Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Wednesday, September 29, 2010

KESUDAHAN KISAH JIRAN KAMI

Sedutan Entry semalam

Pikir punya pikir…..
Toiiiiiii……………. Datang ader dari En Suami….
Apa yang kami berdua buat lepas tu supaya jiran kami ni tak terasa hati ialah…………………


Ekceli sumer jawapan di bawah adalah idea asal kami. Tapi agak-agakla kan…..

1) Tanam bunga atau pokok pisang kat depan tu (tempat diorang buang sampah)
Terpikir nak buat camni sebab aku tgk kat depan umah dia elok jer tanam pokok pisang.. takder ruang untuk letak sampah langsung. Tu sebab aku dan dan tu suh Ajeed pi nursery cari aper-aper jer pokok… nak tanam kat situ. Lagipun kalo tanam pokok kat situ elok… banyak baja.. sebab situ tempat bakar sampah.. Logik tak idea aku…blink..blink.. Tapi Ajeed macam tak berapa nak setuju….. ok la fine.. cari idea lain.

2) Letak batu bata susun kasi cantik sampai dia segan nak buang sampah
Huhh.. yang ni memang idea mengaruk. Tak logik… nak susun macam mana..situ dah jadi busut.. tinggi.. nak kena tarah balik tanah tu kasi sama..baru susum batu-batu.. Idea ni tak ada logika langsung.

3) Sapu bersih-bersih sampai licin…setiap pagi
Idea no 3 ni memang Ajeed ader buat. Tapi takder setiap pagi. Ader buat pun malam..time orang sumer dah masuk tido.. sambil dia berasap kat luar sambil tu dia sapu dan bakar sampah kat situ sekali. Tapi tak jalan jugak.. Bila licin sket.. tengok besokk..aikkk..ader 1 plastik lagi… pendam lagi….

4) Letak tong sampah…….
Dari hari ke hari pendam rasa tak puas hati. Nak jer tegur.. tapi alaaaa….tak best plak lepas ni…kalo jiran bermasam muka. Last-last Ajeed bawak balik tong cat yang besar tu.. ntah yang berapa liter cat tu.. letak depan umah… Agak-agak bila diorang kuar sapu sampah… Kami terhegeh-hegeh kuar bawak sampah letak dalam tong sampah baru a.k.a tong cat tu la. Konon nak psyco dia la. Tak jalan jugak.. besoknya tengok masih buang kat situ lagi. Bukan dalam tong..tapi tepi tong sampah. Mungkin dia malu kot nak tumpang tong tu skaki.. agakla…. Kami biar jer..tengok jer apa yang bakal diorang buat. Sekali lagi Ajeed saiko dia.. bila diorang ader depan umah saja jer… Ajeed ambik sampah diorang letak dalam tong sampah.. sajer jer buat depan mata.. konon nak bagi dia malu sendiri la. Hahahhaha.. klakar pun ader…


Dah jadi busut.. dahan kayu pun dicampak disini


Camner ni wak.. tak jalan pun plan kita…..
Diorang skolah.. takkan kita buat gitu pun diorang tak boleh pikir lagi…..


Dalam seminggu kerja Ajeed duk munggah sampah diorang masuk tong… akhirnya…..pagi besok tu…kuar nak pi kerja..

Wahhh..ader tong sampah baruuuu……….

Siap bertutup lagi… lagi proper dari tong sampah kami..hehe.. Alhamdulillah… settle masalah. Sampai sekarang hubungan kami masih ok…. Diorang ader datang umah.. kita pun ader datang umah dia…. Nak balik kampung hari tu siap pesan suh tengok-tengok kan umah lagi. Gitulah adab berjiran. Kalo boleh bertoleransi aman harmoni la.. Kalo jenis yang panas baran..jeles menjeles....dengki mendengki tak tahuka.. agak akula.. masuk jer umah…gummmm..trus tutup pintu… taknak bercampur dengan orang lain. Macam tak best jer ader jiran camtu kan. Elok duduk jer dalam hutan la kalo macam tu gaya peragai…tak nak bercampur ngan orang lain.


Perasan tak tong sampah hitam disebalik pokok-pokok pisang tu....

So far setakat ni ok la jiran kami tu... Nasib baik gak kami guna pendekatan secara psikologi ..kalo tak garenti.. mesti kami tak akan bertegur sapa dah lepas ni...aper orang dulu-dulu cakap tu...Malu Mata.....kan?.....

No comments: