Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Thursday, October 28, 2010

Sup Tulang Mak Siti

Slamat Pagi Sayang..Baru Semalam kita bertemu...kau datang kepadaku..membawa mawar merah...hati menjadi riang.........nananananana..nanannannananana..... (ada saper nak sambung lagu Kak Nor kita ni).
 
Hepy tak aku? hepy takkkk?.....hepy kan... Minggu lepas kan aku banyak berduka. Minggu ni kena lah plak ceria. Kan hidup kita ni ibarat pusingan roda... ada masa kita kat atas, masa ni lah kita hepy..dan ada masanya kita kat bawah...Tapi betul la orang cakap.. kalo mata kiri asyik bergerak tu maknanya ada benda sedih yang bakal berlaku. Nak kata betul pun rasa macam tahyul plak.. tapi itulah hakikatnya atau mungkin tu hanya kebetulan saja kan?
 
Wahhh..sungguh best..best...bestnya..hujung minggu depan kita akan dapat cuti panjang, cuti deeepavali sambung ngan hari minggu skali..ya beda bedu 4 hari cuti yo. Tapi aku tak boleh nak best-best. Schedule cuti aku bergantung pada laki aku. Kalo dia kerja jawabbya terperuk terkepam la kami anak blanak kat umah.
 
"Dah lama rasa tak keluar bersama-sama... bila babah si Hafiy ni nak bawak kami jalan-jalan cari pasal" (monolong dijendela yer..sambil tongkat dagu pandang sawah padi)
 
Ehhh aper kes plak aku boleh terluah perasaan ni. Ekceli aku baru terpikir nak makan sup tulang. 2-3 hari lepas ader buat sup tulang sket. Rasa macam tak puas jer makan. Sedap... dulu aku selalu guna Rempah Sup Tulang Adabi tu... tapi sekarang aku dah beralih arah..... Mak Siti plak. Pandai Mak Siti buat Rencah Sup Tulang ni erk.. memang betul-betul sedap.
 
Abang Acheh : Sedap rempah Sup Mak siti ni kak?
Aku : Yer la..memang sedap.. dah nama pun Mak Mak kan....
Abang Acheh : (Tersengihhhhhh)
 
Ajeed sekarang selalu komplen pasal aku kuat makan. Kalo dulu nak habis nasi 2 senduk bukan main payah ko. Pastu kalo kat kedai bukan main susah lagi nak pilih lauk. Yang tu tak sedap.. yang tu tawor... yang tu masin... yang tu tak fresh... sayur yang tu layu sangat.. pendek kata sumer tak sempurna pada pandangan tekak aku. Tapi kini tak lagi, sumer aku bedal... kalo selipar jepun celup tepung pun aku rasa sedap gak kot.Cuba korang goreng nak tahu aku makan ker tak.  
 
Apa nak kisah.. makanlah selagi larat.. dah tak larat terjelepuk kat katil spital nanti baru ko tahu. Masa tu datang ayam tergolek abang depan restoran nasi belauk pun ko mampu cium jer la.. silap-silap haribulan masa tu deria bau untuk mencium ko dah terputus 2 kot.. so..selagi tak menjurus ke arah pembaziran.. makan jer... Orang cakap makan tak per boleh sebarang makan kan... , jangan cakap... cakap jangan sebarang cakap yo....
 
Psttt: Rasa gatal jer tangan aku ni nak ngoder pressure cooker... takder la sampai nak habis 1/2 balang gas bila masak sup tulang.
 
 

No comments: