Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Wednesday, June 30, 2010

DISENTUH & TERSENTUH

Uollss penah tengok Halaqah Sentuhan Qalbu tak?..memang menyentuh kalbu setiap episod yang ditayang… malam tadi masuk minggu ke-3 rancangan ini bersiaran.

Topik malam tadi pasal Ikon… Sungguh menyentuh kalbu sebab sebelum ni bila tanya saper ikon kamu… mesti Si Polan A.. Si Polan B.. tapi tak pernah pun kita terpikir untuk jadikan Nabi kita sebagai Ikon sepanjang zaman. Apa kata kita sumer ubah ikon kita… nak takkk?

Sebenarnya ader citer pasal sentuh tersentuh ni.. aku ni biasa la.. mudah sangat tersentuh hati.kalo dulu-dulu siap nangis dalam tido kalo kena marah ngan mak aku… pastu siap mimpi dia lari..alaa..mcm citer batu belah batu bertangkup…Masa ngandung Hafiy pun gitu gak.. selalu sangat menangis dalam tido.. tu sebab sekarang pesen tu Hafiy yang kena..terkenan kot.. Nasib baik Hadif takder

Biasala anak sulung orang kata sensitip.. memang yer pun.. aku akuiii sesangat. Macam malam tadi… kuarla sket air mata masa tgk motivater tu bercerita…bukan sket..banyak.. itu Ajeed tak heran.. mmg patut rasa insap pun.. tapi yang dia heran bila Ila Damia tersingkir masa Semi final tu.. mencurah-curah air mata keluar masa part dia peluk ngan abang dia tuh..(Feeling baikkkkk punya)

Sekali Ajeed bersuara…

“Awak ni pesal.. tgk Mentor pun menangis…saya yang susah payah cari duit pun awak tak sedih..”

Huhhh..ambik ko..sebijikkk…gedebushhh atas muka….aduiiiiiiiiiiii.

Terus lap air mata…

“Nangis jugak..tapi dalam hati.. awak tak nampak”….(ayat bela diri)

RIDAF YANI



Pernah dengar tak produk ni. Aku pun 1st time dengar...tengok..sekali gus cuba. Mungkin produk baru kot.. Tapi apasalahnya kalo kita cuba kan.. Cuma kurang senang sket dengan cara dia attack customer..

Ko bayang.. tengah syok jalan-jalan... tetiba muncul sebelah ...tarik tangan suh tgk demo yang dia buat... tak kasik chance nak menolak...baik punya serangan...

Itu satu... pastu..bila dah kesian tgk dia mempromote tu setujulah nak beli satu...takkkk...tak boleh beli satu......ko kena ambik 1 set terus..siap kena paksa suh ambik satu set....kalo yer pun ko nak habiskan priduk ko..biarlah dengan cara yang tertib sket...kan budi bahasa budaya kita....

So nak tak nak melayanglah 50 henggit... huhhh besar nilai 50 tuh... kalo beli mangga..dah berkilo-kilo dapat.. kenyang anak aku...



Sekarang tersadai kat atas meja... sesekali Hafiy jumpa.. dia yang pakai...

NEKAD

Insya allah kalau diberikan keizinan Allah S.W.T sebulan lagi Hafiy dan Hadif akan berpinda Taska.

Mana tahan.. makin diam makin menjadi. Semalam jadi lagi. Aku dah tak tahu nak cakap apa.. nak kata tak tegur… penah jugak aku tegur.. pernah jugak aku boikot tak nak cakap dengan dia.. konon buat muka tanda protes la.. tak tak jalan jugak….nampak gaya satu jerla jalan penyelesaiannya.. pindah…titik.



Uolls rasa macam ni ke rupa bedung…. Kan sushah dia nak gerak… lemas semacam jer.. kalo acapkali aku tengok berbedung gini.. aku sendiri pun naik lemas.. kan..kan….tak pasal-pasal bergaduh ngan depa.. aku tak nak la macam ni…kalo boleh mahu pelihara hubungan sesama manusia ni.. sebab aku memang tak kawan dengan bhinathang (sila baca lebihkan dengungggg sket).


1 lagi.. kalo dah 8 bulan ko nak bedung tu apehal...So please take note yer.. Hadif tu dah masuk 8 bulan... bedung apakejadahnya tu... kecuali ko bedung sebab ko malas nak angkat montot ko tu.. yer la.. layan citer Indon lagi best kannnn.......takperla.. aku pun canang kat sini jer.. berapa kerat jer yang baca.. tapi aku harapppppp sangat..org yang ader kaitan dengan taska ini baca entry ni.


Hanya pindah jer yang terbaik kot.. Ajeed pun dah nekad.. Cuma belanja bulanan makin bertambah la…tambah pun sket jer.. 60 henggit.. Takperla..demi budak dua orang tu…

Hafiy pun makin malas nak pi Taska… semalam diorang cakap tengahari baru Hafiy ok. Sebelum ni aku tengok elok jer.. sejak dua menjak ni..nampak sangat perubahan dia kat taska.. Contohnya macam ni la… sampai taska terus mintak botol susu… then tertidor…. Kalu tak tidor pun mesti diamm..masam mencuka..sampai tebgahari baru elok.
Aku rasa kalau berterusan macam ni tak elok la untuk perkembangan budak mcm Hafiy ni. Yerla.. masa ni dia tengah explore macam-macam. Semua benda dia nak tahu.. itu apa.. ni aper… naper macam ni.. something like that la… opppp.. speaking yoooo Acik Anie…

Opssss.. lupa... bukan setakat bedung jer ... bertambah-tambah hangin aku bila aku tgk Hadif pakai baju budak lain plak...selamba jer...

ooooooo pakai baju Mukriz kotttttttt..........

Wak luuuuuu.la............ kotttttttt ko kata..dah terang-terang silap tu...ok fineeeeeee... balik umah nak tukar dypers..tengok plak pakai yang org lain jugakk.. sahhhhhh...silap beg... mana aku tak hangin... Sedap-sedap korang jer ..Kalp dyper mahal takper... ni yang takder jenama... isunya bukan mahal murah... tapi..adalah menjadi kepantangan Hadif kalo pakai pampers yang takder brand... kulit mahalll punya...

Cuba cakap.. ibu mana boleh tahan.?

Tuesday, June 29, 2010

TAG : MUKA BUKU

Tag dari Cikgu Anie.. yang tukang jawab ni plak..cikgi Anie..hahaha.. dulu cita-cita nak jadi cikgu... ambik ujian tak lepas-lepas..maka berkuburlah cita-cita mau jadi cikgu. Apa yang penting aku sekarang cikgu pada anak-anak aku... Harap-harap..ilmu.. pelajaran yang aku bagi kat dia sedikit sebanyak menjadi bekal untuk dia jadi manusia yang berjasa pada orang lain suatu hari kelak.. Insya Allah...hanya dengan Izin-Nya.

Berbalik pada soalan tag



Sejauh mana hubungan anda terjalin dengan buku muka? Sila jawab 10 soalan cepu emas di bawah.

1. Berapakah kekerapan anda membuka laman buku muka?
Rasanya hari-hari kot.. tapi kat opis jerla.. kat rumah jangan harap.. anakku yang sulung kuat menjeles.. pantang tgk aku masuk bilik ...mengekor jerla... tak sempat tangan nak on lappy ...tangan aku ditarik keluar.... nak tak nak ikut jerla.. kan kalo aku buat bodoh jer kan sakit plak telinga aku dgr dia duk meratib kat cuping telinga.. sudahnya layan Tv sajer...itu yang dia nak pun... tunggu besoknya plak baru aku on FB.... sampai opis biasala..line clear satu hari suntuk aku ngadap FB....tapi aku baca komen dan status kengkawan jer... kalo rajin nak tinggal jejak..adala..kalo malas baca jer.

2.Berapakah tempoh masa min dan maximum yang pernah anda habiskan bersama buku muka?
Tak tentu.. paling min aderla dalam seminit.. kalu aku buka kejap tu maknanya aku tersangat la bz...mmg gian nak buka FB...tapi boss ader kat belakang... tunggu boss meeting jer..baru aku on balik.... tgk berapa kekerapan boss takder la...paling lama 2 jammm la....haaaahhhh...2 jam... (ini statement berani mati looooo)

3.Apakah aktiviti yang anda paling suka bila menatap buku muka?
Aktiviti yang paling saya suka.. belek pic kengkawan.... nak-nak..pic zaman zaman dulu yang penuh dengan nostalgia... ala-ala memori yang terindah dalam hidup... bila tgk pic dulu kala... baru kini aku tahu... setiap tahun kita semakin maju.. dan yg paling tak suka.. makin lama kita semakin tua.. dulu dulu kulit halus mulus gebus gebas..tak payah nak make up tebal-tebal....sekarang terpaksa guna alat make up utk menutup cela..paling tak pun guna photoshop....

4. Anda tidak bimbang akan privacy dengan kekerapan mengupdate status terkini?
Takder la.... tak sumer depa rajin tinggal komen...kalo depa tinggal komen pun lagi aku suka... maknanya kita masih lagi diingati..Kalo status yang terlau peribadi tu...takyah la ko nak share kat FB...settle sendiri la..kacuali nak ambik pandangan diorang.. tu pun takder la citer sedetail-detailnya....cukup dengan kiasan jer.

5. Adakah anda terima permohonan dari orang yang tidak di kenali?
Ader...aku accept jer... kalo bab nak ajak buat bisness aku malas nak layan sangat.. nak berkenalan ok jer... ko nak kenal..kenal la..takkan nak sombong lak..macamla ko tu artis....

6. Berapakah bilangan rakan anda sekarang?
Baru 215 org... 70% kawan lama... 20% Sedara mara....10% kawan baru termasuk kawan blogger.

7. Pernah/sanggupkah anda menyahaktifkan akaun buku muka?
Naper tak sanggup plak.... muka buku ni bukan segalanya la.. banyak lagi komitmen lain yang perlu kita hadap.. hidup masih panjang..kalu umur panjang la... kalau terpaksa nyah ajerrrrrrr.....hoho

8. Apa akan terjadi kalau anda tidak dpt membuka akaun buku muka dalam tempoh 3 hari?
3 hari..ok kot... no problem...kalo 2 minggu mungkin gian gak nak buka.. tapi kalo masa tak mengizinkan no hallll la....contoh macam..ko kena settle kerja ni gak..urgent... so ko memang langsung takder masa nak godek FB..okkkkk..kerja lagi penting...... bekukan kejap akaun FB...

9. Sanggupkah anda jika terpaksa berpisah selamanya dengan buku muka
Sanggupppp..... tapi pastikan kita save dulu no tepon kengkawan.. email ke ym ke.. yang penting tak lost contact macam dulu....

10. Sejauh mana anda nilai kepentingan hubungan bukumuka dan kehidupan personal?
Penting utk kita jalin kembali hubungan ukhwah sesama kita.. yang jauh kita dekatkan.. yang dekat..lagi kita mesra... yang mesra lagi kita gaul rata biar lagi mesra...hehe

Itu jer.... ok..saper yang sudi jawab sila jawab.. kalo malas...no hal.. tiada paksaan... Acik Anie tgh rajin ni.. lagipun boss bz..boleh lepak lama sket kat FB... muahahahha.. kijam...kijam...

Monday, June 28, 2010

KEMBALI KE ASALNYA

Sebelum ni bila tgk Hadif kurang tembam sket aku macam risau... tapi sekarang tak lagi... budak nak membesar..biasalah...banyak benda dia nak belajar. Lagipun hari tu dia lepas demam... tapi sekarang dia kembali berisi.. Kata pengasuh..kat taska pun makan banyak..sampai mengah-mengah.



Yang bestnya...naper dia tak nak nasik erk.. kemain lagi aku cipta resipi berkhasiat utk dia.. tapi...semulut dua masuk dah meludah-ludah... pandai...disemburnya aku balik. Tapi cuba ko suap nestum.. laju jer makan.. kadang-kadang mulut dia siap tunggu bawah pinggan lagi.. punyalah tak sabar.

Tapi takper la..janji dia nak makan kan?..dari langsung tak nak makan.. saper yang risau... aku gak la.. nestum pun nestum la.. cuma kena tukar-tukarla perisanya... satu jenis plak jemu dia nanti.. Kat taska selamba jer diorang bagi makan nestum budak lain...agaknya gitu jugakla dengan nestum Hadif.. kongsi ngan budak lain skali...

Jumaat lepas skali lagi sakit hati ngan pengasuh.. ikat Hadif macam penjenayah... macam yang aku citer hari tu... aku serah tugas sound mengsound kat Ajeed plak.. tgk la.. dia sound ker tak... Sakit nya hati aku... dia buat citer lain bila dia sendiri susah nak bukak ikatan tu....malas la...... bosannnnnnn.

Pssst: Sila abaikan tangan orang itu...

Friday, June 25, 2010

SUDAH OK

Hari ini aku menggunakan kuasa yang sememangnya aku takder.. naik atas (IT Dept)... buat muka tak malu..mintak keyboard lain. Soooooo..sekarang sudah dapat menaip dengan jayanya.

Punyalah laama aku takder entry baru.. rasa macam jam lak otak ni nak menaip panjang-panjang... idea pun sememangnya udah yillekkk poci. Sememangnya banyak betul ujian yang kami lalui sepanjang bulan June ni...banyak nau sememangnya..............puiiiiiiii........budget pasrah giler.

Sehingga aku lupa....aku ada anak yang perlukan perhatianku...dan suami yang perlukan layananku....ohhhhhh........nyah kau masalah itu dari hidupku......

Pleaseeeeeee la......... sekali boleh aku tolong.... kali ke-2....tiada lagi........repeattttt...TIADA LAGI..

Jangan harap.... Kali pertama aku tolong sebab aku kesiankan kau... kali ke-2 kalo ader lagi...kau memang tak kesiankan aku... kau nak naya aku.....

Soooo lepas ni jangan harap aku nak tolong kau OKKKKKKK.....



Peace No War.......

Tuesday, June 22, 2010

SORRY-PADA-YANG-KECEWA

Terlebihdulumaafpadamerekayangmerasahampa...bukanmerajuk...tapiiiiiiiiiii
Keyboardproblem...kantulisantutakderspace....
tungguNaembalikbarubolehsettle..
Ngam-ngamNaemcutikeyboardrosak...

Macammana...adapeningtakbacainientry?......

Thursday, June 10, 2010

BILA DIA MULA DEGIL

Asyik bangat bila kita tengok anak kesayangan membesar depan mata. Nak-nak pelbagai fasa telah dilalaui.. Fasa meniarap... awal-awal tersenguk-senguk..kenkadang sampai lebam-lebam mulut tu. Kan tiba plak fasa merensot. Masa ni gerenti jenuh la kita cuci baju kan. Jangan pakai baju putih..pantang... rasa gerammmmm jer kan.... masa ni jugak kita akan rasa keletihan yang amatttt sangat. Maunya tak letih.. kan kejap ambik dia bawak sini.. lepas tu kejap jer tengok dia merangkak pegi tempat tu balik..

Pagi tadi kat taska...


" Sekarang sumer dah pandai merangkak.. ada yang terjilat-jilat peti ais"

Anak siapa itu.. yang pasti bukan Hafiy atau Hadif... tapi Hadif sekarang..ya ampunnnnn... bajuunya... dah ganti mop lantai gamaknya... baiknya dia..nak ringankan beban pengemop lantai.



Tapi Hafiy lagi best.. sekarang ni satu jer ubat dia.. rotan... kalo dulu hanger..sekarang hanger kalo dia dapat.. kita kan dihangernya balik.. soooo..kita berbalik cara tradisi... orang tua-tua cakap.. tiada rotan akar pun berguna...itu duluuuuuuuu kala.. susah jumpa rotan kot.. tapi skarang... berlambak kat pasar 2 hinggit.

"Aiii kak.... dah beli rotan nampak..."

"Yer la.. sekarang anak aku dah makin tak dengar kata.."

Malam semalam Hafiy merajuk sampai mengiggau... merajuk sebab kena rotan.. kena rotan sebabbbbb sekaranng dia melalui fasa makan taik idung...... hahhhhhhhhhhh......ambik ko...dah ketandusan makanan gamaknya kat umah aku tu. Kalo ko tengok proses dia korek idunggg....Masya Allahhhh.. seboleh-boleh sampai ke takak dia nak korekk.. nak juga dapatkan hasil tuh... uwekkkk......

Tapi apa boleh buat.. tu sebab kena sebat semalam.. pengajaran..lepas ni tak buat lagi... tapi hareeemmmmmmm....kan terang-terang takleh korek... korek secara sembunyi plak... pesen terbaru malam tadi korek idung sambil tutup muka ngan bantal busuk.......

Bijakkkkkk......

Tuesday, June 8, 2010

SEPI ITU INDAH



Ya...... memang indah.

Itu saja nak cakap.........
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
Tapi kan......... aku alergik la dengan sepi-sepi gini... rasa sunyiiii jer.......rasa macam tak lengkap jer kalo aku tak meluah segala isi perut aku kat dalam blog ni... rasa macam takder kesempurnaan....... apakah itu tandanya aku dah jadi blogger tegar.... ?...ermmmmm....suker.... persetan dengan rasa "kemenyampahan" orang itu.

