Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Sunday, February 28, 2010

BABY CRYING CONTEST.....

Pls scroll bawah..dan bawah lagi untuk n3 terbaru...itupun kalo ader...kwa..kwa..kwa


Syarat peraduan:

1. Jadi follower Auladjannah
2. Copy gambar di atas, letakkan di sidebar dan terus dilinkkan ke N3 ini.
3. Letakkan link kakpah di blog anda.
4. Letak gambar anak anda, anak saudara anda, cucu anda, cucu saudara anda, kalau ada cicit pun boleh juga. Anak mestilah berumur 1 hari hingga 1 setengah tahun semasa gambar itu diambil. DAN GAMBAR ANAK ITU MESTILAH GAMBAR SEDANG MENANGIS (berita baik: Sekiranya anak anda sekarang berumur 3 tahun ke bawah, dan gambar menangis itu diambil semasa umurnya 1-1 1/2 tahun, anda boleh menyertai kontes ini. Syaratnya, letak gambarnya yang terkini sebagai gambar tambahan)
5. Letak nama dan umur anak semasa gambar itu diambil. Letak umur sekarang. Buat satu entry ringkas mengenai anak itu. Kalau nak buat panjang pun, terpulanglah. Tidak ada markah tambahan.
6. Tinggalkan jejak dan link anda di ruang komen.
7. Pemenang akan dipilih berdasarkan kecutetan(oopps) anak dan kekreatifan gambar itu diambil.

Gambar yang dipertaruhkan...

NAMA: MUHAMMAD AISY HAFIY BIN YAZID
UMUR DALAM GAMBAR : 10 BULAN
UMUR SEKARANG : 2 TAHUN

PIC YG HAFIY TGH NANGIS CIK ANIE AMBIK MASA KAT KAMPUNG. MASA NI KALO TAK SILAP DIA MENANGIS SEBAB PANAS KOT. KAT KAMPUNG BIASALA KAN.. PANASNYA MEMANG TAKLEH TAHAN. SEBELUM TU ELOK JER MAKAN BISKUT.. BAGI SUSU PUN TAK NAK..SUMER TAKNAK.. ERMMM..ITU SAJER KOT..

HARAP-HARAP HAFIY BOLEH MENANG..INSYA ALLAH.

Thursday, February 25, 2010

ALHAMDULILLAH

"Berkatilah Setiap Rezeki Yang Kamu Kurniakan Ini Ya Allah"

Alhamdulillah.. padamu jua aku memohon....

"Kak... settle bil PTPTN aku ..."

:)

NASIB BAIK CIK ANIE SUPER DUPER WOMEN

Kisahnya baru jer sat tadi... macam biasala..bangun pagi standby nak gi kerja. Elok jer siap..angkat beg semua.. aku tgk punggung Hafiy basah... allaaaaaaaa...dia berak lagi la... pagi tadi kul 1 dah skali berak. Siap basuh jer.... alamakkkkk pampers tak cukup plak.....lagi la kaelam kabut Cik Anie nih.... Ajeed dah start...pok pek pok pek.... "aperla........ ibu punya kerja la nie"..... segala bagai tohmahan kuar dalam keadaan kelam kabut.

Ok tak per, relexx ..kedai india pepagi dah buka... kita pi kedai dulu beli pampers then hantar Hafiy.. pastu baru hantar saya...beres.. sumer berjalan lancar... tapi masa dah hampir suntuk.. kat sini ko lambat 1 saat skalipun 20 hengget melayang... sayanggggg..tak berbaloi... takperla kalo tak sempat redho jerla..

Sampai jer kedai.... alamakkk... selipar plak buat hal. Selipar yg 3 thn berjasa dah putus plak....camner ni.. ok takper relex Cik Anie oiiii....cari pampers dulu... pi la beli pampers..terjengket-jengket jalan... sampai kaunter nak bayar.. opsss sorry.... silap saiz plak.. nak L ambik XL......adussssssss.... Kalo dah kerja last minit gini mmg mcm-mcm hal jadi...

Ok settle...nasib baik selipar spare ada dalam keter... jom..hantar Hafiy plak...cam biasa..anak bujang aku...relex jer..takder nak meratap meraung kalau kena hantar taska...settle... tgk jam kat tangan...kurang 10 min lagi... aper lagi...berdeseupppppppppp ajeed bawak keter... "cepat wak...dah lewat nih"...

Sampai jer..punch card 7.58..alhamdulillah... selamat 20 hengget...
50 meter lari pecut....... termengah-mengah masuk ofis....

Aircond pleaseeeeeeee.....

Wednesday, February 24, 2010

10 SIKAP HIDUP TETAP BAHAGIA

Tertarik sungguh aku dengan email dari seorang rakan ni...
Kita check 1 persatu sikap yg dipercayai boleh membuatkan hidup kita bahagia..
  1. Janganlah Bimbang- Kebimbangan adalah penyebab aktiviti dan fikiran kita tidak produktif.
  2. Jangan membiarkan ketakutan yang tidak beralasan menguasai hidupmu- Kebanyakan sesuatu yang kita takutkan tak pernah terjadi!!!
  3. Jangan menyimpan dendam!- Hal inilah yg paling besar dan paling penghalang seluruh hidup kita!!!
  4. Selesaikan setiap masalah satu per satu!- Hanya inilah cara menangani setiap persoalan, satu demi satu.
  5. Semua masalah tak perlu dibawa tidur! - Hal tersebut buruk dan tidak sihat, biasakanlah tidur dengan nyaman dan nyenyak
  6. Jangan mencampuri masalah/urusan orang lain! - Mereka memiliki cara sendiri untuk menangani setiap masalahnya.
  7. Jangan hidup pada kenangan silam! - Nikmatilah masa lalu sebagai kenangan, namun jangan bergantung padanya. Konsentrasilah hidupmu pada kejadian ketika ini dan anda akan bahagia sekarang, bukan hanya pada kenangan silam.
  8. Jadilah pendengar yang baik! - Hanya saat menjadi pendengar seseorang mendapat dan belajar idea-idea baru yang berbeza dari orang lain.
  9. Jangan biarkan rasa kecewa merosak dan mengatur hidupmu!- Kasihanilah dirimu lebih dari segalanya. aktiflah dengan kegiatan-kegiatan yang positif.
  10. Hitunglah rahmat ALLAH!- Jangan pernah melupakan rahmat Allah yang kita terima sekecil apapun. Semakin banyak rahmat kecil yg kita kumpulkan,akan semakin bererti bagi hidup kita.

