappppp.. rancang jerla…

Azie = Sambal lancang.. ni makanan org Melaka.. segala mak nenek pucuk ditaruknya..petai , pucuk kaduk pun ada..tak sabar nak rasa sebab aku lom penah try…sesuatu yang baru..ermmm maybe sedappppp….

Kak Pah = Terubuk masinnya- biasala … nak habiskan stok yg beli hari tu.. Tu la.. saper suh beli banyak.banyak.

Nozie = Telor rebus n budu (benda wajib) … biasanya budu kalu botol kecik tu hampir habis la… mmg sedap telor cicah budu… tak caya cuba try. Org klantan biasanya kalo dah habis idea nak buat masak apa..inilah penyelamatnya. Arppp…kenyang..takyah susah-susah..rebus sajorkkk…

Zira = Maybe ulam-ulaman… biasa jantung pisang ( jantung pisang lagi erk..-suh dia bawak yg lain la..aku pun jantung pisang gak), daun salommm…

Lenny = Lom pasti lagi…

JOM BACA BUKU



Korang risau tak kalo anak korang tak minat nak belek buku. Aku risau weyy.. sekarang Hafiy lebih pada kereta jer…..

Ekceli sebelum ni dah banyak buku kami belikan utk Hafiy. Pada awalnya memang dia ada tunjuk minat nak baca buku.. allaaaa bukan baca pun..sekadar minat nak tgk gambar kat dalam tu pun dah kira baik. Tapi sekarang makin susah nak tgk dia sentuh buku dia tuh.



Apa yang dia tahun sekarang.. car..car..and carrrrr…. Kalo pegi kedai mana-manapun..gerenti aku terpaksa bayar “cukai” kat dia dulu sebelum dapat beli barang lain. Sampai dah tak muat bakul kat umah penuh ngan mainan car dia tu. Macam-macam pattern..ada yang takder lantai… tercabut bumbung pun ader.. tayar senget sebelah…takder tayar langsung pun banyak. Yerla..aku beli pun stok kedai 2 henggit jer, mana nak tahan.

Sekarang balik taska mmg aku akan ajak dia membaca terlebih dahulu.. kalo dulu dia dudukk.. tgkk..sebut sampai lah ke Z.. tapi sekarang..bukak jer 1 muka surat…trus dia rampas then belek muka surat yang last skali.. pastu dia cakap apa tau..

Bisss…bisss… (habis)

Ishhh.. banyak la songeh muka ngko.. baru start mukasurat pertama ko dah cakap habis yer…



Ni yang latest aku beli… baru oder..hujung bulan baru sampai. Murah jer RM20…Macam biasa la..ABC sampai Z…

Pastu ader yang kecik tu….Macam A kan..sumer benda yang mula dengan abjad A dia tunjuk situ. Kalo anak tu bawah stahun aku rasa tak sesuai kot.. kot dia igt kek plak yg kecik-kecik ni. Kang lepas satu satu ilang. Jenuh kang…

Tuesday, April 20, 2010

OHHHH..AKU SUKAAA……..

Kenapa aku suka?…

"anie..pandai la main ayat2 tu..saya baca article dlm blog tu rasa mcm baca rangkap cerpen @ novel penulis yg lama2.."

Ermmm...kembang jap.. then 1 lagi....

"yea..boleh tu..saya baca rangkap demi rangkap..ada gaya la...plot ok je..cuma buat kisah2 masa budak atau remaja di kampung..confirm meletup..mcm Fatimah Busu.."

Pertama kalinya cerita / penulisan aku kat blog dipuji seseorang.
Seseorang yang aku anggap sifu masa zaman tingkatan 5 duluu…..….sebab masa kat sekolah dulu memang dia terror gila dalam matapelajaran sastera.. Kiranya sekarang pun dia dalam bidang seni jugaklah…seni apa hari tu dia cakap…lupa yang pasti bukan seni kulinari atau seni mempertahankan diri yer anak-anak.

Bangga aku kejap.. terus datang minat nak buat cerpen.. yer la..dulu masa SPM Subjek Sastera yang paling aku minat…..cehhhh berangan la Acik Anie ni.. lom ape-apa lagi. Betull siyes… feeling Fatimah Busu kejap…ngehh..ngeh…

Uolls cuba baca….untuk tumbesaran sila klik imej.




Ekceli..duluuuuu kalaaaaa..masa aku mula-mula jejak kaki kat kota hutan batu ni..aku dah mula tulis cerpen syok sendiri tau.. masa tu kisahnya berkisar tentang kehidupan aku sebagai perantau kat KL..Ader la terselit sket kisah cinta aku dengan En Somi… cerita pasal pengalaman sebagai Minah Kilang kat Shah Alam.. .. sekarang pun kilang jugak.. tapi lebih baik dari tu sket la…

Dah masuk part ke 30 ++ gitulah… dengar plak citer yang pihak pengurusan kilang ni nak check komputer.. kot-kot ader buat kerja luar….adussss…aku panik giler…trus delete tanpa buat backup terlebih dulu.. cerdik sgt… habisss…hilang sumer kenangan terindah. Hard copy plak 1 jer.. tapi ader budak sorang tu baca…dia plak yang hilanggggkan..sayaanggggg sangat…

Takper.. Acik Anie tengah bersemangat nak menulis balik ni.. tapi ntah bila boleh start la…
Jap..japp.. feeling nama pena terbaik… (sambil ketuk pen kat kepala-mata kelip² sket)

ACIK ANIE…huhh..tak glemer la…..
INARON…. Cantik gak tu…..ok la kan?..

GEDEBUSHHHH…sebijik .. hambik ko..dahhhh…stop berangan.. kerjaaaaaaaa…..Inilah bangsa melayu… blom aper-aper dah start nak berangan..bila nak maju…… (statement bajek wakil rakyat)…

DAGING SALAI MASAK REBUNG CILI PADI

Ehh…. Macam salah jer susunan tu.. Takpe..janji ada daging salai, rebung dan yang penting masak lomak cili padi..wahhhhhhh betul-betul mebelesssss. Sedap.. Daging tu cari yang skali ngan tulaang sket. Campur la ngan daging elok. Bakar dulu atas dapur.. balut ngan kertas foil tu dulu.



Asalnya buat ni sebab pagi tu tgk kat TV… rancangan NasiK Lemak Kopi O… chef tu buat masak lemak taruk halia. Pelik.. biasanya buat tak taruk halia.. terus la rasa nak cuba resepi dia.. sedap ke idak.

Bahan-Bahannya:
Daging
Cili Padi
Santan
Kunyit
Rebung
Halia
Serai
Bawang Sket…

Semunya diblender skali.. masak sampai empuk dagingnya bersama santan…dah agak-agak empuk..masuk rebung, garam, gula sket..asam..serai skali…masak kejap sampai rebung tu masak…5 minit tu angkat la

Sedia utk dihidang.. makan plak ngan ikan masin…fuhhh… menjilat pingganla jawabnya.. Tlor masin pun ok gak… janji sesautu yang masin-masin gitu…. Ohhhh sungguh mabelessssssss.

KROKS ver CROCS

Salam sayang di alam maya untuk sumer readers.. Acik Anie berjaya menyepikan diri untuk seketika… Bila kekuatan itu kembali aku trus ada idea utk update blog kesayangan ku ini.. tempat aku bercerita.. meluahkan perasaan.. sebahagian hidup aku ada dalam blog ini…ini Diari Hidupku.

OK…. Taknak citer pasal citer yang melayang-layang….citer pasal kasut sket.



Mana satu yang menjadi pilihan?.. Crocs asli atau Kroks tiruan. Lalo ditanya saper-saper pun mestilah cakap nak yang ori punya kan. Tapi kalo aku cakap aku beli Crocs ori mesti org tak caya punya.….sebab apa?.. sebab aku bukan orang kaya.. tapi cuba Hanis Zalikha yang pakai kasut Crocs celup..mesti org igt yang ori… sebab dia selebriti… Gitulah hukum alam.. yang ori hanya untuk yang berduit. Tapi ader gak yang tak berduit suka beli yang ori.. janji ader gaya bebeh… hujung bulan makan meggi kembang pun takper.

Tapi yang Hanis Zalikha punya memang betul-betul Crocs… yang Acik Anie ni baru Kroks….

Ekceli… dah lama Acik Anie nak cari kasut untuk blajar keter semata-mata.. tapi dah tgk cantik la plak.. ala-ala Crocs Hanis Zalikha punya.…buat jalan pun ok gak. Apa salahnya kan?

Dah 5 jam aku blaja keter barulah terbeli kasut ni.. igt nak cari kasut Dolphine tu jer.. tapi kalo aku beli kasut tu…lepas jer blajar keter mesti jadi barang antik kat rak kasut… membazir plak. Nasib baik cikgu dribing skoll tak tegur.. agaknya dia betul tak nampak atau dia buat-buat tak nampak..aku pakai sandal yang terbukak kat blakang tu…Aku teringat gak nak ambik yang adik aku punya.. kasut yang jenis jaring-jaring tu.. alaaa mak aku cakap kasut yang hanyut kat laut (maknanya kasut yang dah dibuang)…walhal kasut tu cantik aper.… cukup marah bila tgk adik aku pakai kasut tu.



Masa guna sandal lama hari tu.. macam tak konfiden jer nak tekan cluct & brek….rasa macam nak tercabut.. kan bahaya kalo Acik Anie masih guna sandal tu utk test kan?.. tak pasal-pasal gagal buat ‘Bukit”..terundur balik..huhuuhu.. taknak tambah duit….

Tapi dah lama blaja keter ..rasa macam.. ek elehhh.. takder a susah sangat …pandai main clucth… guna gear yang sesuai… tu jer kan.. tapi tak nak la ober confiden… biasa kalo ober confident sgt mesti tak lulus…

Tak saba nak tunggu sabtu.. nak praktis naik bukit pakai kasut baru..huhu…Sooo sebagai pengguna yang bijak… aku pilih Kroks…. Lainla kalu ader org nak blanja Crocs…aku tak daya nak menolak weyy.. ambik aje…itu namanya rejeki..

Friday, April 16, 2010

LONELY

Sunyi sgt kat Ofis hari ni. Biasa rehat hari jumaat aku tido… bila hari ni aku makan kat kantin.. alamak..takder member nak makan.. Kak dilla pun kuar tak ajak pun kita sekarang. Ye la… akak dah ader kawan baru….Ye la pahammm.. kita takder keter nak kuar makan kat luar. Tapikan… aku ni segan sket kalo tetiba nak cakap….

“ uollss nak kuar erkk. Nak ikuttttt…..”….

Ishhhh…sogan..sogan mak ehhh…org tak ngajak kita pun takder la nak ikut..huhu. Takper… besok pagi sambung blaja keter.. tak sabar nak bawak keter sendiri…. uhukk.uhukk.. sedih ni…takper… :(

Terasa ada yang terbuku dihati andai 1 hari aku tak hapdet blog. Kan hari tu aku duk crita pasal susah aku nak ambik budak 2 org kat Taska…yerla..1 tangan nak pimpin abg.. 1 tangan lagi nak dukung adik… mana nak pegang beg aku…pastu beg budak 2 org tu lagi…pastu kena jalan dalam 200m.. dah tu….kena naik tangga lagi.. nasib baik tingkat 1 jer..kalo tingkat 2..3…aduhhh…pencen aku kerja kat sini. Tu sebab aku kena cepat-cepat dapat lesen… bukan utk senang datang kerja..nak ambik anak pun senang sket.. tapi still kena naik tangga lagi.

Si Hafiy kalo nak naik tangga mesti nak kena pimpin.. bukan dia tak boleh naik sdiri..bolehhh..tapi … hazabbbb..dia naik 1 tangga...dia stop keja 2 minit.. tgk motor la.. tanya itu ..tanya ini… 10 min lom tentu sampai lagi.. 10 minit tu baru kat anak tangga ke5.. gitula ibaratnya… slowwww sgt.