Tak sabar nak balik.....

Satunya sebab aku nak tgk keadaan Hadif kat taska.... minggu lepas cuak giler dengan pengasuh kat situ......
Korang penah tgk budak kena bedung.. kali ni bukan bedung..dia ikat terus si Hadif dengan kain bedung.. maksud aku dia buat macam bedung tapi bedung area tangan jer...pastu siap simpul mati. Kesian anak aku tau... macam kena dera. Yerla sekarang dia dah lasak. Pantang lepas merayap terus ke depan dannnn depan. Mungkin tak tahan nak kena tangkap jer.. so cara terbaik ikat sajer budak itu.

Siyes aku cakap...cuak giler tgk muka pengasuh 2 orang tu. Sajer jer minggu lepas aku buat muka. Pandang muka depa pun aku alergik. Ader dia tegur...aku buat bodoh jer...

Hari ni tgk la... kalu berikat lagi tangan Hadif akan aku sound sket... tak banyak.. sket jer.. cukupla dia merasa bahawa dia tak boleh ambik mudah dalam mengasuh budak-budak ni.

Nanti kalo dia buat lagi ...aku ambik gambar masuk kat sini.. pastu korang nilai sendiri ... cakap takder bukti tak guna kan...

Nanti... siap la kooo........

Aduhh.. terpanjang plak..... igt nak cakap sepi jer... soryla pada mereka yang menyampah.. opssssss...tershashulllll sudahhh.

Friday, June 4, 2010

KECEWA SANGAT!!



Ada orang menyampah baca setiap entry yang aku tulis. Naper macam tu ...aku tak pernak paksa saper-saper pun utk baca blog aku. Kau suka kau baca....... tak suka .. nyampah takperla..... blahhh jer....

Poem pasal kasih sayang hari tu ader kaitan dengan entry ini........

Tetiba rasa macam down sangat. Nak privatekan ajer blog ni... atau stop trus dari dunia blogging. ...
Kecewa dengan orang macam ni........

RUMAH a.k.a TADIKA

Semalam balik dari pasar malam menyinggah kejap kat Pustaka Rakyat kat Bangi. Nak tambah koleksi Hafiy. ABC dah ada..123...Alif Ba Ta... pasal animal dan transport 1 lagi.. tapi dalam banyak-banyak dia paling suker yang transport tu la.....



Kejap kan... ini aper bu... ini...ini..... kalo takder jawapan... kan ini aper?..ini aper bu... sampailaa kita menjawabnya..gitula pesen anak aku.

Pasal transport tu dia dah khatam.. sebut aper dia boleh tunjuk.... cuma bab dia nak menyebut sdiri tu susah sket.. yang hujung-hujung jer kedengaran jelas.

Sket lagi umah aku jadi Tadika la... pasni nak beli kusi meja plak..hehe.. baru real punya tadika.. white board skali.


Thursday, June 3, 2010

LEATHER SEAT



Macam biasala..pic kat atas tu aku culik dari En Google. Keter pun canggih giler... aku nak google cari keter mesia...tak dapet la plak...ambik la leather seat BMW..

Citer pagi tadi...kononnya nak kasi seprais kat aku....

Kejadian: Awal pagi masa nak hantar budak 2 org kat nursery
Watak : Aku dan En Somi

Masa aku buka keter.......... En Somi tetiba bersuara.........

"supriseeeeeeeeee............"...

Ceh ...... dalam hati aku.. naper pakcik ni cakap seprais ni.... hidung aku dah mencium bau sesuatu...
rupanya seat keter dah bertukar sarung... wahhh..cantikkk..sukerrrrr.......

Aku tanya dia...

Aku: Mana dapat ni...
Dia: Ada org kasi.... keter dia nak kena tarik.. dia kasi leather seat ni kat saya...
Aku: Naper tak mintak Spot rim skali... (wahhh...soooooo tamakkkkkk looooooo)
Dia : Spot rim dia jual.. yang ni dia bagi free kat saya....biasala..orang baikkk..........

Cehhh... puji diri sdiri la plak.......jap lagi dia bersuara balik....aku tgk pun ok lagi..nampak baru lagi la... kulit ori tuuu....

Dia: Ada rasa naik keter mewah tak...?
Aku: (Perasan la plakkk.. tetiba poyo plak mamat nih)... takder..biasa jer... cuma ader bau lain jerla
Dia : Yela..awak mana penah naik BM.....