Sooooo...........Aku hanya ader lebih kurang dalam 70% jer.... meanssss..aku tak berapa bahagia la....ooooo tidak-tidak...

KONDISI AKU SEKARANG

Nak muntah..ngantuk... pening...loya...lapar..pening tu sebab bau lilin aper ntah..saper jg gatal tgn nak pasang lilin aroma terapi konon.. bluwekkkkk... bau mcm..xxxxxxxxx

Mungkin sebabnya aku tak cukup tido...... dah 2 malam macam ni. Ermmm..tak sabar rasanya nak tunggu besok.. minggu ni kan last kerja besok (khamis).. cuti panjang plak weyyy... tapi aku biasala.. isteri mithali 2 minggu skali wajib lapor diri kat Rantau Panjang Klang.. nak sunat boleh.. tapi ngadapla muncung Ajeed tu... Seelagi aku terdaya aku ikut.. kalo ader kes yg tak dapat dielakkan ...mintak ampunn jer la... Lagipun aku kena settle lesen tu sebelum bulan 4... means dalam bulan 3 ni aku kena settlekan sumer... ermm...sempat ker?

Sebab aper aku kena settle lesen tu bulan 3 ?...sebabnya.......

:

:

:

:

:


:

BIBIK HADIF NAK LETAK JAWATAN.. last dia jaga budak dua 0rg ni hujung bulan 3.......So...kalu dia takder susah sketla nak tinggal 2 org putera kesayangan nih..

Risau plak bila pikir lepas ni Hadif kena hantar Taska.....



Psstttt: Adik & Abang..1 thn jer beza.. dapat aku bayangkan rumah aku lepas ni mcm tongkang pecah...

BUDAK YG NAMANYA HAFIY

Aku dah puas mengenal pasti aper yg Hafiy makan sampaikan dah 2 pagi (malam semalm kul 3.00 pagi....malam tadi plak kul 4.30 pagi) dia terberak masa tido.. Maksud aku cirit. Yg bunyi macam air terjun tuuuu...

Malam tadi yg teruk..separuh toto yg dia tido penuh dengan bahan kumbahan.. MASAMMMM.... nasib baik tak busuk.. masam semata-mata.. Aku trus bingkas bangun bila aku perasan dia tgh mencangkung macam terkejut gitu....Trus bawak dia masuk toilet.mandikan dia.. yerla..dah banjir kat atas toto..takkan aku nak tukar pampers jer...

Ok la... stop citer pasal hafiy cirit... cerita plak pasal Birthday Boy yang cenggeng bila disuruh tiup kek..



Masa kejadiannya pada cuti CNY lepas..kat kampungku nun jauh di sana. Tetiba jer dia macam cenggeng tau bila aku suh dia tiup kek.. sebelum ni biasa jer.. ntah aper kena...nak-nak bila kitorang nyanyi lagu Allah Selamatkan Kamu.. maybe dia tak suker lagu tu nak lagu Hepy Birthday To U.. dia nak kabokan tak reti...ataupun mungkin gak dia takut dgn 2 ekor otromen atas kek tuh....



Kek yg disponser oleh Cik Sue nya... Menu lain..Bihun.. Ayam ... Kropok....limau... satey & nasi kerabu ayam bakar.. the best nasi krabu penah aku makan lepas nasi krabu yg mak aku buat.





Hadiah utk Birthday Boy lom siap lagi.. Sabo yer sayang...

Tuesday, February 23, 2010

AL-NINO

Sekarang ni Malaysia sibuk memperkatakan pasal fenomena Al-Nino ni.. Puncanya manusia gak..yg rakus dengan pembangunan sehingga meninggalkan kesan yang amat besar pada dunia.

Opssss.. aku bukan nak citer detail pasal ni.kalo nak tahu pasal ni referla tapak sesawang yang berkaitan

Malam tadi Ajeed sibuk duk citer pasal ni.. besar kemungkinan bekalan air akan dicatu.. Soo pandailah berjimat dan simpan air dari sekarang. Umah aku... tangki pun bocor.. air direct trus dari paip SYABAAS.. Sooo kalo air takder gerenti trus takleh guna. Katanya nak beli tong besar nak isi air.. ntah ,...tgk la dia beli ke idak...

Tiba² kul 12-40 tadi adik aku call:

Adik: Kak.. air takderla... Hadif berak ni...
Aku:Laaa... camner nak cuci nih..air simpan langsung takder...Lap jerla dulu ngan tisu basah..
Adik: Ye la...

Setengah jam kendianya...
Aku call Ajeed plak:

Aku: Wak... air takder camner ni...Hadif berak canner?
Ajeed: Yer ker... aderr 1 botol kat mesin basuh.. 1 lagi kat dalam bilik belakang....
Aku: Alahaii.. tu jer ker......