Tapi… tuhan tu Maha Kaya Maha Pengasih..Maha Pemurah betulll…. Sampai hari ni boleh kata.. ada saja org yang sudi membantu… kadang² pengasuh yang tolong hantar sampai tangga. Pernah sekali ada insan tolong pimpin Hafiy naik tangga. Rupanya tidaklah sesusah yang aku bayangkan.. dalam kesusahan tu ader gak sedikit kesenangan.. alhamdulillah..

Semalam adik aku yg lelaki tu ambik Hafiy.. aku boleh dukung Hadif tanpa gangguan….Terima kasih pada mereka yang sudi membantu.. walopun aku tahu…mereka² ini takkan baca blog aku…

Gurau jer kak.. jgn marah…

Thursday, April 15, 2010

BUAL PAGI

Antara En Somi & Puan Isteri.

Lokasi : Dalam Keter
Masa : Nak hantar Puan Isteri Ke Tempat Kerja
Punca Perbualan : Sebab terpandang seorang “pendekar” dengan aweknya. Maka bermulalah cerita…


En Somi : Popuan tu gatal (maksudnya awek pendekar tadi la)… pandang org lain macam jer…..yer la ..dah pakwenya pun popuan..mesti nak cari lelaki jugak….Sekarang ni bahaya betul.. banyak sangat dugaannya
Puan Isteri : Dugaan macam mana.. macam mana awak tahu dia gatal
En. Somi : Adalah satu hari tu.. pandang² sengih²..
Puan Isteri : Dia yang pandang sengih awak atau awak yg gatal pandang dia..
En Somi : Saya tahu la wakk.. dari cara dia pandang..


Senyap kejap.. Puan isteri dah pikir yang bukan-bukan jer…..beberapa minit lepas tu sambung balik

En Somi : Ni pengakuan ikhlas dari budak popuan skrg.. tak nak cari budak bujang.. suka kawan dgn laki org sebab budak bujang skrg tau nak “tuttttt” ngan malas kerja…tu dai yang cakap sdiri
Puan Isteri : Tahu dari mana….

En. Somi : Pengakuan salah sorang customer yang datang workshop… dia pun ader scandal ngan laki org gak…

Sooo…motif :) …….
Tak sumer popuan macam tu.. dan tak sumer laki org suker buat scandal belakang bini….
Tepuk dada tanya selera… malam ni nak makan apa......

Tak boleh komen lebih-lebih.. sensitiviti masyarakat setempat mau kena jaga wooo.......

Wednesday, April 14, 2010

SESAJA JER..



Tgk gaya tangan Hadif... dah pandai buat gaya...

1/2 jam lagi nak jumpa dia.. camner kat sana.. hari-hari duk pikir benda sama. Walopon aku tahu jawapannya tapi masih nak pikir pasal dia. Sekarang risau pasal kesihatan dia plak. Batuknya tak henti. Nak-nak malam.. kan sejuk ... aku dengar kahak dia pun makin byk. Nafas dia dah berubah bunyi... aduuuhhh..

Semalam mak aku mintak nak jaga Hadif. Kesian letak kat taska. Suh aku bincang ngan Ajeed.. tapi seperti yang dijangka... Takkan dilepaskannya... Bagi aku .. aku tak kisah.. dah terjamin.. sah-sah nenek dia yang jaga..

Tapi nak buat camner..dah babahnya tak kasi.. redha dan terus redha.. tawakkal dan doa..saling beriringin..

CUPCAKES PERPISAHAN



Ishhh.. pelik sungguh.. biasa org lain yang belanja makan orang yang nak berenti ..tapi dai terbalik plak.. dia yang belanja cupcake utk kitorang..

Cyba perati kek kat atas tu.......nampak tak nama Anie... yang warna biru tu...

Apapun terima kasih daun keladi untuk Amir.. kalau datang Kajang sudila belanja kami lagi.

Ekceli today adalah last day untuk Amir.. ermmm lepas ni takder kita jumpa lagi., takleh nak nyakat Amir lagi.. schedule waste camner Mir...…Apapun akak harap Amir akan sentiasa success di hari depan. Walaupun kat mana kerja… all the best for u...

Pssst: Amir.. tak cukupla 2 bijik.…. Nak lebih boleh.. hukkk..huk.. tak malu…(wink…wink..)

Tuesday, April 13, 2010

SAMBAL BILIS NASI LEMAK



Resepi yang direquest oleh CT...Senang sajor Tie... macam biasa la..

Bawang putih
Bawang Merah
Lada Kering
Blacan Sket.
Bawang Besar yang warna putih tu.. apa nama bawang tu aku pun tak tau...

Semua bahan kat atas tu blender skali...

Asam glugor - nak guna asam jawa pun boleh. Nagi aku asam gulugur lagi senang tak yah nak bancuh-bancuh..tapis lagi..

Tumis sumer bahan tadi masukkan bilis jer la.. ..dah hampir kembang bilis tu taruk asam glugor tadi...garam & gula sket...pastu campur skali dengan bilis tin.. bilis tin ni dah manis tau..kalo ko tak nak taruk gula pun ok.

Itu sajorkk......

Monday, April 12, 2010

KEREPEK PISANG



Hari ni masuk hari ke-7 aku hidup tanpa kerepek pisang.

Fiza.. cuba ko tanya Shah.. pisang yang dia tanam lom tua lagi ker...?

Semalam ader beli kat kedai ... alaaa sket jer rm1.50. Tapi tak sesedap yang bini Shah buat la.
Terasa-rasa kat mulut ni... macam tengah mengunyah kerepek pisang.

MALAM YANG SERAM

Boring kan hari Senin.. Saper yang punya semangat kental kerja hari Senin..meh sini Acik Anie bagi anugerah. Nasib baik aku punya blog. Bolehla aku membebel kat sini, kurang-kurang boleh lupa pasal boring kejap.