Hohohooho....aku plak yang kena...hampeh....takper la...redhoooooooo....kata isteri mithali...

POEM KASIH SAYANG



Entry ini entry kasih sayang.. saper yang jauh dari perasaan ini... sila tinggalkan blog ini dengan segera..

Sedikit poem utk "Engkau"

Lebih baik cinta daripada kau membenci
Lebih baik sayang dari terlalu irihati....
Lebih baik cari sedikit kebaikan...dari korek banyak keburukan...
Lebih baik bersangka semua yg baik²...dari syak wasangka yang lebih......
Lebih baik menyayangi dari mintak untuk di cintai....

Dan paling penting...

Lebih baik muhasabah diri sendiri dari menghukum orang lain..

Jawapan ada dalam diri kamu sendiri....

Engkau buat Engkau yang dapat..............

TERCAPAI HAJAT



Cehh.. mengidam.... gayanya lebih dari ibu mengandung. Sebab tu En Somi aku tak heran kalo aku cakap ngidam nak makan itu ini.. memang dah tebiat aku..nak makan..jam tu gak.. nak beli baju..jam tu jgk....nak gunting rambut..jam-jam tu gakkk..tak menyabor.... nak balik kampunggggggg.......... (tiada kompromiiiiiiiiiiii- gaya Mr Potato okkk)

Malam tadi dapatla makan.. tapi pic tu bukan satey kat Sup Urat Ketin.... itu satay aku pinjam dari En Google jer.
Bagi aku .. the best satay in town... kat sini la...

Hari tu aku rekmen kat member aku... marah betul dia kat aku... dia cakap tak sedap

"apala kak anie.. rekmen tak kena tempat.. sedap Haji Samurii lagi"

" Macam tak masak daging dia"

Ye la.. lain orang lain citarasa.. lain manusia lain anak tekaknya... ayah aku pun cakap sedap apa..... semalam dia cu... daging dia lembut sangat....boleh dia cakap tak masak.. maybe sebab daging lembut sangat.. tu sebab dia geli nak telan kot...

Aku...???? telan sajorkkkkkkkkk............

Wednesday, June 2, 2010

DAH DAPAT SIJIL



Awal bulan lepas hari tu kan aku ada attand training- in house training..alaaaaa..yang aku jadi model forklift ngan penimbang berat tu........ dalam fesbuk abg is hari tu.. siap tag aku lagi.malu aiiii tau. Hari ni baru dapatt sijilnya.

Kena komplen kat Dr Siva ni.. hari tu dia kata nak letak "Bintang" kat sijil aku.. sebab aku ader pengalaman dalam handle schedule waste...yer la.. dah memang job scope aku..sah-sah la aku "expert" pasal SW ni... tapi ternyata tidak.. rupanya banyak lagi yang aku tak tahu pasal SW... tak rugi aku attand course ni... memang byk info yang aku dapat dari sini.

Yang paling penting banyak info yang berkaitan dengan alam sekitar . Lepas attand course ni baru aku sedar... pentingnya kita menjaga alam sekitar.. betul..sumpah...dulu aku tak tahu pun boleh kena denda maksimun RM100,000 atau penjara 5 tahun... kalo disabit melanggar Akta Kualiti Alam Sekitar 1974. Hambik ko.. sanggup nak bayar.....

Korang tahu tak..suhu dunia sekarang berapa... 15.1°C.. kalo naik jer 1 point...15.2... tengelamlah pulau-pualu kecik yang cantik dalam dunia ni tau....

Satu lagi dia share pasal Karam Singh Walia tu.. kan trademark dia angkat tangan masa dia buat laporan kan... rupanya dulu dia berjiran ngancikgu.. satu hari cikgu tu nak buang buku peribahasa.. dia mintak ngan cikgu tu nak baca.. tu sebab banyak benor peribahasa keluar kalo dia buat laporan pasal alam sekitar.. Rupanya dia pun salah sorang sukarelawan alam sekitar. Bila dengar citer ni kan.. terus nak minat aku nak jadi sukarelawan alam sekitar..cehhhh....betul.. tak tipu..

Sket lagi dunia akan balas balik kat kita atas setiap perbuatan yang kita lakukan terhadap alam sekitar.. Soooo jangan bersungut bila dunia semakin panas... jangan bersedih bila banjir besar melanda... jangan kecewa bila anak-anak kita mendapat pelbagai penyakit yang puncanya adalah kita...... soooo renungkanlah..... jangan kita tinggalkan bumi yang telah tercemar untuk anak cucu kita besok.