Then aku call balik adik aku.....

Aku: Dik.. canner.. dah cuci ker....
Adik: Dah..aku lap jer.. Aku kencing pun ambik AIR MASAK kat atas meja nih...


Hammbikkk.....air masak digunanya..takperla.. jgn takder langsung nak minum dahhhh
1 botol dalam bilik yg Ajeed simpan tu pun cukup utk basuh berak Hafiy jer.. Mak bapaknya cannerr erk...?

ALAHAI ANAK OMAKKKKK...



Dengan bangganya Hafiy mempertontonkan skill menjahanamkan tape lagu evergreen ibunya....lagu ni plak kenangan zaman-zaman muda masa tgh giat bercinta dengan babahnya dibawah pokok kemuncup....

Diiringi dengan joget keriangan....ewahhh...ewahhhh



Takper... BIARKAN....BIARKAN......

Monday, February 22, 2010

SILENT MODE :--:



Silent mode dah habis...
ISh..Ish..Ish.... Beza.... Memang Berbeza..........

BARUKU INGAT

Tetiba baru aku teringat pasal kisah semalam
Sedang giat melipat kain...
Hafiy dengan aktiviti biasanya la...

Ok done.... beres 1 masalah..
sebabbbbbbb.......
AKU MEMANG BAPAK SEGALA MALAS NAK LIPAT KAIN...

Besoknya baru aku perasan...
Henphone aku mana erk...
Aku tanya Cik Sue Hadif... ntah tak tau gak...
Cari punya cari.. misscal punya misscol..takder dengar bunyi sket pun...
Carik lagi dalam laci... kabinet dapur... bakul kain..... bilik blakang ..bilik tengah ..bilik depan...
hampir putus asa.......
ooooooo................ lantas ku bergegas...
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
Kan betulllll...........
Dalam mesin basuh letaknya...
Sah kerja Hafiy..

Dia sibuk sakan masa aku lipat kain..
Dah siap lipat....masuk kain yg kotor
Hafiy masuk hanset aku skali...
nasib baik aku tak pasang air..rendam 1 hari 1 malam...

TGK² 10 miscoll... hahhh hambikkk......

SELAMAT PENGANTIN BARU



Untuk Abg Is dan pasangan . Selamat pengantin baru. Moga bahtera perkahwinan yg baru dibina semalam kekal sehingga akhir hayat..bukan setakat cucu cicit. Malah hujung nyawa...Wahhh sungguh cepat meng hapdet fesbuk yer.. mesti ramai yang menanti ni...
Pic dikidnap dari fesbuk Abg Is.. Jgn marah yer Abg Is & Kak Jah .....

MACAM TAKDER MOOD JER

I hate Monday. Saper suker hari senin sila angkat tangan. Hari senin mmg aku tak suker.. sumer DOWN..Mood down.. Idea down, aperlagi...... ermmm pendek kata sumer down la. Down pun aku paksakan juga tgn aku ni utk menhapdet blog demi untuk readers² yang suker baca blog aku ni..walopon hakikatnya aku tahu..takder byk mana punnn......tapi aku sgt² menghargainya.. percaya duhai readers ku...

Hari tu aku ader citer pasal Hafiy kena sterika kan... tgk lah hasilnya bila luka tu meletopppp...
Aku pun tak sedor bila "benda" ni pecah.. sedor² dah kuar darah.


Tapi yang aku respect kat Hafiy ni dia relex jer wolopun "benda" kat kaki dia tu pecah... boleh dia lari ke hulu ke hilir..boleh dia tak sedar yg dia dah hilang byk darah....macam takder aper². Tapi bila dia dah tgk kaki dia byk kuar darah.. mata dia macam ke atas ke bawah....macam pening² .. tapi dia senyap jer.. tak nangis langsung.



Bila dah basuh sumer baru dia mula rasa pedih sebab kulit dah tertanggal...
Dalam duk risau pasal dia kuar byk darah ni sempat lagi dia menjahanamkan ubat sakit urat aku..



Oppss.. Cik Anie sakit urat ker.. ?..ekceli ubat utk lepas bersalin..still makan sampai sekarang...ubat kampung..akar kayu lagi banyak makan lagi ok.. no hal punya.. takder effect aper²

Tapi tak jadilah aku nak marahkan dia.. yerla.. dia kan dah pening² lalat.. mabuk darah la katakan..

Friday, February 19, 2010

EMOSI PETANG JUMAAT

Kalo nak beremosi petang-petang jumaat gini best jugak.. sambil dengar lagu² otai Elton John...Lentok baikkkkk punyaaaa.

Saper ader tgk SEMANIS KURMA semalam. Rancangan bual bicara yg dikelola oleh pasangan ikon terkenal tu. Aku memang salah seorang penonton setia rancangan bual bicara ni, sebab tajuk² yang dibualkan memang kena benar dengan masyarakat kita hari ni.

Contoh malam tadi pasal kisah anak derhaka. Teringat-ingat lagi kata-kata Ustazah tu... BALASAN UNTUK ANAK DERHAKA AKAN DIBAYAR CASH MASA KAT DUNIA LAGI. Akhirat toksah citer la..memang sedia menunggu. Satu lagi..doa anak derhaka takkan dimakbulkan.. takut jer bila mendengarnya. Yg paling buat aku takut bila dia cakap ayat yg paling last... anak-anak kepada anak derhaka ni akan buat macam tu jugak pada dia bila dia dah tua...(errmm mcm pelik jer bunyi)..tapi gitulah yg Ustazah tu cakap.