Sebelum citer pasal seram nak citer sket pasal aku blajar bawak keter semalam. Ek elehh senang giler rupanya…. Tapi kena igt step la plak. Tapi aku tak puas hati sgt kat cikgu tuh.. dulu yer-yer nak bawak aku blajar kat Broga…. Alih-alih semalam pegi tempat lain. Alasannya parking kat Sg. Buah senang… Sungai Buah?…yes Sg Buah..nunnnnnnnn kat area Dengkil sana.. punyala jauh tuuuuu…… Sabar..Takperla.. aku ni jenis yang senang bela.. asal jangan ku pijak-pijak kepala aku dah.

Tapi kalo ikutkan memang ok gak..sebab kat Broga..parking dia dah pakai yang batu tu… alaaa.. nak cakap camner erk… maksunya parking ikut spec baru.. mcm real punya parking. Kalo kat Sg Buah masih guna tiang lagi. Gitula…

Dah stop la citer pasal blajar keter.. minggu depan pegi lagi… ermm macam best plak.. tak sabar ni tunggu minggu depan.

Serammmm….memang seram.. salah aku jugak saper suruh aku terlebih peramah. Uollss igt tak pasal adik aku yang kehilangan baju kesayangan dia. Kalo saper lom baca boleh klik sini.

Semalam masa aku bawak Hafiy jalan-jalan kat beranda budak yang datang tanya pasal nota tu menegur la.. dia tanya pasal baju adik aku tu.. dah jumpa lom.. aku cakap lom lagi.. Takperla… dah lupa pun pasal baju tu..tuannya pun dah balik pun tu..Pastu dia cerita pasal budak umah dia kena histeria plak…


2 minggu lepas 5 org budak umah ni kena hysteria..

ooo yer ker… alamak..takutnya.. kenapa?…camner leh kena..

Hantu raya… kat umah ni selalu dgr bunyi org main air dalam toilet..budak kat umah ni selalu kena kacau sampaikan sumer tak nak tido dalam bilik… sumer 7-7 tido kat luar..

Macammana leh tahu hantu raya.. ?

Bomoh yang datang haritu la cakap.. dia ckp kitorang sumer ganggu tempat dia..kencing atas dia…org flat ni jugak yang bela.. tukang bela tu popuan..tapi hantu raya tu tak nak cakap saper tuan dia.. takut tuan dia marah…ada 2 ekor.. 1 rambut panjang… 1 plak badan besar…. Dia nak usik 40 org perempuan…

Laaa yer kerr.. takutla.. sebelum ni pun budak umah depan ni ada kena hysteria.. dah balik kampung pun budak tu…sorang jer… kalo sini 5 org kena..hari tu sorang..baru 6 org… lagi 34 org..saper tu…. Waaaaa…takuttttt…

Budak 5 org yang kena hari tu pun sumer dah balik kampung…sejak panggil bomoh hari tu takder la di kacau lagi….


Yang aku tak tahannya bila dia cakap bomoh tu tangkap hantu isi dalam plastik bintang..setahu aku la..dari citer² dalam tv dia guna botol ker aper ker yang tertutup rapat.. bomoh ni terror sungguh pakai plastik Bintang jer..pastu siap boleh tertinggal dalam umah lagi..sampai kat tangga baru dia teringat.. naikkkkk balik ambik plastik tu..yang paling klakar siotnya bomoh tu cakap hantu tu suka kacau sebab budak² umah ni seksi-seksi.. benda tu duk bertenggek katt tetek..adussss.. ada jugak..

Uolls percaya tak dengan menda² gini.. aku dah mula takut dah.. sebab sebelah jer ngan umah aku.. Malam tadi nak bangun buat susu Hadif pun macam² aku bayang… Hadif plak magrib semalam menangis punyala kuat… air mata tak keluar..nasib baik ader air penawar.. pastu aku teringat budak tu cakap..kalu ader lalat malam-malam buta..mesti benda tu nak buat kacau..kebetulan malam tadi ader 2 ekor lalat pulakkk…byk sgt kebetulannya… kat ruang tamu satu.. pastu kat bilik belakang satu aku jumpa..

Pastu pagi tadi plak..dekat sejam Hadif bangun berjaga.. resah gelisah tak nak tido… Kalo korang la.. korang pikir apa.. takut wooo.. aku memang tak nak pecaya ngan benda-benda gini.. tapi…ntahla..terpikir jugak.

Sunday, April 11, 2010

SEAWAL PAGI SABTU

N3 ni sepatutnya pepagi lagi aku dah publish.. biasa la ... hari cuti takyah la nak menyimpan cita-cita nak berfacebook ker, update blog ker...berYM ke.....kan nak basuh kain..pastu basuh pinggan plak.. dah basuh pinggan jemur kain plak.. lepas jemur kain masak nasik anak plak... gitulah rutinnya...adoiiiii.

Hari ni terasa sangat bangga dengan diri sendiri bila tak sambung tido lepas subuh. Kalao biasa..emmpp jangan ko harap Acik Anie nak bangun pepagi sediakan sarapan seawal mungkin. Nak-nak buat nasi lemak.

Yang ni kena salahkan Azimah sebab dialah aku teringin nak makan nasik lemak, aik,, dia bagi resepi kat org lain.. tetiba aku yang terdengar ni yang rasa macam mengidam. ape kesss...

Kali ni sambal bilis tu aku buat berkuah sket.. then campur ngan bilis tin sekali.. resipi Azie la tu... ohhh sedap jugak yer....Hafiy pun menambah makan.. apa lagi mak pak dia.

Habis 2 pinggan En Somi terbaring kekenyangan.. sambung tido balik...

2 jam lepas tu baru terjaga..baru igt nak pi kerja


"ni penangan nasik lemak awak la nie...."


Aikkk....nasik lemak kita yang salah.. sah-sah dia yang membuta. Padahal dia memang liat nak kerja hari sabtu.. menjelessssssssssss ngan org jer........ yerla.. aku seronok kat umah ngan anak-anak.. dia plak... kena kuar kerja...
mau tak jeles..



Psstt 1: Besok kul 9.30 ader dating ngan pakwe kat Broga... setelah kian lamanya aku menuunggu panggilannya..last-last aku yang memanggilnya.