Sekian dari Aktivis Alam Sekitar
Acik Anie.........Muahahahahha.....

Nak citer pasal sijil terus jadi aktivis alam sekitar.. tapi betull siyes.. kalo anak aku dah besar aku nak join la akitiviti macam ni.. mcm best jer........hohoho

AKU NAK BALIK !!!



Korang dah sedia maklum kan .. ayah aku dah kat umah aku sekarang.. katanya nak abiskan cuti sekolah 2 minggu kat Kajang n Selayang... ulang alik la.. kang puas Kajang pi Slayang plak. Yer la ..kang terperuk kat umah aku kang boring lak.

Balik kerja kesian plak tgk dia.. makan pun kena buat sendiri.. dia cuma panaskan jer.la... biasa lauk semalam jer dia makan tengahari nanti.. kadang- kadang tu tak makan... kenyang dengan nasik lemak n kuih yang aku bekalkan pagi tu..... tunggu malam plak baru dapat makan yang fresh nyer.. kesian dia.

Dia mintak tinggal Hafiy kat dia..tapi aku plak yang risau.. makan Hafiy camner.. Hafiy pun puas dipujuk suh tinggal ngan atuk dia ... tapi haremmmmm...tak nak.... nak tak nak lonely lagi la org tua tu....

Malam tadi dia bersuara...

Aku : Nanti kalo ayah nak pegi umah ilah cakapla.. suh ajeed hantarkan....
Ayah : Yer la..esok la akku nak pi sana...
Aku : Aikk ..lom sampai seminggu pun kat sini...seminggu sana seminggu sini la yah...
Ayah : Takdernya sampai sseminggu.. hari sabtu ni aku nak balik....
Aku : Alaaaaa... kesian ayah boring kat sini... saya kena kerja....
Ayah : Takper la... aku balik suh mak ko datang plak... gilirla seminggu sorang...

Nak buat camner.. takkan aku nak paksa dia terus tinggal kat sini. Dia memang dah tak sabar-sabar nak balik..
Rindu kat kambing kot... tapi malam nanti aku cuba pujuk lagi.. kot dia setuju tinggal sini seminggu lagi. Yer la..jarang sekali baru dia dapat datang sini.

Blom mampu lagi nak sediakan rumah yang selesa utk ayah... maafkan anak mu ini....
(tetiba sedih lak)... pesalllllll?

HUTANG TAG



Dapat awart dari Prema. Tak paham naper ader muka MJ dalam award ni.. mungkin ader makna bagi dia kot..
TQ prema... tapi kena jawab tag ni..

10 perkara pasal diri saya.. whether uolls dah tahu atau blom tahu atau baru jer dpt tahu..

1- Isteri pada En Ajeed...
2- Ibu kepada Aisy Hafiy & Aisy Hadif
3- Anak kepada Pak Cik Pin bukan Ayah Pin tau.. & Mak Cik Nah...
4- Ada 5 adik beradik termasuk 1.. saya yang sulung... ada akak tapi mak lain....
6- Ada 6 org anak buah... termasuk anak akak mak lain tu la
7- Mudah sentap ... mudah sejuk....
8- Sangat-sangat terasa hati @ kecewa dengan perangai adik-adik ..Nak² kalo adik dia buat bo layan ngan dia...
9- Blom plan nak tambah anak lagi.. sekarang tengah gigih merancang....
10- Suka sanga berada di rumah sendiri... rumah itu dunia aku..

Dah habis.. rasa macam nak tambah lagi.. takper la.. tunggu next punya tag plak.

Tuesday, June 1, 2010

AKSI DALAM WARD

Pandai plak mengadu sekarang.. jangan main-main..

LAWATAN KE ZOO NEGARA

Aku ingat SI Hafiy ni jiwa kental.. kan umah bukan main lagi mulutnya bila di ajak pi zoo. ooomakaighhhhh penakut giler..........hampeh... malas nak bawak lagi. Serik ibu tau.



Dimulakan dengan pic Hadif yang sememangnya steady dari awal hinggalah kami balik. Tak macam abang.. abangnya yang ampun.... badan jer besar tapi hati kecik. Takut sangat binatang kat zoo... nak di ajak bergambar susah nau... macamla binatang tu nak terkam dia.