Yang paling memberi kesan pada aku mengenai topik semalam ni bila dia cerita pasal kisah benar yg betul² terjadi pada zaman moden ni. Kisah ibu tunggal beranak 5.. berjaya mendidik ke semua anaknya hingga berjaya menjadi golongan profesional. Alih-alih bila maknya dah sakit terbaring atas katil..sorang pun tak nak jaga..masing² ader alasan tersendiri. Bila maknya terdengar rungutan si anak tadi.. ibunya menitiskan airmata kesedihan. Last² ke-5 anaknya tadi mengambil kata putus untuk memindahkan ibunya ke rumah sewa kat bandar yg agak dekat dengan mereka ber-5 tadi. Dengan berat hati maknya meninggalkan rumah penuh kenangan bersama suami dan anak² nya sewaktu mereka kecil dahulu.

Tapi bila sampai umah yg di sewa anaknya tadi lain plak jadinya. Bukan mereka ber-5 yg menjaganya .. diupahnya org gaji untuk jaga makan minum mak dia. Sedihkan.. kerja mereka lagi utama dari mak yg menbesarkan mereka. Org gaji tu plak jaganya macam opis hour. 4-30 dah balik..selepas masak, buat minuman dan tukar pampers... bayangkan dalam masa 5pm hinggala ke pagi besoknya mak mereka sorang diri terbaring atas katil. ...mcm mana kalo masa tu org tua tu nak makan . .. terpaksalah jamah yg dah sejuk..

Satu pagi tu cam biasala org gaji datang nak tukarkan pampers.. tapi bila dah sampai dia hanya melihat org tua tu dah kaku atas katil..dah meninggal tanpa seorang anak berada disisinya disaat dia memerlukan... aduuuus aku tak dapat bayangkan...masa ni takder guna lagi anak² nak meratap meraung kat mayat ibunya. Berdosa plak..

Ermmm.. aper yg korang rasa... saper yg kejam dalam bab ni.. soo hukuman bagi mereka yg saanggup buat mak mereka mcm ni memang adil la...NAUZUBILLAH.. mintak jauh dari segala dosa sebegini.

Sooo sekadar berpesan-pesan dengan kebenaran.. balik la.. jengukla org tua kat kampung walau sekejap.. senyuumlah dengan penuh kasih sayang... genggamlah tangan ibu kita dgn penuh erat.. kerana masa tak akan menunggu kita... kalo dah pandang ibubapa kita pun dah satu pahala..apalagi senyum... peluk cium lagi la besar pahalanya...

"Ya Allah Kau tetapkan hati dan imanku.. Jauhkan aku dari sifat² anak derhaka.. Kau berilah keberkatan dalam hidupku.. Kau berikanlah kebahagian dunia dan akhirat kepada ke-2 ibu bapaku,, ibubapa mertuaku..kepada kami semua..manusia yg lemah lagi jahil. sesungguhnya Engkaulah yg memiliki zat yg maha agung"

Rabbir Firli Waliwa Lidayya Warhamhuma Kamarobbayani Songirro

Sekian dari Ustazah Dato' Norani...(kasi can feling ustazah jap)

MAKHLUK TUHAN PALING SEKSA



Levis Jeans 70%... ader saper² berminat ker?...auuuuwwwwwwwwww...............

Kredit from email........

BULAN MENGIMBAU KENANGAN & MAMAT POYOS 3 EKOR

Tak habis-habis lagi aku nak jaja pasal gambar dan citer dulu-dulu. Kat FB dah jaja..skang kat sini plak..
Macam ni la.. apa kata aku namakan bulan February ni bulan mengimbau kenangan zaman silam. Ok tak gitu...

Sebelum citter pasal kenangan ni aku nak citer sket pasal kejadian pagi tadi yang penuh dengan kepura-puraan.
Camni..pagi tadi cam biasa pi beli kuih sebelum datang kerja... Ajeed turunkan aku cam biasa tepi jalan la..then baru dia u-turn ambik aku balik...tetiba ader 3 ekor mamat (malam) ni meluru sambil jerit-jerit....iooo..oiii..sambil angkat² tangan...ntah ape benda dia cakap dalam bahasa ibunda (malam) dia ni la... Padahal dia dah tengok yg Ajeed tengah u-turn ni.. sajer dia nak tunjuk kesamsengan kampung dia tuh....

Ajeed aper lagi.. lepas aku masuk keter terus dia kejar motor yg mamat 3 ekor naik nih.. dah la naik motor lebih muatan...huisss... Ajeed pun jerit dengan penuh perasaan kat dia.. (ekceli itu hanya lakonan semata-samata)..kasi budak 3 ekor tu takut..).. hampesssss.... macam tikus mondok bila dah kena jerit.. tadi kemain lagi ko jerit kat aku....tu ler..jangan samseng tak kena tempat....igt ko sorang jer boleh jerit....



Nah ambik ni.. korang kenal tak mana satu Cik Anie kan?... .. masa ni kalo tak silap..Upper 6... Ni sumer geng-geng asrama. "Sweet" jer kan.. mau tak sweet..igt senang nak beli foundation masa ni.. aku pun tak kenal bendalah ni lagi.. yg aku tahu bedak talkum new & trendy... losen pun jarang-jarang boleh beli.. kalo dapat beli tu vangges giler....deodrant aper lagi..langsung tak tahu benda ni wujud.. dulu aper susah.. pakai bedak jer kat ketial.. berkerak ketiak takper janji bau bedak... fusss.. powersss..setengah tu sampai kuning baju skolah part bawah ketiak tu penangan bedak ala-ala deodorent...

Tapi itu dulu.. zaman sudah berubah...tappi seronokkkkk.. bila belek album dulu-dulu..tak sedar pun kita tersengih sorang-sorang....