Psstt 2 : Putu piring pun ada dalam menu sarapan pagi.. sahhhhh... aku kena mandram ngan abg botak..

Friday, April 9, 2010

WAJAH DIRENUNG 70 KALI SEHARI

Tahukah kita bahawa malaikat maut sentiasa merenung serta melihat wajah seseorang itu 70 kali dalam sehari?

Andainya manusia sedar hakikat itu, nescaya mereka tidak lalai mengingati mati. Oleh kerana malaikat maut adalah makhluk ghaib, manusia tidak dapat melihat kehadirannya, sebab itu manusia tidak menyedari apa yang dilakukan malaikat Izrail.



BERSEMADI...alam barzakh menjadi tempat persemadian sebelum manusia dibangkitkan pada hari akhirat.



Hadis Nabi s.a.w yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Abbas r.a bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: "Bahawa malaikat maut memerhati wajah manusia di muka bumi ini 70 kali dalam sehari. Ketika Izrail datang merenung wajah seseorang, didapati orang itu ada yang gelak-ketawa. Maka berkata Izrail: 'Alangkah hairannya aku melihat orang ini, sedangkan aku diutus oleh Allah untuk mencabut nyawanya, tetapi dia masih berseronok-seronok dan bergelak ketawa.'

Ihsan dari Email.....

Sekadar berpesan dengan kebenaran.

090410


( Kuit kan Hafiy masa ni ..rambut dia kuntalll kintilllll )

Apa ada pada nombor itu. Sesuatu yang penting bagi aku.

Pagi tadi otw datang kerja. Macam biasala.. En Somi yang hantar. Dah nak sampai baru aku terigt.. OMG...hari ni special day la... birthday somi terchenta. Udah 33 thn rupanya.. patutla uban penuh.. Jgn jeles isterimu takder uban okeyyy.

Aksi suami isteri dalam keter..

Aku: Wakkk.......... saya lupa hari birthday awak la....
Dia : A..aaa ye la.. saya pun lupa..
Aku : Laa dia punya birthday pun lupa....saya pun hampir lupa la.. saya harap awak sentiasa sihat..of coz la kan.. panjang umur ..rezeki utk anak-anak makin murah.. satu lagi mugo kasih sayang kita sentiasa bertambah (aksi spontan terus aku peluk cium lengan dia..pastu baru teringat nak cium tgn dia.lengan yg aku cium dulu.. yer la nama lagi spontan.)..cium pipi mulut...itu cerita dalam kelambu okeyyy....

Ishh....ishh..mcm gelinya jer aku nak tulis pasal ni.. tapi kan siyes.. real punya action memang aku tak geli.. sooo saper yg rasa nak termuntah ...sila la muntah atas keybord masing-masing yer...

Yang buat aku syahdu.. tgk mata dia berkaca... ohh..no..no... En Ajeed terharu la plak.... selama memang aku tak penah tgk aksi terharu dia. ko igt senang.....egonya tinggi melangit.....huhhhh.......bangga..... Aku respect sgt ngan diri aku kerana julung-julung kalinya buat dia terharu... Aku agak jer la.. masa nak turun dari keter tadi aku tgk dia sapu mata dia.. mmg sah la dia nangis... cuma tak kuar bunyi jer....

Ntah-ntah mata dia masuk habuk tak?... perasan la ko sorang-sorang Acik Anie OIIIIII
Sooooo uollss baca ni ader rasa touching tak?...touching la.. toucing... paksa ni...

Thursday, April 8, 2010

TASKA LAGI



Ni aku nak citer pasal taska lagi..
Semalam kan aku balik awal sket.. dapatla ambik budak 2 bradik tu awal sket.

Sampai jer taska..

Hadif tersembam tu.. puting kat mulut...

Selamba jer cakap.. bunyi macam ko tak bersalah..walhal mulut si hadif dah berubah warna tuu....yang aku sakit hati..sorang cakap sebab dia sendiri..maksudnya dia tersembam muka sorang-sorang sebab tak duk diam... suka guling-guling..

Yang sorang lagi plak cakap Hadif main ngan Hafiy... Hafiy tertolak kepala Hadif..sampai tersembam muka kat lantai..

Heyyy maccaaaaaaa....mana satu betul ni.. Itu satu hal la...satu lagi aku tgk botol susu Hadif lain macam jer... masa aku dtg dia tgh menyusu.. aku tanya dia..

Aku : Ni bukan botol dia kak..
Dia : Laa..tertukar la ni...

Rupanya..botol Hadif dia bagi kat baby tuh.then botol baby tu plak kat mulut Hadif... yena deeeeeee...apa macam ni...Sekarang baru aku tahu taktik ko yer... ko dah tau aku biasa sampai 6-20...tu sebab elok berbedung jer si Hadif.. bila aku datang awal sket ..baru aku tahu gambaran sebenar... lakonan semata-mata

HIPOKRITISME..... betullllll la.... (ehhh takder dlm kamus erk?)

PENCURI YANG MALANG



Sebelum citer pasal pencuri citer pasal ni kejap. Sedih jer rasa pagi tadi bila hantar Cik Sue Hadif kat Hentian Kajang tadi. 3 bulan bersama kami… banyak kenangan telah diciptakan. Lepas ni takder la peneman aku nak kuar berjimba. Biasa kalo Ajeed ada kerja dia yang tukang bawak keter. Rasa mau nangis kejap (mataku dah mula rasa berkaca)

Banyak benda aku pikir sekarang.. Biasa balik kerja aku hantar Hafiy dulu.. baru ambik Hadif.. masa tu dia ada.. dia takder hari ni camner erk?… nampaknya betul-betul menuntut aku supaya mencurahkan segala pengorbanan demi anak-anakku.

Sepanjang 3 bulan kat sini dia banyak membantu aku. Bila dia takder.. nampak gaya tinggal kami berempat selepas ni…. Waaaaaaaaa…sedihla. Bila lagi dia nak datang sini… mintak² dia dapat sambung belajar area sini.. biar dapat dia jumpa kami setiap minggu..