1st time tengok binatang secara live... teruja pun ada.. takut pun ader.. tapi yang lebihnya jakunnnn... sumer binatang dia takut.. lembu jer dia tak takut sebab dah biasa tengok sebelum ni kat kampung kan...



Tengokla.... macam aku jer yang terlebih exsposed nyer.. dia memang tak bagi kerjasama langsung... tudung plak yang elok aku pakai dah jadi senget benget. Tak senang nak bergambar secara sopan... hasilnya .. macam inilah.. memang dasar penakut la budak ini...


Bawak tok ayah Hafiy sekali.. tapi sayang.. dia hanya jadi penonton setia gajah n giraffe... dah letih nak jalan.. dia duduk jer kat bangku depan bilik ribena. Kami jer yang tawaf 1 zoo.. yerla org tua... nak bawak naik tren tak tahu plak nak simpan stroller Hadif kat mana... duduk jerla tengok gajah n giraffe kat situ. Setia menunggu kami sumer habis tawaf.. kesian tok ayah.. tempat yang tak sesuai utk org tua..lenkali igt Acik Anie... budak-budak boleh la. Takkan aku nak tinggal dia kat umah plak.. kesian plak kontang kanting kat umah.



Lagi terserlah kejakunan Hafiy bila tengok gajah makan. Tapi bila balik umah pandai plak dia tiru aksi gajah tu makan.



Yang ni paling aku heran. Kat burung pun takut..alahhh apa la sangat burung kan..kecik jer....... tak tahu la binantang apa yang dia berani.. sumernya nak takut.. kucing pun.. kalo dulu dia suka sangat gomol kucing.. sekarang jumpa kucing kat atas tangga pun...

"kakuttt....kakuttttt...."

heran aku...

Adik memang steady.. kerjanya tido.. dah tido bangun tgk binatang... no respons... tgk se-tgk-tgk jer la... agaknya dalam hati dia pun tertanya-tanya..

"dimanakah aku...."

hehe.. masa ni aku ajak Hafiy bergambar kat patung singa.. sampai sudah tak naknya..aku paksa gak.... huhhhh..susah tul la.. nangis sambil hentak-hentak kaki... malu ibu tau...

"nak jalan..nak jalan...."



Tgk perangai Hafiy yang makin menjadi-jadi.. ibunya terkangkang keletihan.. tak behave langsung.. sumpah..betul aku tak larat nak layan Hafiy... aku letak kejap kat bangku pun gatal nak nangis.. ntah apa punca pun aku tak tahu... heran... takder motip..



Nak masuk dalam rumah serangga ni rupanya guna tiket lain... not include dalam harga biasa.. ahhh.. tak yah masuk la.... igt nak ambik gambar.. berterabur.... takut sangat babah tinggalkan dia. Baru 2 orang aku control..dibantu plak ngan babahnya.. camner depa handle budak tadika yang datang zoo erkkk..berpuluh-puloh org lebih tu. tabik spring kat diorang...




Kat camel pun takut gak... nak alik... nak alik.... lepas ni malas la nak bawak Hafiy datang sini... mungkin jugak tak biasa tgk.. dalam buku rupa lain.. kat luar lain ..tu aku heran..



Dekat patung elephant ni dia kena paksa duduk atas batu.. masa ni pun dia takut giler babas ngan batu gajah ni.. ape kena ntah... badi apa yang melekat kat badan... agaknya virus ngada-ngada blom terhapus sepenuhnya dalam badan dia. Paksa punya paksa.. hasilnya riak wajah yang tak ikhlas terpamer di dalam foto ini... masammmmm jer........... "huhhh.. tak suka ibu..main paksa-paksa"



Dah la... kalo ikut kan banyak lagi binatang yang tak dapat kami jenguk... masa tak menizinkan.. kesian plak aku tgk atuk Hafiy menunggu dengan setianya kat bilek ribena.. tunggu kitorang tawaf satu zoo..gamaknya petang baru Habis.. lagipun aku cari surau kat situ takder.. ayah aku dah bising la.. zohor dah nak habis.. soooo dalam kul 3.30 kitorang gerak balik Kajang..

Dalam keter bukan main bising lagi... tapi hampeh... cakap tak serupa bikin. Tak nak bawak Hafiy lagi tau.... buat ponet ibu jer...

BILA DEMAM SUDAH KEBAH

Perangainya lagi menjadi-jadi lepas demam ni... aduhaiiii anakku..