Thursday, February 18, 2010

SUNGGUH MENGUJI KEIMANAN.

Wahhh.. tajuknya... Ekceli inila kali pertama aku rasa serik nak jalan jauh kalo ader budak kecik. Serius aku cakap..masa Hafiy dulu takder aku rasa gini... .Seingat aku la.. sampai sekarang kalo balik jer kampung Hafiy takkan berak..sampai kg baru dia berak...punyala dia tahan... sungguh bagus budak itu kan? Hadif ni len macam sket...
Pertamanya aku serik sebab jem .... giler bapakkk punya jem.. sumer org ambik cuti ker?...
Igt ko jer nak cuti Cik Anie oiiiii.. org lain pun reti gak nak balik kampung. Apsal nak salahkan org lain. Cina raya apsal ko sibuk nak ambik cuti raya.. sendiri jawabla...

Pastu.. kan Hadif demam hari tu... Ntah kenapa sekarang ni dia asik berak-berak plak.. ke sebab penangan ubat antiobiotik tu erk? tahi dia kan.. bukan macam biasa.. agak cair dan berlendir.. ( perlu terang ke?)... kalo betul kahak yg ada dalam badan Hadif keluar dgn cara gitu..ok la.. berak la sampai habis lendir tu....soooo...sepanjang jalan pegi dan balik aku kena berenti cuci berak dia.. aduss... korang bayangkan .. dahla jem.. kena berenti-berenti lagi.. maunya aku tak sampai malam sini.



Inilah dia Si Bulat yg sengaja menduga tahap kesabaran ibunya..makin besar main bulat...

SELAMAT PENGANTIN BARU

Salam sayang kiss kiss hug hug utk sumer..kejap jer cuti 5 hari berlalu. Rasa mcm 1 hari jer cuti.. (melampau)..

Mcm yg di war-warkan minggu lepas..cuti CNY hari tu penuh dengan org kawin sajerla.. situ sana sini org kawin... apepun ucapan tahniah dan selamat pengantin baru buat Malek & Syikin..moga kekal abadi hingga hujung nyawa..



Mata weolls sumer ke lain.. tgk kamera mahal.. maklumla ..lawo la sket kan... kamera henphone tak main la..huhu..Hadif pun sampai.. pandai dahhhh.... like mother like son..

Ekceli aku sungguh tak puas hati sgt². Dari awal jumpa ngan pengantin popuan sampai la skrg. Rupanya bukan aku jer.. adik aku pun sama... Tak puas hati sebab.....aku macam pernah tgk dia sebelum ni... sekarang ni aku masih recall balik.... mana aku jumpa dia... sungguh familiar..

Thursday, February 11, 2010

SALAM CERIA

Salam pagi Jumaat buat sumer readers yang mungkin skrg tgh baca blog aku sambil layan lagu otai... sesungguhnya lagu yang menigiringi blog aku nih sumernya otai-otai belaka.. yeeeee maklumla..orgnya pun otai kan...? takpi tak la seotai mana... sedang-sedang elok jer...

Ermmm..... aku gerenti sumer org dah takder mood kerja kan.. maklumla..besok kan bermulalah cuti panjang.. takde panjang mana pun..bagi mereka yg rajin kerja macam aku ni panjang la sebab tambah 1 hari.. 1 hari jeww..buka "deret" seminggu pun...

Hari ni lom sempat bekfest lagi.. tgh duk nguyit benda ni.. lapo...



Ok la BTW..bagi mereka yg dah cuti dan akan bercuti tu HAPPY HOLIDAY... saper yg balik kampung..pandu cermat..jiwa kan selamat. Mana yg bakal mengadap "JEM" besok bawak² la sabor yerkk...Takkan lari gunung dikejar.. kesalamatan kita yang penting...soooooo sebagai pemandu yang berhemat.. rancangg perjalanan anda dengan teliti... sediakan masa rehat yang cukup bagi yang memandu...

Ermm... itu saja la kot.. dalam masa 5 hari cuti ni tak der n3 barula gamaknya.. kat sana takder signal la "you Mobil".. kalo ader pun mungkin yg auto publish sajork.. tapi lepas ni gerenti ..n3 pasal kenduriiiii sajorkk....

Pstt:..ermmm..Cik Anie dah terbayang gulai kambing, ayam pedas, sambal, timun cina..solok lada la.....

BULAT

Asyik duk bercerita pasal botak jer.. bulat camner...? tgk muka dia cam tak puas hati jerr.. Entry ni khas untuk tatapan Miza ... dengan pertanyaan... bz lagi ker... update la blog... ermmmm....kakak ngan adik camner..sihat ker.. aper citer terbaru mereka...?

Ekceeli Cik Anie nak tunjuk pic ni kat Miza ... pic Hadif pakai baju cantik ni... sedang-sedang elok.... 2-3 bulan boleh pakai ni...



Timbang masa 3 bulan hari tu dah cecah 5.6.. semangat betul. Cek su nya cakap sekarang nak pegang Hadif sebelah tangan masa mandikan dia mmg tak larat. Dah terasa sangat.

Wednesday, February 10, 2010

1988 DALAM KENANGAN



Alahaiiii sooooo sweettnya Cik Ani oiiii.... Agaknya mana satu yg nama Cik Anie tu.. saper boleh teka.. Pic ni kalo tak silap tahun 88 masa ni...jadi maknanya aku baru 10 thn...kelas 4 gitu....

Sesungguhnya akulah manusia yg paling sopan kat atas dunia... ambik gambar pun bukan main rapat lagi kaki tuh.. rambut plak..ala ala pekan... kalo buku teks skolah rendah dulu Yapin.. Masa dulu kalo dapat ambik gambar dah kira hebat la tu... bangga sgt² sebab jarang benar dapat jumpa kamera. Kalau ader pun cikgu jerla yg mampu beli kamera. Tu pun yg besar gedabak... baling anjing boleh pengsan tu...nasib baik ader gak...