Tinggal la citer sedih ni kejap…

Aku nak citer pasal pencurik yang malang petang semalam. Semalam Ajeed ada masa untuk balik awal.. dengan penuh excitednya dia memulakan ceritanya.

Ajeed : Bengkak tangan saya wak….
Aku : Naper…naper bengkak wak?
Ajeed : Saya tumbuk org. Tumbuk pencuri..

Aku : Haahhh.. camner citer tu…?

Dia pun citer la masa dia tgh tgk² bawah keter dia..ntah minyak bocor ker aper.. dia dengar bunyi org menjerit suh tangkap pencuri. Masa tu pencuri tu baru jer melintas depan dia.. agak² dah terlepas la… dengan pantas kilat dia bangun kejar pencurik tu sekali.. tapi kejar dgn motor. Dah sampai kawasan flat..tetiba pencurik tu hilang tanpa jejak.

Dah hampir putus asa mencari tetiba dia nampak kaki kat bawah van.. laaaa. Dia menyorok kat bawah tu.. Apalagi terus terkam la.. kawan dia bagi sebijik kat muka maca sepak bola. Dia plak bagi 2 bijik penumpuk kat muka..hambik kooo…. Padahal tak tahu hujung pangkal curik apa… dah bagi 2 bijik kat muka baru dia tanya org tu curik apa….

Mintak maaf ..mintak maaf banggg..tak buat lagi…. Ajeed cakap kesian la plak dgr dia mintak maaf…

Kamu nak curi apa?

Duit syiling jer bang..dalam keter…nak makan takder duit

Aku tak caya kalo duit siling.. ko mat pet yer…


Tak bang….


Hahhaa…gitulah diolog antara Ajeed ngan pencuri malang tu. Secara ringkasnya..
Dah agak lama sikit..datanglah abang yang keternya nak kena pecah tu.


Hahh.. tangkap dia.. bawak gi balai…

Mintak maaf..mintak maaf tak buat lagi….

Ahhh takder bawak di gi balai…


Nahhh sebijik lagi dengan lutut plak… adussss…..


Lenkali aku taknak tgk muka ko kat kawasan sini….kalo aku nampak siap ko.. nasib baik ko tak sempat curi..kalo sempat… mmg dah pecah muko ko aku tumbokkk…

Bangggg…. Dia nak ambik apa sebenarnya..

Dia nak ambik beg duit isteri aku..

OOOO…bukan duit syiling..rupanya nak curik beg duit…

Nahhhh…ambik ko sebijik lagi …

Tak pasal-pasal kena kuda plak… aku agakla gerenti malam tadi tak dapat tido lena.. mesti sakit-sakit badan punya.... tu la....sape suh ko cuba-cuba nak mencurik… last-last..duit tak dapat…tapi sakit yang ko dapat…

Wednesday, April 7, 2010

MOMMIES BLOGGER AWARD



1) Bagi ucapan terima kasih pada saper yang bagi award ni dan postkan award ni dalam blog masing-masing :
Banyak² terima kasih buat D'Anie sebab sudi bagi award ni kat Cik Anie. Setelah sekian lamanya blog Cik Anie ni sunyi dari award. Last skali terima dari Miza tu pun June '09 lagi.. lamanya ..hampir setahun jugak blog ni tak terisi dengan award-award & tag mengetag...

2) List kan tarikh lahir anak yg 1st dan seterusnya letak sekali nama anak yg ke 2,3,4....dan seterusnya (kalau ada lagi.. sila berbuat demikian)
1st- Muhammad Aisy Hafiy - 08 February '08 - 080208 (Cantik kan no ni)
2nd- Muhammad Aisy Hadif - 30 October '09 - 301009 (Ni pun cantik gak)

3) Sesiapa yang pregnant boleh letak gambar pregnant yer :
Lom masa nak pregnent lagi la. Tunggu 3-4 tahun lagi..mana tahun ader rejeki bb gurl plak..hehe...tak sabarnya..cehh tak sabar..yg ni pun lom lepas lagi...blom boleh jalan lagi..dah rancang nak menambah...

4) Sila serahkan award kat sape2 yang anda rasa hot mama :
Rasa macam nak bagi kat Hot Mama yang namanya Siti A.K.A Ibu Naqiu....

Psstt: Siti ko jangan lupa tempek award ni kat blog ko yer.....nanti aku check ader ke idak..

Tuesday, April 6, 2010

PERJALANAN HARI SEMALAM

Sungguh memenatkan.. itu yang mampu ku perkatakan. Kalau nak diceritakan 1 persatu .. boleh .. tapi takut uolls yang tak sanggup membacanya.

Semalam ada insan unik tertanya-tanya ... naper aku tak update....FB kosong.. blog apa lagi.. insan unik ini jugaklah yang memberikan gelaran Ratu kat aku.. wahh.. sungguh tinggi pandangan dia kat aku. Tapi yang tak sedapnya "Ratu FB". Mentang-mentang aku ada banyak masa nak bertenggek kat FB..tapi takper..aku OK jer..

Bermula dengan pagi Isnin...
Aku pun heran. Asal aku ader appoinment ngan Klinik jer mesti aku sakit. Asal aku sakit jer mesti aku ader appoinment.. mungkin tuhan dah tetapkan schedule dia camtu..

Malam tu lagi niatnya nak bangun seawal mungkin pagi senin. Hadif ada cucuk untuk 5 bulan. Dah tiba pagi tu aku tgk 2-2 lena betul tidonya.. Hafiy & Hadif... tak sanggup aku nak kejutkan.. dari niat nak datang klinik se awal mungkin bertukar menjadi agak lewat. Sudahnya pukul 9 gak sampai klinik. Hafiy awal-awal aku dah hantar taska..ko gila nak bawak 2-2..1 ni pun lom tentu aman lagi taukalo bawak ...emmppp...kalau 2 mau pengsan aku kat sana.