Gambar-gambar lama gini boleh buatkan kita tersenyum..ehh bukan senyum tapi ketawa terbahak-bahak sampai tak hinggat dunia sebab masa ni baru kita tahu dan secara otomatik kita akan cakap.. "ya allah.. jakunnya aku masa ni"....

Kembali pada zaman 80-an dulu..main masak-masak bawah rumah...periuknya pakai tin MILO... nasinya plak..pasir.. daun kayu tu..kononnya sayurla... siap pasang api lagi nak masak nasi tu.. hampir terbakar baju aku....ohhhhhh indahnyaaaaaa... nasib baik 1 badan tak terbakar...indahla sgt.. kalo dah dasar tak reti nak duk diam-diam....

Tak sempat pakai selipar pun takper la.. janji Cik Anie menten ayu gitu

TAK SABAR-SABAR

Kalau dia kata dia nak makan... tak menyempat-nyempat. Mana ader kat depan mata diambiknya makan. Nak kata Taska tak bagi makan.. takder kot.. (ayat sedapkan hati)...

Macam kes semalam.. balik dari taska..aku mcm biasa la trus masuk dapur..kung..kang..kung ..kang... dia pun sibuk gak... bukak tu buka ni... ok ... aku sabar lagi.. lantak la dia nak buat aper.. janji tak mendatangkan marabahaya. Last-last..dia mbik mangkuk nasi dia..pastu dia cakap nakk..nak..sambil tangannya tunjuk kat periuk yg biasa aku guna utk masak sup dia... sudaaaaahhhhhh..... dah start dahhh..paham-paham jerla... nak jam tu gak.. mana ader aper-aper.. takyah ko terang "ibu lom siap masak lagi."...atau pun "Hafiy tunggu yer..ibu masak"..takkan berjaya nye....

Agaknya dalam 10 min kot..dia mengamuk mintak nasi ..akhirnya..senyap... rupanya dia tgk syokkkkk duk kulum & jilat benda ni... masin-masin rasanya.. bekas goreng ayam.. sedap kot...



Dah reda sumer.... aku ingat tenang sket aku nak masak... rupanya lom habis lagi...
sibuk plak nak tumbuk bawang... lantak la ko Hafiy.. tumbukla,... jangan tumbuk kaki dah la....



Lepas dah siap sumer... panggil dia makan.. cepattt jer...menonong depan TV stanby nak makan.. aku terhegeh-hegeh kat dapur lagi... dia dah tercongok kat hall tunggu aku suapp...

Aduyaiiiii.... Hafiy..Hafiy... bawak-bawakla belajar sabar sayang....tapi bila aku cakap gitu kan......ermmm ader jer yg tukang tambah.....

" Ikut perangai awak masa mengandung la tu...."

HAMPESSS.........aku yg kena balik

Tuesday, February 9, 2010

SAYANGNYA..



Buah rantai dah tercabut... kalo ader anak kecik takyah berangan nak melawo la...satunya seksa kat baby tu... terkena bijik-bijik love tu.. 2 nyer ginila.. sankut kat mana-mana. Lagi 1..Hafiy suka sgt duk mengentel..lama-lama tanggal jugak la.

Tapi nasib baik aku perasan benda ni tercabut. Buatnya aku tak perasan mana cicirnya... bye-bye jer.. nak pakai pun rasa mcm cacat jer..tak cukup 1 bijik. Bila ntah boleh repair balik. Raya cina ni tgkla kalo sempat. Tapi schedule for CNY ni pack sgtt. Ramai sgt org nak kawinnya...Kad yg dah sampai tgn aku dah 4... camner nak arrange ni. Takperla.. Kalo aku sempat dan kebetulan plak masa mengizinkan aku pergila.. kalo tak minttak maaf banyak-byk jer la...

Lagi satu kalo nak repair Emas ni kita kena timbang dulu beratnya. Bukan aper..aku dengar byk sgt kes kikis emas yg kita hantar nak repair nih.. Kalo tukar pun ok gak kan..ambik la peten lain plak.. pattern ni dah Out Of Date la. Lagipun tak sesuai utk aku yang ader baby nih..

Errmmm.. tgkla camner... yg betulnya skrg aku tgh excited gila nak balik kampung ni.... waaahhhhhh tak sabar nak makan masakan bondaku tercinta...

Monday, February 8, 2010

KALAU LA

KALAU hidup berkalau ni susah sket.. semuanya kalau...KALAU la budak ni anak aku.... bestnya..tiap jam aku tukar pesen sepit rambut dia. Baju takyah citer la..pantang ader sale...serbu ajerrr..



Cepat-cepat.. saper yg tgh mengandung tu... tenung gambar ni lama-lama
Anak jepun mana la ni erk?... gerenti masuk ape jer contest..mesti menang.....nak-nak bijak plak.. KALAU dpt pakej tu kan besssstttttt.......


Ok Cik Anie stop berrangan... KALAU dah baka kemek gini.. tak yah nak berangan dapat anak cam anak jepun ni...Patutla lom dpt anak popuan.. kuat sangat berangannya...

Credit dari email....

08 Feb 2010



Salam pagi penuh ceria utk sahabat sekalian. Pagi ni kat opis aku suasananya yg termatlah tegang sekali sebab….the org besar-besar akan datang buat lawatan sambil belajar.