Macam biasa letak buku dulu.. aku dapat no 79..huh..ambik ko.. ramai gilerrr...tu kul 9 aku dtg.. buatnya aku datang kul 10.. mau no 100 aku dpt.. Tapi aku dah tak heran..ko datang awal camner pun..mesti ko siap tengahari jugak.. so mana ko nak.. datang awal atau datang lewat..baik aku datang lewat..biar budak ni tido cukup².. takder kat klinik diorang nak melalak tak tentu pasal nanti.

Lepas ambik no aku trus berdesuuupp pi klinik swasta plak... mungkin penangan masak ikan merah sama nenas oleh MIL. Bukan aku nak salahkan dia.. tapi itu jer yg aku makan tengahari tu.. balik umah..sambung makan malam lagi. Dah memang pesen MIL aku..suka bekal lauk kalo nak balik.. alhamdulillah... sah-sah malam nanti aku takyah masak. Masak nasik jer.

Dalam kul 3-4 pagi gitula.. sakit peruttt ya ammmatttt....memulas-mulas...takperla aku redha..at least ada gak alasan aku nak MC besok.. aku sangka lepas masuk "melabur" dah ok.. tapi tidak.. kat klinik plak dia buat hal. Aku ni pelik satu macam sket. Kalo nak menumpang toilet org rasa macam tak terkeluar jer..terbantut... tapi dah tak tahan sgt.. teruskan jerla dengan niat yang baik tu...

Masa nak ambik MC ni aku dah risau dah.. no 79 dah lepas blom..aku call² tak dapat. Uolls bayangkan..siap jumpa doc nak ambik MC jer dlm kul 11..trus berlari perrgi klinik desa... ya ampunnnn baru no 60 lebih gitu.. punya la lama bergerak macam semut.. aku rasa dah lama aku kat klinik ambik MC tu... sampai naik risau takut no terlepas...

Hadif relex jer..tido dalam keter dari tadi.. dah sampai klinik desa baru aku kejutkan dia.. sooo dia dah cukup tido takderlah dia nak meragam tak tentu pasal dalam klinik. Ingat dah boleh relex sambil nunggu no giliran.. Hadif plak melaburnya... terpaksa cuci dia plak...tapi aku tak kisah... dari dia melalak baik lagi aku letih cuci berak dia..

Kat dalam klinik dah macam gaya dalam pasar.. bising sgt..budak² merengek keboringan agaknya. ada satu baby tu punyalah kauy melalak sampai merah-merah mukanya... adooooo..cubalah ko bagi susu.. pujuk ker..apa ker..bagi air masak ker...?..tak reti langsung nak cari solutionnya..tapi kan untung gak baby dia nangis.. misi terus panggil dia masa bilik.. agaknya dah kesian dengar baby tu nangis.. nasib baik nombonya depan aku..kalo belakang aku ..mau aku cubit Hadif suh menangis sama... boleh balik cepat.. ermmm bunyi macam mak tiri jer kan..kejam sangat... idakla ruper itu weyyy.....

Agaknya dalam kul 12-30 baru settle kat klinik...dah siap sumer...timbang..cucuk.. alahai..timbangnya naik 0.1 jer... sikit sgt. Macam tak baginya makan. Nasib baik misi tak menanya... settle sumer aku hantar Hadif plak ke Taska..mana boleh bawak dia

Misi penting bersama Cik Sue hadif bermula... pegi kuar duit dulu... pastu minta Ajeed hantar kat Metro Kajang.. tinggalkan kami kat situ.. yesss..kami mau bersenang lenang tanpa ada yang menganggu...

Dah siap shopping sumer dalam kul 4 gitu.. baru teringat nak cari jalan pulang... mana yang bijak..aku naik teksi ...hantar depan rumah..tapi bayar mahal giler sebab tak guna meter atau aku naik bas mini..yang tambang 80sen jer.. tapi kena jalan 50 meter nak sampai umah..

Sooo sebagai pengguna yg bijak..aku naik bas.. yes..sejak kawin hampir 5 tahun yang lepas..baru hari ni aku mengulangi kenangan zaman bujang-bujang dulu.. nak² hujung bulan... lepas kuar duit gaji mesti kuar berfoye-foye ngan kengkawan...memang seronok..yerla..masa tu mana ader komitmen... duit kita suka suki kitala nak buat apa..tu sumer lepas tolak ASB & org tua.. masih cukup lagi utk shopping ... tapi sekarang lain la..komitmen dah ader.. bukan tak boleh shopping tapi dah terbiasa... anak didahulukan tok laki diutamakan... ko shopping 10 helai baju anak lom tentu lagi terbeli baju sendiri. Dah memang pesen gitu kot.. dah habis duit baru teringat nak nyopping utk diri sendiri. Semalam pun niat dihati nak beli baju sendiri... tapi terbeli jugak baju utk anak..
Apa boleh buat...Ibu mithali...(sila nyanyi ikut tempo nasyid)

IBU MITHALI..
IBU SEJATI..
TUNGGAK PADA KELUARGA BAHAGIA
ENGKAULAH PEMBIMBING PENDIDIK PENGASUH...

feeling japppp.............opsss..sambung kerja

Friday, April 2, 2010

BUAT AKU TERSENYUM

Saper lagi kalo Si Bulat ni. Sekarang dah mula nak meligat. Elok aku letak atas toto..kejap jer dah berubah tempat... aiikk...tgk² dah tertiarap atas lantai. Atas lantai tak per lagi..ni nak masuk bawah sofa. Agak aku kalo bawah sofa tu muat badan dia... mau dia masuk nyorok kat situ.. tido ker...hehe



Kat taska camner erk.. toto yg aku bawak tu kecik jer... hehe..tgk-tgk menumpang kat toto budak 3 bulan ..naya aku menjawab...Takperr.. Abang Long kan ada....mesti awal lagi dia dah report kalu tgk adik dia camtu..



Masa ni dia tak nangis.. elok jer... Sempat lagi ibu dia habiskan 1 pinggan nasi..muaha ha hha...



Tgklah gaya bulat nengok TV ..mengalahkan orang tua.. mcm paham² sgt. Suker sgt tayang perut.. pastu tepuk-tepuk perut... macam abang dia jugak. Semua ini akan buat ibunya tersenyum... bila sekali sekala bukak blog tu... ermmm ye ke skali skala jer Cik Anie bukak blog. Macam tak caya yer.