Cepat jerr masa berlalu.. hari ni 8 Feb 2010.. imbau kembali 2 tahun lepas, aku baru kuar dari dewan bersalin.......dan Hafiy telah dilahirkan pada pukul 7-30 pagi tadi dengan jayanya…ermmm… dahhh pun besar.. Bila org dah besar otaknya pun byk.. Tapi aku sgt berbangga dengan pencapaian dia malam tadi bila dia telah berjaya mengeja sesuatu..

Aku : A…….aaaaa
Hafiy A…….aaaaa

Aku: Y A M……yam
Hafiy: Y A M……kok

Aku: Ayam
Hafiy : Kok


Nak tahu sebab aper…sebab dari awal lagi kami dah ajar ayam tu kok..(bunyi ayam)
Jadi jgn salahkan Hafiy…. Ketam mengajar anaknya berjalan…hehe..Tapi takper.. banyak masa lagi nak ajar dia. Dan aku akan pastikan aku mengajar benda yg betul. Tapi takperla.. at least.. tahu gak dia mengeja kan.

Untuk Hafiy.. selamat menyambut ulangtahun yg ke-2.. moga Hafiy jd anak yang soleh…belajar mesti pandai..hormat ibu bapa..org tua.. dan jgn sesekali membelakangkan org tua bila dah berjaya kelak….Ibu n babah sentiasa mendoakan yg terbaik untuk Hafiy..

I LOVE U SOO SOOOOOOO MUCH DARLING…………

Saturday, February 6, 2010

BERSAMA YG TERSAYANG

Hari minggu adalah hari bersama anak-anak & laki jer. Si adiknya kecik lagi..so kalo nak gi jauh piker 10X.. Tunggu adik besar sket jer..dalam 2-3 bulan bolehkah kita jalan-jalan jauh sket.



Sooo..untuk memenuhi permintan Si Botak yg saban hari tunjuk protes kat aku setiap kali balik dari Taska aku bawak dia pi Taman kat umah aku jer…terlepaslah gian si botak.



Mula-mula tu..slow motion jer… ala ala sweetttt carity gitu.. bila dah lama..mak oiiiii…terlebih aktif… dia bukan naik main kat atas. Tau.. tapi dia kuar-masuk ikut bawah mainan tu…. Babahnya yg tukang layan.. bila di tegur sket..trus merajuk sampai hujung padang bawak diri.. aku hanya melayan Si Bulat jerrr…. Lantakla dia nak tungang terbalik.. babahnya yg layan.



Kena selit skali gambar bibik Hafiy nih.. kalu tak dia bising.. lagipun sekarang dah ada permintaan dari peminat mesteri dia... hehhhhe



Friday, February 5, 2010

GET READY

Besok aku kena kerja la.. get ready bebeh... bersedialah dengan askar sorang nih.. harap-harap selamat sampai petang la.. Kalau bibiknya takder gerenti terpaksa aku ambik cuti.. Ajeed awal-awal lagi dah surrender...angkat kain putih... Terpaksalah Cik Sue dia yg control sumer...Jgn aku balik gini gaya udahla.



Maklumla.. kalo nak berdepan dengan askar aku sorang ni kena jiwa kental..kalo tak..mau histeria dibuatnya... aku tak cakap pun lagi ngan adik aku.. agak-agakla..aper reaksi dia erk????



Kalo stakat adiknya bolehla tahan lagi.Tapi kalo dah ader abgnya..tak tahu nak cakapla. Biarla dia rasa sendiri kan...





Tgkla ... adiknya steady jer. Yg tak tahannya abg..slalu usik adik. Semalam dia gigit tangan adiknya sampai tinggal kesan. Ermmm tak taula camner... kalo dia tak sanggup terpaksalah aku apply cuti. Takpun halfday jer..........

KAN DAH KENA



Kejadian yang aku tak nak jadi akhirnya jadi jugak. Cuba tgk apa dah jadi dengan kaki Hafiy.. tapi dia tak nangis tau. Kebal tak kebal ini budak.

Sudahnya aku jugak yang kena marah dengan babahnya. Takper la aku mengaku..memang salah aku. Aku cuai..

Kesian pulak aku tgk dia. Mesti lepas ni bila dah pecah pedih sgt kan...

CIK ANIE ... SILA LEBIH ALERT DENGAN BUDAK AKTIF MACAM HAFIY NIE....

Ye..ye...

Thursday, February 4, 2010

Resepi | Ikan Percik

Semalam ader member lama buka topik pasal nasik kerabu kat fesbuk.. tetiba teringin plak nak makan nnasik kerabu sama ikan percik. Tapi kalo nak buat nasik kerabu ambik masa sket. Soooo... buat ikan percik jerla.



Benda ni simple jer... malas ngan rajin jer.. tapi sebab nak makan ala-ala mengidam tuh ..segera ku buat la.. Lagipun Hafiy sgt suka meratah ikan percik ni. Pesen ikan percik aku takdernya warna merah..natural color jerr..pastu ikannya pun takder besar sgt..yg eloknya ikan uji rasid tu..

Bahan-bahannya:  Ceewah..feeling chef ternama...

2 Ekor Ikan Lolong/Uji Rasid
1/2 santan pekat,
1 Ulas bawang putih
4 Ulas bawang merah (kecik)..
1/2 inc halia.

Gula
Garam

Itu jer bahannya....dah siap tumbuk bahan tadi campak masuk dalam kuali..pastu masak skali ngan santan..sampai kering.






Dah kering tu..cucurla sket kat atas ikan ni.. takder la kering sgt ikan tu... dah agak2 nak masak baru tuang sumer santan tadi kat atas ikan...