Tak per berkali kala pun..asal kerja gue siap....itu boss yang cakap tau..bukan saja direka-reka..tak caya tanya boss..muahahaha....

MOOD PUN ALA-ALA JER

Nak bangun pagi tadi Ya Ampun..... malasssnya. Takder mood la... walhal hari ni jumaat.

Semalam tak sabar nak dengar citer Hadif kat taska. Nasib baik dia ok kat sana. Takder nak nangis-nangis. Hafiy pun ok.. punya sayang adik dia sampai satu minit pun dia tak nak tinggalkan adik dia. Sebenarnya dia tu sayang + eksen. Ye la.. aku ada adik..ko takder adikk. Sampai kan sapa yang nak datang dekat pun tak boleh..trus terangkat tangan dia..bagi warning jangan dekat. Cuma 1 jer komen pengasuh tu semalam.. kalo dia nak susu..nangis trus sampai sedu sedan.. biasa la tu..kat umah pun kenkadang gitu jugak.

Pagi ni dalam keter terkejut lagi bila geng DJ² tu citer pasal kematian Din Beramboi... tak sangka.. ajalnya datang mengejut gitu. Umur pun baru 43.. Lagi aku fobia bila sebut pasal denggi. Sejak akhir² ni kematian datang mengejut jer.. Tapi yang kali ni aku memang betul-betul rasa kehilangan. kalo sebelum ni pagi² mood lom datang..tapi bila dengar suaranya kat ERA terus ceria......hari ni takder lagi la lawak selamba. Suram kejap radio ERA pagi ni.

Si Ajeed citer Din ni mmg betul kepala gila². Dulu masa dia blajar kat LKW.. dia ambik Art.. kalu dia tak dapat buat assigment jer... air watercolor yang dah dibancuh tu dia minum jer..selamba gitu jer..Rakan baik dia Pak Nil mesti terasa kehilangan kan.. dah biasa satu konti ngan dia tetiba ganti org lain mesti terasa sgt pemergiannya. Apapun dia dah dijemputNya.. besok lusa giliran siapa kita pun tak tahu.Sedekahkan Al-Fatihah utk arwah.. moga ditempatkan bersama para anbiyak. Amin...

Thursday, April 1, 2010

HIDUP LAGI RUPANYA...

Dgr citer bulan 5 nih ader kenaikan.
Nampaknya hidup lagi company ni.. alhamdulillah...
Wolopun 10 henggit yg naik..

AKU RINDU SAYANG KAMU

Sekejapan sudah hari khamis .. Igt nak start hantar Hadif minggu depan jer kat taska.. tapi aku hantar hari ni ... tak sabar sgt nak tgk reaksi dia bila berubah tempat. Harap-harap takder masalah la bagi dia. Pagi tadi hantar dia pun...muka relex jer.... sengih-sengih lagi bila pengasuh tu agah "au cak...au cak" ngan dia. Si abang tu plak yang pelik hari ni... biasa hantar ok jer... aikk..pagi ni pegang-pegang kaki babahnya.. yer la.. biasa ibu yang hantar.. babah tunggu kat keter jer...



Alloooo looo...kecian budak tecit ni kena tinggal... takper petang nanti kita jumpa yer sayang...
Ibu tengah membayangkan petang nanti ibu kena tukar jadi Superwomen la gamaknya ... ye la camner nak dukung adik... pastu nak pimpin abg lagi....nasib baik tingkat 1 jer..kalo bertingkat-tingkat lagi.. mau sorang-sorang aku angkut. Tapi kalo angkut Hafiy dulu ok gak kan...tinggal Hafiy kat atas sekejap..sekarang ni ok la.. nanti Cik Sue takder..takkan nak kurung Hafiy dalam rumah sorang diri.....

Emmmpp... takper la.. mesti ader jalannya kan...nanti ibu berpikir sejenak...

"

"

"

"

"

Auuuu cakkk............



Dah senyum pun.. kan manis adik senyumm... terus datang idea....... penat sket pun takper la..janji adik n abang sihat walafiat.. ceria.. takmo nangis-nangis tau....

Hafiy ni len macam sket ngan Ajeed. Contoh kan kalo babahnya balik malam sket... dia kat umah ni kejap-kejao nak ngintai ikut tingkap kalo ader bunyi keter parking. Padahal bukan babah dia pun... 1 lagi kalo bunyi org buka pintu... dia igt babahnya yg balik..siap standy nak peluk dah.... walhal org depan tu yang bukak pintu.. kadang-kadang kesian aku tgk dia. .. masa nak bermanja dgn babahnya teramatlah terhad... takper la Fiy... kita bukan org senang... babah kena kerja... kalo tak camner kita nak kaya...

"Berkorban Apa sajerrrr"........... tetiba..ibu yang feeling P.Ramlee

Kalo ader harta menimbun pun... tapi Hafiy & Hadif takder ibu ngan babah tak bahagia jugak...



Ni Hafiy tidur gaya aper ek... masa ni kat umah adik aku kat Slayang.. Dah penat main agaknya... masing² degil tak nak tido...last² Hafiy jer yg tido...Aqil n sarah...emmppp jgn harap nak tido petang..ada saja yang jadi punca dia nak gaduh...



Malam semalam percubaa pertama Hafiy nak pakai seluar sendiri... yessss...hampir-hampir berjaya walaupun tak menutupi semuanya.. pampers kat belakang dia tak tutup.. depan jer tutup..

Sekarang tgh cuba utk taknak pakaikan pampers... nak cuba-cuba dulu... tapi kalo aku tak pakaikan pampers mesti dia taknak.. agaknya rasa ringan kot...

Takper la...step by step... yang penting biasakan dari awal.. taknak buat mengejut.. nanti lain yang kita nak..lain pulak yang kita dapat......

Ok.........sambung balik feeling P.Ramlee..

Harta atau pun nyawa..

itulah kasih meseraa...

Sejati dan mulia........