Ermmmm ader sesaper mengidammm tak... allaaaa..buat sdiri lagi sedap.. kalo beli mesti tak puas hatinya.Takpun datang umah Cikaniie... gerenti menjilat jari sedapnya...

Wassalam

DAH AGAK DAH

Salam pagi Khamis.. moga hari ini membawa seribu keberkatan di atas aper jua pekerjaan yg kita lakukan.
Sebenarnya ader citer yg nak dikongsi bersama korang.

Malam tadi tak lena tidur dibuatnya, bukan sebab anak-anak, tapi sebab jiran depan umah aku. Budak bujang..adalah 3 4 org tinggal situ. Pagi tadi sempat lagi lepas bangun tido aku buka pintu menyibuk tanya kenapa ada bunyi terpekik terlolong dlm kul 1pagi sampaila kul 5..subuh baru reda...

"Budak kena histeria kak".....
"Siap panggil polis datang lagi.. diorang igt nak bawak pi spital..tapi polis tu tak bagi..takut kena charge sakit mental..."
"terpaksa talipon family terdekat dia datang ambik"

OOOOO patutla....

Pastu pagi ni aku citer ngan Ajeed pasal ni.. dia memang tido mati.. aper jadi pun takkan sedar.

"OOO yer ker.....awak tahu tak naper Hadif nangis jer tak berenti 2 hari lepas..."
" Ader benda ngikut saya balik"...

Patut la pun..seingat aku la.. aku tak bawak dia kuar pi mana-mana dlm minggu tu.. mcm mana leh kena..tu aku heran...rupanya pagi tadi baru pecah cerita ni...

Rupanya minggu lepas dia darri bangunan yg lama terbengkalai.. dan ON balik projek situ... dah berpuluh tahun bangunan tu terbengkalai...katanya lagi.. tuan company yg ambik alih bangunan tu siap panggil bomoh lagi ..nak pulih semangat tempat tu..penuh ngan asap kemiyan. Bayangkan bangunan 36 tingkat... seram aku mendengarnya.

Mintak-mintak lepas ni dijauhkan dengan gangguan dari makhluk yg kita tak nampak ni.. Tapi Ajeed sdiri mengaku.. memang seram masa dia buat kerja kat tingkat 16 tuh...tu sebab kalo dia sampai tengah malam kat umah.. dia melepak kat luar dulu sebelum masuk umah..

Ermm tak tau la.. nak percaya ke tak dgn benda mcm ni.. tapi yg pastinya aku mmg serik tgk Hadif menangis tak berenti malam tu...

Wednesday, February 3, 2010

POSE TERBAIKKKK PUNYA



Agaknya Hafiy tengah buat aper tu erk.... saper boleh teka?
jgn pulak korang fokus kat perutnya tuh..kang terburai nanti..
Manalah tau ader yg tetiba boleh tranform jadi Merlin..
'
'
'
'
'
Baikkkkkkkkk punya pose kan? pesen terbaru meneran berak..
Bukan main marah lagi bila aku nak ambik gambar ni...
Betul la cakap Ajeed.. Hafiy berak pun aku masukkan dalam blog... hehe..
Apa boleh buat ... binimu sekarang giler berblogging...

Tuesday, February 2, 2010

KUSSSSS SEMANGAT

Salam buat kengkawan sumer. Lama tul rasanya tak online. Maklum cuti 4 hari penuh dengan dugaan.. ceewahhh. Dugaan nya bukaan aper pun..

Kan hari tu aku citer bulat demam.. dah elok deman tu..okla alhamduliilah... timbul plak menangis tak henti.. pantang aku baringkan... pastu lak pantang bunyi kuat sket.. cth malam semalam aku perasan babahnya batuk..dia trus meraung tak sedar diri..sampai menggeletar kaki tangan.. ko bayangkan kul 3 pagi jadi gitu... maunya aku tak panik.. habis sumer ayat halau hantu aku baca..seriyauuuuuu bulu tengkuk.....tak tahu la tertegur ke aper...mungkin dia lemah semangat jer kotkot.

Semalam aku bawak dia pi klinik. Cucuk 3 bulan.. tu pun sebab aku tgk demamnya dah ok sket. Masa kat klinik pun nangis gak.. sampai budak 3 thn tu perasan... tya mak dia..naper bb tu nangis macam tu...Suaranya dah ilang.. kuat sgt menangis...Balik jer klinik.. datang balik penyakit menangis tak berenti tuh.. aku trus ajak Ajeed pi umah pakcik kat tempat kerja dia..mintak air penawar.


Masa nak pegi inject.. sempat lagi ...nampak tak... nak senyum pun takder mood.. senyum paksa setelah diagah

Alhamdulillah.. pagi tadi masa dia sedar nak susu pun dia tak nangis.. mulut jer bunyi bising..duk cakap sorang-sorang...nak kata dia tertegur rasanya aku tak bawak dia kuar mana-mana pun.. ntahla.. susah nak cakap...tapi elok la..selepas minum air penawar tu.. takder dia nangis lagi... Tapi lepas kejadian ni..rasanya pikir 10X kalu nak bawak dia kuar... takutla...

SAMA PULAK

Masa jenjalan kat taman hari tu.. Cik Sue Hadif terperasan sorang budak pakai sluar sama corak ngan baju dia. Nasib baik masa tu dia tak pakai baju tu...

Gelak sakan kitorang. Memang sejibik la...





Sama kan?
Aku cakap kat dia...
"Dik.. kain tu dia buat slua jer"
"Tu la.. aku beli baju ni bukan main mahal lagi..beli kat butik lagi..bukan pasar malam punya..."

hehe padan muka.........
Jom pakat ramai-ramai kita cakap....
"LU KENA BEBBBBBBBBBBBBB..............................."